frambozen-kwark sloffentaart

Gepost: 17 februari 2018 Laatst bewerkt: 22 januari 2024
413

FRAMBOZEN-KWARK SLOFFENTAART
maken

Het recept van vandaag combineert twee soorten taart waar ik gek op ben: kwarktaart en sloffentaart. Wanneer je de bodem van de sloffentaart neemt met de bovenkant van de kwarktaart resulteert dat dus in een fantastisch lekkere taart. Dat bewijst deze frambozen-kwark sloffentaart maar weer. Een royale laag frambozen kwarktaart met een -voor een kwarktaart- lekkere dikke bodem. Ik heb een tijdje getwijfeld of ik de topping van amandelspijs mee zou bakken bij de sloffenbodem, ik twijfelde of dit lekker zou zijn met de topping van frambozenkwark. Uiteindelijk heb ik inderdaad een laagje spijs gebruikt en dat is veel lekkerder dan ik van tevoren had verwacht, het geeft de taart net dat beetje extra. Wil je deze sloffentaart ook maken? Lees dan snel verder, want ik deel het recept natuurlijk met je!

BAKTIP: Voor het spuiten van toeven, decoratieve randjes en meer gebruik ik dit formaat spuitmondjes van Wilton het meest. Daarnaast gebruik ik altijd wegwerp spuitzakken. Dit werkt het fijnst en is bovendien ook hygiënischer.

FRAMBOZEN-KWARK SLOFFENTAART
bakken

recept FRAMBOZEN-KWARK SLOFFENTAART

FRAMBOZEN-KWARK SLOFFENTAART
recept

FRAMBOZEN-KWARK SLOFFENTAART
Recept afdrukken
4.27 van 15 stemmen

Frambozen-kwark sloffentaart

Kwarktaart is al heerlijk, zeker als je deze combineert met een sloffentaartbodem. Daarom is deze frambozen-kwark sloffentaart zo ontzettend lekker!

Ingrediënten

Bodem

Kwarklaag

  • 4 blaadjes gelatine
  • 225 gram kwark
  • 125 ml slagroom
  • 100 gram frambozen

Topping

  • 125 ml slagroom
  • 1 el fijne kristalsuiker
  • frambozen

Instructies

  • Maak de sloffenbodem volgens recept. Laat de bodem helemaal afkoelen voordat je verder gaat met het recept.
  • Wanneer de bodem is afgekoeld zet je deze terug in de bakvorm op een bord of bakplaat. Deze moet straks de koelkast in, dus houd daar rekening mee qua formaat. Zet ook een strook bakpapier langs de rand van de bakvorm. Doordat de bodem iets is gekrompen past dat prima.
  • Leg de blaadjes gelatine in een schaaltje koud water en laat dit 15 minuten zo staan. Pureer ondertussen de frambozen en zeef deze zodat de pitjes eruit zijn. Klop ook de slagroom vast stijf.
  • Doe de frambozenpuree in een steelpannetje, knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze toe aan de puree. Op een laag vuur verhit je het mengsel tot de blaadjes gelatine zijn opgelost. Zet het pannetje opzij en laat het afkoelen tot het lauw is (bijna op kamertemperatuur).
  • Doe de kwark in een kom, voeg hier het frambozenmengsel aan toe zodra het genoeg is afgekoeld. Spatel door de kwark, voeg nu ook de opgeklopte slagroom toe en spatel tot het mengsel egaal van kleur is.
  • Stort de kwark in de vorm en strijk de bovenkant glad.
  • Zet de taart nu minimaal 3 uur in de koelkast.
  • Voordat je de taart serveert klop je de slagroom op met de suiker. Doe dit in een spuitzak met stervormige spuitmond. Spuit de slagroom met een zigzaggende beweging over de lengte van de taart. Plaats hier de frambozen bovenop.
  • Zo met slagroom kun je de taart ook prima in de koelkast bewaren. In de koelkast blijft deze taart (afgedekt) zo’n 4 dagen goed.

Tips

  • Houd het frambozenmengsel in de gaten, het moet bijna op kamertemperatuur zijn, maar je wilt wel dat het nog vloeibaar is. Anders gaat het al stollen en kun je het niet meer verwerken. Je kunt dit mengsel dus ook niet ruim van tevoren maken.
  • Proef even van het kwarkmengsel, als je het niet zoet genoeg vindt kun je het op smaak brengen met poedersuiker. Hoeveel nodig is zal afhankelijk zijn van de gebruikte frambozen en hoe zoet deze zijn.
Tips
Het basisrecept sloffenbodemrecept is voor 1 sloffentaart, halveer daarom het recept voor de bodem. Wil je er wel twee maken? Verdubbel dan onderstaande ingrediënten voor de kwarklaag en topping.
Bewaren
In de koelkast 3-4 dagen houdbaar. De bodems kun je los invriezen, als hele taart invriezen raad ik niet aan.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

96 reacties

  1. Lgm schreef:

    Lijkt me heerlijk. Vorig jaar heb ik de monchou taart op deze bodem gemaakt. Ook een MEGA lekkere combi ?

    1. Ilona schreef:

      Klinkt heerlijk! Hoeveel monchou en slagroom heb je dan nodig?

  2. Daniëlle schreef:

    O superlekker lijkt mij dit! Ik moet echt eens een vorm voor een sloffenbodem kopen!

  3. Mirjam vd Graaf schreef:

    Vandaag komt m’n sloffenvorm binnen, deze ga ik lekker proberen.

  4. Ingrid schreef:

    Ziet er heerlijk uit!
    Moet de sloffenbodem met of zonder spijs?
    Ik ga het zeker een keer maken!

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik maakte hem met spijs, maar zonder kan ook als je wilt.

  5. Anne-Marie schreef:

    Ziet er echt heerlijk uit! Deze ga ik zeker een keer maken.

  6. Rensina Steursma schreef:

    Wauw wat ziet dit er goddelijk uit! Hij is prachtig gelukt.
    En inderdaad, sloffen- en kwarktaart zijn ook beide erg favoriet van mij, dus hij komt op mijn baklijstje.

  7. Amina schreef:

    Dat ziet er heerlijk uit. Alleen….ik gebruik geen dierlijk gelantine. Hoe kan ik de 4 blaadjes gelantine vervangen bijv met agar-agar en welke hoeveelheid moet ik dan hanteren?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou agar agar kunnen gebruiken, voor de hoeveelheid kun je het best even de verpakking lezen.

  8. Elna schreef:

    Heb m zaterdag gemaakt.
    Maar vond m eigenlijk wat te stevig.
    Misschien tips voor me..meer slagroom of minder gelatine ?
    Dacht laura heeft daar vast n oplossing voor.
    De smaak vond k verder erg lekker hoor

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou iets minder gelatine kunnen gebruiken.

      1. Elna schreef:

        Bedankt hoor..ga k volgende x proberen

  9. Conja schreef:

    Dit is de ultieme verjaardags’taart’ voor mijn man. Precies zijn twee favoriete gebak! Net op tijd 🙂

  10. Ingrid uit Reeuwijk schreef:

    Ook deze combinatie lijkt me heerlijk.
    Graag print ik de recepten uit die ik wil gaan maken.
    Maar waar is het icoontje van de printer?

    1. Laura Kieft schreef:

      Onderaan het artikel, het meest rechtse icoontje.

  11. Sanne schreef:

    Hoi Laura,

    Gebruik je voor dit recept magere of volle kwark?

    1. Laura Kieft schreef:

      Beide kan, ik gebruikte magere kwark.

  12. Elisabeth schreef:

    Waar ik woon zijn geen gelatineblaadjes te koop maar wel gelatine in poedervorm. Hoeveel gram moet ik daarvan gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Durf ik zo niet te zeggen. Staat er geen richtlijn op de verpakking?

  13. Eline schreef:

    Wat bedoel je met ‘spijs’? Het is me niet bekend.

  14. Miranda schreef:

    Hoi Laura,

    Ik zou dit recept in een springvorm willen maken. Ik begrijp dat ik dan het recept van de bodem niet hoef te halveren maar wat doe ik met de hoeveelheid vulling?

    Groetjes van Miranda

  15. patrick schreef:

    hoy, moet de oven voor verwarmt worden op 180° om de sloffenbodem te bakken ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja, je volgt eerst helemaal het recept van de sloffenbodem.

  16. Marleen schreef:

    Hallo Laura,
    Dit ziet er heerlijk uit! Zou je hem ook met aardbei kunnen maken in plaats van framboos?
    Groeten!

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan ook prima.

  17. Maaike schreef:

    Ik heb deze taart in een springvorm gemaakt dit weekend. De bodem was erg hard. Had ik hem wellicht te lang gebakken? En ik had wel echt wat poedersuiker nodig. Mijn (diepvries) frambozen waren niet zoet genoeg!

    1. Laura Kieft schreef:

      Het is een soort koekbodem, dus dat kan kloppen. Als hij erg hard was zou het kunnen dat hij iets te lang gebakken is. Naarmate hij langer staat wordt de bodem meestal ook wel iets zachter door het vocht uit de topping.

  18. Annie schreef:

    Kan je ook diepvriesframbozen gebruiken voor de vulling? En moet je dan hetzelfde gewicht aanhouden?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, je houdt dan hetzelfde gewicht aan.

  19. Ingrid schreef:

    Als ik dit recept wil maken met aardbeien ipv frambozen, houdt ik dan ook 100gram aan van de aarbeien? Of heb ik dan een andere hoeveelheid nodig?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt dezelfde hoeveelheid aanhouden.

  20. Nadine schreef:

    Hoi Laura,

    Hij was bij mij erg goed gelukt! Nu heb ik alleen een vraagje.
    De kwarklaag was bij mij wat zuur, opzich niet heel storend omdat de bodem en slagroom wel zoet was. Maar zou ik wat suiker in de kwark kunnen doen?

    Groetjes,
    Nadine

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan zeker, dat staat ook in het recept 😉

  21. Jerina schreef:

    Welk formaat sloffenring gebruik je? Ik heb er een besteld maar die lijkt me nu zo groot voor een slof …

    1. Laura Kieft schreef:

      Die van mij is 24 x 9 cm

  22. Petra schreef:

    Gisteren deze slof gemaakt, is ook goed gelukt. Alleen hoe krijg je de bovenkant zo mooi strak terwijl de ring er om heen zit? Ik heb het met de achterkant van een lepel geprobeerd om het zo glad mogelijk te krijgen, maar ben niet echt tevreden over het resultaat. Is er soms een trucje voor?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruik vaak een spuitzak, maar ook wel een lepel of spatel. De lepel kun je eventueel een beetje vochtig maken zodat het niet zo blijft plakken aan het mengsel.

  23. Naomi schreef:

    Hoi Laura
    Ik wil deze slof graag maken maar heb alleen een sloffen vorm van 27 cm. Is dit handig of moet ik een kleinere kopen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan ook, ze zullen dan alleen iets dunner worden (of je maakt iets meer deeg)

  24. Myrthe schreef:

    Ziet er allemaal erg lekker uit! Ik heb een uitschuifbare sloffenring gekocht. Kan ik dit hier goed voor gebruiken? Ik ben bang dat de sloffenring tijdens het bakken uit gaat schuiven. Of rijst het deeg niet zo erg tijdens het bakken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan prima hoor.

  25. Jenske schreef:

    Hoi Laura. Kan ik deze kwark ook in een siliconen bolvorm doen, invriezen en dan op een rondo zetten? Groeten, Jenske

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat moet zeker lukken.

  26. Marcia Geuijen schreef:

    Hoi Laura!
    Ik heb deze sloffentaart vorige week gemaakt met diepvriesframbozen en gisteren met verse frambozen. Allebei de keren heb ik 100 gr fruit gebruikt. Het viel op dat bij de verse frambozen de kleur van de kwark veel lichter was en de smaak veel minder. Weet jij hoe dat kan?
    Groetjes, Marcia

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik denk dat door het invriezen en ontdooien de sappen uit het fruit makkelijker vrijkomen.

  27. Annelies schreef:

    De frambozen waren op hier, ik heb nu aardbeien meegenomen. Ik dacht, de frambozen kan ik vast ook vervangen door aardbeien. Klopt dat? En blijft het recept dan verder hetzelfde?

    Alvast bedankt.

    1. Annelies schreef:

      Laat maar ?, inmiddels in de reacties terug kunnen lezen dat het dan inderdaad hetzelfde blijft.

  28. Arine schreef:

    Zaterdag deze heerlijke sloffenring gemaakt. Erg lekker was hij. Bedankt voor recept

  29. Emmelie schreef:

    Hii! Ik heb de taart laatst gemaakt en hij was erg lekker! Ik kreeg jammer genoeg in de kwarklaag wel wat klontjes van de frambozenpuree met gelatine. Hoe kan ik dit een volgende keer voorkomen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waarschijnlijk was het temperatuur verschil nog te groot, kan dat kloppen?

      1. Emmelie schreef:

        Ja ik heb het een tijdje laten afkoelen, maar het was nog wel een beetje warm. Iets langer laten afkoelen volgende keer dus?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ja ik kan me alleen voorstellen dat het daaraan heeft gelegen.

  30. Sandra schreef:

    Gebruik je hier naturel kwark voor? Lijkt mij dat je dan met 100 Gr frambozen niet deze mooie roze kleur krijgt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja! Het zal je verbazen hoeveel kleur frambozen geven 🙂

  31. Hans het Lam schreef:

    Een makkelijk te maken slofje en een heerlijke combinatie!

  32. Thijm schreef:

    Er staat halveer het sloffen bodem recept. in het recept staat een half ei dus nu moet ik een kwart ei doen. hoe meet ik dat af?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Eerst je hele ei klutsen en dan wegen (door vieren delen en dan nogmaals afwegen) 🙂

  33. Anique schreef:

    Ga deze slof komend weekend maken! Kan je de kwarklaag ook zonder slagroom maken? En moet je dan meer kwark gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het kan wel, maar dat raad ik niet aan voor de structuur. Je moet het dan inderdaad wel door bv. kwark vervangen ja.

  34. Hanneke schreef:

    Hoeveel frambozen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Voor de vulling staat het vermeld en de topping heb ik niet gewogen maar zou je van de foto af kunnen tellen 😉

  35. Karin schreef:

    Hoi Laura,
    Gisteren deze slof gemaakt. Ik zie alleen dat jouw kwarklaag heel mooi hoog is. Mijn kwarklaag bleef heel laag. Wat kan ik een volgende keer anders doen? Ik heb precies de ingrediënten gebruikt die je hebt beschreven; of had ik die moeten verdubbelen?
    Groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Was de bodem wel de juiste dikte? het klinkt alsof je misschien een grotere bakvorm hebt gebruikt, óf de slagroom niet stijf hebt geklopt?

      1. Karin schreef:

        Misschien lag het aan de slagroom inderdaad. Maar de smaak was er niet minder om. Was heerlijk! 🙂

  36. Lina schreef:

    Hallo Laura,

    Kan ik kwark vervangen met Griekse yoghurt, woon in de usa en hier heb ik geen kwark gevonden. En kan ik gelatine vervangen door agar en wat voor een verhouding moet ik dan gebruiken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Kwark kun je prima door Griekse yoghurt vervangen. Gelatine door agar vervangen vraagt om een andere bereidingswijze en verhouding, daarvoor kun je het beste de verpakking van de agar opvolgen.

  37. Marcia Geuijen schreef:

    Hoi Laura!
    Deze sloffentaart is een van mijn favorieten en nu wilde ik er graag een variatie op maken. Kun je de kwark ook maken met bv vers mandarijnensap of homemade verse frambozensiroop? (Ik heb een fles frambozensiroop staan van 200 gr frambozen en 45 gr suiker.)
    Groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik nog niet getest, maar het kan vast. Bij het toevoegen van veel vloeistof (zoals mandarijnensap) zul je ook wat extra gelatine nodig hebben.

  38. Sanne schreef:

    Hoi Laura, hoe hoog is jouw sloffenring?
    Groetjes Sanne

    1. Hans het Lam schreef:

      Je kunt een gewone sloffenring gebruiken en aan de binnenzijde twee stroken van plastic A4-tjes zetten waardoor je een opstaande rand krijgt. Die plak je met een plakbandje aan elkaar zodat ze niet gaan wijken. Daar giet je vervolgens de kwark in en laat je het opstijven.

    2. Laura Kieft schreef:

      Ik denk zo’n 6-7 cm

  39. Danielle schreef:

    Hoi Laura,
    Als ik de slof ‘s avonds maak. Kan ik dan ook al de slagroom er bovenop spuiten.
    Is het dan nog goed de dag erna. Dan gaat hij mee naar het werk namelijk.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker kan dat! Je kunt voor de zekerheid nog wat klopfix mee mixen met de slagroom.

  40. Mireille schreef:

    Hallo Laura,

    kan ik voor de kwarklaag ook vanillekwark gebruiken? Ik zie namelijk geen suiker bij de ingrediënten van de kwarklaag staan, en als ik de ingrediënten op de boodschappenlijst van AH zet, komt er vanillekwark op te staan.
    Groetjes, Mireille

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is een foutje van de ingrediënten applicatie! Maar het kan ook zeker hoor.

  41. Heidi schreef:

    Ik wil graag 1 slof maken, moet ik de hoeveelheden van de kwark laag en topping dan ook halveren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit recept is voor 1 slof. 🙂

  42. Ingeborg schreef:

    Kan je ook kant en klare spijs gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan ook 🙂

  43. I schreef:

    Dag Laura,
    Ik ben een echte beginner op gebied van bakken en heb gisteren voor de eerste keer je recept uitgeprobeerd. Ik merkte echter dat de cake helemaal niet zo hoog en luchtig was, wel super lekker van smaak en mooi gebakken.
    Nu heb ik wel Planta boter gebruikt in plaats van roomboter en nam ik Patisseriebloem + 1 koffielepel bakpoeder in plaats van zelfrijzende bloem. Is dit de oorzaak van mijn probleem? Had ik andere boter en bloem moeten gebruiken? Of gewoon meer bakpoeder toevoegen en hoeveel dan?

    Ik zou graag zelf themataarten willen maken als hobby, maar ik vind tot op heden niet het juiste recept voor een lekkere, smeuïge en luchtige cake om in lagen te snijden. Jouw recepten zijn altijd super lekker, daarom dat ik graag een recept van je zou gebruiken als basis.

    Alvast bedankt voor je hulp 😊
    Groetjes I

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi, je reageert nu op een recept voor een sloffentaart, maar je schrijft over cake. Op Laura’s Bakery staan heel veel cakerecepten om te proberen: https://www.laurasbakery.nl/category/zoet-bakken/cakes/
      Hier vind je de juiste verhouding bloem-bakpoeder om zelfrijzend bakmeel te vervangen: https://www.laurasbakery.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/

  44. I schreef:

    Oei, blijkbaar iets verkeerd gegaan sorry.
    Bedankt voor je reactie.

  45. Thuis bakkee schreef:

    Hallo

    Mijn vraag was dat het ook zonder frambozen kan (zonder fruit)
    Ze hebben hier namelijk liever de witte kwark.
    Maar moet ik dan wel gelatineblaadjes aan het recept toevoegen of kan het dan zonder.
    Wil namelijk wel dat ik stevige kwark biven op heb.
    Of is het zo dat je de vorm er dan afhaald dat de kwark dan helemaal weg valt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan, dan zou ik de 100 gram frambozen door 100 gram extra kwark gebruiken. En je kunt bijvoorbeeld ook een smaakje kwark gebruiken. Maar je hebt wel altijd gelatineblaadjes nodig, anders blijft de kwark niet stijf.

  46. Thuis bakkee schreef:

    Dankje voor de reactie
    Dan zal ik dat volgende week eens even proberen.
    Ben benieuwd hoe het zal smaken
    En wat de kinderen er van vinden

  47. Karin Bakker schreef:

    Hoe groot moet de sloffenvorm zijn hiervoor? Ik heb de uitschuifbare sloffenvorm van 27-40cm nl

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan raad ik je 27 cm aan, ik heb zelf 24 cm gebruikt. Je bodem zal dan wel wat dunner worden.

  48. Carlijn schreef:

    Hoi,

    Voor hoeveel personen is zo’n slof?

    Geoetjes Carlijn

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat ligt er maar net aan hoe groot je de stukken snijdt, ik zou zeggen ca. 6-8 personen.

  49. Herlinde schreef:

    Hey Laura,
    Wat een superleuke recepten heb je!!
    Ik print de recepten die me het lekkerst lijken allemaal uit,
    die knip ik uit en plak ze in mijn receptenboek!
    groetjes Herlinde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *