Vorig jaar ging ik een dag met mijn zusje aan de bak. In haar nieuwe huis had ze nog nooit gebakken en dat moest dus echt gaan gebeuren. Monica bedacht wat ze wilde maken en vervolgens werkte ik uit hoe we dat gingen maken. Ongeveer dan, want we gingen gewoon lekker een dagje aan de bak zonder dat het mooi op de foto gezet werd. Lang geleden was dat, zo’n bakdag! We maakten een hele lekkere taart met chocolate chip cookies en toen ik een snelle foto deelde op Instagram was iedereen zó enthousiast. Omdat ik hem zelf ook wel erg leuk vond om te maken, besloot ik een paar weken later een iets andere versie te maken, dat werd deze prachtige chocolate chip taart! Als decoraties wederom de koekjes, en door de cakelagen zelf zitten chocolate chips. Voor een extra leuk effect heb ik elke laag cake een andere smaak (en daarmee ook kleur) gegeven. Een ombre taart zoals dat vaak ook wel genoemd wordt. Al met al een prachtig spektakelstuk vind ik zelf, en eentje die ook nog eens ontzettend lekker is.
Chocolate chip taart
Ingrediënten
Cake (3 lagen van 15 cm doorsnede)
- 250 gram ongezouten roomboter
- 250 gram lichtbruine basterdsuiker
- 5 eieren (M)
- 1 el vanille-extract
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- snuf zout
Extra ingrediënten per cakelaag
- vanille: 75 gram chocolate chips
- marmer: 10 gram cacaopoeder, 2 el melk, 75 gram chocolate chips
- chocolade: 10 gram cacaopoeder, 2 el melk, 75 gram chocolate chips
Vulling + decoratie
- vanille botercrème (volgens recept, je houdt waarschijnlijk een beetje over)
- chocolate chip cookies
Instructies
- Zorg dat je de vanille botercrème al hebt gemaakt, dat is wel zo handig.
- Voor de cake klop je boter en suiker romig in een kom. Voeg de eieren een voor een toe, voeg de volgende pas toe als de voorgaande helemaal is opgenomen. Giet ook het vanille-extract erbij. Voeg het zelfrijzend bakmeel en zout toe en mix op een lage snelheid tot het helemaal is opgenomen. Langer mixen is niet nodig.
- Verdeel het beslag in drie delen, elk deel ga je nu op smaak brengen zodat er als het ware drie verschillende cakelagen ontstaan. Ik zal per cakelaag aangeven hoe je ze maakt:
Instructies per cakelaag:
- Voor de vanillecake spatel je de chocolate chips door het beslag.
- Voor de laag marmercake maak je van cacaopoeder en melk een papje. Spatel eerst de chocolate chips door de laag cake, voeg daarna de cacao toe, spatel door het beslag en stop zodra het half is opgenomen en er een marmer effect ontstaat.
- Voor de chocoladecake maak je ook van cacaopoeder en melk een papje. Voeg dit toe aan het beslag en spatel tot het beslag egaal van kleur is. Voeg de chocolate chips toe en spatel deze erdoor tot ze goed verdeeld zijn.
- Elke cakelaag bak je apart. Vet een vorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Verdeel het beslag gelijkmatig over de cakevormen en gebruik een spatel om het gelijkmatig in de vorm zelf te verdelen.
- Bak de cakes in 25 minuten op 160 °C gaar en goudbruin (boven- en onderwarmte).
- Laat de cakes een paar minuten afkoelen in de bakvorm voordat je ze op een rooster stort, laat ze hier volledig afkoelen.
Taart afmaken
- Wanneer de cakes volledig zijn afgekoeld kun je de taart in elkaar zetten. Leg de eerste cake op een bord of taartstandaard en verdeel er een laag botercrème over. Leg de tweede laag cake op de vulling en breng op dezelfde manier weer een nieuwe laag botercrème aan. Eindig met de laatste cake (platte (onder)kant boven!).
- Ook op de bovenkant gaat een laag botercrème, net als op de zijkanten. Gebruik een spatel om de taart rondom netjes af te smeren. In dit artikel geef ik je daar tips voor. Voor de zijkanten koos ik voor een heel dun laagje crème, zodat de verschillende lagen cake nog goed zichtbaar zijn.
- Als laatst decoreer je de taart met chocolate chip koekjes. Zet een aantal hele en halve koekjes in het midden en maak het af met kleine stukjes en kruimels.
Tips
- Tip: Wentel de chocolate chips door wat bloem om te zorgen dat ze (zo min mogelijk) naar de bodem zullen zakken. (3 keer raden wat ik dit keer was vergeten )
- Tip: De cakes hebben altijd een licht gebolde bovenkant als ze uit de oven komen. Ik vind dat prima en laat het zo, maar als je wilt kun je ze ook recht afsnijden zodat je cakelagen bij aansnijden van de taart helemaal netjes recht zijn.
- Bewaren: liefst op een koele plek buiten de koeling, hier blijft hij zo’n 3-4 dagen goed, verpak hem wel goed. Dit kan in folie, in een taartdoos of onder een grote stolp.
Ziet er heerlijk uit, komt op mijn bakbucketlist! Welke maat springvorm heb je gebruikt?
Daar ben ik ook heel erg benieuwd naar!
Ze gebruikt en doorsnede van 15 cm
15 cm, dit staat gewoon bovenaan bij de ingrediënten 😉
Gebruik je chocolate chip cookies uit de winkel of zijn die ook zelfgebakken?
Deze zijn uit de winkel.
Kan ik slagroom gebruiken ipv boterroom?
De taart ziet er trouwens superlekker uit! 😉
Ik dacht inderdaad ook aan slagroom!
In principe kan het, maar je loopt het risico dat de cakelagen te zwaar zijn en de vulling als het ware uit de taart wordt gedrukt. Gebruik dan in ieder geval klopfix om het steviger te maken.
Hoe krijg je bij de marmer en de chocolade laag verschillende kleuren als je dezelfde ingrediënten gebruikt? Ik ga deze (proberen te) maken voor de verjaardag van mijn dochtertje, een chocolade én koekjesmonster!
Bij de marmer laag moet je de ingrediënten niet helemaal goed door elkaar mixen. Bij de chocoladelaag wel!
Heb je de bereiding al gelezen? Dan zie je dat die verschilt, en dat zorgt dus voor het verschil 😉
Wat een prachtige taart! Even een vraagje: waar kan je die chocolate chips kopen? Gewoon in de supermark (en zo ja, welke)?
Ik weet dat Dr. Oetker chocolate chips heeft, maar ik maak ze vaak zelf door gewoon repen chocolade in stukjes te maken in een sterke keukenmachine. Werkt prima!
Pipoos heeft ze. Of anders heel simpel via internet zoals bol.com 🙂
Bij kookwinkels, sommige supermarkten kun je die kopen. Of je hakt gewoon een reep in stukjes 🙂
Kan ik dr cakes in het voren bakken en invriezen? Heb een beetje tijdgebrek richting de verjaardagen van onze zoontjes 😅
Ja hoor, dat kan prima!
Hoe lang blijft ze dan goed?
in de vriezer tot 3 maanden, daarna zoals vermeld in het artikel.
Mijn cakes worden niet zo hoog wat heb ik verkeerd gedaan?
Zijn ze na het bakken weer ingezakt? Dan hadden ze mogelijk nog wat langer mogen bakken. Het kan ook zijn dat jouw zelfrijzend bakmeel niet meer goed zijn werk heeft gedaan. Zonder verdere informatie is het lastig te zeggen wat hier de reden van is.
Hoi Laura, ik wil deze echt zo snel mogelijk maken, ziet er echt leuk en lekker uit. Maar ik heb 15 cm vormpjes gekocht en dan kunnen hier toch nooit 12 stukjes uit? Want bij een 24 cm vorm haal ik er altijd 10 normale taartpunten uit! Dan zullen deze stukjes wel heel klein zijn? Ik heb bij de 20 cm vorm ook 10 stukjes eruit gehaald en die waren ook niet echt groot te noemen.
Je heb wel gezien hoe hoog de taart is toch? 😉 Het zijn smalle punten, maar ze gaan flink de hoogte in. Je kunt bij het aansnijden natuurlijk ook de drie lagen afstapelen en van elke laag 4-6 puntjes snijden. Dan kom je aan nog wel meer stukken.
Ja dat is waar, dankje!
Hoi, ik heb ze in de oven, maar na 25 min op 160 gr waren ze lang nog niet gaar. Lijkt me ook wel wat lage temperatuur 160?? Even wachten dus nog😋
Het kan altijd verschillen per oven. Heb je wel dezelfde hoeveelheid lagen en grootte van bakvorm gebruikt?
Ik wil 3 lagen van 20 cm maken. Kan ik deze verhouding aanhouden? Worden ze alleen iets minder hoog denk ik?
Dan worden ze minder hoog inderdaad, ik zou eerder het recept omrekenen naar een 20cm vorm (het is best een groot verschil namelijk).
Ik heb deze cake zojuist gemaakt, maar ze zijn totaal niet gaar, ik heb ze zelfs 35 minuten gebakken. Waar kan dit aan liggen? Dan heb ik de volgende keer wel n goed gelukte taart☺️
Zonder info is dat lastig te zeggen. Heb je misschien een combimagnetron? Daarin wijken tijden namelijk vaak heel erg af en is niet zo goed te bakken. Daarnaast is de genoemde tijd een richtlijn, het kan natuurlijk best zo zijn dat jouw oven gewoon meer tijd nodig heeft.
Na 25 minuten was het midden van de taart echt nog beslag! Kan het ook langer want ik 25 min is echt te kort!
Ovens verschillen, de genoemde tijd is een richtlijn dus het kan zijn dat jouw oven meer tijd nodig heeft. Je bakt wel elke laag afzonderlijk in een aparte vorm? En heb je wellicht een combimagnetron? Daar hoor je dit namelijk vaak bij.
Ik moest hem ook 40 minuten doen voor hij goed was. Ik heb een gewone oven.
ik ben hem op dit moment aan het bakken heb de vanille er een uur ingehad maar nog niet gaar…
jammer hoop dat de volgende lagen wel lukken probeer ik de vanille overnieuw.
ziet er zo lekker uit op het plaatje. jammer dat het hier niet lukt.
heb inderdaad een combi oven zou je hem daar anders in moeten bakken dan een gewone oven?
Een combi oven kan (let op: dit is iets anders dan een combi magnetron). Ik zet hem op boven- en onderwarmte.
ik ga deze taart bakken, maar dan in een bredere springvorm. Het gaat dus een dunnere taart worden. Moet ik buiten de baktijd nog ergens rekening mee houden?
De baktijd veranderd dus, en het kan zijn dat je wat meer botercrème nodig hebt.
dankje!!
Hoi Laura,
Deel je het beslag door drieën? Dus de ingrediënten voor de cake zijn voor alledrie de lagen?
Ik dacht dat is zo weinig?
Bedankt voor je antwoord!
Groetjes
Het beslag is inderdaad voor alle 3 de lagen, meer dan genoeg hoor. Het is maar een 15cm taartje
hee, gebruik je hiervoor een bakpan of springvorm, want ik snap niet helemaal hoe je een taart bakt in een bakvorm en hoe het werkt met bakpapier en de taart er weer uitkrijgen ofzo☺️ alvast bedankt!❤️
Beide kan, ik gebruik zelf een bakpan
Hoi Laura,
Ik heb de taart gemaakt, hij was erg lekker, maar wel erg vast (en daardoor aan de droge kant) en machtig… Hoe kan ik de lagen iets luchtiger krijgen???
Het kan zijn dat je het beslag te lang hebt geklopt, daar wordt een cake namelijk minder luchtig van. Stoppen met mixen zodra de ingrediënten zijn opgenomen is goed. Droog kan ook komen door te heet en/of lang bakken.
hoi ik heb het recept gevolgd maar ik heb nu drie cakes die bijna helemaal plat zijn, komt dit alleen maar omdat ik een 20cm bakvorm heb gebruikt, of moest ik het recept 3x doen omdat er 3 cakelagen waren? Alvast bedankt 🙂
Het recept is voor drie cakelagen, maar als je een grotere vorm gebruikt worden de cakes vanzelfsprekend dunner
Hi Laura, ik lees in de opmerkingen dat een combi magnetron dus niet handig is voor dit recept? Of kan het wel en moet ik rekening houden met een andere baktijd (wat inderdaad logisch is per oven). En moet ik het op dan ook op 160 graden bakken?
Nog een vraagje.. als ik alles afzonderlijk ga bakken, kan het dan geen kwaad om het overige beslag gewoon zo te laten rusten? Ik had altijd het idee dat het beslag na het mixen zsm de oven in moet :s
Een combi-magnetron is niet hetzelfde als een combi-oven. Een combi-oven is een oven die je op verschillende ovenstanden kan zetten en ook kan gebruiken als magnetron (geen draaiende plaat zoals bij een magnetron).
Een combi-magnetron werkt doorgaans heel slecht als oven. Dit is meer een magnetron dan een oven. Het is dus belangrijk om na te gaan wat voor oven je hebt. Als je vaker cakes hebt gebakken volgens de originele recepten en dat gaat goed, dan kun je gewoon dit recept aanhouden.
Anders gewoon even kijken/testen wat voor jouw oven het beste werkt.
hoi laura ik ben 15 en heb mee gedaan aan een kookwedstrijd en heb gewonnen met dit recept ik wouw je een deel van het geldbedrag geven
Hoi Laura, ik ga deze taart volgende week maken. Maar hoe kan ik hem het beste aansnijden???
Ik laat weten hoe het resultaat is, ik heb nog nooit zo ’n hoge taart gemaakt.
Groetjes marianne
Ik vind het ’t leukst om de taart echt door alle drie de lagen te snijden! Je kunt bij het aansnijden natuurlijk ook de drie lagen van elkaar halen en zo aansnijden.
10 gr. cacaopoeder bij de marmercake en chocoladecake krijg je dezelfde kleur! Ik heb wat minder cacaopoeder gebruikt, maar helaas kleurden alle cake soorten aan de zijkant hetzelfde. Wat kan ik hieraan doen? Ook was mijn botercreme niet zo dik geworden na de stappen die gevolgd heb 🙈..
Ik begrijp het begin van je berichtje niet helemaal.. Heb je het recept dus aangepast met minder cacaopoeder?
Hoi Laura!
Dank je voor je heerlijke recepten 🙂
Bij een van de tips schrijf je dat De cakes altijd een licht gebolde bovenkant hebben als ze uit de oven komen. Hoe zorg je ervoor dat de taart toch “stabiel” en recht wordt wanneer je de lagen op elkaar doet? Ik vind het zonde om in de cakes af te snijden, maar ik wil wel graag een rechte taart.
Groetjes
Hi Marta, dan zul je helaas toch echt de bolling eraf moeten snijden.
Wat een geweldige taart, die ga ik zeker een keer maken. Ik zou het alleen graag in een 20 cm vorm doen, maar als ik dat omreken via je site kom ik uit op bijna 450 gram boter, suiker en bakmeel.
Klopt dat wel voor die 5 cm extra? Haha 😉
De tool klopt altijd! 🙂 En het is een grote taart..
Mag ik misschien een link van de site om het om te rekenen? Staan er nog meer maten springvormen op? Ik heb er 1 van 24cm.
Natuurlijk! https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/
Ik ben hem nu aan het maken alleen ik vraag me af of ik al de cakes met de bolle kant naar onder moet doen of alleen de bovenste?
Het is het meest belangrijk voor de bovenste laag, anders krijg je geen rechte bovenkant. Je ziet de binnenkant en de bolling het beste op de foto’s 🙂
ik heb perongelijk de botervreme gebruikt voor het beslag, kan je dat dan ook gerbuiken of moet je dan opnieuw beginnen en dan nieuw boter of kan het zo ook verder met botercreme?
Wat bedoel je precies? Heb je de vulling door het beslag gedaan dat nog gebakken moet worden? Dat gaat niet werken in ieder geval.
Roomboter: kan ik ook gewoon patesserieboter gebruiken?
Ik wil deze morgen graag maken voor mijn vriend zijn verjaardag donderdag, ziet er erg lekker uit!
Groetjes
Sorry klinkt misschien als een domme vraag maar:
zijn de basis ingrediënten per cake of voor de 3 lagen samen?
Voor alle lagen.
Ik ben zelf niet bekend met patisserieboter, maar klinkt wel zo.
Hoi Laura!
Mijn zoon wil graag een chocolade taart voor zn verjaardag en ik kwam dit recept tegen.
Zou dit lekker zijn met een mascarpone framboos of aardbei vulling ipv botercreme?
Ik denk het wel, maar ik weet niet of dat stevig genoeg is om de taart te dragen!
Een heerlijke taart! Wel erg machtig. De botercreme maakt hem helemaal af! Nog een leuk idee: maak de botercreme blauw en werk de taart af als cookie monster !
Oh heel erg leuk idee!
(3 keer raden wat ik dit keer was vergeten )
Topper!
Hoi Laura,
Dankje wel voor dit leuke recept! Ik was op zoek naar een verjaardagstaart voor mijn dochter die erg houd van chocolade chips dan maar die taart ervan 🤗.
Omdat we geen spring form van 15cm hadden maar een van 18, van alles 300 gr gebruikt met 6 eieren.
In de oven, boven onder warmte 175 graden 30 min per keer. Die botercreme maakt het helemaal af.
Wat een succes! Hij is goed gelukt en was super lekker ❤
Wat fijn zeg en super opgelost zo!
Hi Laura,
Ziet er weer heerlijk uit. Ik ga dit recept als basis gebruiken voor de cookiemonster taart voor de verjaardag van mijn zoontje. Ga dan ook nog jouw chocolate chip koekjes maken. De ‘vacht’ van cookiemonster spuit ik met een ‘gras’spuitmondje 233, daar gaat mijn vraag over. Denk je dat ik jouw Zwitserse room recept of gewoon banketbakkersroom kan gebruiken voor de vacht. Ik vind botervaten (ook op basis van banketbakkersroom) een beetje te heftig en ben dus op zoek naar een wat luchtigere variant. Alvast bedankt!
Groetjes,
Esther
Wat een heerlijk recept. Gemaakt voor de baking friday op het werk, we hebben genoten! De kinderen waren blij dat er nog wat over was…
Geen 15 cm vorm in huis, 24 cm vorm gedaan (niets aangepast aan het recept). Lagen worden dan dunner, maar al met al was het een hele hap😉😄.
Lagen allemaal wel 25 minuten gebakken, precies goed.
Hi Laura,
Nou ben ik net naar de winkel geweest voor de ingrediënten om deze taart morgen te maken, vergeet ik de lichte basterdsuiker! Nu heb ik nog wel bijna een hele zak donkere èn witte basterdsuiker staan. Kan ik het ook door 1 van deze of een mix van beide basterdsuikers vervangen?
Een mix moet ook prima werken.