Blueberry lemon muffins

Gepost: 30 mei 2016 Laatst bewerkt: 18 juli 2023
166

blueberry lemon muffins 1a

Deze blueberry lemon muffins zijn de laatste van mijn muffin bakmiddag van een tijdje geleden. Zoals je misschien al op de foto’s hebt gezien, maak ik ze meestal per 3 stuks. Ik deel wel vaker een basisrecept in 2, 3 of 4 porties. Dan kan ik lekker veel verschillende smaakcombinaties maken en zit ik niet met een overschot aan muffins. Je kunt tegelijkertijd ook je familie of visite laten kiezen uit verschillende smaken. De laatste smaakcombinatie van mijn bakmiddag is dus blueberry lemon. Een combinatie die het altijd goed doet als je het mij vraagt, zo ook in deze muffins. En wederom een heel eenvoudig recept!

blueberry lemon muffins 2

BLUEBERRY LEMON MUFFINS

Recept afdrukken

4.23 van 54 stemmen

Blueberry lemon muffins

De combinatie van blauwe bessen en citroen doet het altijd goed. Deze blueberry lemon muffins zijn daarom ook ontzettend lekker en hartstikke makkelijk om te maken.
Porties: 10 muffins

Ingrediënten

  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 300 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • rasp van een citroen
  • 2 eieren (M)
  • 250 ml melk
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 2 tl vanille extract
  • 90 gram blauwe bessen

Instructies

  • Doe de suiker, bloem, bakpoeder, baking soda, zout en citroenrasp bij elkaar in een kom, roer even door met een spatel. In een andere kom doe je de vochtige ingrediënten; eieren, melk, zonnebloemolie en vanille extract. Klop dit met een garde door elkaar.
  • Voeg de inhoud van beide kommen bij elkaar en spatel door elkaar tot één geheel, dit mag best een beetje klonterig zijn. Voeg de bessen toe aan het beslag en spatel ze erdoor. Houd eventueel een beetje achter zodat je nog wat over de muffins kunt strooien.
  • Neem een muffinvorm die je bekleed met muffin- of cupcakepapiertjes. Met een ijslepel verdeel je het beslag over de vormpjes. Bij muffins mag je de vormpjes best vol doen, ik vul ze zelf tot ongeveer een halve centimeter onder de rand. Verdeel de achtergehouden bessen over de muffins.
  • Bak de muffins in 20 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Tips

Ik heb ze zo gelaten, maar je zou zelfs nog een beetje citroenglazuur kunnen maken en dit over de muffins gieten.
Bewaren

De muffins bewaar je in een afgesloten trommel. Zo blijven ze een week goed. Invriezen kan natuurlijk ook, pak ze goed luchtdicht in. Dan blijven ze 3 maanden goed.

blueberry lemon muffins 3a

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

60 reacties

  1. Nicole schreef:

    Deze zien er heerlijk uit zeg!

  2. Margot schreef:

    Slim om meteen meerdere varianten te maken en deze zien er heerlijk uit!

    1. Alissa nieuwenhuis schreef:

      Ik heb meer dan 12 muffins Ik had er namelijk 19 Waar ligt dat aan maar ze smaakten heerlijk Ze hoeven lang in de oven en dat vind ik super chill ik had geen citroen in huis dus ik had citroensap gebruikt kan dat ook

      1. Laura's Bakery schreef:

        Citroensap geeft niet hetzelfde smaak effect. Waarschijnlijk heb jij kleinere muffins gemaakt dan ik.

  3. Alissa schreef:

    Laura, hoe kom jij aan die mooie muffinvormpjes? Ze zien er zo stevig uit! Waar kan ik die kopen?

    1. Laura schreef:

      Deze bij de groothandel (Makro) gekocht, maar je ziet ze ook wel eens bij kookwinkels.

  4. Mandy schreef:

    Ik heb toevallig gisteren je andere muffinrecepten uitgeprint en was nog op zoek naar een blueberry variant! Bij deze gevonden! 😀
    Ik had wel een vraagje, hoeveel citroenrasp gebruik je in het recept?

    1. Laura schreef:

      van één citroen 🙂

  5. GD schreef:

    Recept is heerlijk, niet zoet door verhouding bloem suiker. Voor het eerst gelukt zoals op de foto:)

  6. Tanja schreef:

    Kun je de bloem ook vervangen door havermoutmeel of boekweitmeel

    1. Laura schreef:

      Geen ervaring mee in dit recept, maar je kunt het zeker proberen.

  7. Blueberry muffins doen ’t altijd goed!!

  8. Danielle schreef:

    De muffins lijken mij heerlijk ! Zou je in plaats van verse blauwe bessen ook diepvries blauwe bessen kunnen gebruiken ?

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat kan ook.

      1. Eileen schreef:

        Moet je de diepvries bosbessen eerst ontdooien of er bevroren doorheen mengen?

  9. Eileen schreef:

    Moet je de diepvries bosbessen eerst ontdooien of er bevroren doorheen mengen?

  10. Brenda schreef:

    Hoi, hoe lang kun je deze muffins bewaren en moet dat in de koelkast vanwege de bessen die erin zitten? Alvast bedankt.

    1. Laura schreef:

      Klein weekje blijven ze goed, in een trommel of een zakje buiten de koelkast bewaren.

      1. Brenda schreef:

        Hoi Laura, ik heb net je muffins gemaakt en heb het recept gehalveerd. Ik heb de muffins op 20 min gebakken op 160 graden heteluchtfunctie en halverwege heb ik her muffinblik omgedraaid om het gelijkmatig te bruinen. Echter, de voorste muffins zijn ingezakt! Er zijn wel enkele dingen die ik niet goed had gedaan, namelijk ik ben vergeten het aantal bessen te halveren. Dus heb gewoon de 90 gram gebruikt en de melk en het ei waren direct uit de koelkast gebruikt. Kan het hieraan gelegen hebben? Niet alle muffins zijn ingezakt. De achterste muffins (in de eerste 10 min bakken) zijn wel goed gerezen… Waar kan het aan gelegen hebben? Hartelijk dank voor je hulp!

        1. Laura schreef:

          Het zou inderdaad aan de hoeveelheid bessen kunnen liggen omdat er meer vocht in zit. Of toch iets langer laten bakken voordat je de plaat omdraait.

  11. Ildiko Revesz schreef:

    Hallo Laura!

    Mijn muffins : http://kepkezelo.com/images/gyfr0n16ay2202s7q314.jpg

    Bedankt je recept.

    Groetjes: ILDIKO

    1. Laura schreef:

      Zien er goed uit!

  12. Esther schreef:

    Hoi Laura,

    Klinkt lekker deze muffins. Ik ben van plan deze te gaan maken. Weet jij of ik de zonnebloemolie ook door een andere olie kan vervangen? Olijfolie misschien?

    groetjes Esther

    1. Laura schreef:

      Het kan, maar daar zit vaak toch een ander smaakje aan. Zonnebloemolie is neutraal en vind ik daarom prettiger om mee te bakken.

  13. T.L Visser schreef:

    Wat een geweldig recept! Ik heb deze muffins al twee keer gemaakt met bevroren blauwe bessen, fijn dat ik het deeg kan mengen zonder mixer. ik heb ipv zonnebloemolie olijfolie gebruikt? Ik ga de andere recepten ook uitproberen?

  14. Fleur schreef:

    Hallo Laura,
    Wat een geweldig recept!

    Ik had alleen wat moeite met het beslag wat aan de muffinvormpjes blijft plakken.
    Ligt dit aan de structuur, want mijn vormpjes heb ik ook al voor andere muffinsrecepten gebruikt waar dit niet het geval is?

    Ik vind al je recepeten erg leuk om te maken en iedereen om me heen vindt alles ook erg lekker ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is inderdaad het recept, al verschilt het bij mij nog wel eens per vormpje hoe erg ze blijven plakken. Ik neem het voor lief, want dit vind ik het lekkerste recept 😉

  15. Tjitske schreef:

    Goed recept, geen boter erin! Wij gaan ze met lactosevrije melk proberen. Dan kan zoon ze ook eten.

  16. Tessa schreef:

    Hoi Laura

    Ik heb een vraag ik ben heel hard opzoek naar een recept voor een muffin die nog hoger en groter is als deze zoals je ze kan kopen bij de Albert Hein of Starbucks heb je daar ook een recept voor?

    1. Laura Kieft schreef:

      Waarschijnlijk gewoon een kwestie van het bakje nog wat voller doen 😉

  17. Chantal schreef:

    Ik heb revange genomen op een mislukte cake, eerder deze week.
    Ik heb gestudeerd op je theorie, het verschil tussen een electrische oven en hete lucht oven, luchtig maar niet te luchtig kloppen, spatelen, het verschil tussen muffins en cupcakes, het nut van het goed doorlezen van het recept en alles vooraf afwegen en nog veel meer,

    en dan nu: heerlijke bosbessenmuffins uit mijn eigen oven.

    Blij!

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat leuk om te horen!

  18. Stella schreef:

    Het recept klinkt erg lekker. Ik vroeg mij alleen af of je baking soda ook kunt vervangen voor bakpoeder van dr. Oetker bijvoorbeeld? Daar heb ik namelijk genoeg van in huis liggen ? Groetjes!

    1. Laura Kieft schreef:

      Baking soda en bakpoeder is niet hetzelfde, helaas.

  19. Anneke schreef:

    Vorige week toch maar weer eens geprobeerd om muffins te maken. Maar net als bij eerdere pogingen blijf ik de zonnebloemolie proeven. Alsof het een oliebol is. Doe ik iets verkeerd of hoort het zo? Kan ik de olie ook door bijv. vloeibare boter vervangen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is niet de bedoeling van de muffins. Het zou kunnen liggen aan het soort zonnebloemolie misschien? Vloeibare boter kan ook, je krijgt dan wel een iets ander resultaat.

  20. Thera schreef:

    Hoi Laura, wij (kinderen en ik) hebben net je blueberry muffins gemaakt; heerlijk!! We hebben wel wat minder suiker gedaan (100 gram) en omdat we geen backing soda hadden, heb ik er een heel zakje bakpoeder in gedaan… heel goed gegaan!! Foto kan ik volgens mij niet toevoegen…
    Namens ons allemaal bedankt!

  21. Mellanie schreef:

    Gisteren gemaakt en ze waren heerlijk! Ik had ze mee genomen naar cursus en alleen maar lovende reacties!!!
    Bedankt weer voor het goede recept!

  22. Eline schreef:

    Hoi Laura, ik wil graag de blueberry muffins bakken, maar ik heb olijfolie inplaats van zonnebloemolie is dat erg?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zolang de smaak neutraal is kan dat prima.

  23. Klaudia schreef:

    Hoi, zonnebloemolie mag toch niet heter dan 180 graden verhit worden?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dit is de eerste keer dat ik dat hoor

  24. Monique schreef:

    Heb ze getrakteerd op het werk voor men verjaardag, iedereen vond ze lekker, ik ook natuurlijk! Bedankt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn, graag gedaan natuurlijk.

  25. Karina schreef:

    Dit recept zit nu in de oven, nauwja… wel vergeten de blueberries toe te voegen dus dan maar zonder. Heb jij dit ook wel eens? Haha

    Oh, ik heb de crumble van je appel-kaneel muffins toegevoegd én cheesecake! En dat laatste mis ik tussen je muffin recepten.

    Ook zonder de vergeten berries denk ik dat ze lekker zullen zijn!

  26. Marjet schreef:

    God-de-lijke muffins! Ik kan niet anders zeggen.

  27. Sofie van Elten schreef:

    Hi Laura,

    Kan je over deze muffins ook een crumble doen en veranderd dat dan wat in de baktijd ?
    Hoe kan ik ze dan het beste vullen gewoon net als wat je zegt een halve centimeter onder de rand en dan de crumble erover ?

    Groetjes,
    Sofie

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, ik denk het niet. Dit kun je zelf het beste in de gaten houden en testen met een cake/satéprikker. En ik zou ze vullen tot 1 cm onder de rand.

      1. Sofie van Elten schreef:

        Bedankt voor de tip !

  28. Esther schreef:

    Kun je voor dit recept het beste halfvolle of volle melk gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Beide kan prima.

  29. Melina schreef:

    Bedankt voor de recept! Heerlijk!!! Ik heb plantaardige melk gebruikt, een beetje amaretto (had geen vanille) en een snuf citroenrasp

  30. Joke schreef:

    Wauw Laura, wat een heeeerlijke muffins! Na je basisrecept wordt dit mn nieuwe favoriet! 😋
    Dank je wel!

  31. Anouk schreef:

    Hallo Laura, ik heb de muffins gemaakt maar ze zijn een beetje vast geworden. Waar zou dit aan kunnen liggen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat komt meestal door overmixen.

  32. Julia schreef:

    Hoi, zou ik het ook kunnen maken zonder muffin bakvorm??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je stevige vormpjes hebt kun je dat proberen.

  33. Elin schreef:

    Vandaag gemaakt en de fam vond ze super lekker. Zeker een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *