Recept Royal Icing

Gepost: 31 oktober 2011 Laatst bewerkt: 3 augustus 2023
Recept Royal Icing
329

Met Royal icing maak je jouw koekjes een stuk vrolijker en aantrekkelijker. Om dit makkelijke recept te maken heb je maar een paar ingrediënten nodig!

Royal icing maken

Laatst gaf ik jullie al het recept voor suikerkoekjes, nu geef ik jullie het recept Royal icing zodat je de koekjes kunt gaan decoreren. Deze hoeveelheid Royal icing is genoeg voor het recept van de suikerkoekjes, je zult waarschijnlijk nog wel iets overhouden. Met kleurstoffen kun je de icing de gewenste kleur geven.

Koekjes decoreren

Als je aan de slag gaat met het decoreren van koekjes met royal icing, dan heb je spuitmondjes nodig. Op onderstaande foto gebruikte ik Wilton 1 en 3. Omdat ik er vaak vragen over krijg leek het me handig om de spuitmondjes die ik vaak gebruik op te sommen:

  • Wilton #2 = voor de omlijning en invulling van de koekjes
  • Wilton #1 = voor het maken van fijne lijntjes of om mee te schrijven (niet geschikt voor dikke icing)
  • Wilton #3 = voor het invullen, voor grotere oppervlakken werkt dit wat sneller
  • Wilton #129 = voor het maken van ‘dropflowers’ (kan alleen met dikke icing)
  • PME ST51 = voor het maken van blaadjes
  • Wilton #102 = voor het maken van een ‘ruffle’ randje

Er zijn natuurlijk nog veel meer spuitmondjes die je kunt gebruiken. De spuitmondjes in bovenstaande opsomming gebruik ik zelf het meest voor het decoreren van koekjes. Op deze verzamelpagina vind je al mijn how-to recepten en handige baktips rondom koekjes decoreren.

Koekjes decoreren - royal icing

Royal icing zonder eiwitpoeder

De vraag komt vaak binnen: kan ik deze royal icing ook zonder eiwitpoeder maken? Meestal wordt deze vraag gesteld omdat eiwitpoeder niet in de supermarkt te koop is. Je kunt het wel heel goed bij online webshops of kookwinkels kopen.

In principe kun je het ook vervangen door eiwitten, echter raad ik het gebruik van rauwe eiwitten af i.v.m. salmonella. Tegenwoordig kun je ook gepasteuriseerd eiwit in de supermarkt kopen, dat is een prima optie. De hoeveelheid eiwitpoeder in onderstaand recept staat gelijk aan ongeveer 2 eiwitten, maar dan heb je minder/geen water meer nodig (van 10 gram eiwitpoeder + 60 ml vocht maak je twee eiwitten).

Royal icing

 

royal icing in regenboog kleuren

Recept afdrukken

4.69 van 22 stemmen

Royal icing recept

Met Royal icing maak je jouw koekjes een stuk vrolijker en aantrekkelijker. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig!
Porties: 1 suikerkoekjes recept

Ingrediënten

  • 400 gram poedersuiker
  • 60 ml water
  • 10 gram eiwitpoeder

Benodigdheden

Instructies

  • Voor het maken van de icing doe je alle ingrediënten in de kom en mix je het tot een mooi glazuur.
  • Je kunt ook rauwe eiwitten gebruiken maar ik raad je het poeder aan in verband met salmonella. Met deze hoeveelheid krijg je Royal icing in de dikke consistentie, voor het zetten van lijntjes en het maken van figuren die hun vorm niet mogen verliezen. Door de icing nog iets aan te lengen met water krijg je een dunne consistentie waarmee je de ruimte binnen de lijntjes kunt opvullen. Het is lastig te zien wanneer de icing dun genoeg is, zelf pak ik een lepeltje icing en giet dit weer terug in het schaaltje. Als het oppervlak met ongeveer 10 seconden weer egaal is, is het goed. Er zijn hier veel regeltjes voor maar dit is mijn manier, en voor mij werkt het.
  • Je hebt ook nog 20 seconden icing, deze consistentie kun je gebruiken voor zowel het zetten van de lijntjes als het opvullen van de vlakken. Deze gebruik ik zelf het meest.
  • Hier zie je wat ik bedoel met de lijntjes (middelste koekje), deze lijntjes zet je met spuitmondje nummer 2 van Wilton. Als je de 20-seconden icing gebruikt kun je direct doorgaan met het opvullen van het vlak. Omdat de randjes nog niet uitgehard zijn, vloeien deze mooi samen met de opvulling. Zo zie je de randjes uiteindelijk niet meer.
  • Gebruik je twee verschillende diktes icing? Laat de lijntjes dan even drogen (paar minuutjes) en dan kun je het opvullen met de dunne consistentie. Deze doe ik in een plastic flesje voor dressings, de opening iets groter knippen en dan vloeit de icing er gemakkelijk uit. Je kunt natuurlijk ook vanuit het schaaltje met een klein lepeltje binnen de lijntjes de icing scheppen. Hierbij klieder je alleen wel sneller.
Bewaren

Lees alles over het bewaren van royal icing.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

184 reacties

  1. Angélique schreef:

    Bedankt voor je uitleg! En weer prachtige foto’s!

  2. Dzoli schreef:

    Wow.Het ziet er echt royal uit:)

  3. Ellen schreef:

    Deze royal Icing word dus ook hard?
    Ik ben namelijk nog op zoek naar een goede icing recept!

  4. Laura schreef:

    @ Ellen, deze icing wordt inderdaad hard! Je moet het wel lang laten drogen hoor.

  5. Anonymous schreef:

    Hoi,

    waar kan ik eiwitpoeder vandaan halen?

    1. Laura schreef:

      Hey Laura. Ik maakte altijd icing met eiwitten en probeerde het gisteren voor ’t eerst met eiwitpoeder. Maar mijn icing zag er ineens heel anders uit, en vooral heel slecht… 🙁

      1. Laura's Bakery schreef:

        Wat vervelend zeg! Had je mijn recept gebruikt?

        1. Laura schreef:

          Ja 🙂

          1. Laura's Bakery schreef:

            Wat gek en vervelend zeg, ik heb nog nooit problemen gehad.

  6. Laura schreef:

    Hoi, eiwitpoeder is bij de meeste (online) taart decoratie winkels te verkrijgen.

  7. Pascalle schreef:

    Hoi Laura,
    Waar koop jij het flesje voor de dressings?
    Wat heb je toch een leuke site!
    Groetjes,
    Pascalle

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Pascalle, ik kocht deze bij de Huismuis. Een kookwinkel in Haarlem.

  8. vanessa schreef:

    welke icing moet ik gebruiken om een cake te smeren

    1. Laura's Bakery schreef:

      Om een cake af te smeren gebruik je botercrème. Ik gebruik zelf altijd 1:1 botercrème, gelijke delen boter en poedersuiker.
      Liefs, Laura

  9. vanessa schreef:

    sommige taarten worden met fondant bekleed maar ik wil me cake met icing bekleden..hoe doe je dat..is er een recept ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan ga je een taart op de Amerikaanse manier decoreren, je gebruikt dan buttercream icing. Dat droogt aan de buitenkant wel op, maar blijft van binnen zacht. Via google vind je verschillende recepten hiervoor.

  10. vanessa schreef:

    owhkee dank je wel..zal het gauw opzoeken…had wel ervan gehoord..maar ik twijfelde

  11. Jona Snel schreef:

    Hoi Laura,
    Super mooie koekjes voor pink ribbon…..mijn vraag is….stuur je die per post en zoja…hoe verpak je ze zodat ze heel aankomen??
    Alvast bedankt voor je antwoord, vr.gr. Jona

    1. Laura's Bakery schreef:

      Sorry voor het late antwoord, deze is er tussendoor geglipt. Dit jaar heb ik de koekjes overigens ook niet gemaakt, ik deed deze actie 2 jaar geleden al. Verstuurde ze toen niet per post trouwens.
      Liefs, Laura

  12. Tamara schreef:

    Heey Laura,

    Ik wil koekjes versieren met dit spul maar ik heb een paar vragen.
    1: In welke volgorde moet je de ingredienten toevoegen?
    2: Hoe lang moet je het laten drogen voordat je de volgende laag erop kan doen?
    3: Kun je eiwitpoeder ook bij de AH kopen?
    4: Waar kun je kleurstoffen kopen?
    5: Hoe lang duurt het decoreren van zo’n 5 lagen?

    Alvast bedankt!

    M.V.G Tamara

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Tamara,
      De ingrediënten voeg je allemaal tegelijk toe, lekker makkelijk dus. Het ligt aan de grootte van het oppervlak en de dikte van de icing hoe lang het moet drogen. De bovenkant moet er niet meer glimmend uitzien en als je heel voorzichtig voelt moet het stevig zijn. Eiwitpoeder en kleurstoffen koop je bij taartdecoratie winkels. Hoe lang het versieren van een koekje met 5 lagen duurt hangt wederom af van de grootte en dikte en hoe het opgebouwd wordt, dit verschilt per ontwerp. Voor nog meer informatie over het decoreren van koekjes kun je ook eens in deze post kijken: http://www.laurasbakery.nl/uitgelicht-alles-over-koekjes-decoreren/
      Liefs, Laura

  13. Marie-Isolde schreef:

    Heey Laura,
    Ik heb een vraagje:
    Kan ik eiwitpoeder ook vervangen door gewoon eiwit,
    zo niet waar kan ik dat poeder dan vinden?

    Alvast bedankt!

    M.V.G. Marie-Isolde

    1. Laura's Bakery schreef:

      Met het oog op salmonella zou ik geen eiwitten gebruiken. Eiwitpoeder koop je bij taartdecoratiewinkels. Je kunt ook eens bij Jamin kijken.

  14. Tina Braspenning schreef:

    Hoi Laura,

    Hoe lang kan ik de eiwitpoeder bewaren? ik heb namelijk 1 jaar geleden gekocht maar nooit iets gedaan.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Tina,
      Op de verpakking staat een datum tot wanneer deze houdbaar is. Ik heb zelf een keer poeder gebruikt dat twee maanden over de THT datum was (kwam ik na gebruik achter) en dat zorgde niet voor problemen.

  15. hanna schreef:

    Hoi Laura

    Ik heb een vraagje;)
    Hoeveel rauwe eiwitten moet je gebruiken voor dit recept en wordt het dan ook hard??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt rauwe eiwitten gebruiken, maar dat raad ik je absoluut niet aan in verband met salmonella. het staat in ieder geval gelijk aan ongeveer 2 eiwitten, maar dan heb je minder/geen water meer nodig. (van 10g gram eiwitpoeder + 60 ml vocht maak je twee eiwitten). Het zal wel hard worden.

  16. Chantal schreef:

    Hoi ,
    Kan je ook eiwitpoeder kopen in de winkels ?
    Alvast heel erg bedankt

    1. Laura's Bakery schreef:

      of de ‘gewone’ supermarkt het verkoopt weet ik niet, maar bij taartdecoratiewinkels/kookwinkels is het zeker verkrijgbaar.

  17. Marloes schreef:

    Hai Laura,

    Fijn, dat je dit duidelijke recept deelt. Kan je i.p.v. poedersuiker ook suikerbakkerspoeder gebruiken? Ik ga het recept gebruiken voor mijn bedankjes voor mijn bruiloft.

    Groetjes Marloes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan. Poedersuiker en suikerbakkerspoeder zijn in gewoon hetzelfde (ik geloof dat er één ingrediënt verschilt)

      1. Marloes schreef:

        Dank je! Ik ga het uitproberen.

  18. Tamara schreef:

    Hey Laura,

    hoe en hoe lang kan ik deze gedecoreerde koekjes het beste bewaren?
    Ik wil ze graag maken voor een sweet table, maar moet even goed plannen 😉

    Groetjes, Tamara

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Tamara, hier lees je alles over het bewaren van baksels, misschien ook handig voor andere projecten op de sweettable?
      http://www.laurasbakery.nl/bewaren-en-invriezen-van-gebak/

  19. niels schreef:

    hoeveel icing en ingrediënten heb je nodig om een hele taart te kunnen opspuiten

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat hangt helemaal af van de grootte van de taart die je wilt maken. Deze royal icing is overigens niet echt bedoeld om taarten mee af te smeren, dit is voor het decoreren van koekjes.

  20. wendy schreef:

    Hallo Laura,

    wat een super leuke site, nu heb ik een vraagje,

    ik wil graag met de kinderen halloweenkoekjes maken, maar dat zijn van die kleuren waar er (volgens mij) geen kleurstofflesjes van zijn. Zoals

    Oranje en zwart

    hoe moet ik die kleurtjes maken?

    groetjes wendy

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Wendy, daar bestaan zeker wel kleurstoffen voor hoor. Ik heb ze zelf vorige week nog gemaakt 😉 Ik gebruik zelf bijna altijd kleurstoffen van de merken Americolor, Wilton en Sugarflair.

  21. wendy schreef:

    helemaal goed. maar waar kan ik die kopen. ik ben niet zo van het bestellen….groepjes wendy

    1. Laura's Bakery schreef:

      Er bestaan ook best veel fysieke taartdecoratiewinkels, je kunt het best even googelen voor eentje bij jou in de buurt.

  22. Sarah schreef:

    Hai Laura,

    Kan ik ook gewoon eiwit/proteinepoeder van de tuinen gebruiken..??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar ik geloof dat dat gewoon hetzelfde is. Dan kan het.

  23. Julia schreef:

    Hi Laura,

    Wat is de eiwitpoeder voor? Kunnen we ook zonder?

    Groeten, Julia.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zorgt ervoor dat de icing uithardt, zonder eiwitpoeder is het een glazuur wat relatief zacht blijft. Hier lees je er meer over: http://www.handigebaktips.nl/royal-icing-zonder-eiwitpoeder/

  24. Arieke schreef:

    Hoi Laura,

    Hoe lang kun je Royal Icing bewaren? En dit in dan in de koelkast bewaren neem ik aan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Royal icing kun je buiten de koelkast bewaren en blijft wel een tijdje goed, zeker een week. Wel gaat het water en suiker van elkaar scheiden waardoor je het op een gegeven moment weer even moet mixen of roeren.

  25. nicole schreef:

    Hoi laura

    Als ik de dubbele hoeveelheid wil dan doe ik alles maal 2 en dan blijft de consistentie gewoon hetzelfde toch..

    1. Laura's Bakery schreef:

      ja dat klopt inderdaad.

  26. Carian schreef:

    Even een vraagje….is het de bedoeling dat je de ingrediënten gewoon door elkaar spatelt, of moet je met de mixer mixen tot je stevige pieken krijgt? Alvast bedankt! Superleuke site!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik mix hem altijd een paar minuutjes.

  27. Karen schreef:

    Ik heb koekjes gedecoreerd, hoe lang duurt het voordat de icing hard is en hoe wordt het het snelst hard?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat ligt er maar net aan hoe groot je koekje is en hoe dik de laag icing is. Ik laat ze aan de lucht drogen en het duurt wel een paar uur voordat het volledig uitgehard is.

  28. nadine schreef:

    Hoi Laura,

    Ik moet vlinders op en taart zetten. Kan ik dit doen met het basisrecept icing of is deze te dun. En blijven deze dan goed op de taart zitten ?
    Alvast bedankt

    groetjes Nadine

    1. Laura schreef:

      Dat kan hier zeker mee, voor de zekerheid zou ik hem iets dikker maken.

      1. Nadine schreef:

        Oké super dus iets minder water toevoegen ?

  29. Tamara M. schreef:

    Hoi Laura,

    Zou het ook kunnen met nep eiwitpoeder (No-egg) ivm allergie voor eieren (ik niet, iemand anders) ?

    1. Laura schreef:

      Heb ik geen ervaring mee, maar je zou het zeker kunnen proberen.

  30. Margje Penning schreef:

    He,
    Ik snap nog niet helemaal hoe je 20 seconde icing kunt maken.
    Groetjes

    1. Laura schreef:

      Het gaat erom dat wanneer je roert, het oppervlak na zo’n 20 seconden weer egaal is.

  31. Diana schreef:

    Hallo Laura,

    Ik vroeg mij af welke cursus/sen je hebt gevolgd.
    Ik vind het bakken ook leuk maar ken de kneepjes niet van taarten bakken.
    Groetjes Diana

    1. Laura schreef:

      Ik heb geen bakcursus gevolgd, heb het mijzelf aangeleerd door gewoon te proberen 🙂

  32. Saskia schreef:

    Als je de kleurstof toevoegd moet je dan rekening houden met het water dat je dat minder doet dan 60ml of maakt dat niet uit

    1. Laura schreef:

      Nee hoor, je voegt vaak maar zo weinig kleurstof toe dat dat niet uitmaakt.

  33. bea schreef:

    Hey Laura, ik maak soms ook koekjes maar heb altijd wel problemen met de icing .Hoelang laat je de icing mixen in je keukenrobot? Is dit normaal als de koekjes drogen dat die niet blinken maar dof er uit zien? Vind je blog super leuk, en heel goed uitgelegt( de specucaas bonbons hebben hier op mijn werk een groot succes) 😉

    1. Laura schreef:

      Ik mix het niet heel erg lang, paar minuutjes maar. Icing die opdroogt ziet er altijd wat doffer uit, dat hoort 🙂

    2. Linda schreef:

      Kan het ook met gepasteuriseerd eiwit? En zo ja hoeveel dan? Dit heb ik namelijk nog staan.

      1. Laura's Bakery schreef:

        Nee royal icing wordt echt met eiwitpoeder gemaakt.

  34. Chantal schreef:

    Wat een makkelijk en fijn recept!
    Vorige keer had een kant-en-klare royal icing mix gebruikt. Nog los van dat mijn keukenmachine er letterlijk een rokende motor van had, was het spul al uitgehard voordat ik het goed en wel in mijn spuitzak had gestopt. Dit werkt perfect!
    Kan ik het ook invriezen? Ongekleurd en gekleurd? En hoe lang?

    1. Laura schreef:

      Ik heb geen ervaring met het invriezen hiervan en weet eerlijk gezegd niet zeker of het kan. Denk het wel, zou het gewoon eens proberen met een beetje icing dat over is 🙂

  35. Jenske schreef:

    Beste Laura,
    Wederom hartelijk bedankt voor zulke duidelijke uitleg. Echt top! Wel had ik nog even twee (waarschijnlijk domme) vragen over de kleurstoffen voor bij de Royal Icing. Wat voor kleurstof kun je het beste toevoegen: gel kleurstoffen, aribrush kleurstoffen of vloeibare kleurstoffen? Zou u ook alstublieft precies het verschil kunnen uitleggen tussen gel, airbrush, vloeibare en poeder kleurstoffen?

    1. Laura schreef:

      Ik gebruik gel kleurstoffen (en had je mail al beantwoord over de verschillen 😉 )

  36. Mila schreef:

    Maakt het uit wat voor kleurstof je gebruikt?

    1. Laura schreef:

      Niet heel erg, ik gebruik zelf gel/pasta kleurstoffen.

  37. karin dolfing schreef:

    Hoi laura
    kun je deze icing ook gebruiken om b.v. een suikerkerk ervan te spuiten? Hard hij dan genoeg uit.?

    1. Laura schreef:

      In de stevige consistentie is hij daarvoor geschikt ja

  38. Lotte schreef:

    Wat een super site. Uw kookboek staat op mijn verlanglijst. Vraagje. Waar haal ik eiwitpoeder poeder? Ik kan het niet in de supermarkt vinden.

  39. Angelika schreef:

    Hallo Laura,
    Je hebt een hele leuke site. Ik heb een vraag over de Royal Icing: ik wil deze maken en dan bloemetjes spuiten( dit als versiering voor Moederdag. Hoe dik moet ik hem maken? Ik heb namelijk nog nooit met Royal Icing gewerkt. is het ongeveer hetzelfde als de eiwit koekjes welke je in de oven laat drogen?

    gr. Angelika

    1. Laura Kieft schreef:

      Voor bloemetjes kun je de basis van dit recept aanhouden en eventueel nog iets dikker maken, kijk vooral even wat je prettig vind werken. Het verschilt ook nog wel eens per spuitmondje namelijk.

      1. Angelika schreef:

        Hallo Laura,
        Hartelijk dank voor je snelle antwoord. Ik ben gisteren aan het experimenteren geweest en ben dus met een klein beetje begonnen. het is een prima recept wat men ook in kleine hoeveelheden kan maken. Ik ben heel erg tevreden. ook jou truffel recepten zijn echt prima. Ik maak namelijk zelf bonbons en heb heel veel recepten van Duitsen collega’s en natuurlijk ook heel veel van mijn eigen.
        Gr. Angelika

  40. Claudia schreef:

    Dag Laura,

    Ik zag op op de verpakking van het eiwitpoeder staan, dat je het na het mengen met water binnen 4 uur moet consumeren. Maar dan is het misschien nog niet eens hard toch? En dan kun je iets nog geen dag van te voren maken. Wat is jouw ervaring hiermee?
    Alvast bedankt!
    groetjes,
    Claudia

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik moet zeggen dat ik dat nog nooit op een verpakking heb gelezen, het zal misschien per bereiding verschillen. Voor de Royal icing kan het prima ook langer in ieder geval.

  41. Michelle schreef:

    In plaats van de 10 gram eiwitpoeder, hoeveel (eiwitten van) eieren zou ik hier in de plaats van moeten gebruiken ? Ik vind nergens eiwitpoeder!

    1. Laura Kieft schreef:

      Volgens mij heb je dan 2 eiwitten nodig, je moet ongeveer op hetzelfde gewicht uitkomen van de eiwitpoeder en het water.

  42. selma schreef:

    Leuke site. Eindelijk weet ik hoe je een royal icing kunt maken. En heb al paar keer leuke koekjes versierd met royal icing. Nog bedankt! Maar ik had een vraagje. Ik heb precies gedaan zoals het beschreven is en het is gelukt. Maar het duurde wel lang voordat het ging drogen. Dus heb ik de koekjes met icing in de vriezer gedaan. Eindelijk werd de icing hard, maar na paar minuten is het weer te zacht. Wat doe ik niet goed? Waarom zijn ze eerst droog en na paar minuten weer zacht. je kan de koekjes dan niet opelkaar zetten.

    1. Laura Kieft schreef:

      Icing moet aan de lucht drogen waardoor het hard wordt. In de vriezer bevriest de icing, maar droogt het niet uit. Het duurt gewoon een aantal uren voordat het echt droog wordt/is, in de vriezer leggen helpt hierbij niet.

  43. Vicky schreef:

    Hoi
    Wij willen een Klasje trakteren op cupcakes.maar uit vrees dat een toef botercreme zou smelten dachten we aan een toefje gespoten icing kan dat ? Of wordt het te hard …..

    1. Laura Kieft schreef:

      Icing is daar niet geschikt voor, botercrème is een betere optie.

  44. Martine schreef:

    Ik zie veel vragen over eiwitpoeder. Je kunt ook eiwit die je in een fles koopt gebruiken. Deze is salmonella vrij oa te koop bij jumbo.

  45. Iona schreef:

    Hoi,
    Zou je ook gepasteuriseerde eiwitten kunnen gesbruiken? En is Two Chicks eiwit van bij de ah dan geschikt hiervoor??
    Mocht het hiermee kunnen, hoeveel gram gebruik je dan voor dit recept?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan! Je vervangt dan het water en de poeder door het eiwit.

  46. Anoniem schreef:

    Hoi Laura,kan je het eiwitpoeder vervangen door merenguepoeder en is et dan ook dezelfde hoeveelheid?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb eigenlijk nog nooit meringuepoeder gebruikt, weet niet of dit exact hetzelfde is als eiwitpoeder. Staat er niets op de verpakking over het gebruik?

  47. Lin schreef:

    dag Laura,
    Ik moet tegen morgen koekjes maken met versiering ik dacht aan Royal icing, maar ik kan tegen morgen geen eiwitpoeder hebben. kan ik met iets anders de koekjes versieren?
    groetjes Lin

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt het ook met eiwit maken. Vers, of uit zo’n fles die al gepasteuriseerd is.

  48. inge schreef:

    hallo Laura,

    heb al je fantastische tips ivm koekjes en glazuren gelezen én toegepast maar zit nog met 2 vraagjes …
    1) nadat je de buitenlijntjes hebt aangebracht begin je met t koekje op te vullen, maar hoe weet je nu precies hoe dik die ‘opvullaag’ moet zijn …? je blijft de omlijning zien bij mij en dat vind ik niet zo mooi. moet je de ‘opvulling’ echt tot op t lijntje aanbrengen ipv er net tegen of moet ik met een dikke laag glazuur opvullen, …?

    2) ik heb ook met succes je tip vr het opnieuw knapperig maken (in de oven) vd cookies na decoreren toegepast maar deed nadien de cookies in een koeljestrommel met een bakje rijst en de volgende dag waren ze toch niet echt knapperig meer ? … ik moet binnenkort zo 60 koekjes maken vr iemand en die worden pas 2 dagen nadien ad genodigden gepresenteerd … wat kan ik doen en hoe verpakt ik de koekjes zodat ze toch knapperig blijven ?

    dank alvast,
    inge

    1. Laura Kieft schreef:

      Als je de omlijning blijft zien is je randje iets te dik (qua consistentie). Ontkom je overigens niet aan als je met dik en dun werkt, je kunt dan beter een consistentie nemen die ertussen zit voor zowel de rand als opvulling, vraagt vaak wel om iets meer ervaring. Qua knapperigheid, bij mij blijven ze echt lang knapperig op deze manier. Misschien hadden ze nog wat extra tijd nodig in de oven.

  49. lina schreef:

    Als ik eiwit gebruik , hoeveel eeiwit moet ik dan gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat je anders in ml aan water zou gebruiken 🙂

  50. Samira schreef:

    Hoi Laura,
    Waar kan ik dat eiwitpoeder kopen? Als ik op zoek ga naar eiwitpoeder krijg ik vooral eiwit shakes die sporters gebruiken.. ik neem aan dat dat niet de bedoeling is? Haha
    Groetjes Sam.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik koop het (online) in kook/bakwinkels. Durf niet met zekerheid te zeggen of die eiwitshakes nou echt exact hetzelfde zijn (totaal geen verstand van haha).

      1. Sam schreef:

        Dank je wel voor je reactie!! ?

      2. Jenna schreef:

        Welke winkel is dat dan online ?

  51. Mellanie schreef:

    Als je icing over hebt, kun je dit dan invriezen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb het nog nooit gedaan, van mensen die dat wel geprobeerd hebben hoor ik dat het daarna niet meer zo prettig werkt.

      1. Mellanie schreef:

        Ok, dank je voor je bericht!

  52. Ellie Mesu schreef:

    Hoi Laura

    Ik heb gister voor het eerst koekjes versierd met royal icing. Ik heb al je tips nagelezen en toegepast.
    Maar ik loop er tegen aan dat de tip ( num2) snel verstopt raakt waardoor ik helemaal opnieuw moet beginnen. Ik moet hem afspoelen en opnieuw een nieuwe spuitzak vullen.
    Nu dacht ik ik houd hem vast bij het spuitmondje en misschien is dat het probleem. ( maak ik met mijn vingers het spuitmondje warm) Maar ik weet het niet zeker. Heb jij een idee over hoe dat zou kunnen? Ik had het ook als ik de icing wat dunner maakte.

    Groetjes Ellie Mesu

    1. Laura Kieft schreef:

      Het zijn meestal suikerkorrels die het spuitmondje verstoppen. Goed zeven helpt, maar je voorkomt het nooit helemaal. Ik heb dan ook meestal een naald naast me liggen waarmee ik het mondje kan doorprikken.

      1. Ellie schreef:

        Oké super bedankt! Ga ik het voortaan zeven en een naald hij de hand houden? Dankjewel!

      2. Jacqueline Eveleens schreef:

        Je zou het op kunnen lossen door suikerbakkerspoeder te gebruiken ipv poedersuiker, dit is fijner van korrel.

        1. Laura Kieft schreef:

          Ook met suikerbakkerspoeder dat ik bij de groothandel koop heb ik dit probleem zo nu en dan. Merk geen verschil met poedersuiker op dit punt.

  53. Carola schreef:

    Beste Laura!
    Net super leuke koekjes gemaakt en versierd met ROYAL ICING.
    Hoelang en waar kan ik de ICING bewaren die over is?

    1. Laura Kieft schreef:

      Hier heb ik verschillende tips voor het bewaren: https://handigebaktips.nl/royal-icing-bewaren/

  54. Marije schreef:

    Hoi laura. Ik wil de royal icing gaaan maken maar hoebeek eiwit heb je nodig? Je zegt net zoveel als dat je anders aan water zou gebruiken, maar moet je dan 400 gr poedersuiker en 60 gram eiwit gebruiken? Geen water verder?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het aantal ml water vervang je door dezelfde hoeveelheid aan eiwit. Het water en eiwitpoeder is samen ook eiwit namelijk.

  55. Georget schreef:

    Hoi Laura,

    Ik zoek naar een manier om zwarte icing te maken voor voetbalkoekjes.

    Enig idee? Ik begrijp dat cacao poeder het dichtst in de buurt komt. Maar is er ook iets om het zwart mee te maken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Er bestaat gewoon zwarte kleurstof, dit heb ik zelf wel eens gebruikt.

  56. Mira schreef:

    is dit dan ook de topping voor een tompoes?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee, die is iets anders. Dat is een vloeibaar fondantglazuur.

  57. Jill schreef:

    Kan je ook royal icing maken zonder eiwit poeder en dan met wat anders want ik heb geen eiwit poeder

    1. Laura Kieft schreef:

      Helemaal zonder niet, want dan heb je een glazuur dat niet uithardt. Je kunt wel vloeibaar eiwit gebruiken, maar daar ben ik zelf niet zo’n fan van.

  58. Jill schreef:

    heel erg bedankt want ik kan negers eiwit poeder vinden het lukt vast wel met eiwitten supper bedankt??

    1. Khadija schreef:

      Hallo Laura,

      Ik wil graag icing koekjes maken in de vorm van een rammelaar. Maar hoe zit dat met de icing zelf? Kan ik hiervoor alleen royal icing gebruiken voor verschillende kleuren en lagen? Of moet ik hier ook kijken naar de dunne en dikke icing?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Ik denk dat dit een handig artikel is voor je, daar leg ik alles uit: https://www.laurasbakery.nl/uitgelicht-alles-over-koekjes-decoreren/

  59. Dik schreef:

    Voor de Icing kan je ook melk in plaats van water gebruiken… dat is wat voller en ik vind het lekkerder!

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan zijn je koekjes alleen niet meer zo lang houdbaar (dan met gebruik van water)

  60. Sandra schreef:

    Hai Laura, ik ben erg blij met de eenvoudige en begrijpelijke manier waarop jij de dingen uitlegt. Nu wil ik deze week voor het eerst aan de slag gaan. Ik wil koekjes bakken met een paar lijntjes icing, om er nèt een klein beetje kleur aan te geven. Nu moeten mijn koekjes, neem ik aan, gewoon op een rooster op het aanrecht rustig afkoelen. Dat klopt, hè? Maar vervolgens moeten die lijntjes icing er op. En ik lees hier dat die slechts heel langzaam hard worden. Dat betekent dus dat de koekjes urenlang in de open lucht moeten liggen. Is het verse er dan niet af?? Ik hoop dat je mij kunt vertellen hoe ik dat moet doen. ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klopt inderdaad helemaal. Je moet wat over hebben voor royal icing cookies 😉

      1. Sandra schreef:

        Maar er is dus geen manier om de icing uit te laten harden zonder dat de koekjes oud liggen te worden? Icing uitharden in een afgesloten trommel?? Ofzo? ??‍♀️

        1. Laura's Bakery schreef:

          De icing moet echt aan de lucht drogen, anders kan het vocht niet weg. Ik betwijfel of het lukt in een afgesloten bak daarom. Laat je het even weten als je het geprobeerd hebt?

  61. MS schreef:

    Hi Laura, wat heb jij een mooie site zeg. Ik wilde binnenkort koekjes maken en de Royal icing met eiwit poeder. Is eiwit poeder geschikt voor hele kleine kinderen of zwangeren? Ik weet dat dat met ‘gewone eieren’ een probleem is, maar vroeg me af hoe dat zit met eiwit poeder?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als het goed is staat er al op je verpakking dat eiwitpoeder gemaakt is van gepasteuriseerd kippenewit en dus helemaal safe voor zwangeren en kleine kinderen.

  62. Surayda schreef:

    Beste Laura, ik ben geen bakkoningin, maar met jouw recepten lukt het mij best goed. Hiernaast vind ik het erg lekker. Voortaan zoek ik altijd recepten op jou website. Ik ben er enthousiast over! Succes en vooral veel bakplezier verder.
    Groet, Surayda

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn om te lezen 😀

  63. Durkjecuperus schreef:

    Hoi Laura!
    Wat is het recept voor de 20 seconden icing?

    Groetjes durkje cuperus

    1. Laura's Bakery schreef:

      Van dit recept kun je zowel 10 als 20 seconden icing maken. Zoals de uitleg er staat voor 10 is dit ook voor 20.

  64. Robin schreef:

    Het kan zijn dat ik er overheen lees, maar hoe maak ik de “20 seconde icing”?

    1. Laura schreef:

      Van dit recept kun je zowel 10 als 20 seconden icing maken. Zoals de uitleg er staat voor 10 is dit ook voor 20.

      1. Marion schreef:

        Hoi Laura,
        Bij 20 sec. icing wacht je dan langer voordat je ermee gaat werken of maakt dat niet uit. Ik denk nl dat ik het niet goed begrijp als je dezelfde hoeveelheden gebruikt als 10 sec. Hoe kan het dan het effect hebben bij 20 sec.?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Het aantal seconden betekent hoe lang het duurt tot je oppervlak glad is. Dus als je een lepeltje icing neemt en dat van de lepel af laat lopen: dan tel je hoe lang het duurt voordat je oppervlak weer glad is. Voor de icing neem je altijd dezelfde basis, maar je voegt iets aan water toe om het dunner te maken (om van 10 naar 20 te gaan bijvoorbeeld). Hopelijk is dit zo duidelijk!

  65. T schreef:

    Hallo Laura,

    Kan ik hiermee ook bananensoezen mee glaceren?

  66. Carmela schreef:

    Hoi hoi super leuke site!
    Heb even een vraag kan je het water ook vervangen met melk? Zo ja is dit de zelfde hoeveelheid?

    Gr Enthousiaste bakker

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker, maar dan zit je wel met houdbaarheid.

      1. Carmela schreef:

        Hoe lang zijn ze dan houdbaar? En is de melk dan net zoveel al het water?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat durf ik niet te zeggen

  67. XX.Dieuwke.XX schreef:

    Hi Laura, Kan je hier ook een smaakje aan toevoegen? Bijv gepureerde aardbeien? dan misschien ipv water?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou dan voor een aroma/extract gaan.

  68. Sabrina schreef:

    Hoi laura

    Ik heb een vraagje. Ik bak graag koekjes. Maar nou heb ik van die koekjes stencils en ik weet alleen niet wat voor glazuur ik voor allebei moet gebruiken. Want ik wil witte glazuur maar dan wil ik de letters van de stencils wil ik roze hebben. Hoe kan ik dat het beste doen en maken

    Groetjes Sabrina

    1. Laura's Bakery schreef:

      Tussen welk soort glazuur twijfel je? Ik snap je vraag niet echt, volgens mij is royal icing hier perfect voor.

      1. Sabrina schreef:

        Dus ik kan Royal icing op het koekje smeren en als het droog is er nog is Royal icing er bovenop smeren

        1. nikki schreef:

          ja dat kan volgensmij gewoon prima!

  69. Marieke schreef:

    Hoi Laura,
    Kan de icing al op de koekjes als ze nog warm zijn of moeten ze helemaal afgekoeld zijn? Worden de koekjes niet oud als ze een paar uur moeten drogen met de icing? Of verpak je ze dan ergens in?
    Groetjes van Marieke

    1. Laura's Bakery schreef:

      De koekjes moeten helemaal afgekoeld zijn! Ik laat ze drogen aan de lucht gewoon.

  70. Sarah schreef:

    Dag Laura

    Is het eiwitpoeder hetzelfde poeder als we in eiwittenshakes gebruiken bij het fitnessen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Als dat 100% eiwitpoeder zonder andere toevoegingen is lijkt mij het wel.

  71. Carlijn schreef:

    Ik maak wel eens swiss of italiaans merengue botercreme en verwarm dan altijd eerst het eiwit zodat de eieren gepasteuriseerd zijn. Is dat ook mogelijk bij de royal icing?

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb ik zelf nog nooit geprobeerd, dus dat durf ik niet met zekerheid te zeggen.

  72. Janne schreef:

    Hey Laura,
    Dit recept is echt super, maar op welke koekjes kan ik deze het beste gebruiken?
    Groetjes!

  73. Kim schreef:

    Hi Laura,

    Weet jij of Whey ook te gebruiken is in Royal icing?
    Overal zie je nu sport proteïne eiwitpoeder. En eiwitpoeder is eiwitpoeder zou je zeggen?

    Dat zou een stuk voordeliger zijn als alternatief.
    ik bedoel zoiets:

    https://www.etos.nl/producten/body-fit-whey-perfection-vanilla-120412667.html

    dank vast!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dit is niet hetzelfde helaas.

  74. Adeline schreef:

    Hoi Laura
    Over Funcakes eiwitpoeder: volgens de info moet je óók een mespuntje citroenzuur toevoegen. Met jouw recept hoeft dat niet.
    Wat is de meerwaarde van dat citroenzuur? Kan het ook met citroensap?

    Groetjes, Adeline

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt dit het beste even bij Funcakes navragen, zij zullen het beste antwoord kunnen geven.

  75. Adeline schreef:

    Sorry mn vraag dubbel geplaatst

  76. Eva schreef:

    Beste,

    Klopt het dat de koekjes eerst enkele uren aan de lucht moeten drogen, en ze pas bij uitharding van de icing in een koekjestrommel gestoken worden?
    Heb graag dat de koekjes hard blijven/worden. Onze oven gaat telkens uit als hij opstaat en de deur op een kier staat, dus de truc van 50 graden met een kier open gaat niet hier 🙈.
    Bedankt voor jouw leuke recepten, echt geweldig!
    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      In dat geval kun je ze inderdaad aan de lucht drogen, het kan wel zijn dat de koekjes dan wat zachter worden.

  77. jolanda Schat schreef:

    hoe krijg je de koekjes gelijkmatig dik?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je bedoelt het koekdeeg? Ik schreef er een artikel over: https://www.laurasbakery.nl/fondant-marsepein-en-koekdeeg-gelijkmatig-uitrollen/

  78. Tim Ratering schreef:

    Is het mogelijk een glazuur te maken die (licht) vloeibaar blijft? Zodat deze in een spuitzak op meerdere momenten gebruikt kan worden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zal vast mogelijk zijn! Ik heb dat zelf alleen niet getest.

  79. Carla schreef:

    Hoi Laura,
    Heb jij een boek waarin beschreven wordt Royal icing voor beginners?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee dat staat niet in een van mijn boeken.

  80. Soenita Yadav schreef:

    Hoi Laura,

    wat een fijne website heb je! Het recept wat je hier plaatst voor de royal icing is dat de 20 seconden recept?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit is voor 10 sec, maar je kunt het gemakkelijk aanpassen naar 20 sec (zoals in het recept beschreven).

  81. cristel schreef:

    Beste Laura,
    Het is de allereerste keer ik RI maak, ik heb de ingredienten gemend met de paddle van mijn mixer, is gewoon mengen genoeg of moet dit echt opgeklopt worden?
    Thanks

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je hoeft het niet op te kloppen, simpelweg goed mixen tot het volledig gemengd is.

  82. cristel callens schreef:

    Dank je wel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *