MonChou taart

Gepost: 28 april 2014 Laatst bewerkt: 24 februari 2024
MonChou taart
247

Een heerlijk recept om zelf MonChou taart te maken. Deze taart maak je zonder oven en heeft een smaakvolle bodem van bastogne koeken.

MonChou taart maken

Tegenwoordig ben ik een groot liefhebber van MonChou taart en van de roomkaas die hier zo’n belangrijk onderdeel van is. Maar dat was wel anders toen ik dit recept in 2014 voor het eerst met jullie deelde. Ik ben MonChou gaan waarderen in de loop der tijd. Het heeft lang geduurd voordat ik mij over de drempel van ‘kaas in een zoet gerecht’ heen kon zetten, maar het is gelukt! 😉

Ik vind het nu zelfs héél erg lekker, mede dankzij de bodem van bastogne koeken, en baal flink als de taart op is zonder dat ik een puntje heb kunnen proeven. Wie had dat ooit gedacht nadat ik een vies gezicht trok na mijn allereerste hapje MonChou taart?

Met enige regelmaat verwerk ik nu MonChou in een gerecht. In de MonChou cupcakes natuurlijk, maar ik gebruikte het ook voor Oreo truffels en natuurlijk deze MonChou taart. Het is een ontzettend makkelijk recept en op elke verjaardag merk ik weer dat deze taart een echte publieksfavoriet is. Een aanrader!

BAKTIP: Ik gebruik graag voor dit soort taarten een taartvorm met losse bodem. Hierdoor kan je de MonChou taart zonder problemen uit de vorm halen en is de vorm eenvoudig schoon te maken.

MonChou taart recepten

Het Kinderbakboek 2

In het tweede deel van Het Kinderbakboek vind je 30 nieuwe zoete én hartige recepten voor kinderen die allemaal zijn voorzien van stap-voor-stap illustraties. Alle recepten zijn eenvoudig uitgelegd zodat iedereen ermee aan de bak kan. Een perfect boek voor alle kleine koekenbakkers! Wat bak je als eerst? De pannenkoekentaart of dino koekjes?

Bestel hier!

Afbeelding

Kersenseizoen

De zomer loopt ongeveer gelijk met het kersenseizoen, heerlijk vind ik dat. Als je aan de bak gaat met deze taart tijdens het kersenseizoen, dan is het wel heel erg leuk om je eigen kersenvlaaivulling te maken. Er is niks mis met de kant-en-klare, maar toch gaat er niks boven het zelf maken ervan.

Als de kersen niet in het seizoen zijn, dan kun je alsnog met een eigengemaakte vlaaivulling aan de slag. Je kunt bijvoorbeeld ook prima kersen uit de diepvries of uit een pot (op sap) gebruiken.

Meer monchou taart recepten

De basissmaken van een MonChou taart zijn nu eenmaal zo ontzettend lekker, daarmee kun je niet anders dan variëren. Ik heb al heel veel lekkere recepten gemaakt met de combinatie van MonChou, kersen en bastogne en stuk voor stuk niet te versmaden.

Liever variëren met de topping en de bodem? Dat kan ook! Mijn speculaas MonChou taart met mandarijnen is daar een goed voorbeeld van.

MonChou soesjes

MonChou koekjes

Tips bij MonChou taart maken

Welke roomkaas gebruik jij?

Ik gebruik de kleine, stevige pakjes MonChou van 100 gram per stuk. Dit geeft het meest stevige effect voor de vulling.

 Hoe kan ik de vulling steviger maken?

Je kunt ook een pakje klopfix door de slagroom mixen, voor een nog steviger resultaat. Ik doe dit zelf nooit, simpelweg omdat het niet nodig is. Eventueel kan het helpen om extra stevigheid aan de vulling te geven wanneer je niet de stevige roomkaas hebt gekocht.

Is twee blikken vlaaifruit niet erg veel?

Op een MonChou taart horen natuurlijk kersen op gelei. Net zoals bastognekoeken zijn geleerde kersen onlosmakelijk met deze taart verbonden. Toch ben ik zelf niet dol op een grote hoeveelheid gelei op de MonChouvulling, dus gebruik ik liever twee blikken zodat ik een deel van de gelei achterwege kan laten. In het recept leg ik je uit hoe je dit het beste kunt doen. Één blik kersen vlaaifruit is ook voldoende, je hebt dan alleen in verhouding meer gelei en minder kersen. Net wat je lekker vindt!

Kan ik de kersen ook vervangen?

Zeker weten. Je kunt eigenlijk alle soorten vers fruit naar keuze gebruiken, net wat er in het seizoen is en wat jouw lekker lijkt bij deze taart. Ook heb ik voor een verjaardag in plaats van de kersenvlaaivulling een keer bosbessenjam gebruikt. Daar bovenop verse bosbessen en frambozen, smullen maar!

Ik hou niet van roomkaas, kan ik de MonChou vervangen?

In dat geval zou ik eerder kiezen voor een kwarktaart, dat is ook erg lekker. Ik verzamelde al eens 10 kwarktaartrecepten, daar is vast een taart naar jouw smaak tussen te vinden.

Kan ik de bastognekoeken vervangen?

Je kunt in principe elk koekje gebruiken dat je gemakkelijk kunt verkruimelen. Wel moet je er rekening mee houden dat elk koekje om een net even andere hoeveelheid boter vraagt. Als je 200 gram digestive koekjes of 240 theebiscuitjes gebruikt, dan kun je dezelfde hoeveelheid boter uit onderstaand recept aanhouden. Kijk ook eens tussen het rijtje recepten dat ik boven dit vak heb getipt, daar staan veel lekkere varianten op deze MonChou taart tussen zonder de bastognekoeken.

Welke bakvorm heb jij gebruikt?

Ik gebruikt het liefst een taartvorm met losse bodem. Hierdoor kan je de MonChou taart gemakkelijk uit de vorm halen en is de vorm eenvoudig schoon te maken.

MonChou taart

Kun je MonChou taart invriezen?

Ja, dit kan. Idealiter vries je de taart in zonder de kersenvlaaivulling. Zorg ervoor dat je de taart luchtdicht verpakt, op die manier kun je de taart tot drie maanden in de vriezer bewaren.

Ga je de taart ontdooien? Doe dit dan in de koelkast. Dat duurt wat langer, maar dat is de beste manier om te voorkomen dat de vulling zal schiften door een te groot temperatuurverschil.

 

MonChou taart recept

Recept afdrukken

4.41 van 132 stemmen

MonChou taart recept

Een heerlijk recept om zelf MonChou taart te maken. Deze taart maak je zonder oven en heeft een bodem van bastogne koeken.
Porties: 14 personen
voor een quichevorm van 24 cm

Ingrediënten

  • 1 pak bastogne koeken
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 250 ml slagroom (+ 2 el suiker)
  • 100 gram suiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 200 gram MonChou kleine, stevige pakjes
  • 1 portie kersenvlaaivulling of twee blikken

Benodigdheden

Instructies

  • Maal de bastogne koeken fijn in een keukenmachine. Smelt de boter in een pannetje en voeg hier de koekkruimels aan toe. Roer goed door tot een stevige massa.
  • Schep het koek-botermengsel in de met bakpapier beklede bakvorm en verspreid het gelijkmatig over de bodem. Zet de bodem in de koelkast.
  • Ondertussen maak je de vulling voor de taart. Klop in een kom de slagroom met 2 eetlepels suiker stijf.
  • In een andere kom meng je de suiker, vanillesuiker en MonChou tot een romig mengsel. Voeg de slagroom toe aan het MonChou mengsel en mix dit er doorheen.
  • Schep de vulling op de afgekoelde taartbodem en zet de taart minstens 2 uur in de koelkast zodat de vulling goed stevig wordt.
  • Als je één blik vlaaivulling gebruikt kun je deze gelijk over de taart verdelen. Gebruik je twee blikken zoals ik heb gedaan? Haal dan alleen de kersen uit het blik met een vork. Overtollig gelei blijft dan in het blik zitten. Zo heb je lekker veel kersen op de taart maar wordt het niet te vol omdat je niet alle gelei gebruikt. Verdeel de kersen gelijkmatig over de taart.
Bewaren

Laat de MonChou taart in de koelkast staan totdat je hem serveert. In de koelkast 3-4 dagen houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

251 reacties

  1. Andrea - 4pure schreef:

    Ziet er lekker uit. Ik maak hem vaak zomers met vers fruit!

    1. Annemarie schreef:

      Ik heb je recept gemaakt, maar de slagroom-monchou vulling blijft heel vloeibaar. Je kunt er niet makkelijk puntjes van snijden. Hoort dat?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Nee, dat hoort helaas niet.. Ik ben bang dat je de slagroom dan niet goed opgeklopt hebt.

      2. Robert schreef:

        Hier hetzelfde. De oorzaak is niet dat de slagroom niet goed opgeklopt was maar dat zij een taartbodem met opstaande rand gebruikt. Jammer van het onduidelijk recept, zeker met gasten die voor een verjaardag langs komen.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ik heb het recept ook regelmatig gemaakt zonder opstaande rand en ook dan gaat het prima. Wellicht heb je te zachte roomkaas gebruikt (ik gebruik graag die kleine stevige pakjes van monchou hiervoor) en eventueel kun je nog een slagroomversteviger gebruiken als je de slagroom anders niet goed stevig krijgt.

          1. Marjan Blaauw schreef:

            Ik gebruik een zakje klopfix, doet niets af aan de smaak maar de slagroom wordt mooi stevig, zonder lukt mij het ook niet.

      3. linda schreef:

        Wat ook kan helpen is een zakje klopfix door de slagroom kloppen. Dat werkt altijd goed. Al moet ik zeggen dat ik m gisteren vergeten was en nergens last van had. Gewoon een mooie stevige taart.
        Gr Linda

  2. MySimplySpecial schreef:

    MonChou taart blijft toch wel erg lekker!

  3. Naomi schreef:

    Mmmm! Heb gisteren je appeltaart gemaakt…heeeeeerlijk! Een blijvertje 😀

    1. Sarah schreef:

      Helaas bij mij hetzelfde verhaal, de bodem was echt heel erg vet door de grote hoeveelheid boter. Na het stijven in de koelkast was de boter langs de randen van de springvorm gelopen.. wel goed gemixt met de bastognekruimels. De monchou zelf bleef erg vloeibaar en na het snijden liep de taart enorm uit.. slagroom goed opgeklopt en de kleine monchouverpakking gebruikt. Wellicht had de slagroom nóg stijver gemoeten, maar de taart was dusdanig vloeibaar dat ik me afvraag of dat echt voor een stevige taart had gezorgd.. de volgende keer gebruik ik weer een recept met 400gram monchou en 75 gram boter. Dan smaakt de taart ook meer naar monchou, vond hem erg naar slagroom smaken..

      1. Laura's Bakery schreef:

        Ik heb het recept nog eens getest en ben het inderdaad met jullie eens. Ik heb de hoeveelheid boter nu teruggebracht naar 100 gram. Wat er precies mis is gegaan bij de vulling weet ik niet, dat hoort echt niet zo te gaan.

        1. Sarah schreef:

          Leuk, ga ik het nog eens proberen! Misschien met een extra pakje monchou, of 2. Krijg je nog iets meer die kaas smaak en wat stevigheid!

        2. Carolien schreef:

          Dank Laura, deze week is er reden voor een monchoutaart! Ga het gelijk toepassen met 100 gram boter.

        3. Simone schreef:

          Misschien verwarring over het woord ‘mixen’ van monchou en slagroommengsel? Uiteindelijk kun je het beter door elkaar heen scheppen, ipv mixen, om te voorkomen dat het drab word,t toch?

  4. Margreet schreef:

    dat ziet er goed uit!!
    een goed uitprobeersel in deze vakantie! zo vervelend als je moet proeven 🙂

  5. Wilma schreef:

    Een beetje gelei van de vlaaivulling in de magnetron verwarmen. Daar een geweekt blaadje gelatine in oplossen en dit door de vlaaivulling mengen. Resultaat: bij het snijden van de taart loopt de vulling er niet af. Je presenteert een mooie punt gebak en geen kliederhoop.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Slimme tip! Ik moet zeggen dat het bij deze taart ook goed bleef zitten maar hij heeft dan ook lang genoeg in de koelkast gestaan.

      1. Brigitte smaak schreef:

        Hoi Laura kan ik de taartvulling ook met aardbeientaartvulling doen

        1. Brigitte smaak schreef:

          Ik wilde ook nog even zeggen dat ik je site geweldig vind ven er al aan verslaafd super dir uitleg en foto’s gr Rn ga zo door

        2. Laura schreef:

          Ja hoor, dat kan zeker.

  6. kübra schreef:

    Wat een goede tip, Wilma! Ga ik onthouden. Laura, kan je dit gerust een dag van te voren maken? Bijv. woensdag middag/avond maken en donderdagavond serveren?

    Groetjes Kübra

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, je kunt de taart prima een dag van tevoren maken!

    2. Ria lucke schreef:

      Kan je voor die mon chou ook wat snders gebruiken.vik lust geen kaas

      1. Laura's Bakery schreef:

        Ik zou in dat geval voor een andere taart gaan, een kwarktaart bijvoorbeeld?

  7. bea schreef:

    Hallo, hier in België hebben we geen MonChou , mag ik dit vervangen met bv: philadephia kaas?

    1. sneksniltje schreef:

      Misschien wel te vinden in de Belgische vestigingen van Albert Hein ? Ik probeer het deze week eens na te kijken in de Albert Hein in Harelbeke en Kortrijk. Ik moet daar deze week toch in de buurt zijn.
      ’n vrolijk groetje,
      sneksniltje

    2. Tjitske schreef:

      Ik gebruik verse roomkaas van de Lidl, werkt ook prima! 😉

  8. bea schreef:

    Hallo, ben vergeten te zeggen dat ik grote ben van u website, goeie uitleg met mooie foto’s. Heel tof, doe zo verder!!!
    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dankjewel! Wat leuk om te horen 😀
      Wat betreft je vraag, philadelplia is niet helemaal hetzelfde en ook zachter, maar je zou het zeker eens kunnen proberen als alternatief. Dit wordt namelijk ook nog wel eens in zoete recepten gebruikt!

  9. Lotte schreef:

    Deze maken voor moederdag nu al zin in de taart.

  10. Lotte schreef:

    Bij wat moet de vanillesuiker? Bij de slagroom of monchou of nog ergens anders ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      bij de suiker en monchou, heb het gelijk even aangepast voor de duidelijkheid 🙂

      1. Lotte schreef:

        Bedankt dan kan ik gelijk weer verder

        1. Ria lucke schreef:

          Kan je voor die mon chou ook wat snders gebruiken.vik lust geen kaas

  11. henriette schreef:

    Ijn de nieuwe week is mijn man jarig en die wil een monchoutaart dus ga ik met jouw recept de taart maken.

    1. Anke schreef:

      Ik ga deze vanaf maken met de kersen uit de boom, moet ik hiermee ook gelatine gebruiken?

  12. henriette schreef:

    Inmiddels de taart gemaakt, Wat een heerlijk recept en veel lekkerder dan een pak mix. Bovenop heb ik ipv kersen een pot eigengemaakte pruimenjam gedaan . Bedankt voor het heerlijke recept.

    1. Laura's Bakery schreef:

      oh, dat klinkt ook heel lekker zeg!

  13. lieke schreef:

    Zondag wil ik deze heerlijk uitziende taart maken. Wat voor een bakblik gebruik je? En bekleed je ook de rand met de bodem?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het maakt niet veel uit wat voor een taartvorm je gebruikt, een springvorm voldoet ook prima. Ik gebruikte een lage taartvorm met losse bodem. Ik bekleed alleen de bodem van de taartvorm met bakpapier.

  14. liset schreef:

    Hoi hoi
    normaal gebruik ik zo’n pakje van dr oetker maar dit keer wilde ik wat anders proberen. Het probleem is nu dat hij heel snel inzakt,en dus niet stevig blijft. Het ziet er niet heel mooi uit op een bordje maar de smaak is er niet minder om.
    Iemand nog tips om inzakken tegen te gaan??
    Alvast bedankt 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je de taart lang genoeg laten koelen in de koelkast? En het mengsel niet te lang mixen, daar wordt het ook minder stevig van.

      1. liset schreef:

        Ja zeker wel 3 uur eer ik hem aan sneed. Misschien de volgende keer een zakje klopfix erin doen?
        Dankjewel voor je snelle reactie!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Het zakje klopfix zou ik volgende keer zeker even proberen, hopelijk gaat het dan wel goed 🙂

    2. Denya schreef:

      Jawel, ik doe er een zakje klopfix bij het kloppen. Altijd goed en stevig!

  15. Mildred schreef:

    Ik heb enige tijd geleden ook een mon chou taart gemaakt en nadat ik de koekkruimels gemaakt had er meteen in de machine de boter bijgedaan. Dit ging prima, ik kreeg een lekker ‘deegje’ en de smaak was ook goed. Scheelt weer een pannetje 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      Had je de boter wel gesmolten, of ook dat niet? Kan ik volgende keer wel eens proberen 😉

  16. monsieur schreef:

    Hallo Laura, ik vraag mij af wat voor boter ik het beste kan gebruiken i.c.m. dit recept en eigenlijk ook gewoon bij andere taart recepten ? Is dat roomboter, margarine of…..
    Waar ik ook benieuwd naar ben is of je inmiddels het recept hebt gemaakt met klopfix ? Zo ja, hoe is dit uitgepakt ?

    Bedankt !

    1. Laura's Bakery schreef:

      Altijd ongezouten roomboter (indien anders vermeld). Ik heb het nog niet met klopfix gemaakt, het gaat eigenlijk gewoon altijd goed zonder 🙂

  17. Mildred schreef:

    Hoi Laura, nee ik heb het er gewoon in stukjes bij gedaan. En had overigens ook gewoon een pot kersen gebruikt die ik gebonden had met aardappelzetmeel, is ook wat minder zoet. Ben benieuwd wat jouw bevindingen zijn….. Oh ja, en ik gebruik ook altijd de goedkoopste variant van zuivelspread. ( heet het eigenlijk zo?)
    Groetjes Mildred

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ah, dan snap ik het al 😉 Voor deze taart moet je echt een pakje MonChou gebruiken en geen zuivelspread. Als je in een recept wel zuivelspread moet gebruiken kun je ook het best voor een beter merk gaan, deze blijven steviger terwijl de goedkoopste versies juist heel snel slap en waterig worden.

      1. Mildred schreef:

        Hoi Laura, er was iets mis gegaan met beantwoorden. Dit vorige was een reactie op mijn eerdere bericht en niet op het bericht wat erboven staat. Ik heb géén problemen als ik goedkope zuivelspread gebruik, taart lukt dan ook goed.
        Groetjes Mildred

        1. Laura's Bakery schreef:

          Oh sorry, ik denk dat ik reacties door elkaar heb gehaald.. Wel goed om te lezen dat het jou dus wel is gelukt met zuivelspread. Misschien toch ook maar eens proberen, ben wel benieuwd wat het verschil is. Want zuivelspread vind ik gewoon zo los veel lekkerder 🙂

  18. Roos schreef:

    Ik heb de taart voor mijn verjaardag gemaakt! Heerlijk! Ik heb er kersenjam op gesmeerd en geserveerd met verse frambozen en bramen. Dank je voor het recept en de mooie website. Ik ga zeker vaker een recept proberen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klinkt als een heerlijke combinatie!

  19. Mathilde schreef:

    Heb de taartvorm met bastognekoekbodem in de vriezer staan en vrijdag maak ik de vulling, aangezien ik de taart maak voor een verlovingsfeestje zaterdag. Ben weer heel benieuwd! Dit is het 3e product wat ik van jouw website maak, Laura!:-)

    1. Njz schreef:

      Ten eerste geweldige website! Bijna alle recepten lukken met deze duidelijke uitleg! Helemaal top.

      1 vraagje nog. Ik heb kleine bakjes waar ik. De Monchou taart (maar dan met mascarpone) in maak. Ik moet alleen anderhalf uur naar werk rijden volgende week. Is dit een probleem? Wat is de Max, luchtdicht buiten de koelkast in deze (februari) periode. Ik hoor het graag, alvast bedankt

      1. Laura's Bakery schreef:

        Hi Nikkie, dat is voor mij ook giswerk. Dat lijkt me wel de absolute max. dat je ze buiten de koeling kan laten.

  20. Bets schreef:

    Zelf monchou taart maken leek me leuk. Ik maakte mn taart in een bakblik een dag voor gebruik. Bij het aansnijden blijkt mn taart in te zakken. Heel slachtveld op het taartbordje 🙁 Lees net dat het een ander ook al is gebeurd. Ik baal van mn product en doet me twijfelen aan je recepten.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je wel MonChou (dus ook dit merk) gebruikt en niet een andere roomkaas? Misschien is je slagroom niet goed stijf geweest, heb je het er te lang doorheen geklopt.. het kan aan veel dingen liggen, maar het is voor mij natuurlijk zo moeilijk te zeggen waar dit aan ligt omdat ik niet met je mee kan kijken in de keuken. Ik heb deze taart al heel vaak gemaakt en hij is nog nooit mislukt. Aan dit recept twijfel ik dus zeker niet 😉

      1. George schreef:

        Ik heb kersen vulling gebruikt die al gelatine erin heeft. Dat ging helemaal prima!

    2. Tineke schreef:

      Als de monchou taart inzakt, heb je misschien eerst de monchou geklopt, en daarna de slagroom. Dan moet je heel goed de kloppers schoonmaken, want een klein beetje vet eraan, en de slagroom word niet stijf.
      Ook moet je de slagroom door de monchou mengen, en niet andersom.
      Zo heeft mijn moeder dit altijd verteld aan mij.

      1. Netty schreef:

        Je verwart het kloppen van slagroom volgens mij met het kloppen van eiwit. Slagroom is namelijk van zichzelf al vet, dus het zou onzin zijn dat slagroom niet stijf zou worden als er een beetje vet aan de kloppers zit.
        Dat is alleen het geval bij het kloppen van eiwit.

  21. Mildred schreef:

    Hoi Bets, wat jammer. Ik maak regelmatig deze en andere producten en heb hier gelukkig geen last van. Ik kan me wel goed voorstellen dat je het niet leuk vind, neem aan dat je het recept gewoon volgt? Ik experimenteer namelijk nog wel eens, en ja, als het dan niet lukt is het mijn eigen schuld. :-). Succes verder, enne…. niet opgeven, de recepten zijn echt wel goed!

  22. anita schreef:

    hallo Laura
    kan je de bodem ook van cookie dough maken ? of wordt dat te zacht?
    zal je wel gewoon chocolate chip cookies kunnen gebruiken om dan te verkruimelen en bij de boter in te doen?
    alvast bedankt
    Anita

    1. Laura's Bakery schreef:

      Cookiedough wordt te zacht. Maar je kunt wel de koekjes zelf verkruimelen voor de bodem!

  23. mina schreef:

    Hey laura

    heb 2 vraagjes

    1.ik zou graag deze taart maken ik heb de monchou voor warme gerechteb in huis. Kan ik deze gebruiken op het pakje staat koude en warme gerechten.

    2. Er staat op 250 ml slagroom heb enkel 200 ml in huis kan dat kwaad? En wil de bodem van speculooskoekjes maken

    gr

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Mina,
      Voor deze taart heb je echt de pakjes (met folie) nodig. 200 ml kan niet heel veel kwaad, maar de smaak zal wel iets anders zijn. Voor de bodem kun je ook speculoos koekjes gebruiken!

  24. mina schreef:

    Hey

    ik heb hem uiteindelijk gemaakt.
    toch met de mochou warme gerechten,
    room had nog een pakje staat 😉
    Het was super goed gelukt heb bij de kersen wat gelatine gedaan perfect.
    Enkel vond ik hem enorm zoet te zoet zelf dus volgende keer minder suiker. Mar zeer geslaagd.

    Alvast bedankt

  25. Eva schreef:

    Hij is heerlijk en goed gelukt!
    Heb alleen de helft vd suiker gebruikt, we vinden hem anders te zoet. Met 50gram suiker issie ook heerlijk!

  26. gerdina schreef:

    hallo, ik heb nog een tip om het een beetje lichter te houden en de slagroom te vervangen door klopklop. ik doe dit al jaren….en dit vind ik persoonlijker lekkerder….
    verder idd een leuke site, ga zeker meerdere lekkernijen uitproberen :- )

  27. Sander schreef:

    Hoi Lau Lau,

    Een vriend van me (Bas) vindt je een erg leuke dame, heb je een vriend?
    Bas is 35 jaar oud, maar gedraagt zich ooit jonger.
    Zijn hobby’s zijn tennissen, risken en slechte grappen maken.

    Met vriendelijke groet,
    Sander

  28. sjoerd schreef:

    Heerlijk recept dat ik al jaren maak voor de verjaardagen. Zelf gebruik ik maar 100 gram boter en geen suiker. De taart is zoet genoeg van zichzelf.

  29. Roos schreef:

    Wat ook heel lekker is: 2 pakjes monchou met 200 gram poedersuiker mengen en 1 zakje klop klop met 80 ml. Melk stijf kloppen. Dit daarna bij elkaar voegen en je hebt een heerlijke vulling!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat ga ik ook eens proberen 🙂 klinkt goed.

  30. Youssra schreef:

    Hoi!
    De taart heb ik vandaag uitgeprobeerd,
    Hij staat ondertussen 2.5 uur in de koelkast en ondertussen in de diepvries, maar helaas wordt de vulling niet stevig.
    Waar kan dit aan liggen? En hoe kan ik ervoor zorgen dat het alsnog opstijft?

    Alvast bedankt.
    Liefs Youssra.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Was de slagroom goed stijf? Of heb je de gehele vulling misschien te lang doorgeklopt, daardoor verliest het zijn luchtigheid en wordt het niet goed stevig.

  31. Inge schreef:

    Heeyy ik wil ook de taart nu gaan maken alleen hoeveel gram koekjes heb je ongeveer nodig? Ik kon nl geen pak vinden dus kocht ik maar 4 kleinere pakjes.

    1. Laura's Bakery schreef:

      een pak Bastogne koeken is 260 gram

  32. inge schreef:

    Dankje ik had het maar een beetje op gevoel gedaan haha. Mmm.. De taart was echt heerlijk geworden! Vanavond weer een stukje ik heb er nu al zin in

  33. Simone schreef:

    Wat voor slagroom moet ik gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      een bekertje slagroom om op te kloppen

  34. Charissa schreef:

    Hoi Laura,

    Vraagje, 🙂
    gebruikt u roomboter of gewone boter?
    gezouten of ongezouten?

    gr Charissa

    1. Laura's Bakery schreef:

      ik gebruik altijd ongezouten roomboter (tenzij anders vermeld)

  35. Sophie schreef:

    In wat voor bakvorm maak je dit?

    1. Laura's Bakery schreef:

      een lage taartvorm met losse bodem heb ik hier gebruikt

  36. marian pol schreef:

    Wat lijkt me deze taart heerlijk die wil ik graag maken , maar welke monchou gebruik je ? Hier heb je 2 soorten de harde in een klein pakje en zachte in een bakje.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gebruik de kleine pakjes 🙂

  37. Maaike schreef:

    De mensen bij wie de taart inzakt, gebruiken jullie wel de rechthoekige pakjes monchou? Want er is ook monchou uit een rond bakje, maar die moet je niet gebruiken, die is veel te zacht!

    Ik heb nog nooit een ingezakte monchoutaart gehad en ik gebruik zo’n beetje dezelfde hoeveelheden als Laura (ik maak ‘m zeker vier keer per jaar en dus weeg ik inmiddels niets meer af). Dus aan het recept ligt het niet! Ik maak hem overigens altijd de avond ervoor zodat de taart lang genoeg kan opstijven, en doe de topping er dan ook pas direct voor het aansnijden op.

    Tip: Leg de monchou alvast buiten de koelkast als je aan de bodem begint, dan kan die wat op kamertemperatuur komen en mengt het later beter met de slagroom. Klop de slagroom goed stijf.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bedankt voor de aanvullende tips 🙂

  38. Nicole schreef:

    Hai Laura,

    Wat een heerlijk recept zeg. Zou je deze taart ook in kunnen vriezen? Een goede vriendin is op zoek naar een aantal taart recepten die ze in kan vriezen, zodat ze indien nodig, kort van te voren een aantal stukken uit de vriezer kan halen.

    Groetjes nicole

    1. Laura's Bakery schreef:

      In principe kun je hem wel invriezen al lijkt het mij iets lastig met deze vulling. Verpak hem in ieder geval goed luchtdicht.

  39. Marly schreef:

    Hoi Laura,

    ik ga deze taart morgen samen met mijn zusje maken voor mijn ouders die 20 jaar getrouwd zijn.
    We willen de taart morgen middag/avond maken en pas zondag middag en avond serveren. Wat kunnen we dan het beste doen met de kersen topping?
    Gewoon eerst de bodem met monchou+slagroom maken en die in de koelkast doen en dan zondag de kersen er pas op? Of gewoon de hele taart compleet maken en dan zondag serveren?

    Alvast bedankt voor je reactie!

    Marly

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt hem morgen ook gewoon helemaal maken en dan zondag serveren, geen probleem 🙂 Veel plezier en gefeliciteerd met je ouders!

      1. Marly schreef:

        Okay, bedankt voor je reactie!
        Dankjewel! Fijn weekend.

  40. Anita schreef:

    Hmmmmmm……..verrukkelijke taart. Heb hem met taartina gemaakt, dan krijg je ook zo een mooie bovenkant.

  41. harriet schreef:

    Hoi hoi,ik gebruik voor de vulling een blikje taartvulling en een pot uitgelekte kersen!

  42. Elza schreef:

    Een paar weken geleden heb ik deze taart gemaakt. Hij is heerlijk! Donderdag wil ik ‘m weer maken, maar ik wil proberen de vulling ‘voller’ te maken: Meer vulling die luchtig is. De vorige keer was het laagje vulling vrij dun. Heb je tips hoe ik dit kan doen? Meer slagroom misschien?

    1. Laura's Bakery schreef:

      De crème hoort niet dun te zijn. Belangrijk is dat je de slagroom rustig mengt door de MonChou, met een spatel is prima. Daarna kun je hem nog even laten opstijven in de koelkast. Je zou ook nog een zakje klopfix aan de slagroom kunnen toevoegen.

  43. Rineke schreef:

    Hoi Laura,

    Weet je wat ik altijd gebruik voor de bodem en een hele lekkere combinatie met de monchou en de kersen is?
    Volkorenkaakjes i.p.v. bastognekoeken! En nog wat gezonder ook…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ook lekker inderdaad!

  44. Bert schreef:

    Om inzakkken van de taart te voorkomen, kun je 3 of 4 gelatineblaadjes (dr Oetker) oplossen in 100 ml lauwwarm water.
    Zet een pannetje met het water op het kleinste pitje en laat de gelatineblaadjes oplossen.
    Als de gelatine is opgelost, mix deze dan “Let op!” NIET door de slagroom, maar door de monchou en maak de taart af.

  45. Bert schreef:

    Ik lees nog iets over dunne creme.
    Dit is vaak het gevolg van de bereidings en omgevingstemperatuur.

    Zorg bij warm weer of een warme omgeving voor goed gekoelde schalen of bakjes om de (voorgekoelde) monchou en slagroom te verwerken.
    Koelen kan door de schaal of bak in koud water te zetten en daar eventueel ijsblokjes aan toe te voegen.

    Slagroom opkloppen bij warm weer blijft lastig!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Thanks voor de aanvulling, goede tip van de koude schalen!

  46. Karin schreef:

    Heeeerlijk!! Eergisteren deze taart gemaakt voor de verjaardag van gisteren en het was een groot succes. Er werd zelfs gevraagd of ik `m ècht zelf gemaakt had, haha! Ik heb de tip met de gelatine blaadjes toegepast (2 blaadjes bij 2 blikken vlaaivulling) dit werkte erg goed. Ook een zakje klopfix bij de slagroom, alles goed lang laten opstijven, hartsikke stevig! En ik had het bakblik vantevoren ligt ingevet met een klein beetje boter, ipv bakpapier. Ging ook prima. Goed geslaagd dus!

  47. Sanne schreef:

    Hallo,
    Ik heb deze taart gemaakt. Ik vond em te zoet. Ik wil graag in suiker minderen, maar hoeveel moet er dan bij. Heb jij tips.

    1. Laura schreef:

      Dat is heel persoonlijk. Ik vind hem zo lekker, als je minder wilt zou ik gewoon naar smaak minder suiker toevoegen.

  48. Annemarie Arends schreef:

    mijn schoondochter heeft de taart gemaakt voor de verjaardag van mijn kleindochter. ik heb gesmuld van de taart. ik heb haar het recept gevraagd en ze zei dat het op haar Facebook stond. zodoende. deze taart maak ik met de kerstdagen. weet ik zeker dat het geslaagd is.

  49. Marja schreef:

    Maak je de monchoutaart nu in een quichevorm? Gaat daar ook bakpapier in?

    1. Laura schreef:

      Ik gebruik een taartvorm met losse bodem, die bekleed ik inderdaad met bakpapier.

  50. Anna schreef:

    Eindelijk is het me gelukt om van dit recept een lactosevrije monchoutaart te maken! De eerste 3 keer was hij ook heerlijk maar zakte hij in als een plumpudding en dat zet je je gasten niet graag voor. Mijn zoontje heeft last van lactose intolerantie maar is dol op monchoutaart. Ik heb de boter vervangen door lactosevrije boter, de slagroom van Minus L gebruikt en de roomkaas van Minus L. Om de taart stijf te krijgen heb ik 4 blaadjes gelatine in koud water gelegd en vervolgens uitgeknepen en opgelost in 3 eetlepels heet water en dat bij het roommengsel in gedaan. De taart is heerlijk geworden!

    1. Laura schreef:

      Wat goed dat het is gelukt (en dat hij ook nog steeds lekker was)!

  51. Inge schreef:

    Toevallig net gemaakt, staat nu in de koelkast tot morgen… Ik maak hem tegenwoordig trouwens met Mascarpone ipv. Mon Chou, is wat zachter, krijg je minder snel klontjes en vind ik wat fijner werken. Smaakt wel precies hetzelfde. En voor de bodem gebruik ik gewoon margarine (wel uit een pakje, heb 1x zonder bij na te denken uit een fles gebruikt, maar dat stolt natuurlijk niet.. ?)
    Heerlijke taart!

  52. Els Janssens schreef:

    wat is de doormeter van het bakblik

    1. Laura schreef:

      Dat staat bij het recept, 26 cm

    2. Eline schreef:

      Ik maak het vaak in een cakevorm. Ziet er iets minder gezellig uit, maar neemt minder ruimte in in de koelkast. Wat weer fijn is bij een verjaardagsfeestje.

  53. Anoniem schreef:

    Hallo,

    Ik vroeg me af of ik de bodem van de monchou taart ook bijvoorbeeld van cake kan maken?
    Vroeger kocht ik altijd een kant en klare bodem die lekker zacht/cake achtig is.
    De “knapperige” koekjes er onder lijkt me eigenlijk niet zo lekker..

    Of dan misschien een recept voor biscuit en dat als bodem?
    Zou je me kunnen vertellen wat ik het beste kan doen? En hoe ik dat dan het best kan doen met de cake, gewoon in plakken of verkruimelen etc??
    Ik wil de taart graag volgende week voor mijn vriend zijn verjaardag maken.
    Alvast bedankt.

    1. Laura schreef:

      Die gekochte bodems zijn inderdaad een soort biscuit. Er staat ook een recept voor biscuit op het blog, die kun je gewoon gebruiken 🙂

      1. Anoniem schreef:

        Dankje ik heb hem gevonden,
        kan ik ook een mindere hoeveelheid maken ? Omdat ik alleen de bodem dan nodig heb daarvoor anders heb ik zo’n groot deel over lijkt me..

        1. Laura schreef:

          Natuurlijk kan dat, geen probleem.

  54. Jolanda schreef:

    Hallo Laura, kan je ook bevroren vers fruit gebruiken en met bv met gelatine verdikken?

    1. Laura schreef:

      Er valt niet veel te verdikken bij bevroren fruit, daar zit geen sap bij. Ik zou gewoon een blikje vulling kopen.

      1. Marjan schreef:

        Ik doe bij een blikje bosvruchten vlaaivulling verse blauwe bessen en een doosje frambozen uit de diepvries er door. Ik heb dat in de vriezer en koop het als het afgeprijsd of in de aanbieding is, je kan het heel gemakkelijk invriezen.
        Ook vind ik de gelatine tip geweldig.

  55. Christien schreef:

    Hoi Laura,
    Ik maak die recept vaak met verjaardagen en hij is heerlijk!
    Nu kijk ik goed naar je foto’s, heb je de taart in een vlaai vorm gemaakt en de bodem ook langs de randen gebruikt?
    Groetjes!

    1. Laura schreef:

      Ja ik heb hem ook langs de randen inderdaad.

  56. Arjen schreef:

    Hi,

    Weet iemand een goed alternatief voor MonChou? Ik ben onlangs naar Engeland verhuisd en ben dol op deze taart, maar hier verkopen ze nergens MonChou.

    Thanks alvast.

    1. Laura schreef:

      Misschien gewone roomkaas proberen?

      1. Arjen schreef:

        Ja dat kan ik eens doen inderdaad. Ga ik proberen. Dank!

  57. Bertien schreef:

    Heerlijk! Blij met een recept zonder pakje en zoveel meer smaak. Deze gaan we vaker maken :-). Dank je wel!

  58. Maud schreef:

    Hoi Laura,
    Ik wil even zeggen dat ik zo ongelofelijk veel aan jou recepten heb!! Echt heel erg bedankt hiervoor.
    Groetjes Maud

  59. Tess schreef:

    Hoi Laura,
    Ik ben overmorgen jarig en ik ben van plan morgen de monchou taart te maken.
    Ik had nog een vraagje, doe je de kersenvulling er meteen overheen en erbij in de koelkast of doe je het op de taart als je hem gaat serveren?

    groetjes van Tess

    1. Laura schreef:

      ik doe hem er gelijk op als de vulling stevig genoeg is.

  60. Marieke schreef:

    Hoi even een vraagje

    Ik wil zaterdag monchou taart maken en zondag serveren.
    moet ik het dan buiten de koelkast bewaren of in de koelkast?

    1. Laura schreef:

      Monchou moet je in de koelkast bewaren 🙂

  61. Marijke schreef:

    Hallo,
    Ik heb de taart in de koelkast ? kan ik ook een stukje invriezen of kan dat niet?
    Mvg Marijke

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is mogelijk ja.

  62. Marjolein schreef:

    Hoi hoi,

    Ik heb deze heerlijke monchou taart al een paar keer gemaakt, alleen is hij niet heel stevig op het moment dat ik hem aansnijd. Ik heb de afgelopen keer ook klopfix gebruikt, maar ook dan is hij zacht op het moment dat hij op het gebaksbordje ligt. Er ligt dan geen stevige punt op het bordje.
    Wat doe ik fout?
    Ik heb de slagroom stevig genoeg geklopt. Ook dus klopfix erbij. Lang genoeg in de koelkast (vaak zelfs een nachtje).

    De smaak is echter wel super!!

    Hopelijk kan je me helpen…

    Groetjes Marjolein

    1. Laura Kieft schreef:

      Waarschijnlijk heb je het mengsel met de monchou dan te lang gemixt, daar wordt het dunner van en dan lukt het bijna niet om het voldoende op te laten stijven in de koelkast.

      1. Marjolein schreef:

        Thanks Laura, dan gaan we het minder lang door elkaar roeren 😉

        Groetjes

        1. Tineke schreef:

          Ik heb ook wel eens gehoord dat je eerst de slagroom moet kloppen, en dan pas de monchou als je dezelfde gardes/kloppers gebruikt, monchou is vet, en daar kan slagroom niet tegen. En dan word het niet stijf.

          1. Natalie schreef:

            Tineke, slagroom is vet van zichzelf, dus het is onzin dat slagroom niet tegen vet kan. “Het vetaandeel van slagroom bedraagt 30 à 40 procent.”

          2. Laura Kieft schreef:

            Zoals Natalie zegt heeft het vet hier inderdaad niets mee te maken (dat is bij eiwitten). Het mengsel wordt hooguit te dun wanneer het te lang/hard gemixt is.

    2. Linda schreef:

      Ik doe voor de stevigheid een extra pakje monchou door de taart, en een zakje klopfix.

  63. Eefje schreef:

    Ook heel lekker met maria-koekjes en deze met de hand in stukjes breken. Vervolgens ook de boter toevoegen.
    De slagroom extra stevig maken met klop-fix, voor een nog beter resultaat.

  64. Hanneke schreef:

    Ik kreeg veel klontjes in het mengsel toen ik de slagroom bij de monchou deed en dit toen mixte. Hoe kan ik dit een volgende keer voorkomen?

    1. Lian van Rens schreef:

      Als je de monchou vantevoren goed glad mixt zou je niet al te veel klontjes moeten krijgen. Probeer dus een klontvrij mengsel te krijgen voordat je de slagroom toevoegt.

      1. Hanneke schreef:

        Ah dat zou het inderdaad goed kunnen zijn, want die had ik nog niet zo lang gemixt. Dankje, ga ik de volgende keer proberen 🙂

  65. Arianne schreef:

    Laura, hoe lang van tevoren kan ik de monchou taart maken. Ik krijg nl woensdag en zaterdag visite.
    Of is een deel invriezen dan verstandiger?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik bewaar hem meestal zo’n 2-3 dagen, misschien dat 4 ook nog gaat. Invriezen kan, maar vind ik persoonlijk bij deze taart niet prettig. Komt dan een laagje vocht op meestal bij ontdooien door condens.

  66. Anke schreef:

    Klinkt allemaal erg lekker ik wil het ook eens proberen maar dan met de kersen uit de tuin

  67. Charlie schreef:

    Hoi! Kon mijn eigen recept niet zo snel vinden, dus gebruikte ik de jouwe.
    Ik vond de verhouding boter-bastognekoek niet fijn: na het afkoelen zag ik de roomboter er in plasjes bovenop liggen. Vond later mijn recept weer en zag: 100 gram boter en anderhalf pak bastognekoek. Misschien een tip.
    Maar dank voor het idee om alleen de kersen uit 2 blikjes te gebruiken, dat was lekker!

  68. Rini schreef:

    Volkoren biscuits ook heel erg lekker op de bodem. ..

    1. Annie schreef:

      Speculaasjes ook lekker als bodem.

  69. Jeannette schreef:

    De Aldi verkoopt nu ook vlaaivulling, een grotere pot en goedkoper, misschien een tip…

    1. Jollie schreef:

      Leuk!

  70. Mirjam schreef:

    Hallo Laura,

    Ik heb afgelopen weekend dit recept gebruikt voor mijn monchou taart en een dag van te voren de MonChou bodem in de koelkast laten stijven. De volgende ochtend de kersenvulling erop gedaan en pas na 7 uur de taart eruit gehaald en aangesneden. Alleen was de taart zo flubberig dat ik er niets mee kon doen. Het is voor het eerst dat ik het met bakpapier maak ipv ingevette springvorm en toen ik de springvorm eraf haalde viel hij helemaal uit elkaar. Ik heb hem vervolgens even in de vriezer gedaan maar dat hielp ook niet helaas..
    Wat heb ik verkeerd gedaan? Ik hoorde ook dat als je het zonder slagroom doet hij steviger wordt? Is dat een optie?
    Bedankt alvast!!
    Groeten Mirjam

    1. Laura Kieft schreef:

      Gaat het om de vulling of de taartbodem? Ik krijg het idee dat het de vulling is, als die te dun is heb je waarschijnlijk te lang/hard gemixt waardoor het dun is. Als je rustig spatelt en de slagroom goed stijf klopt krijg je gewoon een stevige crème die in de koelkast nog verder opstijft.

      1. Janneke schreef:

        Ik heb hem gisteren gemaakt en ook bij mij was hij te dun. Ik had de slagroom gemixt met een zakje klopfix. Daarna door de monchou gespateld, niet gemixt.

        1. Laura Kieft schreef:

          Heb je wel de pakjes MonChou in een wikkel gebruikt? Niet de bakjes dus.

          1. Janneke schreef:

            Ik heb inderdaad een bakje MonChou gebruikt, niet die met wikkel. Zou dat het zijn?
            Vroeger maakte ik altijd monchoutaart met 2 bakjes roomkaas en dat ging prima.

            Bedankt voor je reactie!
            Ik had als topping trouwens verse frambozen, blauwe bessen en granaatappelpitjes gedaan.

          2. Laura Kieft schreef:

            Grote kans dat dat het is, dit recept werkt het best met de MonChou in een wikkel.

  71. Karen schreef:

    Hallo Mirjam, heb je misschien niet de harde monchou gebruikt maar de zachte versie voor warme gerechten?

  72. Wendy schreef:

    Hallo Laura,

    Ik heb dit recept al talloze malen gemaakt en het is een prima recept.
    Ik doe bij de monchou nog een zakje klopfix zodat het mengsel niet inzakt en ipv de ongeklopte slagroom doe ik er kant en klaar geklopte slagroom in een beker bij…

    Nu heb ik een kerst versie gemaakt met als bodem kerstkoekjes en als topping de granberry jam van de ikea… heeeerlijk…

    Fijne feestdagen, Wendy

  73. Jacomijn schreef:

    Ha Laura,
    Het is een heerlijk recept! Ik gebruik hem altijd voor een verjaardagsfeest-taart.
    Nu wil ik graag een wat kleinere versie van de taart maken. Kan ik dan alle ingrediënten, de hoeveelheden, halveren?
    Groetjes Jacomijn

  74. Petra schreef:

    Beste Laura.dit is een heerlijke taart alleen de hoeveelheid boter is veel te veel vind ikzelf.Ik vond laatst mijn oude recept van vroeger terug en daar staat bij 75 gram boter.En dan zijn de koekjes ook helemaal verzadigd en wordt hij goed hard.Scheelt weer een paar calorieen en is minder zwaar?.Verder mix ik de pakjes monschou altijd met de mixer met een beetje ongeklopte slagroom om geen klontjes te krijgen.

    1. Michelle schreef:

      Ik heb net een heerlijke taart gemaakt, alleen ik vind de boter ook wel to much! Als je een pak genruikt heb je iets van 60 gr nodig. Het mengsel was wel goed, maar boter is wel erg veel. Daar krijg je ook een harde bodem door zeker?

  75. Liset schreef:

    Ik hou van monchou taart <3
    Laatst 2 taarten gebakken voor mijn verjaardag, maar met beide taarten had ik ruzie!
    Ten eerste zakte mijn taarten in en ten tweede kon ik niet goed punten scheppen omdat mijn bakpapier scheurde.. waardoor ik onder het bakpapier schepte in plaats van erboven..
    Heb je misschien tips om dit te voorkomen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat het bakpapier scheurt kan ook zomaar aan het gebruikte bakpapier liggen, misschien is de kwaliteit niet zo goed. Wat het inzakken betreft is zo zonder verdere info lastig te zeggen, heb je het recept helemaal gevolgd?

  76. Caroline schreef:

    Ik heb ooit een heerlijke monchoutaart gemaakt met verse aardbeien en witte chocoladerasp. Werkelijk, zaaaaalig!

  77. Ingrid schreef:

    Ik maak de bodem van kaakjes en dan kruimelen. Pan met boter. Halve pot aardbeienjam en boter

    En onder de vlaaivulling laagje banaan

  78. daniele schreef:

    Hij is zo lekker en lukt altijd supergoed!!! jammie voor mij nooie een oetker meer. Ik volg je op insta en maak zoveel van je!!!

  79. daniele schreef:

    Hij is zo lekker en lukt altijd supergoed!!! jammie voor mij nooit een oetker meer. Ik volg je op insta en maak zoveel van je!!!

  80. Samantha schreef:

    Deze taart al meerdere malen gemaakt en ben er dol op. Alleen na een dag of 2 komt er vocht onder de bodem waardoor hij zachter wordt. Idee hoe ik dit tegen kan gaan? Bedankt voor je super lekkere recepten elke keer ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is gewoon de werking van de ingrediënten, kun je niet voorkomen (behalve dan sneller opeten 😉 )

  81. Marjolein schreef:

    Heerlijke taart, heel erg bedankt voor het recept! Maar ik vraag me wel af of de hoeveelheid boter in combinatie met de bastogne wel klopt. Bastogne bevat van zichzelf al vrij veel vet. De meeste recepten met bastognebodem houden ca 50 gram boter aan. Ik had vol vertrouwen jouw recept gevolgd, maar de volgende ochtend kon ik de hele koelkast schoonmaken omdat de taart in een grote plas vette smurrie lag! 🙁 Volgende keer gebruik ik minder boter.

  82. Jenske schreef:

    Beste Laura,
    Leuk recept! Even een vraagje, is het mogelijk om dit recept te gebruiken voor mini taartjes? Oftewel met een siliconen bakvorm van 15 stuks, diameter van 4 cm en een hoogte van 2 cm (zie https://www.kookwinkel.nl/silikomart-bakvorm-15-cilinders-o-4-cm-silicone-bruin) ?

    Sowieso is mijn vraag eigenlijk meer algemeen bedoeld: wanneer kan je een taart recept gebruiken om mini taartjes te maken in bijv. een dergelijke bakvorm? Ik vind dat altijd zo leuk serveren op een feest een schaal met van die mini taartjes (en deze ziet er erg lekker uit daarvoor!)

    Alvast hartelijk bedankt voor je reactie!

    Met vriendelijke groet

    1. Laura Kieft schreef:

      In principe kan je elk recept in het groot of juist klein maken. Leuk juist 🙂 Alleen in dit geval zou je even na moeten gaan hoe je ze er netjes uit gaat krijgen, dat kan soms lastiger zijn.

  83. Mattie schreef:

    Hallo Laura,
    heerlijk de monchou taart.
    Wel vind ik hem erg zoet.
    Met de helft minder suiker vind ik hem nog steeds heerlijk.

  84. Chantal schreef:

    Hi Laura,
    Kan het kloppen dat de hoeveelheid boter in verhouding met de Bastogne niet helemaal lekker is?

    ik heb hem laatst gemaakt met 150 gram boter en hem een half uur in de koelkast gezet maar heb hem daarna weg gegooit omdat hij echt niet harder ging worden en heel erg vet bleef.

    1. Laura Kieft schreef:

      gebruik je wel ongezouten roomboter?

      1. Chantal schreef:

        ja het was echt ongezouten roomboter (heb het nog even in de koekkast gecheckt 🙂 ) en alles was van te voren goed afgewogen. Van de week maak ik hem weer voor een verjaardag dus wilde het even checken. Maar ik gebruik gewoon wat minder.

  85. Demi schreef:

    Maak hem al jaren. Alleen houden ze hier niet van kersen dus gebruiken we aardbeien taart vulling.. heerlijk!

  86. Ria schreef:

    De taart was heerlijk ik doe alleen de helft boter( dan is de bodem niet zo hard) en de helft suiker.
    Vind wel 14 stukjes uit 26cm doorsnee erg klein( maar dat is persoonlijk)

  87. Janneke schreef:

    Hoi Laura

    Ik snap niet dat je zoveel boter moet gebruiken voor dit recept. Met die hoeveelheid wordt de bodem erg vet en klef. Met de helft heb je nog een prima en stevige bodem. Ik lees dat meerdere mensen dit aangeven maar dat je hier nooit op reageert. Laten we een taart vooral niet ongezonder maken dan nodig is?
    Heb deze taart al meerder keren gemaakt, met minder boter dan, en vind het verder een goed recept.

    1. Lian van Rens schreef:

      Iedereen is vrij het aan te passen zoals ze zelf willen en dat doet men ook naar gelang zoals je in de reacties kunt lezen. Niks moet en dat is wat bakken juist zo leuk maakt.

  88. Inge schreef:

    Goedemorgen,

    Vroeger moest je het vocht van het blik kersen verwarmen en de gelatine hierin oplossen. Daarna de kersen erbij en af laten koelen daarna ging het op de monchoutaart.
    Ik zie dat hier helemaal geen gelatine door de kersen moeten. Blijft de bovenkant dan nog wel een beetje stijf?

    Gr. Inge

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, blijft netjes liggen op de taart.

  89. Miranda schreef:

    Hoi,
    Na de moncoutaart altijd met een bast of je koek vulling gemaakt te hebben, maak ik hem dit weekend met een biscuitbodem, eigenlijk dus een slagroomtaart met op laag 1 monchouvulling en op de laag erboven kersenvlaaivulling.
    Mijn vraag is waar ik de taart moet afsmeren, gewoon de monchouvulling? Of alleen slagroom en aan de buitenkant bastognekoekkruimels plakken? Of heb jij een ander idee?
    Is het handig om de biscuitbodem na afkoelen en doorsnijden weer in de springvorm te doen en op te bouwen?
    Na vullen springvorm er dan af en dan afsmeren en decoratie? Is met streepjes pure chocolade strooien zeg maar lekker of is witte beter?
    Een hoop vragen ?
    Bedankt alvast enne… Ik ben erg blij met al jouw tips!
    Miranda

    1. Laura Kieft schreef:

      Zou gewoon monchou gebruiken, dat heb je dan toch al gemaakt. En verder: gewoon doen wat je mooi en lekker vindt.

  90. G schreef:

    Afgelopen zaterdag zin om een lekkere monchou taart te maken voor bij de zondagse koffie… Kon zo gauw mn recept niet vinden dus vond ik deze en voor het eerst gemaakt. Fantastisch lekker zeg! Geweldige recepten op deze website! 🙂
    Alhoewel ik de taart flink zoet vind en denk dat het met de helft van de suiker ook nog steeds lekker is, is het een heerlijke taart. In Canada kan ik niet monchou vinden zoals in Nederland, dus gebruik ik gewoon 250gr roomkaas. Bastognekoeken kan ik alleen in de Hollandse winkel vinden dus dat is nogal prijzig. Als ik een heel pak Maria biscuits gebruik smaakt het ook prima. Ik heb m’n bakblik iets kleiner zodat de bodem ook aan de zeikanten omhoog loopt; dan valtie ook niet uit elkaar als de vulling perongeluk te slap uitvalt.
    Naar mijn idea is het juist de bedoeling van online recepten dat je ze aanpast aan je eigen voorkeuren en smaak

  91. Marieke schreef:

    Hi! Ik zie her en der zoveel verschillende recepten met 200/600 gram monchou..wat is het verschil? Of heeft dit puur met smaak te maken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je krijgt een andere consistentie en het zal vast ook een stukje smaak zijn. Ik maak de topping echt altijd op deze manier, heerlijk 🙂

  92. Zaira Hofman schreef:

    Ik doe altijd een beetje van de kersen gelei door de monchou, dan word hij mooi roze.
    Of met iets meer gelei en dan met een satéprikker doorroeren. Ook een mooi effect. Net eff iets meer voor weinig extra werk.

  93. Erica schreef:

    Helaas is 150 gram boter is echt te veel en 100 gram suiker ook.
    Ik houd van zoet maar dit is echt te veel, jammer nu is de taart mislukt.

    1. Ineke schreef:

      Jammer zeg want het is echt een heerlijke taart;) ik ben in de loop van de tijd minder suiker gaan gebruiken.

      Pakje roomkaas en 250ml slagroom met 50gr basterdsuiker en 1 zakje vanillesuiker is wat ik nu nu zelf gebruik.

  94. Ineke schreef:

    Heerlijke taart en lekker snel gemaakt ? ik doe door de bodem nog 2 a 3 scheppen aardbeienjam zodat ie net wat zachter is bij het aansnijden.

  95. Willeke schreef:

    Altijd lekker monchoutaart. Ik kan mijn recept even niet vinden en heb jou recept deels gebruikt. Bij het lezen wist ik de hoeveelheden weer. Ik geniet altijd erg van je blog en kom hier regelmatig voor inspiratie. Maar nu heb ik toch een vraag. Bij de kersenvlaaivulling schrijf je dat je bij 1 blik in verhouding meer gelei hebt dan kersen. Maar de verhouding blijft toch hetzelfde of je nu 1, 2 of 3 blikken gebruikt. Het volume wordt alleen maar meer.

    1. Laura Kieft schreef:

      Hi Willeke, wat ik bedoel in mijn tekst is dat je aan 1 blik genoeg zou kunnen hebben om de bovenkant van de taart af te dekken. Er zit alleen zoveel gelei in die blikken, dat ik liever twee blikken gebruik, de gelei daarvan wegkieper en met name de kersen gebruik.

  96. Janine & Eva schreef:

    Wij hebben de taart vandaag ook gemaakt. Lekker aardbeien door de MonChou gemixed en natuurlijk als topping erop! Daarnaast nog kruidnootjes op de taart en afgemaakt met wat witte chocolade (met knetter) schaafsel ?
    Heerlijk recept!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Yum, dat klinkt als een heerlijke combinatie 🙂

  97. Marilies schreef:

    ik vind Bastognekoeken echt niet lekker en bak een bodem van zandkoekjesdeeg
    van tevoren met een nepvulling, zodat hij mooi vlak blijft.
    daarna warme bodem een beetje ‘inkrassen’ met een vork zodat de vulling beter pakt,
    en uiteraard af laten koelen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan natuurlijk ook!

  98. 27dessertmeister schreef:

    Lieve Laura,

    Tot onze grote verbazing is deze dinsdag het toetje uitstekend gelukt. Het was een heerlijke taart, alleen had banaan ons een lekkere toevoeging geleken.

    We kijken uit naar volgende week!

    Met vriendelijke groet,

    Noot en LeLe

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te lezen! Dus volgende week voegen jullie ook nog banaan toe? Eetsmakelijk 😉

  99. Allie schreef:

    Heyyy Laura
    Ik ben net 13 geworden en voor Mn verjaardag wou ik deze taart ik heb hem zelf gemaakt omdat ik later ook bakker wil worden. Je bent mijn voorbeeld en ik stop nooit met bakken:)
    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ah wat lief! Gefeliciteerd!

  100. Mira schreef:

    Hoi! Ik woon in Spanje en hier kan ik geen vlaaivulling kopen ( tenminste, niet waar ik woon, wellicht is ’t ‘ergens’ in Spanje wel te verkrijgen) Dus, ik maak deze taart sinds een paar jaar met (goede) aardbeien of bosvruchten jam met daarop verse frambozen en bosbessen, net zo lekker als het origineel 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oeh ja dat is ook erg lekker! Anders kun je ook altijd nog eens proberen het zelf te maken: https://www.laurasbakery.nl/zelf-kersenvlaaivulling-maken/

      1. Mira schreef:

        Bedankt, dat ga ik uitproberen!

  101. Renate Lofvers schreef:

    Ik doe wat gelatine door het mengsel met de slagroom en monchou ipv Klopfix. Het zakt niet in.

  102. Annefleur schreef:

    Hi Laura,

    Ik heb even een vraag, is het mogelijk om de monchoutaart met bastogne bodem of überhaupt een koek kruimels bodem in te vriezen? Op Google stonden verschillende reacties maar ik dacht ik vraag het even aan jou, aangezien ik vele recepten van je heb gevolgd?

    Liefs annefleur

    1. Laura's Bakery schreef:

      In principe kun je hem wel invriezen al lijkt het mij iets lastig met deze vulling. Verpak hem in ieder geval goed luchtdicht.

  103. Anja schreef:

    Hoi Laura,

    Ik ga deze week een monchou taart maken en ik wil als bodem ijzerkoekjes gaan gebruiken. Wat denk jij? Zou dit kunnen? Gr. Anja

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker! Soort boterkoekbodem 🙂

  104. Joanne schreef:

    Hoi Laura,

    De afgelopen tijd heb ik steeds problemen met het kloppen van m’n slagroom! Steeds in de schift! Kan ik ook gewoon kant en klare opgeklopte slagroom bij de monchou doen? En zo ja, is de hoeveelheid dan hetzelfde als de ongeklopte slagroom? Dus ook gewoon 250 ml? Dan weet ik zeker dat het goed gaat namelijk…

    Dank je! Groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waarschijnlijk heb je dan te lang geklopt/gemixt. De slagroom goed in de gaten houden als je aan het mixen bent. Ik heb het nog nooit getest met kant-en-klare opgeklopte slagroom helaas.

  105. Isa schreef:

    Ik vindt het helaas geen goed recept. Hij zakt helemaal in elkaar en hij is veel te zoet. Ook is de boter veel te royaal waardoor je een vette bodem krijgt. Heb de hele taart weg moeten doen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer dat de taart niet goed gelukt is bij je! Hij hoort zeker niet in elkaar te storten en te zoet blijft natuurlijk een kwestie van smaak.

    2. Anne schreef:

      De bodem was bij mij ook wel te vet. Voordat ik het mengsel erop deed, heb ik met keukenpapier gedept, zodat er geen vettige laag op de bodem lag. De oorzaak hiervan kan liggen in het soort koekjes dat je gebruikt (ander merk bijvoorbeeld) of hoe fijn je koekkruimels zijn.
      Verder is het mijn ervaring dat er soms monchoutaarten zijn die minder stevig zijn. Het gebeurt gewoon wel eens. Dit ligt vaak toch aan de opkloptijd van de slagroom. Sowieso is dit recept echt prima!
      Overigens gebruik ik Philadelphia, wat ook prima resultaat geeft.

      1. Else schreef:

        De verhouding boter/koek in dit recept lijkt niet goed, de koekkruimels dreven in de boter. Ik zou terug gaan naar 90 gram boter op één pak bastognekoeken. En wij hebben aan de slagroom klopfix toegevoegd om te zorgen dat het monchoumengsel beter opstijfde.

  106. Suuz schreef:

    Hai Laura,

    de taart was voor de rest heel lekker. Maar ik raad echt aan om er een zakje klopfix door te doen. Ik zie het in veel reacties terug dat de taart in elkaar zakt. Dat was bij ons ook zo, ookal stond ie lang in de koelkast. Dus, een zakje klopfix kan geen kwaad.

    Joe!

  107. Evelien schreef:

    Eerste keer monchou taart, was gezien de reacties bang dat deze in elkaar zou zakken maar dat was helemaal niet! Bedankt voor dit recept.

    Mijn tips: gebruik slagroom met minstens 35% vet en klop deze koud op in een koude kom. Je moet deze echt goed stijf kloppen (maar mag niet gelig/boterig worden).

    Verder, de monchou op kamertemperatuur romig en luchtig kloppen (maar ook weer niet te lang doorkloppen). En heel belangrijk, de slagroom en de monchou niet te lang doorkloppen (even met de mixer op lage stand, tot het goed gemixt is, niet langer!)

  108. Linda schreef:

    Kun je dit ook maken in een siliconen bakvormen (paashaas) of heb je echt een bakblik nodig?

    1. Laura Kieft schreef:

      Deze taart zou ik niet maken in een siliconen vorm, dan krijg je hem er niet goed uit.

  109. Elien schreef:

    Zo lekker!! Heb deze taart al een paar keer gemaakt en elke keer weer een succes!

  110. Gemma schreef:

    Hi Laura! Ik loop elke keer als ik monchoutaart maak tegen hetzelfde probleem aan, en ik vroeg me af of jij hier een tip voor hebt: mijn monchouvulling blijft namelijk altijd heel klonterig. Ik wil het niet te lang kloppen omdat ik bang ben dat het anders te zacht wordt en niet goed opstijft, maar een klonterige vulling is natuurlijk ook niet fijn. Weet jij wat ik zou kunnen doen? De monchou eerst op temperatuur laten komen voor het mengen misschien?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik mix de monchou eerst los tot er geen klontjes meer zijn, daarna pas de rest toevoegen.

  111. Carolien schreef:

    150 gram boter!! Is dat een foutje? De koekkruimels drijven in het vet. In geen enkel ander monchoutaart recept zit zoveel boter, weet ik nu achteraf. Het was het 1e recept dat ik tegenkwam. 85 gram blijkt voldoende.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Voor mij werkt deze hoeveelheid juist altijd weer perfect!

  112. Marjan Ooteman schreef:

    Vele malen dit recept gebruikt en nooit problemen gehad, heerlijk. Ik doe er altijd nog wat citroenrasp en citroensap doorheen en gebruik wat minder suiker. Ook doe ik nog wat zwarte bessen door de kersenvlaai vulling dat geeft een mooi mondgevoel het knapperen van de besjes.
    Dank je Laura

  113. Rose schreef:

    Heerlijk recept dankjewel! Ik heb wel altijd wat moeite met de klontjes in de vulling door de monchou, heeft iemand hier toevallig een tip voor?

    Mijn tip: wat ik tegenwoordig doe is ik gebruik 1,5 pak bastogne koekjes en zet de bastogne bodem na het platdrukken in de vorm 10 min in de oven op 180 graden. Dit houdt de bodem super knapperig, ook na get bewaren van de taart in de koelkast. Ook vind ik dat de boter smaak dan verdwijnt.

  114. Femke schreef:

    Met de taart gemaakt hij is erg lekker. Ik had alle ingredienten gehalveerd om een kleinere taart te maken en dit ging prima

  115. Leonie schreef:

    Ik heb deze taart gemaakt met 1 pak Bastogne koeken, 500 ml slagroom en 400 gr monchou. 2 eetlepels suiker en 2 zakjes klopfix door de slagroom.
    50 gram suiker bij de monchou.
    De kersenvlaaivulling heb ik verdikt met 3 blaadjes gelatine.
    De springvorm is 26 cm.

    Deze taart is heerlijk! Bedankt voor alle tips onder het originele recept. Ik gebruikte het Kinderbakboek 1 voor de stappen.

  116. Linda schreef:

    Gister de taart gemaakt.
    Helaas werd de taart niet stevig.
    Ik had wel klop en fix klaar gelegd maar omdat het recept dit niet aangaf. Toch niet gebruikt.

    Helaas later alle reacties gelezen en zie dat veel mensen hetzelfde probleem als mij hadden.
    Jammer dat het recept niet aangepast is.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Linda, wat vervelend zeg! Had je wel de kleine stevige pakjes MonChou gebruikt? In principe hoeft de klopfix niet (dit heb ik zelf nog nooit gedaan), maar ik heb de tip op jouw verzoek onder het recept toegevoegd!

  117. Crea schreef:

    Goedemorgen! Al vele jaren maak ik monchou taart! Heerlijk! Al heb ik wel steeds een probleem met de monchou. Het klontert namelijk als het door de slagroom geklopt wordt. Heeft u hier een oplossing voor?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Is je monchou op kamertemperatuur? Dat kan helpen 🙂

  118. Henk v Riemsdijk schreef:

    Zomaar even een berichtje.
    Ik ben op het moment in Spanje en heb hier wat moeite om vervangende ingrediënten te vinden maar het is gelukt.
    Ik heb een versie met lemoncurd gemaakt.
    Slagroom goed stevig geklopt
    De monchou vervanger is de roomkaas van de Aldi 300 gr
    Lemoncurd zelf gemaakt, niet moeilijk.
    De slagroom schep/roer ik voorzichtig door de roomkaas
    Geen probleem ondervonden en de taart ziet er goed en stevig uit
    Wel heb ik alle kommen ook in de koelkast gezet voor gebruik
    Heerlijk recept ook hier hahaha
    Hartelijk dank

  119. Crea schreef:

    Het lukt me nog steeds niet om een taart te maken zonder dat de monchou gaat klonteren helaas…, Jammer maar ja de smaak is verder wel goed…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klop je de MonChou goed los? Is alles op dezelfde temperatuur? Dat is belangrijk.

  120. anja schreef:

    Pff ooit was dit een leuke site, beetje reclame snap ik maar het is nu zowat alleen maar reclame met een beetje recept. Erg jammer dat ook jij je hebt laten verleiden (net als vele) om te veel reclame erin te zetten. Plus meeste reclame is ook totaal niet relevant (dat stoort nog het meest dat ik schoenen zie terwijl ik met een recept bezig ben).

    1. Laura's Bakery schreef:

      Jammer om te horen, maar dat mag je natuurlijk vinden. De advertenties worden overig bepaald n.a.v. je eigen zoekgedrag, daar heb ik geen invloed op.

  121. Joanne schreef:

    Altijd goed deze taart! Ik heb hem hier in zweden gemaakt met biscoff bodem en philadelphia roomkaas. Wel de vulling x2 gedaan. Overzichtelijke site en duidelijke omschrijving Laura!

  122. Bart van der Mark schreef:

    Heerlijk recept dat ik al vaak gemaakt heb. Ik gebruik wel 50% van de suiker die jij aangeeft en zelfs dan vind ik het vrij zoet. Weet je zeker dat de suiker hoeveelheden kloppen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hier wordt de taart ook erg vaak gemaakt, dus de hoeveelheid suiker klopt. Maar kun je inderdaad prima aanpassen naar eigen smaak!

  123. Jacqueline schreef:

    Moet de monchou en slagroom op kamer temperatuur zijn?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is voor dit recept niet nodig. Koude slagroom klopt ook het beste op, dus voor die zou ik zeker niet gaan voor kamertemperatuur.

  124. Marjolein schreef:

    Hoi Laura, hoeveel extra koekjes zou ik nodig hebben voor de bodem bij een quichevorm van 25cm? Het is maar 1cm verschil met wat jij gebruikt hebt dus wellicht niet nodig maar het is de eerste keer dat ik dit ga maken en gelijk voor collega’s dus wil zeker zijn dat mijn bodem niet te dun gaat zijn.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Snap ik! Ik denk dat je wellicht alsnog genoeg hebt, maar je kunt natuurlijk ook ietsje meer maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *