Brownie wafels

Gepost: 4 oktober 2014 Laatst bewerkt: 22 februari 2023
Brownie wafels
116

Wij hebben thuis zo’n tosti ijzer dat echt multifunctioneel is. De platen kunnen verwisseld worden waardoor ik er ook zo een wafelijzer van kan maken. Het was al heel lang geleden dat ik zelf wafels had gemaakt en ik besloot daarom gelijk maar uit te pakken nu de platen weer tevoorschijn waren gehaald. Het werden niet zomaar wafels namelijk. Het werden brownie wafels! Ik wilde dit altijd al eens maken en ik kan eigenlijk niet begrijpen waarom dit zo lang heeft geduurd. Ze zijn namelijk zóó lekker! Had ik al gezegd dat ze ook nog eens heel erg snel klaar zijn en je er heerlijke desserts mee kunt maken? Aan de slag dus!

brownie wafels 2a
brownie wafels 3a
brownie wafels 4a

Brownie wafel

Recept afdrukken

4.20 van 5 stemmen

Brownie wafels

Brownie wafels zijn heel lekker en ook nog eens makkelijk te maken met een wafelijzer. Serveer met een bolletje ijs en karamelsaus als spectaculair dessert!
Porties: 6 wafels

Ingrediënten

  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 75 gram fijne tafelsuiker
  • 35 gram muscovado suiker* of donkerbruine basterdsuiker
  • 60 gram pure chocolade
  • 0,5 el stroop
  • 1 ei
  • 1 tl vanille extract
  • 50 gram bloem
  • 10 gram cacaopoeder
  • 0,5 tl bakpoeder

Instructies

  • Smelt de boter, chocola, stroop en beide soorten suiker au bain marie. Laat het mengsel afkoelen. Klop ondertussen het ei en het vanille extract door elkaar.
  • Voeg het afgekoelde chocolade mengsel toe aan het ei en meng dit tot een glad mengsel. Doe de bloem, cacaopoeder en bakpoeder bij elkaar in een kom en zeef dit bij het mengsel. Spatel tot een mooi egaal beslag.
  • Ik gebruikte zelf een ijslepel om het beslag in het wafelijzer te scheppen. Zo zijn je wafels allemaal even groot.
  • Bak de wafels in 2 minuten. (elk wafelijzer is anders, het kan dus goed dat jouw wafelijzer wat meer tijd nodig heeft voordat ze stevig genoeg zijn)
  • Verwijder de wafels voorzichtig uit het ijzer, ze zijn nog vrij zacht als je ze er uit haalt. Bij het afkoelen worden ze vanzelf steviger en knapperiger. Al zijn ze stiekem wel het lekkerst als je ze nog net een beetje warm eet.
Tips

* muscovado suiker kun je kopen bij de toko

Vet je wafelijzer goed in!

Wil je chocoladewafels maken waarbij je geen enkel risico loopt dat je ze niet goed uit de vorm krijgt? Probeer dan dit recept eens!

Bewaren

In een afgesloten trommel of blik kun je de wafels 5-7 dagen bewaren (buiten de koelkast). Door ze in te vriezen kun je ze tot 3 maanden bewaren.

brownie wafels 5a

Deze brownie wafels zijn perfect om gewoon zo van te smullen, maar je kunt er ook een feestje van maken: serveer ze als dessert met ijs en karamelsaus zoals ik deed!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

39 reacties

  1. Dit heb ik ook een gedaan met mijn brownie recept. Zo makkelijk en zooooo lekker! Precies zoals je zegt, waarom hebben we dit niet eerder gedaan?

  2. Joke Kieft schreef:

    Ze zien er weer zalig uit !!!!!!

    Liefs, mam ❤️

  3. Martine schreef:

    Ohhh…. Ziet er echt fantastisch uit…

  4. MySimplySpecial schreef:

    Dat ziet er echt heel verleidelijk uit!

  5. nadine schreef:

    Hoi ik had een vraagje begrijp ik het nu goed dat je en de boter en suiker en dr stroop en de chocola in een pan moet doen en dan au bai marie ? of alles apart in een pan?
    Groetjes Nadine

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt, alles bij elkaar en dan au bain marie. Je zou het in een pannetje kunnen doen maar zet het vuur dan heel laag en hou het goed in de gaten.

      1. Nadine schreef:

        Oke dankjewel ik ga ze dalijk maken !

  6. Renate schreef:

    Wauw, wat lekker weer. Kan ik al luie bakker het ook met een brownie mix uit de supermarkt doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, ook daar kun je prima wafels van maken

  7. Priscilla schreef:

    No way! I need this! Ziet er zo lekker uit.. X

  8. marleen schreef:

    Vanmiddag dit recept proberen te maken, maar helaas mislukt. Ze bleven erg zacht in het ijzer met eruit halen. Als ik ze langer bakte verbeterde er niets maar wel een vieze smaak. De restjes proberen te proeven maar waren erg hard net een koekje. Zo jammer had er erg veel zin in. Heb je een idee wat er mis kan zijn gegaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je ze uit het ijzer haalt zijn ze inderdaad nog zacht. Ik keer het ijzer meestal om boven een rooster want ze laten wel makkelijk los. Daarna worden ze nog iets harder en dan zijn ze uiteindelijk precies goed. Zeker niet te lang doorbakken omdat ze dan verbranden.

  9. elise schreef:

    Dat ziet er echt lekker uit! Wat voor stroop heb je gebruikt? En kan je ook vanillesuiker gebruiken ipv extract?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb gewone pannenkoekenstroop gebruikt. Vanillesuiker kan ook, maar is minder sterk qua smaak. Extract is het lekkerst!

  10. Saskia schreef:

    Ik heb ze zojuist uitgeprobeerd. Het water stond me zo in de mond dat ik maar gelijk een dubbele portie deeg maakte, maar helaas zijn 10 van de 14 wafels mislukt.
    Ze waren niet in één geheel uit het wafelijzer te halen omdat ze te zacht waren.
    Als ik ze iets langer doorbakte werden ze te donker en proefde je aangebrande suiker.
    De wafels die stukgegaan waren (en dus niet te lang hadden gebakken) waren wel erg lekker dus ik ga het zeker nog eens proberen, maar eerst ga ik een wafelvork aanschaffen, dan krijg ik ze misschien wel in één geheel eruit.
    (Mijn wafelijzer is helaas te fors om even om te kiepen.)

  11. Nicky schreef:

    Bij mij hetzelfde resultaat als bij Saskia. Ik heb (ook?) een loodzwaar ouderwets wafelijzer, moeilijk om te keren. Bij mij geen enkel eetbaar, zwart of plakkend. 2 minutengebakken. Heb het nog in en koekenpannetje geprobeerd, ook geen resultaat. Nu maar zien hoe ik de platen weer schoon krijg! Nicky

    1. alanna schreef:

      Hier juist het zelfde.. zelf met omkeren zouden ze er niet eens uitgekregen.. heb op het wafelijzer arachide olie gesmeerd maar zelf dat hielp niet.. ik denk dat ik het bij gewone wafels ga houden.

      1. Nicole schreef:

        Ik denk achteraf dat het bij mij kwam door het recept te verdubbelen, misschien geen goede verhouding….

      2. Laura's Bakery schreef:

        He wat vervelend! Want ze zijn nog wel zo lekker. Heb je toevallig een wat ouder wafelijzer?

  12. lonneke schreef:

    Ze zijn indd zoals de meeste zeggen te zacht om er uit te halen, wafelijzer omkeren lukt perfect .. en ze zijn zo goddelijk!!!!

    1. lonneke schreef:

      Ps. De vorige keer had ik ipv 2 soorten suiker. Alleen rietsuiker gebruikt + het ei met een klein beetje room door de bloem geroerd daarna het warme ipv. koude mengsel erbij gedaan. Ik weet niet of het hier mee te maken had, maar de wafels waren in het ijzer heel kruimelig en zacht maar eenmaal afgekoeld hadden ze een soort chocolade caramel / cookie textuur. Ook heel lekker!

  13. Marie schreef:

    Ik heb ze net gemaakt zodat mijn zoontje morgen een 4-uurtje heeft op school. Ik heb er maar 25g suiker in gedaan (alles in totaal) en ze waren zo ook al meer dan zoet genoeg! Zeer lekker en als je ze niet te groot maakt en met een wafelvork uithaalt, dan lukt dat perfect! Ik heb met dit recept 8 kleine wafels gebakken.

  14. Lieke schreef:

    wat voor stroop gebruik je voor dit recept gewoon stroop voor op de pannenkoeken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Gewoon pannenkoekenstroop inderdaad 🙂

  15. Thijs schreef:

    Ik heb dit recept met mijn vriendin uitgeprobeerd maar het wou niet zo lukken. De wafels bleven te zacht en waren onmogelijk om eruit te halen ook onderste boven lukte het niet. Geen idee waar het door komt.

    Groetjes Thijs en Rinske

    1. Laura Kieft schreef:

      Het klopt dat ze nog zacht zijn op het moment dat je ze eruit wilt halen, ik gebruikte lange prikkers en vette de platen goed in.

  16. Marlies schreef:

    Nou… ook ik krijg ze er met geen mogelijkheid uit… alles in stukken… niet voor herhaling vatbaar, kan net ze goed gewone brownies bakken met ijs en zo serveren…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend Marlies, dat hebben we nog niet eerder gehoord. Wellicht is het bij jouw wafelijzer nodig om het beter in te vetten?

  17. Marlies schreef:

    Heb goed geboterd, en ook minder geprobeerd, verschillende baktijden… maar kreeg ze met geen mogelijkheid heel er uit.. maar lekker waren de stukken wel hoor, want we hebben het wel met ijs en fruit opgesmuld.. ???

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh balen zeg 🙁 rot om te horen! Gelukkig was het wel lekker!

  18. Nicole schreef:

    Bij mij ook niet uit het ijzer te halen met kantelen van het wafelijzer, ondanks ruim invetten. Bij het open van het ijzer ook twee losse helften ongeacht langere baktijd. Jammer hoor!
    Meer bloem toevoegen voor betere verhouding?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend. Als je meer bloem toevoegt wordt het vanzelf geen brownie wafel meer, maar een gewone chocolade wafel. Bij mij is het alleen nog nooit mis gegaan.

  19. Evi schreef:

    Hier ook hetzelfde verhaal.. geen geheel wafeltje verkregen..alles blijft in het ijzer hangen. Misschien scheelt er toch iets aan het recept? Bij de ingredientenlijst staat er ‘1 ei’ maar bij het recept staat er wel ‘eieren’.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is een tikfout aan mijn kant. Het recept klopt zeker, maar zoals ik aangeef kan het soms wat lastig zijn met ze eruit halen. Goed invetten is heel belangrijk. Als je foolproof chocolade wafels wilt is deze misschien iets: https://www.laurasbakery.nl/chocoladewafels/

  20. Annemieke schreef:

    Hier hetzelfde probleem helaas als al veel vaker gezegd…? Het komt er in 2 stukken uit of in allemaal kleine stukjes, hoe lang of kort ze ook in het wafelijzer zitten… Het lijkt alsof het beslag niet één geheel wordt. Het beslag was ook veel dikker dan op de foto lijkt… Wat gaat er toch mis??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend! En helaas heel lastig om voor mij te bepalen op afstand.

  21. Sofie schreef:

    Had ik de tip over het wafelijzer omkeren maar eerst gelezen ?.
    Ik heb ze net gemaakt en ze waren idd erg zacht en brokkelden af op de plekken waar de wafelprikker erin ging. Maar ze zijn wel erg lekker. Het is nu gewoon browniecrumble in plaats van brownie wafel. Volgende keer de tip uittesten.

  22. Irm schreef:

    Hier ook plakkie. In t recept staat 1 ei, maar later worst er gerefereerd naar meervoud. Waar zit de typfout erin? 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Scherp! Moet inderdaad enkelvoud zijn, dus 1 ei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *