Lemon meringue cheesecake

Gepost: 5 juni 2015 Laatst bewerkt: 6 februari 2023
285

Lemon meringue cheesecake

Ik begin maar gelijk met een bekentenis. Voordat ik deze lemon meringue cheesecake maakte, had ik nog nooit zelf een cheesecake gebakken. Ik weet het, schandalig. Daarom stelde ik mijn moeder voor om voor haar verjaardag een cheesecake te maken, kon ik eindelijk zeggen dat ik er ook eentje gebakken had. Geen probleem gelukkig, want ook mijn moeder is dol op cheesecake. Zeker als er citroen en meringue wordt gecombineerd. Ik heb het boek Cheesecakes van Berko gebruikt voor de basis, maar uiteindelijk heb ik het recept nog behoorlijk veranderd. Een beetje van Berko en een beetje van mij dus!

Lemon meringue cheesecake

Lemon meringue cheesecake

Lemon meringue cheesecake

Recept afdrukken

4.86 van 7 stemmen

Lemon meringue cheesecake

De lekkerste cheesecake ooit! Deze lemon meringue cheesecake is echt heerlijk! Ik deel natuurlijk het recept met jullie zodat jullie ook kunnen genieten.
Porties: 12 personen (24 cm vorm)

Ingrediënten

Bodem

  • 240 gram theebiscuitjes
  • 100 gram ongezouten roomboter

Cheesecake vulling

  • 700 gram roomkaas (ik gebruikte Philadelphia)
  • 210 gram suiker
  • 4 eieren
  • 1 eidooier
  • 50 ml slagroom
  • 1 tl vanille extract
  • 20 gram bloem
  • 300 gram lemon curd (recept, je houdt nog iets over van dit recept)

Meringue topping

Instructies

  • Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen een beetje in.
  • Verkruimel de koekjes in een blender of foodprocessor. Als je deze niet hebt, kun je ze ook fijnstampen in een kom. Smelt de boter en voeg toe aan de koekkruimels. Meng dit door elkaar en verdeel over de bodem van de springvorm. Druk stevig aan met de bolle kant van een eetlepel. Bak de bodem 15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Zet na het bakken van de bodem de temperatuur van de oven terug naar 150 °C (boven- en onderwarmte).
  • Klop de roomkaas en suiker romig. Voeg de eieren en het eidooier toe en klop er goed door. Voeg dan de slagroom en het vanille extract toe en klop nog even door. Als laatst voeg je het bloem toe, klop tot dit helemaal is opgenomen.
  • Voeg dan de lemon curd toe en klop tot een egaal mengsel. Giet het mengsel dan op de koekjesbodem.
  • Bak de cheesecake 1,5 uur, hij is nu nog een beetje vloeibaar. Zet dan de oven uit en laat de taart nog 2 uur in een dichte oven staan. Laat hierna de taart afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem minstens 4 uur in de koelkast. Het handigst is om de taart een dag van tevoren te bakken zodat hij de hele nacht in de koelkast kan staan.
  • Maak het Italiaans schuim volgens recept en verdeel het gelijkmatig over de taart. Brand de bovenkant met behulp van een crème brûlée brander. Je kunt de taart ook kort onder de ovengrill zetten.
Bewaren

De cheesecake bewaar je in de koelkast. Nu kun je de meringue het best erbuiten bewaren, ikzelf breng de topping daarom het liefst zo laat mogelijk aan. Als je de taart goed afsluit en in de koelkast zet gaat dit prima, houd er wel rekening mee dat vocht uit de taart en koelkast invloed hebben op de laag meringue.

Lemon meringue cheesecake

Het enige wat je nu nog moet doen is genieten. Ga er even lekker voor zitten met een kopje thee en geniet van een puntje lemon meringue cheesecake. En laat daarna vooral even weten hoe hij smaakt 🙂

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

161 reacties

  1. chucky1012 schreef:

    Klinkt heerlijk fris!

  2. Anita schreef:

    Ziet er heerlijk uit!
    Gaan we zeker een keer proberen, dus wordt vervolgd……

  3. Joyce schreef:

    Ziet er heerlijk uit! Ik slaag er altijd in om een cheesecake te laten mislukken, misschien lukt het met dit recept wel eens 😛

  4. Emma schreef:

    Dit lijkt me inderdaad een verrukkelijke combinatie!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is het zeker 😉

  5. Rebecca schreef:

    Hmmm, ik ben en groot fan van cheesecake 🙂 Ik had nog nooit een met meringue on top, maar dat ga ik wel ook eens probeeren 😀
    groetjes!
    rebecca

  6. Bas schreef:

    dit lijkt me zo heerlijk! Ik ben erg fan van beide, dus als ik ze samen kan eten, dan zal ik dan ook zeker doen! Heel leuk recept Laura!

  7. Milou schreef:

    Oehh, deze ga ik héél snel maken! Vrienden van mij zijn echt dol op lemon/meringue dus dit recept komt als geroepen!

  8. Tamara schreef:

    Wow lekker lemon meringue!

  9. bea schreef:

    Dit ziet er heel lekker uit, en ga het zeker eens proberen !Ben gek van cheesecake en lemoncurd, dus deze komt er! Teminste als mijn oven terug gaat !!!!!

  10. Carolien schreef:

    Die ziet er erg lekker uit ik ga hem zeker eens proberen,wist niet dat je de koekjes bodem eerst kon bakken op 180 graden ?
    Bij monchou hoeft dit toch ook niet!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het hoeft ook niet hoor. Dit stond zo in het recept van Berko en dat wilde ik wel eens testen 😉

      1. Carolien schreef:

        En proef je dan ook het verschil als de bodem wel of niet gebakken is en word deze dan niet te hard

        1. Laura's Bakery schreef:

          Hij is zeker niet hard, past juist perfect bij de cheesecake. Ik durf je het verschil niet te zeggen, heb deze niet met ongebakken bodem gemaakt. Maar het zou ook moeten lukken hoor.

          1. Carolien schreef:

            Dank je wel Laura voor je antwoord ik heb ook die suiker meter besteld maar zag later dat jij de digitale hebt ik heb die andere van hetzelfde merk maar die zal ook wel goed zijn ik heb hem extra aangeschaft om de cheesecake er mee te kunnen maken.
            Ik zit sinds kort op jou site en raak niet uitgekeken zoveelste lekkers staat erop

          2. Laura's Bakery schreef:

            Wat leuk om te horen 🙂 Gaat zeker lukken hoor met de suikerthermometer! Ben benieuwd wat je van de taart vindt 😉

          3. Carolien schreef:

            Hoi Laura ik heb vandaag de lemon cheescake gemaakt de volgende keer doe ik iets meer boter in de koekjesbodem dan is hij wat steviger nu kruimeld de bodem iets ,de meringue is perfect alleen was de eerste keer de suiker bijna karamel,heb het maar weggegooid en opnieuw de suikerstroop gekookt toen ging het wel goed.
            Ik heb al geproefd en hij was erg lekker

  11. Margot schreef:

    Dat ziet er veel te lekker uit!

  12. Ilse Lenstra schreef:

    Hallo Laura,
    Ten eerste; ik ben dol op jouw recepten!
    Toen ik in de klas op instagram dit plaatje voorbij zag komen wist ik meteen; mijn vriendin en ik (allebei dol op bakken) moesten dit maken!
    Maar 1 vraag; we hebben beide geen siroopthermometer…
    Kan dit ook zonder? Of is er een alternatief?
    En zo niet, kan je ook gewone meringue gebruiken?

    Groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zonder suikerthermometer wordt het wel lastig. Je kunt ook gewone meringue gebruiken hoor, alleen heb je dan wel rauwe eiwitten. Ligt even aan de eters of je dit wel of niet wilt gebruiken (jonge kinderen/zwangere vrouwen/etc.).

    2. Myrthe schreef:

      Ik heb het zelf geprobeerd zonder suikerthermometer en dit ging eigenlijk heel goed! Ik heb aan de hand van de foto’s gekeken hoe de suikersiroop er ongeveer uit moet zien (suiker opgelost, maar de siroop nog wel helder) als je deze van het vuur haalt en bij mij ging dat in een keer goed. Ik zou het gewoon zelf uitproberen en anders kan je altijd nog een suikerthermometer aanschaffen 🙂

    3. Ineke schreef:

      Zijn de taart vandaag aan het bakken maar dan lactosevrij!
      We zijn benieuwd naar het resultaat.

      1. Laura's Bakery schreef:

        Oh wat leuk, ik ben benieuwd hoe het wordt!

  13. Ilse schreef:

    Ziet er weer heerlijk uit.
    Ik had een vraag!
    De bodem met koekjes mislukt bij mij….altijd!!!!!
    Ik neem keurig het recept over, druk het goed aan, laat hem of in de koelkast opstijven of in de oven bakken. Wat ik ook probeer…… het lukt me niet!
    Heb jij een idee??

    Ik hoor het heeeeeeeel graag!!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat is er mislukt aan de bodem dan?

  14. Tamara schreef:

    Hij staat in de oven af te koelen. Ben benieuwd morgen.
    Heb de lemon curd ook zelf gemaakt. Echt verrukkeluk!!
    Je hoort nog wel wat wij en de visite van de taart vonden!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! Ik hoop dat jullie hem allemaal net zo lekker vinden als wij hem vonden! 🙂

      1. Tamara schreef:

        De visite vond de taart heerlijk en ik trouwens ook! Ik had nog genoeg taart over ( te veel dan te weinig) dus heb bij de buren ook gebracht. Die waren er ook erg over te spreken. Ik snij meestal flinke stukken, maar dat is bij deze taart niet nodig. Hij is enorm machtig!!

        Het schuim heb ik gemaakt zonder suikerthermometer volgens de reactie van Souad bij het recept van het schuim. Dacht eerst dat het ging mislukken, maar na wat geduld toch het juiste resultaat gekregen….

  15. Ine schreef:

    Hoi Laura!
    Ziet er lekker uit 🙂
    Wordt de slagroom vloeibaar toegevoegd of klop je hem eerst (met suiker) op?
    Bedankt!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee die hoef je niet op te kloppen, gewoon zo toevoegen 🙂

  16. Sanne schreef:

    Cheesecake = heerlijk, lemon & meringue een van mijn favoriete combinaties. Kortom, dit moet een goddelijk recept zijn!! Ga ‘m zeker een keer proberen 🙂

  17. Ilse Lenstra schreef:

    Hallo Laura,
    Alweer heb ik een vraagje…
    Op welke stand staat de oven en op welke plaats staat de cheesecake? En de bodem? Dit staat eigenlijk noot bij recepten… Ik vraag me af waarom niet
    Groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Ilse,
      Dat staat in het recept hoor 🙂 bodem op 180 graden en de cheesecake op 150 graden.

      1. Ilse Lenstra schreef:

        Ik bedoel eigenlijk welke stand, dus hetelucht of elektrisch. En de plaats in de oven: onderin, middenin of bovenin. 🙂

        1. Laura's Bakery schreef:

          Oh zo. Ik bak altijd elektrisch (boven en onderwarmte) en je bakt ook altijd in het midden van de oven (tenzij anders aangegeven). Dit is overigens standaard voor alle recepten, daarom staat het er bijna nooit bij.

          1. Ilse Lenstra schreef:

            Oh nu snap ik het! Dankjewel, ik ga nu ook meteen bezig! Gisteravond de Lemon curd al gemaakt; wat is die lekker!
            Ik ben benieuwd hoe de rest van de taart zal worden 🙂

  18. Janneke schreef:

    Ik heb gisteren de Lemon Meringue Cheesecake gemaakt en hij is perfect gelukt! Het is even een werkje maar dan heb je ook wat! Ik hoop dat hij in de koelkast nog even goed blijft zodat we er dit weekend nog van kunnen smullen! Ik had perongeluk een heel recept Italiaans schuim gemaakt maar van de rest heb ik schuimpjes gebakken. Die zijn al bijna allemaal verslonden door mijn man top recept! Alles klopt en door jouw uitgebreide beschrijving kan het bijna niet mis gaan!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te horen! 🙂

  19. Ilse schreef:

    Hier was de taart ook een succes! Gisteren geserveerd op de verjaardag van mijn dochter en was als eerste op en ze vonden m erg lekker. Ik vond m ook erg mooi. Was goed gelukt. Wat een mooi schuim ook! Bedankt!

  20. Ilse Lenstra schreef:

    Hallo Laura,
    De taart is ook bij mij super goed gelukt! Het was voor mijn vriendin haar verjaardag en ik gaf het op haar feest. Alle meiden vonden de taart heerlijk, ookal lieten sommigen een klein stukje staan – ik was iets te enthousiast geweest met stukken snijden en deze taart vult zeker! Dankjewel voor de antwoorden op mijn vragen!
    M.v.g.

  21. Anita schreef:

    Vanmorgen de taart gegeten en hij was heerlijk. Iedereen heeft er van gesmuld.
    Het is wel goed niet te grote stukken van de taart te snijden, daar hij goed vult…..
    Door jou geweldige uitleg inclusief de foto’s is de taart super gelukt. Laura, BEDANKT!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Graag gedaan 🙂 Fijn dat je hem zo lekker vindt! En hij vult goed inderdaad 😉

  22. Jeannette Gilijamse schreef:

    Ik heb de lemon cheesecake gemaakt zonder het meringueschuim en ook dan is ie erg lekker! Het recept voor de bodem ga ik zeker voor andere taarten gebruiken, deze vond ik prima zowel qua smaak als stevigheid, was goed te snijden. Bedankt voor het recept!

  23. Roos schreef:

    Hoi Laura,

    Als je de taart onder de grill zet, hoelang doe je dat dan precies? Ik durf het stiekem niet echt te doen, maar heb geen crème brûlée brander hihi. =) Ben verder heel benieuwd naar de taart, mijn vriend en ik gaan hem nu maken. De lemon curd is in ieder geval heeeeerlijk.

    Groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zet hem nooit onder de grill omdat ik een brandertje heb. Ik zou het echt maar een paar minuutjes doen en houd hem ondertussen goed in de gaten.

  24. Carolien schreef:

    Hallo Laura
    Ik heb zelf vanille extract gemaakt maar deze moet nog ’n maand staan voordat ik deze kan gebruiken nu wil ik de lemon cheese cake gaan maken maar ipv 1 theelepel extract moet ik vanille aroma of vanille suiker gaan gebruiken mijn vraag is hoeveel moet ik dan gebruiken voor in het recept

    1. Laura's Bakery schreef:

      Vanille extract kun je ook vervangen (evenredig) door vanille aroma.

  25. nadine schreef:

    Hoi laura,
    Kan je nadat je cake twee uur hebt laten afkoelen in de oven. Ook de vorm verwijderen en dat hij dan zonder de vorm in de koelkast gaat ?

    alvast bedankt
    Gr. Nadine

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou het er zelf niet op gokken en de taart gewoon in de vorm laten zitten.

  26. Susan schreef:

    Hoi Laura,

    Aangezien ik geen suikerthermometer heb (en deze ook nog niet wil kopen), zou het ook lekker zijn met Zwitserse Merengue schuim?

    Gr. Susan

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat wordt ook hartstikke lekker!

      1. Susan schreef:

        Bedankt ik ga het proberen volgende week voor mijn verjaardag!

  27. Annemarie schreef:

    Goed recept en hij smaakte heerlijk! De visite was vol lof! Ook zonder thermometer lukte de meringue prima. Vandaag maken we nog een heel recept om schuimpjes met de kids te bakken ?

  28. Brigit schreef:

    Wat lijkt dit me heerlijk!!
    Alleen even een vraagje, hoe bewaar je de taart en hoelang kun je hem bewaren? ook ivm de merengue??

    1. Laura's Bakery schreef:

      De meringue blijft 2-3 dagen goed, hij kan wel iets korreliger worden. De taart zonder meringue blijft langer goed. Je kunt hem buiten de koelkast bewaren, maar probeer hem wel op een iets koelere plek te zetten als het kan.

  29. Adriette schreef:

    Ik heb deze taart voor de verjaardag van m’n man gemaakt en iedereen vond hem heerlijk! En ik had nog iets van het Italiaans schuim over, dus nu staat de oven weer aan voor schuimpjes! ?
    De meringue onder de grill kleuren ging hier trouwens prima! Ik denk in 1,5 minuut klaar. Is wel ineens bruin, dus niet weglopen!
    Geweldige site Laura!

  30. Kim schreef:

    Ik ben hem nu aan het maken! Ben heel benieuwd of hij is gelukt!

  31. Marieke schreef:

    Hoi Laura,

    Tot nu toe heb ik 2x schuim gemaakt (Zwitsers en Italiaans) en is het 2x ‘mislukt’. De smaak is goed, maar het zakt in.
    De eerste keer heb ik het resterende in de koelkast gezet en was het de volgende dag juist weer te hard. Wat doe ik fout?

    1. Laura schreef:

      Meringue moet niet in de koelkast bewaard worden, dat trekt vocht aan en dan gaat het kristalliseren. Het kan inzakken om verschillende redenen, heb je deze tips al eens gelezen: http://www.handigebaktips.nl/tips-voor-perfecte-schuimpjes/

      1. Marieke schreef:

        Bedankt voor de tips! Ga het hiermee gewoon weer proberen. Heb mij overigens vergist, het was Zwitserse botercreme voor bij een dessert, welke wel in de koelkast bewaard kon worden.

  32. Irma schreef:

    Gisteren heb ik dan eindelijk dit recept gemaakt (stond al een tijdje op de lijst, nu eindelijk een goede gelegenheid en de juiste materialen in huis). En wat ís deze taart lekker! Heerlijke, bijna zijdeachtige structuur en de meringue maakt het echt af. Dankjewel voor dit recept! Voor herhaling vatbaar!

  33. Anoniem schreef:

    Ook hier het probleem dat ik geen thermometer heb voor de suiker..
    Heb je misschien ergens een recept voor een ander soort merengue waar ik die thermometer niet bij nodig heb? Kan zo geen vinden namelijk..

    1. Laura schreef:

      Je kunt het normale recept voor schuimpjes gebruiken, maar hou er wel rekening mee dat er dan het risico op salmonella is.

  34. Bonsje schreef:

    Wat een mooie feestelijke taart! Snel eens proberen ?

  35. Veerle schreef:

    Hi ik wilde graag een cheescake zonder citroen meringue maken can je dan gewoon de lemoncurt weglaten of stort de taart dan in

    1. Laura schreef:

      Heb ik niet geprobeerd bij dit recept, je zou het kunnen proberen.

  36. Marleen schreef:

    Deze taart met m’n verjaardag gemaakt. Simpel te maken als je de stappen goed volgt, goed gelukt en overheerlijk!

  37. Shako schreef:

    Hey Laura,
    Ik heb deze lemon meringue cheesecake nu vaak gemaakt want hij is echt heerlijk ! Nu wil ik het maken voor mijn werk als traktatie in cupcake vormpjes. Hoelang moeten ze dan in de oven ?

    Groetjes !

    1. Laura schreef:

      Dat durf ik je niet met zekerheid te zeggen. Zou beginnen met een half uurtje en dan kijken hoe ze eruit zien.

  38. Anne schreef:

    Hey Laura,

    Fantastische site, helemaal fan, gisteren de lemon-curd gemaakt, prachtig gelukt qua smaak en structuur. Alleen de kleur is iets minder mooi, bij gebrek aan voldoende fijne kristalsuiker 1/3e kokosbloesemsuiker gebruikt.

    Nu wil ik door voor de lemon-meringue-cheesecake. Alleen mijn bakvorm is 20 cm. Dat komt grofweg neer op 2/3e inhoud van een bakvorm van 24 cm heb ik berekend. Wat ingrediënten kom ik er met wat passen en meten wel uit denk ik maar heb je nog een tip voor de baktijd? Ook gewoon met 1/3e inkorten of werkt dat niet zo?
    Alvast bedankt!

    1. Laura schreef:

      Baktijd kun je 10 minuten inkorten en dan even controleren, maar best kans dat hij gewoon de volle baktijd nodig heeft.

  39. Sophie schreef:

    Heerlijk recept, ben er nu mee bezig!
    Maar…. 1.5 uur op 150 ging bij mij helemaal mis! Na een uur was de taart al erg bruin en gaar aan de bovenkant. Dus heb m nog even op 120 gezet maar heb m nu maar uit gezet want hij was echt gaar genoeg.. kan eraan liggen dat in een hetelucht oven heb? Ik heb het idee dat die 150 graden niet accuraat waren in elk geval.

    1. Laura schreef:

      Bij een heteluchtoven zet je de temperatuur altijd 10-20% lager (verschilt ook weer per oven, kwestie van uitproberen)

  40. Hanna schreef:

    Hoi Laura,
    Ik ben vandaag jarig en de taart is bijna klaar, overigens goed gelukt zonder thermometer (wij hebben een vleesthermometer gebruikt voor het schuim), maar hoe lang moet de taart ongeveer onder de ovengrill?

    1. Laura schreef:

      Heel kort maar, tot het een beetje bruin wordt. Verschilt per oven dus ik zou het goed in de gaten houden.

  41. Róbin schreef:

    Hi Laura,

    Wat een fijne site heb je! Mijn cheesecake staat nu af te koelen in de oven.
    Enige wat jammer was, is dat het recept net te veel was voor mijn bakvorm (ik heb een hartvorm, weet de inhoud niet), waardoor hij iets omhoog kwam uit de vorm.
    Nu bij het afkoelen is hij wel al teruggezakt, maar zag ik ook dat er een grote barst in zit.
    Dit is nu natuurlijk niet erg, aangezien er nog merengue overheen gaat, maar hoe zou ik dit in de toekomst kunnen voorkomen?
    Ik heb een heteluchtoven die ik op 135graden heb gezet.

    Ook heb ik de merengue gemaakt zonder suikerthermometer, en dit verliep prima!

    Benieuwd naar hoe hij smaakt (m’n collega’s inmiddels ook, na het zien van foto’s haha).

    Liefs,
    Róbin

    1. Laura schreef:

      Cheesecakes zijn gevoelig voor barsten, vaak komt het door het temperatuurverschil als hij uit de oven komt. Het zou ook kunnen komen omdat je een ander soort vorm gebruikt hebt. Gelukkig is het bij deze taart prima te verbergen door de meringue laag bovenop 😉

  42. Samantha schreef:

    Heb hem zojuist gemaakt… Helaas geen branderige voor de meringue maar denk dat ie heerlijk zal smaken….

  43. Lindinha schreef:

    Gemaakt en heerlijk! Ik heb het suikerwater ook zonder thermometer gemaakt en de tip van de theelepel in het glas water gebruikt. Is goed gelukt. Ik zou zelf graag de bodem knapperiger willen hebben. Hoe krijg ik dat voor mekaar?

    1. Laura schreef:

      Door het vocht uit de cheesecake is het lastig om een hele knapperige bodem te hebben, die blijft altijd wat zachter.

  44. mary schreef:

    Ik wil deze cheesecake graag bakken maar nou is mijn vraag kan ja deze goed invriezen zonder schuim natuurlijk hoop snel iets te horen gr Mary

    1. Laura schreef:

      Ja hoor dat kan!

  45. Selma schreef:

    Leuk recept! Ik heb wel een vraagje, ik wil de taart maken voor mijn zwager en dat is niet een hele erge zoetekauw, hij houdt wel van cheesecake en frisse smaken. Deze taart is dan toch wat te zoet, kan ik de hoeveelheid suiker verminderen in het recept? En eventueel vervangen door wat meer frisheid van de citroen?

    Groetjes!

    1. Laura schreef:

      Heb ik geen ervaring mee in dit recept, maar zou je kunnen proberen.

  46. Anja schreef:

    Ik heb hem zaterdag gemaakt, hij was echt heerlijk !
    dat word ook een blijvertje zoals meerdere van jou taarten

  47. Manet schreef:

    He Hallo,

    Ik heb even een vraagje, zojuist heb ik de lemon merengue cheese cake gemaakt hebt het alleen verdeeld in kleine bakvormen moeten ze dan alsnog 1,5 uur in de oven garen?

    Ik hoor het graag!

    Groetjes, Manet

    1. Laura Kieft schreef:

      In kleinere vormen hebben ze meestal minder tijd nodig.

  48. Patricia schreef:

    Hoi Laura,

    Gisteren de cheesecake gemaakt, maar toen het moment kwam om ‘m een nachtje de koelkast in te zetten begon ik te twijfelen: moet ie zo de koelkast in, of moet er folie overheen? Google gaf ook geen uitsluitsel, dus uiteindelijk heb ik er huishoudfolie met een paar gaatjes erin overheen gedaan. Ik hoop dat dat goed is! Straks ga ik het schuim maken voor er overheen; als ik ‘m daarna wil bewaren, moet ie dan in de koelkast (afgedekt?) of kan ie buiten de koelkast bewaard worden?

    Groetjes,
    Patricia

    1. Lian van Rens schreef:

      Je kunt een cheesecake prima onafgedekt dat nachtje in de koelkast zetten, maar persoonlijk heb ik dan altijd het idee dat de geurtjes en smaken van andere producten in mijn cheesecake trekken. Daarom doe ik er altijd vershoudfolie overheen. Mocht er condens ontstaan op de cheesecake dan kun je dit voorzichtig droog deppen met een keukenpapiertje voordat je de topping erover heen doet. Een cheesecake bewaar je altijd in de koelkast, ook nadat je de topping erover hebt gedaan. Het kan wel zo zijn dat de topping gaat drijven in de koelkast vanwege de condensvorming, zeker bij meringue.

      1. Patricia schreef:

        Bedankt voor de snelle reactie! De cheesecake was een groot succes, zeker voor herhaling vatbaar! Bedankt voor het recept!

  49. Peter schreef:

    Kan dit ook met bramencurd

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, lijkt me ook heerlijk 😀

  50. Nancy schreef:

    Hai ik kijk vaak kitchen 24 daar doen ze cheesecake bakken met de vorm in een laagje water eronder , moet dat bij deze ook?
    Groetjes Nens

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee dat hoeft niet, anders had ik het erbij gezet 😉

  51. Inge schreef:

    Hoi Laura, voor mijn verjaardag heb ik de Lemon Meringue cheesetaart gemaakt. Eerder had ik al de Lemoncurd gemaakt. De taart is goed gelukt dankzij het duidelijke recept. Ook was de taart erg lekker en als eerste opgegeten! Dankjewel!

  52. Peter schreef:

    Kan je bij de lemon merinque cheesecake i.p.v. lemoncurd ook bramen curd gebruiken?
    Groet Peter

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik denk dat dat zeker gaat lukken 🙂

      1. Peter schreef:

        Hoi Laura
        Gaan wel veel eieren in. Ik heb het eigeel van het eischuim gebruikt voor de cheesecake i.p.v. hele eieren. Hopelijk gaat dit ook goed. Omdat de bramencurd nog te dun was heb ik ook 20 gr meer bloem gebruikt.
        De vulling is in iedergeval lekker. Hij staat nu in de oven.
        Groet Peter

  53. Peter schreef:

    Hoi Laura
    Gaan wel veel eieren in. Ik heb het eigeel van het eischuim gebruikt voor de cheesecake i.p.v. hele eieren. Hopelijk gaat dit ook goed. Omdat de bramencurd nog te dun was heb ik ook 20 gr meer bloem gebruikt.
    De vulling is in iedergeval lekker. Hij staat nu in de oven.
    Groet Peter

    1. Laura Kieft schreef:

      Durf niet te zeggen of het met alleen eigeel in de cheesecake ook werkt. Dat heb ik zelf nog niet eerder geprobeerd, en het eiwit heeft natuurlijk ook zijn functie in dit recept. Hopelijk is hij lekker geworden!

      1. Peter schreef:

        Hij was heerlijk!
        Dankjewel voor het recept.
        We vonden hem we stevig.
        Kan ik er de volgende keer eiwit schuim erin doen om hem luchtig te maken?
        Of wordt deze hard in de taart?
        Groet
        Peter

        1. Laura Kieft schreef:

          Ik zou volgende keer gewoon hele eieren gebruiken ipv de eidooiers, denk niet dat eiwitschuim zal werken.

  54. Rozemarijn schreef:

    Hai, super bedankt voor dit recept! Echt heel blij met hoe mijn taart is geworden. Een taart is nog nooit zo goed gelukt. Alle instructies waren lekker helder. Ik ben in de middag begonnen (met de custard) en was de volgende morgen klaar. Ook het schuim was good gelukt ookal had ik geen termometer.
    Groet, Rozemarijn

  55. Jolien schreef:

    Hoi Laura,
    Moet je de taart helemaal af laten koelen tot kamertemperatuur en dan pas 4 uur in de koelkast of eventjes op kampertemp laten komen en dan de koelkast in? en dan de volgende ochtend pas de meringue maken? Ik hoor het graag.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zet hem zelf pas in de koelkast als hij hooguit nog een beetje lauw is, wel echt goed af laten koelen dus. De meringue maak je pas de volgende dag ja, wanneer je het op de taart aanbrengt.

  56. Christiane schreef:

    Hoi Laura,

    Hoe kun je deze taart het beste bewaren als de taart niet in 1 dag op gaat maar in meerdere dagen? Blijft de meringue dan nog goed?
    Dank je!
    Groetjes Christiane

    1. Laura Kieft schreef:

      Cheesecake zou ik sowieso niet langer dan 2-3 dagen bewaren. Je bewaart hem dan nog steeds op dezelfde manier, maar dit zal wel wat invloed hebben op de meringue (vocht en suiker gaan niet goed samen).

  57. Margo schreef:

    Hi Laura! Kan in geval van (tijds)nood de zelfgemaakte lemon curd vervangen worden door lemon curd van Bonne Maman? Groetjes Margo

  58. Stephanie schreef:

    Wat een lekker recept. Dit ga ik een keer maken. Kun je ook citroensap ipv lemoncurd gebruiken? Of Wat voegt curd toe?

    Zal het eiwitschuim ook lekker zijn op een vanille cheesecake ? Die heb ik vanavond gemaakt namelijk en ik zoek nog een lekkere topping. Of zal het dan te flauw smaken samen

    1. Laura Kieft schreef:

      Citroensap gaat niet, dat is veel te dun. De curd voegt de smaak toe en heeft de juiste dikte. Eiwitschuim zal er zeker goed bij passen. Bij vanille zie je ook vaak een jam of compote als topping.

  59. Jessica schreef:

    Hoi Laura,

    Kan je i.p.v. de lemon curd toe te voegen en dit mengen met het cheesemengsel, dit ook toevoegen en er een marmer effect aan geven? Of mislukt de cheesecake dan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan in principe, ik vraag me in dit geval alleen af of het cheesecakemengsel daar wel stevig genoeg voor is (niet dat alle lemon curd gelijk naar de bodem zakt).

  60. Nienke schreef:

    Hai Laura, Ik wil deze taart graag maken. Maar…het kan niet met merengue goed in de koeling. Als ik de taart nou op donderdag maak en dan in de koeling zet, dan merk je het aan het merengue op vrijdag. Dus ik zat te denken: Als ik nou de lemon curd vandaag maak (zondag) in de koeling bewaar, de taart donderdagavond. Maar op woensdagavond merengue als schuim afbak. Gewoon in een bepaalde sliertvorm. Dus dat ik dat makkelijk op de taart kan drapperen op vrijdag. Dan neem ik de taart in zijn vorm mee, het merengue schuim in een koektrommel en dan ter plekke de taart afversieren…? Wat denk jij,…werkt dat?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan prima hoor, lekker ook de knapperige meringue bovenop!

  61. Sjoerd schreef:

    Beste Laura,

    Inmiddels ben ik deze taart voor de tweede keer aan het maken, de eerste keer was de taart met weinig bakervaring toch erg goed gelukt. Bedankt voor je recept!
    Misschien een toevoeging aan het recept voor het schuim zou kunnen zijn hoeveel eieren ongeveer nodig zijn voor 100gr eiwit. Ook heb ik geen metertje om de temperatuur van de suiker te kunnen meten, toch is het gelukt door de tips van handigebaktips.nl, misschien zou je op je website hiernaar kunnen refereren.

    Fijne feestdagen!

    1. Laura Kieft schreef:

      Hi Sjoerd, leuk te horen dat de taart zo goed gelukt was! Alle artikelen worden inderdaad geüpdatet met dit soort aanvullende informatie en linkjes naar Handigebaktips.nl. Het zijn alleen nogal veel artikelen dus het duurt even voordat dit overal gebeurd is. Deze staat nog op de lijst 🙂
      Fijne feestdagen!

  62. Noor schreef:

    Beste Laura,

    Is dit recept ook lekker zonder de merengue denk je?
    Met bijvoorbeeld wat schijfjes citroen als decoratie.

    Alvast bedankt voor je reactie!

    1. Noor schreef:

      *meringue

    2. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, ook dat is heerlijk.

  63. Tineke schreef:

    Eergisteren de cheesecake gemaakt en gisteren het italiaanse schuim. Het smaakte heerlijk! Echt een aanrader.
    De tijd was het zeker waard. (Maar het vraagt wel wat planning.)
    Er kwam helaas wel een grote scheur in de cheesecake maar daar zag je met het schuim erop niks meer van.
    Dank je voor het recept!

  64. Inge schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb deze taart al eerder gemaakt en dat was een groot succes. Iedereen vond hem heerlijk! Nu wil ik hem nog een keer maken, maar deze keer moet hij glutenvrij zijn. De bodem lijkt me niet zo’n probleem, er zijn tegenwoordig genoeg soorten glutenvrije koekjes te vinden. Je gebruikt echter ook 20 gram bloem in de cheeselaag. Is dat om het wat extra stevigheid te geven? Zou het ook zonder kunnen? of zou ik het bijvoorbeeld kunnen vervangen door een zelfde hoeveelheid (glutenvrije) maizena?
    Dank voor je reactie!

    1. Laura Kieft schreef:

      De bloem is voor binding, ik zou het dan vervangen door maizena inderdaad.

      1. Inge schreef:

        Bedankt voor je reactie. Ik heb 20 g maizena gebruikt en de bodem van Butterkeks van Schär. De taart was perfect gelukt en heerlijk!

  65. Jeanine schreef:

    Hoi Laura, ik heb van het weekend je taart gemaakt en hij was super! Alleen ik merkte dat de bodem best vettig was en ik de cheesecake niet makkelijk kan snijden. Heb jij daar nog tips voor?

    1. Laura Kieft schreef:

      Lastig te zeggen, ik had daar zelf geen problemen mee. Een goed scherp mes doet al wonderen.

  66. Vanessa schreef:

    Hallo Laura,

    Dit recept ga ik zeker een keer uitproberen. daar ik van België ben zou ik graag weten wat je met theebiscuitjes bedoeld.

    1. Laura Kieft schreef:

      Gewoon simpele droge biscuitjes, ik weet niet onder welke naam die bij jullie verkocht worden.

  67. Flo schreef:

    Beste laura
    Je taart is echt super lekker, maar ik heb 1 tip.
    Dat de bereidings tijd boven aan staat want we hebben nu een lauwe taart gegeten.
    Groetjes Flo
    14 jaar

    1. Laura Kieft schreef:

      Bereidingstijd staat er bewust niet bij, want het verschilt per persoon hoe lang je ermee bezig bent. Lees van tevoren altijd een recept goed door zodat je weet of er wacht/rusttijden zijn.

  68. Jolanda schreef:

    Zojuist deze taart geproefd hij was heerlijk! Ik had hem alleen op 180 gebakken, was vergeten de oven lager te zetten?. Dus hij was wat bruin, maar dat hebben we verstopt onder de meringue?

  69. Imke schreef:

    Hoi Laura,

    Super lekkere taart!
    Waar komt het taartplateau vandaan?

    Groetjes Imke

    1. Laura Kieft schreef:

      via sweettableshop.com

  70. Marlies schreef:

    Hoi Laura,
    Ben begonnen, maarrr nog een vraag, wie weet kun je nog voor vanavond reageren.
    Als ik de taart in een 20 cm vorm doe, moet ik hem dan ook korter bakken? Bij een cake of biscuit zou ik gewoon even prikken, maar eerste keer cheesecake en ik weet niet goed hoe je de gaarheid daarvan kunt checken.

    Groeten!

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee, dan zou hij juist meer tijd nodig hebben (bij gebruik van dezelfde hoeveelheid).

  71. Lisette schreef:

    Echt de lekkerste taart ooit!! Heb hem nu al best wel vaak gemaakt, gevaarlijk lekker! En ik maak hem altijd met roomkaas van Aldi of Lidl. Gaat perfekt! Dank voor je geweldige website!

  72. Laura schreef:

    Heerlijk recept! Al vaker gemaakt. Alleen scheurt de cheesecake altijd bij mij. Met andere varianten/recepten heb ik hier ook altijd last van… Dit gebeurt al tijdens het afkoelen in de oven. Dit doe ik namelijk altijd ruim 2 uur. Hoe kan ik dit scheuren voorkomen?

  73. Olyvia van Laar schreef:

    Ik heb hem gemaakt, en hij is heerlijk!
    Bedankt laura!

  74. Patricia schreef:

    Hallo Laura,

    Volgende week hebben wij een etentje met collega’s. Iedereen neemt wat mee en ik zorg voor het zoet. Nou zou ik graag deze taart maken, maar dan in het klein en ik wil hiervoor een cupcakevorm gebruiken. Zou dit recept voldoende zijn voor 12 kleintjes en hoe lang zou het dan in de oven moeten?
    Hoop dat jij me kan helpen, want dit recept lijkt me echt super.
    Alvast bedankt, groet Patries

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Patries, dit zou voldoende moeten zijn voor 12 kleine cheesecakejes. Ik gok dat de baktijd 25-30 minuten is, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.

      1. Patricia schreef:

        Bedankt voor de snelle reactie. Ik ga het proberen en laat je weten hoe het gegaan is.

  75. Sabrina schreef:

    Eindelijk de lemon meringue cheesecake gemaakt! Alleen de bodem gemaakt met bastogne waardoor hij nóg lekkerder smaakt! Zonder de meringue smaakt hij al fantastisch dus die kun je eventueel ook nog weg laten.

  76. Rianne schreef:

    Hij is gelukt!!! & dat zonder suikerthermometer
    Zo lekkkerrr & heeel machtig!

  77. Esther schreef:

    Fantastisch, wat een heerlijke taart is het geworden! Ook zonder ‘suiker’ thermometer lukte het maken van de meringue. Super bedankt voor dit heerlijke recept!

  78. Krissie schreef:

    Vandaag was het tijd om, in de zoveelste lockdown, een rondje sociaal te doen.
    Eerst naar een nieuwgebakken baby kijken (jeeeej, wat zijn ze klein) en daarna langs een vriendin die ik, dankzij mijn verhuizing terug naar de roots, gelukkig meer kan zien.
    En omdat ik ‘de bakvriendin’ ben, nam ik deze cheesecake mee.
    Donders, wat heb ik daar punten mee gescoord! Die ga ik volgende week maken voor de verjaardag van de jongste.
    Een vraagje wel… Als ik m glutenvrij wil maken, uiteraard andere koekjes in de bodem, maar waar vervang ik de bloem en zijn eigenschappen mee?

    1. Laura's Bakery schreef:

      https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/ Misschien dat dit artikel je verder kan helpen?

  79. Krissie schreef:

    Op welk artikel doel je? Met zowel de telefoon als de laptop kan ik geen verwijzing vinden.

  80. Jessica Guichelaar schreef:

    Hoi Laura,
    Ik ben dol op deze cheescake.
    Kan deze ook gemaakt worden met de passievrucht-curd? Ipv lemoncurd?

    Tevens nog een vraag, ik wil deze cheescake volgende week in kleine silicone muffinvormpjes maken, heb jij enig idee hoelang het dan in de oven moet?

    Dankjewel alvast voor je reactie.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan. Dit artikel licht het omrekenen van bakvorm en temperatuur toe: https://www.laurasbakery.nl/temperatuur-baktijd-aanpassen-bij-ander-formaat-bakvorm/

  81. Jessica Guichelaar schreef:

    Dankjewel voor je reactie, ik ga het dit weekend proberen. 😋
    Wel heb ik nog een vraag over de merengue, de kleine cheescakejes wordt over 4 dagen verdeeld, kan ik de merengue 4 dagen bewaren in een spuitzak en elke dag voor het serveren iets op de cheescakes spuiten?

  82. Nadesja schreef:

    Hoi Laura,
    Ik zou graag de cheesecake zonder lemoncurd willen maken. Is het mogelijk om deze gewoon uit het recept weg te laten? Of moet ik dan wat anders er aan toevoegen om het te laten slagen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waarom wil je de lemon curd weglaten? Het kan, maar het geeft juist wel de smaak (en wat pit) aan de cheesecake. Je zou ook kunnen kiezen voor een andere curd of een fruitjam.

  83. Ozlem schreef:

    Deze Cheesecake heeft mijn mening over cheesecake volledig veranderd. En nog ben ik niet van de cheesecakes.
    Nadat een collega deze had gemaakt, heeft ze me de link gegeven en sindsdien bak ik deze zeker 1 keer per maand. Zonder de meringue weliswaar.. Mijn hele familie is er zot op. Nooit genoeg, altijd klagen dat ik te weinig heb gemaakt! Ik bak tegenwoordig stiekem 1 voor die en dan weer voor die! Zo zo zo zo blij met dit recept! Dank voor het delen!

  84. Bertie schreef:

    Ontzettende lekkere taart, duurt wel lang voordat hij klaar is vanwege de vele recepten die er in gaan, maar bij ons favoriet. Vooral de lemoncurd erbij, zalig. Ik maak alle zoete gerechten van Laura, wil niet anders!
    Ook vrienden z8jn laaiend enthousiast en ik maak ze zelf voor iemand die een tea room heeft.

  85. Jolanda schreef:

    Laura, wat een heerlijk recept is dit, ik heb hem al vaak gemaakt!
    Weet jij of het mogelijk is om het recept te verdubbelen en het dan in een grote rechthoekige vorm te bakken. Ik vraag mij af hoe dat dan zit met de baktijd en of de binnenkant dan ook goed gaar zou worden. Heb jij daar ideeën over?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Leuk om te horen! Dat lijkt me van wel, durf alleen niet te zeggen of dat de baktijd beïnvloedt. Dat lijkt me van wel, maar hoeveel precies weet ik niet want ik heb dat zelf niet getest.

  86. Jessica schreef:

    Ook bij mij is de bodem helaas erg kruimelig. Ik vond hem tijdens het maken al vrij droog.
    Misschien de verhoudingen iets aanpassen.
    Het is zo zonde want verder was de smaak goed. Het schuim was bij mij te dun geworden.
    Volgende keer beter..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je tijdens het maken merkt dat het erg droog is, kun je zeker wat extra boter toevoegen (het kan nog weleens verschillen per merk biscuits). Het schuim is belangrijk goed stevig op te kloppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *