Zelf vanille-extract maken

Gepost: 6 februari 2018 Laatst bewerkt: 12 juli 2023
119

ZELF VANILLE-EXTRACT MAKEN

Het is je vast niet ontgaan, vanille is momenteel ontzettend duur. Niet alleen vanillestokjes zijn flink in prijs gestegen, ook alle andere vanille producten zijn duurder geworden. Dat komt door verschillende slechte oogsten van vanille in combinatie met de gigantisch hoge vraag. Om een voorbeeld te geven: ik kocht in november 2017 een flesje vanille extract van 118 ml voor 14,90. Nog geen twee weken later betaalde je daar bijna 10 euro meer voor. Momenteel is de goedkoopste vanille extract degene die je zelf maakt. Je doet even een wat grotere investering in het begin, maar daar krijg je dan ook heel erg veel voor terug. Het is bovendien ook helemaal niet moeilijk om zelf vanille extract te maken, je hebt slechts 2 ingrediënten nodig. En wat geduld. Ik laat je zien hoe je zelf vanille-extract maakt!

ZELF VANILLE-EXTRACT MAKEN

ZELF VANILLE-EXTRACT MAKEN
Recept afdrukken
4.79 van 14 stemmen

Vanille-extract

Zelf vanille-extract maken? Dat is hartstikke simpel en ook nog eens veel voordeliger dan steeds flesjes vanille-extract kopen.

Ingrediënten

  • vanillestokjes
  • wodka
  • glazen fles(jes) (optioneel, het kan ook in de wodkafles)

Instructies

Zo maak je het

  • Ik houd aan dat je voor elke 100 ml wodka minimaal 1,5 vanillestokje nodig hebt. Iets meer kan ook, zeker als je stokjes niet van hele goede kwaliteit zijn.
  • Snijd de vanillestokjes in de lengte open en doe deze in een schone fles. Giet de wodka er tot iets onder de rand bij.
  • Sluit de fles af en zet hem in een donkere kast. Nu is het tijd om te wachten, het duurt 1-2 maanden tot je vanille-extract klaar is voor gebruik. Om de paar dagen schud je de fles even, je zult zien dat je extract steeds donkerder wordt. Hoe donkerder hoe beter.
  • Als je fles vanille extract leeg is kun je het aanvullen met nog wat wodka, maar je zult nooit meer zo’n sterke en goede vanille-extract krijgen. Beter kun je de vanillestokjes in een schaaltje laten drogen en ze dan in een pot suiker doen, zo maak je zelf vanillesuiker.
Tips
Maak je het vanille-extract in de fles wodka zelf? Giet er dan eerst een klein scheutje uit voordat je de stokjes vanille toevoegt.

ZELF VANILLE-EXTRACT MAKEN

Wat kost dat?

De prijzen voor vanille kunnen per moment verschillen. Ik kocht in december 2017 10 stokjes van goede kwaliteit voor 34,50, maar ik zie momenteel ook alweer prijzen van 26,50 voor 10 stokjes. De prijs hangt af van de productie (en vraag ernaar), maar ook van de kwaliteit van de stokjes. De beste stokjes geven de meeste en lekkerste smaak af. Een fles (1 liter) wodka kocht ik voor 10 euro. In totaal was ik dus 44,50 kwijt voor bijna een liter vanille. Als ik in de winkel deze hoeveelheid had gekocht was ik ruim 125 euro kwijt geweest. Flink verschil nietwaar? Met deze hoeveelheid vanille kan ik weer een hele lange tijd voort.

Vanille-extract vervangen

In veel van mijn recepten zul je vanille-extract zien staan in de ingrediëntenlijst, maar er zijn natuurlijk nog een stuk meer vanille smaakstoffen. Daarom krijg ik vaak de vraag of vanille-extract te vervangen is door vanille aroma, vanillesuiker, vanillepasta of door een vanillestokje of -boon. Dat kan in de meeste gevallen heel prima! En je kunt daarbij de volgende verhoudingen aanhouden, 1 theelepel vanille-extract staat gelijk aan:

  • 1 tl vanille aroma
  • 2 tl vanillesuiker
  • 1 tl vanillepasta
  • 1/3 van een vanillestokje (het merg dus)

Ik schreef ook nog een aantal andere leuke interessante artikelen over vanille:

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

82 reacties

  1. Margot schreef:

    Proef je dan die Wodka niet meer?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee, het is gewoon echt vanille-extract.

    2. Gerdien Veldhoen schreef:

      Tip: in Duitsland koop je een fles Wodka voor €5,-

  2. Linda schreef:

    Ik heb het al eens gemaakt. Maar waar koop ik goeie vanillestokjes?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik kocht ze online bij DeliciousVanilla

      1. Marissa schreef:

        Begrijp ik het goed dat de vanillestokjes van de supermarkt niet goed genoeg zijn om te gebruiken?
        Verstege lijkt toch best goede stokjes te hebben..

        1. Laura's Bakery schreef:

          De kwaliteit kan verschillen, maar ik koop ze meestal niet in de supermarkt.

          1. Marissa schreef:

            Bedankt voor je reactie, toch gekozen voor de vanille stokjes van de kwaliteit die jij aan beveelt. En ik ben om, heerlijk om mee te werken!
            Maar nu heb ik 3 maanden de fles in een kast staan. Die gaat nog wel eens open overdag, maakt dat iets uit wat betreft het verdampen van de alcohol?
            Vind de extract nog naar alcohol ruiken namelijk.
            Of hoort dat zo?

            Groetjes Marissa

          2. Laura's Bakery schreef:

            De alcohol blijft alcohol, dat is nu eenmaal de basis van het extract en dat verdampt niet tenzij je het kookt. Maar je gebruikt er meestal maar zo weinig van in een cake of ander recept dat dit in het niet valt!

  3. Zehra schreef:

    Ik maak mij vanille-extract met Whiskey Bourbon. Telkens wanneer ik een vanillestokje moet gebruiken voor een recept voeg ik het uitgeschraapte stokje toe aan mijn flesje whiskey. Maar ik ben erg blij met alle tips, zoals hoe je een goede vanillepeul herkent!

  4. Anouk schreef:

    Hoe lang blijft dit houdbaar?

    1. Laura Kieft schreef:

      Heel lang, minstens een jaar.

  5. Petra schreef:

    Wat een verschil in prijs hè, tussen die flesjes uit de winkel en de zelfgemaakte variant. Mijn vanille-extract gebruik ik al zo’n twee jaar denk ik, ik vul hem wel regelmatig bij, maar voeg dan ook tussendoor de vanillestokjes toe waarvan ik de merg gebruikt heb, zodat de smaak behouden blijft. Dit werkt prima, zeker omdat je op een halve liter (in mijn geval) elke keer maar een klein beetje bijvult. Een stuk goedkoper inderdaad en erg lekker! Ook heel leuk om zo’n flesje cadeau te doen trouwens, al een aantal mensen hier blij mee gemaakt.

  6. Doecil schreef:

    Over de vanille…
    Wodka is alcohol…dat proef je toch in je baksel…en ik hou niet van alcohol.

    1. Arjan schreef:

      Dit werkt echt heel goed. Ik gebruik altijd 200ml flesjes wodka uit de slijterij van de supermarkt.
      Vanillestokjes(Bourbon) bestel ik normaal bij Pit&pit maar door het grotendeels mislukken van de oogst vorig jaar zijn ze heel moeilijk leverbaar. Het is dus even wachten op de nieuwe oogst.

    2. Laura Kieft schreef:

      Nee dat proef je niet in je baksel, naast dat het al een vanillesmaak krijgt door de stokjes vervliegt de alcohol grotendeels in je baksel. Bovendien gebruik je in een baksel vaak maar 1-2 theelepels, dat proef je in alcohol echt niet terug, alleen in vanille.

  7. Sandra schreef:

    Super leuk ik ga het zeker maken!
    Geef je nog een voorkeur uit welk land ze komen?
    Bedankt voor alle leuke recepten en baktips ik kijk vaak op je site!
    Groetjes Sandra

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruik zelf het liefst stokjes uit Madagaskar, maar uit andere landen komen ook goede stokjes hoor.

  8. Mieke schreef:

    Moet je er niet bijzetten dat je dit van de site van RutgerBakt hebt? #bronvermelding

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee, want dit heb ik niet van zijn site. Vanille-extract kom je op vele sites tegen in verschillende verhoudingen, dit is de mijne.

    2. Tuur schreef:

      Ik baal ook van die mislukte oogst. In 2013 kocht ik bij Pit&Pit nog voor 32,50 50 bourbonstokjes. Fantastische kwaliteit. Bij aankoop gelijk in een goede afsluitbare wekpot gedaan. Heb er nu nog zo’n 10 over en nog steeds even vers als destijds. Ik maak al vanaf toen mn eigen vanillesuiker, maar goed idee om ook eens extract te maken. Die chemische rommel/anaalklieren van bevers welke je in supermarkten kan kopen, daar pas ik echt voor.

  9. Selma schreef:

    Is er een manier om deze extract geheel alcoholvrij te maken? Mag namelijk geen alcohol.

    1. Sil schreef:

      Met het bakken of koken verdwijnt de alcohol volledig ? Anders zou ik mijn kindjes hele foute baksels voor schotelen ?

    2. Laura Kieft schreef:

      Naar mijn weten is dat niet mogelijk helaas.

  10. Sil schreef:

    Voor vanilla stokjes kun je ook eens neuzen op ebay. Ik koop prachtige dikke vanille stokjes uit Madagaskar daar voor goede prijzen. Mooi pakje uit Frankrijk ligt dan heerlijk te geuren in de hal zalig

  11. Kimberley schreef:

    Kun je dit ook koud gebruiken? Ik bak vrijwel nooit en zou zo graag mijn saaie yoghurt / kwark of smoothies een smaakje willen geven. Of proef je dan toch de alcohol? Ik zie namelijk meer mensen vanilla-extract gebruiken in hun koude recepten maar dat zijn vaak kant-en-klaar extracten.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan prima.

  12. Bo schreef:

    Hoi,

    Ik heb dit gister gemaakt, maar ik kwam er pas achteraf achter dat ik per ongeluk wodka had gekocht met maar 14,5% alcohol.
    Is het nu mislukt? 🙁

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Helemaal mislukken zal het niet, misschien dat het wat langer duurt voor de smaak goed is.

      1. Bo schreef:

        Oke, dan laat ik het gewoon wat langer staan en wacht verder af. Dankjewel! 🙂

        1. Natasja schreef:

          Hoe is dit nog gegaan?

  13. lianne schreef:

    ik zag dat je je vanille stokjes altijd koopt op de site http://www.delicious-vanilla.nl maar toen ik op de site was zag ik dat je heel veel keuze hebt. welke koop jij altijd precies? heb je misschien een link?

    1. Laura Kieft schreef:

      degene uit madagascar 🙂

  14. Nienke schreef:

    wat leuk! ik heb dit laatst ook zelfgemaakt, en ik vind het zo leuk om het uit mijn eigen flesje toe te voegen aan een gerecht 😉 weet je nog andere dingen die je op deze manier kunt maken?

    1. Laura Kieft schreef:

      er staat ook een artikel voor vanillesuiker online 🙂

    2. Silvia schreef:

      Alle soorten extracten zijn op deze manier te maken. Heb zelf inmiddels: kokos, amandel, sinaasappel, citroen en kersen extract gemaakt.

  15. Anneleen schreef:

    Ik heb mijn flesjes schoongemaakt met was afwasmiddel en een flessenborstel en daarna goed gespoeld en laten opdrogen. Zijn deze nu klaar voor gebruik of moeten ze nodig gesteriliseerd worden? Ik zou niet willen dat de vanillestokken beschimmelen of dat het mengsel onbruikbaar wordt

    1. Laura Kieft schreef:

      Zou schoon genoeg moeten zijn (alcohol desinfecteert ook nog wel wat gok ik haha), maar als je er echt zeker van wilt zijn kun je het natuurlijk uitkoken.

  16. Marjolijn schreef:

    Mag ik vragen welke wodka hier voor gebruikt word? er zit zoveel verschil in….

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar mag je zelf een keuze in maken. Een goede kwaliteit wodka is in principe beter, maar je gebruikt maar zo weinig vanille-extract normaliter dat je dit niet echt terugproeft.

  17. Marjolijn schreef:

    Is het een probleem als de vanillestokjes niet helemaal onderstaan met wodka maar een stukje droog staan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Is op zich geen probleem, maar als dat al zo is als het nog moet ’trekken’ zou ik de stokjes gewoon even halveren zodat ze korter zijn.

  18. Mirella schreef:

    Hallo Laura,

    Kan je ook Jenever gebruiken?

    Gr,
    Mirella

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Mirella, je kunt het proberen maar wodka wordt geadviseerd.

  19. J.de Vries schreef:

    En waar vindt ik op deze site de alcohol vrije variant?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Niet, want extract wordt altijd gemaakt met alcohol. Als je dat niet wilt kun je beter voor vanille suiker kiezen.

  20. Sandrien schreef:

    Dag Laura,

    ik heb namelijk mijn fles vodka gevuld met doormiddengesneden vanillestokjes een tijd terug. Af en toe goed aan geschud maar ik merk dat er nu witte haartjes opstaan, ik veronderstel dat dit niet normaal is? Ik kan eventueel wel eens een foto doorsturen als je dat wil ?. #DaarGaanAlMijnVanillestokjes?

    Groetjes

    1. Diana schreef:

      Oh dat heb ik ook, wat zou dit nou betekenen? Ik heb ’t gevoel dat ’t een schimmel is en durf het niet te gebruiken. Wie weet of het evengoed bruikbaar is?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Oei de reactie van Sandrien hebben we even gemist. Dat klinkt inderdaad als schimmel en is niet de bedoeling. Zat wel alles “onder water” (wodka dus ;))?

        1. Diana schreef:

          Ik heb het inmiddels weggegooid. Alles zat onder water maar ik zag bij het weggooien dat uit 1 van de stokjes de schimmeldradjes kwamen. Morgen worden de nwe vanillestokjes geleverd. Poging 2 (met betere kwaliteit stokjes). Dank voor je reactie!

  21. Patrick schreef:

    Wat doe je met de vanillestokjes (en de rondvliegende stukjes) als het klaar is voor gebruik? Haal je die er weer uit, en zo ja, hoe?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik laat het er gewoon inzitten: meer smaak. Maar je kunt het natuurlijk ook zeven.

  22. Lynette schreef:

    Hallo,
    Ik wil dit graag maken maar ik zie zoveel verschillende soorten wodka…
    Welke heb ik nodig?
    Hoeveel procent alcohol?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat maakt niks uit, in principe bevatten alle soorten wodka ongeveer 40% alcohol.

  23. VÉRONIQUE schreef:

    Zalig lekker recept!!!! Dank je wel.

  24. Elske schreef:

    Hoi Laura,

    Bij de Albert Hein is nu wel vanille extract bourbon van Dr Oetker verkrijgbaar. Is dit ongeveer hetzelfde als wat jij bedoeld in je artikel ipv vanille aroma?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik ga er vanuit dat dit een extract is op basis van bourbon, dus dat zou het extract of aroma moeten kunnen vervagen.

  25. Liesbeth schreef:

    Hoi Laura,

    Wat een leuk recept! Ik heb de vanille-extract inmiddels een maand staan, maar er zweven veel stukjes in tijdens het schudden.
    Als ik de vanille-extract ga gebruiken, moet ik het dan ook eerst even schudden en op die manier de stukjes in mijn recept verwerken? Of gebruik jij alleen het ‘sap’, zonder stukjes?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gebruik in principe alleen de vloeistof, zonder de stukjes.

      1. Liesbeth schreef:

        Bedankt voor je reactie!

  26. Natasja schreef:

    Hoe zit het met de alcohol als je er niet mee bakt maar chocolade mee maakt?

    Groetjes Natasja

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je bedoelt een vulling voor een bonbon? Als je het niet verhit dan blijft het zoals het is, alcohol.

  27. Esther schreef:

    Haal je de stokjes na de 2 weken eruit of kan het blijven zitten tot het op is?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het kan er lekker in blijven zitten hoor!

      1. Esther schreef:

        Oké Bedankt!

  28. Ev schreef:

    Wat een leuke post, ik ga het vandaag maken en ik heb dezelfde glazen flessen zoals op jouw afbeelding.
    Ik heb ze schoongemaakt en uitgekookt voor 5 min
    Mijn vraag is: is dat goed? en moeten ze helemaal droog zijn voordat je de alcohol erin doet?

    Alvast bedankt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me helemaal prima, ik heb zelf wel graag dat ze droog zijn ja.

      1. ev schreef:

        Oke.
        Dankjewel

  29. hubert schreef:

    kan je de vanillestokjes vervangen doorvanillepasta

    1. Laura's Bakery schreef:

      In de basis zou het wel moeten kunnen, maar in welke verhouding weet ik niet. Het voelt wel erg onlogisch, omdat vanille pasta ook al wordt onttrokken uit vanille stokjes.

  30. H. Belser schreef:

    O help in plaats van Wodka heb ik rum gebruikt, is dat erg 3 dagen geleden begonnen met de rum en vanille stokjes. Wordt al wat bruin en ruikt zelfs al naar vanille. Heb hele verse stokjes gebruikt.

  31. De Barones schreef:

    Die vanille flesjes die je in de supermarkt koopt zit daar ook alcohol in? Ik denk dat dit volgende recept beter is voor kinderen. Vodka (een zakflesje) van 40 % eerst met 1a 2 vanillestokje tijdje laat staan met paar korreltjes zout (heel weinig dus) Daarna de vanille met vodka in pannetje aan de kook brengen en 5 min zachtjes door laat koken zodat alcohol vervliegt. Af laat koelen en ijsblokjes van maken, daarna de ingevroren blokjes in doosje in diepvries bewaren. Voor gebruik 1 blokje in kommetje even laten ontdooien. Veilig voor kinderen, en om ook koud te gebruiken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      In vanille extract zit ethanol (alcohol), maar in het simpele aroma uit de supermarkt niet.

  32. Amber schreef:

    Hoi! Ik heb een flesje gemaakt en netjes in de kast gezet voor de komende maand 🙂
    Zijn er manieren om er achter te komen of het extract goed is om te gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      De beste manier is om het te gebruiken en dan te proeven! Na 2 maanden zal het extract sowieso klaar zijn.

  33. elvire schreef:

    hoi hoi,

    heb je nog advies over de Vodka?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, want die proef je in principe niet terug. Ik gebruik het liefst wodka omdat dit van zichzelf de meest subtiele smaak heeft.

  34. Barones schreef:

    Gin kan ook, witte rum of jenever. Niet teveel van snoepen hè, 🙂

  35. Elvire schreef:

    oké dank, ik ga ermee aan de slag!

  36. Elvire schreef:

    Hoi hoi, ik ga het gewoon proberen. Maar een subtiele smaak is wel belangrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *