FAQ: (food)bloggen doe je zo!

Gepost: 7 maart 2017 Laatst bewerkt: 21 maart 2023
FAQ: (food)bloggen doe je zo!

Vandaag geen recept, zoete inspiratie of informatie over bakken. Even heel iets anders, ik vertel je meer over bloggen. Het is eigenlijk een “(food)bloggen doe je zo!” handleiding geworden. Ik blog al sinds 2010 en sindsdien heb ik heel erg veel vragen gekregen van jullie. Over bakken uiteraard, maar ook over bloggen.

Alles over foodbloggen

Hoewel bloggen veel bekender is geworden, zijn er ook nog altijd veel vragen over. Zeker toen ik bekend maakte dat ik fulltime ging bloggen kreeg ik veel vragen. Want wat doe ik nu eigenlijk en hoe kun je daar nu je werk van maken? Ik heb de meest gestelde vragen verzameld in dit artikel en ik geef er natuurlijk antwoord op. Of je nu zelf al blogt, nog een blog wil beginnen of gewoon nieuwsgierig bent naar het hoe en wat van (fulltime) bloggen: hopelijk is het je na het lezen van dit artikel allemaal duidelijk.

Hoe begin je een blog

Laten we bij het begin beginnen. Zelf ben ik in een ver verleden begonnen via web-log.nl (dit bestaat niet meer) en ging daarna al vrij snel over naar een Blogger site met de url laurasbakery.blogspot.nl. Dat vond ik na een tijdje niet goed genoeg, dus kocht ik mijn eigen domeinnaam die ik aan mijn blog koppelde. Een hele tijd later vond ik dat het tijd was om de site te professionaliseren en stapte ik over op WordPress. Ik zal je laten zien welke opties er zijn als je een blog wilt beginnen:

  • Blogger: gratis en gebruiksvriendelijk, ook de mogelijkheid om een eigen domeinnaam aan te koppelen. Qua lay out is er het een en ander mogelijk, maar deze mogelijkheden zijn beperkt.
  • WordPress.com: de gratis versie van WordPress, je site url zal eindigen op .wordpress.com, al kun je deze ook koppelen aan een eigen domeinnaam. Verder lijkt het veel op de volgende optie.
  • WordPress.org: de betaalde versie van WordPress, hierbij heb je een eigen domeinnaam nodig en een hosting pakket. Dit hoeft niet duur te zijn, zeker niet in het begin. Toen mijn blog nog niet heel groot was betaalde ik een paar tientjes per jaar voor mijn domeinnaam en de hosting van mijn site. Inmiddels trekt mijn site veel verkeer en heb ik een eigen server met de bijbehorende ruimte nodig, dat is wel een flink stuk duurder. Qua lay out is bij WordPress alles mogelijk. Je kunt kiezen voor templates (die zijn er gratis, maar je kunt er ook eentje kopen) of door een sitebouwer je blog laten ontwerpen. Zelf ben ik gestart met een template, maar inmiddels heb ik mijn site laten ontwerpen en maken door een gespecialiseerde developers.

Ik raad je aan om gelijk een blog te starten via WordPress.org, zoals gezegd hoeft dit echt niet duur te zijn. Je kunt natuurlijk ook via een gratis optie beginnen, maar wanneer je dan toch die overstap wilt maken is dat -vond ik- een behoorlijk gedoe dat veel tijd kost.

Website beheer

Zoals gezegd sleutel ik tegenwoordig niet meer zelf aan de site, dit besteed ik volledig uit. Stuurlui is verantwoordelijk voor de bouw en het beheer van de website. Ik werk nu alweer enkele jaren met ze samen en ben hier ontzettend tevreden over. Als je een website bouwer zoekt kan ik je de developers van Stuurlui aanraden.

Wat zo’n partij precies doet vraag je je af? Ze hebben de website vormgegeven en gebouwd en beheren hem ook. Dus wanneer ik iets wil aanpassen, of er doet zich een probleem voor: dan klop ik aan bij Stuurlui en gaan ze aan de slag. En ook het ‘standaard’ onderhoud is bij hun ondergebracht. Heel erg fijn dat ik mij hier geen zorgen over hoef te maken.

food)bloggen doe je zo!

Een blognaam bedenken

Als je hebt bedacht hoe je je blog wilt starten, moet je natuurlijk wel een naam hebben. Misschien heb je hier al over nagedacht en kun je gelijk jouw domeinnaam vastleggen. Heb je nog geen idee, dan zul je daar goed over moeten nadenken. Het is lastig met zoveel blogs, maar probeer een originele naam te bedenken. Eentje die blijft hangen, een eenvoudige schrijfwijze heeft en niet te lang is. Omdat er al zoveel blogs zijn, is het ook handig om eens rond te kijken welke namen er al bestaan. Je wilt niet de zoveelste variatie op een bepaalde naam/term hebben. Dan val je immers minder op.

Als je een naam hebt bedacht, controleer dan eerst of deze naam niet al bestaat of heel erg lijkt op een andere blog titel. Stel dat er maar een paar letters verschillen kan dat verwarring veroorzaken bij bloglezers. Niet leuk voor de andere blog, maar ook niet voor jou als iedereen jullie steeds verwart.

In mijn geval was mijn naam snel bedacht. Ik wist destijds eigenlijk geen eens wat een blog was, ik koos alleen een naam omdat het moest om een site te kunnen maken. Met een vriendin bedacht ik Laura’s Bakery. Heel simpel, een combinatie van mijn naam en het bakken komt er ook in terug. Past goed bij mij en de inhoud van mijn blog. Aan alleen de titel van mijn blog kun je al zien van wie het blog is en waar het over gaat.

Social media kanalen vastleggen

Als je dan je blognaam hebt bedacht, is het wel zo slim om op de verschillende social media kanalen een account aan te maken met deze naam. Ook als je het nog niet gaat gebruiken. Het is zonde als je uiteindelijk besluit om wel van dit medium gebruik te maken en de naam die je wilt niet meer beschikbaar is.

Als je research doet voor een blognaam is het ook handig om eerst op social media te kijken of deze naam nog beschikbaar is. Ik heb weleens een toffe naam voor een project bedacht waarvan de url nog beschikbaar was, maar de socials niet meer.

food)bloggen doe je zo!

Mag je zomaar recepten/foto’s delen

Op een recept zelf zit geen auteursrecht, maar het is niet netjes om deze zomaar over te nemen gezien iemand anders hier tijd en moeite in heeft gestoken. Om nog iets preciezer te zijn: op een lijstje ingrediënten zit geen auteursrecht. Op de bereiding kan dit wel zitten, zeker als er teksten in staan die niet per se nodig zijn voor een correcte bereiding. Extra tips bijvoorbeeld die een auteur erbij schrijft.

Op de foto’s zit ook auteursrecht en het is wettelijk gezien niet toegestaan om deze zomaar te over te nemen. Veel mensen denken dat via Google gevonden foto’s gewoon te gebruiken zijn, maar dit is niet waar. Google is een zoekmachine, geen eigenaar van de foto’s en teksten. Hetzelfde geldt voor websites als Pinterest en Welke, ook hier kun je niet zomaar foto’s en recepten vanaf halen om zelf te publiceren.

Je kunt wel de auteur vragen om toestemming om het te gebruiken. Mocht je die toestemming krijgen, zorg er dan altijd voor dat je de bron (inclusief link) vermeld. Deel je toch zonder toestemming foto’s en/of teksten, dan mag de auteur jou een schadeclaim sturen. Dat wil je niet natuurlijk, net als dat de auteur niet zomaar overal zijn of haar foto’s en teksten terug wil zien. Daar is immers hard voor gewerkt om het te maken. Ik spreek helaas uit ervaring, mijn foto’s en recepten kom ik regelmatig tegen op andere plekken dan mijn blog. Het kost heel erg veel (onnodige) tijd om hier steeds achteraan te gaan.

Voor beide partijen is het het best om toestemming te vragen als je dan toch ergens gebruik van wilt maken. Of maak het gewoon zelf, dat is het allerleukst.

food)bloggen doe je zo!

Wat doe je als fulltime blogger

Een foodblogger maakt recepten, zet ze op de foto en werkt het recept uit om vervolgens op de knop publiceren te klikken. Vaak wordt gedacht dat dit het enige is dat ik doe, maar niets is minder waar. Natuurlijk, het bedenken en maken van recepten is wel belangrijk, maar er komt zoveel meer bij kijken. Hier een lijstje van dingen die ik allemaal doe:

  • Recepten bedenken, ontwikkelen en maken.
  • Fotograferen van recepten en producten + uitzoeken en bewerken van de foto’s
  • Uitwerken recepten, informatieve artikelen, etc.
  • Bijhouden social media kanalen
  • Mails, blog reacties en social media comments beantwoorden (en dat zijn er véél)
  • Onderhoud website, het technische stukje achter te schermen
  • Contact onderhouden + afspraken met bedrijven voor samenwerkingen, etc.

Dit zijn de taken die het belangrijkst zijn en het meest voorkomen, met bijna allemaal houd ik mij wekelijks bezig. Maar ook het stukje administratie komt iedere keer weer terug, net als nog vele andere werkzaamheden. Zo heb ik soms ook projecten waar je niet gelijk iets van terugziet op mijn blog, mijn boek bijvoorbeeld dat ik heb gemaakt.

Hoeveel tijd steek je in je blog

Kan ik nu echt een volledige werkweek vullen met die werkzaamheden? Jazeker! Ik werk meestal zo’n 5-6 dagen per week van 8-9 uur. Maar ook ’s avonds en in het weekend zit ik regelmatig met mijn laptop op de bank om te werken. Per week ben ik minimaal 50 uur bezig met bloggen, in drukke periodes ga ik daar zelfs met gemak overheen.

food)bloggen doe je zo!

Het geheim van een goede blogger

Een goede blogger is er eentje die met passie en plezier blogt. Eentje die er tijd en moeite insteekt om artikelen van een goede kwaliteit te maken. Puur omdat hij of zij onwijs enthousiast is over het onderwerp, niet omdat er misschien wel geld mee verdiend kan worden. Heel cliché misschien, maar ik krijg regelmatig mails van mensen die een blog willen starten omdat ze gratis spullen willen ontvangen of er geld mee willen verdienen. Als dat je intentie is, is de kans groot dat je het niet lang volhoudt. Kijk maar naar hoeveel uur ik in mijn blog steek, als ik het niet écht leuk zou vinden is dat natuurlijk niet te doen op de langere termijn.

Ik vind niet dat je alleen een goede blogger bent als je veel volgers hebt en bekend bent. Er zijn ook meer dan genoeg kleine, (nog) onbekende blogs die echt hele goede artikelen schrijven. En die goede blogs, die zijn leuk om te lezen en groeien uiteindelijk vanzelf.

Hoe verdien je geld met bloggen

Heel verrassend is het niet, maar deze vraag wordt mij het meest gesteld. Ik verdien geld met mijn blog door reclames en samenwerkingen. Reclames zijn de banners die je op verschillende plekken op mijn site kunt zien. Dit levert eigenlijk echt pas wat op als je veel pageviews hebt, want daar hangen de inkomsten van banners vanaf.

Een andere manier om geld te verdienen zijn advertorials, dit zijn samenwerkingen met bedrijven in de vorm van een artikel. De inhoud kan verschillen, maar in mijn geval gaat dit meestal om recepten. Van de opdrachtgever krijg ik een briefing met hun verwachtingen van het eindresultaat. Ik ben vrij om te maken wat ik wil, maar er zijn wel bepaalde punten waar ik rekening mee moet houden. De schrijfwijze van de merknaam, het doel van de actie of een bepaald thema bijvoorbeeld. Na overleg ga ik aan de slag en lever ik mijn artikel aan. Als zowel ik en de opdrachtgever tevreden zijn, kan het artikel online gezet worden.

Je kunt zelf dit contact met opdrachtgevers regelen voor advertorials, maar je kunt het ook uitbesteden aan een agency. Ik werk momenteel grotendeels samen met een agency, maar heb ook klanten waar ik direct mee samenwerk.

food)bloggen doe je zo!

Hoe ga je om met samenwerkingen

Wanneer je geld verdient met bloggen, betekent dit (meestal) ook dat je samenwerkingen aangaat met bedrijven. Hoe ga je daar nu eigenlijk mee om? Voor mij is het belangrijk dat ik zelf enthousiast ben over het merk en/of product waar ik over ga schrijven. Zou ik er uit eigen beweging nooit gebruik van maken of erover schrijven, dan is de kans groot dat ik een samenwerking niet aanga. Het gebeurt regelmatig dat ik nee zeg tegen een samenwerking en daarmee ook tegen inkomsten.

Daarmee kom ik gelijk op het volgende punt: geloofwaardigheid. Het zou niet geloofwaardig zijn wanneer ik schrijf over een product dat niet bij mij en mijn blog past, of waar ik mij eerder zelfs al negatief over heb uitgelaten. Jullie zouden dat gelijk doorhebben en daarmee zet ik mijn goede naam -waar ik hard voor heb gewerkt- op het spel. Dat doe ik dus niet. Ik wil eerlijk en transparant zijn in al mijn artikelen.

Bedrijven zonder budget

Nog een puntje: wanneer je blogger bent krijg je vele mailtjes met verzoeken tot samenwerkingen. Vaak met een hele lijst eisen waar je artikel(en) aan moeten voldoen. Op zich niet heel gek, maar het zijn ook vaak de bedrijven die geen budget hebben als je je tarieven noemt. Ze zullen je dan waarschijnlijk nog vertellen dat het heel goed voor je portfolio is en het zelf ook via hun social media kanalen delen, wat jou weer exposure (bekendheid) oplevert. Mijn advies: ga hier niet mee in zee. Waarom zou jij tijd (en geld) willen investeren in een merk, wanneer een merk niet in zichzelf wil investeren door betaalde samenwerkingen aan te gaan. Gevalletje van voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.

Ga ik dan nooit meer onbetaalde samenwerkingen aan? Met grote, bekende merken niet nee, daar zal ik eerlijk over zijn. Maar soms zijn er kleinere bedrijven die nog niet bekend zijn bij het grote publiek, maar wel een heel tof concept hebben. Dit zijn bedrijven waarvan ik weet dat er daadwerkelijk geen budgetten zijn. Soms -als ik er uit eigen beweging ook over zou schrijven- ga ik dan wel een samenwerking aan en schrijf ik over ze in bijvoorbeeld Foodnieuws of in een post op social media.

food)bloggen doe je zo!

Extra tips voor bloggen

Tot slot nog wat extra blogtips. Voornamelijk voor de mensen die al een blog hebben en en deze willen laten groeien.

  • Zorg dat je artikelen goed vindbaar zijn in Google, dat doe je door je SEO (Search Engine Optimization) op orde te hebben.
  • Plaats artikelen met regelmaat online. Kies bijvoorbeeld een vaste dag, maar zorg in ieder geval dat er geen lange ‘stiltes’ zijn op je blog en dan ineens weer periodes met heel veel artikelen. Pas toen ik met regelmaat ging bloggen merkte ik dat mijn blog begon te groeien. Je lezers weten dan beter waar ze aan toe zijn.
  • Besteed aandacht aan je fotografie, dat maakt een artikel nu eenmaal aantrekkelijker om te lezen.
  • Maak gebruik van social media voor het delen van je artikelen en om je lezerspubliek te vergroten.
  • Wees eerlijk naar je lezers toe. Hoe je denkt over iets, maar ook of je spullen gekregen hebt of betaald wordt. Schrijf waar je er zelf blij van wordt en achter staat, niet om een ander te plezieren.

Meer weten?

Dit waren ze dan, de vragen die mij het meest worden gesteld over (food)bloggen en nog wat extra tips. Hopelijk hebben jullie zo een beetje een idee gekregen over wat mijn werk nu eigenlijk inhoudt. Mocht je nog andere vragen hebben, dan kun je ze natuurlijk onder dit artikel stellen 🙂

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

57 reacties

  1. Evelien schreef:

    Wat tof om ook eens een artikel met blogtips van jou te lezen! Als beginnend blogger kan ik hier heel veel mee. 🙂 Dankjewel!
    Je schrijft trouwens over je SEO. Maar hoe krijg ik die op orde? Hoe doe ik dat?

    1. Rosita schreef:

      De plugin Yoast SEO installeren, die is heel handig. Geeft met rode oranje en groene bolletjes aan hoe je tekst aan de SEO voldoet.

    2. Laura Kieft schreef:

      De plugin die Rosita noemt is erg handig inderdaad. Het is een onderwerp waar niet echt een kort antwoord op te geven is, maar er is wel al heel veel over geschreven. Zou dus zeker even op zoek gaan via Google naar info als je je meer in SEO wilt verdiepen.

    3. Karmijn schreef:

      Hoi Laura,
      Dank voor het delen van je tips! Daar heb ik super veel aan. Ik heb nog wel een vraag. Hoe heb je het fotograferen geleerd en heb je daarvoor veel moeten investeten?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Eigenlijk over de jaren heen. Ik heb het mezelf aangeleerd en veel informatie over opgezocht. Ook heb ik steeds meer investeringen erin gedaan omdat het nu al een paar jaar mijn fulltime baan is.

  2. Tess schreef:

    Heel erg leuk om te lezen! De meeste tips had ik al weleens gehoord of gelezen, maar het is altijd goed om het nog eens te lezen!

  3. Rosita schreef:

    Wat een fijn artikel om te lezen! Ik wilde dit al heel lang weten. Mijn blog bestaat nu 6 maanden, gaat over persoonlijke ontwikkeling en leven met een beperking. Toch wilde ik ook iets met koken doen omdat dat m’n andere hobby is. Maar vanwege m’n beperking kost dat heel veel tijd en energie, ook kan ik geen recepten ontwikkelen daardoor. Nu ik dat hier lees is een foodblog niet haalbaar. Ik wil er graag iets met koken doen, maar nog even bedenken wat. Dankjewel voor dit mooie artikel.

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou er een aparte rubriek van kunnen maken, dat er bijvoorbeeld 1x in de 1-2 weken een recept online komt. En dan misschien juist de link maken naar koken/bakken met een beperking, dan past het ook goed bij je blog 🙂

  4. Leuk, herkenbaar en informatief artikel!

  5. Debbie Bodewes schreef:

    Hoi Laura, bedankt voor het delen van je blog tips! Heel leuk om te lezen en nuttig voor kleine bloggers zoals ik ? De plugin die Rosita noemt is trouwens alleen beschikbaar als je een eigen ontwerp gebruikt. Bij de standaard wordpress templates kun je geen extra plugins installeren helaas. Ben ik ook nog aan het uitzoeken…
    Ik vind het ook leuk dat je schrijft dat het geloofwaardig moet blijven, dat lukt je heel goed. Ik lees je blog altijd met veel plezier!
    Groetjes Debbie

    1. Laura Kieft schreef:

      Ah wat jammer dat dat daar niet mogelijk is zeg, ik was in de veronderstelling dat dit gewoon kon. En dank je wel 🙂

  6. Louise schreef:

    Wat een leuk en duidelijk artikel om te lezen, hier zullen veel beginnende bloggers wat aan hebben. Veel succes verder met je mooie blog.

  7. Carina schreef:

    Bedankt voor dit artikel!
    Leuk om te lezen wat je allemaal doet! Ik kan dit uit ervaring volledig beamen, al ben ik zelf geen foodblogger. Leuk, en veel succes met je blog!

  8. Femke schreef:

    Leuk om te lezen hoe het bloggen werkt!
    Af en toe baal ik wel van die banners en reclame, want dat ben je een artikel aan het lezen en dan verspringt de tekst weer omdat een reclame nog aan het laden was….toen ik erachter kwam dat dit voor jullie bloggers een bron van inkomsten is denk ik elke keer als het weer gebeurt én weer een boterham voor de blogger 😉

    1. Laura Kieft schreef:

      Leuk om te horen hoe je er nu ander over bent gaan denken. Dat is overigens ook het voordeel van een (mijn) mediabureau, ze zijn altijd bezig om de banners zo optimaal mogelijk te maken dat ze de gebruikerservaring niet (te veel) verstoren. Door te zorgen dat ze sneller inladen bijvoorbeeld.

  9. Lieke Venhuizen schreef:

    Leuk artikel en handige tips!

  10. Carla schreef:

    Een mooi, duidelijk en eerlijk artikel! Super!
    Xus,
    Car

  11. Jolien schreef:

    Leuk artikel.
    Ik heb een eigen website en ik zou ook af en toe wel een blog willen schrijven, maar weet nog niet goed hoe te beginnen.

    Heb jou ook tips voor het bedenken en ontwikkelen van recepten?

    1. Laura Kieft schreef:

      Daar heb ik nog niet over geschreven, maar ik bedenk altijd iets wat ik wil maken qua smaken of soort gebak en ga dan gewoon aan de slag. Wanneer ik niet weet hoe iets gemaakt wordt, zoek ik soortgelijke recepten op om te kijken hoe deze in elkaar zitten.

  12. Kirsten schreef:

    Wat een leuk artikel! 🙂 Super leerzaam om te lezen als beginnend blogger. Thanks! 🙂

  13. Homemade by Joke schreef:

    Nou lieverd het is een heel epistel geworden maar wel heel duidelijk voor de mensen die nog niet wisten hoe het bij Laura’s Bakery eraan toe gaat. Leuk en duidelijk geschreven.
    Liefs, Mam ♥

  14. Michelle schreef:

    Hoi laura, toen ik jou site ontdekte dacht ik, wauw wat een leuke recepten die ook niet moeilijk zijn om te maken. Daarom vind ik het ook interressant om te lezen wat je allemaal doet en dat je het er ook echt wel druk mee hebt. Waarschijnlijk niet altijd, maar als je zegt dat je min. 50 uur werkt is dat echt veel in mijn ogen. Maar ik kan me ook wel indenken dat het erg leuk werk is om te doen. Al ben jij natuurlijk een expert in bakken inmiddels en is het voor jou misschien wel gewoon. Ik houd ook erg van bakken en kan uiteraard ooit overwegen om een blog op te zetten? succes met je werkzaamheden deze week en ik deel wel weer plaatjes van baksels. ??

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is veel uur inderdaad, maar er gaat ook veel meer tijd inzitten dan veel mensen denken. De (meeste) recepten zijn misschien niet moeilijk, maar ze moeten wel bedacht, getest, gemaakt, etc. worden. Dat kost allemaal tijd 🙂

  15. Meike schreef:

    Leuk artikel, geeft een goed kijkje achter de schermen! Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd wat je allemaal doet met je gebakken creaties nadat je het het gefotografeerd? Lijkt me zeker geen straf om regelmatig dat lekkers te eten, maar het zou me op gegeven moment wel te veel worden haha 🙂

    1. Laura Kieft schreef:

      Haha, dat is op een gegeven moment zeker te veel. Ik proef wel van alles een (klein) stukje, de rest geef ik weg. Soms vries ik ook wat in voor een later moment.

  16. Jeannet schreef:

    Super leuk om te lezen en bruikbare tips voor ons bedrijf (in de bouw). Maar waar ik zo benieuwd naar ben is wat je met al je baksels doet. Want ik neem aan dat je dat niet allemaal zelf opeet? Ja een stukje misschien, maar waar laat je hele taarten? Het ziet er altijd zo heerlijk uit! Succes!

  17. Jenny Peters schreef:

    Hi Laura,

    Wat leuk om dit artikel te lezen! Zelf blog ik bijna een jaar, al vind ik me nog aardig beginnend blogger. Op dit moment heb ik door mijn studie de blog als hobby, ik loop gewoon stage en in het weekend werk ik een dag en wil ik ook nog leuke dingen met vriendinnen doen/ uitgaan/ vrije tijd over hebben. Helaas heb ik dat nu niet en deel ik op social media soms een ‘oud’ recept om toch nog een beetje actief te blijven. Is dat een goede oplossing of zou ik het bericht op wordpress dan ook moeten herpubliceren om mijn volgers daar op de hoogte te houden?

    Groetjes Jenny, Have a good food day

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is een prima manier inderdaad, ik deel ook altijd ‘oude’ recepten via Facebook.

  18. Super fijn artikel! Wij zijn inmiddels al een heel eind op weg met onze website, maar die tip over de SEO plugin is zelfs voor ons ook nog handig! En inderdaad, wij zijn dan met zijn tweeën, maar zelfs wij moeten heel veel tijd in onze blog steken! Een baksel bedenken, testen, maken en fotograferen. En dan moet er ook nog een artikel geschreven worden en de foto’s worden bewerkt! En dan werken we er allebei nog bij.

    Bedankt voor dit kijkje achter de schermen 🙂

  19. Ciska schreef:

    Hoi Laura, super leuk en handig deze informatie! heb alleen een vraagje over recepten van een andere website bv, als ik daar een recept van pak, en ik pas het aan met andere ingrediënten. vanaf wanneer is het zo anders dat ik het mijn recept kan noemen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Heel officieel gezien is het al anders wanneer je alleen de tekst herschrijft, maar dat is een dunne lijn en geldt eigenlijk alleen bij klassieke recepten. Wanneer je ook echt ingrediënten veranderd en het eigenlijk gewoon een variatie is kan je het gewoon jouw recept noemen. Ikzelf noem vaak wel de bron waar ik mijn inspiratie vandaan haalde, vooral wanneer het origineel er nog wel in terug is te zien (bij originele recepten).

  20. Zoraida schreef:

    Kan je log niet in het Nederlands zetten hoop het wel anders vond ik het wel jammer me Engels is niet zo goed

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat bedoel je precies? Mijn blog is gewoon in het Nederlands hoor.

  21. Anoniem schreef:

    Hoi Laura,
    Stel dat je niet weet hoe je appeltaart moet maken.
    Dan zoek je een paar recepten op google op en die vergelijk je met elkaar dan mix je die twee recepten samen zodat je een ander recept krijgt.
    En die zet je op je blog.
    Mag dat wel?
    Groetjes!

    1. Lian van Rens schreef:

      Als jij zelf een recept maakt, bijvoorbeeld een combinatie van meerdere recepten om zo je eigen te maken (het wiel is immers al uitgevonden), en deze dan ook zelf bakt en fotografeert en je eigen bereiding eraan toevoegt dan kun je dit probleemloos op je eigen blog zetten. Je hebt in principe iets nieuws gecreëerd. Wat je moet voorkomen is om iemands recept en beschrijving letterlijk te kopiëren en dat geldt al helemaal als je dan ook nog de foto’s van de ander gebruikt en het presenteert als je eigen werk, waardoor men niet naar de oorspronkelijke bron gaat voor het recept. Als je je heel erg door een ander recept hebt laten inspireren is het meestal wel netjes dit in de inleidende tekst te benoemen.

  22. Anoniem schreef:

    Heel erg bedankt!
    Gaat helemaal lukken!

  23. Laurence schreef:

    Hey Laura! Ik heb besloten om ook met een food blog te starten, heb zo een WordPress pakket aangekocht en zit nu volledig vast. Ik vind nergens de informatie hoe ik verder ga … Kan je me een duwtje in de juiste richting geven?

    1. Laura Kieft schreef:

      Waar zit je nu dan precies mee? Als het gaat om het installeren van WordPress kun je dat ook aan je host vragen, die kunnen dat vaak voor je doen.

  24. bake love❤️ schreef:

    Hoi Laura/Lian,
    Ik heb een eigen blog en als ik bv. ijstaart maak waar je cake voor nodig hebt dan zet ik bij ingredienten een cake zelfgebakken of uit de supermarkt maar ik maak de cake bv. volgens jouw recept. Omdat ik daar zelf geen recept voor heb. En dat zet ik op mijn blog. Mag dat wel?

    1. Laura Kieft schreef:

      In zo’n geval (dus als een onderdeel van het recept niet van jezelf is) zou ik wel linken naar de site waar je het recept vandaan hebt.

  25. bake love❤️ schreef:

    oke bedankt! Zo’n linkje hoef je dus niet te vragen aan de site dat mag gewoon als ik het goed begrijp?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat mag inderdaad. Maar wanneer je een recept echt namaakt zou ik wel om toestemming vragen, is dan ook verplicht overigens.

  26. Nathalie schreef:

    Dankjewel voor alle tips! Erg handig. Ik maak regelmatig wat van jouw website en ben sinds kort ook begonnen met bloggen. Hierdoor ben ik meer gaan koken en zodoende kom ik regelmatig op jouw website uit.
    Erg lekker allemaal 🙂

  27. Joost schreef:

    Leuk om te lezen en ik kan er ook weer wat mee voor mijn eigen foodblog 🙂

  28. Mariek van Z schreef:

    Hey,
    Wat een super leuke tips.
    Erg leuk om over te lezen.
    Het ziet er ook prachtig uit!

    1. Vervoer blogger schreef:

      Hey Mariek van Z,
      ik ben het helemaal met je eens.
      Het ziet er geweldig uit!

  29. Merel schreef:

    Dag,

    Ik bedenk mijn eigen recepten, echt kijk ik vaak wel af van andere en daar vorm ik dan een eigen recept uit. In hoeverre mag je dit plaatsen op je site? Wanneer is het echt gekopieerd en wanneer niet?

    groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan soms een lastig vraagstuk zijn, als je zelf je eigen (originele) twist aan een recept hebt gegeven is het in principe al eigen. Als je het maar heel weinig veranderd kan dit lastig zijn, het kan daarom nooit kwaad om het origineel te melden/noemen als inspiratiebron.

  30. Linda schreef:

    Hoi Laura,

    Erg interessant! Vroeg me nog wel af, waar/hoe jij je logo hebt ontwikkeld. Zit hier zelf namelijk mee te stoeien.

    Hoor het graag van je!

  31. Marjolein schreef:

    Goede tips!

  32. Dorien schreef:

    Hoi!

    Ik ben al enige tijd met het idee bezig om een blog te starten waaronder ook over lekker eten.
    Ik heb nog wat vragen over de copyrights. Stel je hebt van ergens een recept je test dit zelf thuis uit je maakt je eigen foto’s eventueel je eigen draai aan het origineel recept mag ik het dan wel zonder problemen op mijn blog publiceren? Ik wil gewoon de grens weten, deze vind ik niet zo goed terug.

    Bedankt alvast!

  33. Ober app schreef:

    Geweldige informatie

  34. Danny schreef:

    Op een recept zelf zit geen auteursrecht. Wel op de foto on de omschrijving, mits deze op een creative manier is omschreven, zoals laura altijd doet :). Dus op het recept en de bereidingswijze zitten geen auteursrecht, de fotos en omschrijving wel.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dankjewel voor je reactie Danny! Voorheen was dit wel het geval, maar helaas heb je gelijk dat dit niet meer zo is. We hebben het aangepast in de tekst.

  35. Lutina schreef:

    hallo laura
    mijn vraag :is als je een recept maak zou het dan mogelijk zijn om er bij te zeten wat voor deeg het is b.v fonceerdeeg /pi-deeg of harde wener deeg of zo iets dergelijks
    dan snap ik het ook wat voor deeg het is
    met vriendelijke groet lutina reedijk van der wijk

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bedankt voor de tip! Dit zijn alleen geen standaard termen voor de gewone thuisbakker, maar mocht het een goede toevoeging zijn dan zal ik het zeker vermelden.

  36. Lutina schreef:

    Dank je wel ,ik ben een gewone thuis bakker ,maar op het internet kom je zoveel degen tegen en dan ga ik op jouw site en dan heb ik geen idee
    Vooral al als ik het ingevroren heb dan weet ik het niet meer
    Kan het er op schrijven en dan kan ik het terug vinden
    Mijn oprechte dank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *