Zoals jullie weten bak ik naast zoet, ook heel graag hartig. Aan borrelhapjes en ander lekkers geen gebrek hier op het blog, die categorie wordt wekelijks verder uitgebreid. Toen ik het nieuwe boek van Rutger binnenkreeg, wist ik dan ook al vrij snel wat ik wilde maken. Namelijk iets wat ik nog nooit eerder had gemaakt: een soda bread. Waar je normaal gist gebruikt om een brood te laten rijzen, je goed moet kneden en veel moet wachten voordat het de oven ingaat, is dat bij een soda bread helemaal anders. Je gebruikt namelijk baking soda als rijsmiddel, hoeft nauwelijks te kneden en kunt het gelijk in de oven schuiven. Ikzelf was voornamelijk benieuwd of je dan wel echt een lekker en luchtig brood krijgt, met een werkwijze die compleet anders is dan ik gewend ben. Het brood bracht ik op smaak met rozemarijn en tijm, één van de variaties die Rutger noemt in zijn boek. Ik begin met het recept, daarna volgt de review van Het hartige bakboek.
Soda bread met rozemarijn en tijm
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 10 gram zout
- 1,5 tl baking soda
- 400 ml karnemelk
- 1 verse rozemarijn (gehakt)
- 1 verse tijm (gehakt)
Instructies
-
Meng bloem met het zout en de baking soda. Voeg de karnemelk toe en roer een paar keer door. Voeg de gehakte kruiden toe en meng tot een samenhangend geheel. Stop met kneden zodra het een bal deeg is, het deeg is nog wat plakkerig.
-
Leg het deeg op een bebloemd werkblad en vorm het tot een bol. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk hem iets plat. Met een scherp mes snijd je er een kruis in van ongeveer 1,5 cm diep.
-
Bak het brood in ongeveer 35 minuten op 200 ℃ (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Het hartige bakboek
De recepten zijn opgedeeld in 8 verschillende hoofdstukken: basisrecepten, klein maar fijn, lekker voor tussendoor, mandvol broodjes, brood op de plank, van plaat tot taart, groots gebakken en bijna helemaal zelf gebakken. Je ziet aan de inhoudsopgave niet gelijk welk soort recepten je nu precies kunt verwachten, maar als je doorbladerd naar de laatste pagina’s is daar het receptenregister. Alle recepten en variaties per hoofdstuk staan hier op een rij. Heel erg handig en dit had van mij wel als inhoudsopgave gebruikt mogen worden.
Het soort recepten varieert. Je kunt aan de slag voor de borrel, lunch, het diner of juist hartige snacks maken. Denk aan kleine borrelkoekjes, bitterballen, muffins, scones, kaaskroketjes, bapao, focaccia, pizza, plaattaart, quiches en toad in the hole. Zeer divers dus zoals je kunt zien. Voor iedere gelegenheid is er wel een recept in dit boek te vinden. Veel recepten, zoals het soda bread dat ik maakte, bestaat uit een basis met drie mogelijke variaties hierop. Op de foto is dan slechts één van die variaties te zien.
Lees wel even goed bij de recepten met variaties. Bovenaan de pagina staat het recept en ergens in dat recept wordt dan overgeschakeld naar de variatie die ook in tekst staat uitgelegd. De ingrediënten haal je uit de variatietekst en staan niet in een apart lijstje vermeld. Het is niet ingewikkeld hoor, maar om geen ingrediënten of stappen te vergeten moet je wel even goed lezen en opletten (zoals bij elk recept natuurlijk 😉 ).
Conclusie: een heel leuk en lekker hartig bakboek dat je voor veel verschillende situaties kunt gebruiken.
Het boek kost €22,50 en is onder andere verkrijgbaar via Bol.com.
En, wat was het resultaat? Een mooi luchtig brood zoals gehoopt, of gaat de voorkeur toch nog uit naar een gist/desembrood?
Brood was erg lekker! Fijn snel brood voor bij een soep maaltijd, daar zal ik dit concept zeker vaker voor gebruiken. Maar wel compacter dan een gistbrood, dus de gistbroden blijf ik ook zeker maken.
Ik wil ook graag weten hoe die smaakte, lijkt me lekker voor bij soep: echt een weekendbrood.
Het brood was heerlijk, ik at hem inderdaad ook bij een kom soep 🙂
Dat wordt binnenkort soep maken en dit soda bread voor erbij 🙂
Ga ik zeker proberen!
Ik maak altijd een pizza bodem met baking soda, karnemelk en bloem. 🙂
Supergoed recept! Ik verwachtte eerlijk gezegd niet veel van die natte brei op het bakblik maar het werd echt een mooi brood. Vond het qua structuur ook lekker, het lijkt op een Italiaanse bol.
Superlekker en eenvoudig recept. Wij hebben zojuist gesmuld van een heerlijk vers sodabrood met Provençaalse kruiden. Heerlijke knapperige korst. Lekker samen met kopje verse kippensoep. Weer een favoriet recept van jouw website erbij.
Hallo Laura,
Kun je dit brood ook in een blik bakken, zo ja, is de baktijd dan het zelfde
Dat kan zeker, als is hij wel wat groot voor 1 blik. Ik gok dat je ook iets meer tijd nodig zult hebben.
Lekker! Wij hebben het brood ook gegeten bij soep en de korst bleef lekker knapperig met een theedoek erom. Bedankt Laura (en Rutger)!
Groetjes Laura
Hoi! Moet je nog iets aan de baktijd veranderen als je het in een braadpan wil bakken in plaats van op een bakplaat?
Dat durf ik zo ook niet te zeggen.
Wil je liever een lactosevrij brood of een vegan brood bakken? Rutger zegt daarover het volgende:
“ Wil je lactosevrij soda bread bakken? Vervang de karnemelk dan door eenzelfde hoeveelheid plantaardige melk naar keuze en voeg daarbij ook 1-1½ eetlepel citroensap of azijn toe.”
Wij vonden het brood erg lekker maar ook erg zout. Kan ik voor een volgende keer minder zout toevoegen? Of verandert dan de (samen) werking met/van de andere ingrediënten?
Groeten,
Gretha
Dat kun je verminderen, vermoed niet dat het gelijk veel invloed heeft bij een kleine vermindering.