
De appels die ik de laatste tijd in huis haal verdwijnen voornamelijk in baksels. Of ik snijd er eentje in blokjes en verwarm deze met wat kaneel in een pannetje voor een heerlijke snack. Zo uit het vuistje heb ik al een tijd geen appel meer gegeten. Ik ben nu vooral verzot op mandarijntjes, maar daar bak ik dan weer niet mee. Die appels, daar bak ik juist maar wat graag mee. Zeker als er dan ook nog kaneel bij komt kijken. Deze combinatie gebruikte ik onlangs voor deze appel-kaneel kwarkcake. Door kwark te gebruiken in cakes worden ze een tikje frisser en vooral smeuïger, dat laatste is precies wat ik het lekkerst vind aan cakes. Ter decoratie maakte ik gebruik van grove kaneelsuiker. Het is geen must, maar mocht je het ooit eens tegenkomen neem dan zeker een verpakking mee. Het is heerlijk om over baksels te strooien. Mijn potje vond ik al een hele tijd terug eens bij een molen, maar heel soms zie ik het ook in supermarkten en kookwinkels.

Appel-kaneel kwarkcake
Ingrediënten
- 220 gram boter
- 200 gram witte basterdsuiker
- 100 gram kwark
- 2 tl tvanille-extract
- 4 eieren
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- snuf zout
- 275 gram bloem
- 3-4 tl kaneel
- 1-1,5 appel (Jonagold)
- 2-3 el grove kaneelsuiker (optioneel)
Instructies
- Mix boter en suiker romig. Voeg vanille-extract en eieren een voor een toe. Klop de kwark door het mengsel, het kan nu schiften maar dat komt straks helemaal goed.
- Bakpoeder, baking soda, zout, bloem en kaneel voeg je tegelijk toe aan het mengsel, mix door tot deze zijn opgenomen.
- Bekleed de springvorm met bakpapier en giet het beslag erin.
- Schil de appel(s), verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Verdeel deze over het beslag. Strooi er eventueel nog wat grove kaneelsuiker over.
- Bak de cake in 60-70 minuten op 160 graden gaar en goudbruin.
Als de cake na 60 minuten al goed gekleurd is, dek je de springvorm af met aluminiumfolie, zo gaart het baksel wel verder maar kleurt het niet meer.
De cake kun je goed verpakt 4-5 dagen buiten de koelkast bewaren. In de vriezer tot 3 maanden.
Lijkt me heerlijk en is dit op hetelucht gebakken? Ik bak alles op hetelucht dus dan 20 graden lager zeker? Bedankt voor het recept
Ik bak altijd met onder- en bovenwarmte, dus wat je zegt: 10-20% lager bij een heteluchtoven.
Dank je wel voor je reactie👍👍🥰
Kan ik ipv kwark ook Volle yoghurt gebruiken?
Ja hoor!
Kan je ook andere suiker i.p.v. Witte basterdsuiker gebruiken? Dat heb je bij ons niet in de winkel.
Volgens mij kun je die ook vervangen voor gele cassonade. Hooguit zal je baksel iets donkerder van kleur worden en de smaak zal misschien iets meer pit hebben. Ik zou het gewoon proberen… kan eigenlijk niet fout gaan.
Dan zal ik het zeker en vast proberen met gele cassonade 😊
Dat kan, maar dan zal het resultaat wel net even anders worden.
Hij was heerlijk!
De smaak was heerlijk, maar wat aan de droge kant. Het beslag was ook vrij dik; kon het in ieder geval niet gieten, zoals ik het recept staat.
Hij staat nu weer in de oven; iets meer kwark toegevoegd en in een gewone cake vorm ipv de springvorm. Kijken hoe hij dan wordt.
Hmm, misschien heeft ‘ie de eerste keer dan te lang in de oven gestaan? Hopelijk is de cake deze keer lekker smeuïg zoals het hoort.
Net gemaakt! Hij is heerlijk!
Ik had 1 appel voor bovenop.. volgende keer doe ik denk ik ook stukjes door het beslag.
Lekker!!
Waar is de baking soda precies goed voor en kan je dit ook weglaten?
Is om te rijzen die kun je dus beter wel gebruiken
Stukjes appel erdoor gedaan en in een hartjesvorm. Jammer dat ik hier geen foto kan plaatsen! De smaak is echt perfect! Lekker met een dot slagroom 😉
Wat fijn om te lezen Esther!! Geniet ervan 🙂
Ik snap het niet. Hij is bij mij helemaal mislukt. Hij wordt niet eens gaar in het midden. Hoe kan dat?
Dat kan ik helaas ook niet beoordelen zo op afstand. Heb je misschien iets aan de ingrediënten veranderd of vaker problemen met de oven?