klokken koekjes 1a

Zo aan het eind van de maand kunnen jullie altijd een nieuwe behind the scenes post verwachten. Een snelle terugblik op de maand terwijl ik mij realiseer dat er weer een maand voorbij is gevlogen. Zo in december is het altijd een beetje anders. Dan blikt iedereen terug op een heel jaar. Het moment waarop ik mij realiseer dat er niet alleen een maand, maar ook een heel jaar voorbij is gevlogen.

2014 was een supertof jaar! In gedachten ging ik laatst even door het jaar 2014 zoals dat voor mij was, lezen jullie mee? (ik zat op mijn schrijfstoel bij het maken van dit bericht, je bent gewaarschuwd 😉 )

Adfactor

Sinds januari werk ik samen met Adfactor. Zij verzorgen de advertenties die je in de vorm van banners en advertorials voorbij ziet komen. Daarmee kwam een droom uit, ik kon nu gewoon maandelijks wat geld verdienen aan mijn blog. Mijn investeringen konden zich terugverdienen en misschien hield ik er nog wel een leuk extraatje aan over.

 champagne pops 2

Groeien

Het ging goed met het blog. Steeds beter zelfs! Op een gegeven moment kwam ik op het punt waarop ik het steeds lastiger vond om het bloggen met mijn fulltime baan te combineren. Een sociaal leven schoot er steeds vaker bij in en de nachten werden steeds een beetje korter. Vrije tijd, wat is dat?

Ondanks dat het heel druk was, ging het mij prima af. Bloggen en alles eromheen is mijn passie. Ik vind het zó ontzettend leuk, dan is het niet moeilijk om door te blijven gaan.

Handige Baktips

Alsof ik het nog niet druk genoeg had, kwam ik op het geniale idee dat ik er best nog een blog naast kon beginnen. In het voorjaar van 2014 bedacht ik dat. Omdat ik het eigenlijk een beetje te druk had, liet de lancering langer op zich wachten dan ik eigenlijk had gewild. Maar op 1 november was het zover: Handige Baktips ging live!

Fulltime bloggen

Eind november was daar eindelijk het moment waar ik zo lang naar uit had gekeken: ik ging fulltime bloggen! Een moment dat begin dit jaar nog een ‘ver van mijn bed show’ was, maar onverwacht toch veel sneller kwam dan ik had durven dromen.

vuurwerk koekjes 2a

Wauw. Ik blog nu bijna 5 jaar. Ik begon omdat ik het makkelijk vond om vrienden en familie zo op de hoogte te houden van mijn baksels. Dat groeide uit tot een uit de hand gelopen hobby waar ik onwijs veel plezier in had (en nog steeds heb!). Nu mag ik het gewoon mijn werk noemen. En dan niet werk naast een baan in loondienst. Nee hoor, gewoon een fulltime blogger!

Ik heb van die momenten dat ik het allemaal nog niet  zo goed kan geloven. Ik een eigen bedrijf? Tijdens mijn studie was ik bij de minor ondernemen geloof ik degene die het hardst riep dat ik het allemaal heel interessant vond, maar dat ik toch nooit iets voor mijzelf zou gaan beginnen. Wie had toen kunnen bedenken waar mijn -toen nog hobby- blog tot zou uitgroeien.

2015

Na een terugblik komt er altijd een vooruitblik nietwaar? Lastig vind ik dat altijd. Natuurlijk heb ik wel plannen, maar die heb ik altijd. Mijn belangrijkste plan is volop genieten. Van alles dat er nu gebeurt: dat ik fulltime kan bloggen, de vrije tijd die ik nu weer iets meer heb. Van alles!

Plannen voor het blog? Die heb ik meer dan genoeg! Zo gaan er binnenkort wat dingen geoptimaliseerd worden zodat je berichten nog beter kunt terugvinden bijvoorbeeld. Ook wil ik wat meer gaan variëren in het soort recepten. Ik heb afgelopen jaar veel plezier gehad in het maken van hartige (bak)recepten. Ook wil ik meer tijd nemen voor het maken van how to’s voor gedecoreerde baksels. Dit zullen jullie dus vaker terug gaan zien.

Mijn lijst met ideeën en plannen voor het blog is eindeloos lang en lijkt nooit korter te worden. Dit jaar hoop een flink aantal van deze plannen af te kunnen strepen. Wat die ideeën nu precies zijn, daar komen jullie vanzelf achter!

Happy New Year!

Na deze hele lap tekst (ik had je gewaarschuwd) wil ik nog één ding zeggen tegen jullie:

Een heel gelukkig 2015 voor jullie allemaal!

En als allerlaatst wil ik jullie ook nog even bedanken.Bedankt dat jullie elke keer weer een kijkje komen nemen op het blog en alle recepten gewoon nog maken ook! Zo leuk! Zonder jullie was dit allemaal niet mogelijk geweest.

Tot volgend jaar allemaal!

smoking toastjes

Pinterest is één van mijn favoriete inspiratie bronnen en ik kan het er ook nog eens allemaal heerlijk opslaan per categorie! Daar zag ik ook regelmatig tuxedo crackers voorbij komen. Zo’n ontzettend leuk idee! Met deze smoking toastjes heb ik er een Nederlandse variant van gemaakt. Hartstikke leuk voor oudejaarsavond of elk ander (chique) feestje.

Het Borrelhapjes Bakboek 

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. Van bladerdeeghapjes en quiches tot gehaktballetjes en spiesjes. De sauzen, dips en spreads komen ook ruim aan bod!

Bestel hier!

Afbeelding

smoking toastjes

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Smoking toastjes

Deze smoking toastjes zijn ontzettend leuk om te maken met oudejaarsavond of een ander chique feestje. Bij de borrel zullen de gasten versteld staan!

Ingrediënten

  • Melba toastjes (of een ander die jij lekker vindt)
  • Brie
  • Zwarte olijven, ontpit

Instructies

  • Snij de brie in plakjes en snij hier langwerpige driehoeken van. De stukjes die je overhoudt zijn halve driehoeken, leg ze tegen elkaar en je hebt weer een nieuwe langwerpige driehoek! Zo hoef je geen brie te verspillen.
  • Nu de basis klaar is, wordt het tijd voor wat precisiewerk. Halveer de olijven en snij hier de strikjes en knoopjes uit. Voor de knoopjes sneed ik smalle reepjes die ik weer in fijne vierkantjes sneed. Zo gaat het hartstikke snel. De driehoekjes voor het strikje maak je van iets bredere reepjes. Leg de stukjes olijf op de brie en zo zijn het eetbare smokings geworden!
  • Serveer deze smoking toastjes met een lekker glaasje bubbels ?

smoking toastjes

Appelflappen maken

Zelf appelflappen maken is heel makkelijk! Met mijn recept en tips maak jij de lekkerste appelflappen voor oud & nieuw of een verjaardag.

Wat is een appelflap?

“Een appelflap is een driehoekig appelgebak van bladerdeeg. Vierkante plakjes bladerdeeg worden voor de helft belegd met een mengsel van appelblokjes en kaneel en dan ‘dichtgeflapt’.” – aldus René Dings in zijn Gebakwoordenboek. Het enige dat ik hieraan wil toevoegen is dat een appelflap ongelofelijk lekker is in z’n simpelheid, maar dat is natuurlijk niet erg objectief voor in een woordenboek. 😉

Nu denk je misschien, iedereen weet toch wel wat een appelflap is Laura! Toch wordt in sommige delen van het land de welbekende appelbeignet ook nog wel eens een appelflap genoemd. En daar heb ik het hier in dit recept dus zeer zeker niet over. Het recept voor die appelbeignets vind je trouwens gewoon terug in Het Feestdagen Bakboek.

Appelflappen bakken

Zelf appelflappen maken

Het is altijd een goed idee om ouderwetse appelflappen te maken. Of het nu voor een feestje, voor Oudejaarsavond of op een regenachtige zondag is.

Als je de tijd hebt, kun je ervoor kiezen om het bladerdeeg ook zelf te maken, bijvoorbeeld met mijn recept voor makkelijk en snel bladerdeeg. In alle eerlijkheid maak ik appelflappen zelf meestal met kant-en-klare plakjes bladerdeeg uit de vriezer. Dat is lekker simpel en dan kan ik extra snel genieten van een verse, warme appelflap.

Je kunt ze zowel warm als koud eten en daarmee kun je ze goed voorbereiden. Heb je ze liever warm maar wil je wel vast wat voorbereidingen treffen, de appelflappen kun je prima opwarmen in de oven!

Ik geef je alle tips om appelflappen te maken, te bewaren en op te warmen in onderstaand artikel en recept. Veel bakplezier!

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel nu!

Afbeelding

Bakken voor oud & nieuw

Naast oliebollen horen appelflappen natuurlijk ook echt bij oud en nieuw. Perfect alternatief ook voor degenen die niet met een pan vol hete olie en oliebollenbeslag aan de gang willen gaan. Voor deze flappen met appel en kaneel heb je namelijk genoeg aan een oven.

Weet jij al wat voor een lekkers je op tafel gaat zetten op Oudejaarsavond? Ik geef je alvast wat lekkere inspiratie voor wat je tijdens oud en nieuw op tafel kunt zetten, zonder dat je daar de frituurpan voor nodig hebt.

Ik kan zelf nooit kiezen en vind het ’t heerlijk als de hele tafel vol staat met lekkere borrelhapjes, afgewisseld met oliebollen, appelflappen en appelbeignets. Die hoef je natuurlijk niet allemaal zelf maken, maar laat iedereen een hapje meenemen. Dat verrassingseffect is het allerleukst!

Er staan nog veel meer feestelijke recepten in Het Feestdagen Bakboek, Het Borrelhapjes Bakboek of neem eens een kijkje op de speciale oud en nieuw pagina!

Appelflap

Appelflappen bakken

Welke appels voor appelflappen?

Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde als bij appeltaart: gebruik het liefst stevige, zoetzure handappels en geen moesappels. Mijn voorkeur gaat uit naar jonagold of goudreinetten. Lees hier meer over welke soorten appels je ook kunt gebruiken.

Hoe vervang ik de grove kaneelsuiker?

Helaas is grove kaneelsuiker niet meer zo goed verkrijgbaar als een aantal jaren geleden. Stel je er een soort kleine suikerparels met kaneelsmaak bij voor, die niet zo makkelijk smelten en daardoor een fijne smaak aan de appelflappen geven. Ze zijn daarentegen niet essentieel en kunnen ook achterwege gelaten worden als je ze niet in huis hebt. Strooi in dat geval gewone kristalsuiker over de appelflappen of maak zelf een simpele kaneelsuiker.

Kan ik ook beide kanten met suiker bestrooien?

Ik doe zelf alleen de bovenkant, maar in principe kun je beide kanten bestrooien. Smeer dan ook beide kanten in met eigeel. De onderkant van de appelflap zal waarschijnlijk meer karamelliseren, maar dit kan ook een erg lekker effect geven.

Kan ik de appelflappen ongebakken invriezen?

Dit kan als je vers bladerdeeg hebt gebruikt. Als je bladerdeeg uit de vriezer komt, is het om voedselhygiënische redenen beter om het niet opnieuw af te bakken. In dat geval kun je de appelflappen het beste direct bakken en daarna pas invriezen.

Appelflappen opwarmen

Als je appelflappen hun knapperigheid de volgende dag hebben verloren, dan kun je ze het beste in de oven of airfryer opwarmen. Op die manier worden appelflappen weer lekker knapperig en krokant. Hou dezelfde temperatuur aan als in het recept vermeld staat, 200 °C (boven- en onderwarmte), en bak de appelflappen voor 5 minuten. Hetzelfde geldt voor de airfryer, eventueel een minuutje korter.

Hoe maak ik mini appelflappen?

In het geval dat je vierkante plakjes bladerdeeg uit de vriezer wil gebruiken, dan kun je deze het beste diagonaal (van punt naar punt) doormidden snijden. Vul ze met de appelvulling en druk de open randen dicht met een vork. Je maakt op deze manier 12 mini appelflappen, waarbij je misschien een beetje appelvulling over zult houden. Begin met een baktijd van 9 – 10 minuten en controleer dan of ze eventueel nog enkele minuten langer in de oven moeten.

 

Appelflappen recept

Recept afdrukken

4.55 van 71 stemmen

Appelflappen recept

Appelflappen maak je heel gemakkelijk zelf. Want zeg nou zelf, zelfgemaakte appelflappen zijn het lekkerst met oud en nieuw! Heerlijk voor oudejaarsavond.
Porties: 6 stuks

Ingrediënten

  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 1 grote appel (ik gebruikte jonagold)
  • 2 el suiker
  • 1 el grove kaneelsuiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • losgeklopt ei + extra kaneelsuiker

Instructies

  • Schil de appel en snij deze in kleine blokjes. Doe de stukjes appel in een schaal en voeg de suiker, grove kaneelsuiker en kaneelpoeder toe. Roer goed door elkaar.
  • Verdeel de appel-kaneelvulling over de plakjes bladerdeeg, hou de randen vrij van de vulling. Vouw de flappen diagonaal dubbel en druk de randen met een vork goed dicht.
  • Smeer de appelflappen in met het losgeklopte ei en strooi er kaneelsuiker overheen.
  • Bak af in 15-18 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).

cervelaat roomkaas spiralen

Oliebollen horen natuurlijk bij oud en nieuw, maar op een gegeven moment heb je wel genoeg van de zoetigheid en is het tijd voor hartige hapjes! Maak voor de hartige trek deze cervelaat roomkaas spiralen. Die staan hartstikke leuk op een toastje en zijn ook nog eens heel erg lekker! Ook handig: je kunt dit hartige hapje heel goed voorbereiden. Zo hoef je niet meer in de keuken te staan als je gasten eenmaal binnen zijn.

BAKTIP: Op zoek naar nog meer bakinspiratie voor op de borrelplank? In Het Borrelhapjes Bakboek vind je nog veel meer verassende recepten.

cervelaat roomkaas spiralen

cervelaat roomkaas spiralen

cervelaat roomkaas spiralen

CERVELAAT ROOMKAAS SPIRALEN

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Cervelaat roomkaas spiralen

Maak voor de hartige trek tijdens oudejaarsavond deze cervelaat roomkaas spiralen. Die staan hartstikke leuk op een toastje en zijn ook nog eens heel erg lekker! 
Porties: 40 plakjes

Ingrediënten

  • 20 plakjes cervelaat
  • 200 gram roomkaas (1 bakje)
  • 3-4 lente uitjes
  • 100 gram geraspte kaas

Extra nodig

  • huishoudfolie

Instructies

  • Scheur een stuk huishoudfolie af en leg dit op het aanrecht. Leg hier de plakjes cervelaat overlappend op. Ertussen mogen geen gaatjes zitten, anders komt de vulling er straks uit.
  • Smeer de roomkaas uit over de plakjes cervelaat en strooi hier de geraspte kaas en lente uitjes overheen.
  • Rol het geheel zo strak mogelijk op.
  • Wikkel de rol in de huishoudfolie en leg een paar uur in de koelkast.
  • Ik maakte de rol een dag van te voren, dan hoef je hem op de dag zelf alleen nog maar in plakjes te snijden.
  • Doordat je hem goed gekoeld hebt is hij lekker stevig en kun je er makkelijker plakjes van snijden. Snij de uiteinden er af, de rest van de rol kun je nu in mooie dunne plakjes snijden.
  • Zet de cervelaat roomkaas spiralen goed afgedekt in de koelkast tot het moment dat je ze nodig hebt.

cervelaat roomkaas spiralen

Serveer de spiralen met lekkere toastjes.

klok koekjes

Kerst is weer voorbij en we bereiden ons voor op het volgende feest: oud en nieuw! Een dag waar ik eerlijk gezegd weinig mee heb. De gezelligheid met familie op oudejaarsdag vind ik hartstikke leuk, maar alle heisa eromheen is niet echt mijn ding. Voor mij dus geen vuurwerk afsteken en grote feesten, maar een gezellige avond met familie en ik bekijk het vuurwerk dat anderen afsteken wel 😉 . Oh, en lekkere hapjes natuurlijk! We kunnen niet de hele avond op oliebollen overleven, dus er is wat variatie nodig dacht ik zo. Vanaf vandaag dus wat hartige en zoete lekkernijen voor met oud en nieuw. We beginnen met deze klok koekjes. Ontzettend leuk om te maken en je gasten zullen versteld staan!

BAKTIP: Om het deeg rond uit te steken is deze 12-delige set uitsteekringen is onmisbaar in mijn keuken. Een andere optie is om een glas of kommetje als uitsteker te gebruiken.

 

klok koekjes

klokken koekjes

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Klok koekjes

Een fijne how to voor klok koekjes zodat je ze thuis ook zelf kunt maken. Ze zijn niet moeilijk om te maken, zeker niet met deze duidelijke uitleg.
Porties: 30 koekjes

Ingrediënten

  • Ronde koekjes van ongeveer 5cm (suikerkoekjes of gingerbread koekjes)
  • Royal Icing (recept)
  • 1 x spuitmondje #1 (Wilton) – voor de zwarte icing
  • 1 x spuitmondje #2 (Wilton) – voor de witte icing
  • 2 spuitzakken + adapters
  • Gouden eetbare glitters (Hologram Gold – Rainbow Dust)

Deze kleuren icing heb je nodig

  • zwart = Super black + een beetje Navy (beide Americolor)
  • wit

Instructies

  • Bak de koekjes volgens recept, het is handig om dit al een dag van te voren te doen.
  • De icing moet wat dunner gemaakt worden zodat je de 20-seconden icing krijgt, met het recept maak je namelijk stevige icing. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten icing. Als de icing de juiste dikte heeft verdeel je deze over schaaltjes om ze in de juiste kleuren te maken. Vul de spuitzakken met de gekleurde icing.
  • Ik heb voor zowel de zwarte als witte icing een 20-seconden icing gebruikt. Je zou voor de zwarte icing ook de stevigere variant kunnen gebruiken. De cijfers zullen dan minder snel dichtlopen, maar de kans is groot dat het spuitmondje dan regelmatig verstopt. Dat vind ik zelf altijd erg vervelend.
  • Goed, begin bij alle koekjes met de witte basis en laat volledig uitharden. De icing moet echt goed droog zijn, anders kun je niet verder met de glitters.
  • Spuit met de witte icing een cirkel die iets kleiner is dan de basis, strooi hier de gouden glitters op. Wanneer de icing is uitgehard kun je met een kwastje de overtollige glitters wegvegen.
  • Met de zwarte icing maak je de wijzerplaat af. Begin met de cijfers en maak daarna de stippen en wijzers. Laat de icing drogen.
  • Door het vocht in de icing worden de koekjes zacht. Vind je knapperige koekjes lekkerder? Op Handige Baktips leg ik uit hoe je deze koekjes makkelijk weer knapperig kunt maken!

klok koekjes

Staan er bij jou koekjes op tafel met oud en nieuw?

wat is au bain marie

Wat is au bain marie?

Au bain marie is niet meer dan het verwarmen van ingrediënten in een kom, die je op een pan met (zacht) kokend water zet. Een waterbad als het ware. Zorg dat de kom het water niet raakt, zo wordt de inhoud gelijkmatig verhit.

Het is een techniek om bijvoorbeeld chocola te smelten zonder dat deze kan verbranden. De stoom van het water zorgt ervoor dat de inhoud niet warmer wordt dan 100 graden. Het kookpunt van water ligt immers niet hoger dan deze temperatuur. Ideaal voor ingrediënten die bij rechtstreekse verhitting wel heter kunnen worden en daardoor kunnen verbranden of schiften.

Wanneer gebruik ik au bain marie?

Deze techniek pas je dus toe wanneer de ingrediënten en mengsels niet te heet mogen worden, wat wel mogelijk is bij rechtstreekse verhitting.

Au bain marie kan overigens ook een koudwaterbad zijn, maar bij het bakken wordt dit eigenlijk niet gebruikt.

sterren schuimpjes

Kan jij het nog? Een ster tekenen zonder de punt van je pen of potlood van het papier te halen? Dit keer gebruikte ik geen pen, maar pakte ik een spuitzak met meringue voor prachtige sterren schuimpjes. Deze schuimpjes zijn ook direct het laatste kerstbaksel van dit jaar waarmee ik de advent van 2014 afsluit. Wat is dat supersnel gegaan zeg! Ik zit alweer bomvol inspiratie dus jullie kunnen ook volgend jaar weer een toffe advent verwachten ;). Maar nu eerst: kerstschuimpjes maken!

BAKTIP: Voor het spuiten van deze schuimpjes gebruik ik wegwerp spuitzakken en een glad spuitmondje (#12).

sterren schuimpjes

sterren schuimpjes

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Sterren schuimpjes

Zelf kerstschuimpjes maken is nog nooit zó eenvoudig geweest met deze sterren schuimpjes. Versier ze met sprinkles voor een extra feestelijk effect.
Porties: 45 schuimpjes

Ingrediënten

  • 4 eiwitten
  • 125 gram kristalsuiker
  • 125 gram poedersuiker
  • 10 gram maïzena

Extra nodig

  • Witte en zilveren sprinkles
  • Gladde spuitmond (#12 van Wilton)
  • Spuitzak

Instructies

  • Klop de eiwitten en kristalsuiker stijf. Voeg dan de poedersuiker en maïzena toe en spatel dit er voorzichtig doorheen.
  • Vul de spuitzak met het schuim en spuit de sterren op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Voor wie het niet meer weet, oefen de ster eerst een paar keer met een pen op papier voordat je aan het echte werk begint. Spuit dan een bakplaat vol met sterren van schuim.
  • Strooi de sprinkles over de sterren schuimpjes voor een extra feestelijk resultaat.
  • Bak de schuimpjes in 1,5-2 uur op 100 °C (boven- en onderwarmte).

sterren schuimpjes

Welke kerstbaksels ga jij dit jaar maken met Kerst?

wegwerp spuitzakken
Welke spuitzakken gebruik jij?

Deze vraag behoort tot de top 3 met meest gestelde vragen. Welke spuitzakken gebruik ik nu eigenlijk? Toen ik net begon kocht ik een een mooie stoffen spuitzak van goede kwaliteit. Super ding hoor, maar ellendig om schoon te maken. Hele kleine spuitmondjes bleven er ook niet zo goed in zitten. Bij het decoreren van koekjes gebruik ik meerdere spuitzakken tegelijk en daarvoor vond ik deze ook niet handig. Via via kon ik toen aan snoepzakken komen die best wel stevig waren. Ik gebruikte ze bijna overal voor, maar bij een stevige vulling kon de zak knappen. Niet handig! Daarna ben ik overgestapt op wegwerp spuitzakken, ideaal! Ik knip het puntje er af om de spuitmond eruit te halen en dan gooi je de nog vieze spuitzak gewoon weg. Dat is nog eens snel opgeruimd!

Snoepzakken als spuitzak

Ik heb dus lange tijd snoepzakken gebruikt als spuitzak. Het is een prima oplossing die niet al te duur is. Maar ik vind ze zelf niet altijd even fijn werken.

Regelmatig had ik lekke zakken of ze knapten kapot zonder dat er ook maar echt kracht op werd gezet. Als je regelmatig spuitzakken gebruikt is dat niet handig.

Waar kun je snoepzakken kopen?
Bij veel snoepwinkels kun je er wel een paar kopen als je er om vraagt. Als je een pasje hebt voor de groothandel, kun je ze hier in grote aantallen kopen.

wegwerp spuitzakken
Wegwerp spuitzakken

Na mijn ervaringen met snoepzakken ben ik overgestapt op wegwerpzakken. Ik wil nooit meer iets anders. Deze puntzakken zijn gemaakt om als spuitzak te gebruiken en kunnen dus ook tegen een stootje. Stevige icing? Geen probleem, deze zakken gaan niet stuk.

Er bestaan veel verschillende wegwerp spuitzakken, van hele grote groene zakken tot kleinere transparante spuitzakken. Ikzelf gebruik altijd de wegwerpzakken van Wilton. Daar bestaan verschillende maten in, ik heb die van 30 centimeter.

Waar koop je wegwerp spuitzakken?
Bij taartdecoratie winkels kun je deze wegwerp zakken kopen. Er bestaan veel verschillende merken en maten, ikzelf koop altijd deze.

cranberry bladerdeeg molentjes

Vandaag staan er vrolijke hapjes op de planning: cranberry bladerdeeg molentjes! Of ze nu zijn gemaakt van fondant, koekdeeg of bladerdeeg. Ik vind molentjes in deze vorm altijd erg leuk. En ik heb weer cranberries gebruikt. Ik had je aan het begin van de advent al gezegd dat je dit jaar veel cranberries voorbij zou zien komen nietwaar? Deze cranberry molentjes zijn niet moeilijk om te maken en zijn ook nog eens snel klaar, ideaal. Serveer ze bij de thee of met een bolletje ijs als dessert, ze zullen zeker in de smaak vallen!

BAKTIP: Om de bladerdeeg molentjes met ei te bestrijken gebruik ik zelf het liefst een siliconen bakkwast, omdat deze makkelijk schoon te maken zijn en vaatwasserbestendig zijn.

 

cranberry bladerdeeg molentjes

cranberry bladerdeeg molentjes

cranberry bladerdeeg molentjes

CRANBERRY BLADERDEEG MOLENTJES maken

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Cranberry bladerdeeg molentjes

Een snel en eenvoudig kerstrecept: cranberry bladerdeeg molentjes. Serveer ze bij de thee of als dessert met een bolletje ijs. Ze zijn altijd lekker!
Porties: 16 stuks

Ingrediënten

Instructies

  • Snij elk plakje bladerdeeg in 4 vierkantjes. Met een theelepeltje schep je in het midden van elk vierkantje een beetje cranberry compote.
  • Met een scherp mesje snij je vanaf de punten richting het midden, snij niet helemaal door!
  • Vouw 4 hoekjes om en om naar binnen (zie foto) en knijp de puntjes boven het midden samen.
  • Smeer de bladerdeeg molentjes in met het ei en strooi er wat suiker over.
  • Bak de cranberry hapjes in 12-14 minuten op 225 °C (boven- en onderwarmte).

cranberry bladerdeeg molentjes

Waar zou jij deze cranberry bladerdeeg molentjes bij serveren?

sneeuwman gezicht koekjes 1a

Deze sneeuwman gezicht koekjes zijn denk ik zo’n beetje de simpelste koekjes die ik ooit gedecoreerd heb. Maar dat maakt ze zeker niet minder leuk! Ik word in ieder geval heel erg blij van deze vrolijke sneeuwmannetjes. Voor de ogen en de mond gebruikte ik zwarte parels. Dat geeft het mooiste resultaat vind ik en je kunt ze gelijk aanbrengen. Heb jij geen zin in die parels of kun je ze misschien wel niet vinden? Dan kun je ook heel goed een beetje icing zwart kleuren en hiermee de stippen spuiten voor de mond en ogen van de sneeuwpoppen.

BAKTIP: Om het deeg rond uit te steken is deze 12-delige set uitsteekringen is onmisbaar in mijn keuken. Een andere optie is om een glas of kommetje als uitsteker te gebruiken.

sneeuwman gezicht koekjes 2a
sneeuwman gezicht koekjes 3a

 

Sneeuwman koekjes

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Sneeuwman gezicht koekjes

Een duidelijke how to voor het zelf maken van sneeuwman gezicht koekjes. Ze zijn heerlijk eenvoudig dus ook lekker snel klaar. Wel zo fijn!
Porties: 50 koekjes

Ingrediënten

Deze kleuren icing heb je nodig

  • oranje = Sugarflair orange
  • wit

Instructies

  • Bak de koekjes volgens recept, het is handig om dit al een dag van te voren te doen.
  • De icing moet wat dunner gemaakt worden zodat je de 20-seconden icing krijgt, met het recept maak je namelijk stevige icing. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten icing. Als de icing de juiste dikte heeft verdeel je deze over schaaltjes om ze in de juiste kleuren te maken. Vul de spuitzakken met de gekleurde icing.
  • Geef de koekjes een witte basis. Terwijl de icing nog nat is, plaats je de parels voor de ogen en mond. Ik gebruik hier een pincet voor, zo kun je wat preciezer bepalen waar ze moeten komen. Wanneer het oppervlak van de witte icing droog is kun je met de oranje icing een neus aanbrengen.
  • Laat de icing geheel uitharden.
  • Door het vocht in de icing worden de koekjes zacht. Vind je knapperige koekjes lekkerder? Op Handige Baktips leg ik uit hoe je deze koekjes makkelijk weer knapperig kunt maken!

sneeuwman gezicht koekjes 4a

In een handomdraai kun je zo dus een schaal vol met vrolijke sneeuwmannen hebben staan op tafel!

Carola bakt zoethoudertjes 1

Vandaag weer tijd voor een nieuwe bijdrage in de categorie ‘Baktips van’. Dit keer geef ik het woord aan Carola van het blog Carola bakt Zoethoudertjes. Op haar blog vind je heerlijke recepten die allemaal zijn voorzien van leuke verhalen en anekdotes, je krijgt direct zin om de keuken in te duiken! Lees eerst even de tips van Carola voor dat je naar haar blog gaat, dan kun je die tips gelijk toepassen op bijvoorbeeld haar rabarbertaart met dadels of vlierbloesem en lime truffels.

Tips? Daar hebben we er eigenlijk allemaal heel veel van toch? Iedere keer dat we gaan bakken zijn er dingen die goed gaan, maar ook dingen die minder goed gaan. Een volgende keer zou ik het bijna altijd weer anders doen. Natuurlijk: hoe meer je bakt, hoe meer inzicht je krijgt in de ingrediënten die je gebruikt. Zoiets heet ervaring. Hoewel de foto’s op een blog er natuurlijk altijd goed uitzien, gaat er echt regelmatig wat mis hoor. Dat komt eerlijk gezegd vaak: omdat ik weer 3 dingen tegelijk aan het doen ben, of ik loop weg en vergeet de wekker te zetten. Ik heb dan ook een groot respect voor koks. Hoe doen ze dat? Hoe krijgen ze 15 borden tegelijk gereed en warm opgediend? Nee, laat mij maar lekker thuis aanrommelen in mijn eigen tempo, op een tijdstip dat ik zelf graag wil.

Dit zijn mijn vijf tips voor jou. Deze vijf  tips zullen je inspiratie geven, maar ook moed om op je eigen inzicht te vertrouwen, de tijd te nemen die je nodig hebt. En last but not least: geniet, en als je dat leuk vindt kun je ook veel plezier halen uit bakken samen met anderen!

1. Inspiratie vinden in huis

Natuurlijk heb je een winkel vol mooie spullen en is je wensenlijst echt oneindig lang. Alles is tenslotte leuk om te gebruiken, uit te proberen. Gelukkig kun je ook veel inspiratie vinden in huis. Of het nu om glazen of kommetjes gaat, maar ook allerlei leuke materialen die mooie reliëfs geven om bijvoorbeeld je marsepein of fondant over te rollen. En zo kun je cupcakes bakken in speciale bakvormen maar ook in glazen, mokken, vintage koffiekopjes, kommetjes, jampotten. Als de materialen maar niet te dun zijn en ovenbestendig.

2. Pinterest of Welke.nl

Vroeger sloeg ik leuke pagina’s altijd op in mijn favorieten. Maar je krijgt dan zo’n vreselijk lange rij favorieten dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Nu gebruik ik Pinterest of Welke.nl, om alles dat ik graag wil bewaren op te slaan. Ik maak duidelijke mappen aan en vind alles dat je wilt bewaren eenvoudig terug. Niet alleen op bakgebied, maar ook gewone willekeurige sites zijn zo netjes bewaard en eenvoudig terug te vinden omdat de sites erg visueel werken, je zoekt op foto’s.

Carola bakt zoethoudertjes 2
3. Verander het recept naar eigen smaak

Een recept is eigenlijk een leidraad, een basis. Verhoudingen zijn natuurlijk heel belangrijk, maar hou je er niet te angstvallig aan vast. Heb je een goed idee, wil je het net een beetje anders? Verander het recept naar eigen smaak. Misschien mag je bepaalde ingrediënten niet eten of wil je dat zelf liever niet. Vervang ze door gebruikelijke alternatieven als glutenvrij meel, lactose vrije melk, kokosvet of andere alternatieve keuzes. Zo kun je suiker vervangen door bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker, palmsuiker, ongeraffineerde rietsuiker of echt natuurlijke Stevia (niet de chemische variant).

4. Freubel- en bakgroepjes

Ben je heel erg enthousiast met bakken en cupcakes versieren en zou je dat graag willen delen? Online ontstaan er allerlei groepjes die bij elkaar gaan freubelen of bakken. Je kunt je aansluiten op diverse forums als van De Leukste Taarten of allerlei groepen op Facebook. Op die manier heb ik hele leuke taartvriendinnen leren kennen. Lukt het jou niet om een groepje bij jou in de buurt te vinden, waarom organiseer je dan zelf niet een gezellig avondje?

5. Zorg dat je genoeg tijd hebt

Ga je iets bakken en het is echt belangrijk dat het goed lukt? Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je genoeg tijd nodig hebt om rustig te bakken, afkoelen en versieren. Heb je niet genoeg tijd, dan is de kans op mislukken veel groter. Zo had ik onlangs een taart gebakken en wilde hem in drie lagen snijden. De taart was nog niet afgekoeld toen ik werd gebeld en er onverwachts iets tussenkwam. En zo sneed ik de taart even snel in drieën want ik had plots haast. De structuur van een warme taart is anders. Helaas, zo viel de taart in stukken uit elkaar. Bakken onder stress? Ik vind het echt niet prettig en heb daarom zo veel respect voor iedereen die het gevecht wel aan durft te gaan en zelfs nog voor de camera’s van Heel Holland Bakt.

En waar ik nu zo benieuwd naar ben… wat voor tips zou je mij willen geven?

Bedankt Carola voor het delen van jouw 5 tips op bakgebied!

chocolade oreo kerstkoekjes 1a

Stiekem vind ik Oreo’s het lekkerst met een laagje chocola of candy melts er omheen. Ik heb daarom ook al regelmatig Oreo pops gemaakt. Vandaag laat ik jullie een andere variant zien: chocolade Oreo kerstkoekjes! De koekjes voorzie je met een speciale mal eenvoudig van een vrolijk laagje chocola. Ik gebruikte hier een winterse variant, maar er bestaan er nog veel meer. Je zou misschien niet zo snel bedenken om Oreo’s te serveren met Kerst, maar in dit fijne jasje van chocola lijkt mij dat helemaal geen enkel probleem!

BAKTIP: Door candy melts te gebruiken, maak je jouw chocolade creaties eenvoudig in de vrolijkste kleuren. Je kan er ook voor kiezen om witte chocolade te gebruiken en deze te kleuren met kleurstof op oliebasis.

chocolade oreo kerstkoekjes 2a
chocolade oreo kerstkoekjes 3a
chocolade oreo kerstkoekjes 4a

 

CHOCOLADE OREO KERSTKOEKJES maken

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Chocolade Oreo kerstkoekjes

Maak snel en eenvoudig chocolade Oreo kerstkoekjes voor de kerstdagen. Met gekleurde candy melts, Oreo's en een malletje maak je ze binnen een handomdraai!

Ingrediënten

  • Oreo’s
  • Wilton candy cookie mold
  • Candy melts: blauw, wit, rood, zwart, oranje
  • Eventueel mycryo om chocola te verdunnen
  • Spuitzakken

Instructies

  • Met de gesmolten candy melts maak je eerst de details. Voor de sneeuwvlok Oreo’s is dit eenvoudig, je vult de vlok in met een kleur candy melts naar keuze. In mijn geval was dit blauw en wit.
  • De sneeuwpop heeft iets meer details. De zwarte en oranje candy melts breng je aan met een cocktailprikker. Voor de sjaal, oorwarmers en het gezicht kun je prima een spuitzak gebruiken.
  • Laat de details een beetje uitharden voordat je de vormpjes verder opvult. Dat opvullen hoeft trouwens niet tot de rand, anders stromen je vormpjes over wanneer je de Oreo er in drukt. Voor een derde vullen is genoeg.
  • Druk dan de Oreo’s in de chocola en laat helemaal uitharden voordat je ze uit de vorm verwijdert. Zet ze in de koelkast om uit te harden.