Hartige caprese cupcakes

Ik ben een enorme zoetekauw, het kan mij niet zoet genoeg zijn. Toch vind ik ook hartige hapjes ontzettend lekker. Als dat dan ook nog eens in de vorm van een cupcake kan is het helemaal een leuke combinatie! De hartige muffins die ik 2,5 jaar geleden op mijn blog plaatste is één van de best bezochte artikelen. Via Google komen er veel mensen op Laura’s Bakery doordat ze gezocht hebben op hartige muffins (jup, ik vind het leuk om dat soort dingen in de statistieken te bekijken). Ik besloot dat het daarom tijd werd voor nog een hartig recept. Zie hier: de caprese cupcake. Een heerlijke hartige cupcake uit het boek van Meester Patissier Rudolph van Veen: Rudolph’s cupcakes.

Ingrediënten (voor 12 cupcakes)

Cupcakes

 • 200 gram bloem
 • 7 gram bakpoeder
 • 50 gram suiker
 • mespuntje zout
 • 2 eieren
 • 225 ml melk
 • 80 ml olijfolie
 • 100 gram mozzarella, in kleine stukjes
 • 50 gram pijnboompitten

Topping

 • 200 gram ongezouten roomboter
 • 200 gram roomkaas
 • 2 eetlepels groene pesto
 • enkele blaadjes verse basilicum
 • zout en peper

Verwarm de oven op 180 graden.

Om de cupcakes nog wat extra’s te geven kun je de garneren met blaadjes basilicum en kerstomaatjes.

Zeef de bloem en bakpoeder boven een kom. Meng met een garde de suiker en zout erdoor. In een andere kom meng je de eieren, melk en olijfolie. Voeg beide mengsels bij elkaar en mix dit tot een glad beslag.

Voeg dan de stukjes mozzarella en pijnboompitten toe en spatel dit door het beslag. Vul je cupcakevormpjes voor driekwart met het beslag en bak ze in 25 minuten gaar en goudbruin.

Terwijl de cupcakes in de oven staan kun je de topping maken. Doe de zachte boter in een kom en klop deze luchtig. Als de boter eenmaal luchtig is voeg je de roomkaas in delen toe en meng je dit er goed doorheen. Voeg als laatst de pesto en fijngesneden basilicum toe en meng dit door elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe aan het mengsel.

Schep je roomkaas mengsel in een spuitzak (ik gebruike spuitmondje 6B van wilton) en spuit de toeven op de cupcakes. Garneer met blaadjes basilicum en een tomaatje.Eetsmakelijk!

Review: Het verjaardagstaartenboek
Winnaar MyMemories Suite

Reacties

 1. Ik heb het boek van Rudolph regelmatig in mijn handen thuis, geweldige recepten, toch is er iets wat me stopt om hartige cupcakes te maken… dit ziet er wel heerlijk uit, dus wie weet zijn de hartige cc’s de volgende op mijn lijst ;)
  Gr!

 2. Dit lijkt me echt heel erg lekker! Dat ga ik ok een keer proberen :)

 3. Zonder te lezen herkende ik de cupcakes al als een Rudolph cupcake. Ze zien er lekker uit!

 4. Oh dat ga ik pinnen. echt ook iets voor mij.

 5. da lijkt me echt kei lekker !

 6. En wat waren ze weer lekker Laura ;-)
  Een goede variant tussen alle zoete baksels!

  Liefs, Mam ♥

 7. Anonymous zegt:

  Heerlijk!!!!!!!!!
  MrsP.

 8. Lijkt mij ook heel lekker! Schattig met die tomaatjes! xoxo

 9. Ik heb het boek ook en wil het ook wel eens proberen.
  Maar wat Nayra ook al zegt: iets houd me tegen. Heb je al meer hartige recepten gemaakt?

 10. Anonymous zegt:

  voor een high tea morgen dacht ik even een bakboekje uit de kast te trekken. dat bleek ik uitgeleend te hebt3n. was dus blij met dit recept. bedankt, esther

 11. Diane Siniscalchi zegt:

  I don’t know whether this is asking too much, but are you able to translate this into English? I’m making cupcakes for my son’s wedding, and this looks really unique. Thanks for any help you can give.

  • I placed a google translator button in the sidebar on the right (almost at the top). If you have any questions about the translation (I know google translate isn’t always perfect), please ask!

 12. Ik heb het recept uitgeprobeerd en ik vond de muffin niet zo heel erg lekker! De topping was super maar ik vond de muffin wat saai!

  Enig idee wat ik zou kunnen veranderen?

  Groetjes Linda

 13. zomaar zegt:

  Alsmik naar de ingrediënten en de bereidingswijze kijk, dan lijkt het meer op een muffin dat een cupcake. Tenminste als ik je verhaal over het verschil tussen beide heb begrepen. Klopt ddie conclusie? Uiteraard maakt de topping het dat het weer op een cupcake lijkt, maar toch.
  Kun je uitleggen waarom dit dan toch weer een cupcake is?

  Dank je wel

  • Dit recept komt uit het boek van Rudolph van Veen (Cupcakes) en daar staat het bij de cupcakes. Qua ingrediënten (de olie) ben ik het met je eens dat het meer op een muffin lijkt, maar er wordt wel vaker in (cup)cake recepten olie gebruikt. Deze structuur is wel echt die van een cupcake en niet van een muffin.

 14. Sonja zegt:

  Alles staat klaar, ga wel wat extra zongedroogde tomaatjes toevoegen aan het deeg. Ben reuze benieuwd naar het resultaat.

 15. Sonja zegt:

  Ik heb de smaak aangepast met verse zwarte peper, iets meer grof zeezout, de tomaatjes en gedroogde Italiaanse kruiden. Ruikt en smaakt heerlijk. Alleen het papiertje laat niet los. Komt dat door de olijfolie? Of had ik ook de papieren-cupjes moeten invetten??

 16. Mag ik vragen wat voor roomkaas je voor het recept gebruikt hebt?

 17. Marjolijn zegt:

  Zou monchou ook kunnen/lekker zijn denk je? Anders moet je weer 2 bakjes philadelphia kopen (in 1 zit nl ‘maar’ 180 gr.)..

 18. Lijkt me lekker ik ga ze maken voor oud en nieuw

 19. Hoi Laura,
  Ik ben al een tijdje aan het experimenteren met hartige cupcakes omdat ik ook wel van een hartig hapje lust (vind ze heerlijk) hihi maar ik heb een probleem waar ik steeds tegenop loop mijn papieren vormpje laat niet meer los van de cupcake hihi.
  Wat doe ik fout ?
  Zou jij me kunnen helpen?
  Groetjes Niki

Laat een reactie achter

*

Translate »