Citroen-frambozen tulband

Gepost: 6 juni 2020 Laatst bewerkt: 22 januari 2024
Citroen-frambozen tulband
285

Daar is hij dan eindelijk: de citroen-frambozen tulband die ik begin dit jaar maakte. Deze cake is heerlijk fris door het gebruik van de citroen en frambozen, maar ook nog eens heerlijk smeuïg. Daarnaast heb ik mijn prachtige Nordic Ware Bavaria bakvorm weer mogen gebruiken voor dit recept.

De eerste keer dat ik de cake maakte was ik te ongeduldig. Al na 5 minuten wilde ik de cake uit de vorm halen. Dat lukte uiteraard niet, resultaat was dat de ene helft op een bord stond en de andere helft nog in de vorm bleef plakken. Deed verder niets af aan de smaak, want die was perfect. De volgende dag stond ik alweer in de keuken voor een tweede poging. Ik heb braaf ongeveer 15 minuten gewacht en daarna kwam de tulband prachtig uit de vorm. Ik deel het recept met jullie!

 

CITROEN-FRAMBOZEN TULBAND maken

Recept afdrukken

4.15 van 28 stemmen

citroen-frambozen tulband

Met deze tulband kun je heel erg veel mensen blij maken. De citroenen en frambozen maken deze cake lekker fris, en hij is bovendien ook heerlijk smeuïg.
Porties: 20 plakjes
Gebruik een tulband met een inhoud van 2,4L

Ingrediënten

  • 420 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 350 gram suiker
  • 4 eieren (M)
  • 3 el citroenrasp = 3 kleine citroenen
  • 50 ml citroensap =2 kleine citroenen
  • 250 gram zure room
  • 200 gram verse frambozen

Instructies

  • In een kom roer je bloem, bakpoeder, baking soda en zout door elkaar.
  • In een twee kom mix je de boter en suiker in enkele minuten romig.
  • Nadat dit gemixt is, roer je de zure room, citroenrasp en citroensap vast door elkaar.
  • Voeg je de eieren een voor een toe aan het boter-suikermengsel, voeg de volgende pas toe als de eerste is opgenomen.
  • Voeg het bloem- en zure roommengsel afwisselend in delen toe tot er een egaal beslag ontstaat. Mix op een lage stand en zodra het bloem is opgenomen kun je meer toevoegen (of stoppen na de laatste hoeveelheid bloem).
  • Scheur de frambozen in kleinere stukjes en voeg toe aan het beslag, spatel gelijkmatig door het beslag.
  • Vet je bakvorm in en bestuif eventueel met bloem (afhankelijk van de vorm), stort het beslag in de vorm. Spreid met een spatel gelijkmatig uit.
  • Bak de cake in ongeveer 75 minuten op 160 graden (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin. Plaats het rooster iets onder het midden.
  • Na 15-20 minuten afkoelen in de vorm kun je de cake lossen op een rooster om verder af te koelen. Serveer met slagroom en extra frambozen.
Tips

Als je diepvriesframbozen gebruik zou ik ze bevroren toevoegen. Waarschijnlijk heeft je cake dan ook wat langer nodig in de oven.
Bewaren

Goed verpakt 4-5 dagen houdbaar buiten de koelkast.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

80 reacties

  1. Marie schreef:

    Kan dit ook met diepvries frambozen?

    1. Ed schreef:

      Lees anders even onder “Tips” in het recept, Marie.

    2. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet geprobeerd, ik kan het niet garanderen i.v.m. het vocht. Als je diepvriesframbozen gebruik zou ik ze bevroren toevoegen. Waarschijnlijk heeft je cake dan ook wat langer nodig in de oven. Laat je het even weten als je het hebt geprobeerd?

      1. John schreef:

        Ik heb vandaag de tulband gemaakt met verse frambozen.
        En zeker 15min gewacht om de cake eruit te halen.
        Het resultaat is super mooi.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Super! Geniet ervan!

          1. Eline schreef:

            Hoi Laura,
            Lekker hoor! Ik wil de tulband graag glutenvrij maken, maar ik denk niet dat ik dan gewoon het bloem door glutenvrij bloem moet vervangen toch..? Veranderen de verhoudingen wanneer ik er een glutenvrij versie van maak? Lieve groetjes Eline

          2. Laura's Bakery schreef:

            Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, je zou daarvoor goed de verpakking van het glutenvrije bloem moeten lezen.

  2. Anne schreef:

    Ik heb vandaag de tulband gemaakt. Aangegeven tijd in de oven op 160 graden. Ook 20 minuten in de vorm laten zitten, maar toch blijft de helft erin plakken. Wat zou er misgegaan kunnen zijn??

    1. Willemijn schreef:

      Hier hetzelfde helaas ?….

    2. Ruth schreef:

      Hier ook…

    3. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend! Je had niks aan het recept veranderd? En de maat tulband klopte ook precies?

    4. Coby schreef:

      Hier ook? smaak is goed, maar te klef helaas

      1. Laura's Bakery schreef:

        Wat jammer, had de cake misschien nog wat langer gebakken moeten worden? Of had je diepvriesframbozen gebruikt?

  3. Samantha schreef:

    Ik heb een heteluchtoventje, moet ik dan het rooster er maar weg halen en gewoon op het draai plateau zetten?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waarom wil je dat doen?

      1. Samantha De Hoop schreef:

        Omdat er staat plaats het rooster iets
        Onder het midden en dat kan bij mij dus niet dus dacht
        Misschien moet ik het rooster er dan maar helemaal uit halen

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ah, dat vind ik lastig inschatten omdat ik zelf niet zo’n oven heb. Zolang de cake maar goed gaar wordt en de bovenkant van de tulband niet te dicht tegen het plafond van de oven zit.

  4. Nathalie schreef:

    Dit is ook erg lekker met stukjes witte chocolade erin!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oeh, lekkere tip ja!

  5. Marion schreef:

    Bij mij blijft de cake erg nat. Hij wilt niet gaar bakken na 75 en 30 minuten extra. Heel jammer! Iemand tips??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je toevallig diepvriesframbozen gebruikt? Of iets verandert aan het recept?

      1. Marion schreef:

        Diepvries frambozen. Hij is ondertussen gelukt. En smaakt goed. Ma heeft in totaal nog 40 minuten langer nodig gehad

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ahh, super dat het gelukt is met diepvriesframbozen! Fijn ook voor andere lezers om te weten dat je dan een beduidend langere baktijd nodig hebt.

          1. Sabine schreef:

            Lekker recept ga het dit weekend uitproberen heb alleen geen tulband vorm in huis wel een springvorm welke hoeveelheiden moet ik dan aanhouden?

          2. Laura's Bakery schreef:

            Dat durf ik niet te zeggen.

  6. Mariska schreef:

    Oh we hebben al zoveel super overheerlijke recepten van jou gemaakt ?. Mijn dochter zag deze en stond nog net niet te springen. Dus ook deze gaat op de to bake lijst. Mjammie

    1. Laura's Bakery schreef:

      Jaaa wat leuk! Benieuwd wat jullie ervan vinden

  7. Jeanette schreef:

    Ik had met mijn gaarheidsstick gemeten en met 8 minuten langer in oven compleet gaar. Maarrrrr de frambozen zaten bij elkaar en daardoor was deeg toch gescheurd.

    En mijn deeg was heel bleek t.o.v. de foto van Laura. Beetje wittig grijzig. Mede door frambozen.
    Dus is bruine basterdsuiker niet beter dan witte suiker voor beetje kleur aan deeg?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat balen zeg! Donkere basterdsuiker zou echt niet nodig moeten zijn. Was de cake wel lekker?

      1. Jeanette schreef:

        Heerlijk! Gelukkig kun je hem toch niet heel opeten ?

  8. Amber schreef:

    Welke suiker moet je gebruiken? Witte bastardstuiker? En is het zo dat als je de frambozen een beetje bedekt met bloem ze niet naar de bodem zakken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Gewoon witte kristalsuiker, ik gebruik het liefst de fijne kristalsuiker. Bij mij was het niet nodig om de frambozen door de bloem te rollen omdat het maar kleine stukjes zijn. Maar het kan in principe geen kwaad.

  9. Aline Kramer Jansen schreef:

    Ik heb dit recept gemaakt maar dan als cupcakes super ze waren heerlijk echt een aanrader

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat een leuk idee ook! Heb je de gewone baktijd van cupcakes aangehouden? (20 min. op 175 graden)

  10. Rinske schreef:

    Gisteren dit recept gemaakt, met mijn spiksplinternieuwe artisan, en vandaag getrakteerd op het werk. Het was echt smullen. Gisteren toen het uit de oven kwam leek het nog een beetje nat/smeuïg. Maar vandaag was het echt heerlijk!
    Top recept!

  11. Lois schreef:

    Wauw! Vandaag gemaakt en is echt super lekker! Ik heb diepvriesframbozen gebruikt, en het hoefde niet eens langer te bakken. Zeker voor herhaling vatbaar!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn om te lezen! Thanks!

  12. Coby schreef:

    Hoi Laura, wat is de doorsnee van de tulband.
    Ik wil een nieuwe aanschaffen wat is dan de meest gebruikte maat (door jou) ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      In principe is de inhoud vooral van belang: een tulband met een inhoud van 2,4L

  13. Paulien schreef:

    Qua smaak is mijn cake superlekker, maar mijn frambozen zijn naar de bodem gezakt waardoor de onderkant ook plakkerig is geworden.

    Had ik hem langer moeten laten bakken?

    En wat kan ik doen om mijn frambozen op hun plaats te houden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      In principe zou het niet nodig moeten zijn, maar je zou de stukjes framboos door de bloem kunnen rollen. En qua baktijd heb ik in een aantal reacties gezien dat er met sommige ovens een langere baktijd nodig is, vooral goed in de gaten houden met een caketester 🙂

  14. Lydia schreef:

    Ik heb een hetelucht oven. Welke temperatuur moet ik dan aanhouden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      10-20% lagere temperatuur

      1. Lydia schreef:

        Wat is de doorsnede en hoogte van een 2,4 liter tulband?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat verschilt per tulband, maar ik neem aan dat je de exacte afmetingen van mijn tulband wilt weten.. Ik zal het later deze week opmeten!

        2. Laura's Bakery schreef:

          Het is de Bavarian vorm van Nordic ware, volgens mij is er maar 1 maat.

  15. Heidi schreef:

    Hoi Laura, allereerst super tof dat je al die lekkere recepten deelt.
    Ik wil de frambozen tulband maken maar heb geen backing soda in huis.
    Kan ik extra bakpoeder toevoegen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou je kunnen proberen, de driedubbele hoeveelheid.

  16. Myrthe schreef:

    Super lekker! Vandaag gemaakt en mega goed gelukt!

  17. Will schreef:

    Vandaag mijn gasten 2 soorten cake aangeboden. Citroen en deze frambozen/citroentulband. Je raadt het al, deze kreeg de meeste complimenten. Dank Laura.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat superleuk! Thanks voor je berichtje.

  18. Gabriella de vos schreef:

    Gemaakt en is perfect gelukt! Nu ben ik benieuwd of ik dit ook kan invriezen? Ik heb verse frambozen gebruikt!

  19. Quérine schreef:

    Hoi Laura,

    Allereerst bedankt voor al die toffe recepten! Super…
    Ik heb helaas een tulband vorm van 22 cm, hier kan 2 ltr in. Hoe kan ik het recept het beste aanpassen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik helaas ook niet te zeggen zo 1, 2, 3!

  20. Linda Zevenbergen schreef:

    Recept gevolgd en op 150 in hetelucht oven van de magnetron op het draai plateau gebakken, exact 75 min. Perfect!! Kon ik maar een foto toevoegen. Nu heb ik ook een nordic ware vorm en die zijn wel ideaal dus kan begrijpen dat als je een lichtere vorm hebt dat het wellicht langer moet. Maar ik ben erg trots op het resultaat. Straks proeven!!!

  21. Marion schreef:

    Vandaag deze tulband gemaakt en zojuist is hij uit de oven gekomen. Ik heb een siliconen tulbandvorm gebruikt, maar dat is écht een afrader! Ik verdenk m’n oven ervan dat het rooster op een of andere manier niet waterpas in de oven staat en dan met een siliconen vorm… dus mijn tulband is een tikkie vreemd gevormd. Maar ik weet zeker dat hij er niet minder om zal smaken (beslag was heerlijk ?)

    Heb jij wel eens met siliconen bakvormen gebakken Laura? En wat is jouw idee daarover, kan ik toch beter investeren in een (duurdere) ‘vaste’ bakvorm?

  22. Linda schreef:

    Vervolg, wilde nog aangeven dat de smaak prima was maar wel wat compacter dan ik had gehoopt dus de volgende dag was een klodder hangop erbij echt wel ook noodzaak. Een idee hoe hij luchtiger wordt ?

  23. Lien schreef:

    Tulband wou bij mij precies ook niet gaar worden. Gewone frambozen gebruikt na 1u45 min uit de oven gehaald. Vermoed dat de frambozen te veel vocht hadden. Smaak is wel lekker en het proeft niet als ongaar deeg. Kleur is wel bruiner dan op de foto niets aan het recept veranderd.

  24. Sophie schreef:

    Wordt de cake luchtiger als je de eieren splits en opklopt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, als je de luchtigheid weet te behouden bij het mengen door het beslag wel.

  25. Lynn schreef:

    Hoi Laura, deze avond voor de eerste keer geprobeerd. Het zit nu in de oven en ruikt heerlijk, alleen is de vorm gigantisch overgelopen. Wellicht te klein. Alleen zie ik nu als ik zo een vorm online opzoek dat ze toch quasi allemaal dezelfde maat hebben als wat ik al heb. Welke heb jij? Hoeveel cm diameter is die (in liters wordt niet amper uitgedrukt). Gebruik je siliconen of massieve vorm?

    Dank je, Lynn

    1. Laura Kieft schreef:

      Die van mij is denk ik zo’n 20-24 cm. Als hij is overgelopen is hij inderdaad te klein geweest (of veel meer gerezen).

      1. Lynn schreef:

        De smaak was echt geweldig! Denk dat voor mijn tulband (22cm) de helft van je recept volstaan had. Misschien handig als tip voor de andere lezers ?

        1. Laura Kieft schreef:

          De helft is wel erg weinig voor een tulband hoor, dat is nog minder dan voor een normale cake namelijk.

  26. Carmen schreef:

    Ha Laura,

    Ik zou dit beslag graag in kleine tulband vormpjes willen proberen. Hoe lang is de baktijd dan?

    Liefs

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou beginnen met 20-25 minuten

      1. Carmen schreef:

        Dank je wel! Het was even zoeken, met mijn oven zit ik meer bij de 25-30 min.
        Ze zijn heerlijk! Heb veel mensen er van laten proeven.

  27. Mandy schreef:

    Hoi laura,
    Mijn dochter is 4 mei jarig. Het leek mij leuk om deze in een ronde vorm te doen, maar wat zal ik tussen de lagen in doen? Cream cheese, botercreme of iets heel anders?

  28. Isa schreef:

    Hoi Laura,

    Ik zou dit recept graag gebruiken als cake laag voor een taart. Heb je een idee hoe lang en op welke temperatuur het dan in de oven moet?

    Groetjes,
    Isa

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat hangt helemaal van de bakvorm en de hoeveelheid beslag erin af. Voor een 15 cm bakvorm zou je voor een normale laag (zie voorbeeld: https://www.laurasbakery.nl/chocolate-chip-taart/) zou je zo’n 25 – 30 minuten op 160 graden nodig hebben.

  29. Julia schreef:

    Wat een heerlijke cake! Heb al veel recepten van je site gemaakt, maar dit is echt één van mijn favorieten. Ik heb diepvriesframbozen gebruikt en ik kon gewoon exact dezelfde baktijd aanhouden als in je recept beschreven staat.

  30. Melanie van gameren schreef:

    Ik heb de tulband voor de 2de keer geprobeerd. 180 graden en 85 minuten maar nog steeds erg nat. Erg jammer, want het is best veel werk en het beslag smaakt en ruikt heerlijk. Wat kun je adviseren?
    Hogere temperatuur of langer bakken ?
    Ik hoor het graag,

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer om te horen. Heb je precies de hoeveelheden gebruikt zoals in het recept? Ik zou adviseren langer bakken.

  31. Linda Zevenbergen schreef:

    Hi Melanie

    Let goed op dat je medium eieren neemt en weeg de citroensap af ipv een aantal te kiezen want hier zit veel vocht verschil in. Dan nog de zure room, je hebt ze met verschillende vet percentages van 10 tot 20, je kiest dan het liefst de 20. Je kunt het ook vervangen met dikke volvette kwark, die waar je lepel in blijft staan. Verder is de tulband vorm belangrijk, die Laura gebruikt (en ik ook) zijn van zwaar materiaal wat de warmte zeer goed verdeeld dus als je een dunner exemplaar gebruikt kan dat dus ook een ander resultaat geven. In dat geval zou je 50gr minder zure room kunnen gebruiken bijv. Het recept klopt wel want ik heb hem vaker gemaakt maar dan wel met exact dezelfde ingrediënten en vorm lijkt het 😉

  32. Melanie schreef:

    Hi, ik heb alles volgens het recept gedaan. Medium eieren. Citroensap afgemeten in maat beker. Een zware vorm van het zelfde merk. Alleen 2,1 liter. De zure room zoals het voorbeeld bij de Albert Heijn. Ik ga het morgen maar weer een keer proberen en dan laat ik hem langer in de oven. Hopelijk lukt het 😊.

  33. Marleen Souverijn schreef:

    Hoi Laura, mijn zoon gaat de tulband bakken voor de scheikundeles. Moeten de ingrediënten op kamertemperatuur zijn? Ook de zure room dan uit de koelkast halen?
    Hoop dat zijn leraar er dol op is!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Yes, eigenlijk altijd alles op kamertemperatuur, tenzij anders vermeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *