Vegan Brownies

27 maart 2013
36

Ik had er nooit aan gedacht dat je ook vegan kon bakken, zonder dierlijke producten dus. Deze vegan brownies bewijzen het tegendeel en tonen aan dat het ook nog eens hartstikke lekker kan zijn. Nee, ik ben nu niet ineens veganistisch geworden, deze brownies heb ik gemaakt voor de blogswap. Aan deze blogswap doen 30 foodbloggers mee en aan iedereen is iemands blog toegewezen. Van die blog mocht je dan een recept uitkiezen om te maken en over te bloggen. De website “Green Veggie” was het blog waar ik iets lekker van mocht gaan maken, maar staat helaas niet meer online op dit moment. Green Veggie is wel even een ander soort website dan Laura’s Bakery. Waar voor mij geldt: ‘zoet, zoeter, zoetst’ is de slogan van Green Veggie ‘Want het kan net iets groener en gezonder’. Gelukkig betekende dit niet dat er niets zoets te vinden was, alleen net even anders dan ik gewend ben. Ik heb gekozen voor deze overheerlijke vegan brownies.

Vegan brownies

Bakken zonder dierlijke producten? Deze brownies bewijzen dat het kan en ook nog eens hartstikke lekker is. Ga snel aan de slag met deze vegan brownies.
Porties: 16 stukken

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 350 gram suiker
  • 65 gram cacaopoeder
  • 1 zakje bakpoeder (16 gram)
  • 1 tl zout
  • 1 tl maïzena
  • 250 ml water
  • 250 ml zonnebloem olie
  • 1 tl vanille extract
  • een bakvorm van 20×20 cm

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Meng in een kom de bloem, maïzena, suiker, cacaopoeder, bakpoeder en zout. Voeg vervolgens het water toe en meng tot dit helemaal is opgenomen. Op dit punt dacht ik even dat het niet meer goed zou komen, het leek namelijk tot in de verste verte niet op een beslag. Meer een soort brokkelige bal. Maar wees gerust, zodra je de zonnebloem olie beetje bij beetje toevoegt wordt het een mooi glad beslag. Voeg als laatst het vanille extract toe en roer dit er goed doorheen.
  • Vet de bakvorm in met zonnebloem olie en stort het beslag er in. Bak de brownie in 45 minuten gaar. Als je een grotere vorm gebruikt dan 20×20 cm gebruikt is deze eerder klaar. Kijk daarom na 30 minuten even of je brownie al gaar is.
Bewaren

Afgedekt met folie 3-4 dagen te bewaren.

Ik vroeg mij af hoe deze brownies zouden gaan smaken zonder boter, eieren en melk. Hoe kon je zonder deze ingrediënten nu een goede brownie maken dacht ik. Ik kan jullie vertellen dat je je over de smaak geen zorgen hoeft te maken, ik vond deze brownie echt heel erg lekker en smeuïg. Vegan bakken is wel even wennen trouwens, ik dacht namelijk een handje chocolate chips door het beslag te gooien omdat ik dat zo lekker vind. Ik kwam er gelukkig op tijd achter dat dat helemaal niet kan, daar zit namelijk melk in en hoort dus niet thuis in een vegan brownie.

Hebben jullie wel eens vegan gebakken?

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

75 reacties

  1. Sabien Wedman schreef:

    Nog nooit Vegan gebakken! Dit ziet er heerlijk uit, ook maar eens proberen 🙂 xoxo

  2. Lykke schreef:

    Nog nooit iets vegan gebakken. Wel een gewone vegan maaltijd gemaakt een keer, maar dat was niet bewust. Het leek me een lekker recept, en later kwam ik erachter dat het ook vegan-proof was 🙂
    Ik vind jouw ovenschaal overigens fantastisch, waar is die van?

    1. Laura's Bakery schreef:

      De ovenschaal is van Bunzlau Castle, ietwat prijzig maar zo mooi! Ze hebben ook een gave muffinvorm 🙂

    2. Lykke schreef:

      Dankjewel! Grappig, ik kende het merk wel (alleen de naam niet) en dacht altijd dat ze alleen maar servies hadden. Dit deed me meteen denken aan dat mooie servies wat ik altijd zag, maar dat is dus nogal logisch, want het is hetzelfde merk.

  3. Toen ik het las dacht ik ook van geen melk boter of eieren. Maar aan u deeg te zien is het toch goed gekomen. Ga het zelf ook is proberen te maken.. gewoon al dat boter dat is toch niet goed voor de lijn 😉

    xX

  4. Lian schreef:

    ik ben de hele week al aan het denken om brownies te maken…deze zijn wel verleidelijk hoor! puur omdat ik het leuk vind om lekkernijen te maken zonder de bekende ingredienten 😀

    1. Laura's Bakery schreef:

      Leuk is dat hè om iets te maken wat je normaal niet zou doen. Ik had in ieder geval niet zo’n lekker resultaat verwacht. Vriendinnen en collega’s vonden hem ook superlekker!

  5. Miss Healthy schreef:

    Ik lees nu je blog. Ik ben blij dat de vegan brownies zo goed bevallen. Ze zijn ook elke keer een succes als ik ze uitdeel 🙂 prachtige foto’s btw.

    1. Hieke schreef:

      250 ml zonnebloemolie…volgens mij klopt de verhouding niet…met 60 ml is het beslag al glad!

  6. nadia schreef:

    Ik heb deze vegan brownies gisteren voor mijn vriendin gemaakt. Ze mag geen dierlijke producten, dus een ideaal recept. Ik heb precies gedaan zoals hierboven omschreven, maar bij het snijden viel alles uit elkaar en bleef er niks van over. Waar kan dit nu mis gegaan zijn? De smaak was overigens wel heel erg goed.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat zonde! Misschien iets te lang of te kort gebakken (te zacht/te droog). Heb je hem ook goed af laten koelen. Warm gebak valt namelijk vrij makkelijk uit elkaar.

      1. Martine schreef:

        He, dat was bij mij ook zo. Ook als de brownie is afgekoeld valt het totaal uit elkaar… Smaak is overigens wel super! 😉 (ook erg belangrijk…)

        1. anna schreef:

          bij mij is dat ook gebeurd, ze waren inderdaad wel heel lekker. ik dacht dat het misschien iets te maken had met dat er geen boter in zit dat het dan minder goed hecht… maar verder wel heerlijk!

  7. Justin schreef:

    Ik ben het nu aan t proberen ik heb geen olie en mayzena gebruikt maar t zag er gewoon uit als jou beslag dus nu maar kijken hoe die bakt 🙂

  8. Kees schreef:

    Ik heb de brownies vandaag gemaakt met 200 gram suiker ipv 350 gram. Na 45 min heb ik de oven geopend en merkte ik dat het beslag nog te nat was dus heb ze 15 min langer op 140 graden gebakken. Na het snijden brokkelen ze een beetje af maar ze proeven super lekker!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het was waarschijnlijk nog te nat omdat je minder suiker hebt gebruikt, in verhouding heb je dan veel meer vocht. Gelukkig waren ze nog steeds lekker! 🙂

  9. Amandina schreef:

    Hoi!!!

    Ik wilde laten weten dat me dochter van 9 dit recept al twee keer heeft gemaakt en hij smaakt verrukkelijk jumjumjummmm

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk zeg! Hij is inderdaad heerlijk 🙂

  10. Sofie schreef:

    Mmmmm!! Heb deze vandaag samen met een ander recept voor vegan brownies uitgeprobeerd en deze was ongetwijfeld de lekkerste. Al mijn bezoek was het er onverdeeld mee eens 🙂 Het zal zeker niet de laatste keer geweest zijn dat ik deze gemaakt heb!

  11. Rosalie schreef:

    Bij mij was na het water toevoegen meteen een beslag, ik later kijken of ik niet te veel water had toegevoegd of dat ik iets vergeten was maar dat was niet het geval, ze gaan nu in de oven en we zullen zien !

  12. Mijke schreef:

    Toen ik het water toevoegde kreeg ik al een mooi beslag, ik ben heb er ook walnoten aan toegevoegd en ben benieuwd hoe ze uit de oven komen! Ik vind het trouwens super dat je een vegan recept hebt gepost Laura 🙂

  13. Barbara Schriek schreef:

    Ziet er heel lekker uit, ga ik zeker eens proberen. Bedankt!

  14. Kitty schreef:

    Ja, ik heb vegan cuppies gebakken en vorige weekend een vegan taart..super lekker en absoluut minder zwaar eten dan welk ander luchtig gebak. Dit weekend de brownies uitproberen en volgend weekend eens kijken hoe een vegan bisquit taart zich houdt ?

  15. eveline schreef:

    Hoi,
    Ik weet niet of je het al wist, maar in plaats van zonnebloem olie kun je in alle gerechten beter cocos olie gebruiken, smaak en geur loos.
    Zelf vind ik zonnebloem olie helemaal niet lekker.
    Ik hoop dat je meer vegan zoetigheid gaat uitproberen, lees ze dan graag terug 🙂
    groetjes
    eef

  16. Janke schreef:

    ik heb dit recept gebruikt voor brownie-cupcakes. ben superbenieuwd hoe het uitpakt, ze staan nu in de oven 🙂

  17. marieke schreef:

    Je hebt hele pure chocolade. Deze zijn wel vegan. die kan je in stukjes hakken en erdoor heen doen.
    ik ga aankomende week deze maken voor mijn broer. Normaal bak ik je appeltaart op een vegan manier. (ei vervangen door water en vegan boter) Die is heerlijk!! Voor de verandering eens brownies bakken. Ik ben erg benieuwd.

    1. Gita schreef:

      Oh dat wil ik ook eens proberen. Hoeveel ml water en gram boter gebruik je in de appeltaart?

  18. Linda schreef:

    Wat fijn om dit recept te vinden! Een van mijn beste vrienden is lactose intolerant en kan dus vaak niet mee eten als er ergens gebak op tafel komt. Daarom zorg ik altijd voor een lactose vrije taart, en ik ben erg blij dat ik nu deze brownies ook kan bakken als hij langskomt. Dank je wel, en meer vegan recepten zijn altijd welkom!

  19. schreef:

    Bij gebrek aan eieren (lagen niet in ’t schap in de winkel…) en boter (had ik gewoon niet in huis) deze brownies gisteravond gemaakt. En ze waren heerlijk! Gisteravond viel het inderdaad een klein beetje uit elkaar. Maar na een nachtje in de koelkast is dat “probleem” opgelost! Ik heb donkere basterdsuiker gebruikt en de brownies waren lekker smeuïg! Na het oliën van de ovenschaal heb ik er wat bloem doorheen geschud, zodat de brownie niet zo aan de schaal plakte en ik deze er gemakkelijk uit kreeg. Bedankt voor het geslaagde recept! Deze ga ik vaker maken!

    1. Cynthia Creutzburg schreef:

      Sinds kort bak ik naast de “gewone” taarten ook veganistische taart voor kleurrijketaarten.nl . Voordeel hiervan is dat deze luchtige taarten ook lactose en ei vrij zijn. Vaak weten mensen niet dat vegan erg lekker is en dat je het een heerlijk allternatief is, als je een melk of ei allergie heb. Maar je heb gelijk het is een hele beleving om voor het eerst veganistisch te bakken. Maar lekker is het zeker. Ga je brownies ook uit proberen, ben benieuwd Groet Cynthia

  20. Mara schreef:

    Er is genoeg chocolade in de winkels met soja ipv melk! Hiervan kun je dus prima stukjes door de brownie doen voor extra yummmmmmmm (:

  21. Henriëtte schreef:

    Ik heb de brownies ook gemaakt en ze waren heerlijk. Mijn vraag is nu alleen of ik de suiker kan vervangen door een natuurlijke suiker, want mijn zoon eet geen suikers. Bedankt alvast!!

    1. Laura Kieft schreef:

      Daar heb ik geen ervaring mee, maar je kunt het proberen natuurlijk.

  22. Luna schreef:

    Hallo, zou ik de zonnebloemolie met olijfolie kunnen vervangen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het kan, maar het heeft wel invloed op de smaak. Ik geef zelf de voorkeur aan zonnebloemolie.

      1. Simone schreef:

        Zou vegan (room)boter dan beter zijn?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ik heb het niet getest met margarine! Harde margarine zou het eindproduct wel ook meteen een stuk steviger maken (omdat het opstijft als het afkoelt).

  23. Tina schreef:

    Ik ben het recept nu aan het maken maar na het toevoegen van het water is het al een mooi beslag, Heel apart dat jij zelf een droge brok krijgt. Ik ga de olie toevoegen en kijk wel wat het wordt…

  24. van Lieshout schreef:

    Ik wil deze brownies graag maken als traktatie, als ik ze de avond van te voren maak zijn ze de volgende dag dan nog lekker? En moet ik ze dan in de ovenschaal laten of kan ik ze van te voren al inpakken in bakpapier zoals op de foto?

    Liefsss

    1. Laura Kieft schreef:

      Een dag van tevoren kan prima hoor. In de schaal bewaren kan prima, wel even afdekken met folie.

  25. Emmy schreef:

    Na het volgen vh recept toch een te erg kleverig en zacht gebak. Ook na een nacht in de koelkast. De smaak is prima, maar wat gaat er mis?
    Na toevoegen van water was het bij mij ook al een mooi beslag en koste het veel tijd om de olie goed opgelost te krijgen.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is zonder verdere info lastig te zeggen helaas. Heb je misschien een combimagnetron, daar kun je namelijk niet goed in bakken en dat heeft vaak als resultaat dat het midden van baksels niet goed gaart.

  26. Tessa schreef:

    Wat een topper dit. Even proefgebakken en uitgedeeld aan collega’s. Wel 300 gr suiker gebruikt want 350 ging me toch wat te ver, maar durf niet minder te gebruiken omdat hij nu ook al wat brokkelde en ik voor de echte gelegenheid toch graag perfecte blokjes heb. Idd wel net iets langer in de oven gehad, komt vast ook door ietsje minder suiker.

  27. Ruth schreef:

    Wat een fijn recept! Ik heb deze gisteren gemaakt voor de verjaardag van mijn zoontje. Hij heeft koemelk allergie en dan is het lastig om iets te maken wat hij ook kan eten. We hebben stiekem een stukje geproeft en het smaakt heerlijk. Zoals bovengenoemde reacties valt het wel iets uit elkaar en had ik na toevoeging van water ook een redelijk vloeibaar beslag. Maar ik ga de brownie zeker nóg eens maken, supermakkelijk!

    1. Marleen schreef:

      Dag Ruth, mijn dochters hadden ook een koemelk allergie. Ik verving in recepten meestal de melk door rijstemelk en de boter door vloeibare margarine. Ook prima in bv pannenkoeken.

  28. Caroline schreef:

    Lekker recept! Volgende keer gebruik ik wel bakpapier op de bodem, want de brownie krijg je anders niet goed los.

    1. Cynthia Creutzburg schreef:

      Sinds kort bak ik naast de “gewone” taarten ook veganistische taart voor kleurrijketaarten.nl . Voordeel hiervan is dat deze luchtige taarten ook lactose en ei vrij zijn. Vaak weten mensen niet dat vegan erg lekker is en dat je het een heerlijk allternatief is, als je een melk of ei allergie heb. Maar je heb gelijk het is een hele beleving om voor het eerst veganistisch te bakken. Maar lekker is het zeker. Ga je brownies ook uit proberen, ben benieuwd Groet Cynthia

  29. Malou schreef:

    Deze is lekkerrrrrrrr!!! Bedankt helemaal blij😁

    1. Laura's Bakery schreef:

      Yaaay, geniet ervan!

  30. Elke Detollenaere schreef:

    Hallo, bij mij helemaal geen brokkelige bal maar lopend beslag na het toevoegen van water. De juiste verhoudingen genomen. Momenteel zit het in de oven en zoet het er meer uit als cake dan als brownie… We zullen zien…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hopelijk is het resultaat geworden bij je zoals het hoort! 🙂

      1. Elke schreef:

        Helemaal niet, jammer genoeg. Enkel het middelste deeltje zag er wat brownie achtig uit

        1. Laura's Bakery schreef:

          Wat gek en vervelend! Misschien is er dan toch iets verkeerd gegaan met het afwegen van de ingrediënten? Of de brownie is te lang in de oven geweest.

  31. J schreef:

    Ik wilde deze gaan maken, maar in cacaopoeder zitten eiwitten.. dus niet volledig vegan dan.

    1. Lana schreef:

      Oké meen je deze serieus ?! Met eiwitten kunnen in de cacou poeder ook proteïnen bedoeld worden. Dit hoeft dus niet per se dierlijk te zijn

    2. Laura's Bakery schreef:

      Puur cacaopoeder is 100% veganistisch. De eiwitten in deze slaan op de voedingswaarde, niet op de ingrediënten (tenzij je geen puur cacaopoeder hebt, maar een mix voor chocomelk of iets dergelijks).

  32. Anna Adema schreef:

    Heb 250 Coconut sugar gebuikt en 3 dadels in fijne stukjes.

  33. Janneke schreef:

    Heb dit recept ook geprobeerd met wat aanpassingen.. minder olie maar aangevuld met plantaardige boter. En een reep pure chocolade in stukjes erdoor en i.p.v. maizena een theelepel custard poeder. Goed gelukt en was echt heeeerlijk zelfs mijn zoontje van drie (koemelk/ei/soja allergie) heeft er echt heerlijk van lopen smullen! Ook in een keer goed gelukt! Dankjewel voor het delen van je receptje!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat goed dat het meteen lukte met alle aanpassingen!

  34. Dani schreef:

    Ik deed op werk mee met een brownie challenge en ik had als enige een vegan brownie mee en die heeft nog gewonnen ook! Iedereen vond hem heerlijke!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hahaha wat geweldig Dani 😀

  35. Natasja schreef:

    Gooi er gewoon vegan chocolate chips tussen 😉 heerlijk!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Inderdaad heerlijk!

  36. Hieke schreef:

    Als ik vergelijkbare recepten bekijk, moet je oo deze hoeveelheid ca 80 ml zonnebloemolie toevoegen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het bovenstaande recept klopt precies zoals het er staat.

  37. Luca schreef:

    Ik ben nu een tijdje veganistisch en hou erg van bakken, dit was ook een flinke verrandering voor mij.
    Ik vind het dus ook super om nu dit recept hier te zien!
    Ik hoop dat er in de toekomst meer volgen! 🙂

  38. Fleur schreef:

    Heeeeel lekker!! Net uit de oven gehaald. Hij is wel nog zacht… alsof die niet gaar is. Volgende keer maak ik hem dunner. Bedankt voor het lekkere recept!

  39. Jans schreef:

    Heerlijke brownie hoor. Mijn dochter heeft ei en melk allergie dus ik ben helemaal blij met dit soort recepten!

  40. Etteke schreef:

    Dit recept was een topper! Ik heb het gemaakt voor 60 mensen als toetje bij een buffet (shiatsu en permacultuur cursus in Orval, België). Als topping had ik een dun laagje sinaasappelsap met agar erop laten opstijven en nog wat suikervrije abrikozenjam erop. Als tussenlaag een praline crème op basis van zoete aardappel (500gr gare zoete aardappel, 80gr kokosolie, 80gr maple siroop, el kaneel, 2el cacao🤤🤤). Echt een fantastisch toetje.

    1. Etteke schreef:

      Oh en ik had wel minder suiker gedaan (200gr ipv 350) en de 250ml zonnebloemolie vervangen door 170ml kokosolie want zonnebloem hadden we hier niet.

  41. Anouk schreef:

    Verhoudingen overgenomen zoals in het recept en er komt een brownie uit die extreem moeilijk gaar wordt en volledig uit elkaar valt. Verhouding van de zonnebloemolie lijkt me echt niet te kloppen…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat rot om te horen, zoals je op de foto kunt zien werkte deze hoeveelheid voor mij wel goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *