Wie Laura’s Bakery deze week in de gaten heeft gehouden heeft misschien het artikel van Hilde daar al gelezen. Hilde loopt momenteel stage in Londen bij de Meringue Girls, je kent ze vast van de meringues in alle kleuren van de regenboog. Als er een plek is waar ze weten hoe meringues gebakken moeten worden, is het daar wel. Daarom vroeg ik Hilde of ze met ons 5 tips wilde delen voor het bakken van meringues! Daar komen ze:
Vijf baktips voor het maken van de perfecte meringues: Het maken van de luchtigste en lekkerste meringues is helemaal niet moeilijk meer met deze tips. Ik deel alle kennis over meringue met jullie, zodat er in alle oventjes van Nederland perfecte meringues kunnen worden gebakken!
Tip 1: Zorg voor vetvrij keukengerei
Voor het verkrijgen van luchtige eiwitten is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle keukengerei waarmee je werkt vetvrij zijn. Gebruik geen plastic kom, maar gebruik een roestvrijstalen kom die je eventueel met wat citroensap en wat keukenpapier vetvrij maakt. Zorg er ook voor dat de gardes van de mixer vetvrij zijn. Daarnaast is het erg belangrijk dat er geen spoortje eidooier bij de eiwitten terecht komt. Giet daarom telkens na het scheiden van een ei het eiwit in een aparte kom, zodat je niet alle eiwitten hoeft weg te gooien als het scheiden van een van de eieren een keertje mislukt.
Tip 2: Voeg niet te veel smaakstoffen toe
Nadat de eiwitten met de suiker zijn opgeklopt kun je een ingrediënt toevoegen om de meringues nog meer smaak te geven. Let hierbij wel op dat je niet te veel smaakstof toevoegt, want dit kan ervoor zorgen dat het mengsel inzakt. Gemalen nootjes bevatten bijvoorbeeld veel olie waardoor het mengsel minder stijf kan worden. Voeg daarom maar een kleine hoeveelheid aan het mengsel zelf toe en meng dit er snel maar voorzichtig doorheen. Na het opspuiten van de meringues kun je eventueel nog wat meer nootjes over de meringues strooien.
Duidelijke tips!
goed gedaan
Mijn merengue scheurt tijdens het bakken. Hoe komt dit?
Dan is er ergens in het proces van het stijfkloppen van de meringue iets niet goed gegaan. Misschien was niet alle suiker opgelost bijvoorbeeld. Heb je mijn recept gebruikt? https://www.laurasbakery.nl/schuimpjes-recept-handige-tips/
Is het normaal dat de buitenkant (bovenkant) super plakkerig is?
Judith
Nee, dat hoort niet.