Duo chocolade vanille koekjes

3 oktober 2015
155

duo chocolade vanille koekjes 1a

Maanden geleden zag ik ergens een foto van koekjes die uit twee verschillende soorten deeg bestonden. Geniaal idee vond ik dat en ik heb het altijd onthouden om zelf mee aan de slag te gaan. Toen ik laatst met een beetje overgebleven deeg van de aardbeienslof een paar koekjes bakte wist ik het; dit deeg zou ik gaan gebruiken voor de duo chocolade vanille koekjes die al zo lang in mijn hoofd zaten. Het fijne van dit deeg is dat het zijn vorm redelijk goed behoudt en niet uitloopt tot platte koeken. Zelfs niet als je het deeg niet koelt in de koelkast. Ik bak ze in totaal 15 minuten, dan zijn de randen lekker bros en in het midden is hij nog iets zachter. Heerlijke combinatie. Als je liever helemaal brosse koeken hebt, kun je ze nog wat langer bakken. Wat jij het lekkerst vindt.

duo chocolade vanille koekjes 2a

duo chocolade vanille koekjes 3a

duo chocolade vanille koekjes 4a

duo chocolade vanille koekjes 5a

Duo chocolade vanille koekjes

Deze duo chocolade vanille koekjes zijn niet alleen heel erg lekker, ze zijn ook nog eens ontzettend leuk om te maken!
Porties: 25 stuks

Ingrediënten

  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • half ei
  • snuf zout
  • 1 tl vanille extract
  • 2 tl bakpoeder
  • 280 gram bloem
  • 1 el cacaopoeder
  • 40 gram witte chocolade chips
  • 40 gram melk chocolade chips
  • extra chocolade chips ter decoratie

Instructies

  • Doe de boter, suiker, ei, zout en vanille extract in een kom en mix tot een romig geheel. Voeg het bloem en bakpoeder toe en kneed tot een samenhangend deeg.
  • Halveer het koekdeeg. Aan de ene helft voeg je de cacaopoeder toe, kneed dit er doorheen en voeg dan de witte chocolate chips toe die je er ook weer doorheen kneedt.
  • Aan de andere helft deeg voeg je de melk chocolate chips toe.
  • Mocht het deeg heel plakkerig zijn, kun je het deeg even een uurtje in de koelkast zetten, anders kun je gelijk verder gaan.
  • Voor het maken van één koekje pak je van het vanille- en chocolade deeg een klein beetje deeg, ongeveer ter grootte van een flinke knikker. Plak deze bolletjes aan elkaar en rol er een balletje deeg van.
  • Leg alle bolletjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze iets platter. De extra chocolate chips kun je in het deeg drukken. De witte op de chocolade kant en andersom.
  • Bak de koekjes gaar en goudbruin in 15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Bewaren

Bewaar de koekjes in een afgesloten trommel, hier blijven ze zeker twee weken goed.

duo chocolade vanille koekjes 6a

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

31 reacties

  1. Ilse schreef:

    Ze zien er echt heerlijk uit! Dit recept ga ik zeker een keer uitproberen, heel leuk!

  2. Caroien schreef:

    Zien er goed uit als ik ze ga maken doe ik er gewone stukjes chocola onder, zal toch ook wel lukken

    1. Laura schreef:

      Je kunt ook een reep fijnhakken inderdaad, gaat prima 🙂

      1. Diana schreef:

        Dat ging bij mij dus niet. De stukjes chocolade zijn helemaal gesmolten. 🙁

        1. Laura Kieft schreef:

          Dat komt omdat die chocolade niet bakvast is. Maar als je rustig wacht hardt de chocolade redelijk goed uit hoor.

  3. Margot schreef:

    Wat zien ze er leuk uit!

  4. Cindy schreef:

    Geweldige koekjes, ga ze binnenkort ook maken.
    Hoe is de demo gegaan?
    Kon na het zien van de foto niet wachten op het recept 🙂
    Blij dat het nu online staat!

    1. Laura schreef:

      Ging hartstikke goed, erg leuk om zo live te laten zien hoe ik ze maak 😀

  5. Ik kwam hier eigenlijk op zoek naar het basis recept voor koekjes dat ik elke keer opnieuw afprikt, toen ik deze zag. Aangezien de zoon er tegen op zag om het deeg eerst nog in de ijskast te leggen, besloot ik deze te proberen! Ze zijn dus werkelijk heerlijk, meteen geslaagd!

    1. Laura schreef:

      Goed om te horen! 😀

  6. sylvia schreef:

    Moet de oven worden voorverwarmd?

    1. Laura schreef:

      Ja, de oven moet altijd voorverwarmd zijn.

  7. Judith schreef:

    Die zien er gezellig uit!

  8. Lonneke schreef:

    Ze zitten nu in de oven, deeg smaakte al heerlijk;) dus wordt vast smullen zo bij de thee:)!

  9. Els schreef:

    Van de week gemaakt en ze zijn heerlijk! Bedankt voor het delen van het recept.

  10. jolijn schreef:

    hoi kun je ook gewone fijne suiker gebruik ipv witte basterdsuiker voor deze heerlijke koekjes

    1. Laura schreef:

      Dat kan, je koekjes worden daar iets brosser/krokanter van.

  11. Emma schreef:

    is het erg als je er geen vanille extract in doet

    1. Laura schreef:

      Nee hoor, maar het maakt het wel lekkerder 😉

  12. Emily en Bram schreef:

    Heerlijk!!

  13. Lianne schreef:

    Heel erg lekker recept. We gebruiken gewone chocola en vanillesuiker. Ze zakken wel behoorlijk uit maar ze zijn wel heel lekker.

  14. Rosa schreef:

    Hoi echt super leuk ik ga ze zeker maken!!!!!!!

  15. Victoria schreef:

    Wat een leuk idee! Gelijk mee aan de slag gegaan en een redvelvet/amaretto versie gemaakt. Heerlijk, en wat een makkelijk werkbaar deeg!

  16. Orla schreef:

    Kun je de chocolate chips weglaten?

  17. Diana schreef:

    Bij mij smelten de brokjes chocolade tijdens het bakken 🙁
    (gewone chocolade reep) hoe kan ik dit voorkomen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan zul je bakvaste chocolade moeten aanschaffen bij (online) kookwinkels.

  18. Keesje schreef:

    Ik heb ze gister gemaakt en jeetje wat zijn ze lekker en wat een fijn deeg om mee te werken.
    Ik ben fan!

  19. Linda schreef:

    Hoi Laura,

    Voor een hospiteeravond die ik morgen heb, moet ik wat lekkers meenemen en ik besloot deze koekjes te maken.
    Gisteren heb ik ze al even uitgeprobeerd, maar mijn chocoladedeeg-deel werd niet zo bruin als het jouwe als ik evenveel cacoapoeder gebruikte.
    Ik heb het dubbele moeten gebruiken om de goede kleur te krijgen, maar ik denk dat ze hierdoor wat zoeter zijn geworden.
    Gebruik jij “speciale” niet gezoete cacaopoeder en kan het hier aan liggen?

    Ik wil ze morgenochtend graag nog een keer maken zodat ze lekker vers zijn als ik langs ga bij het hospiteeradres, dus ik kan eventueel nog nieuwe cacaopoeder kopen 😉

    Liefs!

    1. Laura Kieft schreef:

      Cacaopoeder is altijd ongezoet, bijvoorbeeld van Droste. Anders is het geen echte cacao (maar een mix met suiker etc voor chocolademelk).

  20. Sarah schreef:

    Ik wil deze graag maken met smeltchocolade. Ik ben zeer benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *