Basisrecept: aardappelgratin

Gepost: 10 oktober 2016 Laatst bewerkt: 22 februari 2024
Basisrecept: aardappelgratin
106

Een aardappelgratin is een overheerlijke ovenschotel die bestaat uit gegratineerde aardappelen en een smaakvolle roomvulling. Het is een gemakkelijk te bereiden bijgerecht en je kunt het goed vooraf voorbereiden voor een diner. Ideaal toch? Met dit lekkere basisrecept voor een aardappelgratin maak je al je eters blij.

Aardappelgratin maken

Het maken van aardappelgratin, of een gratin Dauphinois zoals de Fransen het noemen, is bijzonder makkelijk. De Franse origine verklaart de rijke hoeveelheid room en kaas die je in het recept terugziet. Ik maak het mezelf vaak makkelijk en gebruik een zakje voorgekookte aardappelschijfjes. Je kunt uiteraard ook verse aardappelen gebruiken, dan kun je een gratin met dunnere plakjes aardappel maken, ook heerlijk. Nog steeds een fluitje van een cent, alleen ben je iets langer bezig vanwege het schillen, snijden en koken.

Hoe moet je aardappelgratin opwarmen?

Het opwarmen van gegratineerde aardappel is heel simpel: tien minuten in de oven op 160 °C (boven- en onderwarmte). Je hebt alleen wel het risico dat de gratin uitdroogt, daarom kun je het beste een paar kleine klontjes boter over de bovenkant verdelen, of een beetje extra slagroom er overheen gieten.

Maar wat je het allerbeste kunt doen is de gratin volledig bereiden, maar pas vlak voor het serveren afbakken. Dan blijft de korst lekker knapperig en is er geen uitdrooggevaar. Je kunt een klaargemaakte (ongebakken) gratin prima tot twee dagen in de koelkast bewaren.

Wat is een aardappelgratin?

Wat is een aardappelgratin?

Kort door de bocht is een aardappelgratin een ovenschotel met fijngesneden aardappelen, room en kaas. De gekookte aardappelschijfjes verdwijnen in een ovenschaal, waarover je een op smaak gemaakt slagroommengsel giet. Het geheel maak je af met een lekkere laag kaas. Zonder kaas geen aardappelgratin natuurlijk. De rest doet de oven voor je! Makkelijk toch?

De naam van dit gerecht is afgeleid van het woord ‘gratineren’, wat inhoudt dat er een krokante korst aan een gerecht wordt gegeven, meestal door middel van kaas (maar soms worden ook paneermeel en boter gebruikt).

Wat serveer je bij een aardappelgratin?

Persoonlijk vind ik groene groentes erg lekker bij een gratin. Sperziebonen of het meer chique broertje van de sperzieboon, haricot verts, zijn goede kandidaten. Maar ook gegrilde wortels uit de oven smaken er heerlijk bij. Of je verwerkt de groentes zelfs al ín het gratin, zoals ik mijn zoete aardappelgratin deed met courgette.

Met de feestdagen wordt aardappelgratin veel als bijgerecht geserveerd en dan ben je op zoek naar wat meer feestelijke combinaties. Omdat gratin een Frans gerecht is wordt het veel bij stoofvlees geserveerd, maar een vegetarische stoofschotel is ook een optie. Verder kun je denken aan een rollade, een gevulde kalkoen of een beenham uit de oven om samen met de gratin te serveren.

Aardappelgratin maken

aardappelgratin opwarmen

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Aardappelgratin: tips!

Kan ik de slagroom ook weglaten?

Nee, er hoort echt room in een aardappelgratin.

Welke soort kaas kan ik het beste gebruiken?

Eigenlijk kun je alle soorten kaas gebruiken die je maar lekker vindt! Persoonlijk vind ik ‘gewone’ geraspte kaas het meest lekker erbij, of Emmentaler of Parmezaanse kaas. Je kunt voor een variatie gaan en kiezen voor blauwe kaas of geitenkaas, of maak mijn recept voor een mozzarella aardappelgratin met pesto, ook ontzettend lekker en heerlijk bij een Italiaans kerstdiner.

De aardappelen in de gratin waren niet gaar genoeg, hoe kan dat?

Bij het maken van een gratin is het belangrijk dat alle aardappelplakjes dezelfde dikte hebben. Dit is belangrijk voor een goede garing. Dikke aardappelschijfjes hebben logischerwijs wat langer de tijd nodig dan dunne schijfjes. Voordat je de gratin uit de oven haalt test je met een vork of de aardappels zacht en gaar zijn. Je vork zou zonder weerstand door de aardappelen moeten glijden (afgezien van het kaaskorstje) op het moment dat de gratin klaar is.

Mijn gratin is geschift, hoe kan dat?

Een aantal tips om te voorkomen dat de saus van je aardappelgratin schift:

  • Gebruik geen ‘light’ room voor dit recept en probeer ook niet te minderen met de hoeveelheid slagroom die in dit recept gaat. De kans bestaat dat de saus dan schift.
  • Het is belangrijk dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben als je ze met elkaar mengt.
  • Spoel de aardappelplakjes niet af. Op die manier spoel je het zetmeel weg dat juist nodig is voor de binding met de saus.

Welke ovenschaal gebruik jij?

Mijn ovenschaal is wat kleiner (zo’n 20 cm bij 20 cm) dan de meeste ovenschalen, omdat ik graag kleine porties maak. Maar het formaat komt niet heel nauw. Als je de dubbele hoeveelheid maakt komt een ovenschaal van ongeveer 25 x 25 cm of van 20 x 30 cm goed van pas. Als je regelmatig wisselt tussen verschillende groottes ovenschalen, dan is deze set ovenschalen handig.

Kan ik aardappelgratin in de airfryer maken?

Dat kan absoluut. Probeer van tevoren even uit dat je ovenschaal in de airfryer past. Zet de temperatuur wat lager dan in het recept voor de oven omschreven staat (10-20% lager) en check na 15 minuten of de gratin al klaar is. Verleng de baktijd eventueel met 5 minuten, maar blijf er goed bij want het gaat een stuk sneller in de airfryer.

Aardappel gratin kaas

 

Aardappelgratin recept

Recept afdrukken

4.32 van 25 stemmen

Aardappelgratin recept

Zelfgemaakte aardappelgratin is zeker om te smullen. Het scheelt dat dit gerecht helemaal niet moeilijk is om te maken!
Porties: 3 personen
voor een ovenschaal vierkant 20 x 20 cm

Ingrediënten

  • 450 gram aardappelschijfjes (voorgekookt)
  • ongezouten roomboter (om in te vetten)
  • 150 ml slagroom
  • 100 ml volle melk
  • 1 ei (M)
  • 1 teentje knoflook
  • peper en zout
  • 70 gram geraspte kaas

Instructies

  • Ik ben voor gemak gegaan en kocht gewoon een zakje met voorgekookte schijfjes aardappel. Als jij iets minder lui bent dan ik, dan kook je de aardappelen eerst zelf even voor en snijd je ze in plakjes. Het voordeel daarvan is dat je de plakjes extra dun kunt snijden, wat erg lekker kan zijn.
  • Die schijfjes doe je in een ingevette ovenschaal, die niet tot de rand gevuld mag zijn (een ruime centimeter daaronder het liefst).
  • In een kom doe je de slagroom, melk, het ei, knoflook en peper en zout naar smaak. Roer dit met een garde goed door en giet het mengsel over de aardappels. Zorg dat de schijfjes net onder het slagroommengsel staan, als je daarbij wat overhoudt is dat prima.
  • Verdeel de geraspte kaas over de aardappels en zet de ovenschaal in de oven.
  • Bak de aardappelgratin voor 30 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte). Test met een vork of de aardappels zacht zijn geworden, als deze nog wat hard zijn, zet je de gratin nog 5-10 minuten langer in de oven.
Tips

Ik serveerde deze gratin met sperziebonen en een boomstammetje, maar het is ook erg lekker met bijvoorbeeld een salade.
Bewaren

2-3 dagen te bewaren in de koelkast. Voor serveren even opwarmen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

32 reacties

  1. Kelly schreef:

    Smaakte het als vroeger?

    1. Laura schreef:

      Iets anders omdat er geen spekjes bij zaten, maar verder genoten 😉

  2. Caroline schreef:

    Ziet er goed uit! En wat een leuke ovenschaal zeg! ?

  3. Dit is zo lekker! Soms doe ik er een uitje door. Ook erg lekker!

  4. Stephanie schreef:

    Hoi Laura,

    Heb je gratin gemaakt, maar de ‘saus’ was een beetje klonterig en er bleef veel vocht achter. Hoe kan ik dat voorkomen.

    Groetjes Stephanie

    1. Laura schreef:

      Als hij klonterig was is het ei misschien niet helemaal goed door het mengsel geklopt. Dan zou het ook minder vochtig moeten worden, maar je kunt eventueel ook iets minder melk gebruiken.

  5. Hakima schreef:

    Hoi laura ik heb geen slagroom in huis. Kan ik ook kookroom er door heen doen?

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat werkt ook prima.

  6. Lianne schreef:

    Hoi Laura,
    Kan je het ook een dag van tevoren klaarmaken zodat je het alleen nog hoeft af te bakken?

    1. Laura schreef:

      Ik zou het dan wel al gelijk bakken zodat je het alleen nog maar hoeft op te warmen.

  7. Anna schreef:

    Hallo Laura ,
    hoeveel caloriën zitten er in één portie verder is het heel lekker !!

    1. Laura Kieft schreef:

      Geen idee, dat reken ik niet uit. Kun je zelf wel doen natuurlijk 😉

  8. M Kidjo schreef:

    Slecht gratin recept! Te veel vocht!!

    Groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      Misschien heb je iets anders gedaan dan in het recept? Ik maak deze regelmatig en heb er nooit last van.

    2. Alex schreef:

      Nee gewoon te veel vocht gebruikt en daar heeft ze voor gewaarschuwd

  9. Alex schreef:

    Hartstikke lekker, makkelijk te maken, en als je dit precies maakt zoals jij schrijft is ie precies goed, iedereen bij ons kookclubje vond het lekker

  10. Nathalie schreef:

    Voor iedereen die het te ‘vochtig’ vind, misschien eerst de aardappelen op een keukenpapiertje leggen voordat deze in een ovenschaal gaan?

  11. Lidy schalken schreef:

    Ik heb dit nog nooit gemaakt maar ga dit zeker doen. Met draadjesvlees boontjes en stoofpeertjes.
    Ik krijg de kinderen te eten doen we om de zes weken en dan mogen hun kiezen. Dus vandaag jouw recept . Maar mogen het gekruide krieltjes zijn? Wil je me een app terugzenden. Bedankt lidy

    1. Laura Kieft schreef:

      Gekruid kan ook hoor.

  12. Carlijn schreef:

    Hoi, ik heb het recept gevolgd maar het was vrij klonterig en nat. Leek wel geschift helaas

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waren je ingrediënten op kamertemperatuur (of op z’n minst: op dezelfde temperatuur) toen je ze mengde?

      1. Larissa schreef:

        Ik had t zelfde probleem 🙁 alles kwam uit de koelkast dus wel dezelfde temperatuur. Na 30 min eruit gehaald, niks aan de hand, maar de aardappels waren nog wat hard, dus 10 min langer erin gezet. En toen was t geschift

  13. de Vries schreef:

    Hoi Laura,

    Dat ziet er erg lekker uit!
    Lijkt me een fijn recept voor de feestdagen.
    Van te voren klaarmaken, maar hoe warm ik de gratin weer op?

    Groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      In de magnetron bijvoorbeeld!

  14. Mellow schreef:

    Wat een kut recept. Schift en staat vol met nat. Kerstmenu volledig mislukt! Thnx! En ja, ik heb precies gedaan wat er voorgeschreven staat.

  15. Pj schreef:

    Heerlijk gerecht. Uitstekend gelukt. Halfvolle melk gebruikt.

  16. kiki lempens schreef:

    gisteren gemaakt, heerlijk recept, niks te nat of zo, gewoon prima.
    gecombineerd met vis en witlof salade.

  17. Ellen schreef:

    Heerlijk recept! Heel goed gelukt, ga ik vaker klaar maken. Totaal niet vochtig.

  18. A.E. van van Eck schreef:

    Ik wil dit recept graag maken, maar heb alleen halfvolle melk. De rest van de ingrediënten heb ik wel…
    Gaat dat dan goed?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Kan prima!

  19. A.E. van van Eck schreef:

    O, lees net dat iemand dat al heeft geprobeerd en goed is gegaan! Top, ga ik proberen!

  20. A.E. van van Eck schreef:

    De gratin was super goed gelukt en erg smaakvol.
    Ik had ‘m s’ morgens van tevoren gemaakt en op het laatst opgewarmd en het korstje bruin gebakken.
    Was heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *