Laura's Bakery
  • Inloggen
  • Registreren
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery

chocolade boterkoek

Laura Kieftdoor Laura Kieft
10 maart 2018
in Brownies & Repen, Koekjes, Taarten, Zoete recepten
Deel op Facebook!Deel op Twitter!Deel op LinkedIn!Deel op Pinterest! Deel op WhatsApp!Deel via de E-mail!
Direct naar recept

Toen ik tegen Lian zei dat ik chocolade boterkoek wilde maken was ze niet gelijk enthousiast, ze vroeg zich af of dat wel lekker zou zijn. Ik herinnerde haar nog aan haar heerlijke brownie boterkoek, maar dat kon haar nog niet helemaal overtuigen. Ik was wel overtuigd en ging dus gewoon aan de slag. Met een paar kleine wijzigingen in mijn boterkoek basisrecept stond daar al snel een heerlijke chocolade boterkoek op tafel. Na het afkoelen kon ik proeven en ik vind hem echt heerlijk. Ik gaf de rest van de boterkoek aan mijn vader mee aan het werk en het oordeel volgde al snel: ze vonden hem heerlijk en hij was zo op. Met vlag en wimpel geslaagd dus!

Recept afdrukken

Chocolade boterkoek

Boterkoek en chocolade is een combinatie die je misschien niet snel zou bedenken. Maar deze chocolade boterkoek is ongelooflijk lekker én niet moeilijk te maken!
VOOR 12 PUNTJES, VOOR EEN 24CM VORM

Ingrediënten

  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 1 tl vanille extract
  • 1 ei (M)(helft voor het deeg, andere helft voor het insmeren)
  • 220 gram bloem
  • 30 gram cacaopoeder
  • snuf zout

Instructies

  • Halveer eerst het ei, dan ga je straks in het recept niet de mist in. Klop het ei los en verdeel over twee schaaltjes.
  • Klop beide soorten suiker met de boter tot een romige massa. Voeg het vanille-extract en het halve ei toe en mix tot deze zijn opgenomen. Bloem, cacaopoeder en zout kun je tegelijk toevoegen. Mix tot deze droge ingrediënten volledig door het deeg zijn opgenomen.
  • Bekleed een (spring)vorm met bakpapier en stort het deeg in de vorm. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem en druk stevig aan.
  • Smeer de boterkoek in met het resterende ei, daarna maak je met een vork een ruitpatroon. Of een heel ander patroon, de keuze is aan jou.
  • Bak de chocolade boterkoek in 25-30 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de boterkoek helemaal afkoelen voordat je hem in stukken snijdt.

Tips

  • Boterkoekdeeg is altijd wat plakkerig, daardoor kan het lastig zijn om te verdelen in de vorm. Dit gaat makkelijker als je je vingertoppen/lepel/spatel nat maakt, je zult zien dat het dan veel minder blijft plakken.
  • Boterkoek ziet er eenmaal uit de oven uit alsof het nog niet helemaal gaar is, dat is de bedoeling! De zachte boterkoek laat je gewoon afkoelen, dan wordt hij steviger. Zo krijg je een smeuïg resultaat. Bak je hem te lang? Dan zul je meer een droge cake-achtige structuur krijgen.
Bewaren

Goed luchtdicht verpakt blijft de boterkoek buiten de koelkast zo’n 5-7 dagen goed.

Vorige post

Volgende post

Italiaanse poffertjes spiesjes
Taarten strak aansnijden

Related Posts

Bossche bol

door Laura Kieft
21 april 2021
8

Toen...

Kitkat chocolade fudge

Kitkat chocolade fudge

door Laura Kieft
17 april 2021
5

Chocolade fudge...

Bananenbrood tulband met noten

Bananenbrood tulband met noten

door Laura Kieft
14 april 2021
6

Zoals...

Laura Kieft

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Reacties 23

  1. Yvonne says:
    3 jaar geleden

    Lijkt mij heel erg lekker ! Ik houd van alles met chocolade ?

    Beantwoorden
  2. Nathalie says:
    3 jaar geleden

    Kan je ook een glutenvrije variant maken? En het liefst ook zonder suiker 🙂

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Je kunt met vervangers experimenteren, heb er zelf geen ervaring mee (en zal hem zelf ook niet zo maken, dus een recept ervoor zal niet online komen 😉 )

      Beantwoorden
  3. CATHARINA says:
    3 jaar geleden

    Wat een idee, om boterkoek met chocolade te maken. Lijkt mij erg lekker.
    Bloem vervangen door amandelmeel en kristal- en basterdsuiker vervangen door kokosbloesemsuiker. Deze suiker smaakt naar karamel. Hij is wel iets zoeter.
    Ahornsiroop is ook een optie, hoop ik.

    Beantwoorden
  4. Cassilda says:
    3 jaar geleden

    Super lekker! Het is net klaar, en het is een heerlijk recept

    Beantwoorden
  5. Jet says:
    3 jaar geleden

    Kun je dit ook maken zonder vanille extract?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Dat is mogelijk.

      Beantwoorden
  6. Leanne says:
    3 jaar geleden

    Hij is erg lekker! Ik kan er niet van afblijven…

    Beantwoorden
  7. Lisa says:
    3 jaar geleden

    Met het ei halveren bedoel je eigeel en eidooier scheiden?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Nee, gewoon een half ei. Dus even klutsen en dan de helft gebruiken. Als het ei gescheiden moet worden staat dit in het recept.

      Beantwoorden
  8. Arjan says:
    3 jaar geleden

    Ziet er lekker uit! Ik ga hem dit weekend maken.
    T.a.v de instelling van de oven: is dit voor elektrisch of voor hete lucht oven?

    Alvast bedankt,
    Arjan

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Temperatuur is altijd voor een oven met boven en onderwarmte. Dit is bij alle bakrecepten zo, tenzij anders vermeld.

      Beantwoorden
  9. hatice says:
    3 jaar geleden

    Laura, ik ben helemaal niet van online reacties geven (dit is de eerste keer!), maar de chocolade boterkoek was zo ongelofelijk lekker, dat ik wel een reactie MOET geven! Heeeeerrrrlijk!!!! Ik ben na de bevalling van mijn twee zoontjes 13 kilo aangekomen en dit recept zou ik dan eigenlijk ook ergens ver weg moeten stoppen, maar het is zo hemels lekker dat ik het niet kan laten. Hartelijk dank :-), maar ook 🙁 Hihihihihi. Daarnaast wil ik ook mijn complimenten maken voor de heldere beschrijving van je recepten. Dank!
    Hatice

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Wat leuk om te horen, dank je wel!

      Beantwoorden
      • Rochelle says:
        3 maanden geleden

        Hoi Laura, ik heb moeten improviseren met smeerboter ipv roomboter omdat ik al dagen lang deze wilde maken, maar het niet in huis had (ik ben benieuwd of dat uitmaakt, we gaan het zien). Ik heb hem 1x eerder gemaakt volgens jouw echte recept. Hij was toen vrij snel op.. mijn vraag nu, kun je (deze) boterkoek eigenlijk invriezen?? Zo niet, haal ik het alsnog wel in 5-7 dagen maar een stukje voor later lijkt me eigenlijk fijner!!
        Groetjes, Rochelle

        Beantwoorden
        • Laura's Bakery says:
          3 maanden geleden

          Invriezen kan zeker! Tot drie maanden.

          Beantwoorden
          • Rochelle says:
            3 maanden geleden

            Dankjewel!! Hij was helaas helemaal niet lekker, ik denk door de plantaardige margarine. Dus voortaan toch maar even naar de supermarkt voor roomboter! Het was het proberen waard, maar ik heb er wel van geleerd. 😉 Dan weet ik dat ik de volgende keer in elk geval wel kan invriezen, bedankt Laura!

          • Laura's Bakery says:
            3 maanden geleden

            Oei wat jammer, ik kan het me wel voorstellen want roomboter is echt de smaakmaker in boterkoek.

  10. Els says:
    3 jaar geleden

    Ik wilde voor vrienden die op visite kwamen wat bakken en ik dacht aan boterkoek. Ineens kreeg ik het idee om er cacao doorheen te doen, weer eens wat anders! Even googlen en ik kwam op jouw recept uit, het was heerlijk 🙂 (ik heb geen vanillesuiker gebruikt en zelfrijzend bakmeel ipv bloem)
    Bedankt!

    Beantwoorden
  11. Nikkie says:
    1 jaar geleden

    In hoeveel cm bakvorm zit die?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 jaar geleden

      24 cm

      Beantwoorden
  12. Stefanie says:
    1 jaar geleden

    Heel lekker!

    Beantwoorden
  13. karo says:
    9 maanden geleden

    wij hebben een nieuwe favoriet! Zo lekker, en vooral ook zo makkelijk te maken!
    Voor de tweede keer in korte tijd gemaakt en nu familie maar laten meegenieten. De eerste keer was de boterkoek iets te snel op…..

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Uitgebreid zoeken

Over Laura's Bakery

Laura’s Bakery

Welkom op Laura's Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet zo moeilijk.

Veel bakplezier! Liefs, Laura

Hier kun je mij ook volgen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze updates en/of nieuwsbrief om nooit meer iets te missen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn boeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek
Het Laura’s Bakery Bakboek
Het Borrelhapjes Bakboek
Het Kinderbakboek

Volg mij op instagram

  • NIEUW! Bossche bollen, heerlijk vind ik deze zoete specialiteit uit het Zuiden van het land. Ze lijken voor sommigen misschien op moorkoppen, maar het grote verschil is dat Bossche bollen geen toefje slagroom bovenop hebben. Dat hebben de moorkoppen dan weer wel, met extra chocolaatje of een stukje fruit. Heb jij al wel eens een Bossche bol op?⁠
⁠
Vanaf vandaag kun je ze zelf thuis bakken met het recept op het blog, link in mijn profiel> @laurasbakery.⁠
⁠
#bosschebollen #soezen #denbosch #nederlandsespecialiteiten #bosschebol
  • HIEP HIEP HOERA! Laura @laurasbakery.⁠⁠ ⁠⁠ #jarig #hiephiephoera #confettti #sprinkles #taart' data-src='https://scontent-amt2-1.cdninstagram.com/v/t51.29350-15/176614532_799255157637408_7272784303844075783_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-3&_nc_sid=8ae9d6&_nc_ohc=jdHXzdUzjT4AX9YHXlO&_nc_ht=scontent-amt2-1.cdninstagram.com&oh=4850c7d273d42019f8d85f06c5ed9147&oe=60A5773B' title='HIEP HIEP HOERA! Laura's Bakery bestaat vandaag 11 jaar! 😱 Ik doe vandaag daarom een extra dansje in de keuken en ik denk terug aan alle bijzondere Laura's Bakery momenten van het afgelopen jaar en dat zijn er nogal wat. Neem bijvoorbeeld bovenstaande hilarische fotoshoot ter ere van het 10-jarig bestaan, het succes van Het Kinderbakboek dat nog geen jaar geleden uitkwam, Het Receptenboek dat inmiddels al bij velen in de keuken ligt en een heel gaaf geheim project waar ik jullie begin mei alles over kan vertellen! En als ik dan bedenk welke leuke dingen er allemaal nog meer gaan komen dit jaar.. Ik kan niet wachten!⁠⁠ ⁠⁠ Deze gezellige confetti taart maakte ik vorig jaar alweer ter ere van het tienjarig bestaan! Het recept staat dus alweer even online en vind je via de zoekfunctie op het blog, link in mijn profiel > @laurasbakery.⁠⁠ ⁠⁠ #jarig #hiephiephoera #confettti #sprinkles #taart'>
  • NIEUW! Vandaag starten we met een nieuwe themaweek, namelijk Hollandse lekkernijen. Om te beginnen deel ik met jullie 10 heerlijke recepten van échte Hollandse baksels. Met onder andere deze stroopkoeken, maar ook boterkoek, rijstevlaai en meer. ⁠
⁠
Je leest het artikel via link in bio > @laurasbakery⁠
⁠
#hollandselekkernijen #hollandsebaksels #stroopkoeken #boterkoek #appeltaart
  • THEMAWEEK! Yaaay morgen begint er weer een heerlijke themaweek op Laura @laurasbakery #koekjes #friesedumkes' data-src='https://scontent-amt2-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/175093113_152586510114402_214433561412396332_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-3&_nc_sid=8ae9d6&_nc_ohc=hEQQOA8bZp0AX9LRsBq&_nc_ht=scontent-amt2-1.cdninstagram.com&oh=f61e330efc22a8186cea78ad17beaaef&oe=60A76E41' title='THEMAWEEK! Yaaay morgen begint er weer een heerlijke themaweek op Laura's Bakery, ik heb er helemaal zin in. Het is dat deze Friese dumkes al een paar jaar online staan, anders waren ze zeker in deze week online gekomen. Wie raad wat het thema zal zijn? 😁⁠ ⁠ Als je al aan de slag wilt met dit recept, dan vind je het gewoon op het blog via de zoekbalk. Link in mijn profiel > @laurasbakery #koekjes #friesedumkes'>
  • OPROEP! Ik ben op zoek naar jullie allermooiste ingevulde pagina
  • NIEUW! Kitkat chocolade fudge, je kunt je er vast wel iets bij voorstellen hoe ongelofelijk lekker dit is. Je hebt er maar vier verschillende ingrediënten voor nodig en het is gevaarlijk snel gemaakt 😉.⁠
⁠
Het recept staat vanaf vandaag online, link in mijn profiel > @laurasbakery.⁠
⁠
#bakken #chocoladefudge #kitkat #kitkatfudge #chocolade

HANDIGE BAKTIPS

Genoemde oventemperaturen zijn altijd voor een oven met boven- en onderwarmte. Bak je op hetelucht? Zet de temperatuur dan 10-20% lager.

Een theelepel (tl) heeft een inhoud van 5 milliliter, een eetlepel (el) heeft een inhoud van 15 milliliter.

Met 1 ei wordt een ei van M formaat bedoeld, die weegt zonder schaal ongeveer 50 gram. Minder nodig? Kluts je ei dan en weeg af wat je nodig hebt.

Met boter wordt altijd ongezouten roomboter bedoeld, net zoals dat met suiker altijd kristalsuiker wordt bedoeld. Ik geef de voorkeur aan fijne kristalsuiker.

Je ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

RECEPT OMREKENEN

Naar een grotere of kleinere vorm

Populaire berichten

5 Veelgestelde Vragen #2

Stracciatella ijs

Frambozen-citroen ijstaart

Soorten suikers om mee te bakken

Volgende Post
Taarten strak aansnijden

Taarten strak aansnijden

Menu
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
Navigatie
  • Over Laura’s Bakery
  • FAQ – Veelgestelde vragen
  • Samenwerken
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring
Recepten
  • Muffins
  • Pancakes
  • Schuimpjes
  • Taarten
  • Truffels & Bonbons
  • Vullingen en Toppings
  • Zonder oven
Meest recent

Bossche bol

21 april 2021
Aardbeien kwarktaart met mascarpone crème

Hollands gebak: 10 klassiekers

20 april 2021
Kitkat chocolade fudge

Kitkat chocolade fudge

17 april 2021
Mijn bakboeken

Het Laura's Bakery Basisbakboek

Het Laura's Bakery Bakboek

Het Borrelhapjes Bakboek

2020 | all rights reserved

Hoofd categorieën
Selecteer sub
Zoeken

Chique paars met een vraagje

door Laura Kieft-15 mei 2011-11

Waarschijnlijk herkennen jullie deze cupcakes wel, vorige week maakte ik deze namelijk voor mijn ouders. Wel in een andere kleurstelling, dat dan weer wel. Ik vind deze kleurstelling ook erg mooi uitgepakt. Mijn overbuurvrouw helpt...

Voor paps en mams

door Laura Kieft-09 mei 2011-8

In mei zijn mijn ouders alle twee jarig, paps aan het begin van de maand en mams aan het eind. Dit jaar hebben ze de verjaardagen samen gevierd omdat mijn zusje midden in haar eindexamens...

Taart gedecoreerd als… taart??!

door Laura Kieft-01 mei 2011-12

Dit leek mij al langer ontzettend leuk om te maken en nu was er een jarige die niets liever wilde dan deze leuke taart! Ik had een foto laten zien van een soortgelijke taart en...

Mr. & Mrs. Potato Easter egg head

door Laura Kieft-22 april 2011-8

Helemaal geïnspireerd op de aardappel hoofden uit de leuke film Toy Story! Vorig jaar heb ik kuikens gemaakt van paaseieren, nu was het tijd voor iets nieuws. Een paar weken geleden was ik aan het...

Recept: Chocolate chip cookies

door Laura Kieft-17 april 2011-78

Deze overheerlijke koeken stonden al tijden op mijn lijstje om te maken. Vorige week had ik dan eindelijk wat tijd gevonden om de koeken te gaan maken. Bij het zien van de foto’s loopt het...

How to: Siliconen molds gebruiken

door Laura Kieft-06 april 2011-32

Molds, als het lukt krijg je er de leukste figuren uit. Wanneer het niet lukt vliegen ze uit frustratie door de kamer heen. Die problemen zijn hier ook geweest maar nu kan ik er prima...

Sweet 18

door Laura Kieft-29 maart 2011-9

Afgelopen weekend hadden we een groot feest, mijn zusje werd namelijk 18 jaar. Ook ik vond dat erg leuk, er mocht weer een leuke taart gemaakt worden. Al tijdenlang liep ik met allerlei ideetjes rond,...

Kattentongen taart

door Laura Kieft-25 maart 2011-12

Ik vertelde in mijn vorige post al dat de kattentongen met een reden zijn gebakken. Namelijk een taart decoreren en zie hier het resultaat! Ziet er leuk uit zo met die vulling nietwaar?  Ik heb...

Langues de chat

door Laura Kieft-23 maart 2011-9

Oftewel: kattentongen :). Geen lange verhalen dit keer maar een kort en krachtig stukje. Wel geef ik jullie een lekker recept wat uit het boek Bakken komt. Dit is overigens een erg leuk boek, er...

Cupcakes in een doosje

door Laura Kieft-20 maart 2011-9

Het heeft even geduurd maar daar ben ik weer met een nieuwe post! Afgelopen week heb ik het erg druk gehad met school waardoor ik geen eens tijd heb gehad om de foto’s van deze...

Koekjes om te trakteren

door Laura Kieft-05 maart 2011-10

Onlangs werd mijn lieve overbuurmeisje en oppaskindje 6 jaar (ik kan het -je wel achterwege gaan laten). En dan moet er natuurlijk getrakteerd worden op school! Van de jurkenkoekjes ,van een paar posts geleden, had...

Laat de zomer maar komen

door Laura Kieft-22 februari 2011-6

Bij het maken van deze taart kreeg ik een echt zomer gevoel. De jarige wilde graag een lichtblauwe taart met bloemen. Hoe en wat met de bloemen mocht ik zelf bedenken. Omdat ik graag mijn...

Mini taartjes

door Laura Kieft-15 februari 2011-6

En dan bedoel ik ook echt mini; de doorsnede van deze kleine taartjes is slechts zo’n 9 centimeter. Een groot éénpersoons gebakje dus, of om gezellig met zijn tweetjes op te eten 🙂 Zondagavond had...

Een en ander uitgeprobeerd

door Laura Kieft-10 februari 2011-6

Soms vind ik het heerlijk om lekker aan tafel te gaan zitten met mijn spulletjes en op een paar cupcakes wat nieuwe dingen uit te proberen. Laatst ben ik bij een freubelavond geweest met nog...

Eerste stapeltaart!

door Laura Kieft-06 februari 2011-19

Afgelopen week was het zover: ik kon mijn allereerste stapeltaart maken! Dit wilde ik al ontzettend lang maar de juiste gelegenheid kwam maar niet, totdat Michelle graag taart wilde voor haar 18e verjaardag. Samen hebben...

Dames- en Valentijnskoekjes

door Laura Kieft-27 januari 2011-14

Van de kerstkoekjes was ik zo enthousiast geworden dat ik afgelopen week weer een nieuwe lading koekjes heb gemaakt. Voor de jurken, schoenen en harten heb ik het alleen wel even iets anders aangepakt dan...

Pip studio

door Laura Kieft-25 januari 2011-7

Velen kennen het waarschijnlijk wel: Pip Studio. De printjes met de bloesemtakjes en het vogeltje zijn overal op te vinden; servies, agenda’s (die heb ik!), schoolspullen en noem maar op. Voor een vriendin die druk...

How to: Cupcakes bakken

door Laura Kieft-13 januari 2011-47

Regelmatig ontvang ik mailtjes met allerlei vragen. De vraag die toch wel het meeste voorkomt is hoe ik mijn cupcakes bak. Het leek mij daarom een leuk idee om te laten zien hoe ik ze...

Cupcake wrappers uitgetest

door Laura Kieft-07 januari 2011-7

Niet lang geleden heb ik van Pronty taartsjablonen ontvangen om uit te proberen. Het resultaat hebben jullie toen gezien op de chocoladetaart met Kerst. Ditmaal mocht ik verschillende soorten cupcake wrappers uittesten. Deze post zal...

Daar zit muziek in

door Laura Kieft-02 januari 2011-2

Ik had het laatst al laten vallen, naast de 60 cupcakes voor de 25-jarige bruiloft heb ik ook nog eens 80 cupcakes mogen maken voor de 18 jarige verjaardag van hun zoon! Samen met zijn...

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 116
  • 117
No Result
View All Result
  • Inloggen
  • Registreer
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact

Welkom terug!

Log hieronder in op uw account

Wachtwoord vergeten Registreer

Wachtwoord opnieuw aanvragen

Voer uw gebruikersnaam of e-mailadres in om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Inloggen

Geef een naam op voor je collectie



Annuleren
Maak collectie aan