Appel-kaneel crumble

18 februari 2015
115

Appel-kaneel crumble

Deze mooie ovenschaal stond al schandalig lang op een plank te wachten tot hij eindelijk in gebruik genomen zou worden. Voor iedereen die nieuwsgierig is, hij is van het merk Emile Henry 😉 . Maar goed, ik wilde hem dus in gebruik nemen. Aangezien een apple crumble ook al schandalig lang op mijn nog-te-bakken-lijst stond besloot ik deze twee met elkaar te combineren. Voor ik het wist stond de appel-kaneel crumble in de oven en kon er ’s avonds van gesmikkeld worden als dessert. Serveer met slagroom en/of ijs om het nog lekkerder te maken.

Appel-kaneel crumble

Appel-kaneel crumble

Appel-kaneel crumble

Deze appel-kaneel crumble is een heerlijk dessert wat je zowel warm als koud kunt serveren. Met een bolletje ijs of toef slagroom wordt het een feestje!
Porties: 5 personen

Ingrediënten

  • 3 flinke appels
  • 50 gram suiker
  • 2 tl kaneel
  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram bloem
  • 100 gram suiker
  • snuf zout

Instructies

  • Schil de appels en snij deze in blokjes. Ik gebruikte een combinatie van goudreinetten en jonagold appels.
  • Voeg 50 gram suiker en het kaneel toe aan de appels, roer in de ovenschaal door elkaar.
  • Maak het deeg van de boter, bloem, suiker (100 gram) en een snufje zout. Er is geen mixer nodig, je kunt het gewoon met de hand tot een kruimelig deeg kneden.
  • Strooi het kruimeldeeg over het appelmengsel.
  • Bak de apple crumble in 30 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Nog warm is deze crumble heerlijk, maar ook koud is hij heel erg lekker. Is hij al koud, maar heb je hem liever warm? Dan zet je hem gewoon nog even in de oven.
Tips

Ik gebruikte een schaal van 26cm, je kunt natuurlijk wat variëren in die maat.

Bewaren

De crumble blijft 4-5 dagen in een gesloten verpakking goed.

Appel-kaneel crumble

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

106 reacties

  1. Judith schreef:

    Aaaaah, ik ben fan!! Weer zoiets lekkers.
    Nu eerst bevallen (40 wkn + 5 dgn :-() en
    daarna ga ik een heleboel bakken!

    Bedankt ook voor de perfecte uitleg.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ooh wat spannend! Kun je niet gewoon iemand de keuken insturen om het vast voor jou te maken 😉

      1. Judith schreef:

        Vrees dat ik dat mijn man niet aan kan doen 😉

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ook niet als je zegt dat hij ook een stukje mag? 😉 😛

  2. martha schreef:

    ziet er heerlijk uit in het weekend ga ik het maken

  3. Anna schreef:

    Ziet er heerlijk uit! Weet je wat ook lekker is, bitterkoekjes in kleine stukjes breken en boven op de appels strooien! 🙂
    En inderdaad met een bol ijs en slagroom! mmmh!

  4. Ellen schreef:

    Oh, ik hou zo van crumble. Je kan er echt alle kanten mee uit, maar ik denk dat appel-kaneel toch wel mijn ultieme favoriet is! 🙂

  5. Margot schreef:

    Goed idee! Ik heb nog appels in hui, dus misschien dat ik dit vanavond wel maak.

  6. Corinne schreef:

    oh heerlijk. Ziet er eigenlijk best wel makkelijk uit. En ja, zeker met een bolletje ijs en slagroom. Mmmm,m.

  7. Bettina schreef:

    Ziet er goed uit! Kun je de bloem ook vervangen door speltbloem speltmeel amandelmeel of boekweitmeel?

    1. Marja schreef:

      Vast en zeker wel! Ik ga zelf ook spelt of amandel gebruiken! Het is maar voor kruimels, daar kun je eigenlijk van alles in stoppen wat je lekker vindt. Dus het moet geen probleem zijn! Veel suc6 met bakken hoor!
      Groetjes, Marja. 😀

      1. Laura's Bakery schreef:

        Bedankt voor het helpen Marja! Je kunt inderdaad ook andere meelsoorten gebruiken 🙂

    2. OLIEF schreef:

      Zeker kan dat! Ik zal de helft met je gewenste meel of bloem doen, en de andere helft met (gewone, patent) meel. Als je dat niet wil (als je een allergie hebt ofzo..) dan kan je het meel gewoon helemaal vervangen.

  8. Manon schreef:

    Ha Laura,
    Vanmiddag moest ik toch nog met mam naar de winkel dus meteen de appels en wat ijs gekocht.
    Vanavond direct gemaakt en wauw, dat was echt heerlijk! We hebben de schaal met z’n drieën leegegeten terwijl die voor 4-6 personen was. Oepsie 🙂
    Fijn recept en dit ga ik zeker nog vaker maken. Hartstikke lekker en helemaal niet moeilijk!

    1. Laura's Bakery schreef:

      haha, ik kan het je niet kwalijk nemen dat je het met zijn drietjes hebt opgegeten 😛

      1. yvonne schreef:

        Zelf ook gemaakt ook lekker met walnoten door de kruimels

  9. Emma schreef:

    Crumble is een altime favourite van mij, hij ziet er prachtig uit!

  10. Lieke Smit schreef:

    Hoi Laura!

    Lekker en makkelijk recept. Ik zag een bakmix hier voor liggen bij de lidl, maar vond dat ik hem eerst gewoon zelf moest maken! Dus morgen aan de slag.
    Liefs Lieke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zult zien dat het echt niet moeilijker is dan met een bakmix! Veel plezier met maken!

  11. Lotte schreef:

    Dit weekend wordt het wafels van overgebleven oliebollen mix met apple crumble en een bolletje ijs. Kan niet wachten !

  12. marije schreef:

    We hebben ervan gesmuld, warm met een bolletje ijs. zeker voor herhaling vatbaar.

  13. Willemijn schreef:

    Ik heb speculaasjes gebroken en door de kruimels gedaan.
    Lijkt op sinterklaas in maart 😉

  14. carolien schreef:

    ziet er heerlijk uit

  15. Kim schreef:

    ook erg lekker met Rabarber in plaats van appels!

    1. Niels schreef:

      RabarberBarbera

  16. Adriana schreef:

    MMMM, nog nooit gemaakt… Lijkt me heerlijk!

  17. Moniek vd windt schreef:

    Dat is idd niet moeilijk…..erg leuk recept !!

  18. samantha schreef:

    simpel om te maken hij staat klaar om straks de oven in te gaan ben benieuwd.!

  19. Marianne schreef:

    Klinkt heel erg lekker!
    Kun je dit ook een dag van tevoren maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker! Je kunt het koud eten, maar ook nog even opwarmen in de oven.

      1. Heleen schreef:

        Dan eerst gewoon afbakken 30 minuten op 200 graden en dan de volgende dag…?

        1. Laura Kieft schreef:

          Gewoon maken volgens recept en de dag erna op lage temperatuur in de oven opwarmen 🙂

  20. Janneke schreef:

    Hoi Laura,

    Ik baalde al zo dat de Apple crumble mix niet meer te koop was in onze plaatselijke supermarkt,maar heb hem net zelf gemaakt volgens jou recept: smullen!!! En echt net zo gemakkelijk als met de bakmix! Ik ga dit zeker vaker maken als ik mensen te eten krijg 🙂

  21. Sandy schreef:

    Pas je geweldige site ontdekt, super. Vraag over dit recept: moet je de oven voorverwarmen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, de oven moet altijd voorverwarmd zijn als je iets gaat bakken.

    2. Julide schreef:

      Nu met Ramadan heb ik trek in alles, maar deze blijft altijd mijn favoriet. İk rooster er altijd amandel stukjes bij die strooi ik als laatst bovenop. Ga er nu mee beginnen😘

      1. Laura's Bakery schreef:

        Hahaha geniet ervan!

  22. Bernadeth schreef:

    Beste Laura,

    Ik volg je elke dag en maak vaak jou recepten met een vleugje mezelf erin.
    Vanavond staat de appelrumble in de oven, ruikt verrukkelijk!

    Liefs Bernadeth

  23. Iris schreef:

    Nou ik wil die ook al heel lang maken dus deze gaan we dan maar maken 🙂

  24. Martine schreef:

    Ziet er heel lekker en makkelijk uit! Kun je ook zelfrijzend bakmeel gebruiken in plaats van bloem?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Kun je doen, maar dan rijst het deeg, en dat is niet nodig in dit geval.

      1. Hanneke schreef:

        Laura kun je wel glutenvrij meel gebruiken of krijg je dan hetzelfde effect?

        1. Laura Kieft schreef:

          Als het niet zelfrijzend is kan het gewoon (anders ook hoor), je krijgt wel een iets ander effect.

  25. Janneke schreef:

    Ik vond dit recept via google en vandaag gemaakt! Was erg lekker!

  26. Marion schreef:

    al vroeg op door de storm hier, maar binnen lekker warm en het ruikt al heeeeeerlijk naar appel en kaneel in huis…..denk niet dat ik kan wachten tot na het eten vanavond 😉

  27. Susan schreef:

    Ik ga voor het eerst iets bakken en dat gaat dus dit zijn! Misschien een rare vraag, maar gaat het hier om witte suiker of basterdsuiker? Er staat namelijk twee keer suiker, maar gaat het dan om dezelfde suiker? Ik hoor het graag!

    1. Laura schreef:

      met alleen suiker wordt altijd (fijne) kristalsuiker bedoelt. Het staat er twee keer in omdat het door de appels en het deeg gaat.

      1. Christine schreef:

        Kan ook prima met bastardsuiker door de appels, weet ik uit ervaring.

        Wel een andere vraag over die suiker: hoeveel gebruik je in totaal? 100 of 150 gram. Want in de ingrediëntenlijst staat 100, dan doe je 50 gram door de appels en 100 gram door het deeg? Dat is niet logisch, toch?

        1. Laura Kieft schreef:

          zoals in het recept staat: 50 gram door de appels en 100 gram door het deeg. Er staat dan ook 2x suiker bij de ingrediënten.

  28. Carola schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb gisteren deze gemaakt in 2 kleine ovenschaaltjes! 1/3e van het recept gebruikt en een eetlepel gewelde rozijnen toegevoegd. 20 minuten in de oven (dat had ik bij een ander recept gezien voor kleine ovenschaaltjes. Heerlijk!! 🙂
    Groetjes Carola

  29. Marije schreef:

    Hmmm de ingrediënten ook maar even in huis gehaald en dit wordt het toetje vanavond. Alleen doe ik het zonder ijs maar met vanille vla! Ook super lekker?

  30. Fabiola schreef:

    Vandaag gemaakt met zoon van 5. We waren op zoek naar een lekker toetje voor kerst ?
    Absoluut zalig, zeer geslaagd. Wij maken deze crumble voor kerst!

  31. Iris schreef:

    Ik wil hem eigenlijk voor mezelf maken aangezien mijn vriend er niet van houd.
    Stel ik deel de portie door 2 of door 4.

    Hoe zit het dan met de baktijden?

    1. Laura schreef:

      Voor kleine eenpersoons bakjes houd ik 20 minuten aan

  32. marloes schreef:

    Als je geen suiker wilt gebruiken, heb je een tip wat ik in plaats daarvan kan gebruiken?

  33. Natalie schreef:

    Heb je ook een recept voor een lekkere vanillesaus hierbij? Alvast bedankt

    1. Laura schreef:

      Nee, daar heb ik geen recept voor.

  34. dimara schreef:

    oeps!!!
    ik heb het nu pas ontdekt terwijl ik al jaren deze site gebruik
    maar hij is verrukkelijk en vooral met een bolletje slagroomijs heerlijk!

  35. ruth wisse schreef:

    Als je het op wilt warmen, hoe lang is dat dan nodig en op welke temperatuur?

    1. Laura Kieft schreef:

      Temperatuur blijft hetzelfde, qua baktijd zou ik beginnen met de helft van het origineel.

  36. hans m. schreef:

    hoi laura luek recept Gisteren met kruimige aardappelen geprobeerd , maar is niet goed gelukt

    volgende keer doe ik vastkokende!.

    groet, hans

  37. Rita schreef:

    Goedemorgen..
    Welke boter moet ik hiervoor gebruiken?
    Roomboter zonder of met zout?
    Of beter iets anders?
    Bedankt….Groetjes Rita

    1. Laura Kieft schreef:

      voor bakken gebruik je altijd ongezouten roomboter, tenzij anders vermeld.

  38. Daniëlle schreef:

    Hmm dat ziet er lekker uit!
    Ik ga deze van het weekend maken.
    Is het ook mogelijk de crumble en het appelmengsel van te voren te maken en avonds bij elkaar voegen en dan in de oven?
    Groetjes Daniëlle

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan. Ik zou bij het appelmengsel dan wel wat citroensap toevoegen en het goed luchtdicht verpakken. Zo voorkom je (grotendeels) dat het helemaal bruin wordt.

  39. Anna schreef:

    Vroeger zo van genoten toen ik in Engeland woonde en nu zelf gemaakt. Dank je Laura voor dit makkelijke recept.
    Echt een heerlijk recept. Heb hem een paar weken geleden ook gemaakt en nu voor mijn moeders verjaardag ☺️

  40. Marieke schreef:

    Heerlijk recept, ik heb door het appelmengsel nog een beetje gember, nootmuskaat, kruidnagelpoeder en chillipoeper toegevoegd. Geeft een heerlijke extra kick. Perfect toetje voor morgen!

  41. Csroline schreef:

    Ik heb hem net gemaakt als voorproefje voor de Kerst. Heerlijk en zo makkekijk.
    We vonden alleen de crumble te zoet. Kan ik ook minder suiker gebruiken? Wat worden dan de verhoudingen?

    Je hebt een fijne site met veel toegankelijke recepten. Ben door veel van jou recepten geïnspireerd.

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt gewoon wat suiker weglaten als je het minder zoet wilt.

  42. Susan schreef:

    Hoi Laura! Moet ik de ovenschaal vantevoren invetten met boter of gaat het er zo in? Mvg!

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt het er zo in doen.

  43. Dianne schreef:

    Oh die ga ik maken! Lekker bij mijn eigen gemaakte vanille roomijs. Zou ik appel ook zo kunnen vervangen door doosje bevroren rood fruit? Heb dan twee lekkere varieties.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, lekker juist 🙂

  44. Adriana schreef:

    Ik blijf het lastig vinden een goed kruimeldeeg te maken met echte grote en/of kleine kruimels. Ik gebruik koude boter en kneed niet lang want dan wordt de boter warm. Maar als ik het kort doe dan heb ik stukken boter met wat bloem eraan en nog veel los bloem ernaast.

    Hoe kneed jij het deeg, heb je daar nog tips voor? Of wanneer ik het in de keukenmachine zou doen, kan ik dan het beste de deeghaak, de platte menghaak of de ballongarde gebruiken? Of beter in de hakmolen van de staafmixer, en dan met de 2 mesjes? Alvast heel veel dank voor je advies.

    1. Adriana schreef:

      Ik heb het antwoord zelf even uitgeprobeerd. De perfecte manier waarbij het bij mij nu wel goed gaat:

      Alles voor het kruimeldeeg in hakmolentje met 2 sneldraaiende mesjes. Even een paar keer flink ronddraaien. De boter snijdt hierdoor in hele kleine stukjes en vermengd zich met bloem, suiker en zout. Dan alles in een kom. Met de hand lichtjes kneden en je hebt het perfecte kruimeldeeg. Hoe langer je kneedt hoe groter de kruimels.

      1. monique schreef:

        Met een vork daarna nog even met de vingers

    2. Laura Kieft schreef:

      Ik kneed een kruimeldeeg altijd met de hand.

  45. Adriana schreef:

    Maar het lukt mij niet om er dan kruimeldeeg van te maken..Ik gebruik koude boter en kneed niet lang want dan wordt de boter warm en wordt het een deegbal. Maar als ik het kort doe dan heb ik stukken/stukjes boter met wat bloem eraan en nog veel los bloem ernaast.

    Hoe kneed jij het deeg, heb je daar nog tips voor?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik doe dit zelf meestal met de hand, goed wrijven en dan krijg je kruimels. Maar ook als ik het in de mixer maak heb ik mooie kruimels. Beste is wel om boter op kamertemperatuur te gebruiken.

  46. Karen schreef:

    Deze appel-kaneel-crumble nu voor de 3e keer gemaakt… hij is zó lekker!!! Bedankt voor het heerlijke recept:) Ik heb nog wel een vraagje: zou je deze ook kunnen invriezen na het afkoelen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zo leuk! Dat kan zeker. Zou ik ‘m wel weer even opwarmen in de oven (maakt het ook weer een beetje knapperig na het ontdooien).

    2. Julide schreef:

      Nu met Ramadan heb ik trek in alles, maar deze blijft altijd mijn favoriet. İk rooster er altijd amandel stukjes bij die strooi ik als laatst bovenop. Ga er nu mee beginnen😘

  47. Anna schreef:

    Gister als toetje deze appel crumble gegeten, wat heerlijk en zó simpel pm te maken. Heb er net weer van genoten, het kleine beetje wat over was heb ik samen met wat kwark gegeten als ontbijt. Dit ga ik zeker vaker maken, bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn om te lezen! Graag gedaan.

  48. alexa schreef:

    HI Laura- lekker recept. Alleen hoeveel gram suiker moet er in? Eerst zeg je 50, daarna 100. Moet ik dan 150 doen of is het enkel een van de twee?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Inderdaad 150. Het eerste is voor de appels, het tweede voor het deeg/crumble.

  49. Bernice schreef:

    Er staan weer twee schalen met dit recept in de oven op het moment. Echt een favoriet recept, supersimpel en zo lekker!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn, dat wordt genieten dit weekend in isolatie! 😉

  50. Annemieke schreef:

    Vandaag gemaakt met witte basterd suiker ipv gewone suiker omdat ik het niet in huis had. Wauw, wat was dat lekker!! Ik kreeg een dikke 10 van mijn man en kinderen voor dit toetje. Dankjewel voor je heerlijke recepten.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat superleuk om te lezen dit 😀

  51. Henkie schreef:

    Lekker zeg

  52. Marjan schreef:

    Hoi Laura,
    Als ik m een dag van tevoren maak (afgebakken en wel), hoe bewaar ik dan deze crumble? Afgedekt. In koelkast of buiten koelkast?

  53. annabel schreef:

    Echt heel erg lekker!!
    met vanille en slagroom, heerlijk!

  54. annabel schreef:

    Echt heel erg lekker!!

  55. Maria Ruiz schreef:

    Hallo Laura, ik heb deze appel crumble net in de oven gezet, maar ik kreeg geen kruimel deeg. Misschien de boter te zacht, kan het dat zijn.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan het zeker zijn. Wat kreeg je wel, werd het een vaste deegbol?

      1. Maria schreef:

        Ja, het werd een bal. Wat kan ik doen om dat te voorkomen.

  56. Maria schreef:

    Ja, het werd een bal. Misschien de boter koud met bloem vermengen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou niet moeten hoeven! Op kamertemperatuur zouden het eerst kruimels moeten worden en als je te lang mixt of mengt wordt het inderdaad een bal.

  57. Maria schreef:

    De boter was te zacht.

  58. Karen schreef:

    Beste Laura!

    Wat een lekker recept.
    Wij hadden 75gram suiker gedaan ipv 100 en eerlijk gezegd vonden we ‘m nog steeds veels te zoet. In de toekomst gaan we dit recept zeker nog vaker maken, maar dan dus met veel minder suiker!

  59. Liesbeth Staal schreef:

    Heerlijk warm met vanille ijs! Dit is in de winter voor ons vaste prik op zondagochtend bij de koffie 🙂

  60. Emma schreef:

    Kan het ook met zelfrijzend bakmeel

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *