Glutenvrije en lactosevrije pancakes

Gepost: 18 februari 2014 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
40

glutenvrije en lactosevrije pancakes 1a

Dit was nu een probeersel wat waanzinnig goed uitpakte; glutenvrije en lactosevrije pancakes. Ik vond lactosevrije melk in de supermarkt en besloot dat ik daar iets mee wilde bakken. Ik had ook zin in pancakes dat weekend, dus de keuze was snel gemaakt. Zo had ik mijn pancakes en kon ik ook weer even wat proberen op het gebied van glutenvrij en lactosevrij bakken. Met succes dus, deze pancakes komen echt ontzettend dicht bij de ‘normale’ pancakes. Als mijn ouders niet wisten dat ik bezig was met glutenvrij en lactosevrij bakken, hadden ze het verschil niet eens geproefd. Je begrijpt, een absolute aanrader dit recept!

glutenvrije en lactosevrije pancakes 2a

Recept afdrukken

4.60 van 5 stemmen

Glutenvrije en lactosevrije pancakes

Een heerlijk en lekker makkelijk recept voor glutenvrije en lactosevrije pancakes. Wie maak je daar nu niet blij mee?
Porties: 17 kleine pancakes

Ingrediënten

  • 225 gram glutenvrij bloem (bijvoorbeeld Schär)
  • 16 gram bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • 1 el suiker
  • 2 eieren
  • 30 gram AH plantenmargarine, gesmolten (+extra om in te bakken)
  • 300 ml lactosevrije melk (bijvoorbeeld Campina)

Instructies

  • Doe alle droge ingrediënten in een kom. Voeg als laatst de natte ingrediënten toe. Mix goed door elkaar.
  • Het beslag is iets dikker dan gewoon pannenkoekenbeslag, dat is lastiger om te schenken in de pan. Ik gebruikte daarom een kleine ijstang. Zo heb je ook gelijk allemaal pancakes die even groot zijn.
  • Dit zijn dikke pancakes en die hebben dus wat meer tijd nodig om van binnen ook goed gaar te worden. Zet het vuur daarom niet al te hoog, je wilt niet dat ze straks veel te donker zijn van buiten. Bak de pancakes aan beide kanten goudbruin.
  • Deze pancakes kun je goed van te voren maken, maar zijn warm het lekkerst. Ik had nog wat pancakes over en die heb ik op een later moment in de pan nog even opgewarmd. Dat is lekkerder dan wanneer je dit in de magnetron doet.
Tips

Serveer ze met het beleg dat jij lekker vind. Hier vinden we een beetje poedersuiker altijd erg lekker maar ook hartig zijn ze heerlijk. Daarom staat er bij ons ook altijd kaas (en pesto, dat vind ik erg lekker!) op tafel. Let met de kaas wel op dat hier geen lactose in zit als je ze voor iemand met een allergie bakt. In Nederlandse harde kazen (zoals Goudse kaas) zit geen lactose.
Bewaren

Krijg je niet alle pancakes op, je kunt ze ook bewaren!

glutenvrije en lactosevrije pancakes 3a

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

20 reacties

  1. Trudy schreef:

    Ze zien er zeer smakelijk uit!

    Vraagje, kan je ze ook vullen met iets? Kaas of jam bijvoorbeeld?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou ze kunnen vullen, al bakt dat wel wat lastiger. Handiger (en zeker niet minder lekker) is het om na het bakken ze te beleggen.

  2. Greet De Smet schreef:

    Hallo Laura,

    Weet je nog ik was 1 van je eerste fans, ik had en heb nog steeds zoveel bewondering voor jou! Moet eens zien wat een werk je nu doet !!!! Dat kan enkel maar doordat jij je daarvoor zo hard hebt ingezet, en heel hard hebt voorgewerkt! Als je ziet hoeveel mensen er jou al volgen, waanzinnig toch op die tijd! Ik gun het je zo van harte meisje, het is echt verdiend dat je zover bent gekomen! Ik blijf je steeds volgen!
    Mvg vanwege Greet uit Brugge/België.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Greet,
      Wat een leuk berichtje, dankjewel 🙂
      Liefs, Laura

  3. Eline schreef:

    Ik heb ze vanochtend gemaakt en ze waren heerlijk! Dit recept ga ik zeker nog eens maken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te horen 🙂 fijn dat ze zo goed in de smaak vielen!

  4. agnes schreef:

    Hallo.
    Wat een leuke website.

    Ik vind het leuk om te zien dat er ook glure en lactose vrije resepten op staan.
    Maar ik zag in dit resept bakpoeder staan. Ik weet niet of het u opgevallen is maar is sommige bakpoeder zit melkpoeder.
    Ik heb een paar weken geleden voor mijn moeder een taartje gemaakt en dat moest lactosevrij zijn. Door dat ik bakpoeder nodig had voor de taart kwam ik er achter dat er bakpoeders zijn waar dus melkpoeder in zit.
    Dus het is even opletten als je bakpoeder koopt.
    Verder mijn complimenten voor de resepten.
    Groeten Agnes

  5. kimmy schreef:

    hallo laura

    kan ik die melk eventueel vervangen door alpro vanillemelk ?

    want ik mag geen melk drinken ook geen zero lactose omdat ik een

    koemeleiwitalergie en glutenintolerant heb

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja dat kan ook! Ik heb ze ook eens met alpro vanille yoghurt gemaakt.

  6. Mariska schreef:

    Hey ,
    Wat heb jij super leuke recepten!!
    Deze ga ik zeker proberen mijn man heeft melk allergie.
    Wij gebruiken vaak voor het bakken Wajang boter.
    Klein vraagje is de soja van campina ongezoet ?
    Groetjes

    1. Laura schreef:

      Weet ik eigenlijk niet meer precies, in mijn herinnering is hij ongezoet. (Maar zou in de winkel de verpakking nog even controleren)

  7. Dewi schreef:

    hallo!
    heb je een tip waardoor ze niet uitlopen in de pan en zo dus dunner worden?
    het lukt me maar niet om een dikke luchtige pancake te maken 🙁
    groetjesss

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou iets meer meel kunnen toevoegen zodat het beslag dikker wordt.

  8. Cm. schreef:

    Kun je 1 tl baking soda ook vervangen in iets anders of weglaten?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt bakpoeder gebruiken, maar dan heb je wel meer nodig.

  9. Nathalie schreef:

    Hai Laura,
    Ik weet niet hoe dit recept bij jou ooit is gelukt. Bij ons werd het eerst veel te droog en daarna veel te nat omdat de verhoudingen niet werkten. Ik heb rijstebloem gebruikt. Helaas alles weg moeten gooien omdat het in de pan ook niet te doseren was.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh wat zonde! Ik zelf heb het niet met rijstebloem bereid, dus misschien dat er daar wat verandering in zit. Ik zou je van een afstandje ook niet met zekerheid durven zeggen waar het aan zou liggen. Hopelijk lukken ze volgende keer wel!

  10. Charity schreef:

    Geweldig recept! De vorm de kleur alles was gelukt! Ik had geen baking soda. Wel baking powder. Hier een half zakje van in gedaan en dan dubbele dosis gist. Ging prima! Ipv witte suiker rietsuiker gebruikt. Ipv margarine halvarine gebruikt. Nu nog kijken of het smaakt. Want het duurt idd eventjes…

  11. Conny schreef:

    Hallo Laura,
    Wat een leuke recepten heb je op je site staan zeg! Ik maak er regelmatig gebruik van 🙂 Welke Schärmix kan ik het beste gebruiken voor de glutenvrije pancakes? Ik heb Schär Brotmix en Schär Kuchen und Keckse in huis.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik je niet precies te zeggen, want dat heb ik niet getest, maar ik zou denken de tweede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *