boeken

Deze keer doe ik de behind the scenes een klein beetje anders. Ik blik niet terug op de maand, maar gewoon op het hele jaar. Tenminste, een paar hoogtepunten uit het jaar. Verder kijken we vooruit naar het nieuwe jaar.

Precies een jaar geleden was ik nog maar net benaderd om boekjes te gaan maken voor Action. Daar kon ik toen nog niets over zeggen maar ik was wel al druk bezig om recepten te bedenken. In sneltreinvaart heb ik de boekjes gemaakt. Ik had maar een kleine 3 maanden om 32 taarten en cupcakes te bedenken, maken, fotograferen en uit te schrijven. Geloof mij als ik zeg dat dat veel is, zeker als je daarnaast ook gewoon nog 4 dagen werkt. Maar het is gelukt en daar ben ik heel trots op!

nieuwe site 1

De boekjes zijn natuurlijk niet het enige waarmee ik mij dit jaar heb bezig gehouden. Laura’s Bakery heeft in augustus een mega metamorfose ondergaan. Ik ging van het systeem Blogger over naar WordPress en pakte gelijk de hele lay out en indeling van de website aan. Een stap die nogal voor wat stress zorgde, want ik heb alles helemaal zelf gedaan. En ja dat ging wel eens fout als ik in de html codes zat te knoeien, gelukkig is mijn hosting partij altijd bereikbaar en hadden ze zelfs ’s avonds laat binnen een kwartier het probleem opgelost. Het was een flinke klus maar toch ben ik blij dat ik deze stap gezet heb, ik ben mega trots op het resultaat en heb nog geen seconde spijt gehad.

Stroopwafeltaart 1a

In september verscheen ook nog eens de jubileum Allerhande waar ik in stond met mijn stroopwafeltaart. Deze taart begint toch inmiddels wel een beetje mijn signatuur taart te worden als je dat zo van jezelf mag zeggen. Hij stond in mijn boekjes waar hij toch wel tot de populairste taarten behoorde. Via alle sociale media zag ik hem veel voorbij komen, later ook van mensen die hem in Allerhande hadden zien staan. Sinds hij op mijn blog staat stromen ook daar de reacties binnen en wordt hij goed bezocht. Stiekem begrijp ik het succes van deze taart ook wel. Typisch Hollands en verschrikkelijk lekker! Nieuwsgierig en geen idee waar ik het over heb? Hier vind je het recept.

champagne pops 2

Deze drie dingen waren voor mij mooie en leuke hoogtepunten. Ik heb natuurlijk nog veel meer leuks meegemaakt, maar dan zou dit wel een héél lang bericht worden.

We gaan daarom gelijk verder met het nieuwe jaar. Ik ben zelf niet zo van de goede voornemens, als je iets graag wilt moet je dat gewoon doen en niet wachten tot het nieuwe jaar. Geen lijstje dus waar ik morgen gelijk mee aan de slag ga, maar wel een paar dingen waar ik op de achtergrond mee bezig ben of wat op de planning staat om binnenkort te doen. Zo weten jullie gelijk wat van veranderingen er komend jaar zullen zijn. Schrik niet, het zijn geen grote ingrijpende dingen 🙂

Het soort berichten wil ik bijvoorbeeld wat meer gaan uitbreiden. Ik zal komend jaar bijvoorbeeld meer basis recepten en technieken behandelen maar ook (meer) leuke informatieve artikelen. Het aantal recepten en how to’s blijft wel redelijk gelijk, maar het wordt dus aangevuld met meer soorten berichten. Ik noteer al een poosje onderwerpen waar ik veel vragen over krijg en zal daar dus als eerst mee aan de slag gaan.

Iets wat ook al lange tijd op mijn lijst staat en waar ik mij nu meer in verdiep is het bakken voor mensen met een voedselallergie. Ik krijg namelijk steeds meer vraag naar recepten zonder suiker, lactose, ei, gluten, etc.. Het is een behoorlijke uitdaging voor mij omdat ik er helemaal geen ervaring mee heb, maar iedereen moet gewoon lekker kunnen bakken vind ik. Allergieën of niet. Dus ook daar ga ik dit jaar mee aan de slag.

hartige oliebollen 1a

Dat zijn mijn belangrijkste plannen om mee aan de slag te gaan en waar jullie iets van zullen merken. Mijn lijst met ideeën en plannen is nog veel langer en lijkt ook nooit korter te worden. Ik heb steeds weer nieuwe ideetjes. Hebben jullie nog ideeën of dingen die je graag zou willen zien? Laat dat dan vooral weten! Dat kan via een reactie, mail of social media. Ik ben zo’n beetje overal te bereiken en vind het leuk om te weten wat jullie nou missen of gewoon leuk vinden om te zien.

Het laatste wat ik dit jaar nog aan jullie kwijt wil is dit:

Proost op een gezond en zorgeloos nieuw jaar vol geluk, gezelligheid en zelfgebakken lekkers!

Zie ik jullie volgend jaar allemaal weer terug?

bladerdeeg bakjes maken 1a

Op oudejaarsavond en verjaardagen staat de tafel meestal vol met lekkere hapjes. Een bord met belegde toastjes op tafel zal je vast bekend voorkomen. Vanaf nu kun je deze toastjes vervangen door iets veel leukers, je kunt namelijk heel makkelijk zelf bladerdeeg bakjes maken. De kuipjes kun je vullen met alles wat je lekker vindt, zowel zoet als hartig. Vul ze met salades, garnaaltjes of kaasjes bijvoorbeeld. Voor wie liever zoete hapjes wilt kan aan de slag gaan met banketbakkersroom en vers fruit. Kortom, er zijn meer dan genoeg mogelijkheden met deze leuke bladerdeeg bakjes. Kijk mee hoe eenvoudig het is om ze zelf te maken.

bladerdeeg bakjes maken 2a

Bladerdeeg bakjes

Zelf bladerdeeg bakjes maken is helemaal niet moeilijk met deze fijne uitleg. Met feesten er partijen heb jij voortaan originele hapjes op tafel staan!
Porties: 16 bladerdeeg bakjes

Ingrediënten

 • 4 plakjes bladerdeeg (Koopmans, vierkante plakjes)
 • Ei, losgeklopt
 • Mini muffin vorm
 • Bakpapier
 • Bakknikkers (of rijst/bonen)

Instructies

 • Snij de plakjes bladerdeeg in vieren. Leg deze netjes in de muffinvorm, je hoeft overigens niet steeds een vakje open te laten tussendoor als je er meer wilt maken, ze zullen niet tegen elkaar gaan zitten. Smeer de hoekjes in met het losgeklopte ei.
 • Knip vierkante stukjes uit een vel bakpapier, plaats dit in de vormpjes met bladerdeeg. Vul de vormpjes met bakknikkers. Je kunt ook prima rijst of bonen gebruiken om te verzwaren. De vulling zorgt ervoor dat het bladerdeeg niet teveel omhoog komt waardoor je bakje dicht gaat zitten.
 • Bak de bladerdeeg bakjes in 14 minuten op 225 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
 • Verwijder de bakknikkers en het bakpapier en zet de plaat nog even terug in de oven, ongeveer 2 minuten. Zo kan de bodem ook goed drogen. Hierna hoef je de bladerdeeg bakjes alleen nog maar af te laten koelen voordat je ze vult met een vulling naar keuze.

bladerdeeg bakjes maken 3a

Volgende maand laat ik zien waar ik deze bakjes mee vulde. Waar zou jij ze mee vullen?

prosecco cake pop toren 1a

Deze gave prosecco cake pop toren maakte ik met Kerst, maar ik weet zeker dat hij het ook fantastisch zal doen met oud en nieuw. Eerste kerstdag vierden we met de hele familie bij mijn tante en oom ter ere van hun 25-jarige huwelijk eerder dit jaar. Ik bood aan om mee te helpen met wat lekkers bij het ontvangst en wat dingen voor het dessert. Deze cake pop toren was voor het ontvangst en was een echte eyecatcher. Ik had alle cake pops al van te voren gebakken, de toren zelf heb ik op kerstochtend in elkaar gezet. Ik was al vroeg wakker (helaas, ik ben geen uitslaper) en heb de toren ’s ochtends in een uur in elkaar gezet. Dat viel me reuze mee! Zeker als je je bedenkt dat er wel 95 cake pops in deze toren gaan!

prosecco cake pop toren 2a

Dit heb je nodig:

 • 2x het recept voor champagne cake pops (als je zoals ik prosecco cake pops wilt, dan vervang je de champagne door prosecco)
 • cocktailprikkers, knip deze door de helft
 • piepschuim kegel, ingepakt met huishoudfolie

De piepschuim kegel die ik heb gebruikt is 27 centimeter hoog en de onderkant is 12 centimeter in doorsnede (gekocht bij Pipoos voor 2,50).

prosecco cake pop toren 3a

Neem één balletje waar je een hele cocktailprikker doorheen prikt, deze gebruik je om te bepalen waar in de kegel je de gehalveerde cocktailprikkers moet prikken. Prik de cake pop met prikker in de kegel zodat alle cake pops mooi strak tegen elkaar zitten. Verwijder de cake pop met prikker en prik een gehalveerde cocktailprikker in de kegel op de plek van het gaatje dat je hebt gemaakt, de scherpe kant moet je blijven zien. Prik een cake pop op de prikker en bepaal weer waar de volgende moet komen. Zo ga je de hele kegel laag voor laag af.

prosecco cake pop toren 4a

Tijdens het opbouwen van de kegel heb ik per laag geteld hoeveel cake pops er in zitten, handig hulpmiddel bij het opbouwen van de toren.

 1. 14 cake pops
 2. 13 cake pops
 3. 12 cake pops
 4. 11 cake pops
 5. 10 cake pops
 6. 9 cake pops
 7. 8 cake pops
 8. 7 cake pops
 9. 6 cake pops
 10. 4 cake pops
 11. 1 cake pop

Zorg dat de voorkant mooi gestapeld wordt zodat de cake pops netjes in elkaar vallen. Dit lukt je maar aan een kant, de achterkant wordt dus niet zo mooi als de voorkant. Dit is niet erg, maar hou hier rekening mee bij het opbouwen.

prosecco cake pop toren 5a

De laatste twee lagen van de cake pop toren worden iets anders opgebouwd dan de rest. Voor laag 10 heb je vier pops nodig, steek de prikkers iets omhoog zodat ze goed blijven zitten. Voor de laatste laag steek je een hele cocktailprikker rechtop in de toren waar je de laatste cake pop op prikt.

prosecco cake pop toren 6a

Zo eenvoudig is het dus om zo’n fantastische cake pop toren te maken. Ga jij er eentje maken voor oud en nieuw?

vuurwerk koekjes 1a

Kerst is weer voorbij en over een paar dagen is kondigt de volgende feestdag zich alweer aan: oud en nieuw. Speciaal voor deze dag ging ik met koekjes aan de slag wat resulteerde in deze leuke vuurwerk koekjes. Voor iedereen die de oliebollen wel eens wil afwisselen met een ander zoet hapje is dit een leuk idee. Ze staan ook nog eens hartstikke feestelijk op een grote schaal tussen de glazen champagne. Wil jij ook wel eens iets anders op tafel hebben staan dit jaar? Kijk dan snel verder zodat je dit weekend gelijk aan de slag kunt.

vuurwerk koekjes 2a

vuurwerk koekjes 3a

Vuurwerk koekjes

Een duidelijke how to voor vuurwerk koekjes, zo kun jij ook aan de slag voor oud en nieuw.
Porties: 30 koekjes

Ingrediënten

 • (Vallende) ster koekjes (suikerkoekjes recept)
 • Royal Icing (recept)
 • 4 x spuitmondje #2 (Wilton)
 • 4 spuitzakken + adapters

Deze kleuren icing heb je nodig

 • wit
 • rood = Americolor tulip red + Americolor maroon
 • geel = Wilton golden yellow
 • donkerblauw = Americolor Navy Blue + drupje Americolor Super Black

Instructies

 • Bak de koekjes, het is handig om dit al een dag van te voren te doen.
 • De icing moet wat dunner gemaakt worden zodat je de 20-seconden icing krijgt, met het recept maak je namelijk stevige icing. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten icing. Als de icing de juiste dikte heeft verdeel je deze over schaaltjes om ze in de juiste kleuren te maken. Vul de spuitzakken met de gekleurde icing.
 • Voorzie als eerste al je koekjes van een laag blauwe icing en laat dit goed drogen. Het is handig om dit bijvoorbeeld al een dag van te voren te doen.
 • Om sterretjes te maken plaats je een flinke druppel icing op je koekje. Met een cocktailprikker maak je er ‘punten’ aan. Zet de prikker in het midden van de stip en trek deze naar buiten, zo trek je de icing mee en vormt er een punt aan de stip. Doe dit rondom zodat er een soort ster ontstaat. Met de andere kleuren icing maak je vervolgens wat boogjes, zo is het net echt vuurwerk.
 • Voor de grote koekjes maakte ik meerdere sterretjes op een koekje en zette ik ook nog wat kleine stipjes tussendoor om het extra speels te maken. Hierin kun je elke keer weer variëren, geen een koekje hoeft hetzelfde te zijn.

vuurwerk koekjes 4a

Ga jij ook koekjes maken voor oud en nieuw? Of heb je liever alleen maar oliebollen?

hartige oliebollen 1a

Hier in huis is het al jaren de traditie dat er op 31 december oliebollen gebakken worden. Mijn moeder staat ’s ochtends vroeg in de keuken om het beslag te maken en de oliebollen te bakken. Eenmaal wakker geworden van de geur kom ik dan beneden terwijl de eerste oliebollen al klaar liggen. Traditie is het bij ons om dan ook met oliebollen te ontbijten op oudjaarsdag. Gewoon, omdat het kan. De laatste jaren komt dat helaas niet meer zoveel voor omdat ik moet werken en niet meer de luxe heb van kerstvakanties zonder te moeten werken. De traditie van een oliebollen ontbijt houden we daarom gewoon op nieuwjaarsdag met de overgebleven oliebollen.

Koopmans biedt een mooie lijn met producten voor deze traditie van oliebollen bakken. De mix voor oliebollen wordt hier elk jaar trouw gebruikt maar er is ook een Appelbeignets Compleet Pakket en een Oliebollen Compleet Pakket Gemak in ’n Pak. Koopmans maakt het je gemakkelijk, in de Koopmans Bakhulp vind je verschillende baktips, handige bakfilmpjes en variatie recepten. Één van die variatierecepten haalden wij hier jaren geleden al van de site: Oosterse borrelbolletjes. Heerlijke hartige oliebollen die hier bij de hele familie in de smaak vallen. In de loop der jaren is het recept hier en daar wat aangepast naar een versie waar wij dol op zijn. Dat fijne recept deel ik natuurlijk met jullie zodat je zelf ook aan de slag kunt voor oud en nieuw.

hartige oliebollen 2a

hartige oliebollen 3a

hartige oliebollen 4a

hartige oliebollen 5a

Oosterse borrelbolletjes

Heerlijk voor oud en nieuw of een verjaardag: hartige oliebollen. Met deze Oosterse borrelbolletjes hou je iedereen te vriend.
Porties: 80 stuks ongeveer ter grootte van een kleine bitterbal

Ingrediënten

 • 1 pak Koopmans mix voor oliebollen
 • 500 ml handwarm water
 • 450 gram bacon reepjes
 • 100 gram uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 tl sambal
 • 1 tl sereh
 • 1 tl laos
 • 1 tl gember
 • Oosterse zoetzure saus
 • Een braadpan gevuld met zonnebloemolie om de oliebollen in te bakken, gebruik altijd schone olie.

Instructies

 • Bak de bacon uit in een pan. Voeg de fijngesneden uitjes en geperste knoflook toe en fruit de uitjes. Stort het mengsel op een plaat/schaal zodat het gemakkelijk afkoelt. Zorg dat er niet te veel vocht bij zit, laat het eerst even uitlekken in een vergiet.
 • Doe de mix in een kom en voeg de sambal en specerijen toe. Voeg ook het water toe en mix tot een glad beslag. Voeg de bacon en ui toe en spatel dit er voorzichtig maar goed doorheen. Dek de kom af met folie en laat 45 minuten rijzen.
 • Terwijl het beslag staat te rijzen kun je de keuken in orde gaan maken. Wij dekken hier het fornuis altijd af met aluminiumfolie, dat scheelt heel veel schoonmaken na afloop. Zet ook het volgende klaar: een vergiet, grote plaat, schuimspaan, ijsbollentang en een rol keukenpapier. Leg vast twee velletjes in het vergiet en bedek de plaat ook met keukenpapier.
 • Voordat je begint met bakken moet de olie goed heet zijn (190 graden). Dit controleer je door een stukje brood of de achterkant van een pollepel in de olie te steken, hier komen dan allemaal belletjes van af. Gebruik een ijsbollentang om het beslag in de pan te scheppen. Doe de lepel niet vol, je hebt echt maar een heel klein beetje beslag nodig voor deze balletjes. Ik heb een kleine tang en deed deze steeds voor ongeveer één derde vol, het beslag rijst ook nog tijdens het bakken.
 • Met een beetje mazzel draaien jouw bolletjes vanzelf om, anders moet je ze even helpen door ze met een vork om te duwen. Doe dit als de onderkant mooi goudbruin is. Als ook de andere kant mooi goudbruin is haal je ze met een schuimspaan uit de olie en doe je ze in het vergiet. Terwijl je de nieuwe bolletjes in de pan met olie schept leg je de gebakken bolletjes op de plaat. Ververs elke keer het keukenpapier in het vergiet, zo heb je zo min mogelijk vet in je bolletjes.

hartige oliebollen 6a

Zoals je ziet is het helemaal niet zo moeilijk om oliebollen te bakken. Voor wie op oudejaarsdag toch in de stress raakt omdat er iets niet goed gaat is er genoeg hulp. In de Koopmans Bakhulp staan natuurlijk baktips maar ook de consumentenservice is telefonisch te bereiken voor de oliebollenbakker in nood. Wie klaar is met bakken en een leuke foto heeft van zijn/haar oliebollenmoment kan deze delen op de Facebookpagina van Koopmans. Je maakt dan kans op een leuk Koopmans bakpakket en een friteuse.

Serveer de bolletjes met zoetzure saus erbij, zowel warm als koud zijn ze heerlijk. Het is ook een heel lekker hapje voor op verjaardagen trouwens.

Dit is een gesponsord artikel

aardbei kerstboom cupcakes 1a

De laatste dag van de advent dit jaar is aangebroken. Deze leuke aardbei kerstboom cupcakes heb ik voor het laatst bewaard. Dit idee was ik al vaker tegengekomen op Pinterest en vond het zo leuk dat ik ze ook eens wilde maken. Aardbeien zijn wat lastiger te krijgen dit seizoen, maar omdat je ze niet ziet in het eindresultaat zou je ook diepvries aardbeien kunnen gebruiken. Ontdooi ze dan eerst en dep ze droog. De boompjes kun je op elke manier die je maar wilt versieren. Ga voor klassiek of maak het lekker bont, de keuze is aan jou.

aardbei kerstboom cupcakes 2a

aardbei kerstboom cupcakes 3a

aardbei kerstboom cupcakes 4a

aardbei kerstboom cupcakes 5a

Aardbei kerstboom cupcakes

Een duidelijke how to voor het maken van aardbei kerstboom cupcakes. Staan leuk op tafel als dessert bij het kerstdiner.
Porties: 6 cupcakes

Ingrediënten

 • 6 mini cupcakes (smaak naar keuze, ik gebruikte chocolade cupcakes)
 • Aardbeien
 • Witte chocoladepasta
 • Groene kleurstof (Holly Green – Sugarflair)
 • Spuitzak met klein stervormig spuitmondje (Wilton 16)
 • Sprinkles naar keuze (ik gebruikte sterren, rode parels en zilveren parels in twee maten)

Instructies

 • Bak de cupcakes volgens recept. Terwijl die in de oven staan kun je de chocoladepasta vast groen kleuren, schep wat uit de pot en doe in een schaaltje om te kleuren. Je zou ook botercrème kunnen gebruiken maar ik vind zelf deze combinatie erg lekker en met het oog op bewaren is dit ook een stuk makkelijker. Je hebt namelijk geen koelkast nodig, waarschijnlijk zit deze al vol genoeg zo rond de feestdagen. Maak ook de aardbeien schoon en verwijder het kroontje.
 • Als de cupcakes klaar zijn bevestig je de aardbeien met wat chocopasta op de cupcakes.
 • Dan is het tijd om de aardbeien om te toveren tot een kerstboom. Begin onderaan met het maken van kleine toefjes. Dit doe je rondom en zo werk je naar boven tot de hele aardbei bedekt is.
 • Zet een ster bovenop de kerstboom en decoreer de boom met parels. Qua versiering kun je het natuurlijk helemaal maken zoals jij graag wilt. Heb je liever een gouden kerstboom, dan pak je gouden parels. Wil je ook slingers, maak dan van fondant sliertjes die je als slinger in de boom maakt.

aardbei kerstboom cupcakes 6a

Met deze leuke aardbei kerstboom cupcakes zijn we alweer op de laatste dag van de advent van dit jaar gekomen. Bij het maken en schrijven leek het ontzettend veel, 24 dagen lang iets voor Kerst. Maar die dagen zijn echt omgevlogen! Nu is het tijd om leuke ideetjes uit te kiezen en uit te voeren voor de kerstdagen. Ik ben benieuwd wat jullie allemaal gaan maken of misschien al hebben gemaakt.

Voordat ik deze post afsluit wil ik jullie allemaal hele fijne kerstdagen wensen. Fijn met familie en vrienden onder het genot van allerlei lekkers. Zelf heb ik eerste kerstdag een diner met de hele familie waarvoor ik natuurlijk allerlei lekkers heb gemaakt. Tweede kerstdag ben ik thuis en maken we er ook een gezellige dag van met lekkere hapjes. Op de site is het even rustig tijdens de feestdagen, maar na de kerst ben ik weer terug met nog wat leuke ideetjes voor oud en nieuw!

candy cane koekjes 1a

Deze candy cane koekjes zijn ideaal voor degene die koekjes versieren leuk vindt, maar geen zin heeft in ingewikkelde toestanden. Ik wilde zeggen dat dit ook niet veel tijd kost, maar met de droogtijd tussendoor heb je toch wel wat geduld nodig. Al kun je prima allerlei voorbereidingen doen voor het kerstdiner natuurlijk terwijl de icing aan het drogen is. Een kerstdiner waarbij iedereen zo’n gezellig koekje op zijn of haar bord heeft liggen misschien? Het is namelijk echt niet moeilijk, hoe je ze maakt laat ik zien in deze how to. Durf jij het aan?

candy cane koekjes 2a

candy cane koekjes 3a

Candy cane koekjes

Een duidelijke how to voor het maken van candy cane koekjes. Een feestelijk koekje voor Kerst.
Porties: 40 koekjes

Ingrediënten

 • 1 portie basisrecept voor koekjes
 • Royal Icing (recept)
 • 2 x spuitmondje #2 (Wilton)
 • 2 spuitzakken + adapters
 • Rode glitters (jewel fire red – Rainbow Dust)

Deze kleuren icing heb je nodig

 • Wit
 • Rood = Americolor tulip red + Americolor maroon

Instructies

 • Bak de koekjes, het is handig om dit al een dag van te voren te doen.
 • De icing moet wat dunner gemaakt worden zodat je de 20-seconden icing krijgt, met het recept maak je namelijk stevige icing. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten icing. Als de icing de juiste dikte heeft verdeel je deze over schaaltjes om ze in de juiste kleuren te maken. Vul de spuitzakken met de gekleurde icing.
 • Voor wie het lastig vind om gelijk uit de losse hand een vlakverdeling te maken met icing kan het best met een cocktailprikker of een naald aangeven waar de lijntjes moeten komen, dit kras je er eenvoudig in. Begin met de witte icing, vul om en om een vakje op met de icing. Laat helemaal opdrogen voordat je verder gaat.
 • Eenmaal uitgehard vul je de overige vlakken met rode icing. Nu deze nog nat is strooi je hier gelijk wat glitters overheen. Laat opdrogen voordat je met een kwastje de overtollige glitters verwijdert.

candy cane koekjes 4a

Et voila, klaar zijn deze feestelijke candy cane koekjes!

sneeuwpop cake pops 1a

Wow, wat gaat deze maand toch snel. Nog maar een paar dagen en dan is het al Kerst! De advent is dus bijna afgelopen, na vandaag heb ik nog maar twee leuke kerstbaksels voor jullie. Vandaag heb ik een vrij eenvoudige how to maar wel met een superlief resultaat: sneeuwpop cake pops. Heel fijn dus als je nog niet precies weet wat je wilt gaan maken voor Kerst en ook niet meer zoveel hebt. Wie wel genoeg tijd heeft kan deze lieve sneeuwpop nog wat verder aankleden door hem bijvoorbeeld een leuke hoed te geven.

sneeuwpop cake pops 2a

sneeuwpop cake pops 3a

Sneeuwpop cake pops

Een handige how to voor het maken van sneeuwpop cake pops. Een leuke bezigheid voor in de kerstvakantie.
Porties: 4 sneeuwpop cake pops

Ingrediënten

 • 4 cake pops (deze gingerbread pops zijn perfect voor deze tijd)
 • Candy melts wit, zwart en oranje
 • 4 cake pop stokjes en leuke rietjes
 • Roze poeder voor de wangetjes
 • Eventueel een lintje als sjaal

Instructies

 • Je kunt in plaats van witte candy melts ook witte chocola gebruiken, deze is alleen wel altijd iets ‘gelig’. Dip de stokjes voor ongeveer een halve centimeter in de chocola, steek de stokjes dan in de balletjes. Laat de chocola even drogen zodat de stokjes goed vast zitten. Dip dan de cake pops in witte chocola en laat ook dit uitharden.
 • Met de zwarte chocola maak je kleine stipjes voor de ogen en mond. Met de oranje chocola geef je de sneeuwpoppen een leuke neus. Zo zijn ze al hartstikke leuk maar je kunt de sneeuwpoppen ook nog een lief blosje geven. Met een kwastje en een klein beetje roze kleurpoeder geef de deze sneeuwpoppen een schattig blosje.
 • Schuif een leuk rietje om de cake pops en bind een leuk lintje als sjaal vlak onder de cake pop om het rietje.
 • Als je geen speciale houders hebt om de pops in te presenteren kun je ook een leuke (kerst)beker nemen. Vul deze met suiker en steek de pops hier in. Staat hartstikke leuk op tafel.

sneeuwpop cake pops 4a

kaneelsterren koekjes 6a

Kaneelkoekjes met witte chocolade vind ik zóó lekker! De kanelly’s van Bolletje (bestaan die eigenlijk nog?) vind ik zo lekker dat ik besloot om zelf eens zo’n lekker koekje te maken met kaneel en witte chocola. Wel op een iets andere manier, want ik kon het natuurlijk weer niet laten om de koekjes ook weer een beetje te decoreren. Met witte chocolaatjes in de vorm van een ster. Naast dat het heel erg lekker is ziet het er ook nog eens super feestelijk uit waardoor deze koekjes perfect zijn voor Kerst (en voor elke andere dag eigenlijk ook wel 🙂 ). Trek gekregen? Scroll gauw verder om aan de slag te gaan met het recept.

kaneelsterren koekjes 2a

kaneelsterren koekjes 3a

kaneelsterren koekjes 4a

kaneelsterren koekjes 5a

Kaneelkoekjes met witte chocolade

Kaneel en witte chocola zijn een perfecte combinatie als het om koekjes gaat. hier vind je een lekker recept voor kaneelkoekjes met witte chocolade.
Porties: 18 koekjes

Ingrediënten

 • 225 gram ongezouten roomboter
 • 150 gram witte basterdsuiker
 • 8 gram vanillesuiker
 • 1 eidooier
 • 280 gram bloem
 • snuf zout
 • 2 el kaneel
 • 50 gram grove kaneelsuiker
 • Witte chocola (of gekleurde candy melts)
 • Vormpje om chocolaatjes in stervorm te maken
 • Kaneelsuiker (om de balletjes deeg door te rollen)

Instructies

 • Klop boter, suiker en vanillesuiker romig. Voeg het eidooier toe en meng er doorheen. Voeg bloem, kaneelpoeder, grove kaneelsuiker en zout toe en meng tot een stevig deeg.
 • Laat het deeg minimaal een uur rusten voordat je er mee verder gaat.
 • Terwijl het deeg ligt te rusten kun je de chocoladesterren maken. Ik heb een vorm van Wilton gebruikt maar je zou ook een een ijsblokjesvorm kunnen gebruiken. Smelt de chocolade au bain marie of in de magnetron en vul de vormpjes. Tik de met de mal op het aanrecht zodat alle luchtbellen naar boven komen. Zet de mal in de koelkast zodat de chocola kan uitharden.
 • Als het deeg voldoende gekoeld is draai je hier balletjes van. Rol de balletjes deeg door de kaneelsuiker en leg ze op de bakplaat. Bak de koekjes 16 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte), de randjes moeten mooi goudbruin gekleurd zijn.
 • Terwijl de koekjes in de oven staan haal je de chocolaatjes uit de vorm, leg ze klaar binnen handbereik.
 • Als de koekjes uit de oven komen zijn de koekjes nog zacht, dit is het moment om de chocolaatjes gelijk in de koekjes te drukken. Druk niet te lang op de chocolaatjes, anders druk je ze plat door het smelten. Druk ze gewoon in een keer op de juiste plek en laat de koekjes helemaal afkoelen tot ook de chocola weer is uitgehard.

kaneelsterren koekjes 1a

Al je geduld wordt beloond, want deze koekjes zijn echt heerlijk! Ze zien er met de sterren ook nog eens hartstikke feestelijk uit.

croquembouche 1a

Een poosje terug hebben jullie op mijn sociale media kanalen al kunnen zien dat ik druk bezig was met het maken van een croquembouche. Deze maakte ik samen met medeblogger Pauline en Marjon, eens in de zoveel tijd spreken we een dag af om lekker te gaan bakken of decoreren, heel erg gezellig! Deze croquembouche was ons eerste gezamenlijke project en ook wel onze grootste uitdaging tot nu toe. Ik moet zeggen dat ik het helemaal niet zo moeilijk vond om deze croquembouche te maken als ik van te voren had gedacht. Misschien juist wel omdat we er in ons hoofd zo’n groot ingewikkeld iets van hadden gemaakt. Dat was dus een meevaller en maakt de stap om dit nog eens te maken dan ook veel kleiner. Speciaal voor jullie hebben we die dag ook veel foto’s gemaakt om stap-voor-stap te laten zien hoe jullie er thuis ook eentje kunnen maken.

croquembouche 2a

croquembouche 3a

croquembouche 4a

croquembouche 5a

croquembouche 6a

croquembouche 7a

Croquembouche

Een fijn recept en duidelijke how to voor iedereen die graag een croquembouche wil maken.
Porties: 1 croquembouche

Ingrediënten

Ingrediënten soesjes (70 stuks)

 • 250 gram bloem
 • 250 gram melk
 • 250 gram water
 • 250 gram ongezouten roomboter
 • 10 eieren
 • snuf zout

Vulling

 • Je kunt elke vulling gebruiken die je maar wilt, wij hebben banketbakkersroom gebruikt.
 • Deze makkelijke banketbakkersroom kan niet mislukken, vermenigvuldig alle ingrediënten met 3.

Karamel

 • 750 gram suiker
 • 225 ml water

Instructies

 • Begin met het maken van de banketbakkersroom volgens recept. Dit kan dan opstijven terwijl je de soesjes maakt.
 • Voor de soesjes, doe water, melk en boter in een pannetje en breng aan de kook, zodra het kookt haal je de pan van het vuur. Roer de gezeefde bloem en het zout met een garde door het mengsel. Zet het pannetje weer op een laag vuur om de massa goed gaar te maken. Het moet een droge bal worden die loslaat van de bodem, roer dit met een spatel door. Voeg daarna de eieren stuk voor stuk toe terwijl je dit met de spatel door blijft roeren. Werk vrij vlot door zodat het ei niet de kans krijgt om te stollen. Wij hebben de pan van het vuur gehaald tijdens het toevoegen van de eieren en het roeren afgewisseld. Dat kan ik iedereen aanraden als er iemand in de buurt is, het is best zwaar om te blijven roeren bij deze hoeveelheid.
 • Vul een spuitzak met het soezenbeslag. Spuit de soesjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Als er puntjes op zitten kun je deze makkelijk wegdrukken, maak je vinger even nat in een glas water zodat het beslag niet aan je handen blijft plakken.
 • Bak de soesjes in 15-20 minuten gaar en goudbruin op 200 °C (boven- en onderwarmte). Na een kwartier zagen ze er mooi uit bij ons. We hebben toen nog even gaatjes in de onderkant geprikt en ze nog een paar minuutjes in de oven gedaan. Zo drogen de soesjes van binnen ook en zakken ze niet in.
 • Vul een spuitzak met de banketbakkersroom en vul alle soesjes hier mee.
 • Maak een koker van karton, hier kun je mooi alle soesjes tegenaan stapelen. Onze kartonnen toren was ongeveer 30-35 centimeter hoog. Maak het karton met nietjes aan elkaar en vouw er bakpapier omheen, dit zet je makkelijk vast door de uiteindes naar binnen te vouwen. Het bakpapier zorgt ervoor dat er niet allemaal papier meekomt als je een soesje van de toren haalt.
 • Maak nu ook de karamel. Breng de suiker met het water aan de kook. Roer tot alle suiker is opgelost tot een heldere siroop. Veeg nu met een nat bakkwastje langs de rand van de pan om suikerkristallen op te lossen. Let op: je mag nu niet meer roeren. Karamelliseer de suikersiroop tot het een mooie egale goudbruine kleur heeft. Tijdens het karamelliseren beweeg je de pan heen en weer (maar niet roeren!). Hoe donkerder de kleur, hoe sterker de smaak. Kijk uit dat je de karamel niet laat verbranden (te donker), dan is de smaak niet meer lekker. In deze post zie je hoe je karamel maakt. De eerste stap-voor-stap foto laat zien wat je moet doen, maar je karamel moet wel donkerder worden dan hij op de foto is.
 • Pas op je vingers want de karamel is gloeiend heet!
 • Nu het leuke werk, het bouwen van de croquembouche! Doop de soesjes voorzichtig in de karamel, kijk echt heel erg goed uit voor je handen. Werk per laag aan de croquembouche en werk zo naar boven. Plaats alle soesjes dakpansgewijs op elkaar zodat je zo min mogelijk van de kartonnen kegel ziet. Als de karamel te hard wordt verwarm je het pannetje nog even op het vuur zodat hij weer wat vloeibaarder wordt.
 • Als de toren in elkaar zit kun je deze decoreren met karameldraden. Steek een vork of lepel in de karamel en laat het meeste karamel hier af lopen boven de pan tot het een dun sliertje wordt. Dan verplaats je de vork/lepel naar de croquembouche en draai je hier omheen om de toren in te pakken met draden karamel. Blijf dit herhalen tot je tevreden bent.

croquembouche 8a

Is dit niet een fantastisch gaaf en feestelijk dessert voor de Kerst? Zeker weten dat je indruk maakt op je gasten als je dit op tafel zet!