Blondies

Gepost: 12 maart 2018 Laatst bewerkt: 10 januari 2024
Blondies
301

Ze lijken op brownies, maar smaken toch anders: Blondies. Dit smeuïge recept doet veel denken aan boterkoek en smaakt ontzettend lekker.

Blondies maken

Brownies zijn al vele jaren ontzettend populair, maar heb je ook al eens het blonde zusje van de brownie gegeten? Blondies heb ik het natuurlijk over! Een typisch Amerikaans recept dat misschien nog wel het meest lijkt op wat wij kennen als boterkoek. Het is dan ook een misvatting dat blondies met witte chocolade worden gemaakt. Een echte blondie is juist smeuïg door de combinatie van (veel) boter en bruine suiker. De kleur is daardoor karamelachtig te noemen. Je kunt er natuurlijk wel chocolade in doen, maar laten we de lekkere variaties voor later bewaren. In dit artikel vind je namelijk een basisrecept voor heerlijk smeuïge blondies. Net zoals de brownie ook extreem lekker als je het mij vraagt.

Dit recept voor blondies bak ik het liefst in deze vierkante bakvorm van 20 x 20 cm. De bakvorm bekleed ik met bakpapier dat aan twee kanten ruim boven de randen uitkomt, op deze manier kan ik de blondies na het bakken (en afkoelen) gemakkelijk uit de vorm tillen.

 

Blondies maken

Het verschil tussen blondies en brownies

Het grootste verschil tussen blondies en brownies zit ‘m in het gebruik van chocolade. Brownies worden gemaakt met chocolade en/of cacaopoeder, waardoor ze een onmiskenbare bruine kleur krijgen en een volle chocoladesmaak. Een basisrecept voor blondies maak je zonder chocolade en is daardoor veel lichter van kleur. Desalniettemin is het wel een optie om stukjes chocolade door het blondiesbeslag te mengen, maar dat geldt ook voor brownies.

Iets anders dat een blondies recept typeert is het gebruik van (licht)bruine suiker, dat een diepere karamelsmaak aan de smeuïge koeken geeft. In mijn recept voor brownies zul je terugzien dat ik voor het grootste deel witte suiker gebruik, maar ook een deel bruine suiker en een eetlepel stroop voor extra smeuïgheid.

Meer blondies recepten

Om je te laten zien wat voor een heerlijke combinaties je kunt maken met dit simpele basisrecept, heb ik de allerlekkerste blondies recepten voor je opgezocht. Deze variaties moet je echt een keer proberen:

HET LAURA’S BAKERY BAKBOEK

De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet.

Bestel hier!

Afbeelding
Recept Blondies brownies

Blondies bakken

Kan ik ook bruine suiker gebruiken?

Dit recept is afgestemd op het gebruik van lichtbruine basterdsuiker en dit resulteert in de meest lekkere blondies. Als je alleen bruine basterdsuiker in huis hebt, dan raad ik aan om dit te combineren met witte, fijne kristalsuiker. Voor het beste resultaat gebruik je 175 gram bruine basterdsuiker en 175 gram fijne kristalsuiker.

Kan ik witte chocolade door het beslag mengen?

Zeker! Heerlijk is dat. Gebruik ongeveer 100 gram witte chocolade, deze hak je in grove stukjes. Nog handiger is het om kwalitatieve witte chocolate chips te gebruiken, die zijn onmisbaar in mijn voorraadkast. Het is erg lekker om de witte chocolade die je door het beslag mengt te combineren met één andere vulling, zoals:

  • Macadamianoten, grof gehakt
  • Pecannoten, in stukjes
  • Kleine stukjes koek, zoals Bastogne of stroopwafels
  • Kleine karamelblokjes
  • Melk- of pure chocolade

Of wat dacht je van een laagje witte chocolade over de afgebakken blondies, in plaats van door het beslag? Hier kun je vervolgens een leuke topping overheen strooien, zoals koekkruimels, sprinkles of muisjes.

Hoe maak ik dit recept in een andere bakvorm?

Onderstaand recept maak ik meestal in een 20 x 20 cm bakvorm, maar dezelfde verhoudingen kun je ook in een 15 x 25 cm bakvorm maken bijvoorbeeld. Als je een andere bakvorm in gedachten hebt, dan kun je de ‘recept omrekenen’-knop in de receptkaart gebruiken. Daarin vul je de maat bakvorm van het huidige recept in en de maat bakvorm die je zelf in gedachten hebt. De tool zal vervolgens uitrekenen hoeveel ingrediënten je nodig hebt. Als je een veel grotere bakvorm gebruikt (of juist een veel kleinere), hou er dan ook rekening mee dat de baktijd zal veranderen. Dit is iets dat je zelf goed in de gaten moet houden.

Hoe weet ik of de blondies gaar zijn?

Op het moment dat de blondies goed zijn en uit de oven moeten, zul je ze er hoogstwaarschijnlijk nog niet gaar uit vinden zien. Dit hoort zo bij een dergelijk baksel, als je de blondies te lang in de oven zet gaat alle smeuïgheid verloren. Net zoals bij brownies zul je op de bovenkant van de blondies een dunne, krokante laag zien. De zijkanten voelen stevig en het binnenste nog wat zachter (maar het moet niet wiebelen).

Het is belangrijk dat je de blondies volledig laat afkoelen en het liefst nog een nacht (afgedekt) op een relatief koele plek laat staan, zodat ze goed opstijven. Dan zijn de blondies het allerlekkerst.

 

Blondies recept

Recept afdrukken

4.86 van 21 stemmen

Blondies recept

Ze lijken op brownies, maar smaken toch anders: Blondies. Deze smeuïge koeken doen veel denken aan een boterkoek en smaken ontzettend lekker.
Porties: 16 stuks

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 350 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 275 gram bloem
  • 2 eieren (M)
  • 1 el vanille extract
  • snufje zout

Instructies

  • Neem een vierkant bakblik van 20×20 cm en bekleed met een stuk bakpapier. Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Smelt de boter in een pan en doe samen met de suiker in de kom van een standmixer. Mix de boter en suiker tot een glad geheel. Voeg de eieren één voor één toe terwijl je tussendoor mixt.
  • Voeg ook de vanille toe en mix op hoge snelheid voor 2-3 minuten. Als laatste voeg je de bloem en het zout toe.
  • Mix nog een keer kort op volle snelheid en kiep het beslag in het bakblik. Verdeel eventueel met een spatel en bak de blondie in 25-30 minuten goudbruin. De bovenkant moet een dun krokant laagje zijn en de binnenkant mag nog een beetje nat zijn, maar wel stevig aanvoelen.
  • Laat de blondie volledig afkoelen en opstijven. Snijd eventueel de zijkanten eraf en verdeel in 16 stukjes.

Tips

Hoe korter de blondie bakt hoe smeuïger die wordt, maar laat altijd volledig afkoelen en opstijven voordat je ‘m aansnijdt.
Bewaren

3-4 dagen buiten de koelkast en tot 3 maanden in de vriezer, luchtdicht verpakt.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

73 reacties

  1. marina schreef:

    wel erg veel suiker laura. kan het ook me tminder ? en witte bloem is ook niet echt gezond. kan het met speltbloem ?

    1. Tineke schreef:

      Speltbloem is gewoon een variant van tarwebloem (zelfde familie) dus niet persé
      (on)gezonder. Gebruik dan volkoren (spelt)bloem.
      En blondies met minder suiker? Ga je schamen? Dat hoort zo. Maak dan wat anders.
      Bijna identiek aan mijn recept Laura. Erg lekker!

      1. Lian van Rens schreef:

        Inderdaad erg lekker. Heb ze ingevroren en haal er nu elke avond een stukje uit die ik ontdooi in de magnetron. Daardoor lekker zacht, warm en fudgy. Heerlijk.

    2. Caroline schreef:

      Blondies en gezond? Das water en vuur….!

    3. Hans schreef:

      wel erg zuur marina

  2. Yvonne schreef:

    Heerlijk. Mijn man is niet zo’n fan van de donkere variant.
    Ga deze zeker proberen.
    En ik ben het helemaal met Tineke eens.
    Als je bakt doe het dan echt lekker. Neem dan gewoon een kleiner stukje ?

  3. Lieke schreef:

    Welke maat vorm heb je gebruikt Lian? Ik ga deze zeker eens maken 🙂

    1. Lieke schreef:

      ik heb natuurlijk niet goed gelezen, het staat er gewoon zie ik…. oeps….. 🙂

  4. Maartje schreef:

    Wow, wat zijn deze ongelooflijk lekker!! Ik woon in Engeland en heb nog geen basterdsuiker gevonden, maar met een mix van lichte en donkere rietsuiker is het ook heerlijk geworden! Mijn collega’s zijn heel blij met mij vandaag 🙂

    1. Lian van Rens schreef:

      Goed om te horen. Het gaat er vooral om dat je wat donkerdere suiker gebruikt die de karamelachtigesmaak versterkt 😉

    2. Steijn schreef:

      Basterdsuiker is gewoon kristalsuiker en extra toegevoegde melasse, en het is de melasse dat echt voor de smeuïgheid zorgt, vaak kun je melasse wel gewoon in de supermarkt vinden, maar in England is golden syrup een goede vervanger, dan doe je bij de suiker en de boter gewoon een flinke eetlepel erbij!

  5. Denise schreef:

    Haii, hoelang kan ik ze bewaren?

    1. Eline schreef:

      Je kan ze niet bewaren…. willen gelijk opgegeten worden??

  6. Judith Armande schreef:

    oeeee jummmm helemaal met een bolletje ijs en caramel! dit gaat op mijn lijstje met dingen om eens te proberen!

  7. Martine schreef:

    Vanmorgen gemaakt. Heerlijk! Weer eens wat anders dan de donkere variant. De 3 mannen hier in huis hebben ze goedgekeurd!?

  8. Irma schreef:

    Top! Zelf nog stukjes witte chocolade, hazelnoten en frambozen toegevoegd. Nu nog inhouden niet alles zelf op te eten!

  9. Ria schreef:

    Ik heb ze gebakken in hetelucht oven. De korst is niet zo knapperig. Is boven/onderwarmte beter?

    1. Laura Kieft schreef:

      De aangegeven temperatuur is voor boven- en onderwarmte, maar het kan kloppen dat het niet heel knapperig is hoor, dat hoor hier ook wel bij.

  10. Ria schreef:

    Na een dag smaakt het verrukkelijk!

  11. Lieke schreef:

    Ik heb kleine karamelblokjes erdoor gespateld…. een heerlijke combi al zeg ik het zelf ? dit recept is een blijvertje ?

  12. Larissa schreef:

    Hai meiden!
    Vanmiddag gemaakt. Ging de boterkoek van Laura maken toen ik ook dit recept zag. Gewoon beide gemaakt. Eet de visite morgen maar wat meer ?.

    Maar wel een vraag: de koek met roomboter gemaakt (na het lezen van het roomboter / margarine blog) en na het volledig afkoelen bijna 3 uur in de koelkast gehad. Blondies zijn zo smeuïg dat ik na het aansnijden de stukken niet van de bakpapier kan halen. Rekken zeg maar uit elkaar ?. Heb ik iets fout gedaan (te kort in de oven? 30 min op 200 graden, toen nog 7 min op 180 tot boterkoek erin ging) of gewoon nog langer in de koelkast? Anders wordt het morgen ‘blondies, zullen we lepelen?’ Haha

    1. Laura Kieft schreef:

      Het klinkt alsof ze iets te smeuïg zijn. Roomboter is in ieder geval goed, maar ik denk dat ze nog wat langer in de oven moesten. Kan zijn dat jouw oven er gewoon net wat langer over doet. Wat van soort oven heb je?

      1. Larissa schreef:

        Dank voor je antwoord!
        Combi oven. Had boven en onder warmte gebruikt. Smaak is er niet minder om, maar ze zijn niet echt aan te snijden ?

        1. Lian van Rens schreef:

          Klinkt alsof ze in jouw oven inderdaad wat langer hadden gemogen of je oven hoger zetten of de heteluchtstand proberen met dezelfde temperatuur. Combi-ovens hebben er soms een handje van niet heet genoeg te worden.

  13. Merijn schreef:

    Net gemaakt, zitten nu in de oven ben benieuwd

  14. Rianne schreef:

    Moeten ze afkoelen in het blik of er uithalen en dan laten afkoelen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Afkoelen in het blik, dan worden ze ook steviger.

  15. Michelle schreef:

    Laura, hoelang moet je ze op laten stijven in de koelkast? Staat nu in de oven, ziet er erg lekker uit. Ik heb er nog wat chocolade sprinkles doorgedaan voor de touch!

    Groetjes michelle

    1. Laura Kieft schreef:

      Tot het goed gekoeld is, dat zou voldoende moeten zijn.

    2. Anne schreef:

      Hoi Laura,
      Ziet er uit als een heerlijk recept ! Hoe lang kan je de blondies bewaren ? En in of buiten de koelkast?
      Groet,
      Anne

      1. Laura Kieft schreef:

        zo’n 5 dagen buiten de koelkast.

  16. Michelle schreef:

    Hoi laura,
    Ze waren goed gelukt en moest wel even aan de smaak wennen, maar uiteindelijk vind ik ze lekker! Wat ik me wel afvraag is waarom de verhouding van de ingedrienten van de brownie en blondies zo verschillend zijn. In de brownie zit minder suiker en minder boter. Want de blondies lijken wel soort op boterkoek. Dus dat er veel boter in zit snap ik dan wel, maar alleen die suiker? Groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      Omdat brownies en blondies niet hetzelfde zijn. Het zijn echt twee compleet verschillende baksels en daarom ook niet te vergelijken.

  17. Evelien schreef:

    Echt ontzettend lekker! Vanmiddag gemaakt en er gezouten karamel (gecondenseerde melk recept) door gespatelt… heerlijk! Wat ben ik een fan van je blog!! Allebei de bakboeken in huis en ik geniet vooral van het bakken met bloem, eieren en boter, spullen die je zowiezo in huis hebt, zonder verder fratsen. Topblog!

  18. Anne schreef:

    Dit recept is zo fantastisch, de blondies zijn heerlijk! En zo makkelijk te maken! Het is ook echt mijn go-to recept als ik zin heb om iets te bakken maar geen zin heb om naar de supermarkt te gaan want deze ingrediënten heb ik bijna altijd wel in huis 🙂

  19. Jose schreef:

    Gisteren van een lieve vriendin jouw recept blondies gegeten. Heerlijk!! Zo super chewy!!. Zij had er wat kleine stukjes marshmellows en caramelblokjes door gedaan. Geweldig. Het is super met verse aardbeien erop. Een soort slof met frangipane wordt het dan zeg maar…….. Echt geweldig. Mijn vraag is…welke boter gebruik je? Vroeger altijd geleerd dat baksels met bona het allerbeste worden…klopt ook… en dat gebruik ik steeds… is heerlijk, …..maar misschien moet het hier toch met roomboter zodat het wat harder wordt? Bedankt voor je geweldige recepten !!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat superleuk om te lezen! Dankjewel voor de complimenten. Ik gebruik altijd roomboter.

  20. Prisca schreef:

    Hallo Lian en Laura,
    Zou ik dit blondie recept ook kunnen gebruiken om het beslag te vullen in een cupcake tray? Komt dat er goed uit denken jullie? Alvast bedankt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Prisca, dus je zou de blondies in de vormpjes van cupcakes willen drukken? Op zich geen probleem, alleen wel de oventijd wat verkorten dan en de vorm goed invetten.

      1. Prisca schreef:

        Klopt inderdaad. Is goed, ga ik doen. Bedankt!

  21. Renske Nieuwenhuizen schreef:

    Hoi, ik heb het respect nu 2x geprobeerd maar krijg hem niet goed gebakken. De middelste stukjes blijven heel erg vloeibaar. Heb hem de eerste keer 25 min 200 graden gedaan. De tweede keer 35 min 200 graden. En toen ook nog 10 min 190 graden. Kan iemand mij helpen??
    (Of komt het doordat ik wat witte chocola en m&m’s met nootjes er door heen heb gedaan)

    1. Yntse schreef:

      Ik heb hem deze avond gemaakt, juist met witte chocolade en hij is wel prima gelukt hier. Noten en m&m zijn een vast product dus het lijkt me raar dat hij hierdoor niet stevig zou worden.
      Ik heb hem 20 min gebakken op 200graden en 10 min op 180graden (hij werd al wat te bruin, daarom).
      Misschien is je bakvorm niet groot genoeg?

    2. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend! Wij hebben het recept al een aantal keer opnieuw gemaakt en nooit problemen. Misschien is je oventemperatuur niet juist of gebruik je inderdaad zoals Yntse aangeeft een te kleine bakvorm. Laat je de blondie wel goed afkoelen en opstijven?

      1. Renske Nieuwenhuizen schreef:

        Hoi,
        Ik gebruik een blik van 28×18 (iets groter dan de 20×20).
        Ik laat mijn oven (heteluchtoven) altijd 20 grade warmer dan in het recept voorverwarmen. Zodat hij bij het begin echt op temperatuur is.
        En heb de blondie na uit de oven halen in een cake doos gedaan. Zodat hij lucht dicht en warm bleef.
        Snap ook niet goed waarom deze telkens niet lukt. Want de smeuïge brownie is elke keer zo goed en lekker.
        Maar ga het gewoon nog een keer proberen.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Wat vervelend zeg! Heb je al een extra temperatuurmeter in je oven om te testen of die goed op temperatuur is? Ik laat de blondie trouwens gewoon aan de droge lucht afkoelen.

    3. Eline schreef:

      Hoi, ik heb hem voor het eerst gemaakt maar ook helemaal niet gaar, het loopt eruit. De smaak is wel heel goed. Ik denk dat het al mis is gegaan met het deeg, was absoluut niet nodig om het te verdelen met n lepel, het liep gewoon alle hoeken in….

      1. Eline schreef:

        Ondertussen nog een keer gemaakt. De eerste keer had ik een keramiekenvorm en denk dat er dan meer baktijd nodig is. Nu heb ik een metalen vorm gekocht en hij is goed gelukt. Ik maak m met biologische ingrediënten en de ‘sucre de canne complet’ (ruwe rietsuiker?) Is heerlijk !! Maar ik kan m niet te vaak maken want ik ben eindelijk op mn streefgewicht en dat wil ik zo houden en de blondie is onweerstaanbaar!!!
        Bedankt voor het recept

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat klopt inderdaad, keramieken of aardewerken bakvormen geleiden de warmte langzamer.

  22. M Adriaansen schreef:

    De oven op 200 gr gezet, en in 15 min was de bovenkant verbrand. Hoe kan dit, als je alles volgens het boekje doet ?

  23. Yvette schreef:

    Hi! Toprecept! Ik wil hem graag vandaag maken maar heb alleen geen roomboter in huis. Kan het ook met kokosolie?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet geprobeerd, maar dat kan vast.

  24. Miranda schreef:

    Ondanks de reacties bovenaan vind ik zoveel suiker ook niet echt lekker, minder suiker heeft niet altijd met gezond willen eten te maken hoor. Ik hou zeker van zoet, alleen niet te. Heb ze dus ook gemaakt met minder suiker en ze zijn heerlijk. Ook ik ga blije collega’s maken.

  25. Amber schreef:

    Ik heb ze vannacht staan maken (kom niet slapen) , heb ze iets langer gebakken een toen toch nog warm gegeten in een schaaltje met slagroom – roomijs van Albert Heijn. Zo lekker!!! ??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha geweldig. En daarna als een roosje geslapen hoop ik?

  26. Jessica schreef:

    Goedendag, klopt het dat er in dit recept geen bakpoeder wordt gebruikt? In andere recepten van blondie’s zie ik dit wel. Bij brownies trouwens ook. Ik hoor het graag want dan kan ik aan de slag:)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt inderdaad!

  27. Marcel schreef:

    Gelukt met dit recept!

    Morgen in kleine blokjes en marsepeinen vierkantjes erop, in verschillende kleuren, voor ons minecraft kinderfeestje. (Met nog blokjes brownie, maar daar gebruik ik altijd het recept van Holtkamp voor.) Dan kan iedereen meerdere minecraft-’taartjes’ eten.

  28. Anouk schreef:

    Hey Laura!
    Moet de boter afkoelen of mag hij warm gemixt worden met de suiker?
    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik laat het altijd een beetje afkoelen.

  29. Hoi Laura,
    Wanneer mijn blondies afkoelen (terwijl het nog in de vorm zit), zakt het midden nogal in, waardoor de randen scheuren en een stuk hoger (en ook droger) zijn.
    Hoe kan ik dat voorkomen?
    Groetjes,
    Monique

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat de randen meer gaar zijn is eigenlijk niet te voorkomen, dat komt door de geleiding van de warmte via het bakblik. Bij een cake zijn de randen daarom meestal ook steviger en niet smeuïg.

  30. Judith schreef:

    Net dit recept gemaakt, ben heeeeel benieuwd. Heb hem net een minuut geleden uit de oven gehaald en hij “drilt” een beetje, is dat normaal? Ik heb verse aardbeien door het beslag geroerd. Hij ruikt in ieder geval hèèrlijk!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat zou kunnen! Is het goed gelukt? 🙂

  31. Judith schreef:

    Hij is verder wel mooi goudbruin…ik ga er een beetje vanuit dat dit wobbelige weg gaat als hij opstijft en afgekoeld is? Ik had trouwens 60 gram bruine basterd te kort en aangevuld met witte.

  32. Monique Solleveld schreef:

    Weten jullie? Ik heb een oplossing gevonden voor het “inzak” probleem. Wanneer de blondie in het bakblik (de mijne is 21×30 cm) zijn afgekoeld draai je hem om met een plank. Dan zakt alles weer de andere kant op. Zet de plank (met of zonder bakblik) dus op z’n kop een hele nacht in de koelkast en dan heb je een redelijk rechte plak waar je stukjes van kunt snijden.
    Groetjes,
    Monique

  33. Juul schreef:

    Hoi Laura,
    Is het echt een eetlepel vanille en niet een theelepel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het is echt een eetlepel.

  34. Juul schreef:

    Okidoki! Het leek me zoveel maar ik ga ervoor

  35. Enna schreef:

    Hallo! Maakt het veel uit of je lichtbruine of donkerbruine basterdsuiker gebruikt? Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker wat uitmaken, hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/soorten-suikers-om-mee-te-bakken/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *