Recept: suikerkoekjes

Gepost: 14 oktober 2011 Laatst bewerkt: 24 februari 2024
Recept: suikerkoekjes
386

Suikerkoekjes zijn de perfecte koekjes om als basis te gebruiken en te decoreren. Ze behouden namelijk goed hun vorm én zijn natuurlijk hartstikke lekker!

WAT ZIJN SUIKERKOEKJES?

Wanneer ik koekjes decoreer, zijn deze suikerkoekjes echt mijn go-to recept. Het is mijn absolute favoriet. Ik kies specifiek voor dit koekesrecept omdat ze hun vorm zo goed behouden tijdens het bakken. Niets is vervelender dan wanneer je veel moeite hebt gedaan om koekjes in een mooie vorm uit te steken en na het bakken erachter te komen dat de koekjes zijn uitgelopen en vervormd.

Vormvaste koekjes

Daar hoef je je met dit recept dus geen zorgen over te maken, dit is echt een recept om vormvaste koekjes te maken. De reden dat suikerkoekjes hun vorm zo goed behouden ligt aan de hoeveelheid bloem in het recept; er gaat relatief veel bloem in suikerkoekjesdeeg. Deze koekjes smaken daarom het lekkerst met een laagje royal icing of andere leuke en lekkere koekjes decoratie.

BAKTIP: Er zijn ontzettend veel leuke en gezellige koekuitstekers te vinden, zoals deze uitgebreide set uitstekers. Toch is deze set ronde uitstekers echt onmisbaar in mijn keuken!

Suikerkoekjes decoreren

MEER SUIKERKOEKJES RECEPTEN

Als ik al afwijk van dit basisrecept voor suikerkoekjes met vanille, dan is dat over het algemeen voor een andere smaakvariant. Het kan bijvoorbeeld erg leuk zijn om chocolade suikerkoekjes te bakken, of wat dacht je van citroen suikerkoekjes?

En in het najaar zijn de gingerbread koekjes natuurlijk favoriet. Stuk voor stuk zijn deze varianten net zo vormvast als het onderstaande basisrecept. Zo kun je lekker variëren qua smaak terwijl je met koekjes decoreren aan de slag gaat!

Als de vorm van de koekjes niet heel nauw komt, dan bak ik ook graag met mijn stempelkoekjes recept. Dat is een recept voor shortbread koekjes, wat niet alleen erg lekker is, maar ook geschikt om voordat ze de oven ingaan met sprinkles of M&M’s te decoreren.

50x Koekjes

Zin om koekjes te bakken? In 50x Koekjes vind je recepten voor de lekkerste koekjes. Maak zelf klassiekers als stroopwafels en gevulde koeken. Of kies voor de mateloos populaire en ontzettend lekkere chocolate chip cookies. Naast 50 overheerlijke recepten leer je ook meer over het bakken van koekjes zelf. Van de werking van ingrediënten tot op maat gemaakte tips voor ieder recept. 

Bestel hier!

Afbeelding
Koekuitstekers vormvaste koekjes

Suikerkoekjes decoreren

Het leuke aan het bakken van suikerkoekjes is dat je ze uiteindelijk ook gaat decoreren natuurlijk. Dat kan bijvoorbeeld met een simpel glazuur op basis van poedersuiker en vocht (melk of water), met gesmolten chocolade of met royal icing. Ik kies zelf eigenlijk altijd voor royal icing en een enkele keer voor chocolade.

Suikerkoekjes met royal icing decoreren

Wie Laura’s Bakery sinds het vroege begin volgt (2010) die weet dat ik destijds ontzettend vaak koekjes decoreerde met royal icing. Er staan ontzettend veel leuke, gezellige gedecoreerde koekjesrecepten en how to’s online. Je kunt ze hier allemaal bekijken, maar een paar van mijn favorieten zijn de gedecoreerde donut koekjes, de spinnenweb koekjes, de monster koekjes, en de rudolf het rendier koekjes.

Ook over royal icing stromen vaak de nodige vragen binnen. De meeste vragen worden in de artikelen op het blog beantwoord:

Als je net begint met het decoreren van koekjes dan raad ik je aan om mijn artikel alles over koekjes decoreren eens te lezen. Dat staat vol handige informatie en tips.

gedecoreerde donut koekjes

lieve monster koekjes decoreren

Suikerkoekjes maken

Welke soort bloem gebruik je voor koekjes?

Ik gebruik het liefst patentbloem voor koekjes, maar tarwebloem werkt ook prima. Sommige koekjesrecepten vragen specifiek om een bepaalde soort bloem (Zeeuws bloem bijvoorbeeld, of zelfrijzend bakmeel – bloem waar al wat bakpoeder aan toe is gevoegd), je hoeft alleen de ingrediëntenlijst te volgen. In dit artikel leg ik meer uit over verschillende soorten bloem.

Hoe weet ik wanneer de koekjes gaar zijn?

Koekjes komen in principe altijd nog zacht uit de oven. Je kunt dus niet op de tast afgaan om te bepalen of ze gaar zijn. Bij koekjes moet je in principe op het recept en je eigen oven vertrouwen. Bij naturel koekjes die licht van kleur zijn (zonder cacaopoeder of kruiden) zul je wel zien dat ze goudbruine randen krijgen. Je leest er meer over in dit artikel.

Welke koekuitstekers gebruik jij het liefst?

Ha, ik heb onmogelijk veel uitstekers in huis. Alle vormen en maten, je kunt het zo gek niet bedenken of het ligt in mijn lade. Wat ik in ieder geval handig en onmisbaar vind, is een set ronde uitstekers in verschillende diameters. Daar kun je bijvoorbeeld de donut koekjes (zie hierboven) mee maken. Deze uitgebreide set van Wilton met 101 uitstekers heb ik zelf ook, dat is een fijne basis om in huis te hebben.

Kan ik het koekdeeg ook bewaren?

Zeker weten. Luchtdicht verpakt kun je het suikerkoekjesdeeg tot twee dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer kun je het een stuk langer bewaren op die manier, maximaal drie maanden.

Kan ik de vanillesuiker ook vervangen?

Ik gebruik zelf het liefst vanillesuiker. Die maak ik trouwens zelf, volgens dit recept. Als je het wil vervangen door vanille-extract of -pasta dan kan dat (2 tl), maar dan moet je de 50 gram vanillesuiker wel vervangen door basterdsuiker.

Heb jij nog een vraag over jouw koekdeeg, over het uitrollen of bewaren ervan, of misschien juist over hoe je knapperige koekjes kunt bakken? Ik schreef een uitgebreide blog met al mijn tips voor de perfecte koekjes. Een aanrader om te lezen voor iedereen die van koekjes bakken houdt.

zo maak je suikerkoekjes

 

Suikerkoekjes recept

Recept afdrukken

4.72 van 78 stemmen

Suikerkoekjes recept

Suikerkoekjes zijn de perfecte koekjes om als basis te gebruiken en te decoreren. Ze behouden namelijk goed hun vorm en zijn natuurlijk hartstikke lekker!
Porties: 30 stuks

Ingrediënten

  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 50 gram vanillesuiker
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 1 ei (M)
  • 400 gram bloem

Benodigdheden

Instructies

  • Mix de basterdsuiker, vanillesuiker en boter romig. Voeg dan het ei toe en mix tot deze helemaal is opgenomen.
  • Voeg de bloem toe en meng tot een stevig deeg. Verpak het deeg in folie en leg het minimaal een uur in de koelkast te rusten.
  • Het deeg rol je uit tot een dikte van ongeveer 0,5 centimeter op een met bloem bestoven werkblad. Gebruik niet te veel bloem: omdat het recept al veel bloem bevat, gaan de koekjes anders te ‘bloemerig’ smaken.
  • Steek de koekjes uit met een vorm/uitsteker naar keuze. Leg de koekjes op een bakplaat en bak ze ongeveer 10-12 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Kleine koekjes bak je iets korter, dus het werkt het beste om per bakplaat koekjes van dezelfde grootte af te bakken.
  • Als de randjes van de koekjes goudbruin beginnen te kleuren, kun je ze uit de oven halen. De koekjes zijn nog wat zacht als ze uit de oven komen, laat ze dus iets afkoelen voordat je ze op een rooster legt.
  • Als de koekjes volledig afgekoeld zijn, kun je ze decoreren met bijvoorbeeld royal icing of gesmolten chocolade.

Tips

Bewaren

Niet-gedecoreerde koekjes kun je het best in een afgesloten trommel bewaren, daarin kunnen ze wel 4 tot 6 weken goed blijven. Over het bewaren van gedecoreerde koekjes lees je hier meer.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

275 reacties

  1. Sofie schreef:

    Vraagje, neem je dan gewone bloem, of zelfrijzende bloem???
    Ze zien er heerlijk uit! Het recept probeer ik zeker eens uit! THX
    Groetjes Sofie

    1. samantha schreef:

      ik neem aan dat ze gewone bloem neemt omdat de koekjes anders een andere vorm aannemen, dit is niet de bedoeling!

  2. Dzoli schreef:

    Lekkere koekjes.Als ikiets mag opmerken voor de fotos zou het beter zijn als je de opschrift kleiner en in de recte hoek zou zetten:)

  3. Anonymous schreef:

    Leuk recept!, maar worden de koekjes door de grote hoeveelheid bloem niet droog?

  4. Laura schreef:

    @ sofie, ik gebruik gewone bloem

    de koekjes worden inderdaad wat droger, maar de bloem houdt de koekjes beter in vorm wat mooier is bij het decoreren. De zoete smaak van icing verhult dit weer.

  5. Gertrude schreef:

    Ze zien er echt lekker uit!
    Ga ze zeker maken!
    Koop je het eiwitpoeder voor de icing gewoon in de winkel?

  6. Esmée schreef:

    Ik heb het recept uitgeprobeerd maar de koekjes werden niet mooi gaar, ik zou voortaan zelfrijzend bakmeel gebruiken. ik heb nu sloffe koekjes.. helaas want ik had het recept dubbel gemaakt

    1. Eline schreef:

      Hi,

      Ik ga deze koekjes morgen maken met mijn nichtjes maar wil vanavond alvast het deeg maken…. Er was echter nergens meer patentbloem te krijgen, kan het ook met tarwebloem?

      Groetjes!

  7. Laura schreef:

    Hoi Esmee, dit recept is juist met bloem omdat de koekjes dan hun vorm behouden. Zelfrijzend bakmeel laat de koekjes, zoals de naam al zegt, rijzen waardoor de vorm veranderd. Hierdoor kun je ze niet meer mooi decoreren, daar zijn deze koekjes voor bedoeld. Ik heb nooit problemen dat de koekjes niet gaar worden, dan kun je ze beter nog wat langer in de oven laten. Dit heb ik zelf ook wel eens gedaan.

    1. jip veen schreef:

      yoooooo ik heb hier niks mee temaken hang gewoon lekkerrr rond
      wel lekkeer maar jij bent ook l…. hoor
      ben je nog single

      1. pim veen schreef:

        sorry hij is beetje raar

      2. Astrid schreef:

        Is in dit recept geen bakpoeder nodig?
        In veel recepten van deze koekjes zie ik dat namelijk wel als ingrediënt staan. Wat is het verschil als ik het wel/niet gebruik?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Bakpoeder = rijsmiddel en dat is niet nodig in dit recept.

  8. Boukje schreef:

    Hoi Laura,

    Top recept! Deze week al een hoop platen gebakken met verschillende recepten,… Maar dat van jou is een blijvertje. Met icing aan lopen rommelen, maar ik weet het niet hoor,… verkeerd recept denk ik. Misschien toch maar laagje fondant er op plakken. Zo wat dikkere koekjes proberen, want ze moeten op een stokje voor een kindertraktatie :-). Super leuke blog, ga zo door!

    Groetjes,
    Boukje

    1. Laura schreef:

      Hoi Boukje, ik gebruik het volgende recept voor icing: http://www.laurasbakery.nl/2011/10/recept-royal-icing.html
      Ik vind het zelf erg prettig werken, je hebt alleen wel flink wat geduld nodig voordat het volledig is uitgehard.

  9. Anonymous schreef:

    Hee Laura,

    Ik heb gisteren jouw deeg gemaakt en een nacht in de koelkast gelegd. Ik heb het deeg er nu een uur of 2 uitliggen, maar het brokkelt helemaal uit elkaar. Ik kan het deeg niet mooi uitrollen. Heb je tips?

    1. Laura schreef:

      Hoi, dan is je deeg toch nog te koud. Geef het nog wat extra tijd en kneed het desnoods nog even door. Het is ook altijd makkelijker om het deeg al een beetje als een platte plak te koelen, dat is uiteindelijk makkelijker met uitrollen.

  10. Ayinda schreef:

    Hoi laura, ik heb nu net het deeg klaar en het staat nu in de koelkast. Maar de koekjes moeten voor morgen af zijn want dan vier ik mijn verjaardag, en ze moeten ook nog met royal icing versierd worden. Kan het deeg ook een half uur in de koelkast? of is dat echt te kort? xxx

  11. Laura schreef:

    Hoi Ayinda, als je haast hebt kunnen de koekjes ook een half uurtje in de koelkast. Zorg wel dat je ze vanavond nog gedecoreerd hebt met Royal icing omdat dat nog wel even moet drogen! Ik laat de koekjes meestal een nachtje drogen. Alvast gefeliciteerd! Groetjes Laura

  12. Els Groeneweg schreef:

    Hoi Laura

    Ik heb je recept van de suiker koekjes over genomen en ga vrijdag avond deeg maken om er zaterdag koekjes mee te maken.

    Later ga ik ze dan ook nog versieren en heb dus ook je recept van royal icing over genomen

  13. anke de jong schreef:

    hoi laura,

    ik heb de suikerkoekjes gemaakt. en het is allemaal gelukt. ze zien er super uit.

  14. Anonymous schreef:

    Hoi Laura,

    Hoera! Eindelijk zijn mijn zelfgebakken koekjes gelukt en goed genoeg om weg te geven.
    Helemaal blij met je toprecept!

  15. Anonymous schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb je site ontdekt en ik heb al superveel van je geleerd. Ik heb vanavond deze koekjes gebakken en ze zijn prachtig gelukt! Echt perfect in vorm gebleven. Morgen ga ik ze decoreren met Royal Icing… Dus ik lees nog even door 😉

    Bedankt voor je goede tips!

    Groetjes Adriana

  16. Anoushka schreef:

    Hoi Laura,

    Het recept is geweldig! Mijn koekjes blijven nu eindelijk in hun vorm. Alleen klopt het dat ze nog iets zacht blijven? Hoe zou ik er dan voor kunnen zorgen dat ze iets brosser worden?

    Groetjes Anoushka!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb zelf altijd wel brosse koekjes met dit recept. Misschien een iets hogere temperatuur en dan korter bakken?
      Liefs, Laura

  17. ilk schreef:

    Hoi Laura,
    Een hele leuke site, super veel informatie en tips.
    Ik had een paar vraagjes.
    Moet de oven voorverwarmemd zijn of is dat niet nodig?
    Kan je de deeg ook met de hand kneden ipv met de mixer?
    Ik wil de koekjes voor het kerstdiner van mijn kinderen maken hoe lang van te voren kan je maken. Wil de koekjes morgen bakken en ook gelijk met royalicing versieren zij ze tot donderdag nog wel lekker?

    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      De oven moet altijd voorverwarmd zijn als je iets wilt bakken. Het deeg kan je ook met de hand kneden, dat maakt niet uit. Je kunt de koekjes prima morgen bakken als je ze donderdag wilt eten, die blijven zelfs nog wel wat langer goed.
      Liefs, Laura

  18. ilk schreef:

    Hoi Laura,

    Heb de koekjes zondag gemaakt. Ze zijn mooi en lekker geworden. Ook zonder royal icing smaken ze heerlijk. Bedankt voor je recept.
    Groetjes

  19. Maaike schreef:

    Goed en lekker recept! Heb vandaag gezellig met m’n zoontje kerstkoekjes gebakken.

  20. Anouk schreef:

    Hoi Laura,

    Hoe lang blijven de koekjes ongeveer goed als ik ze in een koektrommel zou bewaren? Ik wil ze voor Valentijnsdag bakken (in hartjesvorm), maar denk dat de dinsdag ervoor de enige dag is dat ik ze kan bakken zonder dat hij het ziet. Zijn ze dan na vrijdag nog wel een tijdje lekker?

    Groetjes Anouk

    1. Laura's Bakery schreef:

      In de koektrommel blijven ze zeker een week goed. Als je ze maakt op dinsdag voor donderdag kan dat dus prima!

  21. Sangheeta schreef:

    Hoi Laura,

    Waar haal ik of hoe maak ik vanillie suiker in een korte tijd?
    Ik weet dat je met gewone suiker, een paar stokjes vanillie en dat 4weken laat staan je dan ook vanillie suiker creëert maar zo lang heb ik niet.
    Kan ik ook gewone suiker gebruiken met 1 vanillie merg?

    Groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zo snel kun je geen vanillesuiker maken. De smaak moet namelijk in de suiker trekken en dat heeft tijd nodig. Je kunt het best gewoon even naar de supermarkt gaan.
      Je kan ook alleen gewone suiker gebruiken, maar qua smaak vind ik dat minder lekker.

  22. Mirte schreef:

    Heey, super lekker recept! Ik heb hm al een paar keer gemaakt.
    Ik wil er ook graag een keer mee experimenteren dus mijn vraag is of ik er ook kaneel door kan mengen…
    -Mirte-

    1. Laura's Bakery schreef:

      Natuurlijk kan dat, hartstikke leuk juist om te experimenteren. Omdat dit vrij droge koekjes zijn zou ik dan de theelepels kaneel in de plaats van hetzelfde aantal theelepel bloem doen. Dus als je 2 theelepels kaneel toevoegt, laat dan 2 theelepels bloem weg.

  23. Marlene schreef:

    Echt super recept!!!!! Koekjes zij heel mooi gelukt en smaken heerlijk!!
    En ga zeker nog meer uit proberen van je site!!
    Complimenten!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      dankjewel, wat leuk om te horen!

  24. Marissa schreef:

    Hooi heb vanavond deze koekjes gemaakt. Maar met uitrollen scheurde het constant. Elke keer langer doorgekneed maar het ging niet weg. Nu ze ook gebakken zijn, zitten er ook scheurtjes in. Hoe kan dit? Heb ik teveel bloem gebruikt bij het uitrollen? Groetjes marissa

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Marissa,
      Het klinkt inderdaad alsof je te veel bloem hebt gebruikt, daar wordt het deeg droger van. Je kunt dan het best een beetje boter door het deeg heen kneden.

  25. Ayco schreef:

    Hey ik heb een vraagje als ik de boter smelt op voorhand zou dit een effect op de koekjes kunnen hebben? Want morgen is het vakantie en ik wil voor mijn klasgenoten deze koekjes bakken maar ze moeten wel lekker zijn natuurlijk!
    Groetjes Ayco

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bij koekjesdeeg kun je geen gesmolten boter gebruiken. Een deeg moet stevig zijn en met gesmolten boter wordt het vloeibaar.

      1. Ayco schreef:

        Oke dankje om te antwoorden 🙂

  26. Mariska schreef:

    Hoi Laura,
    In je recept staat witte basterdsuiker, maar ik heb alleen kristalsuiker en lichtbruine basterdsuiker in huis. Kan ik een van deze 2 ook gebruiken?
    Groetjes Mariska

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Mariska, dan zou ik kristalsuiker gebruiken.

  27. shirley schreef:

    Ik heb je recept gebruikt om Halloween-koekjes te maken, en ze zijn super gelukt!
    Bij veel recepten ‘loopt’ het deeg uit. En ik wilde juist de vorm goed bewaren.
    Dankjewel voor je tips en recept. Voor iemand die nog nooit, jawel ; nooit, koekjes heeft gemaakt, was dit heel makkelijk te volgen.

    EDIT : Voor de Halloween-koekjes heb ik het deeg in smalle rolletjes gerold van ongeveer 10 cm lang, en 1 cm dik. Ik wilde dat de koekjes op echte mensenvingers leken, dus heb ik met een mesje inkepingen gemaakt in de kootjes. Een heb ik een halve garneer-amandel op het topje gedrukt alsof het een nagel is.
    Toen ze uit de oven kwamen, heb ik met chocopoeder de ‘vingers’ vies gemaakt rond de ‘nagel’ (amandel) en de kootjes. Echt een succes op het feestje!

    En voor de andere koekjes, heb ik van jouw deeg rondjes uitgedrukt met een glas.
    En heb ik halve walnoten in een mengsel van chocoladesaus (tova) en rode kleurstof laten weken. De saus ziet er dan uit als bloed. De walnoten lijken met het ‘bloed’ erover, net hersenen. Als de koekjes uit de oven komen, druk je de walnoten een beetje in het koekje, en lepel je er een paar druppels ‘bloed’ overheen.
    Luguber is het wel, maar met jouw koekjesrecept smaken ze super!

    Bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      De vingers kende ik wel, maar de koekjes met hersenen klinken ook erg gaaf! (al wil ik misschien liever niet zien wat ik eet 😛 )

  28. Sarah schreef:

    Hai Laura,

    Zou ik de helft van de boter kunnen vervangen met nutella? Ik wil namelijk nutella koekjes maken en dit recept leek me heel goed, omdat ik koekjes wil maken die hun vorm (hartjes) behouden om vervolgens te glazuren.. En zou ik de koekjes ook wat dikker kunnen maken ipv 0,5 cm dikte, zodat ze aan de binnenkant toch nog wat smeuiger zijn..?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee dat is niet mogelijk. Nutella is een smaakmaker en kan je toevoegen, maar niet vervangen voor de helft van de boter. Als je hieraan nutella toevoegt behouden ze overigens ook hun vorm niet. Je kunt ze chocoladesmaak geven met cacaopoeder, maar niet met zachte/vloeibare ingrediënten.

      1. Sarah schreef:

        Heel erg bedankt voor je snelle reactie!!

  29. Marianne schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb je deeg al meerdere keren gebruikt en ik krijg hier echt de beste koekjes ooit van! Heel mooi om te decoreren.
    Nu heb ik zondag het deeg gemaakt en toen ook al wat koekjes gebakken. Nu had ik teveel deeg over en wil ik vandaag, dinsdag, het deeg verder uit de koelkast gebruiken.
    Kan het deeg twee dagen in de koelkast bewaard blijven? Of zal het nu niet meer bruikbaar zijn?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Marianne,
      Fijn deeg is het he! Je kunt het deeg na 2 dagen koelkast nog prima gebruiken en afbakken hoor!

      1. Marianne schreef:

        Bedankt voor het reageren! 🙂

  30. Renee schreef:

    Hallo Laura! Super recept, ik wil vanavond koekjes bakken. Ik vroeg me af of ik het hele ei moet gebruiken of alleen het eigeel. Liefs Renée

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt het hele ei gebruiken.

  31. Alie schreef:

    Als ik cacaopoeder toevoeg, moet ik dan ergens anders minder van gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, je vervangt een deel bloem door cacaopoeder.

  32. Tiffany schreef:

    Kan je ook bloem voor fijngebak gebruiken mijn bloem is op .
    Alvast bedankt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik ken deze specifieke bloemsoort niet, maar dit lijkt mij geen probleem hoor.

  33. Anoniem☺️ schreef:

    Deze koekjes zijn zo lekker❤️ ik heb het al heel vaak gemaakt, en het is echt heerlijk

  34. eveline schreef:

    Ik ben heel blij met dit recept alleen als ik de boter en suiker door elkaar mix dan schiet de boter alle kanten op en blijft niet in mijn kom. Zelfs als de mixer op de laagste stand staat. Hoe kan ik dit voorkomen? Groetjes!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Is je boter wel goed zacht en op kamertemperatuur?

  35. astrid schreef:

    Hallo Laura,

    Ik vroeg me af hoeveel koekjes dit recept ongeveer maakt? want bij je royal icing recept staat dat het recept ongeveer genoeg is voor je recept koekjes , maar hoeveel koekjes zijn dit 🙂

    groetjes Astrid.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Astrid,
      Dat staat in de tekst 😉 voor 30 middelgrote koekjes 🙂

      1. astrid schreef:

        Hoi laura,
        Ik was al bang dat ik er overheen had gelezen, sorry.
        Ik zie het nu inderdaad staan ja 🙂
        Bedankt!

  36. Kyra schreef:

    Kan je de koekjes ook maken met gewone suiker maken in plaats van basterdsuiker en vanille suiker

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan, maar het resultaat zal wel iets anders zijn.

  37. Linda schreef:

    Hoe lang moet royal icing precies drogen? Want als het heel lang duurt voordat het droog is, blijven de koekjes dan nog wel goed?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Verschilt per koekjes (grootte, dikte icing, etc.). Koekje blijft zeker goed, hier lees je hoe je ze bewaart: http://www.handigebaktips.nl/zo-kun-je-het-best-gedecoreerde-koekjes-bewaren/

  38. Jamie schreef:

    Hey Laura!
    Ik was ook van plan om deze koekjes te maken.
    Gebruik je voor dit recept echte roomboter of margarine?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gebruik altijd roomboter

  39. Marit schreef:

    Dit recept klopt niet!

    Ik heb het recept opgevolgd en precies gedaan wat er stond
    Maar het deeg blijft plakken!
    Ipm 400 gram bloem zit er al 600 gram bloem in!
    Dus ik heb het in de prullenbak gegooid en bedankt voor het verpesten van mijn beslag en het verspillen van mijn geld

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit recept klopt zeker wel, ik heb het al talloze keren gemaakt op deze manier. Wat voor boter heb je gebruikt? Het is belangrijk ongezouten roomboter te gebruiken (op kamertemperatuur), dan kan het niet plakkerig blijven.

  40. Noor schreef:

    Hi Laura!
    Bedoel je met vanillesuiker de geel/oranje zakjes (8 gram) van Dr. Oetker?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is vanillesuiker inderdaad. Maar je kunt het ook van een ander merk of zelfgemaakte gebruiken hoor.

      1. Noor schreef:

        Bedankt! Ik heb ze net gemaakt, ze smaken onwijs lekker! Wel hebben ze in de oven een andere vorm gekregen, weet jij misschien wat ik fout heb gedaan?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Heb je het deeg wel goed gekoeld? En alle ingrediënten goed afgewogen?

      2. Esther schreef:

        Gebruik je dan echt 50 gram vanillesuiker uit de zakjes? Of is dit geconcentreerder ofzo? Er moeten anders evht 5 of 6 zakjes doorheen?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ik maak zelf vanillesuiker, maar anders heb je inderdaad 3 zakjes nodig.

          1. Esther schreef:

            Ja, dat wil ik binnenkort ook eens proberen. Maar had nu alleen de zakjes vanillesuiker in huis, 8gr/zakje dus ik twijfelde of ik dit kon gebruiken (en las in de comments hierboven van wel) en hoeveel zakjes ik dan moest gebruiken 🙂 Dank! Koekjes waren lekker, gaan we vaker bakken!

  41. Laurine schreef:

    Hoi Laura, is de temperatuur van de oven gebaseerd op een hetelucht oven of een gewone oven?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Voor alle recepten is de temperatuur voor een oven met boven en onderwarmte. Dat kun je overigens aanhouden voor alle recepten, tenzij anders vermeld 🙂

      1. Laurine schreef:

        Super, dankjewel!

  42. Mariette schreef:

    Hallo Laura,
    Ik ga koekjes bakken voor de pink ribbon actie. Ik heb al 42 bestellingen en vandaag heb ik een bakplaat met 15 koekjes uitgeprobeerd. Nu zijn de achterste koekjes veel bruiner geworden dan de voorste. Heb je een idee hoe dat kan komen en wat ik kan doen om het te voorkomen?

    1. Laura schreef:

      Wauw, goed bezig! Wat de koekjes betreft: dan is het achterin je oven heter dan voorin, je kunt eventueel de bakplaat halverwege omdraaien. Zorg ook dat je de koekjes niet te dicht op de rand legt.

  43. Frederike schreef:

    Hoi Laura,

    Ik ben de ingrediënten aan het afwegen. Maar…. Ehhhhh 50 gram vanillesuiker? Echt? Zoveel heb ik nog nooit gebruikt in een recept…..

    Groetjes Frederike

    1. Laura schreef:

      Ja echt 🙂 Het kan ook gewone suiker zijn, maar het maakt deze koekjes een stuk lekkerder door de grote hoeveelheid bloem.

  44. lotte peters schreef:

    hallo ik ben maar 13 en mijn droom is om bakker teworden en ik zou nu graag willen weten hoe ik eigenlijk mijn rsepten er op kan zetten als het kan ellen een foto hoor bedankt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    1. Laura schreef:

      Waar wil je foto’s neerzetten? Op mijn site is het niet mogelijk om foto’s te plaatsen namelijk.

  45. Barbara schreef:

    Super goede & leuke site heb je, ik ben helemaal fan sinds de kerst! Mijn eerste poging met deze koekjes vandaag gedaan (vooral mijn eerste poging tot maken van & werken met Royal icing was heel pittig!) maar ik vond dit koekjesrecept echt top!! En ik vind ze ‘kaal’ ook al lekker. Ik ga gewoon nog heel veel oefenen!
    Ga zo door met alle tips & recepten!

    1. Laura schreef:

      Dankjewel! Fijn dat de koekjes al goed gelukt zijn, veel plezier met decoreren!

  46. Sanne schreef:

    Hey Laura! Grote fan van je recepten!
    Ik ga me zometeen ook wagen aan het bakken van deze koekjes en later aan het decoreren met Royal Icing.
    Vraagje: er staat mixen en mengen. Ik werk met een handmixer. Welke haken moet ik gebruiken bij dit recept? Bij het mixen de gardes en bij het mengen de deeghaken? Of allebei dezelfde haken? Of meng je met de hand? Ben benieuwd!
    Liefs

    1. Laura schreef:

      Voor koekjes gebruik ik altijd de gardes (bij een handmixer), op het laatst meng ik nog even met de hand.

      1. Cellie schreef:

        Hoi Laura,
        Wat een fijn recept. Ik wil de koekjes graag maken voor mijn dochters verjaardag op 25-12. Ik zou ze graag wat eerder maken, want het is al druk genoeg. Hoe lang zijn de koekjes houdbaar zonder icing en hoe lang met? Dan is de druk er een beetje af voor de kerst.

  47. zeynep schreef:

    Kan ik fondant gebruiken op deze koekjes? Waarmee kan ik het plakken? Lukt het met een beetje water en poedersuiker ook zonder dat het de koek verzacht? Ik heb zelf bumba uitsteker aangeschaft. Hoe ga ik ermee te werk? Moet ik vantevoren tekenen of dergelijks… help?

    1. Laura schreef:

      Dat kan zeker, als je niet wilt dat de koekjes zacht worden zou ik gesmolten chocola gebruiken.

  48. Simone schreef:

    Hoi Laura! Ik denk dat ik het antwoord al weet, maar stel de vraag toch voor de zekerheid voordat ik deze koekjes voor Pink Ribbon ga verkopen. Kun je de koekjes ook invriezen? En kan dit ook als je al icing erop hebt gedaan? Alvast bedankt voor je reactie! Groetjes Simone

    1. Laura schreef:

      Zonder icing zijn ze goed in te vriezen, met zou ik persoonlijk niet doen. Bij ontdooien heb je kans dat door condens (=vocht) de icing gaat smelten.

  49. Jolijn schreef:

    Vandaag jou suikerkoekjes recept gemaakt. Super goed gelukt zijn de koekjes. Fijn deeg om mee te werken.

  50. Feline schreef:

    Hoi Laura, kan ik voor de vanille suiker gewoon de vanille suiker gebruiken uit van die zakjes van bijvoorbeeld dr oetker? Of wordt er andere suiker bedoelt?

    1. Laura schreef:

      Die kun je inderdaad gewoon gebruiken

  51. Barbara schreef:

    Dit recept werkt echt perfect! En heel lekkere smaak.
    Mijn vierde keer inmiddels, nu zijn er geboortekoekjes on the way voor ons zoontje die deze week geboren wordt! (rompertjes enzo) Ik vind het royal icing recept ook zeer fijn & het wordt erg goed en mooi hard (wel na anders meegemaakt!)
    Dus ga zo door met deze mooie site!

  52. kimberly schreef:

    Ik weet niet wat er mis is gegaan..
    Maar mijn deeg blijft heel klef, plakt telkens vast ook met bloem.
    Je kan er dus geen vormpjes van maken of zoals ik wou glas in lood koekjes.

    Wat is er mis gegaan?
    Het deeg was al plakkerig toen ik klaar was met het mixen van alle ingrediënten.
    Heb er nu ook al veel bloem bij door gedaan maar helpt niet, smaak verminderd alleen.

    1. Laura schreef:

      Heb je de ingrediënten allemaal goed afgewogen en geen vervangers gebruikt? Het is zonder extra info lastig te zeggen waar het mis is gegaan.

      1. Kimberly schreef:

        Ik heb de bloem en het suiker in een maatbeker afgelezen, misschien is dat de fout? Dat ik het de volgende keer op een weegschaal moet wegen? Ook heb ik in plaats van 50gr vanille suiker 32 gram gebruikt.

        Vriendelijke groet,
        Kimberly

        1. Laura schreef:

          Dat zou het zeker kunnen zijn. Ml en grammen zijn niet bij alle ingrediënten hetzelfde namelijk.

  53. anoniem schreef:

    hy laura hoe lang kan ik de koekjes bewaren??

    1. Laura Kieft schreef:

      Goed afgesloten kan dat zeker 4 weken.

      1. Cartana schreef:

        Hoe lang kun je de koekjes met royal icing erop bewaren? En waarin goed afgesloten? Een simpele koektrommel of echt een plastic bakje? Thanks voor de reactie!

  54. Jenske schreef:

    Beste Laura,
    U geeft aan dat het zeer lekker is om deze koekjes te decoreren met Royal Icing. Maar is het ook lekker om deze te dopen in chocolade?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker, dat is ook erg lekker 🙂

  55. Jo-Anna schreef:

    Hoi Laura,
    kan ik ook gewone suiker gebruiken ipv basterdsuiker? Ik woon niet in Nederland en basterdsuiker is hier lastiger te verkrijgen (net als een goede kwaliteit boter enzo..)

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan 🙂

  56. kathleen schreef:

    hallo,

    voor de koekjes kan ik ook zelfrijzende bloem gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee, in dit recept niet. Dan behouden ze hun vorm niet meer goed 😉

  57. Megan schreef:

    Hoi Laura,
    Ik ga volgende week de suikerkoekjes bakken alleen ik heb een vraagje:
    Welke bloem en boter heb jij voor deze koekjes gebruikt?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt patent- of tarwebloem gebruiken en roomboter.

  58. Christof schreef:

    Laura,

    In welke machine kan ik deze bereiding het beste maken?

    Groetjes uit België
    Christof

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik maak het meestal in een standmixer, maar met de handmixer gaat ook prima.

  59. Laura Maertens schreef:

    Hey Laura, eerst en vooral wil ik zeggen dat je een superleuke blog hebt met heel erg handige recepten! Maar ik heb deze suikerkoekjes al meerdere keren gebakken maar ze lopen telkens weer uit. Ik bedoel als ik bijvoorbeeld een koekje in de vorm van een kerstboom maak, dan loopt het uit in de oven en zie je de vorm niet meer. Kun je me helpen? Groetjes Laura?

  60. Maartje Swart schreef:

    Hoi Laura, bedankt voor dit recept, ik heb het al meerdere keren gemaakt met groot succes. Lekker en mooi! Nu heb ik wel de volgende vraag: ik wil graag ook koekjes bakken voor een Sinterklaasfeest, waar één van de kinderen geen koemelk mag, kan ik de roomboter vervangen door Wajang, op basis van soja? Of geitenboter?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, geen probleem.

  61. Anita Huijzers-Kuijs schreef:

    Hoi Laura,

    Vandaag je koekjes gebakken. Tenminste een gedeelte. Ik was te ongeduldig en het deeg was nog niet genoeg afgekoeld. Ik heb er nu een stuk of 10 rest van het deeg ligt weer inde koelkast. Ik ha de oven voorwerwamd (onder en boven) op 180 gr. Begonnen met 10 minuten, maar vond ze nogal bleekjes blijven. Nog 5 minuten erbij gedaan. Nog steeds vrij bleek. Toch er uit gehaald. De smaak was wel heel lekker. Morgen poging 2. Heb je nog evt tips zodat ze morgen wel mooi kleuren

    1. Laura Kieft schreef:

      Hoe langer ze in de oven zitten, hoe meer ze kleuren. Zelf heb ik na 15 minuten wel echt goede goudbruine randjes (en vaak zelfs meer), dus het zou ook nog aan je oven kunnen liggen.

  62. Alessia schreef:

    Beste Laura,

    Mag ik ook wat meer suiker aan dit receptje toevoegen om ze iets zoeter te maken (zonder de verhouding om zeep te helpen)?
    Ik vind ze namelijk iets te neutraal van smaak.

    Groetjes, Alessia

    1. Laura Kieft schreef:

      Kun je zeker mee experimenteren. Deze koekjes zijn voornamelijk bedoeld om met glazuur te versieren, vandaar de neutrale smaak.

  63. Saartje schreef:

    Kan ik gewone harde boter gebruiken, want ik mag geen roomboter

    1. Laura Kieft schreef:

      margarine of wajangboter kan ook.

  64. Klaas schreef:

    Hè ik ga koekjes bakken

  65. Lyana schreef:

    Hallo Laura,

    Ik heb de koekjes vaker gemaakt en zijn iedere x goed geluk. Ik wil ze nu weer maken alleen heb ik er minder nodig (15 stuks) Ik zou graag het recept willen halveren. Hoe zit het dan met het eitje? Moet ik dan ook gewoon 1 ei gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je halveert dan alles, ook het ei. Hier lees je er meer over: http://www.handigebaktips.nl/recepten-verdubbelen-of-halveren/

  66. Yorts schreef:

    Hoi Laura,

    kan ik hier dan het zeeuws bloem gebruiken om ze knapperiger te krijgen? En de bastaardsuiker vervengen voor kristalsuiker?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan inderdaad. Met kristalsuiker worden ze knapperiger, het Zeeuwse bloem zorgt vooral voor een fijnere structuur.

  67. Esra schreef:

    Hoi Laura,

    Gisteren heb ik de suikerkoekjes gemaakt en ze zijn heel goed gelukt! De koekjes zijn goed in vorm gebleven. Helaas is bij mij de icing niet goed gelukt. Moet daar nog iets meer mee oefenen. Maar zonder icing zijn ze ook heel erg lekker.

    Bedankt voor de fijne recepten. Ik maak heel vaak recepten van jouw site en de recepten zijn echt heel goed qua verhouding.

  68. Eva schreef:

    Hoihoi, ik wil dit recept gaan maken voor de wel bekende “number cake”. Denk je dat ik het deeg goed een paar uur in de koeling kan laten liggen voor en na dat ik het heb uit gesneden zodat die zo min mogelijk gaat uitlopen?

    Ik wil je ook even een compliment geven hoe leuk en goed al je recepten zijn! Ik vervang altijd de bloem in de glutenvrije versie omdat ik coeliakie heb maar alsnog lukt het altijd perfect! Ga zo door!

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat leuk om te horen, dank je wel! Ik zou het deeg inderdaad een tijdje laten koelen, dan loopt het nauwelijks uit in de oven.

  69. Nadine schreef:

    Hi Laura,

    Ik heb het deeg ongeveer 1,5 uur gekoeld in de ijskast.
    Het was best droog en kruimelig en daardoor moeilijk uit te rollen.
    Hoe kan ik dit voortaan voorkomen?

    1. Lian van Rens schreef:

      Even doorkneden en weer een beetje op temperatuur laten komen moet de oplossing zijn.

  70. Suzanne schreef:

    Wij gaan straks deze koekjes maken. Het deeg ligt al in de koelkast te rusten, maar voelt erg goed. Om met royal icing aan de slag te gaan, moet ik nog een paar jaar wachten. Ik heb hier 2 dames van 4 die straks los mogen gaan met suikerglazuur en de wereld aan versielseltjes. Dan krijg ik niet de kans om er rustig mooie koekjes van te mogen maken.

    Wellicht een tip voor het uitrollen. Ik doe dit altijd tussen 2 vellen bakpapier. Zo heb ik geen of nauwelijks extra bloem nodig en het blijft niet plakken aan de deegroller. Dit werkt met het meeste koekjesdeeg. Het moet wel echt koud zijn zodat het niet gaat kleven aan het bakpapier.

  71. Gul schreef:

    Hoi Laura, waar kan ik eiwitpoeder kopen voor de royal icing?

    1. Laura Kieft schreef:

      bij (online) kookwinkels en taartdecoratieshops

  72. Felicia schreef:

    Hoi Laura! Is het mogelijk om bij dit recept de vanille suiker te vervangen door kaneelsuiker?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, maar in die kleine hoeveelheid zul je dat niet genoeg terugproeven. Ik zou eerder 1-2 tl bloem vervangen door kaneel. En dan even proeven mocht je iets meer willen qua smaak.

      1. Felicia schreef:

        Bedankt voor de tip!

  73. Pien Hehemann schreef:

    Hoi Laura, zou ik de boter in dit recept ook kunnen vervangen door plantenmargarine? Ik zag dat je een recept hebt voor gluten en lactosevrije koekjes maar daar schreef je bij dat dat deeg niet zo geschikt is om uit te rollen. Ik kwam daarom bij dit recept, maar kan vanwege een lactose allergie geen ‘gewone’ boter gebruiken. Als ik de boter in dit recept vervang door plantenmargarine behoudt het deeg dan ook goed zijn vorm?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, gebruik dan wel iets minder zodat het stevig blijft.

  74. Anouk schreef:

    Heel fijn recept! Ik las niet direct ver genoeg en heb de eerste keer het deeg niet in de koelkast gelegd voor het uitrollen en bakken. Ik had wel koude boter gebruikt bij het mengen, dus de koekjes zijn alsnog goed gelukt 🙂 Verder voeg ik voor de smaak altijd wat zout toe, echt een aanrader!

  75. Mariska schreef:

    Goedemorgen,
    Hoe lang van te voren kan dit deeg gemaakt worden ?

  76. Kim schreef:

    Kan ik in dit recept boter vervangen voor plantaardige boter? Ivm lactose intolerantie

  77. Xinya schreef:

    Ik heb deze koekjes gemaakt en ze zijn erg goed gelukt. Ik heb ze ook leuk versierd met royal icing. Echter zijn de koekjes wel redelijk hard. Hoort dit zo en hoe kan ik dit verminderen?

  78. Ingrid schreef:

    Beste Laura,

    Heerlijke koekjes, maar ik mis nog een snufje zout. Dan vind ik ze nog lekkerder!

  79. .... schreef:

    Kun je ipv roomboter ook patisserieboter gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik ken geen patisserieboter, dat hebben we hier in Nederland (naar mijn weten) niet.

  80. Denice schreef:

    Erg bedankt voor dit heerlijke recept! Dit is de eerste keer dat ik zelf uberhaupt iets bak of klaar maak. Ik kan eigenlijk niet veel meer dan een eitje koken of bakken en kant en klaar dingen opwarmen. Als iemand kan slagen met écht 0% ervaring van koekjes bakken dan is dit toch wel heel goed. Nogmaals heel erg bedankt en ook echt fijn deeg.

  81. Charlotte schreef:

    Is het ook mogelijk om lichte basterdsuiker (= licht bruine suiker) te gebruiken in plaats van witte? De lichte heb ik namelijk in huis en hier in België kan ik de basterdsuiker enkel in een Albert Heijn vinden en die is niet echt in mijn buurt.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat is mogelijk.

  82. san schreef:

    Hallo! ik het het deeg 31 Januari gemaakt en een paar koekjes ervan gebakken maar ik had nog deeg over en heb dat in een ziplock zakje in de koelkast gelegd zou ik dat nu nog (vandaag) kunnen gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt het deeg een week in de koelkast bewaren.

  83. Aya schreef:

    Moeten de koekjes in een voorverwarmde oven, of maakt dat niets uit?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je oven moet altijd voorverwarmd zijn als je iets gaat bakken.

  84. Mimi schreef:

    Hoi Laura,
    Super mooie site!
    Ik heb een vraagje. Gebruik je gewone roomboter of ongezouten roomboter voor het koekjesdeeg?

    1. Laura Kieft schreef:

      altijd ongezouten.

  85. Geertje schreef:

    Hallo Laura, klopt het dat er geen zout in moet?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik doe dat inderdaad niet, maar je kunt gerust een snuf toevoegen.

  86. reshma schreef:

    Hoi Laura,

    Mijn koekjes blijven uitlopen en ik heb alle tips opgevolgd. Kan je mij aub helpen :(. Ik heb twee vragen:
    1. Heeft het invloed als je boter gebruikt ipv bakpapier?
    2. Speelt oventemperatuur ook een rol bij het uitlopen van koekjes?

    Ik bak van mij namelijk af op 150/160 graden. De koekjes krijgen gaten en worden heel plat.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik ga er van uit dat je het recept qua ingrediënten 100% volgt. Het is heel belangrijk dat je het koekdeeg voldoende laat rusten in de koeling (dan stijft de boter weer op en smelt ze minder snel) en op 180 graden afbakt in de oven, zoals het recept ook beschrijft. Zo moet het helemaal goed gaan, succes! Ik bak ze trouwens altijd af op bakpapier.

  87. bert veenstra schreef:

    yo man die koenkies waren tering lekker
    net zoals jou 😉
    ben je nog single
    ik zou graag samen nog wat koenkies willen bakken
    wil je dat???
    zeg pls ja!!
    Groetjes bert veenstra

  88. henk veenstra schreef:

    sorry mijn broer was een beetje te geil sorry voor het ongemak

  89. bert veenstra schreef:

    je moet je gore tyfus mel dicht houden henk

  90. Helmie Willems schreef:

    Vandaag deegroller met kerstfiguurtjes gekregen. Kan ik voor de koekjes jouw basisrecept zandkoekjes gebruiken? En waar moet ik op letten als ik figuurtjes in deeg “druk”?
    Alvast dank voor hulp.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan zeker! Even opletten dat je werkblad met bloem bestoven is zodat het deeg niet blijft plakken aan het aanrecht als je ze uit de vormpjes wilt halen.

  91. Renata schreef:

    Super recept!
    Ook de icing lukte hier goed.
    Voor n kinderfeestje suikerkoekjes gemaakt, wel beetje extra vanille toegevoegd.
    Kids met mini piping bags en versierseltjes zelf hun koek laten decoreren… t was n succes!!

    (Icing gekleurd en in mini ziplock bags gedaan; ieder 3 kleuren. Puntje geknipt net voor gebruik. Super)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Superleuk! klinkt als een top feestje.

  92. Lolkjen schreef:

    Is bloem het zelfde dan patent bloem

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bloem is een verzamelnaam, patent bloem is een soort bloem.

  93. Anne Martine schreef:

    Hoi Laura,
    Zoonlief en ik willen dit recept van je graag uitproberen.. Hij is momenteel helemaal weg van speculaaskruiden, zouden die door het recept heen kunnen of wordt het daar nog droger van?
    Groetjes Anne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan lijkt me prima! Ik laat als ik droge ingrediënten toevoeg altijd hetzelfde in gewicht weg van de bloem.

  94. ingrid schreef:

    vandaag gemaakt, met allerlei kerstvormpjes… wat een superrecept, ze blijven echt zo mooi van vorm, dat is me nog nooit gelukt… ik wilde ze decoreren, maar had natuurlijk niet ineens dat eiwitpoeder in huis, maar met gesmolten witte chocolade (met eventueel een kleurstofje) ging het ook prima, moet ook even drogen, maar gaat waarschijnlijk sneller dat de icing. kortom: ik had een prima bakdag..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te lezen, klinkt inderdaad als een heerlijke dag.

  95. Merel schreef:

    Dank Laura voor een fijn toegankelijk recept. En wat een mooie website! Met de kindjes heb ik de icing gemaakt en natuurlijk versierd! Kerstcadeau voor de juffen. En de volgende lading, die we zeker gaan maken, is voor ons:-)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat een lief bericht, bedankt. Geniet van de koekjes!

  96. Emilie schreef:

    Hoi Laura,
    Bedankt voor alle handige informatie op je site, ik heb echt veel geleerd door hier te kijken/zoeken.
    Ik heb ook dit recept gemaakt, maar ik vraag mij iets af: Welk bloem (mits anders staat aangegeven) is nu het meest geschikt voor koekjes, patent bloem of tarwebloem???
    Ik hoop dat jij mij hierbij kan helpen?
    Groetjes Emilie

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk Emilie! Patentbloem is het beste.

      1. Emilie schreef:

        Super!!
        Dankjewel ?

  97. anke schreef:

    Vraagjee? Zou je dit recept ook gebruik als je koekjes gaat maken en bekleden met fondant?

  98. kelly braibant schreef:

    Hoi Laura!

    Kan je deze koekjes ook makkelijk met rolfondant decoreren?
    Alsook eventueel enkel met een naamstempel induwen voor ze de oven in gaan?

    Vele groetjes Kelly

    1. Laura's Bakery schreef:

      Naamstempel kan zeker, ze zijn vormvast. Qua decoratie heb ik al mijn kennis gebundeld in dit artikel: https://www.laurasbakery.nl/uitgelicht-alles-over-koekjes-decoreren/

  99. Isabelle schreef:

    Dag Laura,

    Ik heb zonet jouw site ontdekt en ik zie al direct enkele receptjes die ik wil uitproberen!
    Alvast bedankt voor de vele tips.

    Groetjes
    Isabelle

    1. Laura's Bakery schreef:

      Veel bakplezier Isabelle! 🙂

  100. bren schreef:

    Kun je ipv basterd suiker ook kristalsuiker gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Voor exact dit effect van niet uitlopende koekjes zou ik dat niet doen.

  101. Marjolein schreef:

    Hallo Laura,

    maak graag gebruik van jouw recepten en dit recept voor suikerkoekjes is een grote hit. Ik zou graag met andere smaken experimenteren en nu zat ik voor de zomer te denken aan citroen. Kan je aangeven je het recept kan wijzigen waardoor je een lekker citroen smaak aan deze koekjes krijgt? Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou een beetje citroenaroma toe kunnen voegen!

  102. Linda Bussè schreef:

    Hoi Laura, heb vanmorgen het deeg volgens de juiste hoeveelheden gemaakt. Het deeg heeft ongeveer een 1,5 uurtje in de koelkast gelegen. Vervolgens heb ik het deeg uitgerold tss twee vellen bakpapier. Het deeg bleef ook al een beetje aan het bakpapier hangen als ik dit verwijderde….Bij het uitsteken van de vormpjes bleef het deeg aan de vormpjes hangen…..was precies niet hard genoeg, was precies één brij …Wat heb ik verkeerd gedaan? Grtjs

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend! Heb je wel echt roomboter gebruikt?

      1. Linda Bussè schreef:

        Na een tweede poging is het me dan toch gelukt, yeuh!!
        Het probleem was dat ik het deeg in een bolvorm in de koelkast had gelegd ipv in gelijke platgedrukte deeltjes…..Na een dik uurtje was die ‘bol’ deeg natuurlijk niet afgekoeld….Hoe stom van me…..
        Maar kijk, ik heb vanavond mijn familie kunnen trakteren op mijn vers gebakken koekjes..

  103. Haneïsha schreef:

    Ik heb glutenallergie. Kan ik de bloem gewoon vervangen door de meelmix van AH?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik niet te zeggen.

  104. Evelien van Beest schreef:

    Heerlijke koekjes, zeke in combinatie met je royal icong recept.

  105. Anne schreef:

    Hi Laura, wat een mooi recept voor koekjes! Heb het met succes gebruikt. Wel ben ik jaloers op je uitsteekvorm van de grote bloem. Weet je nog waar je die hebt gekocht?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Helaas niet meer, sorry!

  106. Janne schreef:

    Is dit recept ook vegan te maken? Ik zag dat margarine kon ipv boter. Qua hoeveelheid iets minder. Moet dat dan 180 gram margarine zijn? En kan ik het ei ook vervangen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Margarine kan inderdaad. Ik zou eerder dezelfde hoeveelheid gebruiken en dan het ei weglaten.

  107. Kirsten schreef:

    Hoi!

    Wat een super fijn recept. Ik krijg alleen steeds vaker luchtbellen in mijn koekjes. Waar zou dit aan kunnen liggen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Onder je koekje bedoel je? Dat het ergens omhoog komt? Zou kunnen als de ingrediënten misschien niet helemaal goed gemengd zijn. Of de hitteverdeling in je oven.

      1. Kirsten schreef:

        Niet onderop, maar inderdaad bovenop. Ik werk met fondant op de koekjes, maar de fondant wordt dan bobbelig.

        Ik heb toevallig net een nieuwe oven gekocht, dus eens kijken of het daar aan kan liggen.

        Zou het mogelijk zijn twee rondes tegelijk te bakken? Dus 1 boven en 1 onder?

        1. Laura Kieft schreef:

          Tegelijk verschilt per oven of dat goed resultaat geeft, ik bak zelf liever 1 plaat tegelijk.

  108. Nina schreef:

    Hoi !
    Ik heb de koekjes gemaakt maar ik vond dat het deeg heel sticky was dus ik heb bloem toegevoegd, na het toevoegen van de bloem was het perfect ! maar na het bakken waren ze een beetje kruimelig. Moet het deeg heel sticky zijn ? of weet je misschien wat ik verkeerd deed ?

    Dankje !

    1. Laura Kieft schreef:

      dat ze droog/kruimelig waren na het bakken komt waarschijnlijk door de toevoeging van het bloem inderdaad. Een beetje plakkerig deeg is geen enkel probleem bij dit recept.

  109. Chantal Tijssen schreef:

    Goedemiddag, ik wil dit deeg gebruiken om soort tartalettes te maken zou dat kunnen (koekbodem) en dan vullen met banketbakkersroom dan afgewerkt met aardbeien bovenop maar zou dat kunnen met dit deeg?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou in principe best moeten kunnen. Ik heb er ook dit recept voor online staan: https://www.laurasbakery.nl/zelf-tartelettes-maken/

      1. Chantal tijssen schreef:

        Die had ik idd ook voorbij zien komen denk dat ik eerst een poging waag met dit recept Dankje wel voor de reactie

  110. Babs schreef:

    Beste Laura,
    Dit recept is prut. Het deeg was plakkerig zelfs na een uur in de koelkast. Je kon er niet meewerken. Zelfs niet met nog een extra kilo bloem erdoor. Ook liepen ze totaal uit. De vorm was niet meer te herkennen. Jammer want we hadden leuke plannen. Ik heb me aan het recept gehouden, maar toch werd het anders dan beloofd. Ik zoek antwoorden.
    Met vriendelijke groet,
    Babs
    Groetjes Babs

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend om te horen! Meestal lopen koekjes uit als er teveel boter in is verwerkt. Je had de roomboter wel goed romig geklopt? En hoeveel extra bloem heb je uiteindelijk nog toegevoegd?

  111. babs schreef:

    Bedankt voor je reactie!
    Het zou inderdaad wel kunnen dat we de boter te kort hebben gemixt. Maar dat lijkt me ook weer raar, want het deeg zou toch juist plakkerig moeten zijn als de boter heel romig is geklopt? Ik moet zeggen dat de eerste lading koekjes een beetje te lang in de oven heeft gezeten, en daardoor nog meer is uitgelopen. De tweede lading zat er precies goed in, maar was alsnog wel een beetje uitgelopen. Het recept van royal icing was wel heel lekker!
    Groetjes Babs

  112. Babs schreef:

    Ik heb niet heel veel bloem toegevoegd, alleen veel extra zodat het niet aan het aanrecht bleef plakken 🙂
    Groetjes Babs

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het deeg, moet een stevig zijn en nergens aan vast blijven plakken. Gelukkig waren ze nog steeds erg lekker!

  113. Brgt schreef:

    Recept gevolgd van de suikerkoekjes, perfect! Mooie strakke koekjes die niet uitlopen. Ik heb ze wel langer in de oven gehad op 180 graden, ongeveer 18-20 minuten

  114. Chantal schreef:

    Mag ik vragen of je dit recept ook kan maken met plantaardige boter. Dit ivm melkallergie

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker, je moet dan wel harde margarine gebruiken.

  115. Jaukje schreef:

    Eindelijk zijn ze een keer goed gelukt! Deze en de chocoladevariant. Mijn zoon en ik maakten ze altijd te dun waardoor ze erg droog werden en minder lekker. Ook heb ik fijne kristalsuiker gebruikt ipv witte basterdsuiker (ik had niet genoeg). Ging super! Met leuke koekvormpjes van een chinese webwinkel zijn ze helemaal leuk geworden.

  116. L schreef:

    Dag Laura,

    Ik gebruik altijd heel graag dit koekjesrecept van jou wanneer ik ga bakken met mijn kinderen. Helaas kan ik het niet meer zien op de site. Is er een mogelijkheid om nog aan het recept te komen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      We hadden helaas problemen met de website waar ik heel druk mee bezig was, alles werkt nu weer normaal!

  117. Björn schreef:

    hallo,

    Ik zie dat je voor de koekjes Witte basterd suiker nodig hebt, kan ik dat ook vervangen door kristal suiker?
    Zodat hoe het koekje eruit ziet niet veranderd.

    Alvast bedankt!!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, dat kan.

  118. Mariëlle schreef:

    Hoi Laura,

    Ik wil graag dit recept maken voor een groep vrienden. Enkele van hen mogen echter geen gluten. Voor deze glutenvrije koekjes moet ik dus op zoek naar een oplossing. Is amandelmeel dan een goede optie ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat zou ik niet doen. Ik heb hier twee glutenvrije koekjesrecepten voor je (ze zijn niet zo vormvast als deze suikerkoekjes alleen):
      https://www.laurasbakery.nl/glutenvrije-zandkoekjes/
      https://www.laurasbakery.nl/glutenvrije-en-lactosevrije-koekjes/

  119. Karen schreef:

    Superlekkere koekjes en heel makkelijk om te maken. Mijn 3jarige vond het ook superleuk.

    Wij hebben er nog chocolade druppels doorgedaan. Dat maakte het helemaal af.

    Merci voor het recept!

  120. Ilona Speksnijder schreef:

    Hoi Laura,
    Ik gebruik dit recept altijd voor mijn koekjes die ik decoreer met fondant, lukt altijd en zijn heerlijk!
    Nu kreeg ik laatst een vraag of ik ze zonder ei kon maken.
    Kan dit? En met wat zou ik het dan kunnen vervangen?
    Groeten,

    Ilona

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn om te horen! 🙂 Hier lees je alles over het vervangen van ei: https://www.laurasbakery.nl/eieren-vervangen-bij-het-bakken/

  121. Jolanda schreef:

    Hoe krijgen de koekjes gelijkmatige dikte?

  122. Veerle schreef:

    Kun je het uitrollen ook doen met poedersuiker ipv bloem? Bij marsepein en fondant uitrollen gebruik ik ook poedersuiker, maar dat gaat niet meer in de oven.
    Groetjes
    Veerle

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je proberen natuurlijk!

  123. Desiree schreef:

    Hey, ik vroeg me af of je aan dit recept ook pumpkin spice of kaneel kan toevoegen. Ik wil ze eigenlijk niet decoreren maar wel een lekker herfstig smaakje geven.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan zeker! Ook lekker zijn deze: https://www.laurasbakery.nl/advent-2-gingerbreadman-koekjes-recept/

  124. Abby schreef:

    Kan ik in deze suikerkoekjes ook wat confetti toevoegen of sprinkles? We zouden dit als extra aanvulling op dit recept van suikerkoekjes willen doen. Wat kan je aanraden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me van wel!

  125. Arie schreef:

    Super recept, koekjes blijven in vorm en ze zijn lekker. Vandaag weer een batch maken want die van vorige week zijn al op 😳
    Die ik ga bakken vandaag, die gaan we morgen glazuren.

  126. Daphne schreef:

    Hoi Laura,

    Een heerlijk recept, de koekjes waren perfect. Mijn nichtje heeft echter een lactose intolerantie zou ik bij deze de boter voor sojaboter kunnen vervangen, heb jij daar ervaring mee?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn te horen! Dat heb ik voor deze koekjes niet getest, maar kun je uiteraard proberen.

  127. Daphne schreef:

    Inmiddels heb ik het getest en dat werkt prima. Ze smaakten net zo goed als met ongezouten roomboter.

  128. Didi schreef:

    Hoi! Kun je dit deeg ook ruim van te voren maken en dan invriezen? En dan later een x uit de diepvries halen en afbakken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker!

  129. Didi schreef:

    En nog een vraag, als ik de koekjes maak en afbak en ze versier met fondant, hoelang blijven ze dan goed?

    1. Laura's Bakery schreef:

      4-6 weken in een afgesloten trommel, hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/zo-kun-je-het-best-gedecoreerde-koekjes-bewaren/

  130. Marian Putman schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb ze vanmorgen gemaakt met mensen uit de dagbesteding en ze hebben ze daarna versierd. Het is een heel fijn recept. Het was een succes 🙂

  131. Nicole schreef:

    Hi! Stomme vraag misschien 🫣 maar horen de koekjes wanneer ze afgekoeld zijn nog wat zacht te zijn? Dus zonder dat ze al versierd zijn met royal icing? Of horen het knapperige koekjes te zijn? 🤭 Die van mij zijn dus zacht (ze hebben een gouden randje, dus denk niet te kort in de oven?).

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ze horen krokant te zijn. Waren ze helemaal afgekoeld? Anders wellicht toch ietsje langer in de oven.

  132. Nicole schreef:

    Ja ga ik de volgende keer dan doen! Dankjewel! Ze waren overigens wel lekker hoor 😉

  133. jaukje schreef:

    Zo leuk, ik maak deze koekjes heel vaak met mijn dochter en wilde eens iets nieuws proberen. Ik heb de homp deeg in stukken verdeeld en er kleurstof door heen gekneed. De koekjes zijn heel vrolijk geworden. 😀👍

  134. Nej schreef:

    Hii Laura ik heb een kenwood chef patissier xl keukenmachine. Moet ik dan de deeghaak gebruiken of de k klopper?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan gebruik je de klopper (niet de garde).

  135. Marian schreef:

    Dit is een heel stug deeg, dus de deeghaak gebruiken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *