Basisrecept zoete broodjes (rolls)

Gepost: 3 april 2019 Laatst bewerkt: 8 mei 2023
Basisrecept zoete broodjes (rolls)
230

Ik ben aan de slag gegaan met een goed basisrecept voor rolls, de bekende zoete broodjes. Het idee van cinnamon rolls dus om het iets te verduidelijken, alleen mag je natuurlijk ook elke smaak maken die je maar wilt. Smeer er pindakaas tussen en top dat af met chocolate chips (lijkt me eigenlijk hartstikke lekker, ik breng mezelf weer op ideetjes haha) of ga voor fruitige smaken. Alles kan!. Om jullie wat op weg te helpen deel ik het basisrecept voor zoete broodjes met jullie waarmee je de rolls kunt maken. Alle keren dat ik tot nu toe deze opgerolde broodjes heb gemaakt zijn met dit recept gebakken. Met deze goede basis kan er weinig meer misgaan!

Cinnamon rolls 3a

Zoete broodjes deeg met vulling

Zoete broodjes rollen

rolls-zoete-broodjes-1a

 

Deeg voor rolls zoete broodjes

Recept afdrukken

4.88 van 8 stemmen

Basisrecept zoete broodjes (rolls)

Met zoete broodjes (rolls) kun je alle kanten op. De meest bekende roll is de cinnamon roll. Met dit basisrecept voor zoete broodjes maak jij de lekkerste rolls!
Porties: 9 rolls

Ingrediënten

  • 7 gram droge gist
  • 60 ml warm water
  • 125 gram suiker
  • 120 ml melk
  • 115 gram boter
  • snufje zout
  • 1 ei
  • 400 gram bloem + extra

Instructies

  • Los het gist en een snufje van het suiker op in 60 ml warm water. Laat dit kort staan. Na een paar minuten zullen er allemaal belletjes ontstaan, een teken dat de gist is geactiveerd. Verwarm tegelijkertijd de melk en boter in een pannetje op een laag vuur tot de boter gesmolten is. Zodra de boter is gesmolten haal je de pan direct van het vuur. Laat enigszins afkoelen.
  • In een kom voeg je het gistmengsel, de rest van de suiker, zout, ei, het afgekoelde botermengsel, en de helft van het bloem samen. Mix tot een egaal mengsel. Voeg dan de rest van het bloem toe, mix tot een mooi deeg begint te vormen.
  • Kneed het deeg ongeveer 5-10 minuten. Mocht het deeg nu nog heel plakkerig zijn, kun je een beetje extra bloem toevoegen en kneed nogmaals een paar minuten. Leg het deeg in een met olie ingevette kom en zet minstens 1 uur op een warme plaats weg tot het mooi gerezen is.
  • Het deeg kun je hierna vullen zoals jij dat wilt. Rol het deeg uit tot een rechthoek en smeer je vulling hierover uit. Rol op en snijd in 9 (of meer) gelijke stukken. Plaats in een ingevette ovenschaal of bakvorm en bak in een voorverwarmde oven van 180 °C in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
  • Rolls zijn extra lekker als je ze nog voorziet van een topping zoals glazuur of gesmolten chocolade.

Tips

LET OP: De vulling kan de baktijd beïnvloeden. De hierboven aangegeven oventijd is een richtlijn voor het basisrecept.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

24 reacties

  1. Tessa Zijm schreef:

    Dank voor het apart delen van het basisrecept! In veel recepten voor dit soort broodjes moeten ze ook nog een keer rijzen als de rolletjes in de bakvorm gerangschikt zijn, maar jij doet dat niet en op de foto zien ze er prima uit. Dat scheelt weer wachttijd! Weet je toevallig hoe het komt dat het in dit recept niet nodig is en in veel andere wel?

    1. Lian van Rens schreef:

      Een tweede rijs kan ook bij deze broodjes zeker, daar worden ze lekker luchtig van en volgens velen smaakt brood met minstens twee rijzen beter. Het is echter niet nodig en bij deze broodjes zijn we ook niet op zoek naar dik brood tussen de lagen. Het brood rijst in de oven nog even door tot het gist door de hoge temperatuur “sterft” en de broodjes niet verder zullen rijzen.

      Wil je een goed gerezen groot brood, dan is zo’n tweede rijs dus vrij noodzakelijk.

  2. Bianca schreef:

    Ik zie in het recept dat de gedroogde gist eerst moet worden opgelost in water. Moet dit ook als je instant gist gebruikt? Ik had begrepen dat die niet ‘geactiveerd’ hoeft te worden.

    1. Lian van Rens schreef:

      Dat hoeft inderdaad niet per se, maar zelfs instantgist heeft eventjes nodig en dit is een goede manier om er zeker van te zijn dat je gist nog werkt. Gaat het niet bubbelen, dan is je gist niet meer goed.

  3. Judith schreef:

    Kan ik het recept tot het bakken savonds maken en dan de volgende dag afbakken? En moet ik dan de rolletjes in de koelkast bewaren.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou ze gewoon gelijk bakken en daarna opwarmen als je ze nodig hebt.

    2. Mariëtta schreef:

      Ik bewaar ze vaak s nachts in de koelkast en bak ze in de ochtend af, gaat prima!

  4. Welmoed schreef:

    Wat voor vulling heb je er opgedaan?

  5. Kelly schreef:

    Laura,

    Kan ik ipv gewone melk ook amandelmelk gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat lijkt me geen probleem.

  6. lannoo schreef:

    Hey!
    Ik heb ze geprobeerd maar het deeg rijst precies niet zo goed en in de oven blijven ze maar zielige rolletjes.. Wat doe ik fout? ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ohjee wat vervelend. Als het deeg niet goed gerezen is moeten ze nog niet de oven in (daar komt het dan ook niet goed). Heb je het deeg op een warme plaats laten rijzen? Je moet je niet dood staren op de rijs’tijd’, het is belangrijker dat het deeg voldoende gerezen is.

  7. Nienke schreef:

    Hoi Laura,

    Vanwege mijn werk mag ik niet werken met “losse” gist. Weet jij toevallig een kant en klaar alternatief voor het deeg of iets zonder de gist? Dat wordt waarschijnlijk niet zó lekker als deze, maar ik zou het graag proberen!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oei, dat is een lastige. Ik weet dat Danerolles kant en klaar deeg heeft hiervoor.

  8. Nancy schreef:

    Goedendag,

    Ik had een vraag je ik kan nergens bloem kopen alles is steeds uitverkocht
    Alleen zelfrijzend bakmeel is er in de winkel kan ik het ook gebruiken voor de zoete broodjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Helaas niet nee, dan is er een aangepast recept voor nodig.

  9. Ash schreef:

    Ik heb net perongeluk gezouten roomboter gekocht ?, kan ik deze hier gewoon in gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oei nee, dat zou ik niet doen!

  10. Guess schreef:

    Kan ik ook karnemelk gebruiken voor deze broodjes?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nog niet geprobeerd, hoor graag als jij dat wel hebt getest inmiddels!

  11. Chantal schreef:

    Oh mijn god! Deze cinnamon rolls net gemaakt en zijn al direct op, want hemeltjelief wat zijn deze lekker!!!! Kinderen (6 stuks) wat teleurgesteld dat het nu al op was…. goed teken! Deze gaan we zekerweten (deze week) nog een keertje maken! Dankjewel! (PS: had nu vulling van basterdsuiker met kaneel en stukjes witte en pure chocolade: be-la-che-lijk lekker)

  12. Sanne schreef:

    Hallo
    Ik zou graag deze broodjes maken maar ik woon in Frankrijk wat voor type bloem gebruiken Julie daar voor gewone patentbloem of tarwebloem

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt verschillende soorten bloem gebruiken, hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/verschillende-soorten-bloem/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *