Bakken met chocola of cacaopoeder

Gepost: 4 februari 2018 Laatst bewerkt: 13 juni 2023
4

BAKKEN MET CHOCOLA OF CACAOPOEDER

Chocoladebaksels worden vaak met cacaopoeder gemaakt, maar met enige regelmaat zie je ook gesmolten chocolade voorbij komen. In brownies gaan ze zelfs allebei. Is er een reden dat er wordt gekozen voor chocolade of cacaopoeder, of kun je gewoon doen wat je makkelijk vindt? Ik geef antwoord op al je vragen over bakken met chocola of cacaopoeder.

Bakken met cacaopoeder

Met cacaopoeder heb ik het over de ongezoete cacaopoeder, geen chocolademelkpoeder dus. Nu is dat in Nederland over het algemeen wel bekend, maar in Amerika wordt ‘onze’ ongezoete cacaopoeder Dutch processed cacao poeder genoemd. Omdat deze cacaopoeder ongezoet is, heeft het in het recept nog wel echt iets zoets nodig om het lekker te maken. Proef maar eens een beetje cacaopoeder, je zult zien dat het erg bitter is en helemaal niet zo lekker.

In de meeste baksels gebruik ik zelf cacaopoeder. Dat gaat heel simpel: je vervangt in een willekeurig basisrecept een paar eetlepels of bepaald aantal gram bloem door cacaopoeder. Zo blijven de verhoudingen in het recept nagenoeg gelijk en krijg je niet ineens heel erg droog deeg of beslag. Voor een cake vervang ik meestal 20 gram bloem door 20 gram cacaopoeder, dat zijn ongeveer 2 eetlepels. Wil ik een nog intensere chocoladesmaak, dan gebruik (en vervang) ik het dubbele. Dat is sowieso goed om te onthouden: met cacaopoeder krijg je een intensere chocoladesmaak dan met (gesmolten) chocolade. Voor zo’n zelfde effect heb je veel meer chocolade nodig wat ook weer betekent dat dit invloed heeft op het recept.

Zelf vind ik cacaopoeder de makkelijkste optie wanneer ik een twist aan een recept wil geven. Je hoeft er niet echt over na te denken en de kans op een goed en lekker baksel is hoog. Het is ook in elk recept mogelijk, of het nu om een beslag of een deeg gaat.

BAKKEN MET CHOCOLA OF CACAOPOEDER

Bakken met chocolade

Soms wordt er gesmolten chocolade gebruikt om een baksel op smaak te brengen. Ik heb zelf wel eens een reep gesmolten chocolade toegevoegd aan een beslag voor vanillecake. Dat werd lekker, maar ik had niet helemaal nagedacht over het verdere aanpassen van het recept waardoor het een redelijk compacte cake werd met niet zo’n intense chocoladesmaak als ik had gehoopt. Het is dus niet onmogelijk, maar voor een goed resultaat moet je er iets meer over nadenken.

In andere recepten kun je juist beter kiezen voor gesmolten chocolade. Zo staat er in mijn tweede boek bijvoorbeeld een makkelijk recept voor chocolademousse met slagroom en chocola. Hier heb je de chocolade nodig, cacaopoeder zou zijn werk niet doen. De gesmolten chocola stolt natuurlijk weer, dat zorgt dat het die mousse achtige structuur krijgt. Iets dat cacaopoeder niet zal doen.

Nog een recept waar alleen chocolade in wordt gebruikt zijn lava cakejes. Deze serveer je gelijk warm uit de oven wanneer de chocolade nog zacht is. Laat zo’n taartje maar eens afkoelen, dan zal het vloeibare midden uiteindelijk ook steeds steviger worden. Deze taartjes kun je dus niet maken met cacaopoeder.

Waar je aan een beslag nog wel gesmolten chocolade kunt toevoegen, is dit bij degen helemaal niet mogelijk. Voor een koekdeeg ben je dus echt aangewezen op cacaopoeder.

Chocolade en cacaopoeder

Het gebeurt niet vaak, maar soms zie je in een recept zowel chocolade als cacaopoeder staan. Ik doe dit zelf onder andere in brownies. De gesmolten chocolade helpt voor de smaak en structuur, de toevoeging van cacaopoeder maakt de smaak van chocoladebrownies nog intenser. De combinatie maakt brownies perfect 😉 .

Waar bak jij het liefst mee, chocola of cacaopoeder?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

18 reacties

  1. Stephanie schreef:

    Je gebruikt ook beide in de chocolade oreo tulband! Waarom is dat dan? Of kun je eigenlijk ook alleen chocolade of alleen cacao gebruiken?

  2. Lieke schreef:

    Hoi Laura heb je ook suikervrij recepten zonder kokos olie recepten van chocolade?

  3. Marlies schreef:

    Als je een marmercake wilt maken kun je dan gewoon cacaopoeder gebruiken of moet je er een papje van maken?

  4. Michelle schreef:

    Hoihoi, vraagje.
    Welke chocolade gebruik je in je recepten? Welk merk?

    Groetjes Michelle

  5. N schreef:

    Met “Dutch process” wordt inderdaad “onze” cacao bedoeld, niet omdat die omgezoet is, maar omdat die een ander
    bewerkingsproces heeft ondergaan dan “regular” cacao. Maar beide zijn ongezoet, de “regular” is zelfs wat bitterder. Heeft
    te maken met zuurgraad.

  6. Tamara schreef:

    Ik wil graag gesmolten chocola vervangen door cacao. Dit bij het recept van Healthy Lions.
    Weet jij de verhouding? Bijvoorbeeld ipv 100 gram chocolade die je met smelten….hoeveel cacao kan je dan gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt niet zomaar overal chocolade vervangen door cacao. Voor de Lions heb je de chocolade als laagje nodig, dat kan niet met cacao.

  7. Tamara schreef:

    Het is niet als laagje bedoeld. Maar om er doorheen te mengen. Zoals je bijvoorbeeld pindakaas, honing en chocola samen smelt.
    Ik neem aan dat je dan ook pindakaas, honing en cacao samen kunt smelten.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan inderdaad. Maar wat betreft vervangen kan ik niet met zekerheid zeggen omdat ik het recept niet ken.

      1. Tamara schreef:

        Ok bedankt! ?

  8. Michiel schreef:

    Beste Laura,
    Bij toevoegen van cacao geef je een makkelijke uitleg, bij toevoegen van chocolade niet.
    Je schrijft dat je cake mislukte bij toevoegen van chocolade ipv cacaopoeder.
    Wat moet je dan aanpassen?
    Hoeveel gr. van welk ingrediënt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik schrijf dat ik voor cake liever cacaopoeder gebruik dan chocolade, daarom heb ik dat recept verder uitgewerkt en niet wanneer je er chocolade aan toevoegt.

      1. Michiel schreef:

        Ok, is er wel een soort van stelregel wat je in een recept aan moet passen als je chocolade toevoegt?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat durf ik zo niet te zeggen, anders had ik het vermeld.

  9. I.meester schreef:

    In america noemen ze het dutch omdat nederlanders cacaopoeder verranderd hebben door het te alcaliseren. Ik vraag me alleen af of er ook nog ongealcaliseerde cacao bestaat om te kunnen gebruiken voor redvelvetcake. Zodat er geen kleurstof of bietensap bij hoeft..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *