Havermout muffins met banaan

7 januari 2017
88

havermout-cupcakes-met-banaan-en-walnoten-1a

Ik weet niet wat het is, maar als ik iets meer verantwoord wil bakken kom ik vaak uit op recepten met banaan. Ik ben helemaal geen liefhebber van banaan om zo op te eten, maar verwerkt in een baksel vind ik het dan wel weer lekker. Dit keer combineerde ik de banaan met havermout en walnoten om deze havermout muffins met banaan te maken. Het was een probeersel waarvan ik verwachtte een paar pogingen te moeten doen tot ik een geslaagde versie zou hebben, maar tot mijn verbazing waren ze gelijk goed. Echt, deze havermout muffins zijn heerlijk!

havermout-cupcakes-met-banaan-en-walnoten-2a

havermout-cupcakes-met-banaan-en-walnoten-3a

Havermout muffins met banaan

Deze havermout muffins met banaan en walnoten zijn snel gebakken en hartstikke smaakvol. Zeker uitproberen dus!
Porties: 10 stuks

Ingrediënten

 • 90 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1 tl baking soda
 • 1,5 tl kaneel
 • 40 gram fijne kristalsuiker
 • 50 gram havermout
 • 50 gram walnoten (grof gehakt)
 • snuf zout
 • 1,5 rijpe banaan (ongeveer 200 gram)
 • 90 ml melk
 • 1 ei (M)
 • 40 ml zonnebloemolie
 • 1 tl vanille extract
 • Optioneel: extra walnoten ter decoratie

Instructies

 • Zorg dat je bananen rijp zijn. Zijn ze dat nog niet, lees dan hier hoe je ze zelf snel kunt laten rijpen!
 • In een kom doe je alle droge ingrediënten bij elkaar: zelfrijzend bakmeel, baking soda, kaneel, suiker, havermout, walnoten en zout. Roer dit door elkaar.
 • Neem een andere kom voor de natte ingrediënten. Doe hier eerst de banaan in en pureer deze glad met een staafmixer. Voeg melk, ei, zonnebloemolie en vanille extract toe en roer tot een egale massa. Giet dit mengsel bij de droge ingrediënten en spatel tot een egaal beslag.
 • Verdeel het beslag over de vormpjes, vul ze ongeveer voor voor ¾. Voller kan ook, maar houd er rekening mee dat dit vrij machtige muffins zijn. Ik gebruikte siliconen vormpjes zodat ze makkelijk loslaten.
 • Bak de havermout muffins in 18-20 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
Bewaren

Ik verpakte de muffins per stuk in boterhamzakjes en bewaarde ze in de vriezer. ’s Ochtends haal ik er dan eentje uit om in de loop van de ochtend als tussendoortje te nemen. Erg lekker kan ik je vertellen!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

33 reacties

 1. karin schreef:

  wat kan ik ipv baking soda gebruiken?of waar vind ik baking soda?want overrijpe bananen liggen hier soms klaar voor een recept als deze..

  1. Elles schreef:

   Bij ons ligt het gewoon in de supermarkt bij de bakspullen!

  2. Astrid schreef:

   Baking soda kun je in de supermarkt kopen. Het zijn van die kleine groene zakjes van bijv. dr. Oetker, net als vanillesuiker.

  3. Gabriela schreef:

   Baking soda= natriumbicarbonaat .
   €3 voor een grote pak bij de Delhaize

 2. Marjet schreef:

  Dat ziet er lekker uit! Heb je een tip om de suiker te vervangen? Ik probeer minder toegevoegde suikers te eten ☺

  1. Larissa schreef:

   Ik heb de suiker gewoon achterwege gelaten. Banaan wordt vaak als suikervervanger gebruikt, evenals dadels. Mocht je dit niet lekker vinden, kun je 3 dadels in stukjes snijden en toevoegen aan de banaan. Pureer dit gezamenlijk met de staafmixer.

   Groetjes,
   Larissa

  2. Larissa schreef:

   Met ‘mocht je dit niet lekker vinden’ doelde ik op de suiker gewoon achterwege laten ☺.
   Ikzelf ben geen super fan van dadels zo los eten, maar door zoete baksels is het erg lekker!

   1. Marjet schreef:

    Bedankt voor de reacties!!

  3. Laura schreef:

   Misschien heb je naast de tip van Larissa hier ook nog wat aan: http://www.handigebaktips.nl/vervangers-voor-suiker/

 3. Gerda schreef:

  De siliconen vormpjes heb ik gebruikt voor de ovibollen van Koopmans die in de muffinvorm gebakken moesten worden. Ideaal. Je kon ze zo omkeren en uit laten dampen.

 4. Desiree schreef:

  Super goed gelukt 🙂 zijn erg lekker! Ik heb de suiker vervangen door honing, in de verhouding 80gram suiker = 100gr honing. Dus nu 50gram honing toegevoegd 😉

 5. Gerda Aarnoudse schreef:

  Ik heb ze gemaakt volgens recept en ze zijn heerlijk!

 6. Lola schreef:

  Hoi , wat voor havermout wordt bij dit recept gebruikt, havervlokken of fijne havermout die je bijvoorbeeld gebruikt met warme melk voor ontbijt.

  Nog iets anders, komt er een tweede bak boek, eerste heb ik uiteraard al 🙂

  1. Laura schreef:

   Gewoon de fijne havermout, anders zet ik havervlokken in de ingrediënten 🙂 Als ik meer info heb over een eventueel volgend boek laat ik het uiteraard weten 🙂

 7. Laura schreef:

  Ik heb al heel veel recepten van jouw blog en uit jouw boek gemaakt. En ben al een tijdje opzoek geweest naar een recept voor ontbijtmuffins. En toch kom ik weer op jouw blog uit voor een recept wat bij ons past!
  Ik wil deze muffins voor mijn zoon maken die deels glutenvrij moet eten. Het zelfrijzend bakmeel wil ik vervangen door boekweitmeel, ik neem aan dat ik dan extra bakpoeder moet toevoegen aan het recept of is allen de bakingsoda voldoende? En kan ik de melk vervangen door karnemelk?

  1. Laura schreef:

   Dan zou ik een klein beetje extra bakpoeder toevoegen, en melk vervangen kan ook.

  2. Siv schreef:

   When I use baking soda I always use sour milk (karnemelk of kefir) to give the soda a boost to produce air in the doug.

 8. Laura schreef:

  Dit was een lekker receptje! Groetjes Laura

 9. Yonneke schreef:

  Hoi Laura,

  Als ik hier mini cupcakes van wil maken hoe lang moet ik ze dan bakken denk jij?

  Bedankt

  1. Laura Kieft schreef:

   zou beginnen met 12-15 minuten denk ik.

 10. Gülay schreef:

  Hi Laura, toprecept weer. Ik heb er weer lekker mee ge-experimenteerd. De 2de keer heb ik de bloem vervangen door kokosmeel, kokosbloesem ipv suiker, yoghurt ipv melk en… stukjes appels om de kokosmeel wat extra moist te geven. En wederom supergoed gelukt. Lekker smeuiig.de kinderen hadden niet door dat ze een verantwoord tussendoortje opsmulden. Eindelijk een goed recept om kokosmeel in te verwerken. Bedankt weer ?

  Liefs, Gülay

 11. Ellen schreef:

  Hou! Ik zou graag het zelfrijzend bakmeel willen vervangen door amandelmeel met wat bakpoeder. Kan ik dan dezelfde verhouding aanhouden?

  1. Laura Kieft schreef:

   Het kan, maar je krijgt dan wel een heel ander resultaat.

 12. Barbara schreef:

  Heb je ook ergens de voedingswaarden staan? Grtjs

  1. Laura Kieft schreef:

   Nee, die moet je zelf even berekenen als je dat wilt weten.

 13. Mirjam schreef:

  Ze zijn onwijs goed gelukt, toprecept! Ik heb aan een deel van de muffins cacao nibs toegevoegd, dat is ook heel lekker!

 14. Anita schreef:

  Heb vanmiddag de cupcakes gebakken en het zelfrijzend bakmeel vervangen door bruin rijstemeel . Wel wat extra bakpoeder en bakingsoda gebruikt. Echt super gelukt en ook heerlijk luchtig. ?? Bedankt voor je heerlijk recept.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat leuk dat het zo ook werkt! Thanks voor het delen.

 15. Marie schreef:

  Lekker, ik heb het als cake in een vorm gegoten. Dat ging ook prima. En nog wat kokosrasp toegevoegd.

 16. Bonnie schreef:

  Hoii,
  Zou ik glutenvrije zelfrijzend bakmeel kunnen gebruiken?

  Groetjes Bonnie

  1. Laura's Bakery schreef:

   Als er op de verpakking van dat bakmeel staat dat je het 1:1 kunt vervangen dan wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *