Kerstkrans pavlova

Gepost: 19 december 2015 Laatst bewerkt: 15 december 2023
Kerstkrans pavlova
107

Met deze kerstkrans pavlova maak je zonder twijfel indruk op je gasten. En het fijne is dat dit recept helemaal niet moeilijk is!

Kerstkrans pavlova maken

Pavlova is een ideaal recept waar je indruk mee kunt maken. Neem deze kerstkrans pavlova nou eens, ziet er fantastisch uit nietwaar? Wie is er nu niet blij als dit na het kerstdiner op tafel wordt geserveerd? Indruk maken met een mooi dessert is dus geen probleem met deze pavlova.

Het fijne aan dit recept is dat het helemaal niet moeilijk is. Goed, je hebt wat geduld nodig om de meringue basis te bakken, maar dit kun je ook al heel goed van tevoren doen. Je kunt de meringue krans rustig een paar dagen eerder maken.

Vlak voor het serveren hoef je alleen nog maar de mascarponeroom bovenop de pavlova te smeren en dit te versieren met vers (rood) fruit. Tadaa, klaar is je spectaculaire kerstdessert!

kerstkrans pavlova maken

Wat is een pavlova?

Pavlova is een dessert op basis van meringue. Het dessert heeft de naam te danken aan de Russische balletdanseres Anna Pavlova, waarnaar dit dessert is vernoemd. Wat een eer!

Wat is het verschil tussen meringue en pavlova?

Officieel heeft het verschil tussen meringue en pavlova met de textuur te maken. Meringue is bros en knapperig, terwijl pavlova zacht is van binnen. Dat pavlova wat zachter is van binnen (maar wel knapperig van buiten) komt door de toevoeging van maizena.

Natuurlijk ben ik weer zo’n eigenwijze thuisbakker die heeft bedacht dat ze haar meringues ook het liefst een beetje chewy van binnen eet, dus voor mij is dat niet het meest belangrijke verschil. Nee, dat is de topping! Een pavlova wordt altijd belegd met een lekkere room en vers fruit, waardoor je het bijna een soort taart kunt noemen.

Meer kerst pavlova recepten

In alle eerlijkheid staat deze pavlova krans bovenaan mijn favorietenlijst om met kerst te maken, samen met die uit Het Feestdagen Bakboek. Maar deze pavlova’s zijn ook érg lekker voor de afwisseling:

Of maak jouw perfecte pavlova met dit basisrecept!

kerstkrans pavlova dessert

Kerstkrans pavlova maken

Hoe lang van tevoren kan ik de pavlova maken?

Zolang je de pavlova nog niet hebt belegd met de mascarponeroom of fruit, kun je deze zeker 3 – 4 dagen (al dan niet langer) bewaren zonder dat de smaak achteruit gaat of textuur. Let wel op dat je de pavlova niet luchtdicht verpakt en ook dat je deze niet in de koelkast bewaart. Een kartonnen taartdoos werkt bijvoorbeeld prima.

Ik kreeg de eiwitten niet goed stijf geklopt, hoe kan dat?

Waarschijnlijk was in dat geval je kom of één van de andere materialen die je hebt gebruikt niet goed ontvet. Ook is het een mogelijkheid dat er (een heel klein beetje) eigeel tussen het eiwit terecht is gekomen. Eigeel is vet en daardoor krijg je de eiwitten niet meer stijf geklopt. Lees hier al mijn tips voor het stijf kloppen van eiwitten.

Help, mijn pavlova is bruin geworden!

Mijn pavlova’s zijn nooit spierwit, ik vind dat niet erg. Als je pavlova echt bruin is geworden, dan heeft deze te lang op een te hoge temperatuur in de oven gestaan. Al mijn tips voor het bakken van pavlova’s lees je in mijn basisrecept voor pavlova’s.

Kan ik ook kleine pavlova’s maken met dit recept?

Zeker! Volg dan de volgende stappen:

  • Verdeel 8 gelijke hoopjes schuim op bakplaten die je met bakpapier bekleed. Je kunt het op het bakpapier uittekenen, maar ik doe dit meestal op gevoel.
  • Met een lepel maak je ze iets ronder en je maakt een klein kuiltje in het midden. Daarin kun je straks de vulling scheppen.
  • Bak de kleine pavlova’s in 1,5 tot 2 uur op 100 °C (boven- en onderwarmte) en laat volledig afkoelen in de uitgeschakelde oven met de deur op een kleine kier.

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding
kerstkrans pavlova maak je zo

 

kerstkrans pavlova recept

Recept afdrukken

4.85 van 13 stemmen

Kerstkrans pavlova recept

Met deze kerstkrans pavlova maak je zonder twijfel indruk op je gasten. En het fijne is dat hij helemaal niet moeilijk te maken is.
Porties: 6 tot 8 personen

Ingrediënten

  • 3 eiwitten (100 gram)
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl citroensap of azijn
  • 2 tl maïzena

Topping

  • 100 ml slagroom
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 200 gram mascarpone

Decoratie

  • 100-150 gram rood fruit naar keuze

Instructies

  • Doe de eiwitten in een vetvrije kom en klop ze schuimig. Voeg de suiker in delen toe, samen met de citroensap en maïzena. Klop het schuim stijf.
  • Schep met een lepel de meringue op een vel bakpapier in de vorm van een krans. Als je het makkelijk vindt, kun je van tevoren een schaaltje met een potlood omtrekken op het bakpapier. Draai het velletje om en je hebt een goede indicatie voor het maken van de krans.
  • Bak de pavlova in 1,5 – 2 uur op 100 °C (boven- en onderwarmte).

Topping

  • Maak de mascarpone room door de slagroom met vanillesuiker stijf te kloppen. Roer de mascarpone een beetje los en voeg toe aan de stijve slagroom. Mix op een lage stand tot een egaal mengsel.
  • Als de schuimkrans volledig is afgekoeld kun je de topping aanbrengen. Maak de kerstkrans pavlova af met rood fruit.
  • Eenmaal af kun je de pavlova het best zo snel mogelijk serveren. Het vocht uit de vulling gaat in het schuim trekken en maakt de pavlova zacht. Tot serveren bewaar je de pavlova in de koelkast. Zelf laat ik hem hier hooguit een paar uur staan.
Tips

Je zou voor wat groen nog een paar blaadjes munt toe kunnen voegen, dan krijg je een beetje het idee van hulst. Ook een beetje poedersuiker staat prachtig bij een pavlova. Strooi dit er vlak voor serveren overheen.
Bewaren

De pavlova kerstkrans zonder room bewaar je buiten de koelkast. Je kan hem op de plaat afdekken met folie (en zo droog mogelijk houden). De room bewaar je in de koelkast.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

61 reacties

  1. Laura schreef:

    Wauw. Dit toetje ziet er heerlijk uit en staat ook zeker op mijn lijstje voor kerst. Alleen een korte vraag over de meringue ik wil deze graag 3 dagen van te voren maken ivm tijd. Is dit veel te vroeg of blijft de meringue daardoor nog wel lekker?

    1. Laura schreef:

      dat kan wel, maar bewaar hem echt vochtvrij omdat hij anders plakkerig en zacht wordt.

  2. Margot schreef:

    Dat ziet er te lekker uit! (En mooi!)

    1. Fran Van Roeyen schreef:

      Dag Laura,

      Moet je de oven op een kier zetten tijdens het bakken van de merengue?
      Groetjes Fran

      1. Laura's Bakery schreef:

        Nee, de oven moet dicht.

  3. Eline schreef:

    Dit ziet er zo lekker uit! Deze ga ik op kerstavond maken, echt een pronkstuk op tafel.

  4. Marianne schreef:

    Heel leuk recept!
    Ik vraag me af of het schuim helemaal uit is gehard, of vanbinnen nog zacht en plakkerig is?
    Dat vind ik zelf niet zo lekker namelijk,

    1. Laura schreef:

      Een pavlova hoort vanbinnen zacht te zijn. Als je het niet lekker vindt kun je hem natuurlijk langer bakken.

  5. Carla schreef:

    Dit is het betere werk voor een dessert!
    Het ziet er goddelijk uit!
    Chapeau!
    Xus,
    Car

  6. Paulien schreef:

    Oh, wat mooi! Deze wil ik gaan maken voor 2e dag. Laura, bedoel je dat je de gebakken pavlova in de koelkast moet bewaren (2 dagen) voordat je de room en het fruit erop doet?

    1. Laura schreef:

      nee de pavlova zonder room bewaar je juist buiten de koelkast

      1. Paulien schreef:

        Dank voor je antwoord! Ik dacht al???

      2. E schreef:

        Deze wordt hier 1e kerst voor de 2e keer gemaakt hoor:) hoe kan je de krans het beste buiten de koelkast bewaren 2 dagen (en vervoeren door vochtig weer)?

        1. Laura schreef:

          Zou hem op de plaat afdekken met folie (en zo droog mogelijk houden)

  7. Joukje schreef:

    Kan het ook met ontdooid diepvriesfruit? Of wordt het dan te vochtig?

    1. Laura schreef:

      Dat kan, maar ik vind het persoonlijk minder mooi. Ik zou dan wel het fruit op keukenpapier laten ontdooien zodat daar overtollig vocht in kan trekken.

  8. Kim schreef:

    Hoi Laura,
    Na het bakken van de kerstboommeringues gistermiddag (die héérlijk zijn dankzij je leuke recept!) ben ik vanmiddag begonnen met deze kerstkrans. Echter na 2 uur en 10 minuten lukte het nog niet om hem los te schuiven van het bakpapier. Ik heb hem toen toch maar uit de oven gehaald, maar er is nu een soort stroop/vocht uitgelopen en hij lijkt een beetje ingezakt. Enig idee wat ik verkeerd heb gedaan? Ik wil er nog een maken, dus misschien kan ik voor de volgende iets anders doen? Hoe weet ik of hij gaar is? Alvast bedankt voor je advies!

    1. Laura schreef:

      Wat gek dat hij vast blijft zitten aan het papier. Waren het schuim wel goed stijf geklopt? dat is het enige dat ik mij nu zou kunnen bedenken.

      1. Kim schreef:

        Bedankt voor je snelle reactie! Ik heb de eiwitten wat langer geklopt, mijn oven 20 graden warmer gezet en de pavlova in de oven af laten koelen, en het ziet er naar uit dat poging 2 gelukt is! Nu nog even wachten tot kerst om te kijken of hij net zo lekker smaakt als dat hij eruit ziet ;)!

  9. Leandra schreef:

    Vandaag geprobeerd… Eerste keer wou mijn eiwit niet stijf worden, tweede keer plakte hij helemaal aan het bakpapier (beetje zoals Kim hier ook al beschreef). Kon er niets mee aanvangen. 🙁 Volgende keer beter zeker…

    1. Laura schreef:

      Heb je de kom en klopper goed ontvet? Vreemd dat hij zo plakt aan het papier, daar heb ik zelf nooit last van. Misschien nog wat langer in de oven?

  10. marjolein schreef:

    Mweeeeh,

    alles goed gedaan, alles schoon en ontvet, eiwit stijf, en ook ik heb nu na bijna 2 uur bakken op 100 graden in mijn heteluchtoven de stroperige vocht onder de pavlova.
    ik hoop dat de bodem ondanks dat hard is.
    als ik op de pavlova tik prik ik er nog doorheen dus ik denk dat hij langer in de oven moet.

    Hoe kan ik hem het beste laten afkoelen?
    Wanneer kan hij van de bakplaat?
    Dan kan ik in het ergste geval nog een nieuwe bakken op 120 graden.

    groetjes

    1. Laura schreef:

      Pavlova hoort wel zacht te zijn van binnen, onderkant hoort wel droog te zijn dat je hem van het papier kunt halen. Waren je eiwitten stijf genoeg geklopt, soms kan het daar aan liggen.

  11. Judith schreef:

    Hi,

    Ik heb deze eergisteren gemaakt, was heerlijk!
    Wil vandaag eigenlijk kleine pavlova’s maken van dit recept (voor 1 persoon, dus een stuk of 8 van dit recept). Hoe lang moet het dan in de oven, denk je?

    Gr Judith

    1. Laura schreef:

      Ik zou beginnen met een uurtje, je kunt de baktijd altijd nog verlengen.

  12. Marion schreef:

    Top recept! Dankjewel, het was heerlijk! (en ook nog een best eenvoudig)

  13. Marion schreef:

    Top recept! Dankjewel, het was heerlijk! (en ook nog eens best eenvoudig)

  14. Prachtig en heel lekker!
    Baksels met schuim zijn eigenlijk altijd wel lekker maar deze is super feestelijk !!!

    LIefs, Mam ♥

  15. Lore schreef:

    recept was perfect, lekker!!!

  16. Anita schreef:

    Wat een heerlijk recept. Ik wil hem morgen gaan maken. Alleen wil ik dan het recept halveren. Hoe lang kan ik hem dan het beste in de (hetelucht)oven doen?

    Groetjes

    1. Lian van Rens schreef:

      Wil je een kleinere krans? Of ga je er andere schuimpjes mee maken. Kijk even naar de andere meringue recepten op het blog om je een idee te geven over de oventijd. Bij een heteluchtoven gebruik altijd een iets lagere temperatuur.

  17. Anne schreef:

    Hoi! Welke temperatuur zou je moeten gebruiken in een heteluchtoven? Ze zeggen vaak -10%, klopt dat? Dus in dit geval op 90 graden bakken? Bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is inderdaad 10-20% lager, 90 graden moet lukken. Mocht jouw oven wat heter zijn (elke oven verschilt) kan 80 graden ook een goede zijn, dan ben je zekerder dat de Pavlova mooi wit blijft.

  18. Eva schreef:

    Ik laat pavlova meestal afkoelen in de uitgeschakelde oven. Is dat bij dit recept ook de bedoeling? Hij ziet er geweldig mooi uit trouwens! Misschien maak ik ‘m wel, deze kerst!

    1. Laura Kieft schreef:

      Het kan, maar ik doe dit zelf niet.

  19. Danique schreef:

    Hooi Laura,
    Ik vroeg me af of je 1 grote krans of meerdere kleine heb gespoten. En indien een grote, hoe heb je deze bewaard? Want een bak van die grootte heb ik niet haha.

    Verder vroeg ik me af wat de oventijd zal zijn als ik een 2x zo grote wil maken? Weet je dat misschien?

    Alvast bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      Het is een grote zoals in het recept staat. Je maakt hem op een bakplaat. Voor een nog grotere zul je misschien een half uurtje extra nodig hebben, maar zo ook nog iets langer kunnen.

      1. Danique schreef:

        Dankjewel!

  20. Hedda schreef:

    Hoi Laura,

    Het ziet er zo mooi uit dat ik ook graag pavlova wil gaan maken met kerstmis. Ik heb echter 1 vraag. Misschien een overbodige vraag… Bij de ingrediënten staat 3 eiwitten. Bedoel je van 3 eieren het eiwit?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja dat klopt inderdaad.

  21. Coby schreef:

    Hoi Laura,

    Dit lijkt me heerlijk. Ik lees altijd met veel plezier je blogs. Is er een mogelijkheid een pavlova te bakken zonder azijn en maizena ivm een sulfietallergie?

    1. Laura Kieft schreef:

      Azijn zou je kunnen vervangen door citroensap, zonder maizena krijg je een minder zacht midden. Dus het is mogelijk, maar je resultaat wordt iets anders.

  22. Silke schreef:

    Hallo Laura,

    Is er een bewuste reden om hier niet te kiezen voor italiaans schuim? Ik twijfel hier namelijk een beetje over vanwege de kinderen en ouderen die ik dit toetje voor ga zetten;)

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruik nooit Italiaans schuim voor een pavlova. Daarnaast bak je een pavlova gewoon, dus kun je het gewoon aan iedereen serveren.

  23. henrieke schreef:

    hoi laura,
    kheb de krans gemaakt.. maar is nog best wel zacht als die uit de oven komt.. word die hard als die koud word??

    1. Laura Kieft schreef:

      pavlova hoort aan de binnenkant altijd zacht te zijn.

  24. Jelinde schreef:

    Hoi Laura, vorig jaar heb ik deze pavlova gemaakt en was ie tot de laatste kruimel op. Graag wil ik het recept verdubbelen. Als ik de ingredienten verdubbel, welke oventijden moet ik dan aanhouden? Alvast bedankt! Groeten, Jelinde

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te lezen! Ga je de Kerstkrans ook echt dikker maken, maar wel dezelfde grootte? Als je ‘m ook groter maakt maar even breed qua krans dan zou het misschien max. een half uurtje schelen. Voor mij ook giswerk helaas.

      1. Jelinde schreef:

        Nee, ik wil de krant qua diameter echt groter doen, grotere cirkel.
        We gaan een poging wagen. Als de oventijd is afgelopen, kan ik de pavlova dan nog verder laten drogen in de oven? Of beter direct buiten de oven?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat snap ik, ik doelde op de dikte van de krans. Ik zou dan wel een pollepel tussen de ovendeur doen. Succes!

  25. Sacha schreef:

    Hoi, vorig jaar gemaakt en wegens groot succes dit jaar nog een keer. Vorig jaar was dit voor zes personen echt veel teveel. Nu zijn we met 10 (5 grote kids). Kan ik gewoon 1 eidooier meer doen? En andere vraag, heb jij toevallig een tip voor koemelk vrije topping?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gok dat je het eiwit bedoeld? Als je het recept qua hoeveelheden wilt aanpassen raad ik je de volgende tool aan: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/

  26. Katty schreef:

    Heb de pavlova gemaakt met advocaatslagroom en zelfgemaakte chocoladeversiering was heel lekker

  27. Sophie schreef:

    Hoi Laura,

    Vraagje: nadat ik mijn eiwitten half stijf heb geklopt en daarna suiker, citroensap en maïzena toevoeg, wordt het schuim weer stroperig in de mengkom. Enig idee wat ik fout doe?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend! Dit kan aan verschillende factoren liggen. Waren je materialen goed ontvet? Zat er misschien eigeel bij je eiwitten? Wellicht had je de eiwitten niet ver genoeg opgeklopt toen je de overige ingrediënten toevoegde, of voegde je alles in één keer toe i.p.v. in kleine delen?

  28. Peggy schreef:

    Hallo,
    Hoe lang op voorhand mag ik de mascarponeroom maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Afgedekt in de koelkast kun je de mascarpone room 2-3 dagen bewaren.

  29. Chris schreef:

    Hey Laura hoe komt het dat de krans scheurt? En dat er een klein beetje vocht uitkomt maar is vanonder toch droog
    Alvast bedankt 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan eigenlijk veel verschillende redenen hebben, het meest waarschijnlijk:
      -Je hebt de oven tussentijds open gedaan.
      -Je hebt de pavlova niet lang genoeg gebakken/gedroogd.
      -Je hebt de pavlova te snel uit de oven gehaald en niet volledig laten afkoelen in de oven.

  30. Ivo Raes schreef:

    Graag een gokje wagen voor deze mooie prijs. bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *