Appel-walnoten taart met karamel

17 oktober 2020
Appel-walnoten taart met karamel
66

In augustus had ik een babyshower van een vriendinnetje en ik had uiteraard aangeboden om een taartje te maken. Bedoeling was dat het een echte jungle taart zou worden. De zijkant wilde ik bekleden met allemaal blaadjes van fondant. Maar midden in een hittegolf vond ik dat geen goed plan, zeker niet omdat ik de taart nog op de fiets moest vervoeren en de botercrème het al zwaar genoeg had. Gelukkig werd de taart met alleen toppers bovenop ook hartstikke leuk. Dan de smaak: het werd een appel-walnoten taart met karamel. 3 Lagen met appelcake waar ook stukjes walnoot doorheen zaten. Ik gebruikte een vanille botercrème voor het vullen en afsmeren en bij de vulling strooide ik er ook nog rijkelijk karamelblokjes overheen. We hebben er allemaal van zitten smullen!

Appel-walnoten taart met karamel

Ik maakte deze taart met appel, walnoten en karamel voor een babyshower. Maar het is voor iedere gelegenheid een perfecte taart!
Porties: 10 personen
voor een 15 cm taart

Ingrediënten

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 5 eieren (M)
  • 2 tl vanille-extract
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 appel in blokjes + 1 el bloem
  • 75 gram walnoten fijngehakt

Vulling + decoratie

  • 1 portie botercrème
  • walnoten
  • karamelblokjes
  • leuke taart/cupcaketoppers

Instructies

  • Zorg dat je de botercrème van tevoren al hebt gemaakt, dat is wel zo handig. Of in ieder geval het 'papje' voor de basis zodat dat goed kan afkoelen.
  • Voor de cake klop je boter en suiker romig in een kom. Voeg de eieren een voor een toe, voeg de volgende pas toe als de voorgaande helemaal is opgenomen. Giet ook het vanille-extract erbij.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en mix op een lage snelheid tot het helemaal is opgenomen. Langer mixen is niet nodig.
  • Roer de bloem door de appelblokjes en voeg ze samen met de walnoten toe aan het beslag, spatel ze er gelijkmatig doorheen.
  • Bak de cake in 3 afzonderlijke lagen, hier behaal je betere resultaten mee dan wanneer je het als één grote cake bakt. Als je drie losse bakpannen hebt kun je ze tegelijkertijd bakken, anders bak je ze kort na elkaar.
  • Vet de bakvormen in en leg een bakpapiertje op de bodem van de vorm. Verdeel het beslag gelijkmatig over de cakevormen en gebruik een spatel om het gelijkmatig in de vorm te verdelen.
  • Bak de cakes in ongeveer 30 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Laat de cakes een paar minuten afkoelen in de bakvorm voordat je ze op een rooster stort, laat ze hier volledig afkoelen.

Taart afmaken

  • Wanneer de cakes volledig zijn afgekoeld kun je de taart afmaken. Als de botercrème nog niet af was, doe je dat nu.
  • Leg de eerste plak cake op een bord of standaard. Schep wat botercrème op de plak cake, spreid gelijkmatig uit en strooi er karamelblokjes overheen. Leg de volgende cakelaag erop en doe hetzelfde met de botercrème + karamelblokjes en leg de laatste plak cake bovenop de taart, zorg dat je de onderkant van de laatste cake naar boven doet zodat je een mooie platte bovenkant van de taart krijgt.
  • De resterende botercrème gebruik je om de taart rondom af te smeren. Je zult waarschijnlijk wel iets overhouden, maar dat is niet erg. Zie het linkje bij de tips voor meer informatie over het glad afsmeren van een taart. Je kunt het ook wat rustieker houden zoals ik zelf dit keer deed.
  • Nu is het tijd om de taart verder te versieren! Ik zette er eerst de vlaggenlijn in, gevolgd door de andere prikkers. Daartussen decoreerde ik de taart met walnoten en karamelblokjes.
  • De onderkant van de taart versierde ik met een randje karamelblokjes. Je kunt deze (online) bij versschillende kook/bakwinkels kopen, maar je kunt ook grotere blokjes uit de supermarkt zelf fijnsnijden.

Tips

Lees hier alles over het strak afsmeren van een taart.
Bewaren

Liefst op een koele plek buiten de koeling, hier blijft hij zo’n 3-4 dagen goed, verpak hem wel goed. Dit kan in folie, in een taartdoos of onder een grote stolp.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

9 reacties

  1. Trudy schreef:

    Knap hoor, deze taart op de fiets meenemen en dan ook nog in die warmte!!
    Hij ziet er fraai uit.

  2. Fleur schreef:

    Hoi Laura,

    Lijkt mij fantastisch lekker, maar waar koop je caramel blokjes en ook heb ik ooit ergens een tip van je gelezen over de cupcake bakjes, maar ik weet niet meer waar:) en heb je ook een tip voor de aanschaf van muffin bakpapiertjes?. Vandaag maken we een lemoncurd framboos ijstaart en afgelopen weekend nog een heerlijke appeltaart uit je bakboek voor kids. Mijn dochter (8 ) was supertrots en zo heerlijk dat ze dit dan zelf kan lezen en maken. Ieder weekend feest in Huize Oosterhoff

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bijvoorbeeld bij Makro of Baktotaal Bouwhuis (daar koop ik ook muffin vormpjes). Of je snijdt die van Lonka in stukjes.

  3. zoe sabbe schreef:

    hoe hoog wordt deze taart? ik heb hem gemaakt én smaakt lekker maar denk dat hij iets meer mocht rijzen (iets hoger zijn)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gok zo’n 15 cm, inclusief de tussenlagen crème.

  4. Toos schreef:

    Hoi Laura
    Ben pas begonnen met zelf te gaan bakken.
    En deze ziet er zo lekker uit, maar krijg ik hier 10 stukken uit ???

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, misschien 12. Bedenk wel dat de diameter van het taartje maar 15 cm is.

  5. Elle schreef:

    Hoi Laura.
    Welke appelsoort heb je in dit recept gebruikt? Granny Smith, Elstar, een ander soort?
    Groetjes!

    1. Laura Kieft schreef:

      Om te bakken gebruik ik graag Elstar of Jonagold.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *