Graham crackers + review Menno’s superheroes kookboek

Gepost: 14 augustus 2017 Laatst bewerkt: 21 juni 2023
26

Wie het Amerikaanse snoep- en koekassortiment een beetje kent is vast ook bekend met de graham cracker. De Amerikanen gebruiken ze voor van alles, van s’mores tot bodem van cheesecakes. Ik had ze nog nooit gegeten en was er ontzettend benieuwd naar, ook al heb ik al vele malen gehoord dat het eigenlijk een heel saai koekje is. Toch sprong ik een gat in de lucht toen ik zag dat in het nieuwe boek van Menno (je kent hem ook wel als winnaar van het tweede seizoen Heel Holland Bakt) een recept voor graham crackers stond. Ik maakte de koekjes en heb ervan gesmuld. Je kunt ze denk ik het best vergelijken met vezelrijke tarwekoekjes. Toevallig vind ik die zelf wel heel erg lekker, vooral deze zelfgemaakte versie. Ik geef je dus het recept, maar vertel ook nog meer over Menno’s Superheroes kookboek.

Recept afdrukken

4.50 van 2 stemmen

Graham crackers

Deze vezelrijke koekjes zijn vooral populair in Amerika. Je kunt deze Graham crackers ook hartstikke goed gebruiken voor andere lekkere recepten.
Porties: 40 koekjes

Ingrediënten

  • 325 gram (volkoren)bloem*
  • 75 gram tarwezemelen (ik vond het bij het vak met noten/superfoods/granen/etc.)
  • snuf zout
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl kaneel
  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 120 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 50 gram honing

Instructies

  • Voeg in een kom bloem, tarwezemelen, zout, baking soda en kaneel bij elkaar, roer goed door. In een andere kom klop je boter, suiker en honing licht en luchtig. Voeg dan het bloemmengsel in delen toe tot een stevig deeg ontstaat.
  • Kneed het deeg met de hand tot een samenhangende bal. Mocht het deeg zacht en plakkerig zijn kun je het even in de koelkast leggen, anders ga je gewoon gelijk verder.
  • Verdeel het deeg in twee delen en rol het deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot het ongeveer 5 mm dik is. Steek met een (rechthoekiguitsteker de koekjes uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Prik met een vork gaatjes in de koekjes.
  • Bak de koekjes in 8-10 minuten op 175° C (boven- en onderwarmte)gaar en goudbruin.
  • Laat ze even afkoelen op de bakplaat voordat je ze naar een rooster verplaatst om helemaal af te laten koelen.
Tips

* Het recept vraagt eigenlijk om 200 gram bloem en 125 gram volkorenmeel, dat had ik niet in huis. Dus gebruikte ik 325 gram volkorenbloem.
Bewaren

De koekjes blijven zo’n 2 weken goed in een koektrommel.

Menno’s superheroes kookboek

Dat Menno fan is van de Amerikaanse keuken wist ik al na zijn eerste boek en dit tweede boek bevestigt dat nog maar eens. Dit keer niet alleen op het gebied van zoetigheden, de hartige keuken komt ook uitgebreid aan bod. Met hartig bedoel ik geen kleine hapjes die je ook kunt bakken, maar koken. De verdeling is ongeveer 50/50.

Het eerste hoofdstuk is Texmex, denk aan burrito’s, nacho’s en andere gerechten waarin de Texaanse en Mexicaanse keuken gecombineerd worden. Hoofdstuk twee is nog meer Amerikaans. Fried chicken & waffels, corner dogs, mac and cheese en meer van dit soort typische Amerikaanse gerechten.

Hoofstuk 3 en 4 zijn zoet. Na een serie drip cakes komt het zoete Amerika aan bod. De graham crackers dus, maar ook gefrituurde Oreo’s en rocky road brownies. In het laatste hoofdstuk vind je drankjes en sauzen. Een combinatie van zoet en hartig dus.

Wat vind ik van het boek?

Heel eerlijk: ik moest even wennen aan het boek. Dat kwam niet zozeer door de recepten zelf, maar meer door de combinatie van koken en bakken. Van het ene uiterste naar het andere uiterste voor mijn gevoel. En toch vind ik dat ook wel weer heel tof. Als de onderwerpen je aanstaan (en die staan mij zeker aan) heb je een heel leuk en divers boek. Ik houd van de Mexicaanse keuken, vind de Amerikaanse net zo interessant en dat bakken mij ook wel ligt hoef ik je niet te vertellen natuurlijk.

Ook niet geheel onbelangrijk: de recepten zijn helder en duidelijk. Soms zul je voor bepaalde ingrediënten misschien iets beter moeten zoeken, maar het is zeker niet onhaalbaar. Ik ben dus erg blij met dit boek en het krijgt een mooi plekje op mijn boekenplank.

Het boek telt 176 pagina’s en er zijn nog enkele exemplaren (tweedehands) online verkrijgbaar .

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

6 reacties

  1. Arja schreef:

    Ik vind het een welkome afwisseling in het naar mijn gevoel te grote aanbod in bak/kookboeken wat maar non-stop doorgaat 🙂
    Vooral de kleuren,foto’s en vormgeving vind ik zo verrassend nieuw: blij mee dus 🙂

  2. Marian schreef:

    Hoi Laura,
    Ik dacht dat je bij gebruik van baking soda ook altijd iets zuurs moest toevoegen? Waarom gebruik je nu geen bakpoeder? #graham crackers

    1. Laura Kieft schreef:

      Klopt inderdaad. Dit recept is van Menno en ik durf niet met zekerheid te zeggen waarom hij alleen baking soda gebruikt bij deze koekjes (wel dat ze heel erg lekker zijn 😉 )

  3. Homemade by Joke schreef:

    Wat een leuke koekjes, ik had er nog nooit eerder van gehoord.
    Ik denk dat ik binnenkort maar eens die leuke uitsteker bij je kom lenen 😉
    Liefs, mam ♥

  4. Lydian schreef:

    Hoe lang is ongeveer de bereidingstijd? (Ik wil dit met een vriend van mij maken zodat we als het ware “s’mores” hebben, maar dan moeten we dit snel maken omdat we willen ook nog een film kijke)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat weet ik niet meer uit mijn hoofd, is alweer even geleden. Je kunt een inschatting maken als je het recept leest 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *