Kletskoppen

Gepost: 11 juli 2016 Laatst bewerkt: 8 september 2023
210

kletskoppen 1a

Het gevaar van kletskoppen? Voor je het weet heb je een hele trommel leeggegeten. Bij mij gaat dat in ieder geval wel zo. De koekjes zijn dun en fragiel waardoor je er sowieso drie moet eten om het gevoel te hebben dat je een koekje eet. En ja, nu je toch op dreef bent kunnen er best nog een paar bij. Of ben ik de enige die een stapel kletskoppen zo in een holle kies stopt? Omdat ik deze dunne knapperige koekjes nog nooit zelf had gemaakt, pakte ik het boek De Banketbakker erbij. Ik vond al snel een recept, maar ik miste in de bereiding wel hoe lang je ze nu precies moest bakken en hoeveel koekjes ik kon maken. Dat was dus een beetje uitvogelen, maar het is gelukkig goed gelukt. Als een klein kind zat ik vol verwachting voor de oven om te kijken hoe mijn kletskoppen van hoopje deeg in dunne knapperige schijfjes veranderden.

BAKTIP: Je kunt met twee theelepels hoopjes beslag op de bakplaat scheppen, maar zelf vulde ik een spuitzak en spoot kleine beetjes deeg op de bakplaat. Zorg ervoor dat je ruim afstand houdt tussen de koekjes, de kletskoppen lopen namelijk flink uit in de oven.

NOG MEER KOEKJES BAKKEN?  

In 50x Koekjes vind je nog veel meer heerlijke koekjesrecepten. Van chocolate chip cookies tot gingerbread koekjes en van bokkenpootjes tot kano’s en kaneelvlinders. Alle recepten zijn voorzien van stap-voor stap beschrijvingen, tips en trucs om het bakken nog gemakkelijker te maken en smakelijke foto’s. Een perfect boek voor alle koekenbakkers! 

Bestel hier!

Afbeelding

kletskoppen 2a

Recept afdrukken

4.71 van 27 stemmen

Kletskoppen

Oh zo simpel, maar ook oh zo lekker: kletskoppen. Voor je het weet zijn al deze lekkere koekjes alweer op nadat je ze hebt gemaakt.
Porties: 18 stuks

Ingrediënten

  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 20 gram melk
  • mespunt kaneel
  • mespunt zout
  • 30 gram blanke amandelen (fijngehakt)
  • 50 gram Zeeuwse bloem

Instructies

  • Roer de boter, basterdsuiker en melk met een spatel door elkaar. Voeg de kaneel, het zout en amandelen toe en roer wederom door elkaar. Meng als laatst de bloem door het mengsel.
  • Je kunt met twee theelepels hoopjes beslag op een met bakpapier beklede bakplaat scheppen, maar zelf vulde ik een spuitzak en spoot kleine beetjes deeg op de bakplaat. Zorg ervoor dat je ruim afstand houdt tussen de koekjes en niet te dicht bij de randen van de bakplaat begint, de kletskoppen lopen namelijk flink uit in de oven.
  • Bak de koekjes in 8-10 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte).
  • Houd de koekjes goed in de gaten, want ineens gaat het heel snel met verkleuren en voor je het weet zijn ze verbrand.
  • Laat de kletskoppen een paar minuten afkoelen op de bakplaat tot ze steviger zijn geworden, verplaats ze dan naar een rooster. Ik legde een velletje keukenpapier op het rooster zodat dit het vettige laagje aan de onderkant van de koeken kon opnemen.
Tips

Geen Zeeuwse bloem in huis? Je zou dit ook kunnen vervangen door gewone bloem, dan worden het ook hele lekkere kletskoppen.
Bewaren

Bewaar de koekjes in een afgesloten trommel, ze blijven een klein weekje goed.

kletskoppen 3a

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

63 reacties

  1. Jaaa kletskoppen zijn zó lekker!! Die wil ik ook nog een keertje maken!

  2. Lianne schreef:

    Wat leuk! Ik hou echt heel veel van kletskoppen, maar uit zelfbescherming koop ik ze nooit, maar het lijkt mij wel enorm leuk om ze een keertje zelf te maken. 🙂

    1. Tineke schreef:

      ik zou het zelfde verhaal al Lianne schrijven….maar ga ze echt zelf nu maken!!

  3. Trudy schreef:

    Jawel, dit was het favoriete koekje van jouw opa Gerard !!

    1. Carla schreef:

      Dit was ook het enige koekje wat je Opa Gerard zelf een paar keer gebakken heeft!
      Heerlijk zijn ze, en idd je eet er zo een aantal achter elkaar weg!
      Vanmiddag nog gedaan bij een zalige kop thee!
      De kletskop is, naar mijn mening een beetje een “vergeten” koekje. Er zijn zat winkels waar ze niet worden verkocht.
      Tip: je kan ze zelfs bewaren samen met krakelingen in een trommel en geen van beide wordt slap, geen idee hoe dat kan!
      Xus,
      Car

  4. Jessica schreef:

    Kan je ook gewone amandelen gebruiken ipv blanke? Ik woon in het buitenland en kan die blanke niet vinden (tijdje terug al x op zoek naar geweest)…. Maar neem aan dat het niet veel af doet aan t koekje toch…?

    1. Laura schreef:

      Het kan wel, misschien dat je het in structuur merkt qua velletjes van de amandelen.

    2. Julia schreef:

      Als je amandelen kort opkookt in wat water en daarna koud afspoelt krijg je het velletje er heel makkelijk af 🙂

      1. Jessica schreef:

        Bedankt voor de tip! Dat ga ik snel eens proberen… Was nu te ongeduldig en ging ze meteen bakken nadat ik m’n vraag had gesteld ? De smaak was goed, alleen vond t koekje te taai en niet knapperig dus die moeten we nog een x gaan bakken ☺️

    3. Roos schreef:

      Je kunt de bruine amandelen in water weken(overnacht)en ze dan makkelijk uit de velletjes knijpen. Daarna wel weer laten drogen, anders klopt het recept niet(de amandelen nemen toch wel water op door het inweken)

  5. Margot schreef:

    Ik heb al veel te lang geen kletskoppen gegeten, yum!

  6. Ineke schreef:

    Bedankt voor al je heerlijke recepten! Heb een bakdagje en heb je kletskoppen gemaakt, en de sticky abrikozen koekrepen, de chocolade-hazelnoot spiralen en de chewy peanutbutter cookies. Heb gemerkt dat in mijn combi magnetron alles net iets langer in de oven moet, maar het smaakt allemaal heerlijk. De peantbutter cookies tot nu mijn favoriet. In het verleden als je Romeo’s gemaakt. 🙂

  7. samantha schreef:

    kan de zeeuwse bloem ook normale bloem zijn?
    ze verkopen hier (hongarije) geen zeeuwse bloem …

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat kan 🙂

  8. Daniëlle schreef:

    Ohh als ik kletskoppen in huis heb gaat het hele pakje altijd in één keer op. Zo slecht! haha… Maar zo lekker! Ik ga ze dan ook zeker eens proberen zelf te maken!

  9. Josianne schreef:

    Dag Laura,

    allereerst: Gefeliciteerd met je nieuwe bakboek! Morgen ploft hij bij mijn zus op de mat, we delen onze recepten boeken altijd! Ben heel benieuwd!

    Ik heb een vraagje over de kletskoppen, bij de meeste bakkers vind je kletskophoorntje met botercreme. Kan je van de kletkoppen als ze net gebakken zijn een rolletje draaien?

    alvast bedankt voor je reactie!

    Groetjes Josianne

    1. Laura schreef:

      Ja dat kan, ze zijn nog zacht als ze uit de oven komen. Kijk wel uit voor je handen, want ze zijn loeiheet. Veel plezier met mijn boek!!

  10. tamara schreef:

    Vanochtend gemaakt en ze zijn heerlijk.
    Ik krijg ze alleen niet geleidelijk gekleurd.. de randen zijn snel donker geworden terwijl de binnenkant nog niet is gekleurd.
    Heb je misschien een tip over hoe ik dit kan voorkomen?

    1. Laura schreef:

      Dat is normaal dat de randen eerder kleuren. Als het te hard gaat kun je de temperatuur van je oven lager zetten.

  11. Francien schreef:

    Vandaag gemaakt heerlijk zijn ze, ik had half witte en half bruine basterd gebruikt, maar ik zet de volgende keer de oven op 200 graden het is per over verschillend denk ik, ook ik heb eeb vraag moet het perse basterdsuiker zijn? Ook ik woon in het buitenland en hier is het niet te vinden. Dus als de basterd op is dan moet de familie uit Nederland het mee brengen! Verder een toprecept het is zo klaar en de smaak fantastich.

    1. Laura schreef:

      basterdsuiker is wel het best, maar fijne kristalsuiker zou je ook kunnen gebruiken.

    2. Berryde Wit schreef:

      Hallo Francien.

      Ik heb 25 jaar in Engeland gewoond, maar sinds 5 maanden ben ik weer in Nederland neergestreken.
      Waar wij veel plezier van hadden waren The Dutch Ex-Pat shop en de Heimweewinkel in Nederland.
      Probeer dat eens. Beide hebben een op elkaar aansluitend assortiment. The Dutch Ex-Pat verzend zelfs vis en vlees, ingevroren in droog-ijs. Lekker voor de Hollanse nieuwe en paling. Deze zijn in weinig landen verkrijgbaar. Andere vissorten kan nagenoeg overal wel krijgen.
      Probeer het eens en je bent verkocht!

  12. Danielle schreef:

    Bij mij worden ze steeds taai. Weet jij hoe dat komt? Ik heb ze nu 12 minuten op 180 graden gedaan. Dat staat in de meeste recepten. Ik zie nu dat jij ze op 220 graden doet

    1. Laura schreef:

      Dat zou heel goed de reden kunnen zijn, op een hogere temperatuur worden ze (sneller) knapperiger. Of op 180 graden wat langer in de oven laten.

  13. Jolein schreef:

    Ik dacht dat kletskloppen met pinda’s waren ?

    1. Laura schreef:

      Haha, dat heb ik ook heel lang gedacht hoor 😉

  14. Ellen schreef:

    Zijn kletskoppen en amandelkrullen dezelfde koekjes?

    1. Laura schreef:

      Volgens mij verschilt de receptuur, maar ze lijken inderdaad wel op elkaar. De krullen zijn iets dikker en lijken meer op een ‘echt’ koekje.

  15. Jocelyn schreef:

    Hoi Laura! Bedankt voor je heerlijke recept. Ik heb ze vanmorgen gemaakt en nu de eerste twee al opgegeten, heerlijk! Ik heb ze gemaakt met lichtbruine basterdsuiker omdat ik de witte niet in huis heb. Ging ook prima, als ze eenmaal bruin zijn gaat het inderdaad supersnel! Bij mij was 7 minuten op 220 al ruim voldoende.

  16. Ilona schreef:

    Ze worden maar niet bruin bij mij, echt heel licht. Ik heb ze nu al 14 minuten op 230 maar ze worden niet lekker bruin en knapperig .

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan hebben ze in jouw oven waarschijnlijk nog net even wat meer tijd nodig.

  17. neeltje schreef:

    Nu alleen nog een goede plek in huis om ze te verstoppen….

  18. Anita schreef:

    Misschien een domme vraag, maar is 20 gram melk gelijk aan 20 ml melk?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is in dit geval gelijk (maar niet bij alle vloeistoffen)

  19. Ayla schreef:

    Hoi Laura! Ik ga voor kerst dit jaar opgerolde kletskoppen maken met hazelnoot en die wil ik graag vullen. Mokka-nogiets; mascarpone wordt denk ik het lekkerst. Weet jij wanneer ik de kletskoppen het beste kan vullen? Zou ze het liefst overdag al vullen en gevuld meenemen, maar ik ben bang dat ze zacht worden… Ik hoop dat jij dit misschien weet!

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou ze echt pas op het laatste moment vullen, maar je kunt natuurlijk wel alle losse onderdelen al klaar hebben 🙂 (en er staat trouwens een lekkere mokkacrème online 😉 )

  20. Carin schreef:

    Zeeuwse bloem vervangen door italiaanse dolce oo bloem. Werkt ook goed. Ik heb in etappes gebakken de temperatuur heb ik wel lager gezet anders branden de randjes aan en is de binnenkant nog niet gaar.. je kan ze tijdens het afkoelen ook oprollen en daarna vullen met een lekkere creme. Of ricotta met van die gesuikerde vruchtjes.
    Waar ze ook een canneloni mee vullen.

  21. Ellen schreef:

    Bedankt voor het recept. Ik ben nu bezig om het deeg te maken en ik merk dat het erg droog is. Mijn deeg is veel te droog om in een spuitzak te doen. In jouw recept staat 20 gram melk maar meestal staat het in cl of dl. Klopt dat wel dan? Hoe zacht moet mijn deeg zijn? Kan ik er voorzichtig wat melk bijschenken? Alvast bedankt.

    1. Laura Kieft schreef:

      20 gram is hetzelfde al 20 ml, met grammen weeg je het preciezer af. Heb je verder wel alles goed afgewogen?

  22. Ellen schreef:

    Daar ben ik nog even. Helaas is het mislukt. Ik heb mijn deeg met wat melk aangelengd zodat het minder droog was. Toen heb ik kleine bolletjes gemaakt en in de oven gezet op 180 graden. Eerst 5 minuten maar de bolletjes bleven bolletjes. Toen nog een paar minuten maar dat hielp niet. Heb je enig idee hoe dit kan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zonder verdere info is dat moeilijk te zeggen. Heb je andere wijzigingen gemaakt?

  23. Joran schreef:

    Lekker recept, heb het een aantal keer gebakken. Maar waar ik (ook bij andere koekjes) vaak tegenaan loop is dat ze onderop wat plakkerig blijven. Heb je daar nog tips voor? Ze zijn wel gaar. Ik laat ze afkoelen op een rooster (hoe lang moet dat ongeveer?).

    1. Laura Kieft schreef:

      Hoe bak je ze? Wel gewoon op een bakplaat met bakpapier? Afkoelen gewoon tot ze op kamertemperatuur zijn.

  24. Ella schreef:

    Hello , just love your recipes I wish you could also have them available in English since my Dutch especially reading is not that good anymore.
    Anyway I love the Kletskoppen and I make them with Peanuts that’s all I know them to have ever since I was a little girl 50 + years ago.
    Thank you again, Ella .
    P/s Happy King day ??

  25. An schreef:

    Dag Laura

    Kunnen amandelschilfers ook?

    Groetjes

    An

    1. Laura's Bakery schreef:

      Vast wel, maar dan is het effect net even anders.

  26. Mini Struycken schreef:

    Dag Laura, kun je de kletskoppen ook met vloeiende bloem maken?
    Groetjes Mini

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf nog nooit gebruikt, ik gebruik het liefst tarwe- of patentbloem.

  27. Gina schreef:

    Hi Laura,

    Ik wil graag kletskophoorntjes maken gevuld met room. Ik heb van die metalen hoorn malletjes. Maar doe je het deeg om het malletje en dan in de oven? Of bak je ze eerst en kan je ze dan nog eromheen buigen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je bakt ze eerst en daarna kun je ze vouwen.

  28. Marleen schreef:

    Ik heb het recept geprobeerd. De enige wijziging die ik heb gedaan is met rietsuiker ipv basterdsuiker want dat verkopen ze hier in Peru niet. De smaak was goed, de koekjes verder ook. Ik kreeg ze alleen niet los van het bakpapier. Iemand een idee of dit aan de suiker ligt? Of was ik te ongeduldig en wilde ik ze te snel van het bakpapier halen? Ik heb ze uiteindelijk in stukjes moeten breken om het papier er af te kunnen halen. Super zonde van zo’n heerlijk knapperig koekje.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk, kletskoppen bakken in Peru! Heb je ze volledig laten afkoelen voordat je ze eraf haalde?

  29. Marleen schreef:

    Dank voor de reactie! Zo nu en dan verlang ik toch nog Nederlandse zoetigheden! 🙂 De kletskoppen waren nog niet volledig afgekoeld. Vanuit de beschrijving begreep ik dat het om eventjes ging. Zou dat een verklaring kunnen zijn dat ze niet loskwamen van het papier?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou er zeker mee te maken kunnen hebben.

  30. Lona schreef:

    Misschien nog een tip; met een gaasmatje (kun je bij bakwinkels krijgen) ipv bakpapier, vloeien de koekjes vaak beter uit!

  31. Ton Heijkoop schreef:

    Ik heb een keer kletskoppen gemaakt en over de hele plaat uitgesmeerd. Daarna uitgestoken toen het net uit de oven kwam. De rest verkruimeld en door het ijs gedaan. Heerlijk.

  32. Illiana schreef:

    Net gebakken, met gewone bloem en amandelen met vlies. Smaken prima 👌.

  33. Patricia Manuel schreef:

    Hallo Laura…
    Een keer had ik geen amandelen in huis… heb toen hazelnoten gebruikt. En verbazingwekkend ook dat is lekker. Niet het origineel natuurlijk maar in nood wanneer je plotseling visite krijgt .
    Groetjes

  34. Dionne schreef:

    Kun je ook amandelmeel gebruiken? Ik heb helaas geen amandelen in huis… groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat anderen al reageren lijkt mij ook inderdaad. Het kan wel, maar dan krijg je echt andere koekjes.

  35. Illiana schreef:

    Je hebt de amandelen nodig om kleine stukjes te hebben in de koekjes. Je gaat dus de structuur echt missen als je geen stukjes noot er in hebt!

  36. Dionne schreef:

    Ze vonden het hier heerlijk en het gaat gelukkig dus prima met amandelmeel 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *