Een aantal jaar geleden was de mug cake vooral in Amerika bekend. Ik vond het idee geniaal en ging er toen al mee aan de slag. Helaas voor mij pakte dat experiment niet zo goed uit. Het was helemaal niet lekker en ik werd er nog behoorlijk misselijk van ook. Geen succes dus en ik maakte nooit meer een mug cake. Totdat ik een tijdje geleden een zakje mix van Oetker in het schap vond. Ik maakte het en vond het eigenlijk best lekker. Ik werd niet misselijk en durfde het aan om zelf aan de slag te gaan met een recept voor een chocolade mug cake.
Mijn eerste poging vond ik al best oke, maar ik besloot nog wat veranderingen aan te brengen in het recept. Een paar mug cakes verder kwam ik op een versie die lijkt op een gewoon chocolade cakeje. Natuurlijk, het is niet exact hetzelfde. Dat gaat ook niet omdat de samenstelling van ingrediënten anders is. Toch was ik blij verrast, dit bewijst dat een mug cake ook lekker kan zijn!
Chocolade mug cake
Ingrediënten
- 4 el zelfrijzend bakmeel
- 3 el suiker
- 2 el cacaopoeder
- 3 el melk
- 3 el (zonnebloem)olie
Instructies
- Doe alle ingrediënten in je mok en roer ze goed door elkaar. Als je het lastig vindt om ook de bodem goed mee te roeren, kun je eventueel in een apart schaaltje alles door elkaar mengen. Dan giet je gewoon het beslagje in je mok.
- Zet de mok 140 seconden (2 minuten en 20 seconden) in de magnetron op vol vermogen. Bij mij is dat 800 Watt. Het kan per magnetron verschillen hoeveel tijd er nodig is. Door met een prikker in je cake te prikken kijk je of hij gaar is, als de prikker er droog en schoon uitkomt is hij goed.
- Haal je mok met een ovenwant uit de magnetron, hij is heet! Ook even blazen voor je je eerste hapje neemt 😉
De eetlepels met droge ingrediënten hoeven niet glad afgestreken te worden, maar een grote berg op je lepel is natuurlijk ook niet nodig 😉
De mug cake is het lekkerst als hij net uit de magnetron komt en nog lekker warm is. Bij het afkoelen droogt hij uit en is hij lang niet zo lekker meer.
Eerlijkheid biedt mij te zeggen dat ik een echte chocoladecake lekkerder vindt. Maar stel je nou voor dat je ongelooflijk veel zin hebt in chocoladecake en deze nú gelijk wilt eten, dan is deze chocolade mug cake een hartstikke goed idee! De ingrediënten zul je altijd wel in huis hebben en om er helemaal een feestje van te maken kun je hem serveren met een beetje slagroom.
Mugcakes zijn altijd zo leuk! Ik heb zelf ook een paar lekkere varianten op mijn blog. De ‘chocoladecake’ maak ik altijd met Nutella 😀
Bij mij was de cake hard geworden ik heb er een beetje melk overheen gedaan en in laten trekken en daarna was de cake wel lekker zacht
De cake was in eerste instantie te hard toen op nieuw gebropeerd met een eitje en toe. Ging het veel beter
Oh dit heb ik al veel te lang niet meer gemaakt!
ik hou van mugcakes, moet je zeker vaker doen
kan je ook een keer lava cakes maken maken
ja dat zou leuk zijn
Kan dit ook met olijfolie? Of eventueel hagelslag er doorheen??
Gebruik dan wel een olijfolie die neutraal van smaak is. Hagelslag toevoegen kan prima!
Ben zelf geen fan van een mugcake omdat er ‘zoveel in moet’ om het lekker te laten smaken. Bv 3 eetlepel suiker. Als ik een grote taart maak zit er natuurlijk ook veel ‘troep’ in maar heb je het minder door ofzo haha. Beetje mijzelf voor de gek houden denk ik 🙂
Hier tot 2 keer toe mislukt.. Eerst op vol vermogen maar dat moet dus echt niet want bij mij is dat 950 watt, na 2 minuten was ie nog niet gaar, na 3 minuten rook ie verbrand en vies. Wel gaar maar rook absoluut niet lekker dus weggegooid, vervolgens nog een poging gedaan, daar kreeg ik het niet goed door geroerd, op 750 watt 2 minuten niet lang genoeg na 2,5 minuut begon het weer te stinken. Daar bij rook het inderdaad ook gewoon heel vies. Nu heb ik het maar opgegeven voor ik straks door m’n bakmeel, cacaopoeder etc heen ben
Op één of andere manier lijkt hij makkelijker aan te branden wanneer het mengsel niet goed gemengd is (ontdekte mijn zusje bij proberen 😉 ). Je zou het in een glazen kommetje kunnen mengen als dat makkelijker is en dan in het kopje gieten. En probeer anders met kortere intervallen extra tijd toe te voegen, per 10 of 15 seconden bijvoorbeeld.
Bij mij was de mugcake ook mislukt. Maar nu heb ik ipv suiker, 2 zakjes vanillesuiker. En ipv cacao, 3 eetlepels hagelslag. 2 minuten op 800 watt. En de heerlijkheid is nabij. ?. Mmmmmm
Dat hij niet lukte ligt waarschijnlijk aan je magnetron, 2 minuten is best lang voor de mugcake (als je hem volgens mijn recept maakt)
Wat wel lekker is op zich, is om er een scheutje Amaretto door te doen!
Dankjewel dat je me hebt geholpen om snel mijn snackbehoefte te vervullen 🙂
Ik had een brede mok en hij moest bij mij 1 minuut op vol vermogen (750 watt). Gewoon zelf goed de gaarheid in de gaten houden.
Het recept leek mij erg lekker en heb het dus ook zelf geprobeerd. Helaas lukt het bij mij niet.. De cake wil niet rijzen en dat is wel de bedoeling toch?
Hij rijst een beetje inderdaad. Gebruik je wel zelfrijzend bakmeel? (en niet per ongeluk bloem)
Ja ik gebruik wel zelfrijzend bakmeel
Als je verder wel het recept volgt en alles ook goed doorroert (is erg belangrijk) zou je altijd nog een beetje extra bakpoeder toe kunnen voegen. Het hoort wel iets te rijzen, maar verwacht geen super luchtig cakeje.
Oke, Dank je wel! Ga ik dat proberen.
Hallo raisa
Ik maak mijn mugcake met
35 gram havermout
1 ei 50 ml melk
En in de blender doen
Mijn ervaring met choco mugcakes was ook dat ze wel wat droog en sponzig worden, maar dit recept is wonderwel goed gelukt en heel erg lekker! Zeker voor herhaling vatbaar. Inderdaad snel opeten, anders wordt de cakes alsnog snel droog.
Lekker! Mijn zoon deed er een lepel kaneel siroop bij en ik een lepel karamel siroop. Jammie!
Ik heb het ook gedaan maar met pakpoeder inplaats zelfrijzend bakmeel NIET DOEN !! onze magnetron zat onder het beslag het is er uit te krijgen maar de rook melder kan afgaan
Ik denk dat het bakpoeder niet de enige oorzaak hiervan is geweest. Het kan zijn dat de verhouding niet goed was, maar een te klein kopje of te hoge stand van de magnetron lijkt me waarschijnlijker.
Dankjewel voor dit recept. Net gemaakt en hij was heerlijk en zeker voor herhaling vatbaar.
Ik moest wel wat meer melk en olie gebruiken.
Als je 2 mug cakes tegelijkertijd wilt maken, verdubbel je dan gewoon de hoeveelheid en de magnetrontijd?
Qua hoeveelheid kun je het gewoon verdubbelen, maar de ‘baktijd’ zul je opnieuw moeten uitvinden. Dit is niet het dubbele, maar 2 minuten zal waarschijnlijk te kort zijn. Het is makkelijker om gewoon 2 losse mug cakes te maken
Hmmmmmmmmmmmmm. Gewoon met extra vierge olijfolie gedaan, ik houd toch van olijfolie. Wat een verwennerij in no time! Op 850 Watt gedaan, 2 minuten. Picobello!
Hoi,
Ik hou van mug cakes maar bij mij stromen ze iedere keer over na 1 minuut en ze worden maar niet gaar. Wat kan ik doen?
Waarschijnlijk gebruik je een te kleine mok
Bij mij rijst hij niet… ook zo vreemd
Gebruik je wel de juiste ingrediënten? Geen bloem ipv zelfrijzend bakmeel bijvoorbeeld? En je roert het goed door?
Ik had hem met bloem gemaakt maar hij was alsnog lekker
Ik had laatst recept met ei en bakmeel erdoor die lukte wel.deze is niet gerezen en keihard.
Als hij hard is heb je hem waarschijnlijk te lang in de magnetron laten staan. Heb je wel zelfrijzend bakmeel gebruikt? Bij mij werd hij namelijk 2x zo groot. Goed doorroeren is ook belangrijk.
Werkt niet!!! Werd niet gaar en verbrand er kwam veel rook vanaf ??????????
Zoals in het artikel vermeldt staat is elke magnetron anders en moet je het even uitproberen met die van jou. Blijkbaar heeft die van jou minder tijd nodig, waarschijnlijk is jouw Wattage hoger.
Welke grote mililiter, mok kan ik gebruiken
ziet er lekker en makkelijk uit
ik zou minimaal 200 ml aanhouden, dan past het zeker.
Dankjewel
Zojuist dit recept gemaakt maar helaas, hele mok aangebrand! Typisch een annemae actie hahaha, oeps!
Dan heeft hij wat minder tijd nodig in jouw magnetron 😉 Volgende keer wat korter en misschien en wattage lager, dan gaat het zeker lukken 🙂
Alle ingrediënten juist en goed geroerd, magnetron op 800W en 2 min. Er gebeurt niks met mijn mugcake, wordt niet eens warm, rijst niet. Heb het meerdere keren geprobeerd. Snap er niks van. Ligt het dan gewoon aan mijn magnetron?
Dat is heel gek! Worden andere dingen normaal gesproken wel warm erin? Oftewel doet de magnetron het wel nog?
Heerlijke mokcake!! Bij de meeste recepten blijft de cake vrij vochtig maar deze is precies goed! Ik gebruik wel lichte basterdsuiker in plaats van gewone suiker. Eerlijk gezegd geen idee waarom maar het smaakt heerlijk haha. Komt er misschien ooit een variant met banaan?
Wat fijn zeg! Goed idee met banaan, gaat op mijn baklijst 🙂
Het kan zijn dat je een oven magnetron heb en dat je hem op de oven stand had staan
Hoi waarom gebruik jij geen ei in de mug cake? In bijna alle recepten tref je een ei aan gr.
Klopt, maar ik vind dat je dan zo’n spons achtige structuur krijgt, zonder ei is dit niet het geval. 1 ei is namelijk veel te veel voor zo’n kleine cakeje om de juiste structuur te krijgen.
Mee eens! 😀
Ik heb hem ipv in de magnatron, 20 min in de oven op 200 graden gedaan! Werkt ook prima je moet dan iets langer wachten, Maar het wachten is het waard!
Ik heb hem net gemaakt met 1 eetlepel olie en 4 eetlepels melk, nog wat koekkruiden toegevoegd en een heel klein beetje vanille. Werkt perfect!
Ik moet beamen dat het veel lekkerder is met minder olie! Bedankt voor de tip Jet! Ik heb zelf ook een snufje zout toegevoegd, ik vond het wat flauw de eerste keer.
het is echt heel jammer dat hij maar heel klein wordt en bijna niet rijst maar voor de rest wel lekker
Hij rijst bij mij juist heel erg, heb je wel zelfrijzend bakmeel gebruikt?
getverderrieeee , WAT LEKKER is maar goed dat ik zo ga trainen ihihihi
Deze wil ik gaan maken!! Heb alleen geen zelfrijzend bakmeel in huis. Hoeveel bakpoeder moet ik bij 4 eetlepels bloem doen om het zelfde effect te krijgen?
Hier lees je meer over het vervangen en de verhoudingen: http://www.handigebaktips.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/
Ik heb dit gemaakt. Maar elke keer warneer ik de priker er in deed kwam deze er vuil uit.ik heb hem toen wat langer gedaan alleen toen kwam de cake er super hard en niet lekker uit. Waaraan zou dit kunnen liggen?
Er mogen best een paar korreltjes aan zitten, zolang het maar niet vloeibaar is. Als hij hard is, dan heeft de mug cake er te lang ingezeten.
Bij mij werd de mug cake korrelig en droog, wat kan ik hier tegen doen?
Dan heeft hij te lang in de magnetron gestaan.
Ik heb hem net op en kon het niet laten om er een lepel overgebleven dulce de leche bovenop te leggen voor hij de magnetron in ging, echt een aanrader om even snel je trek te stillen!
Heel lekker! Ik heb een hoop recepten uitgeprobeerd maar die waren allemaal een beetje teleurstellend! Deze was heelijk! Smaakte wel een beetje als brownie! Vereweg mijn favoriet!
Bij mij rijst het ook niet, ik heb zelfrijzend bakmeel van Basic van de AH (ze hadden geen ander merk). Alles netjes afgemeten, maar helaas.
Dat is gek, was het niet te oud (het bakmeel?)
Laura, dit was de aller, áller lekkerste mug cake die ik ooit heb gemaakt!!!
Veel zijn wel lekker, maar niet speciaal, maar deze was echt heerlijk!
Ik had geen zelfrijzend bakmeel, dus gemaakt met bloem en een theelepel bakpoeder, en een lepeltje nutella erin verstopt haha 😀
Toch raar dat er zo veel negatieve reacties zijn 🙁
Wat leuk te horen dat je hem zo lekker vond! Ik denk dat veel mensen zich niet realiseren dat het niet 1 op 1 te vergelijken is met een normale chocolade cake (of hem te lang in de magnetron laten staan).
Hey Laura,
Ik doe dit in een glazen mok, hij wordt hierdoor wel iets droger binnen in…
Zodra ik de mok uit de magnetron haal, zakt hij iets in. Komt dat door de glazen mok? of is dat normaal? ik gebruik zelfrijzend bakmeel maar wel veel meer melk… (ik doe de ingrediënten door de helft)
Glas maakt niet uit, lijkt mij eerder komen doordat je meer melk toevoegt. Maar dat het een heel klein beetje inzakt is verder normaal.
Deze mug cake is erg lekker! Al is hij wel een beetje droog. Is dit altijd of heb ik iets verkeerd gedaan? Ik je recept wel helemaal gevolgd en niks veranderd.
hij hoort niet droog te zijn. Het kan zo zijn dat jouw magnetron krachtiger is en hij minder tijd nodig heeft.
Hoi, ik heb een vraagje.
Ik wil de droge ingrediënten al in een mok doen als cadeautje, maar ik heb geen cacaopoeder. Ik wil er graag een vanillecake van . Moet ik dan ipv cacaopoeder er iets anders in doen? Als jullie een idee hebben, laat het dan graag even weten.
Groetjes 😉
Dan zou ik gewoon dit recept volgen 😉 http://www.laurasbakery.nl/vanille-mug-cake/
Dankjewel ??
Onwijs lekker!!!
Heerlijk!! Had de hele dag al zin in cake maar geen zin in om te maken, dit is ideaal en onwijs lekker! Top recept!
Mijn cake is aangebrand
Dan heeft hij in jouw magnetron minder tijd nodig.
Erg lekker, ik heb die van mij 1,5 minuut op 600 gedaan. Misschien volgende keer iets minder cacao toevoegen, maar dat is aan jezelf.
Kan ik inplaats van olie roomboter gebruiken of lukt dat niet?
Dat heb ik nog niet getest, je kunt het proberen maar dan zou ik de boter wel smelten van tevoren.
ik heb precies gedaan wat er stond maar die van mij is helemaal hard en niet omhoog gestegen… heb je misschien een tip wat ik de volgende keer beter kan doen?
Je hebt het wel goed doorgeroerd en geen wijzigingen in het recept gemaakt? Verder kan het ook zijn dat je een lager vermogen moet gebruiken aangezien hij nu hard is.
Ik ben nu nog aan het bakken kan het ook in de oven zoja hoeveel graden?
Vraagje, kan je havermout (wat ook in andere recepten gebruikt wordt) vervangen door zemelen of lijnzaad? Of is er ook iets anders in die trend?
Ik lust geen havermout.
Daar hebben wij zelf geen ervaring mee, dus daar kunnen we je helaas niet mee helpen.
Had vanavond zo’n momentje: zin in iets lekkers met chocola maar niets in huis. Wel deze ingrediënten gelukkig. En het resultaat was echt heerlijk! Na 2 minuten (700 watt) nog net niet helemaal droog, dus nog ietsje langer gedaan. Moest het wel snel opeten, wordt wel snel hard. Ik heb ooit eerder een mug cake gemaakt, ik dacht met banaan en ei. Maar die was lang zo lekker niet als deze! Dit recept onthoud ik, bedankt!
Hallo, ik maakte jouw mug cake nu al 2 keer maar wel op een andere manier. In plaats van zelfrijzende bloem, 4 el havermout gemalen. In plaats van 3 el suiker, 2 el ahoornsiroop. En olijfolie in de plaats van zonebloemolie. Het was zeer lekker ! Bedankt voor de inspiratie ! Grts lotte
ik heb geen 800 watt op mijn magnetron wat moet ik dan doen 600 of 900 watt?
Zou experimenteren met wat korter op 900 Watt. En anders iets langer op 600.
Echt goed gelukt in een keer! Super lekker, bedankt voor het recept!
Hou ervan!! ik had pas geleden mug cake gemaakt met een ander recept (toen was ik al blij dat het uberhaupt lukte) maar toen was wel een beetje erg nattig onderaan en bovenin, dit recept is helemaal perfect en nu heb ik een verslaving aan mug cakes :)) ik zoek nu voor een grotere mok zodat er meer van deze mug cake in past haha
conclusie:
heerlijk recept dankje!
Hoe ziet her beslag er uit? Bij mij is het niet vloeibaar
Dat kun je zien op de foto. Het is ook niet heel vloeibaar.
Ik heb dit recept eerder geprobeerd met melk, maar toen vond ik het te machtig. Heb het nu geprobeert met water en hij smaakt bijna het zelfde als met melk, maar nu niet meer zo machtig. Ben er erg blij mee is een blijvertje hoor….
Ik heb het ook geprobeerd, ik had geen zelfrijzend bakmeel in huis dus ik heb bloem met bakpoeder geprobeerd.
Was super lekker! Een klein beetje droog en bij mij was me mok maar tot 1/3 gevuld.
Maar overal was het super lekker, makkelijk en snel om te maken!
Het is ook erg lekker met een kleine geprakte banaan!
Het is heel erg lekker.
Bedankt Laura!
Hij is echt zoo lekker
Ik vet de mok zelf nog even in met bakenbraad boter anders is hij heel moeilijk weer schoon te krijgen
Echt super lekker Laura! Ik ben altijd al fan van mug cakes geweest maar vond ze altijd te machtig maar nu ik die van jouw heb geproefd ben ik helemaal om!
Hij is lekker maar ik mix hem eerst in een kom voordat ik hem in de mok doe anders wordt het een zooitje!
Heerlijk! Ik had meerdere keren een Amerikaanse mug cake recept opgevolgd… niet gelukt. Bleef maar eerst heel hoog rijzen en dan weer direct dalen tot een soort smurrie. Maar met dit recept is het perfect gelukt! Heel lekker smeuïg. Dankjewel Laura!
Super lekker! Ik gebruik zelf amandelmelk omdat ik vegan ben, werkt prima!
Ik heb het twee keer geprobeerd en hij is twee keer ontploft. Wat doe ik verkeerd? Haha
Sorry deze reactie is er even tussendoor geglipt! In principe zou dat aan een te hoog wattage van je magnetron moeten liggen. Heb je daarop gelet?
Slecht recept alles kwam uit de mok niet proberen heel de magnetrom is vuil
Wat vervelend dat het bij jou mis is gegaan. Heb je misschien iets aan het recept veranderd, stond de magnetron op een verkeerde stand of heb je een te kleine mok gebruikt?
bij mij hetzelfde, alles volgens recept gedaan helaas hele keuken blauw door de rook. wel jammer, het klonk heel lekker 🙁
Hmm wat balen en het vermogen van je magnetron stond niet hoger dan 800 watt toevallig?
Heerlijk, heb alles volgens het recept gedaan (wel nog een klein beetje melk toegevoegd omdat het wat dik was). Magenetron op vol vermogen, niet aangebrand maar precies goed. Natuurlijk is echte choco cake het lekkerst maar dit is een snel alternatief. Ik vind deze van alle mugcakes het lekkerste.
Ik heb er nuttella over heen gedaan als laatste, zeker een aanrader🥰
Oeee heerlijk.
bij mij was het te veel olie!
Hij was wel lekker alleen het was zo veel olie dat hij veel te vet was waardoor hij uiteindelijk toch ook niet heel goed smaakte 🙁
Ah wat jammer, was de mugcake wel goed gaar geworden?
hej hej ik heb beide keren dat ik dit recept heb gemaakt er inplaats van kristal suiker basterd suiker in gedaan ik denk eerlijk gezecht dat dat misschien wel beter is. en ik had wat chocolate chips doorheen geroerd is ook een aanrader
Bedankt voor je tip! Hoezo denk jij dat basterdsuiker beter is?
Bij mij kookt de mugcake en komt alle vet boven. Ik heb hem 1,5 minuut op 75 watt gedaan. Hoe komt dit?
P.s. Ik heb hem ook al op 900 watt geprobeerd en hier ook weer gebeurd.
Ik heb me wel aan het recept gehouden.
Heb je het ook al eens op 800 watt geprobeerd zoals ik?
Nee onze magnetron heeft alleen 750 watten 900 watt ( of lager/hoger natuurlijk ) dus ik had ze allebei geprobeerd maar dit werkte dus niet echt😅
Ps je hebt echt leuke recepten
Hmmm balen! Ik vind het lastig om te zeggen wat je dan het beste kunt doen, sorry!
Wij hebben deze mug cake uitgeprobeerd, maar onze magnetron begon naar verbrande cake te ruiken🤢😩 Ieww
He wat vervelend! Misschien verkeerde wattage?
Hoi Laura,
Ik heb dit geprobeerd maar het leek net alsof er te veel zelfrijzend bakmeel in zat maar ik heb alles volgens het recept gedaan.
Hoe komt dit??
Wat vervelend, ik denk dat het aan je magnetron of het wattage heeft gelegen?
Oké, bedankt voor de tip!!
Hi Laura,
Superfijn recept, echter brandde het bij mij ook aan en was het niet heel lekker te gieten. Na toevoeging van een ei werd dit een stuk meer foolproof! 💪🏻
Heb er zelf nog wat walnoten in stukjes en chocoladestukjes bijgedaan en dat was heel lekker! Dankjewel 🙂
(Kan mijn wattage niet veranderen op mijn magnetron dus heb ik het er maar een minuutje ingestoken en dan was hij zacht en helemaal niet uitgedroogd)
Super lekker Laura! Ideaal als je thuiswerkt en je zin hebt in iets lekkers bij de koffie 😉 hier 1 minuut 50 op 900 Watt, hij was lekker smeuiig binnenin, een klein beetje droog bovenop. Volgende keer net iets korter denk ik. Zou er ook een mug cake met een koffiesmaakje te maken zijn? 2 vliegen in 1 klap 🙂