Focaccia met olijven en knoflook

Gepost: 25 september 2020 Laatst bewerkt: 15 oktober 2023
Focaccia met olijven en knoflook
118

Ik kan geen genoeg krijgen van focaccia’s. Het is alweer twee jaar geleden dat ik voor het eerst een picknick-variant maakte, een kleiner formaat focaccia’s met tomaat. Deze keer ging ik weer aan de slag met kleinere focaccia’s, maar dan met zwarte olijven en knoflook. Ik werkte de broodjes af met tijm, maar je kunt ook heel goed rozemarijn gebruiken. Deze focaccia met olijven en knoflook zijn ideaal voor de lunch of bij een lichte, Italiaanse maaltijd. Erg moeilijk om vanaf te blijven als ze net uit de oven komen, want op dezelfde dag smaken ze het allerlekkerst.

Wat is jouw favoriete soort focaccia?

Focaccia met olijven en knoflook (3)a watermerk

 

FOCACCIA MET OLIJVEN EN KNOFLOOK maken

Recept afdrukken

5 van 4 stemmen

Focaccia met olijven en knoflook

Deze focaccia met olijven en knoflook zijn ontzettend lekker en simpel om te maken. Ideaal voor een Italiaanse borrel, picknick of lunch.
Porties: 6 stuks

Ingrediënten

Het deeg

  • 300 gram bloem
  • 7 gram droge gist
  • 1 tl zout
  • 1 el fijne kristalsuiker
  • 2 el olijfolie
  • 200 ml lauwwarm water
  • 1,5 tl knoflookpoeder

De smaakmakers

  • verse tijm (2 takjes)
  • zwarte olijven (18 stuks)
  • grof zeezout
  • olijfolie

Instructies

  • Begin met het maken van het deeg. Daarvoor doe je alle ingrediënten in een kom, kneed dit in een staande mixer in 10-15 minuten tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken. Geen staande mixer en ga je met je handen het deeg in? Dan heb je zo’n 20-25 minuten nodig voor hetzelfde resultaat.
  • Leg het deeg in een kom en dek deze af met plastic folie. Zet de kom op een wat warmere plek in huis, uit de tocht. Laat het deeg 45-60 minuten rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Ondertussen hak je twee takjes tijm fijn. Doe in een kommetje met een scheutje olijfolie en wat zeezout. Laat dit zo staan zodat de smaken kunnen intrekken.
  • Na het rijzen stort je het deeg op je werkblad. Druk de lucht eruit en verdeel in 6 gelijke stukken. Smeer je handen in met olijfolie en maak bolletjes van het deeg. Vorm deze tot de focaccia’s die je wilt maken (rond, ovaal, wat jij wilt) en leg de broodjes gelijk op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Dek de plaat af met een schone theedoek (of plastic folie) en laat de focaccia’s zo’n 20 minuten rusten.
  • Snijd de olijven doormidden. Verdeel eerst over elke focaccia een beetje van de tijm-olie met zeezout. Duw vervolgens met je vingers 6 kuiltjes in elke focaccia. Druk de olijven hier stevig in, anders ploppen ze er tijdens het bakken weer uit. Strooi nog wat grof zeezout en peper over de broodjes.
  • Bak de focaccia’s in 15-18 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
Bewaren

Na het afkoelen goed verpakken en buiten de koelkast bewaren, eet ze op binnen 2 dagen want dan zijn ze het lekkerst. Invriezen kan ook, dan kun je ze tot 3 maanden bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

27 reacties

  1. Anouchka schreef:

    Hoi Laura, zou ik om werk/tijd te besparen dit ook van te voren maken? Dus deeg maken, beleggen en ongebakken invriezen? Of in de koelkast of oven bewaren tot de volgende dag? Evt net als bij pizza kort voorgebakken en dan invriezen? Ik vind het niet lekker om de dag erna te eten en gebakken ingevroren, maakt ze taai als je ze weer opbakt.
    Bedankt alvast 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ongebakken invriezen heb ik niet geprobeerd. Ik vind persoonlijk wel je ze goed kunt afbakken en dan invriezen, even ontdooien/opwarmen in de oven.

      1. Anouchka schreef:

        Dat heb ik de vorige keer idd gedaan, maar als ik ze dan warm wil eten, zijn ze kneiterhard. Nog steeds lekker maar meer alsof je op bastogne koekjes zit te knauwelen ipv zacht brood 🙂 op welke temperatuur doe jij ze dan opbakken? Wellicht zit daar dan het verschil.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Excuus ik verwarm deze broodjes meestal even in de magnetron! Dat vind ik beter werken met foccacia

          1. Anouchka schreef:

            Ah die heb ik niet, helaas. Toch bedankt 🙂

  2. Nicoline schreef:

    Hoi Laura,
    Deeg is gekneed (idd beetje plakkerig, kreeg het niet makkelijk uit de kom, moest er wat bloem bij gebruiken). Staat nu te rijzen. Ben knoflookpoeder vergeten (had ook je recept voor tomaat focaccia open staan). En maak het zonder olijf/tomaat, gewoon naturel. Heb gedroogde tijm van euroma gebruikt, halve tl, had geen verse.
    Maar ik vraag met iets af, boven aan je recept staan afmetingen. Waar zijn die voor?
    “PORTIES: 6 stuks
    ± 16 X 25 CM
    INGREDIËNTEN”
    En bak je 6 of 3 broodjes af per plaat (gezien je foto bij de tomatenversie)?
    Bedankt alvast voor je reactie en het resultaat volgt 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik had er 6 per plaat! Het hangt er net vanaf hoe groot je de broodjes maakt. Die afmeting is een foutje, heb ik nu weggehaald dankjewel 😉

      1. Nicoline schreef:

        Ah super! Ik heb er idd ook 6 per plaat kunnen maken. Ze smaakten heerlijk! Volgende x doe ik iets minder zout in de olie en erboven op, was net iets te. Maar deeg helemaal prima. Weliswaar anders als in italie, daar is het altijd veel vetter.

  3. Lilou schreef:

    Deze gisteren gemaakt. Heerlijk! Wel heb ik er minder suiker ingedaan. Ondanks dat proefde ik de suiker nog vrij goed. Vraag me af of 1 eetlepel suiker niet veel te veel is.
    (Mijn Italiaanse vriend maakt foccacia nooit met (zo veel) suiker) (hij komt uit de streek waar foccacia vandaan komt)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vreemd dat je een paar gram suiker proefde (over zoveel broodjes verdeeld) dat had ik zelf totaal niet en ook nog nooit eerder gehoord bij al mijn focaccia recepten. Maar fijn dat het gelukt is met minder, het staat je natuurlijk vrij om het recept aan te passen naar jouw smaak dus experimenteer er gerust verder mee! 🙂

  4. Sarika schreef:

    hoi laura. heb mij aan het recept gehouden maar het plakte als een malle! kreeg het totaal er niet uit alles plakte aan me handen :). heb ‘m in de kitchenaid gedaan met de kneedhaak. en lang ook maar misschien verkeerde stand van kneden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lastig te zeggen! Wel met een deeghaak? En hoelang gekneed?

      1. Sarika schreef:

        Ja sorry deeghaak haha. Hmm…Denk kwartier? Ik bleef doorgaan maar bleef t zelfde… maarr heb alles in 1 keer in de kom gedaan. Misschien gist eerst apart moeten doen

        1. Nicoline schreef:

          Misschien zout er pas bij doen als rest al iets gemengd is. Zout en gist bijt elkaar als je het tegelijk erin doet.
          Bij mij was het deeg ook echt plakkerig hoor, maar is toch wel gelukt met bloem aan mn handen.
          Ik heb elders nog een recept gezien, maar daar wordt geen olie in het recept gebruikt maar pas erna voor erover en voor in de kom. Misschien dat het daardoor komt?

          1. Sarika schreef:

            Ja inderdaad. We gaan t de volgende keer even anders proberen. Tnx!

          2. Laura's Bakery schreef:

            Nee, beiden horen echt door het deeg te gaan, juist uit Italiaanse recepturen afgeleid. Ik had ook geen problemen met zulk plakkerig deeg, dus misschien toch niet lang genoeg gekneed? Bij mij wordt het kneden trouwens gedaan door de machine, dus dat maakt het wel makkelijker ivm eventuele plakkerige handen tussendoor.

      2. Sarika schreef:

        hoi laura, kon geen beantwoorden klikken op je laatste reactie! hihi. ja ik heb ’t juist ook gedaan met de kitchenaid kneedhaak. wel een tijdje. na 15 minuten nog zelfs verder gegaan omdat de structuur zo bleef. en dus alles in 1 keer erin gedaan. alle ingrediënten. maar hoelang laat je de deeg kneden door de machine laura?.. en op welke stand een beetje?… daar kan t ook aan liggen 🙂

        1. Laura's Bakery schreef:

          Nou wat gek, 15 minuten moet meer dan lang genoeg zijn. Ik zet de machine op een middelhoge stand, niet op maximaal maar ook niet op de middelste stand zeg maar. Je kon dan zeker ook nog geen mooi vliesje trekken?

          1. Sarika schreef:

            oh maar 1 minuut kneden?… dan doe ik iets niet goed nee. nou er was wel iets van een vlies… maar veel te plakkerig. ik ga dit gewoon nog een keer doen en wat meer bloem erbij. 🙂 ik heb er op dat moment ook wat bloem bij gedaan en toen ging ’t goed! en t was heerlijk.

          2. Laura's Bakery schreef:

            1 minuten was een typefout 😉 daar moest nog een 5 achter. Vervelend in ieder geval, ik kan het ook niet verklaren helaas!

  5. Sibren schreef:

    Hey Laura,

    ik heb het recept volledig gevolgd maar vind dat er een enorme gistsmaak in de focaccia zit doe ik iets verkeerd?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hmmm dat is gek. Heb je ook het deeg goed laten rijzen? Dit is een belangrijke stap ook in combinatie met de gist.

  6. Sibren schreef:

    Hey Laura,

    Ik heb het deeg 60minuten laten rijzen het id nu wel rond de 20*C bij ons zou het daar aan kunnen liggen? Of doe ik toch iets verkeerd?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hmm dat is wat aan de lage kant. Misschien dat het hierdoor niet helemaal goed is gegaan, maar ik durf het je niet met zekerheid te zeggen.

  7. Dave schreef:

    Dank voor het recept, het brood is perfect gelukt. Voor mij persoonlijk vond ik de suiker too much, ik vraag me sterk af of je het sowieso niet beter helemaal kunt weglaten maar dat is misschien persoonlijk..

  8. Francisca Konsten schreef:

    Beste Laura,
    Wat zijn volgens jou de allerbeste olijven om te gebruiken in brood als je het zelf bakt?
    Hoor ook graag waarom jouw voorkeur er naar uit gaat
    Dank bij voorbaat en groet, Francien

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb daar eigenlijk niet echt een voorkeur in, ik gebruik vaak wat ik nog heb liggen of wat me lekker lijkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *