Soda bread met kaas en spekjes

12 januari 2018
14

Een tijdje geleden maakte ik voor het eerst een soda bread en dat beviel goed. Zo goed, dat ik een paar dagen later nog zo’n brood bakte. Ik wilde eerst weer dezelfde bakken om de karnemelk op te maken, dat lust ik namelijk niet om zo uit een glas te drinken. Na een blik in mijn koelkast besloot ik echter een lekkere variatie te maken. Dat resulteerde in dit soda bread met kaas en spekjes. Een brood dat binnen 15 minuten in de oven staat, je hoeft namelijk alleen maar te kneden. Rijzen is niet nodig en toch heb je een vrij luchtig brood als resultaat. Ik at dit brood bij een lekker soepje en een dag later met een plakje kaas. Zelfs bij een borrel kan dit brood een perfecte aanvulling zijn op de toastjes. Probeer maar eens uit.

Soda bread met kaas en spekjes

Een makkelijk en vooral erg lekker brood: soda bread met kaas en spekjes. Probeer dit brood zeker eens uit!
Porties: 1 groot brood

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 1,5 tl baking soda
  • 400 ml karnemelk
  • 100 gram geraspte kaas
  • 125 gram spekjes (uitgebakken)
  • 3 takjes rozemarijn (gehakt)

Instructies

  • Meng bloem met het zout en de baking soda. Voeg de karnemelk toe en roer een paar keer door. Voeg de geraspte kaas, uitgebakken spekjes en rozemarijn toe en meng tot een samenhangend geheel. Stop met kneden zodra het een bal deeg is, het deeg is dan nog wat plakkerig. Dat is prima.
  • Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en vorm het tot een ovaal brood. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk hem iets plat. Met een scherp mes snijd je er een paar horizontale strepen in van ongeveer 1,5 cm diep.
  • Bak het brood in ongeveer 35-40 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmtgaar en goudbruin.
Tips

Lees hier hoe je kunt zien of je brood gaar is.

Bewaren

Hier lees je hoe je je zelfgebakken brood bewaart.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

10 reacties

  1. Carmen schreef:

    Hey Laura,
    Kan je geen zelfrijzend bakmeel gebruiken i.p.v. de bloem en bakings soda apart?

    Groetjes,
    Carmen

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee, want in zelfrijzend bakmeel zit bakpoeder, geen baking soda. Het gaat hier juist om de baking soda.

  2. Jacqueline schreef:

    Staat nu in de oven! Ben erg benieuwd!!!! Lekker bij de soep hoop ik!

  3. Van Laer schreef:

    Gebruikt men gewone bloem voor brood.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruikte patentbloem voor dit recept.

  4. Susan schreef:

    Zoals alles bij jou was ook dit recept weer heerlijk?

  5. Bettina schreef:

    Kan je de karnemelk vervangen door yoghurt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest, maar ik zou denken van niet.

  6. Corine schreef:

    Kun je ook een mix voor witbrood zonder gist gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is lastig inschatten als ik de mix niet ken en niet weet wat voor brood daar uit zal komen. Dit is wel een typisch soort brood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *