Polka dot chocoladetaart

Gepost: 14 mei 2016 Laatst bewerkt: 7 januari 2023

polka dot chocoladetaart

Terwijl ik gigantisch druk bezig ben met mijn basisbakboek dat dit najaar in de winkels ligt, moest ik ineens terugdenken aan de boekjes die ik ruim 3 jaar geleden voor Action maakte. Bij het zien van deze chocoladetaart begon ik weer te watertanden, die was zó ontzettend lekker! Stiekem moest ik ook een beetje lachen, wat zou ik deze taart tegenwoordig anders op de foto zetten zeg. Dus ja, de foto is misschien niet het mooist en al helemaal niet wat jullie tegenwoordig van mij gewend zijn, maar dit recept kan ik jullie gewoonweg niet onthouden. Oude foto of niet (en zonder de stap-voor-stap foto’s, sorry!). Dus hier is hij: de polka dot chocoladetaart die ik al 3,5 jaar geleden maakte. Ondertussen ga ik weer verder met recepten voor mijn nieuwe bakboek. Met lichte en mooie foto’s zoals ik die nu ook maak, beloofd.

polka dot chocoladetaart

Opslaan
Recept afdrukken

3.75 van 4 stemmen

Polka dot chocolade taart

Een heerlijke én vrolijke chocoladetaart waar je waarschijnlijk niet van af kunt blijven: Polka dot chocolade taart. Zeker uitproberen!
Porties: 12 personen (20 cm doorsnede)

Ingrediënten

  • 90 gram bloem
  • 90 gram maïzena
  • 2 el cacao
  • 6 eieren (gesplitst)
  • 180 gram fijne kristalsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 2 el warm water

Vulling + decoratie

  • 1 portie botercrème (volgens recept)
  • 5 el hazelnootpasta
  • verschillende kleuren fondant voor de polka dots

Instructies

  • Om het chocoladebiscuit te maken zeef en meng je de bloem, maïzena en cacao in een kom. Klop de eiwitten stijf met 60 gram suiker en het water. In een andere kom doe je de eidooiers en de rest van de suiker, mix tot een schuimig mengsel. Voeg de eiwitten toe aan het eidooier mengsel en zeef beetje bij beetje het bloemmengsel bij de eieren en spatel dit rustig door elkaar.
  • Giet het beslag in een ingevette en met bloem bestoven bakvorm. Bak het chocoladebiscuit in 40 minuten gaar op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Terwijl het biscuit in de oven staat kun je de botercrème maken volgens recept. Als deze klaar is roer je de hazelnootpasta erdoor tot je een mooie egale crème hebt.
  • Wanneer het biscuit volledig is afgekoeld snij je deze horizontaal 2 keer door zodat je 3 lagen biscuit hebt. Leg de eerste plak biscuit op een bord of taartplateau en smeer er wat van je hazelnootcrème op, leg de tweede plak biscuit erop en smeer ook hier de crème op. Plaats de laatste laag op de taart en smeer de taart rondom en bovenop af met de resterende botercrème.
  • Zet de taart in de koelkast zodat hij wat steviger kan worden. Je kunt hem zo laten, maar je kunt hem ook decoreren. Ik deed dit met fondant, maar je zou bijvoorbeeld ook rondom gehakte hazelnoten tegen de taart aan kunnen drukken. Voor de fondant stippen rol je fondant in kleuren naar keuze uit en steek je met een kleine ronde uitsteker stippen uit. Als je genoeg cirkels hebt haal je de taart uit de koelkast en druk je de decoratie rondom tegen de taart aan.
  • De vlaggetjes bovenop maakte ik van twee rietjes, bakers twine en lettervlaggetjes (sorry, het linkje van die printables bestaat niet meer, maar er zijn genoeg andere te vinden).
Bewaren

De taart kan je 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Zorg dat de taart in een afgesloten doos zit of onder een stolp of iets dergelijks. 

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

42 reacties

  1. De taart lijkt me erg lekker en door de polka dots ziet hij er vrolijk uit!

  2. Marieke schreef:

    Wat bedoelt u met 1 portie botercreme?

    1. Laura schreef:

      1x het recept waar ik naar verwijs 🙂

  3. Carla schreef:

    Het is en blijft een leuke vrolijke foto!
    Succes met je boek en neem ook je rust.
    Je Opa zou zeggen: de boog kan niet altijd gespannen staan!
    Fijn Pinksterweekend!
    Xus,
    Car

  4. Juffrouw Mier schreef:

    Hallo, wij hebben dat boek en ook die over de cupcakes. Wij maken er nog regelmatig iets uit. Mijn meiden hebben het basisrecept voor cupcakes gisteren nog gebruikt.

  5. Jamilla schreef:

    Hoi Laura,

    Ik wil heel graag deze taart maken maar kan nergens een springvorm van 20cm vinden. Kan dit ook met een springvorm van 18 of 24 cm? Of is de taart dan niet meer goed im verhouding?

    1. Laura schreef:

      Dat kan hoor, in de zijbalk staat een afbeelding naar een artikel waar je je recept om kunt rekenen.

  6. Janneke schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb al vaker geprobeerd een biscuit bodem te maken, alleen worden ze altijd veel te laag. Op een bepaald punt gaat alleen het midden nog maar omhoog en krijg ik een raar puntje erop. Weet jij waar dit aan zou kunnen liggen?

    1. Laura schreef:

      Het zou kunnen dat de temperatuur in je oven dan iets te hoog is. Verder is goed luchtig kloppen en voorzichtig spatelen heel belangrijk.

  7. Marieke schreef:

    Hoihoi,
    In jouw bakboek staat bijna deze taart, maar dan met Maltheser er in. Nu heb ik een eigenmerk ‘nep’Malthesers gebruikt, maar ik vind ze erg taai hier tussen. Is dat ook jouw ervaring met Mathesers in je taart? Anders ga ik het nog een keer met echte Malthesers proberen 😉 Of heb je misschien nog een andere tip wat ik tussen de laagjes kan doen ipv Malthesers?
    Ik heb nu ook voor het eerst chocoladebiscuitcake gemaakt. Prima gelukt hoor, maar jouw taarten zijn altijd zo mooi recht aan de bovenkant, en bij mij kwam hij helemaal bol uit de oven … :S

    1. Laura schreef:

      Ik heb dat probleem niet gehad met de Maltesers, maar het kan door het vocht uit de creme komen. In principe kun je alles wat je lekker vind gebruiken als vulling. En wat betreft die bolle kant, een biscuit draai je altijd om na het bakken. Dan wordt die mooie platte onderkant de bovenkant 🙂

  8. Melanie schreef:

    Hoi Laura!
    Deze chocoladetaart heb ik vorige week gemaakt en het was een groot succes, hij was heerlijk!
    Het beslag was overigens wel te veel voor mijn 20 cm, maar jouw bakvorm zou dan wel wat hoger zijn.

    Wat ik mij wel afvroeg, waarom gebruik je bij deze chocolade biscuittaart de manier van de eiwitten en de eidooiers apart op te kloppen, terwijl je bij de gewone biscuittaart ze gewoon tegelijk opklopt? Daarnaast, waarom zit er in deze taart veel meer maizena ten opzichte van de gewone biscuittaart?
    Zou je ook een chocolade biscuittaart kunnen maken door enkel de cacaopoeder aan het recept van de gewone biscuittaart toe te voegen (en dan net zoals hier het eerst mengen met de bloem en maizena)?

    Ik ben benieuwd naar je reactie!
    Groetjes, Melanie

    1. Laura Kieft schreef:

      de verhoudingen zijn anders omdat cacao anders werkt dan bloem, die heeft de bindende functie niet (maïzena dan weer wel). Ik heb nog nooit het gewone biscuit geprobeerd met cacaopoeder eigenlijk, durf niet te garanderen of dat lukt.

  9. De Vylder Linda schreef:

    wel gedaan met gewone biscuit, was onderaan nog nat en voor de rest zeer kruimelig, heb mijn lesje wel geleerd, nu ga ik het recept van Laura proberen!

    lieve groeten,
    Linda

  10. Amber schreef:

    Ik wil deze morgen voor een verjaardag maken maar bedenk me dat ik een vorm van 24cm doorsnee heb. Hoe kan ik dit recept aanpassen zodat ik genoeg beslag heb voor mijn vorm?

  11. Inge schreef:

    Hey Laura,
    Voor een biscuit moet je het eimengsel zeker 10′ mixen, ik veronderstel dat dit ook geldt vr deze chocoladetaart ? En zo ja, geldt dat dan vr beide eimengsels, eiwit en de dooiers ?
    dank je alvast vr je reactie

    Inge

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee bij deze hoeft dat niet. De eigelen moeten goed schuimig zijn en de eiwitten stijf.

  12. Roy schreef:

    Laura,
    Bedoel je hier de vanilla botercreme?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat klopt, ik heb het linkje toegevoegd in het artikel.

  13. Kirsten schreef:

    Hoi Laura, kun je deze taart ook decoreren met marsepein of smelt dat? Ik wil een dinotaart maken obv dit recept 🙂

  14. Melany schreef:

    Hoi Laura,

    Kan je ook ipv de hazelnootpasta, chocoladepasta gebruiken? Ik hou nl niet zo van hazelnootpasta maar wel van chocola?

    Alvast dank voor je reactie.

    Groetjes van Melany

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan prima.

  15. Patricia schreef:

    Hoi Laura,

    Bij het recept van de botercreme lees ik dat je het recept beter niet kunt gebruiken als je de botercreme nog gaat bekleden met fondant, maar in de reacties bij dit recept staat dat het wel kan. Ik wil de taart donderdag graag maken, met de polka dots; kan ik de botercreme volgens recept maken of moet ik de botercreme dan maken met alleen boter en poedersuiker (en Nutella erbij in dit geval)? Zou zonde zijn als de polka dots ‘smelten’ in de botercreme.

    Groetjes Patricia

    1. Laura Kieft schreef:

      Als je ze kort van tevoren aanbrengt en de taart niet pas 1-2 dagen later serveert moet het wel lukken. Het scheelt dat je hem niet helemaal afdekt met fondant in dit geval.

      1. Patricia schreef:

        De planning is om ‘m vanavond te bekleden met de polka dots en morgen te serveren, hopelijk gaat het dan goed ??. Ik zal eerst 1 of 2 stukjes fondant aanbrengen en kijken hoe dat gaat voor ik ‘m helemaal bekleed met de polka dots. Bedankt voor je reactie!

      2. Patricia schreef:

        De planning is om de taart vanavond af te maken en dan morgenochtend (tussen 10 en 11 denk ik) te serveren; hopelijk gaat dat lukken met de polka dots… Ik zal er vanavond eerst een paar proberen voordat ik ‘m helemaal bekleed met de polka dots. Bedankt voor je reactie!

  16. Anne schreef:

    Kan ik deze taart ook afsmeren met de witte merinque chocolade creme volgens jouw recept? Of schijnt deze dan door? En dan de pure ganache laten drippen? Ben heel benieuwd.

    1. Laura Kieft schreef:

      Met mijn witte chocolade botercrème kan, als je de laag maar dik genoeg maakt.

      1. Cindy schreef:

        Hai, moet deze taart in de koelkast bewaard worden?
        Mvg

        1. Laura's Bakery schreef:

          Als je de taart meerdere dagen wilt bewaren dan wel ja (invriezen kan ook), wel goed afgesloten en eventueel aangesneden stuk taart extra goed afdekken tegen uitdroging.

  17. Ibtissam Bouziani schreef:

    Hey Laura,

    Ik zou deze taart graag maken, maar kan ik het na ik de botercreme er op heb gesmeerd het bedekken met chocolade ganache?

    Groetjes

    Ibtissam

  18. Wilma schreef:

    Gemaakt voor mijn broers verjaardag. Met zwart, wit en bruin fondant. Met een diamond shape multi-uitsteker (ruit) heb ik een kubussen-patroon op de taart gemaakt, simpel om te doen maar een leuk optisch effect. Hier ook geen probleem om het in de koelkast te bewaren. Lekkere taart! En deze crème is gewoon super.

  19. Hillig van Genechten schreef:

    Hallo Laura

    Heb je ook nog een ander soort vulling die bij deze taart gebruikt kan worden? Ik wil hem graag gaan maken voor de 1e verjaardag van mijn zoon maar hou er van wanneer er verschillende vullingen in zitten. Heb je hier tips voor?
    Groeten Hillig

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan zeker! Vulling van aardbeien of frambozen vind ik zelf ook altijd lekker bij chocolade smaken.

  20. alanna andries schreef:

    Hey Laura!

    Welke diameter van vorm gebruik jij? Ik heb zelf diameter 18 en 26. Is er een verschil van baktijd tussen beide of iets waar ik rekening met moet houden?

    MVG!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb voor dit recept een vorm van 20 cm gebruikt. Dan zou ik voor 18 gaan in dit geval, kan zijn dat de baktijd ietsje langer dan wordt.

  21. Alanna_andries01@hotmail.com schreef:

    Bedankt!! ☺️

  22. Virginie schreef:

    Hey. Kan ik na afkoelen nog chocoladedrips aanbrengen?
    Ik zou boven deze taart een barbietaart plaatsen( rok met pop in). Nu wil ik de rok met witte slagroom bekleden. Hoe zou jij te werk gaan. Biscuitrok eerst op deze driptaart plaatsen en dan met room bekleden of eerst roktaart afwerken en dan voorzichtig op deze plaatsen? Wat zou het properste zijn?🙃

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het is een hele tijd terug dat ik deze taart heb gemaakt, dus ik durf het je eigenlijk niet zeggen. Ben je lid van de Laura’s Bakery Bakgroep op Facebook? Daar kun je dit soort vragen heel goed kwijt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept