
Ik hoor je al denken: waarom zou ik brownies zonder chocolade willen maken? Nou, bijvoorbeeld omdat je geen chocolade in huis hebt, maar toch ontzettend graag brownies wilt bakken. Het is mij al vaker gebeurd. Het leuke is aan deze brownies is dat je echt totaal niet proeft dat er geen chocolade in zit. En ze zijn net zo smeuïg als jullie van mijn brownies mét chocolade gewend zijn.
Voor deze brownies heb je natuurlijk wel cacaopoeder nodig, dat kun je niet vervangen of weglaten. Om brownies te maken heb je nu eenmaal chocolade óf cacaopoeder nodig. Ook hou ik van een beetje structuur in mijn brownies en omdat ik in dit recept geen chocolate chips door het beslag kan mengen, heb ik gekozen voor stukjes hazelnoot. Heerlijk!
Er staan al de nodige lekkere variaties op brownies op Laura’s Bakery en die kun je natuurlijk ook prima toepassen op dit basisrecept. Hier alvast wat inspiratie:


Brownies zonder chocolade (met cacao)
Ingrediënten
- 150 gram boter
- 250 gram suiker
- 75 gram cacaopoeder
- 1 mespunt zout
- 1 tl vanille extract
- 2 eieren L
- 75 gram bloem
- 75 gram noten, gehakte ik gebruikte hazelnoten
Instructies
- Smelt de boter en de suiker au bain-marie. Voeg het cacaopoeder en zout eraan toe en roer er goed doorheen.
- Haal de kom van de warmtebron af en laat vijf minuten afkoelen. Spatel het vanille extract erdoor en daarna één voor één de eieren, totdat ze er volledig in opgenomen zijn.
- Voeg nu ook de bloem toe en geen zorgen als je beslag dik is: dit hoort zo. Nadat je de bloem er stevig door hebt gespateld kun je de gehakte nootjes erdoor mengen.
- Stort het beslag in een 20x20 cm bakvorm (met bakpapier bekleed) en bak de brownie 20-25 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte).
- De bovenkant ziet er droog uit na het bakken, maar van binnen is hij nog lekker zacht en smeuïg. Laat de brownie volledig in de vorm afkoelen voordat je hem eruit haalt en in stukken snijdt.
De brownies zijn klaar als de randen er wat droog uitzien en het midden nog niet gaar. Let op dat je de brownies niet te lang bakt, dan zullen ze niet smeuïg meer zijn.
Ik vind brownies een dag later (nadat ze een nacht hebben kunnen afkoelen en een beetje opstijven, het lekkerst).
In dit artikel vind je al mijn tips voor het bewaren van de brownies.
Hallo Laura,
Ziet er heerlijk uit! Denk je dat ik het ook met de helft van de suiker zou kunnen maken? 😊
Ik heb geen idee! Laat je het even weten als je het getest hebt?
Ik heb 150 gram suiker toegevoegd, de smaak is heerlijk!
Ik heb 50 gram.minder suiker gebruikt en ze smaken nog steeds verrukkelijk!
Goed recepten
Hoi Laura, ik heb de brownies vandaag met mijn kinderen gemaakt en ze zijn echte chocolade liefhebbers. Ze vinden ze heerlijk! En de brownies zijn echt mega smeuïg.. wat een makkelijk en lekker recept! Ik heb al vaker lekkere dingen van je site gemaakt!
Groetjes Ashley
riet
wat fijn dat er weer nieuwe recepten van je zijn .
ik ga die brouwnies maken . het is weer wat anders dan gewoon.
groetjes .riet.
Ik heb de brownies gemaakt en ik vind ze heerlijk! Makkelijk te maken ook! Heb 50 gram minder suiker gebruikt en nog smaken ze heerlijk! Ook heb ik bakpapier in mn ovenschaal gelegd, zo plak het niet en blijft je ovenschaal schoon.
moet je dat vanille extract er echt in doen
Niks moet, maar het is wel lekkerder.
Lieve Laura
Volgende keer graag niet claimen op 16 gebakjes. Ik had er maar 3 en ik had gehoopt op 16.
Groet,
Patroushka
Er staat 16 stukjes en geen gebakjes.
Ik ga ze ook een keer maken.
Zoals Thea al aangeeft staat er 16 stukjes. Daarnaast is het een bakvorm van 20×20 cm dus dan kun je zelf ook een inschatting maken hoeveel “gebakjes” daar volgens jouw maatstaven uit gehaald kunnen worden.
Waarom smelt je de suiker eerst? Kun je die stap ook overslaan?
Je smelt de suiker niet per se, maar vooral de boter (tezamen met de suiker) maar de suiker hoeft niet volledig gesmolten te zijn.