5 Baktips van: Hilde de Vries – Meringue Girls

Gepost: 14 juni 2015 Laatst bewerkt: 24 mei 2023
5 Baktips van: Hilde de Vries – Meringue Girls

Wie Laura’s Bakery deze week in de gaten heeft gehouden heeft misschien het artikel van Hilde daar al gelezen. Hilde loopt momenteel stage in Londen bij de Meringue Girls, je kent ze vast van de meringues in alle kleuren van de regenboog. Als er een plek is waar ze weten hoe meringues gebakken moeten worden, is het daar wel. Daarom vroeg ik Hilde of ze met ons 5 tips wilde delen voor het bakken van meringues! Daar komen ze:

Vijf baktips voor het maken van de perfecte meringues: Het maken van de luchtigste en lekkerste meringues is helemaal niet moeilijk meer met deze tips. Ik deel alle kennis over meringue met jullie, zodat er in alle oventjes van Nederland perfecte meringues kunnen worden gebakken!

Tip 1: Zorg voor vetvrij keukengerei

Voor het verkrijgen van luchtige eiwitten is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle keukengerei waarmee je werkt vetvrij zijn. Gebruik geen plastic kom, maar gebruik een roestvrijstalen kom die je eventueel met wat citroensap en wat keukenpapier vetvrij maakt. Zorg er ook voor dat de gardes van de mixer vetvrij zijn. Daarnaast is het erg belangrijk dat er geen spoortje eidooier bij de eiwitten terecht komt. Giet daarom telkens na het scheiden van een ei het eiwit in een aparte kom, zodat je niet alle eiwitten hoeft weg te gooien als het scheiden van een van de eieren een keertje mislukt.

Tip 2: Voeg niet te veel smaakstoffen toe

Nadat de eiwitten met de suiker zijn opgeklopt kun je een ingrediënt toevoegen om de meringues nog meer smaak te geven. Let hierbij wel op dat je niet te veel smaakstof toevoegt, want dit kan ervoor zorgen dat het mengsel inzakt. Gemalen nootjes bevatten bijvoorbeeld veel olie waardoor het mengsel minder stijf kan worden. Voeg daarom maar een kleine hoeveelheid aan het mengsel zelf toe en meng dit er snel maar voorzichtig doorheen. Na het opspuiten van de meringues kun je eventueel nog wat meer nootjes over de meringues strooien.

stage bij de meringue girls 7

Tip 3: De gemakkelijkste manier om een spuitzak te vullen

Begin voor het vullen van de spuitzak met het omslaan van een rand, zodat er geen meringue aan de bovenzijde van de spuitzak kan blijven plakken. Houd de spuitzak met de linkerhand (voor rechtshandigen) vast en sla de rand om je hand heen. Schep dan met een grote lepel de meringue in de spuitzak. Sla hierna de rand van de spuitzak terug en schud de meringue naar de onderkant van de spuitzak. Duw de spuitzak lichtjes in met je handen, zodat eventuele luchtbellen verdwijnen. Voor het afknippen van de onderzijde van de spuitzak kun je het beste de spuitzak op het werkblad leggen. Wrijf alle meringue uit het puntje weg, zodat er een platte punt ontstaat. Dan kun je gemakkelijk het puntje er af knippen zodat een strakke spuitmond ontstaat. En dan spuiten maar!

Tip 4: Het controleren van de gaarheid van de meringue

Om de gaarheid van de meringue te controleren til je een meringue van de bakplaat op. Als er geen restjes meringue op de bakplaat achter blijven en de onderkant droog aanvoelt is de meringue gaar. Voel en klop zachtjes met je vinger aan de onderkant van de meringue. Bak de meringues nog een paar minuutjes langer als de meringue snel breekt. Uiteindelijk wil je een meringue die knapperig van buiten, maar nog een beetje zacht van binnen is.

Tip 5: Het bewaren van de meringue

Meringues kun je minimaal 1 week bewaren als je ze in een luchtdichte trommel bewaart. Zorg ervoor dat er geen vocht in de trommel aanwezig is, want dit zal de meringue zacht maken. Meringues zijn erg breekbaar, dus plaats ze voorzichtig in een afgesloten trommel (met bakpapier). Leg ze niet op elkaar, want dit kan ervoor zorgen dat de meringues breken of aan elkaar gaan plakken.

Succes met het bakken van de meringues!

Dankjewel Hilde voor het delen van jouw 5 tips voor de perfecte meringues! 

Hilde houdt zelf ook een blog bij:Taste of Happy Dreams. Hier kun je nog meer lezen over haar tijd in Londen en bij de Meringue Girls, maar ze deelt hier ook recepten en nog meer leuke food gerelateerde artikelen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

6 reacties

 1. chucky1012 schreef:

  Duidelijke tips!

 2. Nicky bastiaens schreef:

  Mijn merengue scheurt tijdens het bakken. Hoe komt dit?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dan is er ergens in het proces van het stijfkloppen van de meringue iets niet goed gegaan. Misschien was niet alle suiker opgelost bijvoorbeeld. Heb je mijn recept gebruikt? https://www.laurasbakery.nl/schuimpjes-recept-handige-tips/

 3. Judith schreef:

  Is het normaal dat de buitenkant (bovenkant) super plakkerig is?
  Judith

  1. Laura's Bakery schreef:

   Nee, dat hoort niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *