Zoals je zult begrijpen is een keuken voor mij een onmisbaar onderdeel van mijn werk, voornamelijk de oven speelt hier een grote rol. Zonder oven geen baksels, zonder baksels geen artikelen en zonder die artikelen… Nou ja, je begrijpt vast waar ik heen wil gaan. Ik heb dus een dingetje met keukens en ovens. In winkels met keukens vergaap ik mij aan werkbladen, soorten kasten, lades en welke greepjes deze allemaal kunnen hebben. Ik kan enthousiast alle ovendeurtjes opentrekken om te kijken wat voor platen, roosters en andere toebehoren erbij zitten. Mij vergapen aan de blinkende schone binnenkant (dat is bij mij momenteel wel anders), maar ook hoe de bediening van de oven in elkaar zit vind ik bijster interessant.
Zelf heb ik niet echt heel erg veel ervaring met verschillende ovens, en al helemaal niet met mooie technische snufjes die er tegenwoordig allemaal bij komen kijken. Of althans, niet de ervaring van het dagelijkse gebruik. Toen ik nog bij mijn ouders woonde maakte ik gebruik van een oven die al ruim 25 jaar oud was (nu nog ouder, want ze hebben hem nog steeds!). Een mooie oven, maar wel eentje die door de ouderdom wat minder goed is gaan werken. Nu woon ik in een huurwoning en had ik weinig te kiezen. Sterker nog, ik was al dolblij dat er überhaupt een oven in mijn bescheiden keukentje zit. Hij is niet ideaal, en ik zou maar wat graag een andere oven -wat zeg ik, keuken!- willen hebben. Maar omdat het een huurwoning is kan ik dit niet zomaar doen, en ik heb helaas geen ruimte voor een extra oven (wat een feest zou dat zijn!).
Mijn droomkeuken
Momenteel heb ik dus niet mijn droomkeuken met bijbehorende droomoven. Al weet ik uiteraard wel hoe dit er ongeveer uit zou moeten zien. Ik heb zelfs een Pinterest bord waarop ik plaatjes verzamel van mooie keukens (de eerste twee foto’s vind je daar ook). Die grote spoelbakken zoals op bovenstaande foto vind ik echt fantastisch. Mijn droomkeuken is een mix tussen een strakke moderne stijl en de landelijke sfeer die het gezellig maakt. Met een goede oven natuurlijk, liefst twee als ik dan toch aan het dromen ben. Er zijn plankjes waarop ik mijn bakboeken en mooiste bakspullen kan uitstallen en er is véél praktische opbergruimte. Ook droom ik van een mooi keukeneiland waaraan ik kan bakken en koken, maar waar mensen ook gezellig bij kunnen aanschuiven. Een leefkeuken is voor mij dus belangrijk. En die moet licht zijn. Dat vind ik niet alleen mooi, maar is voor mij werktechnisch ook erg handig als ik foto’s wil maken.
Ooit jongens, ooit zal ik mijn droomkeuken hebben. Voorlopig droom (en spaar) ik nog even lekker verder.
Mijn droomoven
En dan die oven(s), daar heb ik wel al een idee over. Ik vind het sowieso belangrijk dat hier meerdere roosters en bakplaten in zitten, of dat deze bij te kopen zijn. De bediening moet duidelijk en overzichtelijk zijn, en ook het schoonmaken moet niet te veel moeite kosten. Ik ben dus op zoek naar een goede, praktische oven. Vorig jaar was ik op een evenement van Bosch waar hun nieuwe Serie 8 ovens werden geïntroduceerd. We bakten toen koekjes in deze supersonische oven. Een wereld ging voor mij open en ik gok zomaar dat ik mijn droomoven vond.
Deze Serie 8 oven lijkt wel gemaakt te zijn voor bakkers, en hij is al helemaal geschikt voor bakkers die nog wel een beetje extra hulp kunnen gebruiken. Ik zal je even een voorbeeld geven. Stel dat je een cake maakt. Dan geef je aan dat je een cake in een blik gaat bakken. In de oven zitten sensoren die de zuurstofconcentratie en het vochtgehalte berekenen. Zo weet je oven precies wanneer je cake gaar is. Zodra het vochtgehalte af begint te nemen, begint je cake namelijk droger te worden (=minder lekker). De oven waarschuwt hiervoor en stopt wanneer je baksel perfect is. Dit kun je allemaal regelen met de PerfectBake functie. Nog zo’n snufje is de stoomfunctie AddedSteam. Die zorgt er ook voor dat je baksel niet uitdroogt door steeds een beetje stoom toe te voegen. Deze functie kan in combinatie met PerfectBake worden gebruikt, maar is ook handmatig in te stellen. Nieuwsgierig? Lees hier alles over de oven!
Die stoom is onder andere heel erg handig voor cheesecakes, kijk maar eens naar deze video:
Ooh, nu heb ik toch een partij zin in cheesecake! Ik heb er zelf al een hoop gegeten, maar nog niet zo heel erg veel gemaakt. Die tips voor de perfecte cheesecake vind ik dus erg handig, dat van de maïzena wist ik bijvoorbeeld niet. Mijn favoriete cheesecake recept is deze lemon meringue cheesecake, een aanrader voor jullie allemaal. En met de tips van Miljuschka ga ik binnenkort gewoon weer eens een poging wagen. Dan kies ik denk ik voor de ultieme cheesecake met boterkoekbodem uit Miljuschka’s nieuwste boek Lekker Miljuschka. Ik heb ooit eens een cheesecake met boterkoekbodem gegeten en dat was zó lekker, dat wil ik al tijden een keertje zelf maken.
Die bak ik nu nog in mijn huidige keuken, maar ik kan niet wachten tot het moment daar is en ik kan gaan bakken in mijn droomkeuken!
Dit artikel is een samenwerking met Bosch, lees mijn disclaimer voor meer informatie.
Wowwwww die oven wil ik ook ( die keuken is ook mooi maar om een beetje het idee te hebben dat het sparen voor alleen die oven iets sneller gaat? Eerst die oven…..
Weet je wat? Als ik de oven als eerste heb bakken we de cheescake daar samen in! Goeie deal? ???
Groetjes
Ik heb al mijn droomkeuken, en het mooiste is, is dat ik overal bij kan ondanks dat ik niet lang ben en een beperking heb. Mijn oven is mijn combimagnetron die ik 8 jaar geleden van mijn ouders heb gekregen. Deze werkt nog perfect en het bakken gaat erg goed. Een ander heel fijn en noodzakelijk apparaat is mijn vaatwasser (toevallig ook van Bosch). Die keuken op de foto’s is trouwens ook prachtig! De landelijke stijl, kan heel mooi zijn. Maar mijn voorkeur gaat uit naar modern. Hopelijk krijg jij ooit jouw droomkeuken, dat gaat vast goedkomen!
Hoi Laura
Ik heb mijn droomkeuken gehad, ik realiseer me dat ik nooit gebakken heb ik die droomkeuken. Nu heb ik een kleine keuken, minimale werkruimte en bak de leukste, lekkerste taarten ooit. Natuurlijk droom ik ook van een keuken met groot werkblad en een Rofco oven, mijn droom. Voor nu geniet ik van elk baksel en heb plezier als men geniet van mijn creatie.
Hoop dat je ooit al je dromen kunt waarmaken.
Groetjes Lizzy
Super mooie keukens! Wij hebben ook een nieuwe keuken geplaatst, nu zo’n 1,5 jaar geleden. Toen vond ik hem heel erg groot, maar nu vind ik dat wel meevallen. Ik wil ‘m het liefst nog groter haha!
Leuk om te lezen! Wat heerlijk he, om te dagdromen. Wij hadden de mazzel dat we onlangs een nieuwe keuken nodig hadden en binnenkort krijgen we eem dubbele oven. Na jarenlang baken in een kleine combi oven, die zo hoog staat dat ik er niet eens in kan kijken, lijkt het me heerlijk om straks een echte ‘grote mensen keuken’ te hebben.
Yes, zo’n oven wil ik ook wel heel graag. Dat lijkt me echt ideaal. Had er nog nooit van gehoord maar ga er nu toch eens over lezen. En dan maar hopen dat mijn huidige oven het snel begeeft 😉
Kan je mij de referentie van je oven geven, a.u.b. want er zijn verschillende modellen?
Ik heb de oven zelf helaas (nog) niet, het is de gehele serie die ik erg mooi vind
OK bedankt
Leuk, wij hebben sinds kort een nieuwe keuken maar dan met de vergelijkbare ovens van Siemens.
Een combi magnetron/oven met pulse steam en een combi stoomoven. Ideaal!! De baksensor werkt echt en bijvoorbeeld brood bakken met de toegevoegde stoom gaat perfect. Ook laat ik altijd het deeg rijzen in de oven met de speciale deeg rijs functie. Beide super ovens, wij hebben de grotere modellen. Die zijn wat hoger, dat zou ik uedereen aanraden. Bosch of Siemens, beide zijn gelijk en perfect! We hebben ook een Boretti oven voor het geotere bak werk maar ik moet zeggen dat ik die minder gebruik. Wij hebben zo ongeveer jou droomkeuken ? Misschien alleen iets strakker maar net een nega groot natuursteen werk blad waaraan je ook kan eten. We kunnen gemakkelijk met 4 mensen tegelijkertijd bakken en of koken…. heetlijk die ruimte. Ik zou zeggen kom eens een keer wat bakken hier, je bent welkom ?
1 troost Laura: als jij nu al zo’n oven had, kon je niet meer uitproberen welke ovenstand het meest handig is voor alle bloglezers die niet zo’n supersonische oven hebben… 😉
Haha, goed punt. Maar gelukkig kun je ook zonder de speciale programma’s bakken, kan ik het alsnog testen voor jullie 😛
Je hebt het over een vieze oven…een goed puntje aan de Siemens-oven die ik heb is….een zelfreinigingsfunctie. De oven brand al het vuil eruit en de oven is weer helemaal schoon. Niet meer zelf schoonmaken dus..ideaal!
Andere merken, zoals Bosch (bijna gelijk aan Siemens) hebben het ook zag ik.
Zo’n functie is zeker ideaal!
Ik vond het een feestje om een keuken uit te zoeken! Wij hebben nu een lekker grote met extra kastjes voor mijn bakspulletjes. Mijn eis was een goede oven. We hebben nu een 6pits fornuis van Smeg met grote oven. Fijn, want ik kan nu meerdere vormen naast elkaar bakken en ook met etentjes met veel mensen kan ik meerdere ovenschalen kwijt. Ik ben er heel blij mee, wil niet meer zonder!
Eens lieverd, komt jouw droom uit en sta je te bakken in zo’n waanzinnig mooie keuken.
Liefs, mam ?
Mooi! De liefde van een mama. Ik geniet er van!
PS Wat ook prachtige fornuizen zijn, die van NEFF, zelfde fabriek maar nog meer op het koken en bakken gericht. En met de Slide&Hide deur, ( zelfde als de Great British Bakeoff gebruiken ) Love It!!!
Groeten Rogier Dop van Glorious Bastards.