Basisrecept: de perfecte pavlova

Gepost: 30 april 2018 Laatst bewerkt: 9 februari 2024
Basisrecept: de perfecte pavlova
230

Vandaag op het menu: het basisrecept voor de perfecte pavlova! Pavlova’s zijn wat mij betreft ideaal als gebak of dessert. Het is absoluut niet ingewikkeld en je maakt er ook nog eens indruk mee op je gasten.

Basisrecept: de perfecte pavlova

Het belangrijkste ingrediënt voor pavlova is natuurlijk het eiwit, maar de suiker speelt een net zo belangrijke rol. Om een pavlova te maken klop je de eiwitten luchtig met de suiker (en wat citroensap en maïzena), zo ontstaat er meringue. Zonder suiker blijft de luchtigheid van de meringue niet behouden tijdens het ‘bakken’ (drogen eigenlijk) in de oven, dus de rol hiervan is cruciaal.

Wat een pavlova officieel onderscheid van meringue zijn twee ingrediënten: azijn en maïzena. Deze zorgen ervoor dat de binnenkant lekker smeuïg blijft (‘chewy’) en niet volledig bros bakt. Niet geheel toevallig maak ik mijn meringue schuimpjes ook altijd met maïzena, want ik ben gek op die chewy bite. En ook gebruik ik liever citroensap dan azijn. Met als resultaat mijn basisrecept voor de perfecte pavlova.

kerstkrans pavlova recept

Pavlova met karamel, chocolade en kletskoppen

Pavlova vooraf maken

Je kunt ervoor kiezen om dit recept voor de perfecte pavlova te maken en direct op te peuzelen, maar je kunt een pavlova ook prima voorbereiden. Zolang je de onderdelen maar los van elkaar bewaart. Handig als je een feestje of diner hebt, waarvoor je deze lekkernij wil maken.

Losse pavlova(‘s) kun je 3-4 dagen van tevoren maken. Bewaar ze in een luchtdichte en droge verpakking. De vulling kun je ook prima voorbereiden, maar dit hangt van de specifieke ingrediënten af. Als je de pavlova hebt opgebouwd, serveer deze het liefst dan meteen.

Vullingen en toppings voor je pavlova

Het leuke aan een pavlova maken begint eigenlijk nu pas: met welke vulling top jij je pavlova af en hoe gek maak je het met de decoratie? Dat is helemaal aan jou. De meeste mensen zijn gek van pavlova’s met rood fruit en een lekkere room. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

Ook kun je bijvoorbeeld lemon curd of aardbeienjam gebruiken om de mascarponeroom op smaak te brengen, of gewoon als extra topping. Qua toppings (decoratie) gebruik ik meestal fruit, maar ook koekjes, chocolade, sprinkles of zelfs eetbare bloemen behoren tot de mogelijkheden.

sinterklaas pavlova's met kruidnoten

Verschillende pavlova recepten

Wat een pavlova verder typeert is dat je ze in verschillende soorten en maten hebt. Kleine eenpersoons pavlova’s die je aan je gasten kunt serveren als een dessert of taartjes, grote feestelijke pavlova’s die je op tafel zet en waar iedereen zelf van kan opscheppen of pavlova’s in de vorm van een (kerst)krans, die vaak te mooi zijn om op te eten.

Mocht je wat inspiratie op willen doen, deze pavlova’s staan al online:

Rood fruit pavlova

Lemon curd pavlova

Pavlova: tips

Waarom wordt mijn pavlova bruin?

Dit komt in principe altijd doordat de temperatuur te hoog staat van de oven. Sommige ovens geven de temperatuur niet juist aan, daarom raad ik ook altijd aan om een extra temperatuurmeter in de oven te zetten. Bij een heteluchtoven zou ik de temperatuur op 80 graden zetten.

Benieuwd welke keukenapparatuur ik in huis heb? Dat kun je hier terugvinden.

Hoe krijg ik een écht witte pavlova?

Dan moet je de temperatuur van je oven verlagen tot ongeveer 70 graden en de pavlova(‘s) een stuk langer in de oven laten bakken/drogen. Hoe lang weet ik niet exact, want dit verschilt per formaat. Voor mij persoonlijk hoeft een pavlova niet spierwit te zijn, zolang de pavlova maar niet teveel naar een bruine kleur neigt.

Help, mijn pavlova is ingezakt!

O jee, waarschijnlijk leek je pavlova al gaar aan de buitenkant, maar was dit van binnen nog niet het geval. En dus zakt je pavlova in. Wat er kan zijn gebeurd:

  • Je hebt de oven tussentijds open gedaan.
  • Je hebt de pavlova niet lang genoeg gebakken/gedroogd.
  • Je hebt de pavlova te snel uit de oven gehaald en niet volledig laten afkoelen in de oven.

Ik krijg mijn eiwitten niet stijfgeklopt, hoe kan dat?

De kans is groot dat je materialen niet vetvrij waren óf dat er een heel klein beetje eigeel in je eiwit terecht is gekomen. Je krijgt je eiwit daardoor niet meer voldoende stijfgeklopt. Om te beginnen moet je vrij lang mixen voordat eiwitten goed stijf worden, ik doe dat het liefst met mijn staande mixer. Al mijn tips voor het stijf kloppen van eiwit lees je hier.

Mijn pavlova plakt vast aan het bakpapier, hoe voorkom ik dit?

Meestal komt dit doordat de pavlova nog niet gaar was of doordat de suiker niet goed opgelost was in de meringue tijdens het stijfkloppen van de eieren.

Verder is belangrijk dat je de pavlova volledig laat afkoelen in de oven, als de pavlova gaar genoeg is dan gaat op deze manier het laatste overtollige vocht eruit. Zodra de pavlova is afgekoeld verplaats je deze zo snel mogelijk naar een (serveer)bord.

Het Feestdagen Bakboek 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding

 

basisrecept de perfecte pavlova

Recept afdrukken

4.54 van 28 stemmen

Pavlova recept

Met dit basisrecept voor de perfecte pavlova kun je zowel grote pavlova's als kleine pavlova's maken. Kies je vulling en versier je pavlova met rood fruit of ander lekkers.
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 3 eiwitten
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl citroensap
  • 2 tl maïzena

Instructies

  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten met de suiker, citroensap en maïzena stijf. Dit is klaar zodra je stevige pieken schuim kunt maken.
  • De basis is nu klaar, onderstaand leg ik uit hoe je hier een grote pavlova of juist meerdere kleine pavlova’s van kunt maken.

Grote pavlova’s

  • Teken een cirkel van 20 centimeter doorsnede op een vel bakpapier. Je kunt natuurlijk ook een ovaal maken van 15 cm bij 25 cm.
  • Draai het vel om en verdeel het schuim binnen de lijntjes. De randen mogen iets hoger zijn dan het midden.
  • Bak de pavlova in ongeveer 2 – 2,5 uur op 100 °C (boven- en onderwarmte) en laat volledig afkoelen in de uitgeschakelde oven met de deur op een kleine kier.

Kleine pavlova’s

  • Verdeel 8 gelijke hoopjes schuim op bakplaten die je met bakpapier bekleed. Je kunt cirkels tekenen, maar de kleine pavlova’s maak ik zelf altijd meer op gevoel.
  • Met een lepel maak je ze iets ronder, maar maak je ook een klein kuiltje in het midden. Dat is straks handig bij het vullen.
  • Bak de kleine pavlova’s in 1,5 tot 2 uur op 100 °C (boven- en onderwarmte) en laat volledig afkoelen in de uitgeschakelde oven met de deur op een kleine kier.

Vullingen en toppings

  • Wanneer je pavlova klaar is, kun je hem vullen met een vulling naar keuze (lees de inspiratie hiervoor hierboven in het blog artikel). Let wel: doe dit pas als je de pavlova ook snel hierna gaat serveren.
  • Als je de pavlova hebt belegd met een lekkere vulling kun je het afmaken met toppings en decoraties. Denk hierbij aan fruit, fruit curd of jam, koekjes en chocolade, sprinkles en zelfs eetbare bloemen.
  • Serveer je pavlova('s) direct!

Tips

  • Belangrijk is dat het bakpapier loslaat van de pavlova, probeer hem na het bakken maar eens voorzichtig te verwijderen. Doe dit voorzichtig, want het midden zal altijd zacht blijven, je wilt niet dat hij breekt.
  • Eenmaal af kun je de pavlova het best zo snel mogelijk serveren. Het vocht uit de vulling gaat in het schuim trekken en maakt de pavlova zacht. Tot serveren bewaar je de pavlova in de koelkast. Zelf laat ik hem hier hooguit een paar uur staan.
Bewaren

Losse pavlova(‘s) bewaar je in een luchtdichte en droge verpakking 3-4 dagen buiten de koelkast.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

44 reacties

  1. Van den Broeck Vic schreef:

    Hallo Laura,
    Als gepassioneerde hobby bakker gaat op dit moment mijn aandacht naar de PAVLOVA en heb ik bij u mededelingen een goed basisrecept mogen ontvangen, waarvoor grote appreciatie.
    Maat toch nog een vraagje ?
    Mijn oven kan enkel gebruik maken van de hete lucht , wat is dan de juiste temperatuur en baktijd of moet er nog op iets anders gelet worden
    Groetjes Vic

    1. Laura Kieft schreef:

      Voor een heteluchtoven zet je de oven 10-20% lager in temperatuur, ik zou beginnen met 80 graden.

  2. Noortje schreef:

    Bedankt voor het goede recept. Dit was tot nu toe de beste Pavlova die ik heb gemaakt.

  3. Prisca schreef:

    Ik ben altijd zo jaloers op van die hele witte pavlova’s. Bij mij verkleurd het toch altijd. Is dat misschien toch altijd een kwestie van te hoge temperatuur??

    1. Lian van Rens schreef:

      Dat is een goede start om te testen, maar er kunnen meerdere aspecten van invloed zijn.

      1. John schreef:

        Dan ben ik nog wel benieuwd wat de overige factoren zijn waarom de pavlova niet prachtig wit blijft…

        1. Laura's Bakery schreef:

          In principe komt dat met name doordat de temperatuur te hoog staat van de oven, of de pavlova er te lang in heeft gestaan (maar dat is niet ter sprake wanneer je de pavlova op lage temperatuur droogt). Sommige ovens geven de temperatuur niet juist aan, daarom raad ik ook altijd aan om een extra metertje in de oven te zetten.

  4. Wencke schreef:

    Kan je dit recept ook gebruiken om kleine schuimpjes te maken ipv van het andere recept voor kleine schuimpjes? En is dit geschikt voor zwangere vrouwen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je het gaar bakt van binnen is het zeker geschikt voor zwangeren en op je andere vraag: ja dat kan.

  5. Coo de Rood schreef:

    Hallo Laura
    Mij pavlova word taai en zacht aan de buitenkant.
    #hoedan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Is dit meteen na het bakken? Hoe is de binnenkant eraan toe? Was er misschien een langere oventijd nodig? Heb je de oven tussendoor open gehad? Was de pavlova goed stijf voordat ‘ie de oven inging?

  6. Jacqueline schreef:

    Hoi Laura,

    Vandaag de pavlova gemaakt. Ik had verwacht dat de pavlova meer sticky/chewy zou zijn. Hij was nu erg droog. Ik heb mij strikt aan het recept gehouden. Wat kan er fout zijn gegaan?

    Groetjes, Jacqueline

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bak je toevallig op hetelucht?

  7. Jacqueline schreef:

    Nee, ik heb de oven op boven- en onderwarmte ingesteld.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat gek dan! Misschien stond de oven dan toch iets heter dan het leek, want het komt in principe doordat de pavlova te lang of warm gebakken/gedroogd is.

  8. Rob schreef:

    Vraagje, hoe lang blijf je doorkloppen?
    Is de mixer goed, of liever met de hand?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik kan je niet vertellen hoe lang precies, maar je moet geen suikerkorrels meer voelen tussen je vingers. Ik zou het vooral met de mixer doen, want je bent wel even aan het kloppen!

      1. Rob schreef:

        Thanks, voor de 2e keer mislukt, maar zal nog eens de moed nemen. Nu maar een American baked chreecake maken.

  9. Stephanie schreef:

    Dank je wel voor het recept! Pavolova is in 1x perfect gelukt!! 2 uur op 100C (hetelucht).
    Dank dank dank ?

  10. Bianca schreef:

    Beste Laura,

    Heb je misschien een indicatie over hoe lang je ongeveer zou moeten kloppen voor het goed zou moeten zijn. Ik heb het vandaag twee keer geprobeerd en klop me een ongeluk en beide keren bleef het te slap waardoor ik geen mooie stevige pieken krijg.

    Gooi je alle ingrediënten direct bij elkaar of beetje bij beetje? Ik heb beiden geprobeerd en beide keren te slap schuim. Ik heb goed opgelet en ik heb minstens bijna een kwartier met de mixer geklopt. Tussendoor uiteraard steeds goed gekeken of ik stevig schuim had, maar het bleef dezelfde structuur en slapheid. Alles was vetvrij. Ik bak nooit dat was mijn eerste poging iets te maken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan heb je zeker lang genoeg geklopt. Heb je wel een ballonklopper gebruikt? En heb je al je materialen goed vetvrij gemaakt? Daar gaat het meestal mis als schuim niet stijf geklopt kan worden. En er mag absoluut geen eigeel bij de eiwitten zitten. Ook dat is vet en kan ervoor zorgen dat het schuim mislukt.

  11. Trea Jonkman schreef:

    Dank je wel dat je zoveel lekkere recepten met ons deelt ? ik heb nu een paar keer de pavlova gemaakt en het is steeds een groot succes. Nu voor de eerste keer met instant koffie gedaan , zit nu in de oven en lijkt goed te lukken. Ik heb 4 zakjes nescafe espresso in een heel klein beetje water opgelost en dit nog even op het eind 20 seconden mee geklopt , de structuur van het eiwit bleef goed. De keren ervoor heb ik gewone pavlova gemaakt ,de onderkant gedompeld in gesmolten chocolade puur. Geserveerd op een schoteltje met Optimel aardbeienkwark , slagroom en verse aardbeien , heerlijk als nagerecht of gewoon bij de koffie . Succes verzekerd !!!

  12. Lisa schreef:

    Beste Laura,

    heel erg bedankt voor alle ‘fool proof’ recepten op je website :). we willen dit weekend met kerst pavlova gaan maken. een pavlova taart voor de volwassenen en voor de kids willen we kleine pavlova’s doen die ze zelf kunnen versieren. eigenlijk wil ik (om tijd te besparen) deze tegelijk in de oven doen. dus op 2 niveaus (1 plaat met 2 cirkels van 20 cm en 1 plaat met 8 kleintjes). gezien pavlova best kwetsbaar is vroeg ik me af of dat wel kan ivm de luchtcirculatie in de oven. het laatste dat ik wil is dat het daardoor mislukt.

    je advies wordt erg gewaardeerd. bedankt alvast en fijne feestdagen.

  13. sas schreef:

    ik heb net mini pavlovas gemaakt anderhalf uur op 100 graden zijn nu afgekoeld buiten lekker knapperig maar binnen heel zacht kan je ze dan nog wel eten zien r verder goed uit alleen binnen in zacht

  14. Eline schreef:

    Goed gelukt maar het is inderdaad lang kloppen! Na een kwartier kloppen met de handmixer was het nog wat aan het lopen maar na een half uur was het gelukkig stevig genoeg (kon ik de kom op z’n kop houden zonder dat het eruit viel)

    @Trea Jonkman: lang doorkloppen dus en veel geduld hebben

  15. Regien schreef:

    Kan ik de paloma ook maken met stevia ipv suiker?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, dus dat durf ik je eigenlijk niet te zeggen.

  16. Charlotte Boeykens schreef:

    Dank je wel voor je recept. Vorige keren lukt het niet Nu heb ik jou recept ontdekt en is het gelukt Super blij

  17. Charlotte Boeykens schreef:

    Dank je wel voor je recept Vorige keren lukt het niet. Heb nu jou recept ontdekt En is gelukt

  18. Ann schreef:

    Dag Laura, begrijp ik het goed dat je direct, vanaf het begin, alle ingrediënten samenvoegt en dan gaat mixen/kloppen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klopt!

  19. Greet van Hooijdonck schreef:

    Ik ben al meer dan 20 minuten aan het kloppen, ik krijg geen stijve pieken, ik alles goed gevolgd!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wellicht was je kom niet goed vetvrij?

  20. Trea Jonkman schreef:

    Heb je alles heel goed vetvrij gemaakt … elke lepel garde , kom, dus alles wat je gebruikt moet goed schoongemaakt worden ik wrijf alles nog na met citroen of azijn

  21. Greet van Hooijdonck schreef:

    Hartelijk dank, ik probeer het opnieuw!

  22. Merel schreef:

    Ik wil mijn pavlova een kleurtje geven, kan ik tijdens het kloppen dan gewoon kleurstof toevoegen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat lijkt me van wel!

  23. Ingrid schreef:

    Moet de mixer op de hoogste of laagste stand staan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Midden tot hoog doe ik zelf meestal. Maar kan ook verschillen per keukenmachine.

  24. Esther schreef:

    2x geprobeerd. Maar de pavlova wordt niet stijf. Erg zonde van de ingredienten.
    Kan gereinigd met citroen.
    Ik denk dat de verhoudingen niet goed zijn.

    1. Laura's Bakery schreef:

      De verhoudingen kloppen zeker. Heb je dit artikel bekeken? https://www.laurasbakery.nl/eiwitten-stijf-kloppen-tips-en-trucs/

  25. Ingrid schreef:

    Die van mij is het klaar en erg goed gelukt! Moest wel lang mixen en heb alles van tevoren goed schoon gemaakt met citroen sap. Denk dat het dus niet perse aan de verhoudingen hoeft te liggen 😊

  26. Siem schreef:

    Prima gelukt! Ik heb het recept met 1/4 vermeerderd en uiteindelijk 2 uur en drie kwartier gebakken op 95c (niet hetelucht).
    Bij het kloppen (met de keukenmachine) van het eiwit (etc.) zie je op een gegeven moment gaatjes springen in het oppervlak èn er komt een parelmoer achtige glans op (die blijft tot na het bakken!). Dat is het moment dat het genoeg geklopt is om verwerkt te worden 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *