Kerststol

64

Vandaag een recept waar ik zelf niet eens helemaal gek op ben, maar wel eentje waarvan ik vond dat hij niet mocht ontbreken op Laura’s Bakery. Je hebt natuurlijk allang gezien waar ik het over heb: de kerststol! Mijn vader is gek op dit zoetige brood met spijs en krenten, ikzelf ben er nooit heel erg weg van geweest. Tot ik een hap nam van mijn zelfgemaakte stol, die vind ik dus wel lekker! Ik ben dan wel weer zo’n muts die het liefst bij elk hapje wat spijs heeft en een plakje van dit brood dus half verbouwt voor ik het opeet. Ben ik de enige die dat doet? Anyway, het is dus echt niet moeilijk om zelf een kerststol te maken. Ik deel het recept met je en heb ook een paar stap-voor-stap foto’s gemaakt.

Alle eer voor dit recept gaat overigens naar Levine, ik heb alleen de vulling ietsjes aangepast. Als het op brood aankomt raadpleeg ik altijd haar site of boeken, zeker wanneer ik iets nieuws probeer. Dit recept komt uit het boek Brood uit eigen oven.

Kerststol

Een goede kerststol hoort natuurlijk bij Kerst, die kan niet ontbreken. Zelfgemaakte kerststol is vele malen lekkerder en helemaal niet moeilijk om te maken.
Porties: 1 grote stol

Ingrediënten

Deeg

  • 375 gram tarwebloem
  • 10 gram droge gist
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 160 gram volle melk (20-25 graden)
  • 60 gram ei (M)
  • 0,5 tl koekkruiden
  • 7 gram zout
  • 75 gram ongezouten roomboter (in klontjes)

Vulling 1

  • 125 gram gele rozijnen
  • 125 gram blauwe rozijnen
  • 100 gram amandelen (grofgehakt)

Vulling 2

  • 200 gram amandelspijs
  • 20 gram citroen rasp (uit een potje, van Dr. Oetker)
  • ongeveer 1 el losgeklopt ei (M)

Verder nodig

  • zonnebloemolie voor invetten
  • gesmolten boter om het brood mee te bestrijken (flinke klont is voldoende)
  • poedersuiker

Instructies

  • Wel enkele uren van tevoren de rozijnen in lauw water. Laat 15 minuten staan en giet ze dan af. Laat uitlekken en dep ze goed droog. Voeg ze toe aan de gehakte amandelen en zet apart tot gebruik.
  • Om het deeg te maken doe je alle ingrediënten behalve de boter in een kom. Kneed (in een staande mixer in ongeveer 8 minuten tot een stevig deeg. Voeg dan de klontjes boter een voor een toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken. Laat het deeg 15 minuten afgedekt staan en kneed er dan vulling 1 door (de rozijnen en amandelen).

1e rijs en vulling 2

  • Leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, draai de bal deeg even om zodat deze ook bedekt is met een dun laagje olie. Dek de kom af met folie of een schone theedoek en laat op kamertemperatuur 60 minuten rijzen. De bol deeg zal niet helemaal in volume verdubbelen.
  • Maak ondertussen de tweede vulling. Kneed het citroenrasp en ei door het amandelspijs. Maak er een rol van en leg opzij tot gebruik.

Vormen en rijzen

  • Stort het deeg op een met zonnebloemolie ingevet werkblad en duw de lucht eruit. Bol het deeg losjes op en laat het afgedekt zo’n 20 minuten rusten.
  • Druk daarna het deeg uit tot een ovaal van ongeveer 2 cm dik. Laat de boven- en onderkant van het deeg ietsjes dikker.
  • Leg de rol amandelspijs in het midden van het deeg. Vouw de bovenkant van het deeg over de amandelspijs, vouw het daarbij ook nog iets verder dan de onderkant van het deeg. Zorg dat het overlapt. Met de zijkant van je hand druk je het deeg ter hoogte van de rol amandelspijs vast. Druk ook de zijkanten zachtjes een beetje dicht.
  • Draai het deeg om (onderkant wordt bovenkant en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek het brood af met folie of een schone theedoek en laat in 45 minuten op kamertemperatuur rijzen. Het hoeft niet in volume te verdubbelen.

Bakken en afwerking

  • Bak de stol (in totaal in 35-40 minuten gaar en bruin. De eerste 20 minuten bak je het brood op 180 °C (boven- en onderwarmte), de laatste 15-20 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte).
  • Leg de stol direct na het bakken op een rooster. Na 10 minuten bestrijk je het brood met gesmolten boter en bestrooi je hem met poedersuiker. Laat het brood helemaal afkoelen en bestrooi voor serveren nogmaals met poedersuiker.
Tips

In haar boeken beschrijft Levine de verschillende manieren om deeg te kneden per recept: voor een staande mixer, een broodbakmachine en met de hand.

vormen en rijzen

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

45 reacties

  1. Patricia schreef:

    Hoi Laura,

    Je bent niet de enige die een snee kerstbrood verbouwt zodat er overal een beetje spijs zit 😉

    Hoe lang kun je dit brood bewaren?

    Groetjes Patricia

    1. Karin schreef:

      Ik heb het ingevroren en dan is het nog maanden houdbaar. Heb wel kleine stolletjes gemaakt i.p.v. 1 grote.

    2. Laura Kieft schreef:

      Met 3-4 dagen is het het lekkerst, maar je kunt het ook prima invriezen 🙂

  2. Kimmy schreef:

    Hia Laura
    Zou je dit kerstbroodje met
    Glutenvrije en melkvrije ingrediënten kunnen maken ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb ik zelf geen ervaring mee, dus dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Glutenvrij brood is toch een stuk lastiger.

  3. Karin schreef:

    Ik heb dit jaar een versie gemaakt met 200 gram cranberries, 100 gram rozijnen en 100 gram gedroogde abrikozen. Verder wel bovenstaande hoeveelheden aangehouden. Het is net een gebakje!

    1. Karin schreef:

      En nog 100 gram walnoten trouwens. En er kleine stolletjes van gemaakt

  4. Doreth de Geus schreef:

    Hoi Laura
    ook ik verbouw mijn sneetje om overal spijs te hebben . Toch heel normaal,anders heb je ineens een klomp spijs te pakken blehhhhh.

  5. Cees Brouwer schreef:

    Ik rol de spijs tussen twee velletjes frisfolie uit zodat het dezelfde vorm heeft als het uitgerolde deeg. Bovenste frisfolie velletje verwijderen, op het deeg leggen, waarbij het onderste velletje boven komt en deze dan verwijderen. Oprollen, bakken. Bij iedere hap spijs zonder te verbouwen, zodat je er lekker roomboter op kunt smeren.

  6. Yvonne Zwart schreef:

    Ha Laura, zo herkenbaar met die spijsvulling . . .
    Direct ga ik de boodschappen halen om zelf zo’n stol te bouwen en ik vind het recept er goed uit zien want in de meeste stollen die je kunt kopen zitten noten en helaas, ik ben allergisch voor noten met uitzondering van amandelen!
    Hoewel die geloof ik eigenlijk ook niet onder ‘noten’ vallen!
    Nog even zeggen dat ik niet alleen geniet van je recepten, alleen al om te lezen maar ook van de ‘persoonlijke touch’ hoe je je recepten vertelt!
    groetjes Yvonne

  7. Annelies schreef:

    Ook ík lepel het spijs uit het gat, om het vervolgens over het hele broodje uit te smeren….
    Klinkt goed dit recept! Wel weer een boel werk. Even kijken of ik daar deze kerst zin in heb….;-)

  8. Melissa schreef:

    Normaal ben ik niet zo van de reacties, maar dit keer moest het echt even. Deze stol vandaag gemaakt en begon erg sceptisch. Paar jaar eerder een stol geprobeerd te maken en dat was een baksteen geworden. Na de eerste rijs had ik al door dat ik met heel ander deeg te maken had. En wat duurde dat lang! Het rijzen en bakken en afkoelen! Nog iets warm toch een plakje afgesneden en echt nooit meer koop ik zo een vieze 2 maanden oude stol uit de supermarkt! Wat is dit lekker! Lekker morgenochtend bij de zelfgebakken duivekater ? heel erg bedankt voor het plaatsen van de vele recepten, heb al veel van hier (en uit de boeken) gebakken en er is nog niets mislukt. Fijne feestdagen! Dikke knuffel Melissa

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat leuk om te horen! Fijne feestdagen!

  9. Henny schreef:

    Hallo Laura, ik heb de stol met veel plezier gemaakt. Leuk om te doen. Je moet er wel flink tijd voor uittrekken maar dat geeft niet. Hij is erg lekker van smaak. Ik vind hem alleen wat droog. Enig idee wat ik fout gedaan kan hebben?
    Ik maak meteen van de gelegenheid gebruik om je te bedanken voor alle prachtige en heerlijke recepten. En wens je heel fijne kerstdagen toe en alvast een bakgraag 2018.

    1. Laura Kieft schreef:

      Als hij te droog is, heeft hij waarschijnlijk iets te lang (of heet) in de oven gestaan. Of bij het kneden van het deeg is het mis gegaan, maar dan zal het ook niet goed gerezen hebben.

      En dank je wel! Jij ook hele fijne dagen 🙂

  10. Sonja schreef:

    Hoi Laura, wat heb ik fout gedaan?? Mijn deeg plakt aan alle kanten, kan het niet uitrollen alleen als een plakrol neerleggen 🙁 ga hem straks wel in de oven doen…. hoop dat het nog lukt…..veel tijd ingestoken….

    1. Sonja schreef:

      I.p.v volle melk, magere melk gebruikt kan dat het zijn?

      Ik volg je al een lange tijd, superrecepten en tot nu toe is alles gelukt! Nu hopen dat met kerst toch nog een stol op tafel…..
      bedankt voor alle heerlijke recepten en fijne dagen en een heel gezond 2018!

      1. Laura Kieft schreef:

        De melk kan zeker verschil geven, maar dat het dan zo plakt lijkt me stug. Heb je alles wel goed afgewogen? En roomboter gebruikt?

        1. Sonja schreef:

          Ja alles afgewogen en roomboter gebruikt en hij is alsnog gelukt en was echt heeeerlijk!
          Bedankt!
          Gr. Sonja

  11. Gerdien schreef:

    Mijn man heeft deze gisteren gemaakt, alleen omdat ik niet van rozijnen houd de vulling vervangen door 350 gram gemengde noten. Het ziet er alvast fantastisch uit en ik heb een klein stukje geproeft, echt heerlijk! De amandelspijs heeft hij zelf gemaakt naar aanleiding van het recept op je blog. Wij zijn fan! (maar wat een werk dat wachten 😉 )

  12. Yonneke schreef:

    Hoi Laura,

    Als je zelfs je spijs hebt gemaakt een dag van te voren moet je er dan ook nog een ei door doen als je het gaat bewerken voor in het brood?

    1. Nicky schreef:

      Hoi Laura, diezelfde vraag heb ik ook! Heb ook jouw recept voor zelfmaak spijs gevolgd en vroeg mij nu af of ik nu weer ei en citroenrasp moet toevoegen?

      Fijne feestdagen!

      1. Laura's Bakery schreef:

        Ja, dat zou ik wel doen!

  13. Suzanne schreef:

    Hoi Laura,
    Wat is dit lekker! Toen ik jouw foto’s zag en mijn deeg, had ik wel het idee teveel vulling te hebben. Maar ik vind dat eigenlijk niet zo erg. Kan het kloppen dat de spijs best compact is?
    Fijne feestdagen verder!

    1. Laura Kieft schreef:

      Spijs is altijd compact inderdaad.

  14. Micky schreef:

    Hoi Laura, ik heb deze stol met Kerst gemaakt en gister voor de 2e keer. Waarom zou je zoiets lekkers tenslotte alleen maar met Kerst eten ?.
    Ik heb gister alleen in plaats van de citroenrasp een eetlepel lemoncurd gebruikt bij de amandelspijsvulling. Was ook heerlijk. Dank voor je recept, en de plaatjes bij het vouwen van de stol. Ik ben niet zo handig en was er zonder die afbeeldingen niet uitgekomen.
    Groetjes Micky

  15. sander schreef:

    Hallo Laura, je eerste zin weerhoudt me al om dit recept te maken.
    Wel de rozijnen enkele uren van te voren. laat ze 15 minuten staan.
    Wat bedoel je nu, moet ik de rozijnen maar 15 minuten laten wellen, of juiste enkele uren?
    en als het maar 15 minuten hoeft, waarom dit dan uren van te voren doen?
    Als een recept zo onduidelijk begint, dan ben ik al bang voor de rest.

    Dus wellicht als tip: maak je instructies duidelijker.

    1. Laura Kieft schreef:

      Het staat er gewoon correct hoor. Je moet die handeling van het wellen enkele uren van tevoren uitvoeren en dan laat je ze daarna een paar uur zo staan 😉

  16. Yonneke schreef:

    Hoi laura,

    Ik snap de reactie wel. Jij schrijft:

    Wel enkele uren van tevoren de rozijnen in lauw water. Laat 15 minuten staan en giet ze dan af. Laat uitlekken en dep ze goed droog.

    Ik dacht ook laat uren wellen en laat 15 min staan en giet ze dan af? Ik neem aan dat je bedoelde wel ze enkele uren, giet af en laat dat 15 min staan. Voor het uitdruppen van het vocht. Zo bedoelde je het denk ik?

    Hij was overigens heerlijk!

    1. Laura Kieft schreef:

      Een paar uur voordat je de stol echt gaat maken wel je de rozijnen. Dat wellen in water doe je 15 minuten, dan giet je het af. Daarna laten staan tot je de stol gaat maken.

  17. Maria Meerman schreef:

    Goed te weten dat het brood 3 tot 4 dagen lekker blijft.

    Ondertussen weet ik niet hoe ik hem moeten bewaren.

    Afdekken of inpakken in folie?

    Ik wens je in ieder geval mooie feestdagen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      In een luchtdichte plastic zak of goed in vershoudfolie verpakken.

      1. Maria Meerman schreef:

        Dank je wel!

  18. riet maaten schreef:

    hallo ik laat even weten dat ik die swirl koekjes heb gemaakt ze zijn heel lekker.
    en ik heb een vraag ik wil een krenten brood van speltbloem maken moet ik dan minder
    meel gebruiken of kan ik dan de zelfde aantal gebruiken van het zelfrijzend meel.
    al vast bedankt voor de medewerking .

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik eigenlijk niet met zekerheid te zeggen, je moet sowieso nog bakpoeder toevoegen want dat maakt het ‘zelfrijzend’ meel.

  19. Roald schreef:

    Laura, je wist het nog niet maar elke keer als er iets typisch nederlands gemaakt moet worden dan kijk ik af bij jou voor een recept. Kerststollen maak ik al jaren maar ik doe behalve rozijnen er ook geconfituurde vruchtjes en *vooral* geconfituurde sinaasappelschil in, en natuurlijk bovenop poedersuiker en rode en groene halve kersen, want wit, rood en groen – dat is Kerst.

  20. Lisanne schreef:

    Ik heb de melk vervangen met Amandelmelk, heb je meteen een heerlijk lactose-vrij kerstbrood. Hij smaakt super!

  21. Laura schreef:

    Kan ik dit recept ook zonder spijs maken? Ik heb hier een paar van die rare mensen in huis die geen spijs lusten.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha, ja hoor dat kan.

  22. Lot schreef:

    Hoi Laura, kan je het deeg ook de dag van te voren al maken? En het de dag daarna bakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *