Boterkoek met appel

Gepost: 12 september 2015 Laatst bewerkt: 25 augustus 2023
174

boterkoek met appel

Ik ben dol op boterkoek en heb het dan ook al regelmatig gemaakt. Misschien heb jij mijn boterkoek ook al eens gemaakt? In de reacties onder dat bericht lieten veel lezers vaak weten welke variaties zij al eens gemaakt hadden, leuk vind ik dat om te horen! En vaak krijg ik er zelf ook weer goede ideeën van. Nadat ik meerdere keren boterkoek met appel voorbij hoorde komen, besloot ik daar ook mee aan de slag te gaan. Meestal combineer ik appel met kaneel, maar ik besloot dat deze boterkoek lekker fris moest zijn. Geen kaneel dus, maar wel lekker met citroen!

BAKTIP: Ik maak mijn boterkoeken eigenlijk altijd in een springvorm. Mocht je het prettiger vinden werken, bestaan er ook speciale boterkoekvormen met een mesje op de bodem om hem er gemakkelijk uit te halen.

 

Klik hier als je de video niet kunt zien en vergeet je niet te abonneren op mijn kanaal.

BOTERKOEK MET APPEL bakken

Recept afdrukken

4.23 van 9 stemmen

Boterkoek met appel

Deze boterkoek met appel is een variatie op de klassieke boterkoek. Door de toegevoegde citroenrasp en de appel is deze boterkoek heerlijk smeuïg en fris!
Porties: 13 personen (24 cm vorm)

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 200 gram suiker
  • 200 gram ongezouten boter
  • 1 ei (+ extra ei om in te smeren)
  • snuf zout
  • rasp van een citroen
  • 2 appels

Instructies

  • Klop de boter en suiker romig. Voeg het ei en een snufje zout toe, mix tot een egale massa. Als laatst voeg je de bloem en citroenrasp toe, meng dit goed door het deeg heen.
  • Vet de bakvorm in en bestuif deze met bloem, verdeel het deeg over de bodem. Met een spatel of de bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad maken in de vorm. Schil de appel en snij deze in partjes. Leg deze in een waaier op de boterkoek, druk ze een beetje vast in het deeg. Bestrijk het deeg en de appels met een geklopt ei.
  • Bak de boterkoek in 35 minuten gaar op 180 °C (boven- en onderwarmte). Hij wordt iets minder goudbruin dan je van boterkoek gewend bent, dat komt door de appels. Laat hem niet in de oven staan tot hij wel mooi goudbruin is, want daar wordt de koek droog van.
  • Laat de koek afkoelen en snij in punten.
Bewaren

Luchtdicht verpakt blijft de boterkoek buiten de koelkast zo’n 5-7 dagen goed. In de vriezer tot 3 maanden.

boterkoek met appel

Dit was de eerste keer dat ik een variatie maakte op mijn boterkoek, een geslaagd experiment! Ik heb nog wel wat meer leuke ideetjes gekregen die ik ook een keertje ga testen!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

52 reacties

  1. Willeke schreef:

    Welke appelsoort is het meest geschikt voor dit recept?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goudreinetten of Elstar appels, ik gebruik soms ook Jonagold.

  2. Charissa schreef:

    Hoi Laura,

    Ziet er heerlijk uit!
    Gebruik je hiervoor ongezouten roomboter?

    Gr Charissa

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, bij het bakken gebruik je altijd ongezouten roomboter.

    2. Marianne schreef:

      Ha Laura, kan ik de suiker vervangen en zo ja hoeveel erthrytol poeder moet ik dan gebruiken?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Hi Marianne, dat heb ik nog nooit geprobeerd, maar je kunt het niet zomaar 1 op 1 vervangen (het verandert ook de structuur).

  3. Margot schreef:

    Wat een goed idee, ik heb al veel te lang geen boterkoek meer gemaakt. Al ga ik straks brownies bakken, ook niet verkeerd. 😉

  4. Annette schreef:

    Ik ben ook dol op je boterkoek, ga dit zeker een keer proberen, ben niet zo dol op appels gewoon maar zo verwerkt lijkt het me wel lekker.

    Nog even een vraagje over de boterkoek opzich, ik vind het deeg altijd heel erg plakkerig, nu zal dit deels er ook bij horen maar de laatste keer dat ik het maakte was het zo erg dat ik het amper verdeeld kreeg in mijn springvorm omdat alles bleef plakken. Heb je daar misschien nog een tip voor? Ik weeg alle ingrediënten wel gewoon goed af trouwens dus is precies hetzelfde recept.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het kan aan de boter liggen, ik gebruik altijd ongezouten roomboter. Als het heel erg plakt kun je eventueel een lepel gebruiken. Met de bolle kant plat drukken en als het heel erg plakt kun je die lepel een beetje nat maken.

      1. Annette schreef:

        Ja ik gebruik inderdaad ook ongezouten roomboter gewoon eigen merk van de AH.
        Is goed dan zal ik dat nog even proberen, ik deed het eerst met een lepel daarna een keer met spatel maar maakte beide niet veel verschil.

  5. marina schreef:

    je zou een keer mee moeten doen met heel Holland bakt!
    ik denk dat je echt zou winnen

  6. Ikram schreef:

    Zo’n leuk filmpje 🙂 Lekker duidelijk en de boterkoek ziet er echt heerlijk uit!!

  7. Anita Haitsma schreef:

    Hoi hoi,

    Heerlijk was de boterkoek.

    Mijn beppe dat het met abrikozen.

    Kan je ook een variatie bedenken met boterkoek en banaan? (banaan is zo lekker….)
    Of met noten?

    Je hebt super leuke recepten op je site staan, we smullen regelmatig van het gemaakte ;P

    Groetjes,

    Anita

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt van alles toevoegen aan de boterkoek, banaan moet ook zeker lukken. Er staat wel al een variant met appel online

  8. Demi schreef:

    Hai Laura,

    Hoort het dat de boterkoek heel erg zacht is en kleverig (nat)?

    1. Laura schreef:

      Nee dat hoort niet, boterkoek is wel zacht, maar hoort niet nat te zijn. Misschien een hele vochtige appel gebruikt? Anders iets langer bakken.

  9. Evelien schreef:

    Ik ga hem zo maken…lijkt me heerlijk! Maar hoelang kun je hem bewaren? In of buiten de koelkast?
    Groetjes Evelien

    1. Laura schreef:

      Buiten de koelkast blijft hij zeker een paar dagen goed 🙂

      1. Evelien schreef:

        Top! Dan hoeven we hem niet in 1 keer op te eten 😉
        ps: hij staat ondertussen in de oven…ben benieuwd!!

  10. sylvia schreef:

    Vanmorgen gemaakt en net bij de koffie geserveerd, echt heerlijk. Een welkome afwisseling op de standaard boterkoek, het frisse van de citroen is subtiel en verzacht de zware smaak van roomboter. Zeker voor herhaling vatbaar, dank je ook voor de leuke uitleg in het filmpje.
    Groetjes, Sylvia.

  11. Inge van der Linde schreef:

    Je appelboterkoek is heerlijk. Zelf schil ik de appels niet, ik was ze alleen want dan krijg je een mooi kleurtje op de boterkoek. Zou je het effect willen laten zien maar dat lukt niet.

    1. Laura schreef:

      Via Facebook kun je foto’s plaatsen op mijn pagina 🙂 Hier is dat inderdaad niet mogelijk.

  12. a scholte- Heins schreef:

    Deze appel boterkoek ga ik zeker maken lijkt me heerlijk
    bedankt voor al uw goede tips

  13. Mendel schreef:

    Kun je boterkoek invriezen?

  14. Maria schreef:

    Hallo Laura,
    Is er eventueel een vervanger voor het ei. Vanwege een ei allergie kan ik het op deze manier niet maken. Ik ben benieuwd.

  15. Maria schreef:

    Dank je. Ik heb 50 gram appelmoes gebruikt in het deeg ipv een ei. De bovenkant heb ik ingesmeerd met wat melk. Smaakte prima!

  16. Marike schreef:

    Hallo Laura,
    Zojuist deze boterkoek gemaakt, staat nu in de vorm af te koelen.
    Ik heb speltmeel gebruikt – geen tarwemeel in huis en had een aantal weken geleden bij de Lidl speltmeel gekocht om “ooit” eens uit te proberen :-).
    Ik had vandaag niet genoeg beslag om een ronde bakvorm van 24cm te vullen; aangenomen dat jij een vorm van 24cm op de foto laat zien. Zou dit aan het meel kunnen liggen? Ik heb de hoeveelheden gebruikt die in het recept staan.

    1. Laura schreef:

      Het lijkt me stug dat dit aan het meel ligt, en qua hoeveelheid zou je echt genoeg moeten hebben voor een 24 cm vorm. Misschien gewoon het deeg iets dunner maken?

  17. Trijntje schreef:

    Lijkt me heerlijk,al een jaar terug weer,heb ik een boterkoek met lemoncurd ,zelfgemaakte,was ook heerlijk.
    Deze ook een dezer dagen maar uitproberen

  18. Renee schreef:

    Hoi Laura,
    Ik ben dol op boterkoek en vraag me af of je met dit recept ook koekjes zou kunnen maken?
    Ik gebruik jouw koekjesrecept al omdat we onze gasten (we hebben een kleine camping) als attentie zelfgemaakte koekjes geven, maar de boterkoek in koekjesvorm lijkt me ook super om te geven.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan zeker. In mijn tweede boek heb ik kleine boterkoekjes staan die in bakringen gemaakt zijn, dat kan ook met dit recept.

  19. Maartje schreef:

    Vraagje.
    Ik maak.vaker boterkoek met appel en ik merk als ik mijn.koek.uit de oven haal dat het deeg wat vochtiger is maar dit word later hard.

    Ik meng de stukjes appel altijd van.te voren.met maizena vanwege het vocht.

    Is dit normaal dat het wat vochter uit de oven.komt?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan kloppen, dat komt door het vocht uit de appels. Iets langer in de oven zou dit kunnen oplossen.

  20. Ernst jan schreef:

    Ik merk als ik een professionele oven gebruik dat de boterkoek na 35 minuten erg droog is. Is het een idee om de temperatuur te verlagen of is het slimmer om de baktijd te veranderen. Ik wil deze boterkoek gaan maken met peer en speculaas kruiden erdoor heen. Een creatie die ik nog niet tegen ben gekomen op internet

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou hem korter bakken, en wellicht ook minder heet. Deze tijden zijn niet gebaseerd op een professionele oven, die werken vaak toch net even anders.

  21. Netty schreef:

    Hoi!
    Weet je misschien of deze taart ook gemaakt kan worden met lactose-vrije boter?
    Alvast bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar heb van anderen gehoord dat dit prima ging. Je krijgt uiteraard wel een hele andere smaak.

    2. Laura Kieft schreef:

      Dat zou moeten lukken, je krijgt wel een hele andere smaak en hij zal waarschijnlijk ook zachter zijn.

  22. Josje schreef:

    Hoi Laura.
    Ik heb de boterkoek meteen uitgeprobeerd aangezien mijn man vond dat ik het niet langer kon uitstellen, 😉 Nou hij is verrukkelijk geworden, ik had geen citroen in huis maar wel gembersnippers. De verschillende smaaksensatie van zoetig en wat bitter, is werkelijk tong strelend.

    Ik geniet van jouw recepten en maak er veel gebruik van, al is dit de eerste keer dat ik reageer.

  23. Carla schreef:

    Dag Laura,

    ik heb de boterkoek met appel ook gemaakt, en wij vinden hem super-lekker! Heerlijk fris, maar toch echt de smaak van boterkoek. Deze koek ga ik zéker vaker maken. Door de appel blijft de boterkoek ook zo heerlijk smeuïg.
    Ik vroeg me af of ik deze boterkoek ook met bijvoorbeeld abrikozen zou kunnen maken. Heb jij een idee of dit zou kunnen slagen? Ik heb nog een emmertje ongezwavelde gedroogde abrikozen staan.
    Bij voorbaat dank voor je antwoord.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou zeker moeten kunnen! Misschien is het dan beter om ze in stukjes door het beslag te kneden, gezien de gedroogde abrikozen bovenop niet verder uit moeten drogen in de oven.

      1. Carla schreef:

        Dank voor je antwoord Laura. Ik zal de abrikozen door het deeg kneden. Misschien niet nodig om te vermelden, maar ik was eigenlijk van plan om de abrikozen eerst te wellen, daarna droog te deppen en ze dan bovenop het deeg te leggen. Ik zou dit ook doen bij het er doorheen kneden. Gewelde abrikozen zijn uiteraard niet droog.
        Maar toch bedankt voor de tip!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ik begrijp wat je bedoelt, maar het blijft een gedroogde vrucht die ik niet bovenop zou plaatsen zoals verse appel. Absoluut verstandig om de arikozen wel te wellen voor gebruik.

  24. Carla schreef:

    Dankje Laura. Ik zal je advies ter harte nemen!

  25. Lizzy schreef:

    Mijn vader vond de appel boterkoek echt zo lekker! Echt goed recept ? ik bak zelf ook heel veel van jou recepten?

  26. Annemiek schreef:

    Hoi Laura!

    Ik wil deze koek graag maken voor een grote groep, dus het liefste op een bakplaat. Mijn plaat is 43x35cm (binnen de randen gemeten).
    Zou dit ook kunnen? En hoe kan ik dan de juiste hoeveelheden ingrediënten berekenen? 😊
    Of zal ik er toch meerdere moeten maken in een springvorm?

    Groetjes Annemiek

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat moet wel kunnen alleen zal de baktijd wel veranderen! Je kunt de omrekentool gebruiken voor de hoeveelheden al zal een bakplaat wat minder hoog zijn, dus wellicht is dat dan iets teveel.

  27. Annemiek schreef:

    Top! Ik ga het eens even proberen, dankjewel voor je reactie!!

    Groetjes Annemiek

  28. Nikkie schreef:

    Er staat 200 gram suiker maar is dit witte basterdsuiker of gewone fijne suiker? In veel recepten kom ik namelijk basterdsuiker tegen maar wat is het bij deze? Wil wel direct de goede maken natuurlijk.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Gewone fijne kristalsuiker in dit geval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *