Muffins maken (basisrecept)

Gepost: 1 april 2016 Laatst bewerkt: 24 februari 2024
Muffins maken (basisrecept)
360

Zelf aan de slag met muffins maken? Dan zal dit makkelijke basisrecept voor muffins goed van pas komen! Een goed begin is immers het halve werk, ook bij het bakken van muffins.

Muffins maken

In Nederland zijn we een heel ander soort muffins gewend dan de originele variant uit Amerika, die stevig en broodachtig zijn. De ‘Nederlandse muffins’ zijn lekker luchtig en smeuïg, waardoor het meer weg heeft van cake. Door dat verschil ontstaat er nog wel eens verwarring, dat heb ik wel gemerkt aan de vragen bij mijn recepten voor muffins.

Daarom ben ik aan de slag gegaan met een goed basisrecept voor muffins dat bij de Nederlandse smaak past en zie hier: het recept voor lekkere luchtige muffins. Als bewijs dat dit recept echt ongelofelijk makkelijk is, heb ik het in deze video voor jullie vastgelegd.

En weet je wat zo fijn is aan basisrecepten? Juist, daar kun je weer prima mee variëren. Lees vooral verder, dan kom je vanzelf een smakelijke opsomming van mijn favoriete muffins tegen.

BAKTIP: Voor dit recept gebruik ik altijd mijn muffin bakvorm van Wilton en het liefst de papieren cakevormpjes van House of Marie. Beiden zijn kwalitatief erg goed!

Basisrecept muffins

Het Basisbakboek

Voor iedere thuisbakker die de basis van het bakken graag onder de knie wil krijgen heb ik Het Basisbakboek geschreven. Naast de ongeschreven bakregels en heel veel andere handige baktips, deel ik de belangrijkste (en lekkerste!) basisrecepten met je. Ook laat ik zien hoe je per basisrecept hier zelf mee aan de slag kunt om ermee te variëren. Met dit boek is bakken voor iedereen leuk en makkelijk!

Bestel hier!

Afbeelding

Muffins recepten

Muffins maken is echt mijn ding, dat kan ik niet ontkennen. Ik heb afgelopen jaren tientallen muffins recepten ontwikkeld en met jullie op Laura’s Bakery gedeeld. Niet alleen zoete muffins, maar ook hartige muffins vlogen jullie om de oren. Heerlijk vind ik ze! En zo makkelijk om te maken, dat speelt natuurlijk ook mee.

Ik ben in de statistieken van de website gedoken en heb jullie top 3 favoriete muffins recepten op een rij gezet. Komen ze:

En dan kan ik het natuurlijk niet laten om ook mijn top 3 met jullie te delen (het kostte heel veel moeite om deze drie recepten te kiezen kan ik vertellen 😉 ):

Muffins maken

Muffins bakken: tips

Mini muffins

Je kunt heel gemakkelijk 48 mini muffins maken met dit recept. Je kunt het recept ook halveren, zodat je in totaal 24 mini muffins bakt. Je hebt hiervoor nodig:

Bak de mini muffins in 12-15 minuten op 200 graden (boven- en onderwarmte) tot de mini muffins gaar en goudbruin zijn.

Grote muffins

Je kunt ook grote muffins maken met dit recept. In dat geval heb je hogere papieren muffin vormpjes nodig waar je meer beslag in kwijt kunt, zoals deze. Verder kun je onderstaand recept aanhouden, alleen moet je er rekening mee houden dat je minder muffins uit het recept zult halen en dat de baktijd langer moet zijn. Ik heb niet eerder getest met grote muffins, dus de exacte baktijd kan ik niet geven. Deel het vooral in de reacties onder dit recept als je het wel (succesvol) hebt geprobeerd!

Muffin toppings

Een naturel muffin is al heel erg lekker, maar het wordt nog lekkerder wanneer je een lekkere topping over bovenkant van de muffins strooit voordat ze de oven ingaan. Er zijn veel toppings te bedenken, maar dit zijn toch wel mijn favorieten:

Vullingen

Net zoals met de toppings is ook de keuze voor de vullingen reuze! Denk hierbij aan blauwe bessen, ander rood fruit, stukjes appel of peer, chocolate chips, gehakte noten, kaneel of speculaaskruiden, kleine karamelblokjes, stukjes Oreo of stroopwafel en ga zo maar door.

Bij muffins recepten heb ik er eigenlijk nooit last van dat vullingen naar de bodem zakken. Gebeurt dit bij jou wel? Lees dan dit artikel eens door met tips om dit tegen te gaan.

Volkoren muffins

Om volkoren muffins te maken sleutel ik het liefst aan de volledige receptuur. Ik raad het af om de hoeveelheid bloem in dit recept zomaar door volkorenmeel te vervangen, daar worden ze te droog en stevig door. Voor volkoren muffins gebruik ik het liefst één van deze recepten:

 

Muffins recept

Recept afdrukken

4.59 van 119 stemmen

Recept: muffins

Met dit basisrecept voor muffins kun je perfect variëren. Het resultaat zijn heerlijke luchtige muffins die het zeker goed zullen doen!
Porties: 8 muffins

Ingrediënten

  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 300 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • 2 eieren (M)
  • 250 ml melk
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 2 tl vanille extract

Instructies

  • Doe de suiker, bloem, bakpoeder, baking soda en zout bij elkaar in een kom, roer even door elkaar met een spatel.
  • In een andere kom meng je de vochtige ingrediënten met een garde door elkaar: eieren, melk, zonnebloemolie en vanille-extract.
  • Voeg de inhoud van beide kommen bij elkaar en spatel door elkaar tot één geheel, dit mag best een beetje klonterig zijn.
  • Neem een muffinvorm die je bekleed met papieren muffinvormpjes. Met een ijslepel verdeel je het beslag over de vormpjes. Bij muffins mag je de vormpjes best vol doen, ik vul ze zelf tot ongeveer een halve centimeter onder de rand.
  • Bak de muffins in 20 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Tips

Zijn jouw muffins niet smeuïg of luchtig genoeg uit de oven gekomen? Wellicht heb je het beslag te lang gemixt of hebben de muffins te lang / te heet in de oven gestaan.
Bewaren

Muffins bewaar je in een afgesloten trommel buiten de koelkast, lees hier meer over het bewaren van muffins.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

224 reacties

  1. linda schreef:

    Handig. Waarom gebruik je eigenlijk zowel bakpoeder en baking soda?

    1. Laura schreef:

      Zodat ze muffins extra luchtig worden, door toevoeging van baking soda is de rijzende werking krachtiger.

      1. Linda schreef:

        Aha bedankt voor je antwoord.

      2. Sema schreef:

        Een vraag wat is tl?

  2. Sel schreef:

    Ziet er heerlijk uit!
    Kan ik baking soda ook weglaten, en wat meer bakpoeder toevoegen?
    Waar zijn de leuke muffin papiervormpjes van?

    1. Laura schreef:

      Kan, maar ze zullen dan wel iets minder rijzen. Deze vormpjes zijn volgens mij van Makro, maar ik zie ze regelmatig liggen bij kookwinkels.

    2. Meera schreef:

      Ik heb toevallig muffin papiervormen gister bij de Wibra gekocht..25 stuks voor 1 euro.
      Gr Meera

  3. Nicole schreef:

    Lekker Laura! Altijd handig zo’n basisrecept.

    1. Dani schreef:

      Hoi Laura!
      Welke vanille extract gebruik jij? Ik wil hem graag uit de winkel en niet zelf maken 🙂

      1. Laura's Bakery schreef:

        Ik gebruik meestal die van Nielsen Massey!

        1. Dani schreef:

          Waar is die te koop onder andere?

          1. Ellen schreef:

            De AH verkoopt Nielsen Massey vanille extract. Staat bij de kruiden.
            Ook Dille en Kamille verkoopt het.

  4. Margretha schreef:

    Waar kan ik die muffin vormpjes kopen? 😉

    1. Laura schreef:

      Deze vind je meestal bij kookwinkels, als ik ze zie neem ik altijd gelijk wat mee 🙂

  5. Margot schreef:

    Wat zien ze er heerlijk uit. Handig recept!

  6. Dina schreef:

    Lekker, ik heb direct zin om wat te bakken.

  7. Kelly schreef:

    Ziet er lekker uit! Mijn moeder maakt ook altijd de heerlijkste muffins, love it.

  8. Zonnebloemolie! Ah! Die ga ik onthouden. Ik wilde eigenlijk morgen een vanille cake bakken, maar nu… Haha!
    Fijn weekend.

  9. Sorry, dubbele reactie maar ik bedenk me nu iets: Ik heb altijd geleerd dat je baking soda alleen “activeert” door iets zuurs toe te voegen. Als je bijvoorbeeld een eetlepel citroensap gebruikt zou het veel beter moeten reizen, en het zure wordt weer gebalanceerd door de soda zelf. Ben benieuwd!

    1. Laura schreef:

      Bakpoeder bestaat deels uit baking soda, daar zit het nodige zuurtje dus al in (wijnsteenzuur). Door meer baking soda toe te voegen rijst het nog meer. Maar als je geen bakpoeder gebruikt, dan heb je inderdaad een ander zuurtje nodig 🙂

      1. Linda schreef:

        Aha ook van dit antwoord iets geleerd!

  10. Marloes schreef:

    Ze zien er zeker lekker luchtig uit, die ga ik een keer proberen!

  11. Lidwien schreef:

    Waarom zo weinig suiker in verhouding tot de andere ingrediënten? En zijn ze zo wel zoet genoeg?

    1. Laura schreef:

      Dat hoort bij muffins. Hier lees je meer over het verschil tussen cupcakes en muffins: http://www.laurasbakery.nl/cupcakes-versus-muffins/

  12. Lidwien schreef:

    Het lijkt me een vrij dun beslag. Zakken toevoegingen, bv bosbessen of stukjes chocola, hierdoor niet naar de bodem?

    1. Laura schreef:

      Nee, meerdere variaties getest en gingen allemaal goed 🙂

  13. Helen schreef:

    Bedankt! Ik duik de keuken in, alles is in huis inclusief vrolijke muffinpapiertjes.
    Benieuwd naar jou variaties! Ik ga er witte en melk bakchocolade in mikken 😉

  14. Sumus schreef:

    Kan ik in plaats van vanille extract gwn vanille suiker gebruiken?:)

    1. Laura schreef:

      Kan, maar dat is wel veel minder sterk qua smaak.

  15. Tonny schreef:

    Ze zien er heerlijk uit, ben benieuwd naar de variaties, die je hebt gemaakt.

  16. hendriette schreef:

    helaas, deze waren geen succes hier

    1. Laura schreef:

      Wat jammer! Waren ze niet goed gelukt, of gaat het om de smaak?

      1. Pien schreef:

        Ik heb ze ook gemaakt, viel een beetje tegen, had olijfolie gebruikt zonder smaak maar het was heel smaakloos, en eigenlijk best vies , voor de tweede lading hebben we er iets meer suiker in gedaan, zitten nu in de oven dus ben benieuwd

  17. Floortje Menu schreef:

    Ik ga morgen naar de efteling met school en dacht dat het wel leuk zou zijn om muffins te maken. Ik hoefde er maar een paar dus ik heb het recept door drieën gedeeld. Ik heb wel gewoon een heel ei gebruikt. Ik was vergeten wat melk weg te laten dus het beslag werd erg dun. Ze zitten net in de oven ben benieuwd of ze lukken.

  18. Iris schreef:

    Hoi Laura,
    Zou je de zonnebloemolie ook kunnen vervangen voor boter, voor een wat rijkere smaak? En moet je dat dan smelten zodat het ook vloeibaar wordt?

    1. Laura schreef:

      Kun je doen, maar ik vind zelf olie prettiger werken met een heel lekker resultaat. Met boter krijg je toch een andere -compactere- structuur. Als je boter gebruikt, dan wel smelten.

  19. Anton schreef:

    Ik heb ze ook met gesmolten boter gemaakt en met zelfrijzend bakmeel. Ze zijn goed gelukt, maar bij mij krijgen ze niet de puntvorm, maar meer als een paddenstoel. Misschien moet ik ook maar de baking soda erbij doen. Ik las net op een site dat je dat kunt kopen bij de Etos? Waar kan je het nog meer halen?

    1. Laura schreef:

      Dr. Oetker heeft het tegenwoordig ook, gewoon in de supermarkt. Maar de vorm ligt waarschijnlijk eerder aan de temperatuur van de oven.

  20. Lydia schreef:

    Beste Laura,

    Ze staan nu in de oven, met stukjes appel, butterscotchchips en caramelbits door het beslag. Het beslag was vrij dun en heb 17 vormpjes kunnen vullen.. Heb jij dan een grotere muffinvorm dan de standaard maat? Want het recept zegt 8-10!

    1. Laura schreef:

      Ik heb een normale cupcakevorm waar ik muffin bakjes in zet, vul je ze wel tot vlak onder de rand?

  21. Brenda schreef:

    Beste Laura, hoe groot zijn de muffin bakjes/papiertjes die jij gebruikt? Met vriendelijke groet, Brenda.

    1. Laura schreef:

      Ik heb ze momenteel niet meer in huis, dus kan het niet meten, maar gewoon ter grootte van een normaal cupcakeblik.

  22. Naoual schreef:

    Ben echt blij met jouw website Laura! Tot nu toe allemaal goed gelukte recepten bij mij thuis. Ik heb de muffins gemaakt met cacaoen stukjes smeltchocolade. Ze waren goed gelukt. Ik vroeg me wel af wat ik zou kunnen toevoegen om ze nog wat vochtiger van binnen te krijgen, dus minder droog? Alvast bedankt!

    1. Laura schreef:

      Misschien staan ze iets te lang in de oven, hier worden ze ook droog van namelijk. Bij mij komen ze er nooit droog uit.

  23. Joop schreef:

    Kan je ook olijf olie gebruiken inplaats van zonnebloem olie

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, maar let wel even op welke je gebruikt ivm bijsmaak.

    2. Sean schreef:

      Ik heb dit geprobeerd , maar het resultaat is dat de muffins helemaal niet geel zijn na het bakken . Heb ik iets verkeerd gedaan?

  24. Monique schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb ze gemaakt maar bij mij zijn ze niet echt heel luchtig maar heel vast en zwaar. Heb ik misschien iets verkeerd gedaan? De smaak was wel goed hoor.

    Groetjes Monique

    1. Laura schreef:

      Misschien heb je te lang gemixt?

  25. Isabeau schreef:

    Hoi Laura,
    Kan ik voor chocolade muffins een deel van het bloem vervangen door cacaopoeder? Of kan ik beter cacaopoeder als ‘extra’ toevoegen? Hoeveel cacaopoeder adviseer jij?
    Alvast bedankt!

    1. Laura schreef:

      Ik heb het nog niet geprobeerd bij dit recept, zou 2-3 eetlepels cacao gebruiken.

  26. Annemarie schreef:

    Ik heb je basisrecept gemaakt en dat in tweeen verdeelt. Door de ene helft heb ik een appel geraspt en een flinke theelepel kaneel toegevoegd en door de andere heb ik een fijngehakte milka reep oreo geroerd. Ze waren zo lekker dat de visite er graag nog een paar mee naar huis nam. Groetjes Annemarie

  27. Maarten schreef:

    Dit recept gebruikt voor cupcakes, spectaculair resultaat. 16 heerlijke cupcakes, de topping maakt het al zoet genoeg.

  28. A Jager schreef:

    Ik heb ipv melk kokosmelk toegevoegd en walnoten in stukjes en echte vanille, goed recept!

  29. Iris schreef:

    Net gebakken in de variatie met frambozen/ citroen en Milka chocolade. En wat zijn ze mooi! En ze smaken heerlijk. ?

  30. Diane schreef:

    Ik heb nog een bevroren bakje zomerfruit. Kan ik dat pureren en er doorheen doen of wordt het dan te dun?

    1. Laura schreef:

      Ik zou eerder losse stukjes toevoegen dan het gepureerd erdoor spatelen.

  31. Ina schreef:

    Kan ik ook kokos olie gebruiken inplaats van zonnebloem olie? Ze lijken me heerlijk

    1. Laura schreef:

      Heb ik geen ervaring mee, maar kun je proberen.

  32. Miranda schreef:

    Vandaag gemaakt. Ze smaken erg lekker.

  33. Annuschka schreef:

    Hoi…zou ik er ook gewoon espresso aan kunnen toevoegen aan het droge gedeelte? En zou ik dan nog iets moeten veranderen? Ik wil graag mokka muffins maken bvd Annuschka

    1. Laura schreef:

      Als je de poeder variant bedoeld kan dat inderdaad, je hoeft dan verder niets aan te passen.

  34. Sonja schreef:

    Ik heb er cacaopoeder bij gedaan, staan er nu in…ben reuze benieuwd of het lukt….best wel dun beslag ?

  35. Bettina schreef:

    Hoi Laura,

    Ik merk op dat je in sommige muffins-recepten olie gebruikt en in andere gesmolten boter.
    Waarom is dit? wanneer kan je best wat gebruiken?

    Groeten
    Bettina

    1. Laura Kieft schreef:

      Beide is mogelijk, tegenwoordig gebruik ik eigenlijk alleen nog olie. Dat vind ik makkelijker omdat ik niet eerst nog boter moet smelten.

  36. jeannet Hendriks schreef:

    Hallo Laura,
    ABC muffins heb ik vroeger veel gemaakt toen de kinderen nog kleiner waren. A appel (1appel grof raspen) B banaan(3 rijpe bananen prakken) C (chocolade 1/2 cup pure hagelslag) Deze ingrediënten voeg je toe aan het natte beslag.
    Ze waren niet aan te slepen. het originele recept ben ik kwijt maar met jou basisrecept lukt dit ook wel denk ik. Volgens een oude Engelse tante zijn de muffins gelukt als er “tunneltjes” in de muffins zitten.
    Groeten Jeannet

    m

  37. Ans schreef:

    Super handig recept. De helft van het beslag gevuld met appel en kaneel, de andere helft met rozijntjes. Bedankt ook namens mijn collega’s!

  38. Angelique schreef:

    Beste Laura, waarmee kan ik de eieren in het recept vervangen? Hartelijke groet, Angelique

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou dit artikel eens kunnen bekijken, maar houd er rekening mee dat eieren een rijzende werking hebben waardoor je een heel ander resultaat krijgt: http://www.handigebaktips.nl/eieren-vervangen-bij-het-bakken/

  39. Ilse schreef:

    Hoi! Kan je ook in plaats van muffin vormpjes ook gewone cupcake vormpjes gebruiken? Groetjes.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan prima.

  40. An schreef:

    Net gemaakt met cranberries en witte toblerone, jammmie.

  41. Iris schreef:

    Laura hoi ! Ik heb in huis mini muffin papier vormpjes. Ik wil graag deze recept aanhouden maar hoe lang zou ik ze in de oven zetten en op hoeveel graden? ( zijn echt ini mini vormpjes)
    Groetjes Iris

    1. Laura Kieft schreef:

      Het standaard mini formaat heeft meestal rond de 12 minuten nodig, temperatuur blijft hetzelfde.

    2. Sonja schreef:

      Ik heb niet genoeg bloem in huis en ook geen bakpoeder. Naar de winkel gaan is nu geen optie.
      Zou het ook lukken met volkoren speltmeel en alleen bakingsoda met wat citroensap?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Gebruik anders de hoeveelheid bloem die je hebt en vul dat aan met volkoren speltmeel. Baking soda met citroensap zou inderdaad ook moeten werken.

  42. Ice schreef:

    Hallo Laura,
    Super recept! Ik krijg alleen de caake niet goed uit de papieren bakvorm.. de helft vd cake blijft eraan geplakt.. wat kan ik hier tegen doen?

    Groetjes,

    Ice

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat zou zomaar kunnen liggen aan de kwaliteit van de papiertjes.

  43. Judith Reisig schreef:

    Hoi Laura,
    Kan ik ook amandelmeel gebruiken?
    Groetjes Judith

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan, maar dan zal het nog wel iets meer aanpassingen nodig hebben.

  44. Marloes schreef:

    Dit recept vanavond geprobeerd met stukjes Tony en zonder vanille extract (had ik helaas niet in huis). Alleen ik moet zeggen dat ik ze zo echt niet lekker vind. Ze waren wel luchtig en mooi gerezen maar het smaakte naar apart brood. Zonde van de Tony reep. Mis het smeuige.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ze horen wel echt smeuïg te zijn met dit recept. Het zou kunnen dat je het beslag misschien te lang/hard geklopt hebt, daar worden ze namelijk taaier van. Verder kan het ook zo zijn dat ze te lang/heet gebakken zijn.

  45. Anastasia schreef:

    Lekker recept! Door jou te volgen op insta krijg ik ook zin om te bakken 🙂
    Zou de suiker eventueel door kokosbloesemsuiker vervangen kunnen worden om het wat gezonder te maken? Of zou dit effect hebben op het rijzen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb ik geen ervaring mee, maar je zou het kunnen proberen. Resultaat zal vooral in smaak wat verschillen.

    2. MB schreef:

      Ik heb het recept precies gevolgd, niet te lang gemixt, juiste temperatuur en tijd en wij hebben een normale oven. Ze zijn veel te compact en smaken heel vies, beetje bitter naar baking soda of bakpoeder denk ik. Ik heb echt maar één theelepeltje van elk gedaan. Hoe kan dit nou vraag ik me af. Zo jammer en zonde van de ingrediënten!

      1. Laura's Bakery schreef:

        Wat vervelend zeg! Heb je een officiële teaspoon set gebruikt?

  46. Esther schreef:

    Kan zelfrijzend bakmeel ook? Heb ik dan geen bakpoeder eb baking soda nodig?

    Mvgr Esther

    1. Laura Kieft schreef:

      Je krijgt niet exact hetzelfde effect omdat de verhoudingen dan anders zijn: https://handigebaktips.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/

  47. Baukje schreef:

    200 graden, onder boven warmte? Of hetelucht?
    Alvast bedankt voor je reactie.

    1. Laura Kieft schreef:

      altijd onder- en bovenwarmte. Wanneer het anders is staat dit in een recept vermeld.

  48. sira schreef:

    hoi Laura
    wat is nu precies het verschil tussen cup cake en muffins?

    1. Laura Kieft schreef:

      Daar heb ik toevallig ooit een artikel over geschreven: https://www.laurasbakery.nl/cupcakes-versus-muffins/

  49. Jolein Lakeman schreef:

    Hoi Laura!
    Ik ben groot fan van je website!
    Zou ik het beslag ook een avond tevoren kunnen maken en de muffins de dag erna pas bakken?
    Groetjes Jolein

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee dat zou ik met muffins niet doen, de rijsmiddelen gaan deels al werken namelijk en zijn de volgende dag uitgewerkt.

  50. Misja schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb zojuist m.b.v. jouw basisrecept voor de eerste keer muffins gemaakt. Ze zijn erg goed gelukt! Super luchtig en hoog gerezen. Niet te zoet en niet te droog. Ik heb als vulling banaan en chocolade toegevoegd, was echt smullen. Enige minpuntje was dat ze een beetje scheef zijn gerezen. Heb jij enig idee hoe dat komt?
    Dank weer!
    Groetjes,
    Misja

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is waarschijnlijk de oven, door lucht die circuleert rijzen ze wat scheef.

      1. X-M schreef:

        Hoi! Het is alweer twee jaar geleden dat je dit beantwoord hebt, maar ik ben sinds kort super fan van je website en heb al meerdere recepten gemaakt o.a. Je muffins: HEMELS! Alleen bij mij is er ook alleen 1 die perfect rijst en de andere rijzen scheef en niet mooi. Je gaf aan dat het door de oven/lucht kwam, maar hoe kan je dit veranderen dat ze allemaal perfect rijzen?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Bak je toevallig op hetelucht of heb je de circulatiestand aanstaan? Wellicht dat dit verschil maakt! Bij mij bakken ze perfect op onder/bovenwarmte

  51. Noelle schreef:

    Hoi laura, ik zou ze wel wat zoeter willen hebben. We hebben nu een half recept van je genomen 60 gr suiker. Zou extra vanille suiker toevoegen een optie zijn?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is inderdaad een optie.

      1. Mijke schreef:

        Hoi! Zou je het beslag kunnen aanvullen met stukjes appel en kaneel?
        En heb je toevallig nog een ander leuk, origineel idee? 🙂
        Groetjes

        1. Laura's Bakery schreef:

          Zeker kan dat: https://www.laurasbakery.nl/appel-kaneel-muffins/
          Er staan ontzettend veel zalige muffinrecepten op Laura’s Bakery, kijk maar eens: https://www.laurasbakery.nl/category/zoet-bakken/muffins/

  52. Clara schreef:

    Dag Laura , kan ik ipv vanille extract 1 of 2 tl chinese 5 kruiden , met vriendelijke groet Clara

    1. Lian van Rens schreef:

      Je kunt de smaakmakers altijd vervangen, zodat je muffins anders gaan smaken.

  53. Merel schreef:

    Hoi,
    Kan ik hier ook zelfrijzend bakmeel voor gebruiken? Wat zijn dan de verhoudingen?
    Groetjes Merel

  54. Mandy schreef:

    Kan ik ook de suikers in dit recept weglaten?
    Ik wil het graag zo puur en gezond mogelijk houden.
    Ik hoor het graag 😀

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan zou ik een ander recept zoeken dat al zonder suiker is.

  55. Natascha schreef:

    Ik vind ze niet zoet genoeg , kan je er ook meer suiker in doen, en dan de rest hetzelfde laten?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan prima hoor. Muffins horen juist iets minder zoet te zijn, maar je kunt ze prima aanpassen naar smaak natuurlijk.

  56. Lara schreef:

    Hoelang kun je ze bewaren?
    Buiten de koelkast neem ik aan?
    Invriezen mogelijk?

    1. Laura Kieft schreef:

      buiten de koelkast max een week, maar lekkerder binnen 4-5 dagen. Invriezen tot 3 maanden.

  57. Ingrid schreef:

    Hallo Laura, ik zou ze graag nog iets hoger willen hebben. Hoe doe ik dat?

  58. Tsarah schreef:

    Ik heb ze net gemaakt en ze zijn heerlijk, juist perfect dat ze niet zo zoet zijn, zo horen muffins te zijn. Anders lijkt het algauw op een cupcake. Ik heb ze met rietsuiker en donkere basterdsuiker gemaakt en de helft van de bloem vervangen voor boekweitmeel. Rozijnen en wat gehakte hazelnoten toegevoegd op het eind. Ik had wel wat beslag over en deze in kleine mokjes in de magnetron gedaan voor de kids???

  59. Arife schreef:

    Hallo Laura, kan ik de hoeveelheid zonnebloemolie vervangen door roomboter?

    1. Laura Kieft schreef:

      kan, ik zou het dan wel smelten.

    2. Arjan schreef:

      Is banking soda en bakpoeder niet hetzelfde. Wordt apart in het recept benoemd.

      1. Laura Kieft schreef:

        Dat is inderdaad niet hetzelfde en wordt daarom apart genoemd.

  60. Kim schreef:

    Vandaag de cupcakes gemaakt, ze waren super lekker! Ik heb de suiker vervangen door agavesiroop ivm kids die geen suiker mogen, dit is goed gelukt. 🙂

  61. Clementine Pineur schreef:

    Dag Laura , welke baking soda hebt u gebruikt? Voor een opdracht voor school willen we onze muffins op jouw recept baseren.
    Groetjes Clementine, Emma & Lize

    1. Laura Kieft schreef:

      merk maakt niet uit hoor, als het maar baking soda is.

  62. Marion schreef:

    Beste Laura,
    dank voor je recept. Ben wel benieuwd waarom je bakpoeder èn ‘baking soda’ gebruikt. Bovendien werkt ‘baking soda’ toch alleen als je er een zuur aan toevoegt?
    Alvast dank voor je reactie.

  63. Elise schreef:

    Dag Laura,

    Superleuk initiatief, zo’n receptje aangepast aan ‘onze’ smaak. Zelf ben ik echter ook grote fan van de échte Amerikaanse muffin (met broodachtige structuur dus), vooral de bosbessenvariant :). Heb je van deze versie (basisrecept of andere) ook een receptje? En lijkt het je wat om dit ook eens te delen?

    Alvast Bedankt!!

    Elise

    1. Laura Kieft schreef:

      Geen basisrecept, maar wel wat andere varianten. Kijk maar eens tussen de muffins die voor dit basisrecept online kwamen)

  64. Nathalie schreef:

    Hoi Laura,

    Even een vraagje kan je in deze beslag rozijnen in doen ?

    Gr Nathalie

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan prima

    2. Nathalie schreef:

      Laura bedankt voor je snelle reactie

      Fijne dag ?

  65. N schreef:

    Hey Laura,
    Ik heb laatst het recept uitgeprobeerd en de muffins waren erg lekker maar wel heel droog… weet jij waar dit door komt, of hoor het?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan heb je ze te lang en/of heet gebakken.

  66. Julia schreef:

    De eerste keer gaf dit recept me droge muffins, de tweede keer een rauwe cake. Klopt iets niet met die recepten.

    1. Laura Kieft schreef:

      Het zou ook zomaar aan jouw oven kunnen liggen 😉 Misschien heb je een combi magnetron?

  67. Lia schreef:

    Hoi Laura, super makkelijk recept en ziet er lekker uit. Ga het zeker proberen. Echter vraag ik mij af welke vanille extract gebruik je? Welke heeft je voorkeur? Omdat er zoveel zijn weet ik niet zo goed welke het beste is voor lekker gebak(jes).

  68. Deborah schreef:

    Super goed recept al zou ik persoonlijk meer suiker gebruiken. Heb ze als traktatie gemaakt op de school van mijn dochter. Ik gebruik vaak je recepten met baksel zo ook de koekjes die hier echt favoriet zijn bij de kinderen. Super! Ik ga binnenkort ook 1 van je boeken bestellen.

  69. Lis schreef:

    Ik ben op zoek naar een cake recept met een grotere kruim. Zou ik dit recept hiervoor kunnen gebruiken?
    Mijn blik en een 9 x 5 inch. Als dat kan, heb je dan voor mij een richtlijn wat betreft temperatuur en baktijd? Of heb je een beter recept voor mij wat geschikt is om als cake te bakken. Ik wil het combineren met citroen/ lemoncurd.
    Mvg
    Lis

    1. Laura Kieft schreef:

      Dit is een muffinrecept, dat is wel echt anders dan cake. Wat bedoel je precies met kruim?

  70. Lis schreef:

    Dank je wel voor je reactie.
    Met kruim bedoel ik de structuur van de cake.
    Excuus hoor, er zal vast wel een naam voor zijn voor wat ik bedoel maar weet het niet anders te omschrijven. Ik dacht dat je muffinbeslag ook in cakevorm kon bakken. Vandaar mijn vraag aan jou.

  71. Falafel schreef:

    Zeer goed recept maar bij mij barsten ze elke keer open . Heb er diepvries frambozen in gedaan . Kan dat hieraan liggen ?
    Dank .

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou kunnen, maar meestal ligt het openbarsten aan een te hoge oventemperatuur. Dan rijzen de muffins te snel en breekt te bovenkant open. Maar voor de smaakt maakt het niet veel uit 😉

      1. Falafel schreef:

        Zal eens op lagere temperatuur bakken . Dank .?‍♀️

  72. Anoniem schreef:

    wat is eigenlijk het verschil tussen muffins en cupcakes?

  73. Ingrid schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb de muffins net gemaakt alleen ze staan allemaal een andere kant op. Niet mooi omhoog maar meer opzij. Hoe kan dit?

  74. Cheyenne schreef:

    Liepen helaas helemaal over bij mij. Terwijl ik ze halve cm onder de rand gevuld had…

    1. Laura's Bakery schreef:

      He wat vervelend. Het kan een beetje verschillen per muffinvormpje, de volgende keer dan toch maar tot een hele cm onder de rand vullen.

  75. Céline schreef:

    Hoi hoi!
    Ik heb de muffins gemaakt en zijn super lekker! Omdat er nergens bakpoeder te verkrijgen is hadden ze me in de winkel aangeraden om de ene helft gewone bloem en de andere helft zelfrijzende bloem te gebruiken. Het enige probleem dat ik heb is dat ze blijven plakken aan de papiertjes en dus niet mooi af komen (Bijna de halve muffin blijft plakken ?)
    Kan dat liggen aan de bloem of is het toch iets anders?
    Dank je wel!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat gek! Daar zou het niet per se door moeten komen. Waren de muffins wel goed gaar of misschien te droog?

      1. Céline schreef:

        Droog zijn ze niet, zijn heel goed qua structuur en smaak. En voor zo ver dat ik weet waren ze genoeg gebakken (200° 20 minuten). Ik kan de volgende keer wel eens proberen nog wat langer in te zetten!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Nou wat gek zeg, vervelend! 🙁

  76. Morena schreef:

    Ik heb je gewone muffins gemaakt waar na 3 kwartiers waren ze nog steeds niet gaar en chewy, hoe komt dit? Ik heb perfect alles gewogen, maar ze worden maar niet gaat

  77. Laurence schreef:

    Ik heb enkel een heteluchtoven en geen onder-bovenwartme. Hoe warm zou ik mijn oven dan instellen? En hoe lang zou ik de muffins dan bakken?
    Hebben ze dan nog steeds zo een luchtige structuur?

    1. Laura Kieft schreef:

      Bij een heteluchtoven zet je de temperatuur 10-20% lager, verder blijft alles hetzelfde.

  78. Anke schreef:

    Hey laura,

    Ik vraag me af of je de zonnebloemolie ook kan weglaten want dat hebben we niet in huis.

    Groetjes Anke.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat kan helaas niet. Je hebt een soort neutrale olie nodig (of boter, maar dan krijg je een steviger resultaat)

  79. Anke schreef:

    Bedankt om te antwoorden Laura,

    Want op een ander recept staat zonnebloemolie of boter dus had ik boter gepakt maar ik had inderdaad een stevig resultaat.

    Groetjes, anke.

  80. Mindel Poot schreef:

    Hoi Laura!

    Kan je ook glutenvrije bloem gebruiken in plaats van gewone bloem?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou in principe moeten kunnen. Meestal staat het op de verpakking van het glutenvrije bloem of je ‘gewoon bloem’ er 1:1 door kunt vervangen.

  81. Marloes schreef:

    Hoi Laura,

    Kan ik ook in plaats van vanille extract wat vanille suiker toevoegen?

    Groet,

    Marloes

  82. Dineke schreef:

    Super recept! Voor de tweede keer gemaakt en dit keer op boven- en onderwarmte i.p.v. hetelucht, daar zijn ze nog knapper van geworden!

  83. Evie schreef:

    Hoelang duurt dit om het te maken

  84. Marieke schreef:

    Dag Laura,

    Kun je de melk ook vervangen door water of iets dergelijks? Hier wonen drie mensen met een lactoseprobleem, helaas.

    Graag hoor ik!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou dan lactosevrije melk gebruiken.

      1. Marieke Apeldoorn schreef:

        Dank je! Dat was ook wel een voorspelbare optie natuurlijk.

  85. Valérie Van Roosbroeck schreef:

    Hallo Laura,

    Super gemakkelijk recept voor muffins te maken. Ik heb er gisteren al heel wat gebakken. Als ik de muffins uit de papiertjes wil halen, blijven ze er heel hard aan plakken waardoor ik de muffin niet mooi uit zijn geheel uit het papiertje krijg. Aan wat ligt dit? Kan ik hier iets aan doen?

    Alvast heel hard bedankt,

    Groetjes,

    Valérie

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat kan echt aan het merk van de papiertjes liggen.

  86. Luna schreef:

    Kan je ook olijfolie gebruiken

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik durf niet te zeggen of je dat proeft.

      1. Luna schreef:

        Oké toch bedankt

  87. Tessa schreef:

    Hallo,

    Ik heb geen vanille extract in huis. Zou ik dit het best kunnen vervangen door vanillemerg, vanillesuiker of vanillepoeder om hetzelfde resultaat te krijgen? En hoeveel zou ik dan moeten gebruiken?

    Groet.

    1. Tessa schreef:

      (Ik zou graag de vorm en textuur van de muffins houden en meer de smaak van een vanille cake)

    2. Laura's Bakery schreef:

      Het kan allemaal en alle verhoudingen zijn weer anders.

  88. Amvanderham schreef:

    Echt heeeerlijk! Super goed gelukt! Ik heb nog wat geëxperimenteerd met havermoutmeel (-50grm bloem en 50grm havermout), Iets minder suiker, bevroren fruit en stukjes chocolade… super luchtig en heerlijke smaak. Dankje!

  89. Aarti schreef:

    Ik heb ze gisteren gemaakt met karnemelk en baking soda. Top resultaat!

    1. Quirien van Hout schreef:

      Kan je meld ook vervanger door haver melk?

      1. Laura Kieft schreef:

        Dat moet lukken.

  90. Deetje schreef:

    Kan je in plaats van bloem ook zelfrijzend bakmeel gebruiken?

  91. Marije schreef:

    200C heteluchtoven te warm! Te bruin….

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan kloppen, er staat ook bij dat de 200 graden voor boven- en onderwarmte is. Hetelucht is altijd wat lager. Probeer eens op 170-180 graden.

  92. ids schreef:

    Ik zou graag van die grote muffins willen maken zoals je die in koffiezaken ziet staan, is dat gewoon kwestie van veel beslag in een vormpje gieten of is dat toch net ander soort recept,
    alvast bedankt.

    gr ids

    1. Laura Kieft schreef:

      Kweste van de vormpjes goed vullen inderdaad. Maar de receptuur van die recepten zal ook iets anders zijn met bepaalde verbeteraars waar je als consument geen toegang tot hebt.

  93. lieke boerefijn schreef:

    echt supper leuk om te maken nu nog proefen

  94. lieke boerefijn schreef:

    en trouwens ik wil super graag banket bakker worden darom maak ik ook vaak dingen van jouw website een complimentje waart ook hoe jou website eruit ziet

  95. lieke boerefijn schreef:

    en heb je nog een echte aanrader

  96. Meester tinykitchen schreef:

    Ik vindt je basisrecepten super. Zelf begonnen met een blog over koken in een kleine keuken zoals op de camping. En met het basisrecept van jou muffins kan ik eindeloos creatief zijn. Ik zal voor het recept natuurlijk netjes naar jou site doorlinken. Credits waar ze horen he.

  97. Vera schreef:

    Lekker om ook te combineren met appel, speculaaskruiden, rozijnen, kokos, of blauwe bessen.

  98. Kim Speleers schreef:

    2de maal dat ik dit recept gebruik. Totaal niet tevreden. Muffins voor de 2de keer mislukt. Van zodra ik ze uit de oven haal zakken ze in. Olie zakt helemaal naar onder…alles is vettig…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je veranderingen gemaakt in de ingrediënten?

  99. Helga schreef:

    Ik heb vandaag dit basisrecept gemaakt met als enige toevoeging een appel in heel kleine blokjes. Ik kon makkelijk 12 muffinvormpjes bijna tot de rand vullen en zelfs dan had ik een klein beetje beslag over. De muffins zijn eigenlijk super goed gelukt: structuur, vorm, kleur, goed gerezen, zakken niet in: alles klopt. Net als op de foto’s. Dus ik was blij. Maar helaas vind ik ze niet zo lekker. Kwestie van smaak denk ik. Mijn mannen thuis vinden ze wel lekker. Ik vermoed dat het door de zonnebloemolie komt, al proef je die niet per se. Ik ga het nog eens proberen maar dan met gesmolten boter en misschien lichtbruine basterdsuiker, in de stroopwafelmuffins, want die lijken me heerlijk. Klopt het dat als je olie door gesmolten boter vervangt, je iets meer moet gebruiken omdat er ca. 15% water in boter zit (dus minder vetstof)?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klopt!

  100. Reba schreef:

    Hoi! Ik weet niet of het nuttig is maar:
    Ik gebruik uw recept maar gebruik enkel zelfrijzende bloem ipv bakpoeder en baking soda, omdat ik met de andere dingen nooit kook.
    Melk vervang ik met soja red fruits.
    En voor valentijn stak ik er nog wat rode kleurpoeder in.

    Het geheel moet wel ietsje langer in de oven.
    Het eindresultaat zijn iets compactere, zwaardere muffins, maar mijn kids lijken het super lekker te vinden 🙂

    Gr 🙂

  101. Saskia schreef:

    Hoi! Mijn muffins blijven overlopen. Heb de vormpjes al minder gevuld, minder tot geen baking powder en de overstand nog lagen gezet. Maar niets blijkt te werken… Heb je tips?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend. Lastig om vanaf hier te bepalen waar het mis gaat, heb je verder iets veranderd aan het recept? Is je bakvorm groot genoeg en de vormpjes? Bak je op boven- en onderwarmte? Even zomaar wat vragen die wellicht die oplossing kunnen geven.

  102. Hilda schreef:

    Welke bloem gebruik je voor dit recept?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt tarwebloem of patentbloem gebruiken.

  103. Annemarie schreef:

    Hallo Laura,
    Als ik deze muffins met de hete lucht oven wil bakken op hoeveel graden dan en hoelang?

    Alvast bedankt!
    Groetjes Annemarie

    1. Laura's Bakery schreef:

      In dit artikel lees je hoe dit het beste kunt aanpassen: https://www.laurasbakery.nl/boven-en-onderwarmte-of-hetelucht/

  104. Arjan schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb al regelmatig geprobeerd muffins te bakken. Ook op Amerikaanse sites gezocht. Komt erg overeen met dit recept. Wat is nu echter het geheim van die grote muffins van bijvoorbeeld Bakker Bart? Die komen helemaal boven de “tulp”vormpjes uit en zijn nog mega luchtig ook. Is dat puur de hoeveelheid beslag wat in de vormpjes gaat? Ook moeten mijn baksels eigenlijk altijd net een paar minuutjes langer bakken dan aangegeven. Ik durf echter de temperatuur niet op te hogen omdat ik bang ben dat ze dan te snel stoppen met rijzen en te compact blijven. Of is dat geen juiste redenatie?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is inderdaad een kwestie van grote muffin vormpjes, meer beslag en als het dan nog niet luchtig genoeg is voor je: wat extra bakpoeder toevoegen. Ik zal een dergelijk recept voor eens op onze baklijst zetten ook.

  105. Jolanda schreef:

    Ik maak dit recept vaak, straks ook weer als traktatie voor mijn dochter. Een klasgenoot mag geen lactose en heeft altijd zijn eigen bakje. Ik wil voor hem graag ook een muffin maken. Kan ik de melk door iets anders vervangen zodat het lactose vrij is?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, elke plantaardige soort melk kun je gebruiken.

  106. Malis schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb bij dit recept de bakingsoda vervangen door een / anderhalf tl extra bakpoeder.
    De eieren goed geklutst en met de melk gemengd. Daarna goed de olie erdoor gemengd. Toen alles gemengd
    Ik had echter bij 20 minuten nog witte muffins. 😊 het duurde nog tussen de 7 en 10 minuten extra voordat het acceptabel gekleurd was. Zal dat aan mijn oven liggen of heeft het met de bakingsoda te maken oid? Het is niet erg, maar ik vroeg het me af.😇

    Groetjes Malisha

    1. Laura's Bakery schreef:

      De bruining zal te maken hebben met je oven, daar heeft de baking soda geen invloed op. Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/alles-over-baking-soda/

  107. Malis schreef:

    Bedankt!

  108. Maxime schreef:

    Beste Laura
    Ik vind dit recept echt geweldig, maar ik moest de muffins 30 min in de oven doen voordat ze goudbruin waren terwijl in het recept 20 min staat, hoe komt dit?

    Met vriendelijke groet.
    Maxime

    1. Laura's Bakery schreef:

      Alle ovens verschillen, dus dat is helemaal niet zo gek hoor! Fijn dat het gelukt is 🙂

  109. Eustratiou schreef:

    Super gelukt en lekker heel luchtig en wat suiker betreft ook genoeg voor mij. Had het met oploskoffie en chocolade gemaakt
    bedankt Laura !

  110. Dienke schreef:

    Heb je ook wel eens muffins gebakken met zuurdesem starter die je anders weg zou gooien.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nog niet gedaan, wel een leuk idee!

  111. Dienke schreef:

    Ik heb wat geëxperimenteerd met zuurdesem starter in je muffin beslag. Het resultaat is een geweldige rijs in de oven. Lijkt op een muffin die je bij de bakker koopt.
    Ik heb gebruikt:
    280 Gr bloem, 145 Gr suiker, 2 theelepels baksoda , 125 ml zonnebloemolie, 2 eieren, 150 ml Griekse yoghurt of karnemelk, ongeveer 145 Gr zuurdesem starter, Citroenzest van 1 citroen.

    Over het algemeen kan je bij recepten waar melk, karnemelk of yoghurt in zit een deel van het vocht vervangen door door 2 keer de hoeveelheid starter in grammen. Dus 200 ml vocht, wordt 150 ml vocht en 100 Gr starter.
    Veel plezier met het proberen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te horen! Bedankt voor het delen 🙂

  112. Cato Pintens schreef:

    Hi Laura! Mijn muffins rijzen wel heel goed, maar krijgen geen mooie vorm. Ze lopen zeg maar uit over de bakjes. Waaraan zou dit kunnen liggen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klinkt alsof de bakjes te vol zijn of dat er te veel rijsmiddelen zijn gebruikt of er te lang is gemixt.

  113. Cato Pintens schreef:

    Oke! Ik heb het recept gevolgd dus normaal is er niet teveel gebruikt en ik heb tot ongeveer een cm-halve cm van de rand gevuld.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lastig om vanaf hier te bepalen wat dan de oorzaak is geweest, maar meestal is het 1 van de drie dingen.

  114. Nathalie schreef:

    Hoii, wij hebben net de muffins gebakken. Ze waren niet gaar na 20 minuten. We hebben ze toen nog ongeveer 5 minuten verder laten bakken. Toen we ze open sneden was de binnenkant totaal niet gaar en de zonnebloemolie overheerst bij de smaak. We hebben ze er nog even in gezet. We hebben het recept goed gevolgd en alles gedaan zoals beschreven stond. Is het de bedoeling dat het smaakt naar zonnebloem olie? En wat kunnen we doen om de muffins de volgende keer gaar te krijgen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Nathalie, zonnebloemolie is een hele neutrale olie en hoor je er dus zeker niet bovenuit te proeven. Het klinkt alsof het eerder ligt aan dat de muffins niet gaar zijn geworden, wat erg vervelend is. Elke oven is anders dus dat is voor mij lastig bepalen op afstand. Had je de oven wel eerst voorverwarmd voordat je de muffins erin had gezet? Heb je wel eens een losse thermometer in de oven gezet om te controleren of de temperatuurweergave van de oven wel klopt? Daarnaast raad ik aan om bij het bakken van cake en muffins altijd dmv een caketester of satéprikker te controleren of ze wel gaar zijn, dan hoef je ze niet uit de oven te halen en door te snijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *