De basis van het bakken

Gepost: 21 februari 2017 Laatst bewerkt: 12 juli 2023
11

De basis van het bakken

Jullie weten dat ik van een goede basis houd. Er staan dan ook niet voor niets vele basisrecepten op het blog en laten we mijn Basisbakboek ook vooral niet vergeten. Yep, met een goede basis kun je alle kanten op. En daarmee bedoel ik niet alleen maar basisrecepten. Ook basiskennis mag niet ontbreken. In mijn boek deel ik die basis lekker beknopt, hier op Laura’s Bakery schrijf ik er ook veel over.

Een heleboel tips heb ik dus al geschreven, maar bepaalde vragen worden nog zo’n beetje dagelijks gesteld. Deze vragen gaan grotendeels over de basis van het bakken. Hoogste tijd dus om vandaag die basis van het bakken eens uitgebreid te bespreken. Gewoon lekker alles bij elkaar, al zal ik soms wel verwijzen naar een ander artikel waar je nog meer kunt lezen over het onderwerp.

De basis van het bakken

Ongeschreven bakregels

We beginnen met de ongeschreven bakregels. Wie mijn boek heeft kent deze regels inmiddels al (en heb je hem nou niet, dan kun je hem hier bestellen 😉 ). Onderstaande punten zijn regels die eigenlijk altijd gelden, maar vrijwel nooit besproken worden. Er wordt vanuit gegaan dat iedereen die kent. Maar iedereen die begint met bakken, moet ze toch eerst leren. Daarom heb ik ze voor je verzameld:

  • Met boter wordt altijd ongezouten roomboter bedoeld.
  • Met suiker wordt kristalsuiker bedoeld, ik gebruik het liefst fijne kristalsuiker.
  • Met een ei wordt altijd een M ei bedoeld, dit is ongeveer 50 gram (zonder schaal).
  • Alle ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn.
  • Bakken doe je in het midden van de oven. Het gaat hierbij om de plek van de bakvorm, niet van het rooster.
  • Een tl (theelepel) heeft een inhoud van 5 ml en een el (eetlepel) heeft een inhoud van 15 ml (milliliter).
  • Genoemde temperaturen zijn altijd voor een oven met boven- en onderwarmte. Bij een heteluchtoven zet je de temperatuur 10-20% lager.
  • Je bakt altijd in een voorverwarmde oven.

Voor bovenstaande regels geldt het volgende: je kunt ervan uitgaan dat deze regels altijd gelden, tenzij anders wordt vermeld in een recept.

De basis van het bakken

Dan gaan we verder met nog een paar onderwerpen die je ook kunt beschouwen tot de basis van het bakken. Omdat ik over veel onderwerpen al uitgebreid heb geschreven, zal ik soms verwijzen naar de artikelen.

In de voorraadkast

De basisregels zijn belangrijk om te kennen, maar de basisingrediënten zijn minstens even belangrijk. In dit artikel vind je een lijst met basisingrediënten. Met deze ingrediënten in huis kun je altijd iets lekkers bakken.

Basismaterialen

Naast ingrediënten zijn er natuurlijk ook bepaalde materialen die je nodig hebt. Beslagkommen, spatels en bakvormen. Je kent het wel. Ik maakte al eens een overzicht met de spullen die naar mijn mening niet in je keuken mogen ontbreken.

Recept in een andere bakvorm bakken

Kun je een red velvet cake bakken van het recept voor red velvet cupcakes? En kun je die citroen-bosbessen yoghurt cake nou ook omtoveren tot cupcakes? Ja hoor, waarom niet? Je moet misschien alleen het een en ander aanpassen qua oventemperatuur en baktijd. In dit artikel vertel ik je er alles over!

Ook een optie: je wilt wel dezelfde soort bakvorm gebruiken, maar een ander formaat. In dat geval hoef je je recept alleen maar om te rekenen. In dit artikel leg ik je uit hoe dit moet.

de basis van het bakken

Bloemsoorten

In mijn recepten heb ik het altijd over bloem of zelfrijzend bakmeel. Wanneer ik bloem noem, wordt vaak gevraagd of ik zelfrijzend bakmeel bedoel. Nee dus, want als ik dat wel bedoel schrijf ik dat natuurlijk gewoon op. Dan zijn er natuurlijk ook nog verschillende bloemsoorten, ik gebruik zelf eigenlijk altijd patent- of tarwebloem. In dit artikel vertel ik je er meer over.

Bakpoeder en baking soda

Bakpoeder en baking soda zorgen altijd voor veel verwarring, zeker wanneer ik beide noem als ingrediënt in een recept. Baking soda is een rijsmiddel dat een zuurtje uit een ander ingrediënt nodig heeft voordat het zijn werk doet. Bakpoeder is een rijsmiddel dat bestaat uit meerdere ingrediënten, waaronder baking soda. Hier dat zuurtje al in, dat hoef je dus niet extra toe te voegen. In dit artikel kun je meer lezen over het combineren van deze twee rijsmiddelen.

Vervangers

Niet zo zeer de basis van het bakken in mijn optiek, maar omdat veel vragen gaan over het vervangen van bijvoorbeeld suiker besteed ik er toch even aandacht aan door naar een ander artikel te verwijzen. Hier lees je alles over vervangen en vind je ook linkjes naar artikelen met lijstjes vervangers.

De basis van het bakken

Bewaren en invriezen 

Als je een taart bakt voor een verjaardag hoef je je meestal niet druk te maken over het bewaren van baksels. Maar het komt ook wel eens voor dat je baksels wilt voorbereiden of juist een restje wilt bewaren voor later. Dat kan prima, maar de manier van bewaren verschilt per baksel. Ik heb een categorie waar ik al mijn bewaartips met jullie deel. Lekker overzichtelijk per soort gebak. Hier vind je het overzicht met bewaartips.

Dat is hem. De basis van het bakken. Met deze kennis kun je de hele bakwereld aan en ik hoop dat ik wat vragen en onzekerheden bij je weg heb kunnen nemen. 

Meer leren?

Mocht je nou toch nog meer willen lezen over bepaalde onderwerpen, verwijs ik je graag naar baktips categorie. Daar heb ik al over vele onderwerpen geschreven en het wordt ook nog regelmatig aangevuld, ook kun je het menu of de zoekfunctie op de site gebruiken en je vindt eenvoudig wat je zoekt. Kom je er niet uit, neem een kijkje op deze pagina met veelgestelde vragen. En heb je nu een vraag waar ik nog niets over heb geschreven, dan kun je het natuurlijk gewoon vragen 🙂 .

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

18 reacties

  1. Nicky schreef:

    Hoi Laura,

    De de ongeschreven bakregels zijn zo handig! Ook gebruik ik vaak jouw tips uit het boek die voor een nieuwe soort cake of koekjes staan. Afgelopen zaterdag jouw omrekentabel voor de bakblik gebruikt. Ik moest van een 18cm naar een 20 cm. Ideaal, scheelde weer ritje naar de winkel op zoek naar een kleiner blik.

    Ik mag altijd graag met recepten van jouw aan de slag, zowel uit je boek als vanaf de site (de recepten voor avond eten en hapjes recepten).

    Succes met het bedenken van al je recepten en hopelijk komt er nog een boek met hartige hapjes en diner recepten.

    Groetjes Nicky

  2. Geerjanneke schreef:

    Beste Laura,

    Wat ben ik blij met je basisboek. Heldere alledaagse taal, duidelijke foto’s. Helemaal top! Ik was best tevreden over mijn eerste baksel: De appel-kaneel slof. Voor mijn verjaardag had ik een slof gekregen, dus heb ik die meteen uitgeprobeerd. Ondanks dat de koek een beetje te hard was, de spijs naar mijn idee ook iets te hard, de room wat te zacht (…) was de smaak geweldig. En daar gaat het uiteindelijk om. Toch kan ik het niet laten om te vragen: hoe komt het dat?..Ik heb alles volgens recept gedaan. Het enige wat zou kunnen zijn: de oven was al heel lang voorverwarmd. Misschien wordt daar de koek wat harder van? De spijs: er moest een half ei in. Ik was wat voorzichtig; hoe verdeel je nu een ei door de helft, dus moet ik er de volgende keer gewoon iets meer ei bij doen. Wb te zachte room: Moet je na het mixen van de banketbakkersroom met de slagroom het niet even in de koelkast zetten? Het was een wat dunne room.

    Groetjes,
    Geerjanneke

    1. Laura schreef:

      Als de bodem te hard is heeft hij meestal te lang of te heet in de oven gestaan. Een ei verdelen doe ik gewoon door het in grammen af te wegen, dat is het makkelijkst :). Banketbakkersroom stijf zeker nog wat op in de koelkast, maar te lang/hard mixen kan het ook weer te dun maken.

      1. Geerjanneke schreef:

        Bedankt! Ik ga het zeker nog een keer proberen.

  3. Suzanne schreef:

    Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn eiwitschuimpjes helemaal opdrogen en niet dat het binnen nog een beetje taai is

    1. Laura schreef:

      Je kunt ze langer bakken en/of maïzena in het recept vervangen door poedersuiker.

  4. Sandra schreef:

    Graag zou ik willen weten hoeveel 200 milligram olie is naar milliliter

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is iets minder dan 200, waarschijnlijk zo’n 180. Om het zeker te weten zou ik het gewoon even afwegen in een maatbeker 🙂

  5. Marja schreef:

    Heel handig die tips, maar nu kan ik ze in jouw boek opzoeken?, want…..yes! voor mijn verjaardag jouw boek gekregen! Heel blij mee en zal er zeker vaak gebruik van maken. Gr. Marja

  6. Carola schreef:

    Hi Laura, inmiddels ben ik serieus aan het bakken. Ik heb hiervoor gewoon een springvorm van zenker. Maar ja na alle bakuurtjes wordt deze hard minder. Heb jij tips welke springvormen nu echt goed zijn?

    1. Laura Kieft schreef:

      Hier kun je lezen over mijn veel gebruikte en favoriete bakvormen: https://handigebaktips.nl/mijn-meest-gebruikte-en-favoriete-bakvormen/

  7. Danique schreef:

    Hi Laura,

    Vanwege je opmerking dat je de temperatuur van een heteluchtoven altijd 10-20% lager moet zetten, heb ik gisteren je Oreo Brownie op 170 graden gebakken. Zelfs na ‘m 7 minuten extra in de oven gezet te hebben, was hij niet gaar en stortte hij in.

    Ik vraag me nu dus of ik ‘m niet gewoon op 190 graden in hetelucht had moeten bakken?

    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat gek, dat is in principe wel echt de regel, maar elke oven is weer anders.

  8. Irayda schreef:

    Hoi Laura, ik heb pas jou boek gekocht en vind het nu al super. Nu zie ik alleen iets staan bij een recept en dat is een half ei. Hoe verdeel ik een ei door de helft? Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Even loskloppen in een bakje en dan op het oog door 2-en delen, of het op de weegschaal doen als je het heel precies wilt!

  9. Iraijda schreef:

    Bedankt voor je reactie. Ik ga vanmiddag aan de slag!

  10. Heidi schreef:

    Hoi welk merk chocolade gebruik je en welk merk kleurstof voor de chocolade groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het liefst callebaut en ik kleur chocolade echt bijna nooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *