Spinnenweb koekjes

Gepost: 21 oktober 2014 Laatst bewerkt: 22 september 2023
15

spinnenweb koekjes 1a

Soms vind ik het best wel jammer dat Halloween niet zo speelt hier in Nederland. In winkels zie je wel steeds meer griezelige artikelen in de schappen, maar echt groot lijkt het niet te worden. Nu moet ik eerlijk zeggen dat wij er hier thuis ook niet veel mee doen, maar dat neemt niet weg dat ik graag wat griezelige lekkernijen maak in Halloween thema! Deze spinnenweb koekjes bijvoorbeeld. Superleuk om te maken en ook nog eens verrassend makkelijk. Dat zou je niet zeggen hè? Met deze koekjes how to kun je zelf ook aan de slag gaan!

BAKTIP: Om het koekjesdeeg rond uit te steken is deze 12-delige set uitsteekringen is onmisbaar in mijn keuken. Een andere optie is om een glas als uitsteker te gebruiken.

 

spinnenweb koekjes 2a

spinnenweb koekjes 3a

spinnenweb koekjes 4a

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Spinnenweb koekjes

Een duidelijke how to voor het maken van spinnenweb koekjes voor Halloween. Leuke griezelige Halloween koekjes om zelf te maken die niet al te moeilijk zijn.
Porties: 8 koekjes

Ingrediënten

  • 8 suikerkoekjes van ongeveer 7cm doorsnede (recept)
  • Royal icing (recept)
  • 4 x spuitmondje #3 (Wilton, #2 kan ook)
  • 1 x spuitmondje #1 (Wilton)
  • 4 x spuitzakken + adapters
  • cocktailprikkers
  • kleine witte pareltjes (musketzaad)

Deze kleuren icing heb je nodig

  • wit
  • paars = Americolor electric purple
  • oranje = Sugarflair orange
  • zwart = Americolor black

Instructies

  • Bak de koekjes, het is handig om dit al een dag van te voren te doen.
  • De icing moet wat dunner gemaakt worden zodat je de 20-seconden icing krijgt, met het recept maak je namelijk stevige icing. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten icing. Als de icing de juiste dikte heeft verdeel je deze over schaaltjes om ze in de juiste kleuren te maken. Vul de spuitzakken met de gekleurde icing.
  • Voor deze koekjes gebruikt je de ‘wet in wet’ techniek. Decoreren doe je al terwijl de icing nog niet uitgehard is dus. Het handigst is dus om de basis koekje per koekje te doen, niet meerdere tegelijk. Voor deze basis kun je op elke spuitzak het spuitmondje #3 (of #2) zetten.
  • Begin met een paarse basis voor het koekje. Met oranje icing maak je hier gelijk een spiraal in, begin in het midden. Zie je dat de oranje icing direct in de paarse wegzakt?
  • Maak nu met witte icing een spiraal in de oranje spiraal, ook deze zakt in de icing zodat je een mooi glad oppervlak hebt.
  • Het begint wat te worden, maar het lijkt nog niet op een spinnenweb, daar heb je een cocktailprikker voor nodig. Zet de prikker in het midden van het koekje en trek naar de buitenrand. Veeg de prikker schoon aan een doekje en trek deze opnieuw van binnen naar buiten, zie je dat het spinnenweb effect begint te komen? Herhaal deze stappen tot je een mooi spinnenweb hebt.
  • Laat het koekje nu goed drogen voor je verder gaat. Na een paar uur is het oppervlak voldoende uitgehard.
  • Zet spuitmondje #1 op de spuitzak met zwarte icing. Maak eerst het draadje waar de spin aan komt te hangen en maak vervolgens de pootjes. Voor de oplettende kijker, een spin heeft normaal gezien inderdaad 8 poten. Ik maakte er 6 per spin, maar maak er vooral meer als je dit leuker vindt!
  • Laat het draadje en de pootjes een beetje drogen voor je het lijfje maakt. Hiervoor zet je spuitmondje #2 of #3 op de spuitzak. Het lijfje maak je gewoon van een dikke druppel icing.
  • Met een pincet plaats je 2 kleine pareltjes als ogen op het lijfje terwijl dit nog nat is.
  • Pupillen maak je door een cocktailprikker in zwarte icing te dopen en hier heel voorzichtig mee tegen de parel te tikken.
  • Laat minimaal een nacht volledig uitharden.
  • Je koekjes worden door de icing een beetje zacht. Dat vind ik zelf wel lekker in combinatie met het knapperige laagje icing, maar je kunt je koekjes weer heel eenvoudig knapperig maken. Hoe? Dat lees je hier!
Bewaren

In een afgesloten trommel 2 weken houdbaar.

spinnenweb koekjes 5a

Tadaaa! Zo maak je dus je eigen spinnenweb koekjes voor Halloween. Je kunt ook prima andere kleuren gebruiken natuurlijk. Wit met een zwart web of juist oranje met een zwart web. Als je de techniek door hebt is alles mogelijk!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

13 reacties

  1. Annelies schreef:

    prachtig!!

  2. Trudy schreef:

    Gaaf en mooi!

  3. Lisanne schreef:

    Ohh wat leuk! Het ziet er ontzettend creatief uit. Zou dat gewoon zonde vinden om op te eten haha!

  4. Suzanne schreef:

    Prachtig!!! Heb meteen zin om deze ook te gaan maken (gaat alleen beetje lastig op kantoor..)

  5. Diana schreef:

    Wat zien die er gaaf uit zeg!

  6. Carla schreef:

    Leuk!!!!!!!!!!

  7. Sabien schreef:

    Wauw, die zijn mooi geworden! Ik kijk uit naar je andere Halloween baksels! xoxo

  8. Ikram schreef:

    Waw deze zien er echt mooi uit!!! 🙂

  9. Emily schreef:

    Kun je de koekjes ook invriezen? Ik wil ze graag deze week nog bakken zodat ik volgende week donderdag ruim te tijd heb om ze te icen voor Halloween

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, geen probleem 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *