Eieren scheiden

Gepost: 7 mei 2017 Laatst bewerkt: 25 juli 2023
Eieren scheiden
1

Hoe je eieren kunt scheiden weten we allemaal eigenlijk wel. Toch vonden wij het handig al deze methoden eens op een rijtje te zetten, zodat het in een overzicht staat. In dit artikel gaan we alle methoden in twee groepen delen. De eerste groep noemen we voor het gemak even de natuurlijke methode, waarbij je niet meer dan het ei en de handen nodig hebt. De tweede groep noemen we de hulpmiddelen methode. Zoals de naam al doet vermoeden heb je een hulpmiddel, anders dan je handen of het ei, nodig om de eidooier van het eiwit te scheiden. 

De natuurlijke methoden

Overschudden

De meest bekende methode is het overschudden. Je breekt het ei voorzichtig doormidden en ‘schudt’ de eidooier van de ene halve eischaal in de andere terwijl je het eiwit eruit laat lopen. Je hebt hiervoor drie bakjes nodig. Een bakje waar de ‘schone’ eiwitten in gaan, een bakje waar je de eidooiers in doet en het laatste bakje waarboven je werkt. Het zou namelijk zonde zijn als je een beetje eidooier ‘knoeit’ in het bakje met alle schone eiwitten in het geval je meer dan twee eiwitten nodig hebt.

  • Voordeel: Deze methode werkt ontzettend snel.
  • Nadeel: Je moet het ei precies in het midden breken en dus voorzichtig te werk gaan.

Meer weten over eieren? Lees hier 8 dingen die jij nog niet wist over eieren!

De eidooier eruit vissen

De tweede ‘natuurlijke’ methode noem ik het eidooier vissen. Je hebt opnieuw drie bakjes nodig als je meer dan een ei moet scheiden. Boven het bakje waarmee je werkt breek je het ei en laat deze in het bakje vallen, de eidooier moet heel blijven. Met een stuk eischaal, of je hand waarbij je een kommetje maakt van je vingers, vis je de eidooier uit het eiwit en doe je deze in het bakje voor de eidooiers. Het schone eiwit gaat in het bakje voor de eiwitten en je herhaalt dit proces.

  • Voordeel: Je hoeft het ei niet netjes doormidden te breken.
  • Nadeel: je hebt meer kans dat je de eidooier breekt in het eiwit doordat je het er weer uit gaat vissen.
Je hand als zeef

Je kunt je hand naast visnet ook gebruiken als zeef. In principe heb je wel één extra bakje nodig, tenzij het je lukt om het ei met een hand boven je andere hand te breken. Mij lukt het nog niet, dus ik ga er vanuit dat je een bakje nodig hebt om je ei in te breken, eentje om het ei boven te zeven en dan nog twee voor de eidooiers en de eiwitten. Poeh, het worden heel wat bakjes. Je breekt dus een ei boven een kom waarbij je opnieuw zorgt dat de eidooier heel blijft. Dit ei giet je over je hand, waarbij je je vinger een klein beetje spreid maar niet te veel. Je vangt de eidooier op met je hand en laat het eiwit druppelen in een tweede kommetje.

  • Voordeel: Je hoeft het ei niet netjes doormidden te breken.
  • Nadeel: Je hebt wel erg veel kommetjes nodig en het wordt een beetje tijdrovend.
Eieren-scheiden2

Hulpmiddelen methoden

Plastic fles

De meest bekende truc of hulpmiddel is die van de plastic fles. Je breekt een ei in een kom of op een wat dieper bord en zuigt met de plastic fles het eigeel uit het eiwit. Even in het flesje knijpen, boven de eidooier houden, stoppen met knijpen en het flesje doet de rest. Vervolgens kiep je de eidooier in een ander kommetje. Tegenwoordig heb je ook keukenhulpjes die gebaseerd zijn op deze truc.

  • Voordeel: Je werkt vrij schoon, geen vieze handen.
  • Nadeel: Volgens mij moet je de truc wel een paar keer goed oefenen voordat je deze onder de knie hebt. Daarnaast heb je een schone plastic fles nodig. Persoonlijk heb ik die niet standaard in huis…
Eischeider

Eentje die je kunt kopen in kookwinkels of online: een eischeider. Het is een soort van zeef waarin je het ei opvangt dat je breekt. De eidooier wordt opgevangen door de zeef en het eiwit druppelt er via de zijkanten uit.

  • Voordeel: Je werkt vrij schoon en krijgt geen vieze handen, daarnaast hoef je ook geen ’trucje’ te leren voor deze methode.
  • Nadeel: Aanschaf van een hulpmiddel.

Dit waren de vijf methoden die wij konden bedenken. Bij alle vijf geldt dat je er verstandig aan doet om met meerdere kommetjes te werken. Zo zonde als je alle schone eiwitten vervuilt met een gebroken eidooier en weer helemaal opnieuw moet beginnen. Voor het scheiden van een ei hoeft dit natuurlijk niet.

Persoonlijk schud ik mijn ei altijd over en ik heb hier nooit problemen mee. Welke methode gebruik jij of mis jij er nog een in dit overzicht?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

6 reacties

  1. Marjolein schreef:

    Ik gebruik idd een eischeider! Makkelijk en snel in gebruik.

  2. Nienke schreef:

    Ik gebruik een combinatie van overschudden en hand als zeef. Ik breek het ei, laat de eidooier in een halve eischaal zitten en giet het dan op op mijn hand. Op deze manier heb je geen extra bakje nodig, is het niet erg als het ei niet precies door het midden gaat (je kunt de eidooier in de grootste helft laten zitten) en het is niet tijdrovend. Ik doe het zo omdat bij mij de eidooier nog wel eens kapot gaat door de scherpe randjes van de eierschaal bij het overschudden. Zeker als ik veel eieren moet scheiden.

  3. Alissa schreef:

    Ik doe het nog iets anders. Ik tik het ei zachtjes ergens tegenaan zodat er kleine barstjes ontstaan. Dan breek ik een stukje schil af, zodat er een gaatje ontstaat. Daar laat ik het eiwit uitlopen, de dooier blijft er keurig in zitten. Met wat draaien loopt al het eiwit eruit. Alleen opletten dat de dooier geen scherp randje raakt, anders kan diestuk gaan.

  4. Elisheva schreef:

    Hoe verser het ei, hoe steviger het vlies dat om de dooier zit.

  5. Anne schreef:

    Het kan nog makkelijker, met een grote diepe sauslepel bijvoorbeeld, je schenkt de dooier in de lepel en zorgt dat het wit in een bakje eronder valt. Geleerd van mijn vader en werkt nog steeds perfect.

    Mooie website Laura!

  6. Freddy schreef:

    Ik vind het een leuk idee maar het ziet er niet zo lekker uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *