Cranberry brownies

Gepost: 8 december 2014 Laatst bewerkt: 23 februari 2024
Cranberry brownies
46

Deze cranberry brownies maakte ik vorig jaar met Kerst. We waren toen op eerste kerstdag met de hele familie bij elkaar en ik zou voor wat lekkere dingen zorgen bij het dessert. Daar was deze brownie dus een onderdeel van. De cranberry compote en gedroogde cranberries maken deze brownie extra lekker. Het resultaat is een heerlijk smeuïge brownie met een frisse en fruitige twist. Lekker dus als onderdeel van een dessert (heerlijk met een bolletje ijs!) maar eigenlijk is hij natuurlijk gewoon altijd lekker. Op elk moment. Snel maken dus!

BAKTIP: Tijdens het maken van deze brownies heb ik een ovenschaal gebruikt, maar het liefst gebruik ik een vierkante bakvorm. Dit exemplaar van 27,5 x 27,5 cm is een vergelijkbaar formaat.

cranberry brownies 2a
cranberry brownies 4a

CRANBERRY BROWNIES maken

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Cranberry brownies

Een feestelijk recept: cranberry brownies! De heerlijk smeuïge chocolade brownies die je gewend bent, maar dan met een frisse en fruitige twist.
Porties: 50 stukjes

Ingrediënten

  • 375 gram zachte ongezouten roomboter
  • 375 gram pure chocolade
  • 6 grote eieren
  • 1 el vanille extract
  • 500 gram fijne kristalsuiker
  • 225 gram bloem
  • 1 tl zout
  • 150 gram gedroogde cranberries
  • 150 gram pure chocolate chips
  • 1 portie cranberry compote

Instructies

  • Neem een pan waarin je de boter en chocola laat smelten op laag vuur. Wanneer alles gesmolten is laat je het in de pan wat afkoelen. Terwijl het chocolade-boter mengsel staat af te koelen doe je in een andere kom de suiker, eieren en vanille extract bij elkaar, klop even goed door.
  • Voeg het chocolademengsel toe aan het ei mengsel wanneer dit ongeveer op kamertemperatuur is. Meng tot een egale massa.
  • Voeg bloem en zout toe en mix tot een glad beslag.
  • Als laatst voeg je de cranberries en stukjes chocola toe, spatel deze gelijkmatig door het beslag heen.
  • Giet het beslag in de met bakpapier beklede vorm. Verdeel flinke eetlepels cranberry compote over de brownie, het is prima als je wat compote overhoudt, gebruikt zoveel als jij lekker vindt.
  • Door met een vork te ‘roeren’ verdeel je de cranberry compote wat gelijkmatiger door de brownie.
  • Bak de brownie gaar in 45-50 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • De brownie is klaar als de bovenkant helemaal droog is, terwijl hij van binnen nog lekker smeuïg is.
  • Let op, als je een metalen/aluminium ovenschaal gebruikt kan het zijn dat hij al iets eerder gaar is. Hou dat goed in de gaten op het laatste stukje.
Tips

Je hebt een flinke vorm nodig van ongeveer 35 x 25 centimeter en zo’n 5,5 centimeter diep.

Dit recept is voor heel veel brownies. I know! Je kunt dit recept dus ook prima halveren (of nog minder), maar je kunt natuurlijk ook vrienden maken door jouw Kerst brownie uit te delen!

Bewaren

De brownies bewaar je zo’n 3-5 dagen afgedekt op een donkere en koele plek. De brownies kun je ook invriezen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

21 reacties

  1. Margot schreef:

    Daar lust ik wel een stukje van!

  2. Jolanda schreef:

    Heerlijk recept om helemaal vrolijk van te worden op de maandagochtend. Als grote fan van cranberries gaat deze bij de favorieten !

  3. Marja schreef:

    Het ziet er echt heel lekker uit zeg! Hoeveel Cranberry compote heb jij gebruikt Laura? Die van jou ziet er zo lekker uit, zoiets wil ik ook! Het lijkt me echt heerlijk, ik zou zo een stukje van mijn scherm afplukken als dat kon! Ik zit helemaal te watertanden.
    Alvast hartelijk dank voor het beantwoorden Laura.
    Tot de volgende keer. Groetjes, Marja. 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb bijna de hele portie cranberry compote opgemaakt van het recept 🙂

  4. Emma schreef:

    Dit ziet er zo verrukkelijk uit!

  5. Amy-Denise schreef:

    Ziet er heerlijk uit!

  6. Gwendolyn Van Kaam schreef:

    Deze brownies zien er heerlijk uit. Kun je ze ook invriezen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, wel goed luchtdicht verpakken.

  7. Edith schreef:

    Ze zijn heerlijk (zie mijn blog)!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Die van jou zien er ook heerlijk uit!

  8. Ine schreef:

    Ziet er heel lekker uit!
    Ik vind het altijd moeilijk om zo’n grote brownie te ontvormen zonder dat hij stuk gaat… Hoe doe jij dit? Draai je hem om op een taartrooster en schuif je hem eruit?

    1. Laura schreef:

      ik bekleed de vorm met bakpapier en til hem er (aan het papier) uit nadat hij is afgekoeld 🙂

  9. lieve schreef:

    500GR SUIKER !!!! dat is wzl heel veel

    1. Laura Kieft schreef:

      Het is dan ook een zeer grote brownie voor wel 50 stukjes, valt uiteindelijk dus best mee 😉

  10. Stefanie schreef:

    Hoelang kun je deze brownies bewaren?

    1. Laura Kieft schreef:

      een week als je ze goed luchtdicht verpakt.

  11. Anita schreef:

    Dit lijkt me heerlijk, maar ik ben veganist. Wat zou ik kunnen gebruiken ter vervanging van de 6 eieren?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb vegan brownies online staan, als je daar op zoekt kun je die basis gebruiken.

  12. Inge schreef:

    Vandaag gemaakt, en o jee! Wat is dit lekker!!

  13. Annelies schreef:

    Als je het recept halveert, past dat dan in een 20×20 cm bakvorm?
    (Via Recept omrekenen kom je op van die vreemde getallen uit; bijv. 2,74 eieren)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik je niet te zeggen want dat heb ik niet getest, ik zou de omrekentool wel aanhouden maar dan net ietsje meer (bijv 3 eieren in dit geval).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *