Appelflappen maken

Gepost: 29 december 2014 Laatst bewerkt: 16 januari 2024
Appelflappen maken
139

Zelf appelflappen maken is heel makkelijk! Met mijn recept en tips maak jij de lekkerste appelflappen voor oud & nieuw of een verjaardag.

Wat is een appelflap?

“Een appelflap is een driehoekig appelgebak van bladerdeeg. Vierkante plakjes bladerdeeg worden voor de helft belegd met een mengsel van appelblokjes en kaneel en dan ‘dichtgeflapt’.” – aldus René Dings in zijn Gebakwoordenboek. Het enige dat ik hieraan wil toevoegen is dat een appelflap ongelofelijk lekker is in z’n simpelheid, maar dat is natuurlijk niet erg objectief voor in een woordenboek. 😉

Nu denk je misschien, iedereen weet toch wel wat een appelflap is Laura! Toch wordt in sommige delen van het land de welbekende appelbeignet ook nog wel eens een appelflap genoemd. En daar heb ik het hier in dit recept dus zeer zeker niet over. Het recept voor die appelbeignets vind je trouwens gewoon terug in Het Feestdagen Bakboek.

Appelflappen bakken

Zelf appelflappen maken

Het is altijd een goed idee om ouderwetse appelflappen te maken. Of het nu voor een feestje, voor Oudejaarsavond of op een regenachtige zondag is.

Als je de tijd hebt, kun je ervoor kiezen om het bladerdeeg ook zelf te maken, bijvoorbeeld met mijn recept voor makkelijk en snel bladerdeeg. In alle eerlijkheid maak ik appelflappen zelf meestal met kant-en-klare plakjes bladerdeeg uit de vriezer. Dat is lekker simpel en dan kan ik extra snel genieten van een verse, warme appelflap.

Je kunt ze zowel warm als koud eten en daarmee kun je ze goed voorbereiden. Heb je ze liever warm maar wil je wel vast wat voorbereidingen treffen, de appelflappen kun je prima opwarmen in de oven!

Ik geef je alle tips om appelflappen te maken, te bewaren en op te warmen in onderstaand artikel en recept. Veel bakplezier!

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel nu!

Afbeelding

Bakken voor oud & nieuw

Naast oliebollen horen appelflappen natuurlijk ook echt bij oud en nieuw. Perfect alternatief ook voor degenen die niet met een pan vol hete olie en oliebollenbeslag aan de gang willen gaan. Voor deze flappen met appel en kaneel heb je namelijk genoeg aan een oven.

Weet jij al wat voor een lekkers je op tafel gaat zetten op Oudejaarsavond? Ik geef je alvast wat lekkere inspiratie voor wat je tijdens oud en nieuw op tafel kunt zetten, zonder dat je daar de frituurpan voor nodig hebt.

Ik kan zelf nooit kiezen en vind het ’t heerlijk als de hele tafel vol staat met lekkere borrelhapjes, afgewisseld met oliebollen, appelflappen en appelbeignets. Die hoef je natuurlijk niet allemaal zelf maken, maar laat iedereen een hapje meenemen. Dat verrassingseffect is het allerleukst!

Er staan nog veel meer feestelijke recepten in Het Feestdagen Bakboek, Het Borrelhapjes Bakboek of neem eens een kijkje op de speciale oud en nieuw pagina!

Appelflap

Appelflappen bakken

Welke appels voor appelflappen?

Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde als bij appeltaart: gebruik het liefst stevige, zoetzure handappels en geen moesappels. Mijn voorkeur gaat uit naar jonagold of goudreinetten. Lees hier meer over welke soorten appels je ook kunt gebruiken.

Hoe vervang ik de grove kaneelsuiker?

Helaas is grove kaneelsuiker niet meer zo goed verkrijgbaar als een aantal jaren geleden. Stel je er een soort kleine suikerparels met kaneelsmaak bij voor, die niet zo makkelijk smelten en daardoor een fijne smaak aan de appelflappen geven. Ze zijn daarentegen niet essentieel en kunnen ook achterwege gelaten worden als je ze niet in huis hebt. Strooi in dat geval gewone kristalsuiker over de appelflappen of maak zelf een simpele kaneelsuiker.

Kan ik ook beide kanten met suiker bestrooien?

Ik doe zelf alleen de bovenkant, maar in principe kun je beide kanten bestrooien. Smeer dan ook beide kanten in met eigeel. De onderkant van de appelflap zal waarschijnlijk meer karamelliseren, maar dit kan ook een erg lekker effect geven.

Kan ik de appelflappen ongebakken invriezen?

Dit kan als je vers bladerdeeg hebt gebruikt. Als je bladerdeeg uit de vriezer komt, is het om voedselhygiënische redenen beter om het niet opnieuw af te bakken. In dat geval kun je de appelflappen het beste direct bakken en daarna pas invriezen.

Appelflappen opwarmen

Als je appelflappen hun knapperigheid de volgende dag hebben verloren, dan kun je ze het beste in de oven of airfryer opwarmen. Op die manier worden appelflappen weer lekker knapperig en krokant. Hou dezelfde temperatuur aan als in het recept vermeld staat, 200 °C (boven- en onderwarmte), en bak de appelflappen voor 5 minuten. Hetzelfde geldt voor de airfryer, eventueel een minuutje korter.

Hoe maak ik mini appelflappen?

In het geval dat je vierkante plakjes bladerdeeg uit de vriezer wil gebruiken, dan kun je deze het beste diagonaal (van punt naar punt) doormidden snijden. Vul ze met de appelvulling en druk de open randen dicht met een vork. Je maakt op deze manier 12 mini appelflappen, waarbij je misschien een beetje appelvulling over zult houden. Begin met een baktijd van 9 – 10 minuten en controleer dan of ze eventueel nog enkele minuten langer in de oven moeten.

 

Appelflappen recept

Recept afdrukken

4.55 van 71 stemmen

Appelflappen recept

Appelflappen maak je heel gemakkelijk zelf. Want zeg nou zelf, zelfgemaakte appelflappen zijn het lekkerst met oud en nieuw! Heerlijk voor oudejaarsavond.
Porties: 6 stuks

Ingrediënten

  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 1 grote appel (ik gebruikte jonagold)
  • 2 el suiker
  • 1 el grove kaneelsuiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • losgeklopt ei + extra kaneelsuiker

Instructies

  • Schil de appel en snij deze in kleine blokjes. Doe de stukjes appel in een schaal en voeg de suiker, grove kaneelsuiker en kaneelpoeder toe. Roer goed door elkaar.
  • Verdeel de appel-kaneelvulling over de plakjes bladerdeeg, hou de randen vrij van de vulling. Vouw de flappen diagonaal dubbel en druk de randen met een vork goed dicht.
  • Smeer de appelflappen in met het losgeklopte ei en strooi er kaneelsuiker overheen.
  • Bak af in 15-18 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
Tips

Eenmaal afgebakken wordt bladerdeeg vrij snel zacht. Warm je appelflap de volgende dag daarom gewoon even opnieuw op in de oven of airfryer: 5 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
Bewaren

Goed verpakt kun je appelflappen twee dagen buiten de koelkast bewaren. Liever invriezen? Verpak de appelflappen luchtdicht en dan kun je ze zo’n 3 maanden in de vriezer bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

60 reacties

  1. Emily van Kampen schreef:

    Lekker! Ik maak ze zelf met oudjaarsavond vaak als mini appelflapjes, omdat mensen ook vaak andere hapjes en oliebollen willen eten.

    1. Adrie schreef:

      Bestrooi je beide kanten met suiker en smeer je beide kanten in met eigeel?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Ik doe alleen de bovenkant, maar het kan wel.

  2. kimmy schreef:

    Beste laura

    zou dit ook gaan met de schar milifolie bladerdeeg

    zou ze graag maken voor met oudejaarsavond

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb (nog) geen ervaring met deze bladerdeeg, maar het lijkt mij dat dit ook prima werkt!

      1. menno schreef:

        ze zijn super lekker

  3. Trudy schreef:

    Heerlijk die appelflappen, voor mij kunnen ze niet groot genoeg zijn!
    Jammie 🙂

  4. Margot schreef:

    Appelflappen blijven lekker!

  5. Ellen schreef:

    Ooh, deze zijn overheerlijk! Ik maak ze zelf ook zoo. Mmmm, need some right now! 🙂

  6. Caroline schreef:

    Moet je in het bladerdeeg eerst gaatjes prikken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      dat heb ik niet gedaan, maar het kan geen kwaad om het wel te doen!

  7. Dinja schreef:

    Lijkt een beetje op het recept wat ik gebruik voor appelflappen. Ik maakte appelflappen vorig jaar voor het eerst en vielen erg in de smaak dus ik mag dit jaar ook weer de keuken induiken (alsof ik dat erg vind, haha!)

  8. Inge schreef:

    Kan je deze invriezen , en dan hoe lang ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, je kunt ze ook invriezen. Verpak ze goed luchtdicht en dan kun je ze zo’n 3 maanden in de vriezer bewaren.

      1. Ingrid schreef:

        Hoi Laura,

        Kun je ze het beste gebakken of ongebakken invriezen? Heb je daar ervaringen mee?
        En dan gewoon opwarmen zoals bij het recept geschreven?

        Groetjes,
        Ingrid

        1. Laura schreef:

          Als je ze weer wilt invriezen moet je ze eerst bakken, je kunt niet de (ontdooide) velletjes opnieuw weer invriezen. En opwarmen zoals beschreven inderdaad 🙂

          1. Willeke schreef:

            Hallo Laura,
            Waar ik werk word bladerdeeg ontdooid, appelflappen gemaakt en ongebakken in de diepvries gedaan, werkt prima

          2. Laura schreef:

            Oh echt waar? Ik gebruik meestal velletjes van Koopmans en die raden zelf aan ontdooid bladerdeeg niet weer in te vriezen als het nog niet gebakken is.

      2. Willeke schreef:

        Klopt dat het vermeld staat maar wij doen het al een jaar maar moet er wel bij zeggen dat wij geen appelvullING hebben maar het bladerdeeg blijft prima

  9. Joke schreef:

    Wow, wat zien deze er lekker uit en ze staan weer prachtig op de foto!

    Liefs, Mam ♥

  10. nathalie schreef:

    als ik ze heb ingevroren, hoe moet ik ze behandelen als ik ze wil gaan eten? eerst ontdooien en dan even in de oven? of ingevroren meteen in de oven? en hoe lang dan ongeveer om te voorkomen dat ze zwart worden…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou ze eerst (een beetje) laten ontdooien en dan zo’n 5-10 minuten in de oven.

      1. nathalie schreef:

        oke, dank je

        1. Ileen schreef:

          Hallo Laura,

          Ik ken iemand in die de appels eerst koken, bij maken van appelflappen.
          is dat verstandig?

          1. Laura schreef:

            Als je dat doet krijg je meer een moes in de flappen, door de oven worden ze ook zacht.

          2. Ron schreef:

            Dat is appelsmort en zeker geen moes als je de juiste appels gebruikt en bereidingswijze. Voordeel is dat de suikers dan al gaan karamelliseren in de pan wat de smaak van het totaal ten goede komt.

  11. Simone schreef:

    Welk merk bladerdeeg heb je gebruikt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gebruik meestal Koopmans

  12. Karin schreef:

    Hoi Laura ik lees net dat jij het bladerdeeg van koopmans gebruikt is dat diepvries of zit dat in een pak ik vind het echt weer om die heerlijke appelflappen is uit te proberen van jou zien er echt heerlijk uit ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zijn pakken die in de diepvries liggen 🙂

  13. pak de pan schreef:

    Zo dat ziet er lekker uit! Zelf maak ik ze op een iets andere manier, maar ik ga deze ook een keer proberen!

  14. Marijke schreef:

    Vraagje: hoe krijg jij de vulling zo mooi ‘droog’? Bij mij wordt het appelmengsel toch vaak een natte bende! Benieuwd naar die gouden tip!
    Groetjes, Marijke

    1. Laura schreef:

      Zou kunnen liggen aan het soort appels dat je gebruikt, ik gebruikt vrijwel altijd goudreinetten of Elstar appels.

    2. Willem schreef:

      Bladerdeeg en vocht, dat verdraagt elkaar niet. Ook appeltaarten mislukken hierdoor vaak. Het aloude banketbakkers-trucje is maïzena.

      Na de appel in blokjes te hebben gesneden, kun je ze gerust verwarmen. Jona is een stevige appel, kan het prima hebben wat verwarmt te worden. Dat zorgt ervoor dat de appel vocht verliest. Er zit ook genoeg vocht in de appel om, al opwarmende in een pannetje wat krenten en rozijnen mee te laten wellen.

      Doe er vervolgens nog wat abrikozenjam en suiker bij, dit maakt de appelflappen nog lekkerder. Tot slot maïzena. Wel rustig blijven roeren. Pennetje liefst op een vlamverdeler. Dan ook deze zogeheten appelsmurt eerst af laten koelen. Warme appelsmurt op bladerdeeg, dan wordt het een onhandelbaar rommeltje.

      Per appel 25 gr krenten + 25 gr rozijnen + 25 gr suiker + 1/2 el abrikozenjam + 1/2 el maïzena. Gebruik altijd alleen maar róómboterbladerdeeg. Anders is ’t zonde van de moeite. Succes!

  15. Iris schreef:

    We hebben vandaag verse appelbeignets gekocht. Hoe jouden we die zo vers mogelijk boor morgen en overmorgen?

    1. Laura schreef:

      Ik zou ze gewoon goed afsluiten/verpakken. Eventueel weer even opwarmen voor je ze gaat eten.

  16. Miriam de Bruin schreef:

    Hallo Laura, zou ik de appelflappen kunnen voorbereiden ’s middags en dan ’s avonds afbakken in de oven voor bij de koffie. Ben fan van je website. Heb al veel dingen gemaakt met succes.

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat kan 🙂 Zorg wel dat het appelmengsel niet te vochtig is.

  17. José schreef:

    Hoi Laura,

    Hoe lang zou ik de appelflappen in de oven moeten doen als ik er mini appelflappen van wil maken? Dus twee appelflappen maken van 1 velletje bladerdeeg?

    Groetjes!

    1. Laura Kieft schreef:

      zou de helft tot drie kwart van de originele tijd aanhouden.

  18. Hester schreef:

    Ik probeerde vandaag maar mijn bladerdeegvierkantjes waren na het ontdooien niet meer van he t plastieken beschermlaagje te krijgen Raar want heb ze laten ontdooien op dat papiertje op bakpapier , begrijp niet wat ik mis heb gedaan, te lang ontdooid?

    1. Laura Kieft schreef:

      Durf ik niet te zeggen, ik heb daar zelf nooit problemen mee (al gaat het soms iets lastiger). Het zou ook aan de verpakking/het materiaal zelf kunnen liggen.

    2. Willem schreef:

      JA! Te warm geworden. Bladerdeeg is alleen handelbaar als het net ontdooit is, dus liefst slechts een graad of drie.

      1. Laura's Bakery schreef:

        Thanks voor alle tips Willem!

  19. Anna schreef:

    Hoi Laura,

    Kan ik de appelflappen in de avond maken om de dag erna mee na werk te nemen? Blijven ze dan krokant? Ik wil ze gewoon koud op werk neerzetten (traktatie voor verjaardag).
    Ik ga dit recept gebruiken maar dan voor mini appelflappen.

    1. Laura Kieft schreef:

      Als je ze krokant wil serveren zul je ze weer op moeten warmen, bladerdeeg wordt nu eenmaal weer zacht.

  20. Arina schreef:

    Koopmans. Bladerdeeg en voor de appelflappen. doe bij de appels ook nog war rozijntjes door

  21. Paulien schreef:

    Ik bak ze met ongezoete appelmoes of compote die ik aan mijn smaak aanpas met geweekte rozijnen, kaneel en wat rietsuiker. Makkelijk ( of lui ;-)) en ook eeg lekker.

  22. Hettie schreef:

    Gaat altijd goed. Doe er altijd wat ciroensap bij en soms wat spijs of beetje abrikozenjam, ook lekker.,

  23. Heleen schreef:

    Ik prik met eenvork gaatjes in debodem van de appelflap.
    Omdat ze anders zo zacht blijven op de bodem.

  24. Sandra schreef:

    Hi Laura,
    Dit ziet er lekker en makkelijk uit. We hebben bladerdeeg over en dat is een mooie reden om dit te gaan maken. Alleen hebben we geen kaneelsuiker in huis. Dit kan je ook zelf maken denk ik? Hoe zou jij dat doen qua verhouding kaneel en (kristal)suiker?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker! Je kan die verhouding maken zoals je het zelf lekker vindt.

  25. Naomi schreef:

    Hoi, vraagje, waar koop je grove kaneelsuiker? Kan het nergens vinden

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ze hadden die altijd in de supermarkt, maar dat is fijne kaneelsuiker geworden (kan in principe ook). Of je mengt gewone kristalsuiker met wat kaneel 🙂

  26. Naomi schreef:

    Bedankt voor de tip

  27. Marianne schreef:

    Randjes natmaken voordat je ze dichtmaakt met een klein vorkje. Blijven ze mooi dicht tijdens het bakken.

  28. annomiempje schreef:

    hallo allemaal

  29. Carmen schreef:

    In plaats van maïzena kun je ook custardpoeder gebruiken bind en geeft een lekkere smaak doe ik ook altijd bij de appeltaartvulling om sompigheid te voorkomen.

  30. Rita Debeir schreef:

    Moeten ze op een rooster gebakken worden? Ik deed ze op een plaat maar de bovenkant was mooi gaar en de onderkant was wack,helemaal niet gaar.

    1. Laura's Bakery schreef:

      In principe juist op een bakplaat, want de plaat wordt heet en daardoor de bodem ook sneller gaar. Heb je op boven- en onderwarmte gebakken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *