Thumbprint cookies

Gepost: 23 juli 2014 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
51

thumbprint cookies 1a

In Amerika noemen ze dit soort koekjes thumbprint cookies. Aangezien ik duimafdruk koekjes een beetje stom vind klinken hou ik het gewoon lekker op thumbprint cookies. Het is eigenlijk niet meer dan een koekje waar je met je duim een kuiltje indrukt dat je vervolgens vult. Met zelfgemaakte jam bijvoorbeeld! Maar je kunt meer soorten vullingen gebruiken. Wat dacht je van chocola, karamel, glazuur of een lekkere crème? Ja, ik heb geloof ik nog wel wat inspiratie voor meer thumbprint cookies!

thumbprint cookies 2a

thumbprint cookies 3a

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Thumbprint cookies

Thumbprint cookies zijn niet meer dan koekjes met een kuil door een duimafdruk. Vul het kuiltje met jam, chocola, karamel of een lekkere crème.
Porties: 15 koeken

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 280 gram bloem
  • snuf zout
  • suiker om de balletjes deeg door te rollen
  • zelfgemaakte jam 

Instructies

  • Klop boter, suiker en vanillesuiker romig. Voeg het eidooier toe en meng er doorheen. Voeg bloem en zout toe en meng tot een stevig deeg.
  • Laat het deeg minimaal een uur rusten voordat je er mee verder gaat.
  • Rol balletjes van het deeg en rol deze door de suiker. Leg de balletjes deeg op een bakplaat en prik er een gat in. Volgens de naam van de koekjes doe je dit met je duim, maar ik gebruikte zelf de achterkant van een pollepel en draaide deze een beetje rond zodat het gat iets groter werd.
  • Bak de koekjes af in 15 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de koekjes helemaal afkoelen voordat je de kuiltjes vult met jam. Ik gebruikte hiervoor mijn zelfgemaakte aardbeienjam, maar je kunt natuurlijk elke jam gebruiken die je lekker vindt.
Bewaren

Deze koekjes zijn met de jam er bovenop wat lastig te bewaren (het stapelt ook niet zo handig ? ), dus ik adviseer om ze te vullen voordat je ze gaat eten. Kun je de koekjes gewoon in een afgesloten trommel bewaren en laat je het potje jam mooi in de koelkast staan. Krijg je visite? Dan kun je natuurlijk prima een schaal klaar zetten, het is niet zo dat de koekjes heel snel zacht worden door de jam.

thumbprint cookies 4a

Had jij wel al eens gehoord van thumbprint cookies?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

16 reacties

  1. Tine schreef:

    Je kan natuurlijk ook altijd de jam op de koekjes doen voor je ze gaat bakken.
    Erg lekker, en het bewaart heel wat langer!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is ook een goede optie inderdaad.

  2. Het Bakbeest schreef:

    Hallo Laura,

    Wat een leuk recept! Ik bak dit soort koekjes graag met wat Dulce de Leche erin en wat gehakte amandeltjes. Dit bak ik dan wel mee zodat de dulce zich wat verder caramelliseert. Ze worden niet zacht want voor die tijd zijn ze al op!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klinkt ook heerlijk!

  3. Ingemar schreef:

    In Zweden kennen wij deze koekjes als frambozengrotten. Het is een van de meest populairste recepten, en inderdaad wij doet de frambozenjam voor het afbakken in de kuil.

  4. MySimplySpecial schreef:

    Wat zien ze er heerlijk uit!

  5. Naomi schreef:

    Looking goohood! ^-^

  6. Ingrid schreef:

    Hoi Laura
    Ik heb van het weekend deze koekjes gemaakt met de vulling van het bakfeest zoals hieronder beschreven staat maar ze liepen helemaal uit. Enig idee hoe dat komt ☺

    1. Laura's Bakery schreef:

      Kan het zijn dat de koekjes misschien niet genoeg gekoeld waren? Als het warm weer is koel ik het deeg altijd goed, dan heb je veel minder kans dat je koekjes uitlopen.

  7. Daisy schreef:

    Hoi Laura, ik maak deze koekjes vandaag voor de tweede keer. De eerste keer had ik ze buiten de koelkast laten rusten en liepen deze uit. Vandaag heb ik ze lang genoeg in de koelkast laten staan, en ze zijn alweer uitgelopen. Enig idee waardoor dit komt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waren de balletjes deeg echt hard dat je ze uit de koelkast haalden? Het zou kunnen dat het door het warme weer wat lastiger is, soms zet ik ze ook wel eens in de vriezer.

  8. Han schreef:

    Hoi Laura,

    Ik had gisteren deze koekjes gemaakt. Ik liet ze gevormd een hele nacht rusten in de koelkast. Toen ik ze had gebakken liepen ze helemaal uit. Enig idee hoe dat komt?

    Groetjes
    Han

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is wel apart, zeker als ze de hele nacht in de koelkast hebben gestaan. Heb je misschien ander soort ingrediënten gebruikt? En de direct uit de koelkast in de oven gezet?

  9. Han schreef:

    Hoi ben ik weer,

    Waarom rol je de suiker eigenlijk door suiker?

    gr Han

    1. Laura's Bakery schreef:

      het hoeft niet per se, maar je krijgt een lekker knapperig laagje

  10. yvette schreef:

    Deze koekjes ken ik goed, maar het hele idee is de koekjes te bakken met de jam!
    Door het bakken wordt de jam iets steviger en lekker “chewy”, als je dat niet doet loopt de jam er uit als je het koekje aan het eten bent.. en het is lang zo lekker niet. Uiteraard kun je ook andere vullingen gebruiken, een beetje pindakaas onder de jam bijvoorbeeld is ook heerlijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *