Appel-havermout koeken

Gepost: 17 oktober 2018 Laatst bewerkt: 25 augustus 2023
146

APPEL-HAVERMOUT KOEKEN

Ik mocht na mijn vakantie weer aan de bak en begon gelijk met deze lekkere appel-havermout koeken. Ik koos daarvoor weer voor het basisrecept, maar maakte een kleine aanpassing om het extra vocht van de toegevoegde appels te compenseren. Ook besloot ik geen twaalf koekjes te bakken, maar voor zes grote robuuste koeken te gaan. Deze koeken zijn lekker knapperig krokant van buiten, maar zijn haast cake-achtig van binnen. Zo ontzettend lekker. Ik houd persoonlijk niet van harde koekjes, dus deze variatie is nu een persoonlijke favoriet van mij. De toegevoegde appel en kruiden maken deze koeken perfect voor het seizoen. Snel maken dus en lekker van genieten met een kopje latte.

BAKTIP: Als de koeken uit de oven komen, kan je ze het beste even laten afkoelen op een rooster. Wanneer je een grote hoeveelheid koeken tegelijk maakt, is dit drielaags afkoelrooster een uitkomst.

NOG MEER KOEKJES BAKKEN?  

In 50x Koekjes vind je nog veel meer heerlijke koekjesrecepten. Van chocolate chip cookies tot gingerbread koekjes en van bokkenpootjes tot kano’s en kaneelvlinders. Alle recepten zijn voorzien van stap-voor stap beschrijvingen, tips en trucs om het bakken nog gemakkelijker te maken en smakelijke foto’s. Een perfect boek voor alle koekenbakkers! 

Bestel hier!

Afbeelding
APPEL-HAVERMOUT KOEKEN
APPEL-HAVERMOUT KOEKEN
Recept afdrukken
4.63 van 8 stemmen

Appel-havermout koeken

Heerlijk zoet, fruitig, krokant van buiten en zacht van binnen. Zo horen deze appel-havermout koeken te smaken. Ontzettend lekker bij de koffie of thee!
Porties: 12 kleine (of 6 grote) koeken

Ingrediënten

  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei (M)
  • 125 gram bloem
  • 65 gram havermout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl Speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 1 appel
  • 1 el kaneelsuiker

Instructies

  • Meng boter en beide soorten suikers tot één geheel. Voeg dan het ei toe en mix tot een egaal mengsel.
  • Voeg hierna de bloem, havermout, bakpoeder, speculaaskruiden en het zout toe. Mix tot een samenhangend deeg.
  • Schil de appel en snijd in kleine blokjes. Doe in een kommetje en voeg de kaneelsuiker toe. Roer door elkaar. Vouw de appels door het koekdeeg tot ze mooi verdeeld zijn.
  • Maak zes ballen van het deeg – gebruik eventueel natte handen – en leg deze op een plaat of rooster met een vel bakpapier. Duw ze lichtjes plat.
  • Bak de appel-kaneel havermout koeken in 20 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte) of tot de koeken mooi goudbruin kleuren.

Tips

  • Tip: Liever twaalf kleine koekjes? Snijd je appelstukjes zo klein mogelijk, eventueel met een grove rasp raspen kan ook, en bak ze in 15 minuten goudbruin.
  • Bewaren: in een afgesloten trommel zeker een week. In de vriezer tot wel 3 maanden houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

25 reacties

  1. Ozlem schreef:

    Bij ingridienten staat 1 ei maar die zie ik niet terug in de bereiding. Ik het er wel in gedaan samen met bloem etc.
    Helaas is het mij niet gelukt om een deegbal van te maken. Nadat ik de appel had ingedaan toen werd het een beetje geheel.
    Nu in de oven en afwachten maar.

    1. Laura Kieft schreef:

      Het ei wordt al in de eerste zin van de receptuur toegevoegd hoor 😉

  2. Sarah schreef:

    gezien de cake achtige kerk, is dan de boter vervangbaak door zonnebloemolie (allergieen)

    1. sarah schreef:

      kern ??

    2. Laura Kieft schreef:

      Ik zou het niet doen, dit koekdeeg is al zacht en anders krijg je een beslag ipv deeg. Eventueel plantaardige margarine gebruiken als het om lactose gaat?

      1. Sarah schreef:

        Ik heb nog geen plantaardig kunnen vinden zonder melk en zonder soja bestanddelen ?

  3. Mia schreef:

    Ziet er lekker uit!

    Zou je een keer een taart willen maken in vorm van een auto. Ik zag een filmpje voorbij komen op instagram dat ze met lagen en fondant een Mini Cooper deden maken. Ik zou dit graag voor zijn verjaardag willen maken. Hij heeft ook een mini. Alleen via instagram staan er geen hoeveelheden en hoe je het precies doet. ??

    1. Laura Kieft schreef:

      De kans is zeer klein dat ik dat soort taarten ga maken 😉

  4. Emma schreef:

    Prima gelukt en erg lekker! Alleen voor de volgende keer doe ik er minder suiker in, maar dat is persoonlijke smaak hoor.

  5. Jolanda schreef:

    Ze zijn lekker!! Ze waren beide keren al heel snel op. Ik heb er de 2e x ong 75/80 gram suiker ingedaan. Was voor ons zoet genoeg.

  6. Carolien schreef:

    GE-WEL-DIG. Ik heb ook maar 70 gram suiker gebruikt en ze zijn fantastisch! Bedankt voor het recept?

  7. Karen schreef:

    Super lekkere koekjes! Hoe bewaar ik ze best? Had ze nu in een blikken trommeltje gestoken, maar nu zijn ze een beetje plat.

    1. Laura Kieft schreef:

      Een trommel is prima hoor.

      1. Chantal schreef:

        Het lijkt wel een combinatie van cake brood en een koekje (misschien omdat ik het recept gehalveerd heb 😉 maar ze zijn heerlijk en daar gaat het om!

  8. Ellen schreef:

    Ze staan in de oven en ruiken hemels!

  9. Samantha schreef:

    De koeken zijn heerlijk! En zo makkelijk te maken. Ik heb ze al twee keer gebakken. 🙂

  10. Marijke schreef:

    Heb net gebakken zijn heerlijk ,appel havermout koekjes. En snel klaar ,weet alleen niet hoeveel calorieën ??

  11. Matthias schreef:

    Het deeg/beslag vol appel was een plakboel, maar eens in de oven werd het een mooi koekje.

    Buitenkant was krokant, maar zodra ik ze opberg in een broodzakje (en nog een plastic zak daarover), worden ze zacht. Hoe voorkom je dit? Ze waren niet meer warm toen ik ze wegstak.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lastig te zeggen, ik bewaar ze altijd in een trommel. Misschien heb je hier wat aan: https://www.laurasbakery.nl/koekjes-bewaren/

      1. Matthias schreef:

        Ondertussen nog veel haverkoekjes met allerlei ingrediënten gemaakt.
        Ik denk dat ik het antwoord weet. Met gedroogd fruit (rozijn, veenbes ,dadel…) heb ik dit niet voor. Dus ik denk dat het koekje na het bakken nog vocht uit de stukjes appel trekt en zacht wordt.

  12. Mona schreef:

    Wat zijn deze lekker, die trommel hebben ze niet gehaald hoor!

  13. Bergse schreef:

    Geweldig recept, ik ben fan! Inmiddels heb ik ze twee keer gemaakt. De eerste keer had ik een heel mooi deeg, alleen de stukjes appel waren wat grof en het mengde totaal niet goed met het deeg, mijn verwachtingen waren laag. Eenmaal uit de oven heb ik genoten! Wat waren ze heerlijk. Net als vele anderen hier heb ik ook minder suiker gebruikt dan in het recept. De tweede keer dat ik ze maakte had ik de appel geraspt ipv in stukjes gesneden en toen werd mijn deeg verschrikkelijk nat, dat het een beslag werd. De koeken waren wat zachter / “cake-achtig” ipv lekker krokant zoals de eerste keer. Hebben andere mensen dit ook ervaren? En is hier een oplossing voor? Meer bloem toevoegen? Binnenkort maak ik ze nog een keer want deze koeken zijn echt genieten… Ik maak ook 6 grote robuuste koeken ipv 12 kleintjes, hihi.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Leuk om te lezen dat je fan bent van dit recept 🙂 Dat de koekjes minder krokant worden komt denk ik door de geraspte appel, daar wordt het deeg te nat van.

  14. Bep Hoogstraten schreef:

    ….appel- havermoutkoeken! Net uit de oven, ze zien er prachtig uit! Vanavond voor bij de koffie… oh die heerlijke geur kan er eigenlijk nu al niet van afblijven. 😋😋😋

  15. Nathalie schreef:

    Net gemaakt en ze zijn heerlijk! Knapperig aan de buitenkant en binnen in lekker zacht!
    Enkel de bereiding was een heel werkje.. was heel plakkerig dus bleef er beetje bij beetje bloem bij doen en dan was het gelukkig gelukt! Enkel de appels moet ik volgende keer iets kleiner snijden dan is het makkelijker te mengen.
    Voor de rest heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *