Recept: Chocolate chip cookies

17 april 2011
120

Deze overheerlijke koeken stonden al tijden op mijn lijstje om te maken. Vorige week had ik dan eindelijk wat tijd gevonden om de koeken te gaan maken. Bij het zien van de foto’s loopt het water alweer in mijn mond. Echt een aanrader. Om jullie ook te laten meegenieten van dit lekkers deel ik het recept met jullie!

Het recept komt uit het hummingbird bakboek en is goed voor een stapel van 24 flinke koeken. Ik heb een kleine aanpassing gedaan door bakpoeder te gebruiken in plaats van zuiveringszout. Wanneer je in recepten zuiveringszout nodig hebt kun je dit vaak vervangen door bakpoeder, omgekeerd is dit niet mogelijk.

Chocolate chip cookies

Een simpel recept voor overheerlijke chocolate chip cookies. Dit welbekende koekjes is niet voor niets zo populair!
Porties: 24 koeken

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 350 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eieren (M)
  • 0,5 tl vanille-extract
  • 400 gram bloem
  • 0,5 tl zout
  • 2,5 tl zuiveringszout (of zoals ik heb gedaan, 1 zakje bakpoeder van 8 gram)
  • 225 gram pure chocolade grofgehakt ((ik heb chocoladedruppels gebruikt))

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170 °C (boven- en onderwarmte). Klop in een kom de boter en suiker tot een bleke maar romige massa. Voeg de eieren een voor een toe, klopt kort en schraap de nog niet opgenomen ingrediënten van de wand van de mengkom. Meng op de laagste stand de vanille door de botermassa. Voeg bloem, zout en zuiveringszout/bakpoeder toe en blijf kloppen tot alles is vermengd. Meng als laatst de stukjes chocolade door het beslag heen. Het ziet er dan uit zoals op onderstaande foto, jummie!
  • Het deeg is te plakkerig om balletjes van te kunnen draaien, we gaan dus met 2 lepels aan de slag en maken bergjes op de bakplaat. Bij mij waren deze ongeveer ter grootte van een golfbal. Je kunt natuurlijk ook het beslag in 24 gelijke porties verdelen op basis van gewicht. Ik heb gewoon uit de losse pols hoopjes geschept. Zorg dat de hoopjes voldoende ruimte om zich heen hebben omdat ze nog uitlopen.
  • Volgens recept moeten de koeken 10 minuten bakken tot de randen goudbruin zijn, bij mij hebben ze zeker 15 minuten in de oven gezeten. Ook heb ik halverwege de plaat omgedraaid zodat ze gelijkmatig bruin werden. Als je de koeken uit de oven haalt moeten ze nog even kort afkoelen op de bakplaat, daarna leg je ze op een rooster om ze helemaal koud te laten worden.
Bewaren

Alles over het bewaren van de koeken lees je hier!

Als resultaat heb je 24 heerlijk zacht en taaiige koeken.

Veel plezier met bakken!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

78 reacties

  1. Angélique schreef:

    Dat ziet er weer heerlijk uit en voor “uit de losse pols” zijn het toch hele mooie gelijkmatige koeken geworden!

  2. ik denk dat je met 10 minuten baktijd iets fudge-achtigere koeken gehad had. de koeken lijken dan niet gaar, maar ze worden vanzelf hard bij het afkoelen en dan is de binnenkant nog mooi zacht. maar misschien waren ze dat alsnog wel 😉 ze zien er in ieder geval smakelijk uit.

  3. Joke schreef:

    Ze waren weer zo mooi !!!!!!!!!

    liefs, mam ♥

  4. De Bakparade schreef:

    Wat een leuke blog 🙂
    En leuk om te lezen dat er nog meer mensen van mijn leeftijd bakken leuk vinden 🙂

  5. KelleBelle schreef:

    Lekker! Wie houdt er nou niet van chocolate chip cookies 😉

    1. Patricia schreef:

      Ik heb al vaker deze koekjes gemaakt. Echt erg lekker. Alleen nu iets andere dingen gedaan.
      Ik heb op vershoudfolie een koekrol gemaakt en in de koelkast gelegd om wat op te stijven. Daarna plakjes gesneden. Ook gemakkelijk. Plakt wat minder.
      En geen lichtbruine basterd suiker in huis. Dus met donkere suiker gemaakt. Kan ook heel goed.
      Bedankt iig voor dit heerlijke recept.

      1. Laura's Bakery schreef:

        Wat een goede tips! Bedankt voor je bericht!

  6. karolien schreef:

    ik heb ze net gebakken en inderdaad ze zijn overheeeeeeeeeeeeeeerlijk!!!!!!!!!!!! chewy met een krokant korstje.

  7. Anonymous schreef:

    Toprecept!

  8. Pascalle schreef:

    Hoi Laura,

    Als ik ze in het mini wil maken, hoe lang is de baktijd dan? Geldt hier: De helft van het hoopje is de helft van de baktijd? En de graden gaan die dan ook naar beneden? Je begrijpt het misschien al; Ik ben een beginner!

    Lieve groet,
    Pascalle

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Pascalle, Als je ze kleiner wilt maken zou ik de oven gewoon op 170 graden laten staan maar de koekjes iets minder lang bakken. Probeer voor de helft van het hoopje eens op 10 minuten. Te bleek? dan doe je er gewoon nog 2 minuutjes bij. Veel plezier met bakken!

    2. Pascalle schreef:

      Hoi Laura,
      Ik ga het zeker proberen! Ik heb de mini’s nodig om koekiemonster cupcakes te maken.
      Alvast bedankt.

      Groetjes,
      Pascalle

  9. Anonymous schreef:

    ik heb ze gisteren gemaakt en ze zijn echt super lekker! 🙂
    ik denk dat ik ze de volgende keer met roomboter ga maken, gewoon om te zien wat het verschil is, want ze zijn nu al erg lekker.

    groet,

    Victoria

  10. floris schreef:

    waar haald u die chocolate chip

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik haal ze meestal bij Deleukstetaartenshop. Maar je kunt ook goed een reep chocola in kleine stukjes hakken.

  11. Dianne schreef:

    ze zien er heerlijk uit! hoelang kun je zelfgebakken koekjes bewaren? ik ben wat ideetjes aan opdoen voor een baby shower en heb al te veel lekkere dingen gezien!
    kun je ze ook invriezen? of het deeg zodat ik eerder kan maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Dianne, hier lees je alles over het bewaren van gebak en koekjes: http://www.laurasbakery.nl/bewaren-en-invriezen-van-gebak/

  12. Dianne schreef:

    heb ze vandaag gemaakt! niet zo mooie vorm als bij jouw op de foto, maar wel e superlekker! ik had niet zoveel lichtbruine basterdsuiker heb dus combi van witte en lichtbruine basterdsuiker. maar de smaak was er niet minder om!

  13. Dianne schreef:

    Bedankt! had zelf ook al even verder gezocht, denk dat deze de diepvries niet gaan halen! haha mega lekker.

  14. Karlijn :D schreef:

    Waar kan je dat vanille extract kopen? Ik keek bij de boni en daar hadden ze alleen vanille aroma… Is dat hetzelfde?

    1. Laura's Bakery schreef:

      aroma en extract is niet hetzelfde, kijk hier maar eens: http://www.laurasbakery.nl/uitgelicht-vanille/
      Extract kun je bij de kookwinkel kopen, maar ook bij bijvoorbeeld Dille en Kamille.

  15. Addoley schreef:

    Het is het beste koekjes recept dat ik ooit heb gebruikt ze waren geweldig en ik moest ze zelfs twee keer maken ik had er veel weggegeven maar niemand had genoeg ik zal dit recept bewaren!

  16. Roos schreef:

    Oef! Nou weet ik niet welke ik ga maken deze of je triple chocolate cookies… Hier gebruik je meer bloem en suiker. Zal eens kijken wat ik in huis heb.

    1. Laura's Bakery schreef:

      en, welke zijn het geworden? 😉

    2. Roos schreef:

      Deze uiteindelijk gemaakt en hartstikke goed gelukt! Mijn golfballen waren alleen iets groter dus iets langer in de oven. Bedankt voor het recept!

  17. Eva schreef:

    Hi,
    Recept ziet er top uit en wil gelijk beginnen maar kom tot de ontdekking dat ik geen basterdsuiker heb, werkt kristalsuiker ook of worden ze dan te “bros”?

    1. Eva schreef:

      Gewoon een poging gewaagt gisteravond, is goed gelukt!

      De 1e porties met de lepels gedaan, daarna een spuitzak gepakt en een nieuwe schaar zo kon ik hele mooie porties maken, mooi rond en een mooie uitloop ☺️
      Heb iets extra’s toegevoegd bij de laatste 10 namelijk stukjes walnoot ☺️
      Het zijn wel zoete koekjes, weet niet of ik iets minder suiker zou doen volgende keer maar dan krijg je volgens mij problemen met de hardheid van de koekjes.
      Ga nog meer recepten opzoeken op je site, Lemon curd maak ik ook regelmatig, erg lekker bij de yoghurt of op een mariakoekje!

    2. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt ze ook met kristalsuiker maken, ze worden dan wel brosser.

      1. Saar schreef:

        Wat betekent ‘browser’ eigenlijk?🙈

        1. Saar schreef:

          ‘brosser’

          1. Laura's Bakery schreef:

            Lekker knapperig en krokant, maar niet te.

  18. femke schreef:

    Mmmmm nou gelukt hoor , heb zelf het recept gehalveerd en gewoon zelf chocolade gebroken ,, tja ziet er wat anders uit dan het plaatje maar smaken over heerlijk , ik heb een soort gepukkelde chocolade koekies nu hahah heb alleen de vanille eruit gehaald, omdat ik niet tegen dat goedje kan ,, krijg ik weer pukkel mania van op mijn lichaam 😉 thanks voor het recept

  19. wendy schreef:

    Ik heb een ijsschep gebruikt om de bolletjes te maken.. Eerste lading zit nu in de oven.
    Ben reuze benieuwd 🙂

  20. Anneke schreef:

    Hi Laura,

    Wat een leuke website! Ik heb een Amerikaans recept voor Cookie Dough Cheesecake, waarbij de bodem dus uit cookie dough bestaat wat daarna nog de oven in gaat. Is dit een goed recept om daarvoor te gebruiken denk je?

    Liefs,
    Anneke

    1. Laura schreef:

      Ik ken het recept van de cheesecake niet dus dat is lastig te zeggen, staat er geen recept voor de bodem bij?

  21. Diana schreef:

    Ook gemaakt alleen hellaas was mijn beslag wat grover en droger dan deze. Kreeg best dikke koeken maar ze waren wel heel lekker. Volgende ker nog een nieuwe poging proberen

  22. Dennis schreef:

    Ik heb dit recept ook als leidraad gebruikt, alleen de pure chocolade gehalveerd en vervangen door witte chocolade. Daarnaast ook een bakje pecannoten (ong. 40 gram) toegevoegd. Smaakte echt super lekker!

  23. Renske schreef:

    Ze zijn echt super lekker geworden! Ik zou ze alleen iets korter in de oven moeten doen want ze waren net iets te hard geworden..

  24. Stephanie schreef:

    Hoi Laura,

    Welke bloem heb je voor dit recept gebruikt?

    Groetjes,

    Stephanie

    1. Laura schreef:

      je kunt gewoon patentbloem of tarwebloem gebruiken.

  25. Kim schreef:

    Ze staan nu in de oven, beetje veranderd: half pure chocolade, half verkade zeezout karamel. Ben benieuwd!!
    Zelf gebruik ik altijd een kleine ijs-schep-lepel om dezelfde maat koeken te krijgen. 🙂

  26. Mariette schreef:

    Laura,

    Even grote paniek in de keuken. De koekjes waren nog erg zacht toen we ze de oven uithaalden. We schrokken ons een hoedje toen we uiteindelijk tot de conclusie kwamen dat de koekjes hard en krokant werden naarmate het afkoelen. Wij waren positief verrast. Buikje rond gegeten!!!!!!!!!! 🙂 Dankzij uw recept delen wij u de geboorte mee van onze kleine spruit die voortvloeide uit de foodbaby die ontstond door middel van uw recept. (= Buikje té rond gegeten hihi).

    Keep up the good work!!!!!!!!!

    Groeten, Mariette.

  27. Iris schreef:

    heerlijke koekjes! Ik heb ze gemaakt met 220 gram suiker, dan zijn ze ook nog heerlijk zoet

  28. Mariella schreef:

    Hoeveel gram koekjesdeeg heb je ongeveer met dit recept?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik weeg het nooit af na het maken, maar je kunt daarvoor alle ingrediënten bij elkaar optellen 🙂

  29. Nems schreef:

    Beste Laura bedankt voor het recept. Ik heb het stap voor stap gevolgd, ze staan nu in de oven. Ik had echter wel een paar vragen. Omdat er niet stond wat voor boter, heb ik roomboter gebruikt. Ik heb zacht laten worden, maar merkte dat het geen romige massa werd. Het werd een beetje stevig, zou het helpen om de boter is te smelten naar vloeibaar? Toen ik het ei erbij deed, werd het alles al wat meer romiger met brokjes. Toen ik de rest er aan toe voegde kreeg ik vrij dik deeg, maar met een ijsschep lukt het goed. Ik heb de helft van het recept gebruik om 12 koekjes te bakken, maar na 8 koekjes was het deeg op. Ik hoor graag wat ik kan verbeteren, ze ruiken in ieder geval al erg lekker.

    1. Laura Kieft schreef:

      Met boter wordt altijd ongezouten roomboter bedoeld, deze moet op kamertemperatuur zijn. Boter smelten voor een koekdeeg is niet mogelijk.

      1. Nems schreef:

        Beste Laura, bedankt voor uw reactie. Helaas bleven de koeken zacht en werden ze niet bros (ondanks dat ik fijne kristal suiker heb gebruikt) Enig idee waar het aan kan liggen zodat ik een nieuwe poging kan doen?

        1. Laura Kieft schreef:

          aangezien je minder koekjes hebt gemaakt dan het recept voor bedoeld is, zijn ze ook groter geworden. Dan hebben ze extra tijd in de oven nodig. En als je ze bros wilt hebben ook weer extra tijd nodig, want deze koekjes zijn juist bedoeld om nog wat zacht te blijven.

  30. Mila schreef:

    Halloo Laura

    Zou ik aan dit recept ook cacaopoeder kunnen toevoegen zodat ze nog meer naar chocola smaken. De triple chocolate chip cookies wilde ik niet maken omdat ik geen baking soda in huis heb.

    Groetjes!

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou dan een deel bloem vervangen door cacaopoeder.

  31. Patricia schreef:

    Hoi!!
    Al een paar keer deze cookies gemaakt. Ze zijn favoriet hier. Er wordt vaak gevraagd wanneer ik ze weer ga maken. Vandaag dus. Samen met de dochter. Zij moet een opdracht voor school maken voor het vak verzorging. Dus het wordt weer smullen vandaag.
    Jouw recept is goed genoeg voor in mijn receptenboek voor later als ‘erfenis’. Leuk voor de volgende generaties.
    Bedankt!! 😀

  32. Amber schreef:

    En bloem vervangen voor zelfrijzend bakmeel?

  33. Michelle schreef:

    Kan ik er ook 1 grote koekie van maken mbv een springvorm?
    Dan verandert vast de baktijd ^^, kun je een indicatie geven?

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan prima, zelf nog nooit geprobeerd dus een tijd is lastig, hangt ook af van het formaat. Misschien online even zoeken op ‘giant cookie’ voor een indicatie (bij een bepaald formaat).

      1. Michelle schreef:

        Oja, google is natuurlijk ook een optie haha, dank je wel!
        Ik ga morgen weer deze koekjes maken, even mee pronken bij de collega’s op de zaak 😉 Zoooooooooo lekker!

        1. Merel schreef:

          Ik heb haast nooit boter in huis omdat ik slecht tegen kan, kan ik ook zonnebloemolie als vervanger gebruiken

          1. Laura's Bakery schreef:

            Helaas kan dat echt niet. Harde margarine zou wel een optie zijn.

  34. Xander schreef:

    Ik kwam er laatst achter dat zuiveringszout eigenlijk gewoon Baking Soda is… 😄
    Baking Soda is gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt! Het merk Arm&Hammer is erg goed!

  35. Julia schreef:

    Ik heb ze al vaak gebakken inmiddels in vele variaties. Kinderen zijn er dol op! Ik maak ze zo groot als een golfbal en bak ze tussen de 10 en 12 minuten. Zijn ze na afkoelen perfect. Favoriete versie hier: 100 gr witte chocolade en 125 gram bevroren frambozen in stukjes door het beslag.

  36. Vanessa schreef:

    Heerlijke koekjes! Ik heb de tarwemeel vervangen door boekweitmeel (want ik had niet anders) en de suiker door rijststroop. Werkt perfect! Wel 20 min in de oven en iets hoger op 180gr. Door de stroop was er meer vocht dus duurde het iets langer voordat ze klaar waren.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk, thanks voor het delen van jouw variatie.

  37. rosanne schreef:

    Ik heb een superlekker (en leuk) recept gemaakt met hulp van uw Chocolate chip cookies. Hier is het recept:
    -Het Chocolate chip cookie recept van lauras bakery
    -12 digestieve koekjes (met of zonder chocolade)
    -12 blokjes chocolade als je al chocolade op je koekje had.( Zo niet dan 24)
    -12 marshmallows
    Maak 12 ongeveer gelijke balletjes van het deeg (Chocolate chip cookie recept van lauras bakery) verdeel de 12 koekjes over 2 bakplaaten zodat ze goed de ruimte hebben om groot te worden. Scheur of sbij de marshmallows door midden en doe tussen de twee halfjes marshmallow 1 of 2 stukjes chocolade. Leg dat op de 12 koekjes. Maak de balletjes deeg plat en leg ze over de koekjes met marshmallow. Doe dat zo dat je het koekje niet meer ziet, maar niet er onder. Bak de koekjes voor ongeveer 15 minuten op 170 graden

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! Een soort S’mores? Wat heb je met de digestives?

      1. roos schreef:

        ja inderdaad!!!

  38. Julie schreef:

    Supergemakkelijk en goed receptje! Merci!

  39. Eline schreef:

    Mijn go-to recept voor de heerlijkste koekjes. Ik vries bijna altijd meer dan de helft van het deeg in balletjes in, zodat ik wanneer ik wil verse koekjes kan bakken. Vandaag maak ik ze eens met witte chocola! Bedankt voor het fantastische recept.

  40. Roos schreef:

    Heerlijke koekjes, zoals alles op jouw blog. Mijn dochtertje kreeg een recept van de juf om samen met mama chocolate chip cookies te bakken, maar ik ging snel even kijken of jij ze niet had staan. En jawel hoor! Dus hebben we deze versie gemaakt. Mislukken kan niet!

  41. Matthijs van nelfen schreef:

    Zijn super lekker heb ze vandaag ook gemaakt.

    Tip= je kan de bolletjes ook met een ijsschep/ijslepel maken voor op de bakplaat inplaats van 2 lepels.

  42. Amber schreef:

    Ik heb deze vandaag gebakken met stukjes witte chocolade en pompoen-zoete aardappel puree mmm…

  43. Merijn schreef:

    Hallo, de koekjes of koeken moet ik zeggen zitten in de oven. Wel wat aanpassingen gedaan.
    Een combi van donkere en witte bastaard suiker en kristal suiker. Ik vond dat er wel erg veel suiker in moest, dus heb ik er 225 gr van gemaakt. ( dezelfde hoeveelheid als de boter)
    De eerste plaat met 6 stuks is eruit. Ze zien er fantastisch uit.
    O ja, ook heb ik het deeg in 2 en gedeeld. Een deel met choco dips en het andere deel met pecan en caramel. Deze laatste wil ik wat kleiner maken. Anders zijn ze zo snel op! 😉

    1. Merijn schreef:

      Mmmmm, ze zijn super lekker! De kids vinden ze beter dan de gekochte versie! 😊
      De pacan caramel vind ikzelf het lekkerst. En zeker zoet genoeg!
      Dank Laura voor het feit dat je koekjes maken zo makkelijk maakt!

  44. Patricia schreef:

    Ha Laura!
    Ik heb een vraag. Als ik de porties rauwe deeg voorsnij, kan ik ze dan ook in de vriezer bewaren?

    Gr. Patricia

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan heel goed 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *