Ik vond dat het wel weer eens tijd werd voor een nieuwe editie van ‘veelgestelde vragen’. Ik heb weer een mooi lijstje verzameld met daarin de meest voorkomende vragen in een nieuw overzicht op een rij. Heb jij nu een bakvraag die niet in dit rijtje staat? Kijk dan eens bij deze berichten, wie weet is jouw vraag al eens eerder behandeld. Kun je hem niet vinden? Stel hem dan gewoon, wie weet komt hij ook wel in zo’n handig overzicht met bakvragen te staan.
Of neem een kijkje op Handige Baktips, mijn tweede blog die vol staat met allerlei – je raadt het al- handige baktips!
1. Wanneer kan ik de oven openen om mijn baksels te controleren (of draaien)?
Zo verleidelijk, even kijken hoe het gaat met je cake die in de oven staat. Maar je kunt het best geduld hebben om niet het risico te lopen dat je cake inzakt. Als je de oven voortijdig opent wordt door de stroom koude lucht het rijsproces verstoord en daarom zakt je cake in. Wanneer je een cake bakt kun je het best de oven pas openen nadat de baktijd voorbij is.
Soms wil je een bakplaat met koekjes of iets dergelijks omdraaien zodat je baksels gelijkmatig goudbruin kleuren. Dit kan, maar doe dit pas halverwege de baktijd (of later).
2. Mijn bloem is op, kan ik ook zelfrijzend bakmeel gebruiken (of andersom)?
Zelfrijzend bakmeel is niet meer dan bloem met bakpoeder. Als je zelfrijzend bakmeel op is, kun je dus prima bloem gebruiken. Je hoeft dan alleen nog wat bakpoeder toe te voegen. Je kunt dus je eigen zelfrijzend bakmeel maken, als je de bloem en bakpoeder maar in de juiste verhouding aan elkaar toevoegt. Om zelf zelfrijzend bakmeel te maken hou je de volgende verhouding aan: 500 gram bloem met 15 gram (1 zakje) bakpoeder. Roer dit goed door elkaar en je zelfrijzend bakmeel is klaar.
Andersom kun je bloem niet zomaar door zelfrijzend bakmeel vervangen door de rijzende werking. Als er in het recept ook bakpoeder nodig is, is het meestal wel mogelijk. Dan kun je aanhouden dat zelfrijzend bakmeel voor 3% uit bakpoeder bestaat. Dus als je 200 gram bloem nodig hebt met 10 gram bakpoeder kun je aanhouden dat je dit kunt vervangen met zelfrijzend bakmeel en 4 gram bakpoeder. (3% van 200 is 6 gram, 4 te weinig om aan de 10 gram te komen.
3. Mijn botercrème is geschift. Hoe komt dit en kan ik er nog iets aan doen?
Soms gebeurt het wel eens. Je maakt heerlijke botercreme (hier vind je het recept) maar dan ineens lijkt het wel of het allemaal uit kleine korreltjes bestaat. Heel vervelend want dat ziet er natuurlijk niet smakelijk uit. De oorzaak dat botercrème gaat schiften is het verschil in temperatuur van de ingrediënten. Als je ineens nog te koude roomboter toevoegt bijvoorbeeld kan je crème gaan schiften. het is dus ontzettend belangrijk dat ál je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Ook door het toevoegen van teveel vocht (gepureerd fruit als smaakmaker bijvoorbeeld) moet je uitkijken, hierdoor kan het soms ook gaan schiften.
Maar wat moet je doen als je botercrème al geschift is? Kun je er dan nog wel wat mee? Ja dat kan, in de meeste gevallen kun je geschifte botercrème nog gebruiken. Neem een schaal met warm water waar je de kom met crème in kunt zetten. Door de crème te verwarmen en tegelijkertijd weer opnieuw te mixen maak je van je geschifte botercrème weer een mooie gladde crème. Bij grote hoeveelheden is dit soms moeilijk. Je kunt dan het best in porties de crème weer opnieuw mixen.
Ook door het invriezen gaat botercrème schiften. Mix de crème na het ontdooien dan door tot je weer een mooie gladde crème hebt.
4. Hoe maak ik koekjes met royal icing weer knapperig?
Het is logisch dat je koekjes zacht worden als je deze met royal icing decoreert. Het vocht van de royal icing trekt in de koekjes waardoor ze zachter worden. Zelf vind ik dat niet erg in combinatie met het knapperige laagje icing. Wil je toch liever knapperige koekjes? Dat kan! Zet de oven aan op 50 graden. Schuif een plaat gedecoreerde koekjes in de oven en laat de deur op een klein kiertje open staan. In je zelfgemaakte ‘droogkast’ laat je de koekjes nu een uur staan. Het vocht trekt nu uit de koekjes, zo worden ze dus weer knapperig. Als je ze hierna luchtdicht verpakt blijven ze ook knapperig, er kan immers geen vocht meer bij.
5. Mijn chocola/candy melts zijn te dik, hoe kan ik dit verdunnen?
Het komt bij mij regelmatig voor dat de candy melts of chocola na het smelten eigenlijk nog net even te dik zijn om er goed in te kunnen dippen. De Oreo’s of cake pops glijden daardoor van het stokje af. Kortom; behoorlijk frustrerend. Gelukkig zijn er verschillende producten waarmee je chocola en candy melts gemakkelijk kunt verdunnen:
- Zonnebloemolie
- Cacaoboter
- Mycryo (cacaoboter in poedervorm)
Ik geef zelf de voorkeur aan mycryo. Doordat het een poeder is lost het heel erg snel op. Je kunt gemakkelijk dippen en de chocola hardt goed uit, zonder dat de structuur anders lijkt te worden. Dat heb ik bij zonnebloemolie wel. Hiermee kun je ook verdunnen maar als je na het dippen de overtollige chocola er af tikt verdwijnt het mooie gladde oppervlak. Het is lastig uit te leggen hoe dit er uit ziet, maar je zou het misschien het best kunnen vergelijken met ijsschotsen die van elkaar wegdrijven. Cacaoboter (drops) zijn ook nog een manier om je chocola te verdunnen. Ik kocht deze zelf onlangs en heb ze ook al gebruikt maar moet eerlijk toegeven dat ik er niet echt weg van ben. Het duurt lang voordat je chocola mooi dun is omdat je moet wachten tot de drops helemaal gesmolten zijn. Ook merkte ik dat na het dippen hetzelfde effect optrad als bij de zonnebloemolie.
Mijn advies is dus om mycryo te gebruiken voor het verdunnen van chocola en candy melts. Je kunt dit in verschillende webshops kopen, bijvoorbeeld taartdecoratie shops of websites met alles voor het maken van bonbons.
Heel handig artikel! Een aantal dingen wist ik nog niet. Dit ga ik allemaal goed onthouden! Fijn en duidelijk geschreven ook. 😀
Wat een handige tips allemaal!
Mijn botercrème was geschift, dus tips gevolgd. Nu een gladde…vloeibaar crème geworden, moet ik wachten tot het weer op temperatuur komt om cupcakes te versieren? of vergeet het maar? Hulp!
Het klinkt alsof je het te warm hebt laten worden. De kom een heel klein beetje verhitten is genoeg. Nu is de boter gesmolten, denk niet dat het nog goed komt. (maar afkoelen is zeker te proberen, nooit geschoten is altijd mis 🙂 )
Ga brood proberen te bakken van zelfrijzend bakmeel. Heb geen gist meer in huis en de supermarkt is door de ijslaag op straat niet meer te bereiken.
Voor het bakken van brood heb je toch echt gist nodig, zelfrijzend bakmeel heeft een heel andere werking.
Wat een handige tips!
Nu heb ik een vraagje, ik las ergens iets over zelfrijzend bloem.. Kan ik het vervangen voor zelfrijzend bakmeel en wat is het verschil?
Ik heb hier meer geschreven over de verschillen tussen meel en bloem: http://www.handigebaktips.nl/wat-is-het-verschil-tussen-meel-en-bloem/
Ik heb voor een recept 175 gram zelfrijzende bakmeel nodig met 1 zakje bakpoeder , maar heb alleen de bakpoeder en normale bloem in huis.
Hoeveel bloem en bakpoeder moet ik gebruiken om er de 175 gram zelfrijzende bakmeel mee te vervangen.
Hier kun je meer lezen over de verhoudingen: http://www.handigebaktips.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/
Hay Laura;
Ik ben van het mannelijk geslacht en 58 lentes jong, en ben een beetje enthousiast begonnen met bakken en dat soort van dingen, en ik heb een vraag;
Hoe zit dat nu met bloem . . . , zelfrijzend bakmeel . . . , bloem mét bakpoeder . . . bloem zónder bakpoeder ? Ik had / heb het idee dat je altijd bakpoeder moet toevoegen anders rijst iets niet. Hele discussie gehad met m’n vrouw die dat ook niet zeker weet. Maar er zijn ook recepten zónder bakpoeder, en sommige weer mét . . . Andere recepten werken alléén maar met bloem . . . waar rijst iets nu van in een taart of cake ?
Vanmorgen een cake gemaakt die een 2 cm hoog werd, volgens het recept moest er 125 gr. tarwebloem in en een half zakje bakpoeder. Zoals gezegd, ik heb nu een cake die 2 cm hoog is ( maar wel lekker ). Ik denk dat er veels te weinig bloem in is gegaan, en dat er zeker wel een 300 gr. bloem in moet.
Groet;
Erik
Bakpoeder is inderdaad voor het rijzen, zelfrijzend bakmeel is bijvoorbeeld een combinatie van bloem en bakpoeder. Misschien heb je hier iets aan: http://www.handigebaktips.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/ (op Handige Baktips heb ik nog meer van dit soort artikelen)
Ha Laura, ik ben erg enthousiast na het lezen van de tips. Ik maak mijn cake altijd uit de Koopmans pakken, maar nu ik jouw basisrecept hebt zal ik deze snel proberen. Ik heb 2 vragen:
Zet je geen melk door het basisbeslag?
Op bruidstaarten heb je een icing, iets hard/knapperig en zoet. Hoe heet deze icing en waar kan ik die kopen (of is deze zelf te maken)? Alvast dank. Groeten, Selien
Melk hoort inderdaad niet in een basisrecept voor cake. En bedoel je royal icing? https://www.laurasbakery.nl/recept-royal-icing/
Yes! Ik bedoel idd Royal Icing, wat goed zeg! Wat gebeurt er als je melk toevoegt ipv water? Dank voor je reactie
Dat kan ook, maar met water is het langer houdbaar.
Hey Laura. Hier ben ik weer. Op je resept cupcakes heb je zelf rijzendbakmeel nodig. Wel die heb ik niet dus ga zelf maken. Je schrijft 500 gram bloem heb je 15 gr bakpoeder nodig.,dus uitgerekend Kom ik uit op 180 gram bloem en 5,4 gr bakpoeder. Als ik dit nu samen meng,kom ik uit op 185,4 gram bloem. Moet ik dan van de bloem 5,4 gram afhalen? Of maakt dat niet uit dat ik 185,4 gram in totaal gebruik?
Hi Wendy, goed berekend! Officieel moet je dat er dan af halen ja, maar die 5,4 gram maakt in het geval van de cupcakes niet zoveel uit hoor!